Quantcast
Channel: جاذبه های گردشگری –توریست ها
Viewing all 660 articles
Browse latest View live

کشف بهشتی در «جهنم»!

$
0
0

غار چاهی

85 کیلومتری زمین‌های تفت دیده‌ی «عشق‌آباد»، چاهی به عمق 50 متر شناسایی شده که تا همین چند ماه پیش، کمتر شخصی دلِ شیر داشت به آن نفوذ کند، تا این‌که سرانجام پای چند غارنورد به درون چاه باز و بهشتی در «جهنم» کشف شد.

غار چاهی

به گزارش خبرنگار گردشگری ایسنا، «جهنم» غار چاهی در شمال کوه سفیدِ روستای تپه طاق از توابع بخش دستگردان شهرستان طبس استان خراسان جنوبی در شرق کویر مرکزی ایران است که برای رسیدن به دهنه‌ی غار از روستا باید 40 کیلومتر جاده‌ای خاکی را طی کرد.

عمق «جهنم» در آخرین پیمایش، 50 متر و طول آن حدود 350 متر تعیین شد. غار چهار دهانه دارد و از انواع غارهای آهکی به شمار می‌آید که کاملا زنده و فعال است. با وجود خشکسالی‌های اخیر، در حوضچه انتهایی غار هنوز مقداری آب باقی مانده است.

این حوضچه با توجه به بازدید اکتشافی غار در سال 1378، مخزن آبی به طول شش متر و عرض متوسط دو متر به عمق شش متر بود که حالا با خاطر خشکسالی در زمان فصل پیمایش که پاییز امسال بود، عمق آن به 20 تا 40 سانتی‌متر رسیده است.

کاوشگران جهنم هنگام پیمایش با استخوان‌های زیاد خرد شده و حتی کاملی از کَل، بز و یک نوع سگ‌سان که احتمالا کفتار باشد و همچنین مار مواجه شدند.

علاوه‌بر جان‌باختگان غار، موجودات زنده‌ای هم در جهنم دیده شده‌اند، گونه‌ای از خفاش "نعل اسبی" و سوسک غار (Leptodirus Hochenwartii) که از لاشه حیوانات مختلف غار و مواد ارگانیک دیگر تغذیه می‌کند. احتمالا این سوسک چیزی نیست که دوست داشته باشید در ماجراجویی‌های غارگردی با آن مواجه شوید.

غارنوردانی که جهنم را کاوش کرده‌اند، یقین دارند موجودات زنده‌ی دیگری در این غار زندگی می‌کنند که با چشم غیرمسلح نمی‌توان آن‌ها را دید.

جهنم غاری آهکی است که تشکیلات فعال آن شامل انواع گل کلمی‌های سفید، سوزنی‌های بلوری، فلاوِسْتون‌ها، اسفنجی‌ها و دِراپری‌های کوچک، با توجه به کمبود آب و رطوبت منطقه، بسیار است که بر زیبایی این غار کویری افزوده است.

غار، جوان به نظر می‌آید، ولی هنوز آزمایش‌های دقیقی برای تشخیص سن آن‌ انجام نشده است.

تا همین چند ماه پیش خطر اکتشافات معدنی، جهنم را تهدید می‌کرد. با آن‌که اداره‌ی میراث فرهنگی و گردشگری خراسان جنوبی برای حفاظت از این غار در سال 93، ضوابط محکمی را تعیین و هرگونه اقدامی را تا شعاع یک کیلومتری دهنه آن، ممنوع اعلام کرده بود، اما مجوزی برای حفاری و بهره‌برداری "منگنز" و "مرمر" از محدوده و داخل غار صادر شد. دستگاه حفاری معدن کمتر از 30 متر با دهنه‌ی غار فاصله داشت و این خطری بود برای میراث طبیعی زمین که با تلاش اهالی روستای تپه طاق، از بیخ گوش غار گذشت. حدود چهار ماه پیش تیمی از کاوشگران غار، جهنم را پیمایش کردند تا به بحث‌هایی که درباره‌ی بیهوده بودن این چاه کویری مطرح شد، پایان دهند.

نوشته کشف بهشتی در «جهنم»! اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


مسیر 300 کیلومتری جاده بهار نارنج منتظر گردشگران نوروزی است

$
0
0

تهران

مسیر 300 کیلومتری جاده بهار نارنج که شهرستانهای جیرفت، عنبر آباد، کهنوج، منوجان و حاشیه آن را در بر می‌گیرد، در ایام نوروز منتظر گردشگران نوروزی است.

محمد جهانشاهی، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری ایسنا؛ منطقه کویر، اظهار کرد: در جلسه مشترک معاونت گردشگری با شهرداران 5 شهر جنوبی استان که به میزبانی نمایندگی میراث فرهنگی کهنوج برگزار شد، برنامه‌های نورزی این مناطق مورد بررسی قرار گرفت.

وی با اشاره به اینکه جلسه مذکور با هدف مشارکت و هم افزایی نهادهای اجرایی برگزار شد، افزود: اجرای برنامه‌های متنوع فرهنگی، اطلاع رسانی، بهسازی و زیبا سازی با هدف ارتقای کیفیت سفر مسافران نوروزی مد نظر اعضاء قرار گرفت. برپایی نمایشگاه‌های صنایع دستی و تولیدات بومی، ایجاد پایگاه‌های اطلاع رسانی و راهنمایی گردشگران، زیبا سازی معابر و محورهای پرتردد و تهیه اقلام تبلیغاتی مشترک، اصلی‌ترین برنامه‌هایی است که طی 15 روز میزبانی از گردشگران نوروزی به اجرا درخواهد آمد.

به گفته معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی کرمان، مسیر 300 کیلومتری جنوب استان که شهرستانهای جیرفت، عنبر آباد، کهنوج، منوجان و حاشیه آن در بر می‌گیرد با توجه به شرایط اقلیمی و منحصر بفردی که در ایام نوروز دارد یکی از بهترین مسیرهای نوروزی کشور محسوب می‌شود. خوشبختانه با توجه به توسعه زیرساختها به خصوص دو باند شدن مسیر، افزایش خدمات پذیرایی و رفاهی و نیز اقامتی می‌تواند گردشگران بیشتری را نسبت به گذشته در مسیر قطب بزرگ ساحلی جنوب کشور، میزبانی کند.

جهانشاهی، راهنمایی گردشگران را به سمت جاده بهار نارنج را یکی از اولویت‌های اداره کل میراث فرهنگی در نوروز 95 دانست و بیان کرد: این مهم علاوه بر تعریف محور جدیدی در گردشگری استان، باعث پوشش بخش زیادی از جاذبه‌های ارزشمند تاریخی، طبیعی و فرهنگی استان به ویژه آثار میراث جهانی از جمله باغ شاهزاده ماهان و ارگ بم خواهد بود.

نوشته مسیر 300 کیلومتری جاده بهار نارنج منتظر گردشگران نوروزی است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

سراب روانسر یکی از جاذبه های مهم گردشگری استان کرمانشاه

$
0
0

سراب روانسر

کرمانشاه- سراب روانسر به عنوان یکی از جاذبه های مهم گردشگری استان کرمانشاه با بارش های اخیر حال و روز خوبی داشته و آماده میزبانی از گردشگران نوروزی است.

سراب روانسر

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: سراب روانسر مکانی تفریحی و از جاذبه‌های مهم گردشگری استان کرمانشاه است که در ایام مختلف سال و به‌ویژه روزهای تعطیل مسافران و گردشگران بسیاری را به‌سوی خود جذب می‌کند.

این چشم‌انداز زیبا که در مرکز شهر روانسر واقع‌شده از سرچشمه‌های اصلی رودخانه قره‌سو در کرمانشاه است که به‌ویژه در ایام نوروز شاهد حضور مسافرانی از سراسر کشور برای گذراندن لحظاتی توأم با آسایش است.

البته سراب روانسر نیز همانند بسیاری از چشمه‌ها و سراب‌های استان کرمانشاه تا چند ماه پیش حال‌وروز خوبی نداشت و تا آستانه خشکیدگی کامل پیش رفت، بسیاری از آبزیان سراب از بین رفتند و این موضوع ناراحتی دوستداران طبیعت را به همراه داشت.

 مدیر امور آب منطقه‌ای اورامانات در آن زمان کاهش آب دهی سراب روانسر را غیرمنتظره و زودتر از موعد همیشه عنوان کرد.

وی اعلام کرد: سراب روانسر هرساله کاهش آب دهی داشته است اما کاهش امسال غیرمنتظره و زودتر از موعد همیشگی رخ داده است.

ذائبی تداوم خشک‌سالی‌ها و بهره‌برداری بی‌رویه کشاورزان پایین‌دست سراب را عامل کاهش آب دهی زودتر از موعد آن عنوان کرد.

اما خوشبختانه با بارش‌های مناسب باران طی سال زراعی جاری سراب روانسر این روزها کاملاً پرآب شده و موجی از شادمانی را میان دوستداران طبیعت به وجود آورده است.

حال خوب این روزهای سراب روانسر نوید حضور دوباره گردشگران و مسافران از شهرهای مختلف کشور در ایام نوروز را می‌دهد و بازهم سراب روانسر در این ایام میزبان هزاران گردشگر از جای‌جای ایران خواهد بود.

 ایجاد پارک پرندگان آبزی در سراب روانسر

 مدیرعامل انجمن حامیان طبیعت چرو در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به وضعیت مطلوب سراب روانسر در شرایط فعلی اظهار داشت: سراب روانسر که تا چندی پیش به دلیل کم‌آبی نشاط و زیبایی خود را ازدست‌داده بود اما اکنون وضعیت خوبی دارد و برای استقبال از مهمانان نوروزی چندین طرح در این خصوص در حال اجراست.

محمد کریمی از ایجاد پارک پرندگان آبزی در سراب روانسر خبر داد و بیان کرد: پارک پرندگان آبزی پارکی است شناور که از گونه‌های جانوری آبزی همچون غاز اوکراینی و آفریقایی، اردک مسکویی و... برای جلوه و زیبایی آن استفاده می‌شود.

وی مهم‌ترین هدف از راه‌اندازی پارک پرندگان آبزی را آشتی مردم با طبیعت عنوان کرد و گفت: در پایین‌دست سراب حیواناتی زندگی می‌کردند که متأسفانه به دلیل شکار بسیاری از آن‌ها از بین رفته‌اند و اما با ایجاد پارک پرندگان آبزی در این سراب قصد داریم میان مردم و طبیعت خدادادی آشتی ایجاد کنیم و مردم نظاره‌گر زیبایی و جمال حکمت خداوند باشند.

کریمی بابیان اینکه فاز اول ایجاد طرح پارک پرندگان آبزی در سراب روانسر انجام و با استقبال مردم مواجه شده، گفت: مرحله دوم این طرح در حال اجراست و این خود فرصتی برای معرفی زیبایی‌های سراب روانسر به‌ویژه در ایام نوروز برای مهمانان و گردشگران است.

وی توسعه صنعت توریسم و گردشگری را از دیگر اهداف راه‌اندازی پارک و پرندگان آبزی در سراب روانسر دانست و بیان کرد: خوشبختانه با اجرای این طرح جذابیت و زیبایی سراب روانسر دوچندان شده و حجم قابل‌توجه آب سراب نیز بر زیبای آن می‌افزاید.

رفع مشکل ورود فاضلاب شهری به سراب روانسر

کریمی در ادامه بیان کرد: یکی از مشکلات سراب روانسر ورود فاضلاب شهری به این سراب بود که بارها مراتب اعتراض خود را حتی به مسئولان کشور اعلام نمودیم و اکنون با اقدام یکی از شهروندان و حمایت مسئولان در حال رفع مشکل است که امیدواریم برای ایام نوروز سراب روانسر درنهایت زیبایی آماده استقبال از گردشگران شود.

مدیرعامل انجمن حامیان طبیعت چرو بیان کرد: چرو با ایجاد پارک پرندگان آبزی در سراب روانسر باعث جذب پرندگان نادر و کمیاب و در حال انقراضی است چون حواصیل شب و ماهی سینه خوار سینه سفید به این پارک شده که رکودی در پرنده‌نگری منطقه و کشور است.

کریمی گفت: اکنون گونه‌ای از خانواده راسوها مهمان پارک پرندگان آبزی سراب روانسر شده که تاکنون ۵ اردک ازجمله گونه کمیاب غاز اوکراینی را در هم دریده و خورده که این خود از زیبایی‌های طبیعت حیات‌وحش است.

وی در ادامه افزود: باید به تمام ذرات ریزودرشت هستی که مخلوق خداوند هستند عشق ورزید و محبت کنیم.

وی ایجاد پارک پرندگان آبزی در سراب روانسر را فرصتی طلایی برای معرفی حیات‌وحش متنوع جانوری منطقه دانست و اظهار کرد: باید لذت تماشای این‌گونه های جانوری را با چشمان خود از نزدیک ببینیم.

کریمی افزود: انجمن حامیان طبیعت چرو با بهره‌گیری ازنظر کارشناسان و امکانات و وسایل سعی در شناسایی دقیق و ثبت گونه‌های ارزشمند دارد.

روانسر مرکز سراب های خروشان و نگین اورامانات

به گزارش مهر، شهرستان روانسر با داشتن سراب‌های متعدد به شهرستان سراب‌های خروشان و نگین اورامانات مشهور است.

علاوه بر سراب روانسر، از جاذبه های گردشگری روانسر می توان به گور دخمه روانسر که مربوط به دوران هخامنشیان بوده و غار قوری قلعه که یکی از زیباترین و باارزش‌ترین غارهای آبی جهان با ۶۵ میلیون سال قدمت است اشاره کرد.

طبیعت روانسر در فصل بهار هر صاحب‌ذوقی را به‌سوی خود کشانده و از بهترین مناطق استان کرمانشاه برای گذراندن نوروزی خاطره‌انگیز است.

نوشته سراب روانسر یکی از جاذبه های مهم گردشگری استان کرمانشاه اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

تکم یکی از مهم‌ترین نشانه‌های جشن بهار در منطقه آذربایجان

$
0
0

نوروز

نوروز

اردبیل - اسفند که از راه می‌رسد این مردان تکم به دست هستند که در کوی و برزن با عروسک‌های چوبی خود مژده بهار و تولد دوباره طبیعت را می‌دهند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- ونوس بهنود: از گذشته‌های خیلی دور آمدن نوروز و بهار را افراد و گروه‌های خاصی با آیین ویژه و پر سروصدا به مردم نوید می‌دادند.

از پیام‌آوران نوروزی و پیک‌های بهاری رایج در کشورهای برگزار کننده نوروز و مخصوصاً ایران به تعبیر پژوهشگران می‌توان به «آتش افروزان»، «حاجی فیروز»، «بی نوروزک»، «ننه نوروز»، «ماما نوروز»، «پیربابا»، «ننه مریم»، «کوسه برنشانان»، «ماما مروسه»، «عمو نوروز»، «سایاچی ها»، «میر نوروزی» و «تکم چی ها» اشاره کرد.

 از جمله مهم‌ترین المان‌های استقبال از نوروز که در لابه‌لای چرخ‌دنده‌های زندگی ماشینی به فراموشی سپرده شده است، تکم و مراسم مربوط به آن است.

به باور پژوهشگران تکم یکی از مهم‌ترین نشانه‌های جشن بهار در منطقه آذربایجان است و باوجوداینکه به فراموشی سپرده شده اما به سادگی باهمت کمی از سوی دستگاه‌های فرهنگی می‌تواند مجدداً احیا شود.

این رسم که متناسب با آداب و فرهنگ مردم این منطقه بوده و همراه با اشعاری برآمده از فولکلور منطقه آذربایجان است، از جمله رسومی است که همچنان با وجود قدمت نامشخص آن این توانایی را دارد لبخند بر لبان مخاطب خود بنشاند و به واقع به هدف خود یعنی نوید تازگی و نوشدن طبیعت دست یابد.

بز نری که به سن بلوغ رسیده است

«تکم» کلمه‌ای است ترکی که از «تکه» به معنای بز نر و ضمیر ملکی «م» تشکیل یافته است. «تکم» یعنی «بز نر من» در لغتنامه‌های ترکی و فارسی تکم به همین معنا آمده است.

در لغت‌نامۀ ترکی «سؤزلوک» تألیف ح-ع- داشقین تکه به معنای بز نر و نیز بزی که در پیشاپیش گلّه حرکت می‌کند آمده و در فرهنگ جهانگیری نیز تکه بدین صورت آمده است: «تَ کِ یا کَ» که بز نر را گویند.

دهخدا نیز در لغت نام تکم را چنین معنا کرده است: بزی را گویند که سر کرده و پیشروی گلّه‌ی گوسفندان باشد و بز نر را نیز گفته‌اند. اعم از بز کوهی و غیرکوهی.

در فرهنگ ترکی – فارسی داشقین نیز معنای تکم به صورت زیر آمده است: «بز نر، بزکوهی»

پژوهشگر اردبیلی در گفتگو با خبرنگار مهر تأکید دارد که در میان روستائیان و ایلات و عشایر تکه به بز نری گفته می‌شود که به سن بلوغ رسیده باشد و بز نر را گویند که پیشاپیش گلّه حرکت می‌کند و با اضافه کردن ضمیر ملکی، این کلمه به صورت تکم ادا می‌شود.

اصغر تقایی تصریح کرد: بز، مخصوصاً بز نر شاخدار در تاریخ بشر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. حتی در سنگ‌نگاره‌ها و غار نگاری‌های باستانی نیز به تصاویر حک شدۀ بز برمی‌خوریم.

احیای یک باور باستانی با سازه‌ای عروسکی

در عین حال به گفته دیگر پژوهشگر اردبیلی تکم چی، تکه خود را از تکه تخته‌ای به ابعاد ۱۵ سانتی‌متر طول، شش سانتی‌متر عرض و سه سانتی‌متر ضخامت به شکل بز می‌ساخت و بعداً چهار تکه تخته نازک به اندازه هشت سانتی‌متر با میخ به چهار طرف آن طوری نصب می‌کرد که به جای دست و پای او باشد که متحرک بودند.

موسی اصغر زاده که خود تکم گردان است و در ساخت تکم فعالیت داشته اضافه کرد: روی مجسمه بز را با پارچه‌های رنگین و زنگوله و پولک طلایی و آیینه تزئین می‌کردند و از وسط شکم تکه چوبی به طول ۴۰ سانتی‌متر نصب و از وسط تخته گردی به اندازه یک بشقاب می‌گذراندند.

وی ادامه داد: تخته گرد را روی دست چپ با مشت گره کرده که چوبک شکم در وسط بماند اما به صورت نافشرده که در حین رقصاندن تکم آزاد باشد نگه می‌داشتند.

به گفته اصغر زاده با دست راست چوبک شکم تکم را گرفته با بالا و پایین کردن آن می‌رقصاندند؛ در اثر این حرکات ریتم مخصوصی ایجاد می‌شد و برخورد دست و پای تکم به تخته و صدای زنگوله‌ها هم‌زمان به تکم چی در موزیک یاری می‌داد.

ابهام در زمان آیین تکم گردانی

در میان المان‌های مختلف بهار، تکم همواره محل مناقشه بوده و نظرات مختلفی پیرامون آن طرح شده است. حتی در خصوص زمان اجرای آیین تکم گردانی نیز اتفاق‌نظری وجود ندارد و برخی پژوهشگران ۵۰ روز و برخی ۲۰ روز مانده به عید نوروز را آغاز این آیین می‌دانند.

مردم‌شناس اردبیلی تأکید دارد که بز، در روزهای سرد خود را در میان گلّه جا می‌کند تا از سرما در امان بماند، امّا در فصل بهار که هوا به تدریج گرم می‌شود در پیشاپیش گلّه حرکت می‌کند. اهالی نیز که از سرمای سخت زمستان به تنگ می‌آمدند، آرزوی روزی را دارند که باز هم بز پیشاپیش گلّه حرکت کند.

تقایی معتقد است به همین خاطر «تکه» یا همان بز نر را تمثیلی از بهار می‌دانند. انسان خوش‌ذوق به این نکته ظریف توجه کرده و آداب‌ورسوم مربوط به تکم و تکم چی و نغمات مربوط به آن را شکل داده است.

وی تأکید دارد که این اعتقاد که تکم چی باقیمانده کولی‌هایی هستند که در زمان پادشاهی بهرام گور، از هندوستان به ایران آمده در ایران پراکنده شدند سطحی‌نگری به ریشه آیین‌ها و آداب‌ورسوم مناطق مختلف ایران است.

این پژوهشگر در خصوص زمان آغاز آیین تکم گردانی ادامه داد: از چندین روز مانده به عید نوروز تا روزهای اول نوروز به تکم گردانی در شهرها و روستاها مشغول می‌شوند. تکم چی ها وقتی می‌آیند که زمین شروع به نفس کشیدن می‌کند. امّا در نغمات تکم چی ها موقع آمدنشان پنجاه روز مانده به اوّل بهار ذکر شده است.

وی افزود: از جمله اینکه گفته می‌شود: بایراما دای نه قالدی؟   - نه قالدی نه قالمادی   - بیر اللی جه گون قالدی که به این معنی است که به عید چقدر مانده؟ چقدر مانده و چقدر نمانده؟ فقط یک پنجاه روزی مانده است.

پیام تکم به مردم تنگ آمده از زمستان سرد

تقایی تأکید دارد که تکم چی در واقع، پیک شادی و خوشی بود. او از پایان فصل سرد و یخ‌بندان و از پایان روزهای سرد زندگی مردم و شروع روزهای گرم و حیات‌بخش بهار برای مردمی خسته از سرما و ناراحت از خانه نشستن سخن می‌گفت و مردم را با اشعار خودش به آینده‌ای خوب و خوش امیدوار می‌کرد.

وی معتقد است تکم چی ها غم و غصّه را با نغماتشان از دل‌های مردم می‌زدایند و با خواندن اشعاری همراه با تکم گردانی شادی را به اهالی هدیه می‌دهند. اشعار آنها گاه جنبۀ طنز و انتقاد پیدا می‌کند.

به گفته این پژوهشگر نغمات تکم چی ها نیز همچون سایر آداب‌ورسوم و گونه‌های مختلف ادبیات شفاهی ایران و منطقۀ آذربایجان در طول زمان نسبت به مقتضیات و شرایط مان دستخوش تغییراتی گشته‌اند. این تغییرات مخصوصاً با ورود دین مبین اسلام و رواج مذهب تشیّع در ایران چشمگیرتر شد.

وی متذکر شد: این تغییر در تمامیِ ابعاد حیات جاری بوده است. سایاهای مربوط به تکم گردانی یا همان «تکم چی سؤزلری» نیز طی سالیانی، پس از ورود اسلام با اندیشه و تفکّرات اسلامی پیوند خورده‌اند.

اشعار تکم چی که به روایت کتاب فرهنگ عامیانه دار الارشاد اردبیل نوشته موسی اصغر زاده نزدیک به ۱۰ صفحه است بیانگر غنای این رسم کهن است.

تقایی معتقد است به دلیل اینکه سایاچی ها یا تکم گردان‌ها افراد محترمی محسوب می‌شدند به‌هیچ‌عنوان تکم گردانی ترویج گدایی نیست بلکه این رسم کهن بافرهنگ و باورهای مردم این دیار پیوند خورده و به شکل ظریفی با ساخت یک المان به بیان این باورها می‌پردازد.

اجرای فاقد مطالعه یک رسم باستانی

باوجوداینکه رسم تکم گردانی به‌منظور تنوع بخشیدن به برنامه‌های نوروزی هر از گاهی توسط برخی نهادها اجرا می‌شد اما پژوهشگران توجه به مؤلفه‌های اصلی این رسم دیرینه را خواستارند.

بی توجهی به شکل سازه چوبی و اشعاری که خوانده می‌شود خود تغییر ناخواسته این رسم اصیل را در برداشته است.

در پی پژوهش‌هایی که در استان اردبیل صورت گرفته است، رسم تکم گردانی به عنوان یکی از رسوم میراثی استان اردبیل به ثبت رسیده و بر همین اساس در آستانه عید نوروز می‌تواند مجدداً طرح و معرفی شود.

تکم گردانی از جاذبه‌های گردشگری استان اردبیل است که به پیشنهاد کارشناسان می‌تواند در مراکز اصلی گردشگری این استان اجرا شده و حتی در مدارس به دانش آموزان معرفی شود.

نوشته تکم یکی از مهم‌ترین نشانه‌های جشن بهار در منطقه آذربایجان اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

استان کردستان دارای زیبایی های منحصر به فردی است

$
0
0

کردستان

کردستان

سنندج – استان کردستان در دو بخش طبیعی و تاریخی دارای زیبایی های منحصر به فردی است و این جذابیت ها در طول سال به ویژه ایام نوروز چشم انتظار بازدید مسافران و گردشگران داخلی و خارجی است.

به گزارش خبرنگار مهر، استان کردستان به دلیل شرایط خاص جغرافیایی و همچنین وجود جاذبه های متعدد تاریخی و طبیعی یکی از استانهای هدف گردشگری در طول سال به ویژه ایام نوروز است و به همین دلیل هر ساله شمار زیادی از مردم کشور راهی این استان می شوند تا از جاذبه های دیدنی آن بازدید کنند.

کردستان جدای از دو مقوله تاریخی و طبیعی در حوزه فرهنگ، آداب و رسوم خاص نیز دارای ظرفیت های نهفته زیادی است و به همین دلیل هم بخشی از مردم کشور راهی کردستان می شوند تا مهمان نوازی و همچنین ویژگی های فرهنگی مردمان این دیار را به چشم خود ببینند.

خانه های تاریخی، تپه های باستانی در کنار روستاهایی با معماری منحصر به فرد از جمله دیگر ظرفیت های گردشگری استان کردستان به شمار می رود که هر چند این جاذبه ها تاکنون به خوبی معرفی نشده اند ولی علیرغم این گمنامی هر ساله میزبان شمار زیادی از مردم استانهای مختلف کشور هستند.

بر اساس اعلام مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان تاکنون نزدیک به ۹۰ اثر طبیعیف گردشگری، تاریخی استان کردستان در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و یکی از برنامه های اصلی استان افزایش شمار این آثار ثبت ملی شده است.

سید محسن علوی افزود: خوشبختانه استان کردستان در حوزه گردشگری یکی از استانهای مستعد در کشور است و به همین دلیل ما در تلاش هستیم که تمامی این جاذبه های گردشگری و طبیعی را شناسایی و آنها را در فهرست آثار ملی کشور به ثبت برسانیم.

کردستان در حوزه آثار طبیعی دارای جاذبه های منحصر به فردی است که دریاچه زریوار در شهر مریوان یکی از این جاذبه های منحصر به فرد است که علیرغم نامهربانی های مردم با آن ولی همچنان همچون نگینی در کشور می درخشد.

زریوار مریوان که دریاچه ای طبیعی است و آب آن از چشمه های داخلش تامین می شود در حوزه زیست محیطی هم یکی از جاذبه های منحصر به فرد استان کردستان است و به همین دلیل شمار زیادی از مسافران و گردشگران استان برای دیدن زریوار راهی شهرستان مریوان می شوند.

چشمه های خروشان در کردستان به ویژه در شهرستان های کامیاران و سروآباد از دیگر ظرفیت های گردشگری در استان به شمار می رود و به همین دلیل وجود این جاذبه ها نیز به فرصتی برای حضور و ورود گردشگران تبدیل شده است.

روستاهای تاریخی در استان کردستان نیز از دیگر ظرفیت های این بخش به شمار می رود و زمانی که اسم گردشگری در کردستان مطرح شود حتما نام دو روستای پالنگان در شهرستان کامیاران و اورامان تخت در شهرستان سروآباد هم بر زبان جاری می شود.

روستا

روستاهای تاریخی استان کردستان به ویژه دو روستای پالنگان و اورامان به دلیل ویژگی های خاص فرهنگی و همچنین مردمی در کنار معماری منحصر به فرد نه تنها در کردستان بلکه در سطح کشور هم شهره هستند.

شکل خاص معماری روستاهای کردستان و همچنین وجود جاذبه های طبیعی در مسیر رسیدن به این روستاها باعث شده است که طی چند سال اخیر جمع زیادی از مسافران و گردشگران نوروزی نسبت به این جاذبه ها بی تفاوت نبوده و بازدید هم از این مناطق داشته باشند.

کردستان در بخش گردشگری مذهبی هم دارای جاذبه های خاصی است و بر اساس اعلام مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد کردستان، هم اکنون بیش از دو هزار مسجد و مکان مذهبی در این استان وجود دارند.

تاریخی بودن و استفاده از معماری خاص دو ویژگی های اصلی مساجد کردستان است که جدای از کارکرد مذهبی که مساجد دارند، وجود این دو ویژگی باعث شده است که گردشگران و مسافران نگاه ویژه ای به آنها داشته باشند.

مسجد جامع سنندج

مسجد جامع سنندج، مسجد دو مناره در سقز، مسجد تاریخی روستای آویهنگ از جمله مساجد خاص استان کردستان به شمار می روند که دارای ویژگی های خاص معماری هستند و به همین دلیل نه تنها در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده اند بلکه ظرفیتی برای گردشگری این استان هم به شمار می روند.

خانه های تاریخی در شهرهای مختلف استان کردستان به ویژه در سنندج از دیگر فرصت های طلایی برای توسعه گردشگری در این استان به شمار می روند و به همین دلیل معرفی آنها به مردم می تواند در این راستا موثر باشد.

خانه ها و عمارت های قدیمی در سنندج از جمله عمارت خسروآباد، عمارت وکیل، خانه حبیبی و خانه آصف از جمله نمونه های منحصر به فردی هستند که به دلیل نوع معماری و همچنین فضاهای داخلی آنها هر ساله میزبان خیل عظیمی از گردشگران هستند.

موزه سنندج، خانه کرد (موزه مردم شناسی) هر دو در سنندج، قلعه قمچقای در بیجار، کوه آربابا در بانه، غار کرفتو در دیواندره، تپه زیویه در سقز، کوه و پارک جنگلی آبیدر در سنندج، چشمه باباگرگر در قروه و ... از دیگر ظرفیت های منحصر به فرد استان کردستان برای گردشگری به شمار می روند.

در کنار تمامی جاذبه های طبیعی و تاریخی استان کردستان باید به مقوله بسیار مهم به نام فرهنگ در این دیار نیز اشاره کرد، فرهنگ کردستان به دلیل ویژگی های خاصی که دارد همواره برای مردم سایر نقاط کشور جذابیت خاصی داشته و دارد.

زبان، لباس پوشیدن، مراسم ها و آئین های خاص از جمله ویژگی های دیگر استان کردستان است که همواره مورد توجه گردشگران و مسافران در ایام مختلف سال به ویژه ایام نوروز قرار گرفته و خیل عظیمی را به سوی خود فرا می خواند.

نوشته استان کردستان دارای زیبایی های منحصر به فردی است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

آذربایجان غربی مشهور به ایران کوچک

$
0
0

روستاها

ارومیه- آذربایجان غربی ۵۸ منطقه نمونه گردشگری، ۱۳ مسیر بکر گردشگری و بیش از سه هزار روستا نگارستان ایران و مقصد مناسبی برای مسافران و گردشگران نوروزی است.

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: آب و هوای چهار فصل و تنوع نعمت‌های الهی، آذربایجان غربی را به ایران کوچک مشهور کرده است، ایرانی با دریا، کوه، جنگل، دشت، صحرا، آبشار، گل فشان، رودخانه، تالاب، غار در کنار اماکن تاریخی مانند برج‌ها و گنبدها، خانه‌های تاریخی، دیوار دفاعی، موزه‌های تاریخی و مردم شناسی باعث شده آذربایجان غربی یکی از مراکز تأثیر گذار گردشگری کشور باشد.

 با توجه به مرزی بودن و زندگی اقوام و ادیان مختلف در روستاهای آذربایجان غربی و وجود بناهای تاریخی و طبیعت بکر در اطراف آن‌ها، این مکان‌ها به نماد سنت‌ها و آداب و رسوم محلی تبدیل شده و جاذبه‌های بی نظیری در انتظار حضور علاقمندان به طبیعت گردی در طول ایام نوروز هستند.

روستاها

جشن طبیعت در نطقه صفر مرزی

مناطق بکر و دیدنی روستایی از جمله تپه حسنلو، تپه‌های باستانی ربط، آبشار شلماش، کاخ بسطام، دریاچه مارمیشو، پیست اسکی خوشاکو، روستای پردانان پیرانشهر، جزایر و روستاهای اطراف دریاچه ارومیه، باغ‌های بزرگ سیب و انگور در کنار وجود اقوام مختلف با فرهنگ، گویش و پوشش‌های مخصوص گوشه ای از پتانسیل‌های بالقوه حوزه گردشگری روستایی آذربایجان غربی بشمار می‌رود که توجه چندانی به آن‌ها نشده است.

روستای سوله دوکل در بخش سیلوانا با آبشار و طبیعت بکر، روستای بند ارومیه با خانه‌های پلکانی و طبیعت بکر، روستای سهولان در بخش مرکزی مهاباد با غار آبی تاریخی و بی نظیر، روستای احمد آباد تکاب بخش تخت سلیمان، همجوار کوه تاریخی و دیدنی زندان، آب گرم احمد آباد و محوطه تخت سلیمان، روستای شلماش و آبشار در بخش مرکزی سردشت، نمونه کوچکی از روستاهای گردشگری آذربایجان غربی هستند.

وجود جنگل‌های غنی در سردشت و پیرانشهر، قرار گرفتن روستاها در مناطق طبیعی بکر و دیدنی، وجود آثار و بناهای باستانی ثبت شده در فهرست آثار بین المللی و ملی در روستاها همگی دست در دست هم داده تا روستاها و طبیعت آذربایجان غربی که در برخی در نطقه صفر مرزی واقع شده‌اند را برای طبیعت گردان جذاب تر کند.

در این بین وجود عشایر در مناطق بکر و دیدنی کوهستانی آذربایجان غربی بویژه در مناطق شمالی استان نیز جاذبه ای بکر و بی نظیر برای طبیعت گردان محسوب می‌شود جاذبه ای که این روزها با جلوه گری شکوفه‌های بهاری عطر دل انگیزی را به مشام مسافران نوروزی هدیه می‌دهد.

روستای بند تفرجگاهی از جنس بهشت در ارومیه

تعداد تفرجگاه‌هایی از جنس بهشت در روستاهای آذربایجان غربی چنان زیاد است که می‌توان در هر کدام از روستاهای این استان اتراق کرد و دمی را در دل طبیعت آسوده از دود و دم شهرها گذراند.

علاقه به گردش در طبیعت و لذت بردن از عناصر طبیعی را شاید بتوان به جرات یکی از ویژگی‌های مشترک میان همه انسان‌ها دانست، تفرجگاه‌هایی چون بند، مارمیشو و دره شهدا در ارومیه، دریاچه پشت سد مهاباد، دشت ماراکان خوی و نظائر ان از جمله مهم‌ترین تفرجگاه‌هایی هستند که همواره در ایام تعطیلات نوروزی و تابستانی پذیرای مسافرین هستند.

به فاصله ۱۰ کیلومتری شهر ارومیه و در کنار روستای تاریخی بند و نیز رودخانه شهرجایی تفرجگاه بند واقع شده است، دوستداران طبیعت و نیز انواع غذاهای محلی و یا حتی مد روز می‌توانند در فضاهای شیک و مجلل و نیز سنتی ساخته شده در این منطقه بشینند و هم صدای زیبای آب را بشنوند و هم با تماشای طبیعت آن لذت ببرند.

این روستا از شمال به روستای میرآباد، از غرب به روستاهای اوعلی، نوشان علیا و سفلی، از طرف شرق به کلیسای سیرجانوسلو و بزوه و از جنوب به روستای شملکان محدود شده است. آب و هوای این روستا در فصول بهار و تابستان معتدل و در پاییز و زمستان سرد است.

روستای بند از دیرباز محل مبادله کالاها و بازار روستایی منطقه ارومیه بوده است و در کنار بستر رودخانه شهرچای به صورت خطی استقرار و امتداد یافته است. قدمت روستای بند به بیش از سه قرن می‌رسد.

مارمیشو؛ ناشناخته‌ای در دنیای ارومیه

 در فاصله مرز ایران و ترکیه دریاچه نیلی رنگ مارمیشو در میان کوهستان‌های ارومیه در روستایی به همین نام واقع شده است که چشم و دل هر بیننده ای را به خود جلب می‌کند.

مسیر مسافرانی که از حاشیه رودخانه زیبای نازلوچای در غرب شهر ارومیه می‌گذرد در میان راه از روستاهای پسان، بانی و هلانی نیز برخورد می‌کند و به روستای مارمیشو می‌رسید. مسیر جاده در دره زیبایی قرار گرفته که خود از منظره کوهستانی خاصی برخوردار است.

در روستای مارمیشو با پیدا کردن زیارتگاه پیر خراسانی و ادامه دادن مسیری سنگلاخی اما زیبا می‌توانید به دریاچه مارمیشو برسید. دریاچه ای ۵ هکتاری با عمق ۵۰ تا ۶۰ متر که قزل آلاهای بومی‌اش در میان مردم منطقه شهرت دارند.

رودخانه نازلوچای از کوه‌های بایبون و ستاره لوند سرچشمه می‌گیرد و در نهایت به تنگه‌ای بسیار سرسبز و دیدنی می‌رسد از جمع شدن آب این رودخانه دریاچه مارمیشو به وجود آمده که زیستگاه جانوران و گیاهان بسیاری است که برای نمونه می‌توان به ماهی قزل‌آلا، درختانی چون بید، بلوط، صنوبر، زالزالک و گیاهانی چون گون، لاله کوهی، شیرین‌بیان، زنبق وحشی و... اشاره کرد.

این منطقه به دلیل داشتن گیاهان متنوعی که دارد برای پرورش زنبور عسل نیز بسیار مناسب است و عسل آن بسیار مرغوب بوده و عطری از گل‌های وحشی را در خود دارد.

یکی از جالب‌ترین مناظری که در این سفر خواهید دید، چادرهای ایلات و عشایر است که در این منطقه اتراق کرده‌اند. آشنایی با نحوه زندگی عشایر بسیار جذاب است که در کنار بازدید از دریاچه و دیدن مناظر اطراف آن، می‌تواند خاطره‌انگیز باشد.

دره شهدا تفرجگاهی کم نظیر در دل طبیعت ارومیه

این دره یکی از تفرجگاه‌های مهم شهرستان ارومیه است که در مسیر ارومیه به اشنویه واقع شده است، این دره با وسعت زیاد و چشم‌اندازهای طبیعی خود و همچنین چشمه‌هایی که در داخل باغ‌ها و دره‌ها هست زیبایی خاصی به این منطقه داده است.

در روزهای تعطیل و فصل بهار و تابستان گردشگران و مسافران زیادی برای گذراندن اوقات فراغت به این دره می‌آیند. مردم این منطقه همگی کرد هستند که به لهجه کرمانجی سخن می گویند.

روستا و قلعه بردوک

روستای بردوک از توابع محال صومای برادوست در ابتدای دره سلطانی، در دامنه مشرف به رودخانه کم آبی قرار دارد، در دژ از سه بخش حصار تدافعی، دیوار میانی و ابنیه مرکزی تشکیل شده است.

حصارتدافعی: در ساختمان حصار تدافعی از سنگ‌های لاشه با ملاط احتمالاً ماسه و آهک استفاده شده و ستون‌های نیم دایره و توپر بسیار محکمی در فواصلی از دیوار تعبیه شده است. کتیبه ای در دو سنگ مرمر کوچک در کنار هم در بالای ورودی و زیر قوس دروازده دیده می‌شود. متن آن چنین است: " ... هذه العمارف صاحب السلطنت تقی سلطان بن نظربیک بن غازی بیک فی سنه ۱۰۷۸"

دیوار میانی: ورودی دروازه به شکل چهار گوش و به صورت عمیق در جبهه‌های میانی دروازه، در شرق دژ تعبیه شده است و به واسطه یک فضای کوچک مستطیلی شکل، معبر ورودی به بخش میانی را با دروازه اصلی بنا ارتباط می‌دهد.

ابنیه مرکزی: در بخش مرکزی قلعه بقایای چند بنای دیگر با واحد سالم وجود دارد. این بنا چهارگوش و مصالح آن سنگ‌های چهارگوش و ملاط آن شن و آهک است. بر نوک قله نیز بقایای یک برج دیدبانی مربع شکل از سنگ لاشه و ملاط شن و آهک دیده می‌شود.

بالای ورودی سنگی آن با قوس‌های کوچک از سنگ آهک سفید و سیاه تزیین شده و طرفین رئوس خارجی اضلاع آن با استفاده از سنگ‌های تراشیده شده آتشفشانی مزین شده است. شکل قوس‌های نگه دارنده گنبدها رومی و سنگ‌های سیاه رنگ تراشیده شده دارد.

روستا و آبشار زیبای سلوک

این آبشار در ۳۲ کیلومتری غرب ارومیه درمنطقه تررگور و در نزدیکی روستای سلوک واقع شده آب این آبشار از ارتفاعات کوههای سلوک از رشته کوههای زاگرس از ذوب برف‌ها و چشمه سارها تأمین و جاری است.

ارتفاع آبشار حدود ۷۶ متر بوده و در درهای پرشیب ازلای صخره‌های مشرف به روستا عبور و در مسیر بصورت پله‌های طبیعی بوده که بر زیبایی آن افزوده است.

این محل بصورت مکان تفرجی گسترده در بین اهالی مردم ارومیه شناخته شده و روزهای تعطیل هزاران نفر در دامن طبیعت زیبای این تفرجگاه به تفریح می‌پردازند.

راه دسترسی به این آبشار از طریق جاده انهر به جاده منتهی به محور سرو ـ راژان است که در غرب جاده مذکور اولین روستا بنام سلوک در آن قرار دارد. سول در زبان کردی به معنای آبشار است که نام روستا نیز از همین آبشار گرفته شده است.

کوه دالانپر بکرترین نطقه مرزی آذربایجان

کوه دالانپر با ارتفاع ۳۴۸۷ در نقطه مرزی سه کشور ایران، ترکیه و عراق واقع شده به طوریکه قلهٔ این کوه متعلق به این سه کشور است. این کوه در منطقه ای به نام سیلوانا واقع شده و به معنی محل پرواز عقاب‌هاست و جزوبکر ترین مناطق کشور محسوب می‌شود.

نزدیک‌ترین شهرستان به آن شهرستان اشنویه در استان آذربایجان غربی است برای رسیدن به این منطقه باید از مسیر اشنویه به شهر زیوه و سپس روستای کیسیان، گوله بی و در نهایت سور دوکل عبور کرد.

مسیر روستا تا کوهپایه بیش از ۱۲ کیلومتر است که در شیبی ملایم باید پیموده شود در فصل‌هایی که برف کمی وجود دارد متوسط حدود ۱:۳۰ دقیقه زمان لازم است تا بتوان به قله رسید.

این کوه از لحاظ امنیتی با توجه به مرزی بودن بسیار کم خطر است و هیچ مشکل امنیتی و نظامی کوهنوردان را تهدید نمی‌کند از ویژگی‌های مهم این منطقه مهمان نوازی غافلگیر کننده روستائیان و عشایر منطقه هستند.

کوه دالانپر دارای یخچال‌های دائمی ایست و همچنین در ضلع غربی کوه دریاچه ای واقع است و در فصل‌های گرما جای مناسبی برای شنا کردن کوهنوردان است. از کوههای اطراف دالانپر می‌توان به بزسینا (برج سینا) و کوه بنجول اشاره کرد.

آبشار خرپاپ در دل جنگل پردانان پیرانشهر

هر چند طبیعت این منطقه پس از جنگ ایران و عراق آسیب زیادی دیده است اما با گذشت این سال‌ها، اثرات جنگ کمتر شده و هنوز می‌توان طبیعت بکر و سرسبز را در مرزهای غربی ایران زمین دید.

آبشار خرپاپ در میان جنگل‌های پردانان پیرانشهر و مرز استان‌های آذربایجان غربی و کردستان واقع شده است.

اهالی محلی نقل می‌کنند که به جهت وجود تعداد زیادی پل روی رودخانه در مسیر جنگل، این منطقه به پردانان که در زبان کردی به معنای پل‌ها می‌باشد معروف شده است.

روستا و آبشار شلماش

آبشار شلماش با بلندای حدود ۵۰ متر در سه طبقه در شمال غربی ایران زمین خودنمایی می‌کند، این آبشار در ۱۵ کیلومتری جنوب شهرستان سردشت در آذربایجان غربی قرار گرفته است.

مسیر دسترسی به آبشار شلماش: از سردشت در یک جاده کوهستانی زیبا به سمت روستای مراغان و روستای شلماش راهی می‌شویم که قبل از رسیدن به روستای شلماش، محوطه تفرجگاهی آبشار کاملاً مشخص است.

آبشار شلماش یکی از پرخروش‌ترین آبشارهای ایران زمینه و در مسیر رودخانه زاب کوچک قرار گرفته در محوطه اطراف آبشار امکانات گردشگری مناسبی از جمله پارکینگ، سرویس بهداشتی، فروشگاه، رستوان و کبابی وجود دارد.

نوشته آذربایجان غربی مشهور به ایران کوچک اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

روستای«قلعه‌نو» در شمال سیستان و بلوچستان با قدمت یک‌هزار و ۲۰۰ سال

$
0
0

سیستان و بلوچستان

سیستان و بلوچستان

زابل-روستای«قلعه‌نو» در شمال سیستان و بلوچستان و با قدمت یک‌هزار و ۲۰۰ سال، یادآور کهن معماری تاریخی ایران‌زمین است که به ماسوله جنوب شرقی ایران نیز شهرت دارد.

خبرگزاری مهر - گروه استان ها-میلاد جهان تاب: عصرگاه، در همراهی با گروهی از زابل واقع در ۲۰۵ کیلومتری زاهدان مرکز سیستان و بلوچستان برای تماشای شکوه تاریخ حرکت کردیم و پس از شش کیلومتر راه آسفالته بزرگراه، ۲۰ کیلومتر در مسیر جاده ترانزیتی چابهار به میلک در محور منتهی به زهک، طی مسیر کردیم تا به نگین درخشان کویر سیستان رسیدیم. آفتاب از لب افق پریده بود و چشمان ذغالی شب کویر دو دو می زد که به قلعه نو رسیدیم.

اینجا قلعه نو است، یکی از ۹ هزار روستای دیار سیستان و بلوچستان در کیلومتر ۲۶ محور زابل - سه راهی جزینک - زهک، جزئی از نگین تاریخی دیار مهد تمدن، سیستان، که شامگاه یکی از شب های مرداد ماه گذرمان به آنجا افتاده است.

از همان موقع که از طریق دوراهی روستا و چاه نیمه چهارم وارد جاده قلعه نو شدیم به همراه عکاس پس از طی هزار و ۵۰۰ متر در راستای قوس کمانی به سمت شمال غرب، وارد دو راهی شدیم که یک راهش حسب تابلو وزارت نیرو، ورود ممنوع بود و راه دیگرش چشم انتظار شکوه تاریخ بود.

پس از طی ۲۶ کیلومتر جاده آسفالته در اطراف جاده ای که می خواهد ما را به روستا وصل کند، درختان گز، خانه های خشتی و یگ ارگ تاریخی رخ نمائی می کند.

شکل شاخه های درختان گز، این نماد مقاومت در برابر بادهای ۱۲۰ روزه و توفان ها شدید شن، شکسته  شکسته و مانند شاخ گوزن است، که در راستای رشد عمودی اش گاه تا شش متر قد کشیده است. اما هر چه هست و نیست، همه این درختان قانع و شورطبع کویری، حکم سربازانی را دارند که برابر یورش بی امان شن های روان رو به کشتزارها و سکونت‌گاه ها، سفت ایستاده اند، تا مظاهر عمران و آبادانی آدم ها را از دستبرد مهاجمان ریز دانه ماسه ای مصون بدارند.

در طول مسیر از کاکل درختان کویری، چشم طمع به فراخنای آسمان می دوزیم تا ببینیم آیا مهتاب بر این دست آفرینه های انسانی که به گواه تاریخ مقاومت و ایستادگی اشان به هزار و ۲۰۰ سال می رسد، رخ می نماید تا در شب مهتابی و ستاره ای جوشش شکوه و تمدن را درک کنم؟

خودروی جلویمان، مانند دود اگزوشش، حلقه های غلیظ خاک را با الگوبرداری از تلخی های این روزهای سیستان، نثارمان می کند تا جایی که به مقصد رسیدیم رنگ ماشینمان از سیاه به نقره ای متالیک تغییر کرده بود.

قلعه نو سیستان

در ورودی روستا تصمیم می گیریم تا ادامه مسیر را پای پیاده طی مسیر کنیم، به شیب تندی می رسیم که اینجایی ها به آن نقطه آغاز تاریخ می گویند که غبار غفلت آن را فراگرفته است.

ارگ «محمدحسین خان نارویی نژاد» با قدمت ۱۶۰ساله و زیربنای بیش از ۱۵۰۰ مترمربع در دو طبقه نظرم را جلب می کند که چگونه و با چه ابزاری چنین شکوه تاریخی را در ورودی این روستای تاریخی بر افراشته اند.

طول این مسیر شیب دار شاید به ۴۰۰ متر نرسد، اما به هر حال به گفته سیستانی ها تاملی است برای درک بیشتر شکوه تاریخ این دیار، ناگفته نماند در سال های دور، همین مسیری که اکنون وصفش می کنم، محل عبور تاجران گندم بوده است و روزگاری قلعه نو، محل انبار غله و آرد.

وجه تسمیه قلعه نو

بالاخره آن قدر در این مسیر غبارآلود رفتیم و رفتیم تا به روستایی زیبا بر فراز تپه ای رسیدیم که از اواخر دوره قاجاریه کوچ مردمان را از روستای قلعه کهنه شاهد بوده است.

آفتاب کاملا از روی خط افق پریده بود و پرده ظلمت روی زمین پلاس شده بود که وارد کوچه های روستای به هم پیوسته قلعه نو شدیم. این روستا از یک سو در لابه لای کویر و خطوط تلماسه ای و از سوی دیگر همسایه جدیدش «چاه نیمه چهارم» خودنمایی می کند، چاه نیمه ای که با ذخیره ۸۰۰ میلیون مترمکعب آب، نیاز آب شرب مردمان شش شهرستان و ۹۱۸ روستا را برطرف می کند.

اما روستا خود هلاک آب است و سایه سنگین ۱۸ سال خشکسالی زندگی مردمان این دیار را رو به نابودی سوق داده و مردم تنها از بالای روستا به این آب که برای تامین آب شرب در نظر گرفته شده به نظاره می نشیند، دیگر نه از کشاورزی خبری است نه دامداری.

قلعه نو سیستان

ورود به روستا

اجرای طرح هادی روستایی از سوی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در روستا برایمان جالب بود، بازسازی که روح تازه ای در این دیار دمیده بود، از تردد اندک خودروهای مردم روستا بر روی سنگ فرش های روستا، دلم گرفت که چرا باید این گونه نسبت به داشته های خود غافل باشیم.

یک تختگاه از جنس آجر سفال در قسمت غربی روستا که با آجر پوشیده بود نظرمان را جلب می کند، محلی ها می گفتند گردشگران این قسمت را بسیار دوست دارند، وقتی بر روی آن قرار می گیری دشت سیستان و چاه نیمه چهارم برایت طنازی می کنند.

رویم را به سمت شرق می کنم، شکوه روستا خودنمایی می کند، خانه های به هم پیوسته برایم تداعی کننده ماسوله ای دیگر است اما این ماسوله تاریخ را با خود به یدک می کشد، خانه های خشتی با سقف گنبدی و بادگیرهای معروف منطقه سیستان تداعی کننده تمدن شگرف این دیار است.

قلعه نو تنها روستایی در سیستان و بلوچستان است که صد در صد معماری منازل آن قدیمی و از خشت و گل ساخته شده و با همان سبک، ویژگی خود را حفظ کرده است، معماری در سیستان برگرفته از شرایط اقلیمی این منطقه است به طوری که بیشتر منازل آن از مصالح سنتی شامل آب، گل و خشت ساخته شده است.

گرچه امروزه تنها در ساخت منازل ۴۰ درصد از روستاهای سیستان این سبک معماری استفاده می شود اما روستاییان قلعه نو در ساخت منازل خود صد درصد این سبک معماری را حفظ کرده اند، با توجه به اینکه خشت و گل سرما و گرما را در خود حفظ می کند، استفاده از این نوع مصالح و سبک معماری مانع از خروج هوای سرد خانه می شود.

با توجه به آب و هوای گرم و خشک کویری، در سقف این منازل دریچه هایی به نام «کولک» یا بادگیر و در دیواره آن «سورک» دریچه ای شبیه حرف ‌«E» انگلیسی تعبیه شده که سبب ورود هوای سرد و کوران آن می شود، به گونه ای که باد از سقف وارد و از سورک خارج می شود.

در کوچه هایش قدم می زنم هر خانه و دیواری بیانگر شکوهی خاص در دیار ۵ هزار و ۵۰۰ ساله سیستان است، برایم تلخ بود، در امتداد هر کوچه، آغُلی بی دام، دروازه اش باز بود و مردی نگران امتداد نور مهتاب را دنبال می کرد.

قلعه نو سیستان

مقاومت این نوع منازل به دلیل زلزله خیز نبودن منطقه سیستان به ۱۲۰۰ سال می رسد

این روستا مربوط به اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی است، روستای «قلعه کهنه» نیز در نزدیکی قلعه نو قرار دارد و به سبب متروکه شدن ساکنان آن به روستای قلعه نو کوچ کرده اند.

این روستا به دلیل قرار گرفتن بر روی تپه ای بزرگ به «قلعه» شهرت یافته و طوایف بزرگی همچون نارویی نژاد، سنجرانی، کیانی، سرابندی و شیران زهی را در دل خود جای داده است.

گورستان قلعه نو نیز در نوع خود بی نظیر است، قبرها به صورت پلکانی و مقبره خوانین و حکما در داخل اتاقک هایی به نام «معجره» قرار دارند. مقبره دختری در این گورستان کشف شده که معماری روی آن نشان دهنده دوران صفوی است اما هویت خود فرد هنوز نا پیدا است کسی این کی بانوی سیستانی را نمی شناسد.

روستای قلعه نو زابل ماسوله ای در جنوب شرق ایران

کامبیز مشتاق گوهری، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان با بیان اینکه روستای قلعه نو از آثار تاریخی اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی است، به خبرنگار مهر می گوید: ارگ «محمدحسین خان نارویی نژاد» با قدمت ۱۶۰ساله و زیربنای بیش از ۱۵۰۰ مترمربع در دو طبقه از بناهای تاریخی و مهم این روستا است.

وی می افزاید: این اثر در قلعه نو، روستای نمونه هدف گردشگری در پنج کیلومتری جاده زهک به زاهدان واقع شده و به شماره ۷۲۵۵ مورخ ۱۲ بهمن ۸۵ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

گوهری یاد آور می شود: این بنا زیرزمین بزرگی به گستره ‌ ۱۵۰۰مترمربع داشته که در گذشته انبار غلات و محل آرد کردن گندم بوده است که برای ساختش از آجر استفاده کرده اند و قریب به ۱۰۰ پنجره دارد.

وی می گفت: روستای «قلعه نو» سیستان به سبب نوع معماری و استفاده از مصالح سنتی عنوان «ماسوله جنوب شرق کشور» را به خود گرفته است.

شب رازگون روستای قلعه نو

با اینکه با اجرای طرح هادی روستایی اندک امیدی را به روستا بازگردانده اند اما باز هم می شد نگرانی را در چهره مردم از قهر طبیعت دید و افسوس خورد.

شب قلعه نو از نیمه شب گذشته، بیشتر مردم روستای به خواب رفته اند، اما من حیفم می آید که لحظات شاید برگشت ناپذیر حضورم در این مکان دلفریب را به راحتی از دست بدهم.

سعی می کنم از نورهای تیر برق رها پیدا کرده و به نور مهتاب پناه ببرم، اغلب مردم روستا خواب بودند، اندک مسافران این دیار نیز در کنار زمین خشکیده کشاورزی رو به دشت سیستان و چاه نیمه چهارم اطراق کرده بودند و زیر نور مهتاب آرمیده بودند.

برخی کسانی که مانند من هوس شب زنده داری کرده بودند، با افروختن شعله آتش روشنی بخش شب تار کویر بودند، نوری که با ناله های حزین و کشدار شاخه های در هم شکسته گز همراه است.

در گوشه ای دورتر شبح چند نفر قد می کشد که در زیر مهتاب نصفه و نیمه شب قلعه نو، با ساز و آواز خود دم گرفته اند و این گونه همخوانی می کنند: «بابا گل افروز... به دنبال تو می گردم مه شب و روز...».

به خودم آمدم؛ کسانی که دیشب دنبال «بابا گل افروز» می گشتند، هنوز در خوابند و اثری از شادی و نشاطشان نیست، در محل سوختن شاخه های گز نیز جز خاکستری که رنگش به سیاهی ذغال می ماند، اثری نمانده است.

سفر ما به قلعه نو تمام شده، سوار بر ماشین به سمت زابل براه می افتیم اما در ذهنم به این موضوع فکر می کنم که آیا بار دیگر شکوه، به سرزمین مادری ام سیستان باز می گردد؟

نوشته روستای«قلعه‌نو» در شمال سیستان و بلوچستان با قدمت یک‌هزار و ۲۰۰ سال اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

جلوه‌های زیبای طبیعت شهرستان گچساران

$
0
0

گچساران

گچساران

آب و هوای مطبوع و دل انگیز و طبیعت مخملی گچساران در فصل بهار باعث نوازش روح و جان شده و خاطرات زیبایی را در ذهن مسافران و گردشگران به جا می‌گذارد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری ایسنا، منطقه کهگیلویه وبویراحمد، جلوه‌های زیبای طبیعت توانسته هر ساله گردشگران بسیاری را به شهرستان گچساران جذب کند و امسال نیز آماده استقبال از مسافران و گردشگران نوروزی است.

آب و هوای مطبوع و دل انگیز و طبیعت مخملی گچساران در فصل بهار باعث نوازش روح و جان شده و خاطرات زیبایی را در ذهن مسافران و گردشگران به جا می‌گذارد.

آبشار کیوان، یکی از جاذبه‌های زیبای گچساران بوده که هرساله افراد زیادی برای دین این آبشار زیبا به این شهرستان سفر می کنند. آبشار کیوان در 25 کیلومتری شمال غرب گچساران در نزدیکی پاسگاه عبدالهی واقع شده است. آب این آبشار زیبا از کوه‌های دیل، آب گرمو و چهار بیشه در نزدیکی پاسگاه عبدالهی به هم می‌پیوندند و این آبشار پلکانی را به منظره‌ای زیبا تبدیل می‌کند.

یکی دیگر از آبشارهای زیبای گچساران، آبشار معروف رودبال در فاصله 49 کیلومتری شمال این شهرستان و یک کیلومتری روستای رودبال است. آب این آبشار دیدنی از چشمه سارهای کوه‌های بالا دست تنگ موگ سرازیر می‌شود.

صدای زیبای این آبشار در دل تنگه کوه همراه با سایبان‌های زیبای درختان بلوط و بادام هر رهگذری را تشویق به ماندن در کنار این آبشار می‌کند. باغات مرکبات، زمینهای شلتوک کاری، عبور رودخانه نازمکان در کنار این تنگه این مکان را به یک مکان سیاحتی تبدیل کرده است.

آبشار موگ نیز که پس از گذشتن از روستای دیل و اسپردر روستای موگ قرار دارد، یکی دیگر از جاذبه‌های گردشگری گچساران است. این آبشار زیبا در کنار بقعه متبرکه امام زاده اسماعیل(ع) قرار دارد. این منطقه زیبا با پوشش گیاهی و درختان سر به فلک کشیده که گاهی ارتفاع آنها بیش از دومتر است چشم انداز رویایی را ایجاد می‌کند.

یکی دیگر از آبشارهای بام نفتی ایران که هرساله پذیرای میهمانان بوده آبشار هرجون است. این آبشار در فاصله 40 کیلومتری گچساران و نزدیک به روستای اسپر قرار دارد. آب این آبشار از چشمه و سد مخزنی اسپر تامین می‌شود و بعد از گذشتن و سیراب کردن 150 هکتار از باغات این منطقه در تنگ هرجون از یک ارتفاع 35 متری به زمین میظ ریزد.

در پایین دست این آبشار زیبا، آثار تاریخی دوران اسلامی مانند آب انبار، ساختمانهای مسکونی قرار دارد. وجود باغات سرسبز انار، انگور، سیب ترش و معماری پلکانی روستای اسپر توانسته زیبایی خاصی را به این تفرجگاه بدهد.

به گزارش ایسنا، عبدالرحیم رحیمی، فرماندار شهرستان گچساران اظهار کرد: این شهرستان آماده پذیرایی از مهمانان نوروزی شده است. برنامه‌ریزی تجهیز کلاس‌های درس برای اسکان مسافران نوروزی، توزیع کتابچه‌های معرفی جاذبه های گردشگری گچساران و ساماندهی 256 دستگاه خودرو سبک و سنگین حمل و نقل عمومی از جمله برنامه‌های پیش بینی شده برای رفاه حال مسافران نوروزی است.

وی عنوان کرد: اجرای طرح آرامش بهاری در بقاع متبرکه شاخص، استقرار تیم‌های امداد و نجات و چادرهای سلامت و چادرهای اسکان در مناطق مختلف از دیگر برنامه‌های تعطیلات نوروزی است. اجرای طرح‌های بسیج سلامت نوروزی، نظارت و کنترل کالا و خدمات در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی این شهرستان یکی دیگر از برنامه‌های در نظر گرفته شده برای تعطیلات نوروز است.

هومن عنایی، رئیس اداره میراث فرهنگی گچساران بیان کرد: در تاریخ 28 اسفند در فلکه ورودی گچساران از سمت شیراز (فلکه فرودگاه) نمایشگاه صنایع دستی و مرکز اطلاع رسانی به مسافران برپا می‌شود.

ادامه داد: هرساله شهرستان گچساران پذیرای مسافران و گردشگران بسیاری از اقصی نقاط کشور است. پیش بینی‌های لازم با همکاری تمام دستگاه‌های اجرایی گچساران برای رفاه هرچه بیشتر مسافران و گردشگران به این شهرستان انجام شده است.

نوشته جلوه‌های زیبای طبیعت شهرستان گچساران اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


شکوه تمدن مذهبی در سیستان

$
0
0

اوشیدا

اوشیدا

زاهدان-شکوه تمدن مذهبی در سیستان گشاده رویی سبز خود را در فصل بهار به روی همگان گشوده است تا خاطره ای شگرف را در ذهن آنان ایجاد کند.

خبرگزاری مهر-گروه استان ها-مرتضی برزگرمقدم: برخی مکان های مذهبی این سرزمین کهن و تاریخی که گاه گرد و غبار بادهای ۱۲۰ روزه چهره آنان را از دیدگان پنهان کرده، گواهی از شکوه تاریخ در دیاری است که اگر ظرفیت های آن نمایان شود، آینده ای سرشار از توسعه گردشگری در انتظارش خواهد بود.

سیستان این سرزمین همدلی و همراهی، در کنار داشته های تاریخی بی شمارش، نامش را با عنوان تمدنی کهن از جمله شهر سوخته پتج هزار و ۵۰۰ ساله در تاریخ ثبت کرده است که همواره علاقه مندان بی شماری را برای سفر به سوی ای دیار می کشاند.

از سوئی این دیار می تواند مکان گردشگری مذهبی مورد هدف نیز باشد چرا که به واسطه داشته های بی شماری که نه تنها در میان پیروان دین اسلام، بلکه در میان مسیحیت و زرتشت نیز دارای ارزشی بس والا، ترسیم کننده سفری زیبا خواهد بود.

نزدیکی بهار بهانه ای بود تا به مرور اهمیت برخی مکان های تاریخی به ویژه کوه اوشیدا این کیانسه عاشق بپردازیم که چگونه در طی سه هزار و ۳۰۰ سال قدمتش؛ برای عاشقان طنازی می کند.

در جلد سوم کتاب تاریخ کیش زرتشت نوشته مری بویس و فرانتز گرنر ترجمه همایون صنعتی زاده (صفحه ۱۹۰) آمده است: کوه خواجه در سیستان کوهی است از مرمر سیاه که با شکوه و ابهتی یکتا در کنار امواج دریاچه هامون قد برافراشته و دریاچه ای که در پای این کوه قرار دارد، در اوستا "کیانسه" یاد می شود و زرتشتیان معتقدند که از دل کیانسه روزی سوشیانت (نجات دهنده) ظهور پیدا می کند و به همین منظور تنها برآمدگی دشت سیستان (کوه خواجه) را به کوه اوشیدا معنی می کنند.

حکایت اوشیدا در گذر تاریخ

محقق و پژوهشگر تاریخ سیستان در این باره به مهر می گوید: همگان در اوستا از این کوه به نام «اوشیدام» به معنای مکان بلند یاد می کنند و در دوره هخامنشی این عنوان و وجود دریاچه مقدس پای این کوه، زرتشتیان را به سوی خود جلب و جذب می کرد.

محمد جهان تاب گفت: نسل های گذشته ایرانیان زرتشتی برای خواندن دعا، راز و نیاز از بلندای کوه خواجه بالا می رفته اند و دریاچه مقدس را نظاره می کردند که این تکرار باورها آتشکده ای بزرگ (کاخ گاسپار) را بر دل کوه اوشیدا رقم زد که همچنان پابرجاست.

این محقق بیان کرد: در سراشیبی زیر این کاخ و پرستشگاه به تدریج شهری بزرگ بنا شد که در فصول مناسب سال زرتشتیان از «رخج»، «گندهارا»، «کرمان» و «هرات» برای زیارت به کوه خواجه و هامون می آمدند؛ تردیدی نیست که وجود این مکان باعث نیرومندی و تقویت سنت های زرتشتی سیستان می شده است به طوری که سیستانیها در طول تاریخ از این بابت به خود بالیده و مقام شامخی برای خود در تاریخ کیش زرتشت قائل بودند.

وی افزود: بنا به متنی زرتشتی «در اوایل آمدن اسلام، زرتشتیان سیستانی باز هم رسم خود را فراموش نکرده و هر ساله در روزهای مقدس نو (عید نوروز) و مهرگان بر بلندای کوه خواجه می رفتند و آیین های دینی خود را بجا می آوردند و در دریاچه کیانسه آب تنی می کردند تا شاید امیدی از ظهور برای آنان نمایان شود.»

کوه موعود، کوهی که باور را در سه دین زنده نگه داشته است

کوه خواجه قلعه ای عظیم و دژ شهری منحصر به فرد از دوره اشکانیان و ساسانیان است، این کوه از سنگ های بازالت سیاه رنگ تشکیل شده؛ با ارتفاع ۶۰۹ متر از سطح دریا، مثل جزیره ای در میان دریاچه هامون قرار گرفته و دارای اهمیت بالائی در میان سه دین زرتشت، مسیحیت و به ویژه اسلام به سبب مزار خواجه مهدی یکی از دوستداران علوی است.

به گفته کارشناسان کوه خواجه بزرگ ترین معماری خشتی بر جای مانده از دوره پارتیان، در منطقه سیستان قرار داره و یکی از مهم ترین آثار تاریخی و مذهبی را در دل خود جای داده است.

آرامگاه خواجه مهدی، جاذبه اسلام در کوه اوشیدا

آرامگاه خواجه غلطان، مهمترين زيارتگاه شهرستان زابل محسوب می‌شود كه همواره پذيرای تعداد زيادی از زائران، گردشگران و علاقه‌مندان به آثار تاريخی بوده و اين بنا در بالاترين ارتفاع قله كوه خواجه و در جبهه شمال شرقی به شكل مستطيل ساخته شده و شامل سردر ورودی با طاق نيزه‌دار و يك اطاق گنبددار است.

درون اين اتاق، قبری بزرگ به طول سه ‪ متر ديده می‌شود كه در كتاب «احياالملوك» شاه حسين سيستانی، آرامگاه مذكور را متعلق به سه برادر دانيال نبی نسبت می دهند

كوه خواجه دارای بسياری از مجموعه‌های تاريخی از جمله كاخ و معبد كوه خواجه، قلعه‌های رستم، كافران، سام، كوك كهزاد، چهل دختر، سرسنگ و زيارتگاه خواجه غلتان، ساختمان‌های پيرگندم بريان، خانه شيطان، آرامگاهای قديمی و قبور دوران اسلامی است.

كوه خواجه در دوره ميترايی و در دوره‌های زرتشتی، به‌سبب وجود آتشكده، مركزی عبادی بوده و در دوره‌های بعدی نيز همچنان احترام خود را حفظ كرده، اين كوه نزد سه دين زرتشت، مسيحيت و اسلام همواره مقدس بوده و به‌همين علت در ميان ايرانيان از جايگاه و ارزش والايی برخوردار بوده که همچنان رخ نمائی می کند.

آتشکده کرکویه شکوه تاریخ ساسانی در سیستان

آتشکده کرکوی که در ۲۵ کیلومتری راه زابل به هیرمند از مسیر بلوار فرودگاه و روستای شندل واقع شده است یکی از آثار باستانی برجای مانده از روزگار ساسانی است که توجه زیادی را به خود جلب نموده است.

هر چند طی سال ۹۰ تا ۹۱ این محل به حال خود رها شده بود و بسیاری از مردم منطقه و روستائیان از خشت های آن برای خود خانه می ساختند به طوری که بخشی از آن تخریب شده است.

کرکویه سیستان را به هرات متصل می کرده است

پژوهشگر منطقه سیستان درباره این آتشکده گفت: در ميانكنگی و نزديكی مرزهای ايران و افغانستان باقی مانده های آثار كركوشاه و تخته پل ديده می شوند.

علیرضا خسروی افزود: تخته پل، پلی آجری بوده كه بيشتر آن به کلی از بين رفته و به نظر می آيد همان پلی باشد كه استخری در توصيف راه زرنگ به هرات از آن نام برده است.

وی اظهار داشت: آنچه كه از اين اثر باستانی باقی مانده آثاری است كه در روی سراشيبی های شمال غربی تپه قرار دارد و عبارتست از بقايای يك ديواره آجری بسيار فرسوده ای  كه باقی مانده های يك برج دفاعی آن نيز قابل تشخيص است.

خسروی گفت: محل امروزی كركوشاه بدون شك همان كركويه معروف است كه توسط نويسندگان دوران اسلامی تشريح شده است، استخری كركويه را نخستين مرحله راهی می داند كه سيستان(زرنج) را به هرات متصل می كرده و بنا به گفته همين جغرافی نويس در سه فرسنگي زرنج واقع شده بوده است.

آتشکده کرکویه نزد زردتشیان بسیار مقدس بود

 وی افزود: ياقوت حموی نيز ذكری از آتشكده كركويه كرده و نوشته  شهری از سيستان بوده و آتشكده ای كه نزد زردتشتيان محترم شمرده می شده در آنجا قرار داشته است، همچنین آتش كركويه كه بنای آن به كيخسرو نسبت داده شده ظاهرا  تا سده هفتم هجري آبادان بوده است.

خسروی عنوان کرد: براساس توصيفات مورخان دوران اسلامی اين آتشكده دارای دو قبه بزرگ بوده  و تيزی هر قبه شاخی چون شاخ گاو ساخته بودند و آتشگاه در زير آن دو قبه قرار داشته است.

وی گفت: آتش اين آتشگاه پيوسته روشن بوده و زردتشتيان معتقد بودند كه اين آتش  هوش گرشاسپ  است.

بی بی دوست زیارتگاهی که ورود مردان به آن ممنوع است

این مزار در خاور شهر زابل و در دشتی گرم و خشک و روی تپه های باستانی قرار گرفته و بنا به عقیده برخی افراد و سوابق موجود متعلق به عصر اشکانیان است.

گفته می شود این مزار متعلق به خواهر سید اقبال است که مزارش در سیستان قدیم و افغانستان کنونی واقع شده است و به گفته مولف رساله چهل مجلس، سیداقبال از شاگردان شیخ احمد جامی شاعر معروف ایرانی است.

عده ای نیز او را از نوادگان دختر امام حسن علیه السلام می دانند و عامه مردم نیز چنین اعتقاد دارند که در روزگاران گذشته سیده ای با برادر خود سرگرم شبانی بوده که مردی قصد آزار او را می کند، دختر می گریزد تا به جایگاه کنونی زیارتگاه می رسد و از فرط خستگی از رفتن باز می ماند و در این هنگام دعا می کند که ای زمین مرا دریاب و زمین نیز به خاطر پاکی و صداقت او، دهان می گشاید و او درون خاک ناپدید می شود.

این اتفاق در حالی رخ می دهد که گوشه ای از چادر او بیرون می ماند، از آن زمان به بعد جایگاه فرورفتن او در زمین، به زیارتگاه تبدیل می شود و پاکی و نجابت آن دختر سیده، زبانزد همگان می گردد.

هم اکنون روی مقبره این دوشیزه سیده با پارچه سبز رنگی پوشیده شده است و زنان و دختران نیز به قصد نذر و تبرک قطعه ای از این پارچه را بریده و با خود می برند و در صورت اجابت درخواستشان، به جای آن شال سبز رنگ دیگری پهن می کنند.

یک درخت کهنسال 'گز' در کنار مقبره چنان ریشه دارد که گویی مقبره را در بر گرفته است و مردم برای این درخت نیز احترام بسیار زیادی قائل هستند و کسی اجازه ندارد به این درخت آسیب رساند و یا شاخه ای از آن را جدا کند زیرا معتقدند اگر فردی چنین کاری انجام دهد، حتما به او ضرر و زیان خواهد رسید و سزای بی احترامی خود را خواهد دید.

بنا به اعتقادات موجود، مردان حق ورود به محوطه مقبره را ندارند و این در حالی است که مردان نیز به این زیارتگاه اعتقاد بسیاری دارند و نه تنها حرمت آن را حفظ می کنند بلکه حاجت های خود را بوسیله زنان و دختران به بی بی می رسانند.

عروس و دامادها نیز به رسم محلی، روز سوم پس از ازدواج، برای دعا و درخواست خوشبختی در زندگی به زیارت این مکان می روند و چنانچه نذری داشته باشند ادا می کنند و برای تداوم خوشبختی در زندگی، در مکانی در نزدیکی مقبره، شمع روشن می کنند که تقریبا همیشه شمع های بسیاری در زیارتگاه بی بی دوست در حال سوختن است.

آرامگاه بی بی دوست در بین مردم سیستان و استان خراسان و نیز عده ای از مردم افغانستان، دارای اهمیت خاصی است و معتقدان زیادی دارد.

۷۰ بقعه مذهبی در سیستان و بلوچستان پذیرای مردم است

استان سیستان و بلوچستان گرچه از لحاظ وجود امام زادگان بلافصل با معصومین بی بهره است اما به واسطه ارادت قلبی و علاقه شدید مردم این خطه اعم از بلوچ و سیستانی به نبی مکرم اسلام (ص) و ائمه اطهار (ع)، بقعه ها و اماکن متبرکه بی شماری را در خود جای داده است که یا به واسطه مدفون بودن سادات جلیل القدری مانند سید باقر (ره) در زابل و یا اشخاص مهم و محترمی مانند سید غلامرسول در چابهار از اهمیت و احترام بالایی برخوردار شده است.

در منطقه سیستان نظر گاهها و اماکن دیگری نیز به لحاظ محبت فراوان مردم این دیار به حضرت علی (ع) و حضرت ابوالفضل العباس (ع) به عنوان نظرگاه و قدمگاه وجود دارد.

به گفته مدیر کل اوقاف و امور خیریه سیستان و بلوچستان در مجموع افزون بر ۷۰ بقعه، نظرگاه و قدمگاه و آرامگاه در این استان وجود دارد که مردم از شهرها و روستاهای مختلف به این مکانها مراجعه می کنند.

حجت الاسلام اسماعیل تدینی اظهار داشت: از مهمترین این اماکن بقعه سید مهدی ایرانشهر، بقعه مسجد حضرت ابوالفضل (ع) بزمان، بقعه سید غلامرسول چابهار، بقعه سید باقر (ره) زابل، بقعه بی بی دوست زابل، بقعه حضرت ابوالفضل (ع) شیب آب زابل، بقعه حضرت ابوالفضل (ع) روستای واصلان زابل، بقعه متبرکه خواجه مهدی کوه خواجه و بقعه حضرت ابوالفضل (ع) روستای ملک حیدری زابل است.

نوشته شکوه تمدن مذهبی در سیستان اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

غذاهای محلی معرف بسیاری از ویژگی های و آداب و رسوم زاهدان

$
0
0

غذاهای سنتی

غذاهای سنتی

زاهدان-غذاهای محلی معرف بسیاری از ویژگی های و آداب و رسوم هر منطقه هستند و از همین رو بسیاری از غذاهای طبخ شده در سیستان و بلوچستان ایران متاثر از فرهنگ آنان است.

خبرگزاری مهر-گروه استان ها: سیستان و بلوچستان، این دیار چهارفصل جدای از داشته های بی شمارش در زمینه تاریخ، تمدن، طبیعت و جاذبه ها، در زمینه مردم شناسی و فرهنگ بومی به ویژه غذاهای محلی حرف های زیادی برای گفتن دارد.

غذاهای محلی این دیار که تا کنونی بسیاری از ذائقه ایرانی ها را به خود جذب کرده است، بر اساس منطقه زندگانی فرق می کند، ساحل نشینان عمان یک غذائی دارند و مردمان سیستان غذائی دیگر.

این تنوع غذائی به خوبی می تواند بسیاری از باورها و علاقه مندان به غذای محلی را در بر بگیرد و برای هر ذائقه ایرانی حرفی برای گفتن داشته باشد.

نان نان یکی از مهم ترین داشته های سیستان و بوچستان که در دو منطقه شمال و جنوب به گونه های متفاوت پخت می شود، طرز پختن این نان به این شکل است که آرد را پس از ورز دادن بسیار، به صورت یک نوار پهن درمی‌آورند و آن را شبیه رولت می‌پیچند تا به حالت مدور در‌آید، آنها را درون یک دیگ مسی کاملاً چرب می‌گذارند و پس از آن در زیر ذغال‌های گداخته تنور می‌گذارند تا کاملاً بپزد.

این نان به رنگ قهوه‌ای در می‌آید و بسیار خوشمزه است، در سیستان این نان را خالی و بدون غذا می‌خورند، نان در بلوچستان، نیز انواع مختلفی دارد. به عنوان مثال، نوعی نان به نام هلکاری ( halekary) که همان چلبک سیستانی است، وجود دارد، جهت پخت آن خمیر درست شده را به صورت قرص‌های کوچکی، در روغن سرخ می‌کنند که مخصوص صبحانه است.

انواع دیگری از نان‌ها مثل لواش، گرده (gerdeh)، سیسرک (syserk)، پناری (ponary) و نان‌هایی که روی تابه پخته می‌شود، نیز در بلوچستان مصرف می‌شود، بلوچ‌ها همراه با نان خورش‌‌هایی نیز مصرف می‌کنند که به آن عموماً واداپ (vadap) گفته می‌شود.

در انواع خورش‌های طبخ شده در بلوچستان، ادویه‌های تند و پیاز فراوان استفاده خاصی دارد و گوشت بز بیشتر از گوشت سایر دام‌ها مصرف می‌شود.

تنوری یا تنورچه یکی از غذاهایی است که عمدتاً جهت مجالس مجلل طبخ می‌شود و آن عبارت است از به سیخ کشیدن یک لاشه کامل گوشت قرمز است. سپس آن را در تنور می‌گذارند.

غذاهای سیستانی

از جمله خورش‌های سیستانی کشک زابلی، اوجیزک ( owjyzak) و آبگوشت است، کشک زابلی ماده‌ای است زردرنگ از ترکیب ادویه، زردچوبه، گندم بلغور شده و دوغ؛ این مجموعه را به مدت یک هفته الی ده روز در کیسة نخی می‌گذارند، سپس آن را درآورده و پس از ورزدادن، پودر می‌کنند و به عنوان یک غذای مقوی مصرف می کنند.

اوجیزک: شبیه اشکنه‌های امروزی است، منتهی در ساخت آن تنها آب و پیاز و روغن و ادویه مخصوص محلی به‌کار برده می‌شود، در تهیه آبگوشت محلی نوعی ادویه که به آن (آچار ačar) می‌گویند، به کار برده می‌شود؛ آچار ترکیبی است از خمیر: پیاز، آرد گندم جوشیده و زردچوبه. آچار به شکل دایره‌های کوچک، خشک و به نخ کشیده می‌شود و به انواع خورش‌ها از جمله آبگوشت، طعم و لعاب می‌دهد.

امروزه با توجه به ارتباط فرهنگ‌ها و بهبود شرایط اقتصادی، تغذیه هیچ‌یک از اقوام منحصر به تهیه غذاهای سنتی نیست، در سیستان و بلوچستان نیز به همین دلیل هم‌اکنون انواع خورش‌ها و پلوها و سایر طعام‌های ایرانی و حتی خارجی در لیست غذاهای رایج مردم قرار دارند.

لندو: ترکیبی از خرما و گندم است که به صورت گلوله های مخلوط تهیه می شود همچنین الگوی پخت قلیفی نان های پیچی هرمی که آن را در درون تاوه ای سرخ می کنند نیز به همین گونه می باشد.

کلوچه: مهم ترین محصولی که نه تنها در سیستان بلکه در بسیاری از دیار دیگر ایران زمین از جایگاه والائی برخوردار است، کلوچه در این دیار به دو نمونه خرمائی و غیر خرمائی پخت می شود که به سبب نوع پخت و ادویه های محلی بکار رفته طرفداران بسیاری در ایران دارد.

غذاهای بلوچی

با توجه به غلبه دامپروری در منطقه عنصر اصلی و محوری غذاهای منطقه بلوچستان را  گوشت تشکیل می دهد. بعد از گوشت این خرماست که برای مردم نقش محوری در تولید خوراکی ایفا می کند.

جالب اینجاست که برخلاف تصور عمومی در دوره کنونی این منطقه محل مناسبی برای کشت برنج است و در مکُران برنج نیز به خوبی کاشته می شود. نکته ای که برخلاف موقعیت جغرافیایی منطقه در رفتار غذایی مردم بلوچستان می توان دید این است که این مردم خیلی کمتر از چاشنی های تند بهره می برند. بلوچستان همجوار با کشور پاکستان است و رفت و آمدهای بسیاری به این کشور و همین طور کشور هندوستان وجود دارد اما رنگ و بوی غذاهای پاکستانی یا هندی خیلی در بلوچستان شدت ندارد.

 چنگال: در واقع پذیرایی عشایر بلوچ از میهمانان با همین شیرینی صورت  می گیرد.   آنها از میهمانان خود با چنگال و دوغ پذیرایی می کنند به ویژه در ماه مبارک رمضان این شیرینی، غذای سفره افطار را نیز رنگ و روی تازه ای می بخشد.

شاید وجه تسمیه آن از این رو باشد که در تهیه این غذا از چنگ زدن توسط انگشتان دست بهره گرفته می شود.   مواد اولیه برای تهیه چنگال، آرد، خرما و روغن حیوانی است. بلوچ ها ابتدا آرد و آب را مخلوط می کنند و در شرایطی که این مخلوط  هنوز به خمیر تبدیل نشده است آن را به ضخامت حدود ۱سانتی متر روی تابه می اندازند و می گذارند تا اندکی خود را بگیرد و بپزد.

اگر این مخلوط آب و آرد نازکتر شود نانی از آن به دست می آید. ولی برای چنگال ضخامت یکسانتی متری مناسب است. پس از آنکه این خمیر نیم پز شد آن را بر می دارند و به تناسب حجمی که می خواهند چنگال درست کنند از این نان نیم پز درست می کنند. بعد خرما را در ظرفی دهن گشاد می ریزند. نان نیم پز را درون همین ظرف خرد می کنند یا به عبارت دیگر تکه تکه می کنند.

این دو را با هم ورز می دهند و چنگ می زنند به گونه ای که هسته های خرما از درون آن بیرون می آید و  می توان هسته ها را جدا کرد و هم نان و خرما را خوب به خورد هم داد.

 این کار تا جایی پیش می رود که دیگر نتوان تشخیص داد نان است یا خرما حال نوبت افزودن روغن است. برای افزودن روغن آن را با همراه کمی پیاز خرد شده داغ می کنند و قبل از آنکه روغن چنان داغ شود که پیازها بسوزند آن را از روی شعله برداشته و به مخلوط نان و خرما می افزایند تا این مخلوط نرم شود و نه بیشتر. امروزه چنگال را با خلال بادام و پسته تزئین می کنند و سپس صرف می کنند.

 تنورچه:

«تنورچه» نیز نام خود را از روش پخت در تنور گرفته است. تنورچه را معمولا به دو صورت سیخ زدن گوشت گوسفند و دیگری به شکل کامل کباب شده در تنور طبخ می کنند.

در روش سیخ زدن، گوشت گوسفندی را ذبح و آن را به قطعات درشت خرد می کنند. سپس هر قطعه بزرگ را به سیخی از چوب نخل می کشند. سیخ ها را زمانی در تنور قرار می دهند که ذغال های دورن تنور گداخته و قرمز شده باشند در این مرحله اگر بخواهند کباب مورد نظر آبدار شود ظرفی از آب را روی ذغال ها درون تنور قرار می دهند.

سیخ ها را دور تا دور ظرف آب به دیواره تنور ایستاده قرار می دهند. این کار باعث می شود گوشت به اصطلاح بخارپز هم بشود. بعد از این مرحله در تنور را با سینی یا هر وسیله دیگری که مقاوم در برابر حرارت باشد می پوشانند و روی آن را با کاهگل می پوشانند. البته تنور مثل همه تنورها از زیر ورودی هوا داردو این حالت را بین ۴۵ دقیقه تا ۱ساعت نگاه می دارند البته زمان پخت باز هم به گوشت های سیخ کشیده شده  بستگی دارد. سپس نوبت به صرف آن کباب مخصوص بلوچی می رسد. این کباب را به تنهایی یا با پلو سفید سرو می کنند.

 در روش دیگر طبخ، یک گوسفند را متناسب با اندازه تنور ذبح کرده و دورن آن را خالی می کنند سپس با نخی مناسب که در برابر حرارت از بین نرود شکم او را می دوزند آنوقت آن را درون تنوری که ذغالهایش گداخته است قرار می دهند و با پوشاندن درِ تنور  با کاهگل  به انتظار پخته شدن کامل می نشینند.

 تباهگ:

این کار روشی برای نگهداری گوشت است هنوز هم در بلوچستان متداول است. ماحصل این نوع نگهداری هم به تنهایی قابل خوردن است و هم به عنوان گوشت استانبلی بلوچی.

معمولا اواسط پاییز و با رو به سرما گذاشتن هوا گوسفندان را پروار کرده و از یکسو برای گرفتن روغن حیوانی و از سوی دیگر برای تهیه گوشت از آن استفاده می کردند. گرچه اینک نیروی برق و دستگاه های خنک کننده از قبیل یخچال به زندگی همه وارد شده است اما همچنان این کار در بلوچستان  انجام می شود.

 البته زمان دیگری نیز هست که بلوچ ها برای تهیه تباهگ دست به کار می شوند و آن زمان «عید قربان» است که گوشت قربانی فراوان می شود. در این روش پودر انار و نمک را به گوشت اضافه می کردند و ماحصل آن را بعد از اندکی که نور آفتاب برآن می تابید درون مشک ریخته و می بندند.

 این گوشت بعد از مدتی قابل خوردن بود. علاوه بر این همین گوشت را برای تهیه استانبلی بلوچی استفاده می کنند.

دوغ پا:

«دوغ پا» خورشتی با گوشت است که به جای آب برای جاانداختن و طبخ آن از دوغ استفاده می شود. این روش نیز متاثر از دامپرور بودن بلوچ هاست. دوغ یکی از فراورده های متداول دامپروران است و در بلوچستان وقتی به میان عشایر و دامپروران بروید در نخستین گام بعد از تعارف آب از شما با شیرشتر یا دوغ به عنوان نوشیدنی پذیرایی می کنند.

بت:مخلوطی است از برنج، ماش‌وسایرحبوبات ‌به همراه‌روغن‌و ادویه که غذای عمده مردم بلوچستان است

اشکنه گشنیز نیز خوراک اغلب مردم سراوان است و خوراک خرما که ترکیبی از خرما، نان، برنج و حبوبات است در چابهار مصرف زیادی دارد.

آب گوشت و بزقرمه نیز از جمله غذاهایی است که گوشت را به همراه فلفل قرمز، دارچین و زردچوبه  در ظروف سفالی و به سبک غذاهای هندی می پزند و در بین بلوچ های میرجاوه طرفداران زیادی دارد.

آب گوشت ماهی وماهی نمک سود نیز غذای مخصوص نیک شهری ها است و در این بین «کنک» (نوعی حلوا و ترکیبی از خرما، بادام، پسته، و شیرخرما شبیه مسقطی) از جمله شیرنی هایی است که در چابهار طرفداران زیادی دارد.

«شوده» نیز ترکیبی از خرما، کنجد، بادم و پونه است که در چابهار به عنوان غذاهای کانی دار مطرح است.

برنج یا بت: برنج را معمولاً بصورت دمى درست مى ‌کنند و آنرا با آبگوشت یا ماهى یا حبوبات مى ‌خورند.

 تنواع خورشت یا «واداپ» یا «نارشت» که معمولاً از عدس - لوبیا - ماش - باقلا و ... تهیه مى ‌شوند. همچنین نان را در داخل شیر ترید کرده مى ‌خورند ...

انواع خوراک خرما

خرماى پاتى: ابتدا یک ظرفى بنام «پات» از برگ درخت پُرْک درست مى‌کنند و آنگاه خرمایى را که له کرده‌اند، با فشار در داخل آن قرار مى ‌دهند. این نوع خرما چندان مرغوب نیست زیرا گرد و خاک و حشرات از داخل درز و شکافهاى پات به داخل نفوذ مى ‌کنند.

خرماى خُنبى: خُنب در واقع همان خمره است خرما را به دو صورت در داخل خُنب قرار مى ‌دهند: یا خرما را ساده و بدون پیرایه، با فشار در داخل خُنب قرار مى ‌دهند و یا اینکه آن را با شیره‌اى که قبلاً از میوه خرما گرفته ‌اند و کَنجد و پوچینک، در داخل خُنب قرار مى ‌دهند. این نوع خرما بسیار مرغوب است و معمولاً خرماى مضافتى را بدین صورت نگاهدارى مى ‌کنند.

خرماى هینزکى: هینزک همان پوست بز است که چربى آن را کنار میزنند و آن را نمک سود و دبّاغى کرده و خشک مى ‌کنند و معمولاً خرماى مضافتى را که قبلاً با پا له کرده ‌اند، در داخل آن قرار مى ‌دهند این نوع خرما نیز مرغوب است.

خرماى حَلَبى: در این روش خرماى مضافتى یا انواع دیگر را بدون اینکه له کنند، در داخل حلب مى ‌چینند.

لَده: خوشه مضافتى را قبل از آنکه بطورکامل برسد، از درخت مى‌برند، هر دانه را نصف کرده و هسته آن را بیرون مى ‌آورند. آنگاه ریسمانى را از داخل سوراخ میوه ‌ها عبور داده و آنها را به برج خانه ها آویزان مى ‌کنند تا خشک شوند و بعداً آنها را مصرف مى‌کنند.

کَتُّک: مثل لده است با این تفاوت که میوه مضافتى را بصورت طولى مى ‌برند و هسته‌ اش را بیرون نمى ‌آورند و آنها را روى حصیرى، در معرض تابش خورشید قرار مى ‌دهند. و بعد از خشک شدن مى ‌خورند.

هارگ: خوشه مضافتى را قبل از رسیدن کامل، از درخت مى ‌برند، میوه را از خوشه جدا کرده و در داخل دیگ بزرگى مى ‌جوشانند بعد از پخته شدن آنها را در معرض خورشید مى‌گذارند تا کاملاً خشک شوند. معمولاً هارگها را در زمستان مى ‌خورند.

چانگال: ابتدا نان ضخیم و قطورى را بصورت نیمه پخته درست مى ‌کنند که بى ‌نمک است سپس خرما را آنقدر با دست مى ‌مالند تا خوب نرم شود. آنگاه نان گرم را روى خرماى نرم شده مى ‌گذارند و با دست نان و خرما را بطور کامل با هم مخلوط مى ‌کنند و مقدارى روغن را با ازگند سرخ کرده و با خرما مخلوط مى ‌کنند که غذاى بسیار لذیدى درست مى‌شود.

شیرگ: که از جوشاندن طولانی مدت خرمای رسیده بدست می آید واز آن حلوای محلی نیز درست می کنند و به جای مربا از آن هم استفاده می کنند.

 انواع نان

لواش: نان نازکى است که درتنور پخته مى‌شود. بلوچها به تنور (ترون) مى ‌گویند.

خمیر: مثل نان لواش است با این تفاوت که اندکى ضخیم تر بوده و در تنور پخته مى ‌شود و معمولاً ترش است.

سِیسِرک: نانى است که روى تابه آهنى پخته مى‌شود و چانگال را با آن درست مى ‌کنند.

پُرانى: این نان معمولاً اختصاص به کسانى دارد که در نقطه معیّنى ساکن نیستند و داراى تنور نمى ‌باشند طرز پخت آن بدین طریق است که ابتدا روى یک زمین شنى، آتش را روشن مى‌کنندو بعد از اینکه شن ها داغ شدند، اخگرها را کنارى نهاده و خمیر را روى شنها قرار داده و روى آنرا با شنهاى داغ مى ‌پوشانند و تقریباً بعد از نیم ساعت، خمیر را بیرون مى‌آورند.

هَلَکارى: خمیر را به چانه‌ هاى کوچک تقسیم کرده و آن را با غلطک مخصوصى بنام» بِیلَد «نازک مى ‌کنند، آنگاه روغن را در داخل یک دیگ کوچک سرخ کرده و چانه ها را در داخل آن قرار مى‌دهند. معمولاً نان خوشمزه ‌اى است.

دوتینّى: طرز پخت آن بدین صورت است که دو چانه را بطور جداگانه پهن کرده و روى هر کدام را روغن مى‌ مالند. آنگاه هر دو را روى هم نهاده، پهن مى ‌کنند و روى تابه‌اى که مقدارى روغن روى آن مالیده ‌اند، قرار مى ‌دهند، تا پخته شود.

تیمّوش: خمیر را معمولاً به صورت آبکى در مى ‌آورند. آنگاه مقدارى از این خمیر را با دست روى تابه آهنى پهن مى ‌کنند و نان خشک و نازکى درست مى‌شود.

ترشیجات:

 ترشى لیمو که در لهجه محلى به آن «حرّام» مى‌گویند و ترشى اَنبه که در لهجه محلى به آن «چتنى» مى ‌گویند از جمله چاشنی های مورد استفاده در میان بلوچ ها است.

 جوشانده سبزیجات نیز به عنوان یکی دیگر از چاشنی ها در بلوچستان طرفداران زیادی دارد.

در ماههاى اسفند و فروردین که هوا نسبتاً معتدل و در اثر بارندگى ‌هاى فصلى زمین سبز شده است، انواع سبزیجات خودرو زیاد است، لذا این سبزیجات را به خانه آورده، آنها را با داس یا چاقو خرد مى ‌کنند و پس از شستشو، آنها را در دیگ با مقدارى آب مى ‌جوشانند آنگاه آب آنها را گرفته، با روغن و انار و ادویه سرخ کرده و با نان مى ‌خورند.

نوشته غذاهای محلی معرف بسیاری از ویژگی های و آداب و رسوم زاهدان اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

بوشهر هرساله شاهد حضور مسافران زیادی است

$
0
0

بوشهر

استان بوشهر در جنوب ایران با داشتن بیشترین ساحل خلیج فارس و برخورداری از آب و هوای مطبوع و دلپذیر در ایام نوروز، هرساله شاهد حضور مسافران زیادی است.
تصویر بوشهر با گردشگری دریایی به استقبال نوروز می‌رود

درکنار این، وجود آثار متنوع تاریخی و فرهنگی و طبیعی همچون کاروانسرای مشیرالملک، گور دختر هخامنشی، کاخ‌های هخامنشی چرخاب و تااوکه (تموکن) در دشتستان، سواحل سنگفرش شده با چشم‌انداز زیبای بندربوشهر در کنار نیروگاه اتمی و نیز بازارهای تجاری بنادر گناوه و دیلم و موزه شهید رئیسعلی دلواری و تالاب‌های بین‌المللی حله و نایبند و جزیره خارک، دید نی‌ها و جاذبه‌هایی است که بازدید از آنها می‌تواند اوقات خوشی برای هموطنانمان در تعطیلات نوروزی فراهم آورد.

در این باره، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر گفت: پیش‌بینی می‌شود نوروز 95 شاهد ورود حداقل پنج میلیون گردشگر به استان بوشهر باشیم.

محمدابراهیم فروزانی افزود: سال‌های گذشته بیشتر گردشگران از استان‌های همجوار نظیر کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و فارس وارد استان می‌شدند، اما بررسی آمار مسافران نوروزی که در سال 94 به بوشهر سفرکرده‌اند، مشخص کرد بخش عظیمی از مسافران ورودی به بوشهر از استان‌های تهران و اصفهان به این استان ساحلی سفر کرده‌اند.

این مقام مسئول تصریح کرد: درواقع اطلاع‌رسانی و تبلیغات باعث شده تا گردشگران سراسر ایران با جاذبه‌های گردشگری بوشهر آشنا و برای سفر به این استان ترغیب شوند.

وی همچنین از تلاش کمیته اسکان برای فراهم کردن فضای اقامتی کافی در استان بوشهر بویژه شهرستان‌های ساحلی استان که بیشترین حجم مسافر را به خود اختصاص می‌دهند، خبر داد.

فروزانی با اشاره به برپایی سازه‌های اسکان موقت در طول نوار ساحلی خاطرنشان کرد: هتل‌ها و مراکز اقامتی استان بوشهر در ایام نوروز جوابگوی مسافران نیست، ازاین رو با هماهنگی اداره کل آموزش و پرورش استان از فضای مدارس نیز برای اسکان مسافران استفاده می‌شود.

برپایی جشنواره‌های متعدد

همچنین معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر نیز از افزایش برپایی جشنواره‌ها در نوروز امسال در مناطق مختلف استان خبر داد و خاطرنشان کرد: جشنواره بادبادک‌ها، مجسمه‌های شنی، غذاهای دریایی و محلی، بازی‌های محلی، جشنواره آداب و رسوم محلی در چاه کوتاه و جشنواره غذایی رنگینک در شهر آپخش که به طول یکصد متر در دست تهیه است، از جمله جشنواره‌هایی است که برای گردشگران نوروزی تدارک دیده شده است.

ناصر امیرزاده، برگزاری جشن دریایی با ساماندهی شناورها را از جمله اقداماتی ذکر می‌کند که برای فراهم‌سازی اوقاتی هیجان‌انگیز برای گردشگران ترتیب داده می‌شود.البته بیشتر جشنواره‌ها به صورت خودجوش از سوی مردم و سمن‌ها (سازمان‌های مردم‌نهاد) برنامه‌ریزی و اجرا می‌شود. وی با بیان این‌که سواحل زیبای شمال استان، مناظر بکر و زیبایی را برای گذران اوقات گردشگران فراهم آورده است یادآور شد: برخورداری استان از راه‌هایی مناسب که دستیابی به سواحل دریا را تسهیل می‌کند، سبب شده که هرساله پذیرای گردشگرانی از استان‌های فارس، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و تهران باشیم.

این مقام مسئول، وجود بازارهای نوروزی با تخفیف‌های مناسب در عسلویه، کنگان، نخل تقی و دیر را از دلایلی ذکر می‌کند که موجب شده این مناطق مورد بازدید گردشگران قرار گیرد.

راضیه بوستانی

نوشته بوشهر هرساله شاهد حضور مسافران زیادی است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

روستای افجه یکی از مناطق بسیار زیبا و باصفای استان تهران

$
0
0

روستای گردشگری

روستای افجه یکی از مناطق بسیار زیبا و باصفای استان تهران بویژه در فصل بهار است که در بخش لواسانات شهرستان شمیران در جوار دشت‌ زیبای هویج و قله ساکا واقع شده است. این روستا دارای آبشارهای بسیار و باغ‌های زیبایی است که شکوفه‌های درختان گردو و گیلاسش در بهار خودنمایی افسونگرانه‌ای دارند.
تصویر روستای گردشگری افجه

به گزارش جام جم آنلاین ، درختان گردو و گیلاس در دشت «سبواستان» در شمال غرب دشت هویج و در مسیر صعود به قله آتشکده قرار دارند و آبشار چرند نیز به ارتفاع 45 متر از دامنه کوه به دره پایین‌دست آن سرازیر می‌شود.

روستا یک حمام تاریخی دارد که دارای دو بخش مجزای زنانه و مردانه بوده و بنای آن دارای طاق، گنبدهای عرقچین و قوس‌های جناغی است.

قدمت حمام به دوره صفوی یا اوایل حکومت قاجار نسبت داده می‌شود و با وجود قدمتش هنوز فعال و مورد استفاده مردم روستاست. این حمام در سال 1382 به ثبت آثار ملی رسیده است.

با پشت سر گذاشتن آبشار چرند و دیدن معماری خاص حمام افجه به محله‌های قدیمی و بافت‌های اصیل این روستا می‌رسید که در فاصله‌های نزدیک به هم قرار گرفته‌اند.

در محله تاریخی چراغان هم سقاخانه حضرت ابوالفضل (ع) و چنار 400 ساله آن قرار گرفته که تماشایشان خالی از لطف نیست.

در انتهای روستا با گذر از رودخانه از طریق راهی پاکوب با پیاده‌روی سبک می‌توان به آبشار پسچویک که به دشت هویج مشرف است، رسید.

این آبشار حدود 15 متر ارتفاع داشته و اطراف آن پوشیده از درخت‌های افراست. آبشار موآب هم در سینه‌کش قله ساکا حدود 180 متر ارتفاع دارد و بجز اواخر تابستان که تا حدی آرام و کم آب است، بقیه سال صدای شرشر آبش گوشنواز است.

اهالی روستای افجه باغدار، بسیار خونگرم و مهمان‌نواز بوده و با گویش مازندرانی تکلم می‌کنند.

نوشته روستای افجه یکی از مناطق بسیار زیبا و باصفای استان تهران اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

پارک جنگلی زیبا و کوهستانی فندقلو جاذبه‌ اکوتوریستی استان اردبیل

$
0
0

فندقلو

پارک جنگلی زیبا و کوهستانی فندقلو یکی از جاذبه‌های اکوتوریستی باارزش استان اردبیل و از مناطق نمونه گردشگری کشور است که به دلیل نزدیکی به شهر نمین و سهولت دسترسی از جاده بین شهری اردبیل ـ آستارا همواره به عنوان یکی از تفرجگاه‌های ییلاقی مهم منطقه مطرح بوده است.
تصویر منطقه نمونه گردشگری «فندقلو»

به گزارش جام جم آنلاین ، این منطقه جنگلی در فاصله حدود 30 کیلومتری شهر اردبیل در مسیر اردبیل ـ آستارا و در فاصله حدود 10 کیلومتری شهرستان نمین قرار گرفته و پس از گذر از گردنه زیبای حیران، می‌توان طبیعت بی‌نظیر و خیره‌کننده آن را به تماشا نشست.

عرصه جنگلی فندقلو، حدود 25 کیلومترمربع مساحت دارد و به دلیل وجود درختان بسیار فندق نسبت به سایر گونه‌ها، به نام فندقلو خوانده می‌شود. البته درختان میوه مختلف دیگری مانند سیب وحشی، گوجه سبز، ازگیل، به، تمشک و توت‌فرنگی نیز در این پارک جنگلی وجود دارد.

مناظر طبیعی جنگلی و مرتعی، کوهپایه‌های سرسبز و دشت‌های رنگارنگ و پر از گل، زیبایی خاصی به این پارک جنگلی بخشیده است. عمده ترین گلی که بوفور در دشت‌های زیبای منطقه می‌روید، گل زرد و زیبای بابونه است و به همین دلیل هرساله در خرداد، جشنواره گل‌های بابونه در این منطقه برگزار می‌شود.

سوسن چلچراغ نیز که یکی از گونه‌های گیاهی نادر ایران به شمار می‌رود، در این منطقه می‌روید. در کنار زیبایی‌های بی بدیل پارک جنگلی فندقلو، آب و هوای کوهستانی و خنک منطقه نیز آن را به یکی از بهترین مکان‌ها برای سفر در ایام گرم بویژه فصل تابستان تبدیل کرده است. در داخل پارک نیز امکانات اقامتی برای اسکان مسافران وجود دارد و علاقه‌مندان می‌توانند شب‌ها نیز در این مکان خوش‌آب و هوا ساکن شوند.

پیست اسکی روی چمن و اسکی در زمستان، آبگرم معدنی (مشه سویی) با خاصیت درمانی، آبشار و تله‌کابین از دیگر ظرفیت‌های گردشگری پارک جنگلی فندقلو است.

ویژه نامه نوروزی جام جم

نوشته پارک جنگلی زیبا و کوهستانی فندقلو جاذبه‌ اکوتوریستی استان اردبیل اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

استان لرستان با وجود آبشارها جزئی از بهشت است

$
0
0

آبشار

آبشار ... آبشار ... آبشار ... همین آبشارهای بی‌نظیر است که استان لرستان را تبدیل به جزئی از بهشت کرده؛ سرسبز، درخشان و لبریز از زندگی. هر کدام از آبشارهای لرستان را که برای معرفی به شما انتخاب کنیم در حق بقیه گویی ظلم کرده‌ایم چون همه آبشارهای این استان، دیدنی است و اگر به لرستان سفر کنید و دست‌کم شش یا هفت آبشارش را نبینید، ضرر کرده‌اید.
تصویر دیدار با آبشارهای لرستان

به گزارش جام جم آنلاین ، ما برای نمونه به چند آبشار که از بقیه شناخته شده‌تر است، اشاره می‌کنیم مثل آبشار بیشه، که در نزدیکی ایستگاه راه آهن بیشه قرار گرفته و تقریبا 65 کیلومتر از خرم‌آباد و

35 کیلومتر از شهرستان دورود فاصله دارد. آبشار نوژیان هم یکی از پیشنهادهای ماست که در جنوب شرقی خرم‌آباد در گردشگاه نوژیان قرار دارد. بازدید از این آبشار برای آنها که از طب سنتی سر در می‌آورند هم حسنی بزرگ دارد چون اطراف آبشار پر است از گیاهان دارویی نایاب و شفابخش. در غرب گردنه نوژیان که برای رسیدن به آبشار نوژیان باید از خرم‌آباد به سمت آن حرکت کنید آبشار وارک قرار دارد و حیف است اگر برای دیدن نوژیان می‌روید به وارک، که روی صخره‌های سنگی عظیم‌الجثه می‌غلتد و تکه‌تکه می‌شود و بار دیگر به هم می‌پیوندد، سری نزنید.

دیگر آبشار دیدنی لرستان، آبشار چکان است که در ارتفاعات جنوب غربی شهرستان الیگودرز سر از دل غاری بر آورده است و 30 متر ارتفاع دارد و فضای اطرافش را انواعی از درخت‌های جنگلی و میوه همچون نگهبانانی سبز پوش احاطه کرده‌اند.

از میان آبشارهای لرستان، به نظر می‌آید آبشار «شوی» از همه معروف‌تر است. این آبشار که به آن «تله زنگ» هم می‌گویند در نزدیکی روستای شوی، منتظر شماست. خیلی‌ها می‌گویند شوی، با عرضی 40 متری و ارتفاعی تقریبا صد متری، در حریم گیاهان وحشی طبیعت بکر لرستان، زیباترین آبشار ایران است و به همین علت در بیشتر پوسترهای گردشگری از طبیعت ایران، نمایی از آن را نیز منتشر می‌کنند اما ما می‌گوییم شما باید همه آبشارهای لرستان را ببینید و آن وقت خودتان قضاوت کنید که شوی از همه دلنوازتر است یا عکاس‌های طبیعت‌گرد هنوز خیلی از آبشارهای چشم‌نواز این استان را کشف نکرده‌اند.

ضمیمه نوروزی جام جم

نوشته استان لرستان با وجود آبشارها جزئی از بهشت است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

زیبایی‌های طبیعی ارومیه، طعنه به زیبایی خورشید و ماه می‌زنند

$
0
0

ارومیه

ارومیه-قدمت ارومیه که از آن به عنوان «شهر نخستین‌های ایران» یاد می‌شود،درحالی با قدمت شهرهای سارد و نینوا برابری می‌کند که بر خلاف این دو شهر،ارومیه همچنان پابرجاست و زندگی در آن جریان دارد.

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: برخی معتقدند ارومیه در گذشته «خورومه» بوده و از دو کلمه «خور» به معنی خورشید و «مه» به معنای ماه ساخته شده یعنی زیبایی‌های طبیعی این نقطه، طعنه به زیبایی خورشید و ماه می‌زنند.

ارومیه یک لغت آشوری است و از دو واژه «آور» به معنی نزدیک و «میه» به معنی آب گرفته شده است؛ که مرکز استان چکمه ای شکل آذربایجان غربی در شمال غرب کشور ایران است، قدمت شهر اورمیه با قدمت شهرهای تاریخی و باستانی سارد و نینوا برابری می‌کند اما از این دو شهر قدیمی اثری جز توده ای خاک برجای نمانده، در حالی که این شهر پس از چندین قرن هنوز پابرجاست و به عنوان یکی از زیباترین شهرهای ایران به شمار می‌رود.

این شهرستان که در جلگه ای به طول ۷۰ کیلومتر و عرض ۳۰ کیلومتر در کنار دریاچه ارومیه گسترده شده است از شرق با دریاچه ارومیه، از غرب با کشور ترکیه، از جنوب با شهرستان‌های مهاباد، نقده و اشنویه و از شمال با شهرستان سلماس همسایه است.

آب و هوای این شهرستان تقریباً مدیترانه ای و چهارفصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان در آن به وضوح دیده می‌شود باغ‌های سیب، انگور و سایر میوه جات و بوستان‌های آن در بهار و تابستان دیدنی و میوه‌های آن در کام میهمانان ارومیه بسیار شیرین و دلپذیر است.

در مورد وجه تسمیه این شهر عقاید زیادی مطرح است، ارومیه در زبان سریانی اورمیا تلفظ و در پارسی ارومی و ارومیه، در عربی ارومیه، در ترکی اورمیه و در ارومنی ارمی تلفظ می‌شود، همچنین منطقه اورمان در غرب ایران نیز احتمالاً از این مقوله مستثنی نیست. نام‌های منسوب به این شهر را اورموی، ارموی، گاهی ارومیه ای و ارومچی می‌خوانند.

ارومیه شهری به قدمت چهارهزار سال

در ساحل غربی و جنوبی دریاچه ارومیه نواحی (ارومیه، سلماس، ساوجبلاغ و...) از دو هزار سال قبل از میلاد مسیح، مردمانی ساکن بودند که در معرض هجوم آشوری‌ها و اورارتوها قرار داشتند. مدتی نیز این نواحی «پارسوا» نامیده می‌شد سکنه آن از نژاد آریایی بودند که در ۸۱۵ سال قبل از میلاد به سمت جنوب سرازیر شدند و به پارس رسیدند.

سر اورل آستین انگلیسی که به همراه هیاتی در سال ۱۳۱۴ شمسی به ارومیه سفر کرد، در مورد قدمت این شهر معتقد است: ارومیه از قدیمی‌ترین بلاد ایران است و از روی آثار و وسایل مکشوفه در اشنویه و تپه حسنلو و قبوری که در سلدوز کشف شده، قدمت آن به ۴ هزار سال قبل باز می گردد.

نام شهر ارومیه از سال ۱۳۰۵ شمسی به رضاییه تغییر یافت و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دوباره به نام اصلی بازگشت. عده ای معتقدند زبان ترکی از زبان‌های اولی ساکنان این سرزمین است. موافقان این نظر می گویند: آذربایجان از دوران انسان‌های اولیه مسکونی بوده و بارها مسکن اقوام و طوایف مختلف گشته است.

ارومیه زادگاه زرتشت هم قلمداد می‌شود

ارومیه از سوی غالب مورخان و جغرافی نگاران ایرانی، زادگاه زرتشت قلمداد شده است. تا این اواخر نیز مردم منطقه، غاری را در شمال شرقی شهر نشان کرده و معتقدند که زرتشت در آن مکان زندگی می‌کرده است. وجود همین عقاید، صرف نظر از اینکه تا چه اندازه به حقیقت نزدیک است، خود حاکی از اهمیت این شهر از نظر کیش زرتشی دارد.

این شهر به جهت گردآمدن اقوام و ادیان مختلف از قبیل آشوری‌ها، ارمنی‌ها و زرتشتی‌ها (انتساب چند زرتشتی که در هنگام تولد عیسی «ع» به بیت اللحم رفته بودند و در ارومیه مدفون‌اند حاکی از آن است که یکی از بزرگ‌ترین کانون‌های مذهبی و اجتماعی گذشته‌های روز بوده است) یهودی‌ها و بالاخره مسلمانان یادگارهایی از قرن‌های مختلف را در دامان پیر و زیبایش پاس داشته است.

موقعیت طبیعی این شهر به عنوان منطقه­ ای کشاورزی و نزدیکی به دریاچه اورمیه و نیز نزدیکی به تبریز به عنوان دومین شهر بزرگ ایران در دوره قاجار و اهمیت آن شهر به عنوان ولیعهدنشین، از جمله دلایل راهبردی بودن این شهر به شمار می‌رود.

شاید به واسطه دارا بودن همین ویژگی ­ها است که این شهر بحران­ های گوناگونی را پشت سر گذاشته و غائله‌های فراوانی را به خود دیده و در کمتر تغییر سرزمین و شهری رخ داده است.

طوایف و قبایلی نیز از این مکان به دیگر نقاط کوچ کرده‌اند و گاهی پس از مدت‌ها به همین مکان باز گشته‌اند. به همین دلیل می‌توان گفت: ارومیه، سرزمین گذرگاه و محل سکونت اقوام مختلف بوده است. قبایل ترک زبان نیز از جمله اقوامی بودند که از دیرباز در این سرزمین اقامت داشتند اما آغاز اقامت آن‌ها در این مکان در ابهام مانده است.

ریشه زبان ترکی آذری مربوط به زبان مادهاست که در اثر گذشت زمان تحت تأثیر زبان‌های فارسی، عربی، ترکی قرار گرفته است. زبان عادی این منطقه از ریشه زبان‌های هند و اروپایی است.

در مورد زبان کردی باید گفت عده ای کردی را لهجه ای از زبان فارسی و گروهی دیگر آن را زبانی مستقل می‌دانند. یکهزار سال پیش از میلاد مسیح، آریاها به زبان اوستایی تکلم می‌کردند که پدر تمام زبان‌های مادی، پارسی و هندی بوده است.

سوغات و جاذبه‌های دیدنی شهری به قدمت چهار هزار سال

از مطالب کتب جغرافیا در گذشته چنین برمی آید که ارومیه شهری زیبا و پر نعمت بوده و تاکستان‌های انگور فراوانی داشته است. فراوانی درخت مو در اطراف ارومیه به قدری بوده که ۳۰ نوع انگور در آن به عمل می‌آمده است.

 در حال حاضر علاوه بر انگور، سیب، گلابی، گردو، تخمه آفتابگردان و کدو، هلو، زردآلو، شلیل و گیلاس، چغندرقند و دانه‌های روغنی نیز اطراف ارومیه کاشته می‌شود، امروزه حلوا گردویی، نقل، عرق بیدمشک از رهاوردهای ارومیه هستند.

دریاچه ارومیه با وسعتی حدود ۴۸۱۰ کیلومتر مربع بزرگ‌ترین دریاچه کشور محسوب می‌شود. طول این دریاچه ۱۳۰ الی ۱۴۰ کیلومتر و عرض آن ۱۵ الی ۲۰ کیلومتر است و عمق متوسط آن ۶ الی ۱۵ متر است.

پارک ملی دریاچه ارومیه مجموعاً متشکل از ۱۰۲ جزیرهٔ بزرگ و کوچک است که به جز جزیره اسلامی (شاهی) بقیه جزایر به صورت مناطق محافظت شده، پارک ملی اعلام شده و در آن‌ها حیوانات وحشی رها شده‌اند.

راه اندازی اولین دانشکده طب ایران در ارومیه

از جاذبه‌های غیرطبیعی موجود در شهرستان اورمیه نیز می‌توان به مجموعه دهکده‌های باری و چی چست، پارک جنگلی ارومیه، بند، کوه «سیرداغ»، دریاچه مارمیشو، دره قاسملو، مجتمع تجاری تفریحی باری، مسجد جامع، بنای سه گنبد، پل شهید کلانتری، آبشار سولوک، جاده امامزاده. خیابان شیخ تپه و... اشاره کرد.

آموزش علم طب در ارومیه سابقه طولانی دارد، چنانچه شواهد تاریخی نشان می‌دهد، اولین مدرسه عالی طب در سال ۱۲۵۷ هـ ش (۱۸۷۸ م) توسط تعدادی از اطبا خارجی و میسیونرهای مذهبی به سرپرستی دکتر ژوزف کاکران در جنوب غربی ارومیه تأسیس شد.

مسجد جامع کهن‌ترین سند دینداری ارومیه

این بنا در وسط بازار شهر ارومیه واقع است و یکی ازقدیمی ترین و ارزشمندترین مساجد تاریخی شمال غرب ایران محسوب می‌شود. مجموعه بنای کنونی مسجد با بخش‌های مختلف قدیمی و جدید، به مرور زمان دراطراف هسته اولیه بنا- شبستان گنبددار- ساخته شده است که با توجه به مدارک و شواهد به نظر می‌رسد که بنای اولیه آن مربوط به دوره سلجوقی باشد.

نوشته زیبایی‌های طبیعی ارومیه، طعنه به زیبایی خورشید و ماه می‌زنند اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


شهری که به آب معدنی‌ و نیز مسابقه‌های شطرنجش شهره است

$
0
0

شهر شطرنج

«جرموک» با واژه‌ی «گرم» فارسی هم‌ریشه دانسته می‌شود؛ شهری که به آب معدنی‌اش شهره است و نیز مسابقه‌های شطرنجش. این شهر در جنوب ارمنستان که در نزدیکی مرز ایران قرار دارد، حالا در سودای آن است که به یک مرکز پررونق گردشگرپذیر تبدیل شود.

ارمنستان1

به گزارش خبرنگار ایسنا، شهر جرموک Jermuk در استان وایوتس زور در جنوب ارمنستان، در زمان اتحاد جماهیر شوروی هم به‌واسطه‌ی چشمه‌های آب گرم و آبشارهایش، به‌عنوان یک تفرج‌گاه مطلوب، معروف بود.

 
 شهر شطرنج

حالا نزدیک به دو دهه پس از فروپاشی شوروی، یکی از پتانسیل‌های جمهوری ارمنستان برای تبدیل شدن به یک شهر جذاب برای گردشگران در نظر گرفته شده است.

در این راستا، آب معدنی گازدار جرموک به‌عنوان یک محصول دارای خاصیت درمانی نه‌تنها در سراسر ارمنستان به‌فروش می‌رسد، بلکه در سایر کشورها هم بازاریابی می‌شود. از این رو، وقتی در کارخانه‌ی آب معدنی جرموک برای بازدید رسمی حاضر می‌شوید، برچسب طراحی‌شده برای کشور شما را که روی بطری‌ها می‌چسبانند، به شما نشان می‌دهند تا ارتباط بهتری هم برقرار شود.

جرموک طبیعت کم‌نظیری دارد که زیبایی‌هایش در پاییز و بهار به اوج می‌رسد. ترکیب جنگل، کوهستان، دریاچه، چشمه‌های آب گرم و آبشار، کافی بوده است تا مسؤولان ارمنی، با احداث امکان‌های اقامتی ازجمله چند هتل و رستوران، برگزاری مسابقه‌های بین‌المللی شطرنج و برخی فعالیت‌های دیگر، این هدف را در سر بپرورانند که این منطقه را دوباره به یک هدف گردشگری تبدیل کنند.

ارمنستان

 
ارمنستان

مجموعه‌ی چشمه‌های آب گرم جرموک شبیه آن چیزی است که در برخی جامعه‌های دیگر، ازجمله کارلو ویواری جمهوری چک وجود دارد. زیر یک راهرو مسقف با معماری قرون تاریخی اروپایی، از دل مجسمه‌هایی سنگی که معمولا هفت‌تا هستند، آب گرم معدنی خارج می‌شود که برای خوردن آب آن‌ها، از ظرف‌های مخصوصی شبیه گلاب‌دان‌های قدیمی خودمان استفاده می‌شود.

معمولا هم با این‌طور باورها که اگر کسی از ابتدا تا انتهای مسیر، آب همه‌ی چشمه‌ها را بخورد، به نیت خود خواهد رسید و از خاصیت درمانی هم برخوردار خواهد شد؛ شاید همین باورهای خرافی است که موجب می‌شود برخی از بازدیدکنندگان، شوری و تلخی آب معدنی استخراجی را تحمل کنند؛ با این نگرانی که آیا در سیستم گوارشی خود به ناخوشی دچار خواهند شد یا خیر؟

علیرضا بهرامی - ایسنا

نوشته شهری که به آب معدنی‌ و نیز مسابقه‌های شطرنجش شهره است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

شهر رم یک موزه‌ی رو باز بزرگ است

$
0
0

بزرگ‌ترین موزه‌

بزرگ‌ترین موزه‌

شهرهای تاریخ مطرحی در سراسر دنیا وجود دارند اما در میان آن‌ها، رُم یک تفاوت اساسی دارد. در این شهر چندان نیازی نیست که به موزه‌ها مراجعه کنید. خود شهر، یک موزه‌ی رو باز بزرگ است.

به گزارش خبرنگار ایسنا، شهر رُم، پایتخت ایتالیا، هم وسیع‌ترین و هم با حدود سه میلیون نفر، پرجمعیت‌ترین شهر این کشور است. این شهر بی‌شک، یکی از مشهورترین شهرهای جهان است؛ چراکه علاوه بر دیگر ویژگی‌ها، این شهر مدیترانه‌ای، نام یکی از بنام‌ترین امپراتوری‌های تاریخ جهان را همچنان بر خود دارد.

در سال ۲۰۰۷ رُم به عنوان یازدهمین مکان بازدیدشده در جهان، سومین در اروپا و اولین در ایتالیا توسط گردشگران شناخته شد.

این شهر اروپایی که در کنار رودخانه‌ی تِوِره ساخته شده است، علاوه بر آن‌که کشور واتیکان را در دل خود جای داده است، بنای معروف کولوسئوم را به‌عنوان یکی از مشاهیرش دارد.

رُمی‌ها همچنین تئاتر و سینما، مُد لباس و تیم فوتبال معروفی هم دارند.

در خیابان‌های این شهر که با راهنمایی یک نقشه‌ی گردشگری قدم می‌زنید یا به درون کلیساهای آن که سرک می کشید، هر لحظه بیشتر احساس می کنید که در یک موزه‌ی طبیعی - تاریخی بسیار بزرگ در حال گشت و گذار هستید. این‌را بقایای بناهای تاریخی با قدمت‌های چندین قرنه، بیش از هر مؤلفه‌ی دیگری تامین کرده‌اند.

نوشته شهر رم یک موزه‌ی رو باز بزرگ است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

دریاچه دوقلوی سیاه گاو، یکی از پدیده‌های نادر کشور و حتی جهان

$
0
0

دریاچه

دریاچه دوقلوی سیاه گاو، یکی از پدیده‌های نادر کشور و حتی جهان است که در شهرستان آبدانان استان ایلام قرار گرفته است. این اثر طبیعی از دو دریاچه یا چشمه زیبا تشکیل شده که عمق هر کدام از آنها بیش از 20 متر بوده و به وسیله یک کانال رودخانه‌ای طبیعی به عرض 1.5، عمق یک و طول حدود 10 متر به هم متصل شده‌اند.
تصویر دریاچه دوقلوی سیاه گاو

به گزارش جام جم آنلاین ، آب این دریاچه‌ها به اندازه‌ای زلال است که می‌توان تا عمق سه متری آن را که شبیه آکواریومی پر از ماهی است، براحتی مشاهده کرد. آبی که از دریاچه دوم خارج می‌شود، به صورت رود نسبتا پرآبی راهی زمین‌های اطراف می‌شود. اطراف این دریاچه دوقلو را نیز دشت‌ها و کوه‌های نسبتا مرتفع و سرسبز فرا گرفته که در بهار و با وجود گلزارهای رنگارنگ، نیزارها، آوای پرندگان وحشی و ماهی‌های پرجست و خیز درون دریاچه‌ها، جلوه‌ای بهشت گون می‌یابد و به گردشگاهی افسونگر تبدیل می‌شود.

گرچه این دریاچه از تفرجگاه‌های اهالی آبدانان در فصل بهار و اواخر زمستان به شمار می‌رود، اما زیبایی منطقه و آب و هوای متبوع آن شرایطی را فراهم آورده که در هر فصلی گردشگران را به سوی خود می‌خواند.

از دیگر ویژگی‌های این پدیده نادر، وجود املاح مختلف و گوگردی بودن آب آن و همچنین وجود چشمه‌های جوشان شیرین داخل دریاچه است، اما این پدیده شگفت‌انگیز و تماشایی با وجود همه زیبایی‌هایی که دارد، به دلیل عامل فرسایش، روز به روز در حال کوچک شدن و از دست دادن مساحت خود است.

برای رسیدن به دریاچه سیاه گاو باید از طریق جاده ایلام وارد شهرستان دره شهر و سپس شهرستان آبدانان شد. پس از رسیدن به این شهرستان می‌توان از طریق جاده اصلی آبدانان به شهرستان دهلران و در بین جاده روستای شوشه‌گل به سیاه گاو، به دریاچه دوقلوی سیاه گاو رسید تا این اثر طبیعی زیبا به وسعت سه هکتار را مشاهده کرد.

گردشگاه سراب آبدانان، گردشگاه‌های دامنه کبیرکوه و دینارکوه، گردشگاه منطقه چنار و گردشگاه کنار دریاچه دوقلوی سیاه گاو ازجمله جاذبه‌های شهرستان بکر آبدانان است که این شهر را از دیگر شهرهای این استان متمایز می‌کند.

ضمیمه نوروزی جام جم

نوشته دریاچه دوقلوی سیاه گاو، یکی از پدیده‌های نادر کشور و حتی جهان اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

دریاچه مخرگه شهربابک کرمان، بزرگ‌ترین آینه طبیعی ایران

$
0
0

کرمان

پیش از این که معرفی جاذبه‌های گردشگری کمتر شناخته‌شده ایران را در برنامه خود بگنجانیم، نگران آن بودیم که نکند هجوم گردشگران به این مناطق، سبب تخریب آنها شود.
تصویر بزرگ‌ترین آینه طبیعی ایران

به گزارش جام جم آنلاین ، یکی از این مناطق که توجه ویژه گردشگران را می‌طلبد، دریاچه مخرگه شهربابک کرمان است که آن را بزرگ‌ترین آینه طبیعی ایران می‌خوانند.

شهربابک در کنار دریاچه زیبای آینه گونش، داشته‌های دیگری نیز دارد که از خیر دیدنشان نمی‌توان گذشت: روستای صخره‌ای میمند که ثبت جهانی شده و نیز غار ایوب به عنوان بزرگ‌ترین دهانه ورودی غار در ایران.

دریاچه مخرگه، آینه‌ای است به مساحت 4000 هکتار در دل دشت ریگ‌سفید که کمتر کسی نامش را شنیده است.

این دریاچه، هرسال فصل آبان با اولین بارش‌های فصلی شکل می‌گیرد و تا مردادماه حیاتش ادامه دارد و بعد به دلیل قطع شدن ورودی آب و دمای زیاد هوا تبخیر می‌شود.

انعکاس کوهستان‌ها و محیط اطراف و آسمان بر سطح این دریاچه و زلالی آب و نوع خاک بستر این دریاچه سبب شده این اکوسیستم طبیعی همچون آینه‌ای بسیار بزرگ در بستر دشت مسطح اطراف خودنمایی کند.

ارتفاع دریاچه در بیشترین مناطق حدود ۳۰ سانتی متر است و اگر در بستر دریاچه قرار گیرید، انعکاس مناظر اطراف در آب دریاچه، منظره‌ای بی‌نظیر ایجاد می‌کند.

مردم عادی کمتر به این منطقه سفر می‌کنند و شاید همین سبب شده تخریب ناشی از حضور انسان کمتر در آن به چشم بخورد. مسطح بودن دریاچه دلیل عمده آینه گون شدن آن است و اگر حتی گردشگران زباله‌ای در آن بریزند، زیبایی منطقه از دست خواهد رفت.

نزدیک این دریاچه دو دریاچه کفته‌نمک سیرجان و استبرق نیز وجود دارد که از آنها نمک بهره‌برداری می‌شود.

اگر بهره‌برداری نمک به این دریاچه مخرگه سرایت کند، منظر دریاچه را تخریب خواهد کرد. امید است با ثبت ملی این منطقه، از هرگونه بهره‌برداری و آسیب به دریاچه جلوگیری شود.

ضمیمه نوروزی جام جم

نوشته دریاچه مخرگه شهربابک کرمان، بزرگ‌ترین آینه طبیعی ایران اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

تفریحگاه زیبای ارتکند؛ یکی از مناطق بکر و ییلاقی

$
0
0

مشهد

به کلات سفر کنید و از نزدیک،‌ جاذبه‌های طبیعی و بخصوص آبشار زیبای ارتکند را ببینید و لذت ببرید. این آبشار در تفریحگاه زیبای ارتکند؛ یکی از مناطق بکر و ییلاقی شهرستان کلات نادر واقع شده است.
تصویر ارتکند؛ بهشت گمشده کلات نادری

به گزارش جام جم آنلاین ، تفریحگاه ارتکند به دلیل آبشارهای زیبا، کوه‌های سربه فلک کشیده و غار آبی بسیار زیبایش، مورد توجه گردشگران ایرانی و خارجی است. برای رفتن به این تفرجگاه باید به شمال شهر مشهد رفت و وارد جاده کلات نادر شد.

تفرجگاه ارتکند تا شهر مشهد،‌ ۱۲۳ کیلومتر فاصله دارد که ۱۰۵ کیلومتر آن جاده اصلی کلات و ۱۸ کیلومتر آن،‌ جاده فرعی است. مسیر ۱۰۵ کیلومتری مشهد تا اول جاده فرعی ارتکند بسیار زیبا و جذاب است.

پس از وارد شدن به جاده کلات نادر و عبور از دوراهی سد کارده در کیلومتر ۲۵ جاده، به روستای محمدیه و پس از آن نیز با پشت سر گذاشتن چندین روستای دیگر، به دره سرسبز (قزلق) قبل و بعد از تونل می‌رسیم. این منطقه کوهستانی و سرسبز برای استراحت کوتاه و صرف صبحانه مناسب است.

پس از آن باید از روستاهای طاهرآباد ترک‌ها و طاهرآباد کهنه و چنار عبور کنیم تا در کیلومتر ۱۰۰ به شهر زاوین برسیم. پنج کیلومتر بعد از شهر زاوین، جاده آسفالتی سمت چپ جاده نمایان می‌شود که ابتدا به روستای سررود و سپس به ارتکند می‌رود. برای رسیدن به آبشار ارتکند،‌ ابتدا وارد جنگل انبوهی می‌شویم که در حاشیه چپ آن رودخانه‌ای با آبشارهایی زیبا به چشم می‌خورد.

پس از گذشتن از این جنگل،‌ وارد دره‌ای باز می‌شویم که در میان آن رودخانه‌ای به آرامی در جریان است. در انتهای دره و پس از طی مسافتی کوتاه به تونلی غارمانند می‌رسیم که آب رودخانه از یک طرف آن وارد و از سمت دیگر خارج می‌شود.

در انتهای این تونل آب از ارتفاعی حدود ۱۰ متری به پایین می‌ریزد. این آبشار نسبتا مرتفع که از میان کوه‌های سرسبز ارتکند به پایین می‌غلتد، چشم اندازی بدیع و شگرف به وجود آورده است.

البته آبشار ارتکند تنها آبشار کلات نادر نیست، بلکه این شهرستان که در فاصله 140 کیلومتری شمال مشهد واقع شده، سرزمین آبشارها و مناطق بکر ییلاقی است و با وجود آبشارها، دره‌ها و غارهایش از چنان زیبایی افسانه واری برخوردار است که نادرشاه افشار، پادشاه کشورگشای ایران، آن را به عنوان سکونتگاه و پایتخت خویش برگزید.

آبشارهای کلات که بیش از 700 سال قدمت داشته و از دل کوه‌های هزارمسجد سرچشمه می‌گیرند، شامل ارتکند، قره‌سو و آبگرم است.

ضمیمه نوروزی جام جم

نوشته تفریحگاه زیبای ارتکند؛ یکی از مناطق بکر و ییلاقی اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

Viewing all 660 articles
Browse latest View live