بنای مقبره میرزا حسن شیخالاسلام (رئیسالمجاهدین) از مبارزان مشروطه در شهرستان آبیک قرار دارد.
میرزا حسن شیخالاسلام فرزند میرزا مسعود شیخالاسلام از علمای طراز اول قزوین در عهد ناصرالدین شاه که رهبری آزادیخواهان و مشروطهطلبان خطه قزوین را بر عهده داشت.
وی که در شب عرفه سال 36 قمری درگذشت، برای خود آرامگاهی به همراه آبانبار و چند اتاق در 25 کیلومتری جاده قدیم قزوین ـ تهران بنا کرد.
این بنا دارای طرحی مستطیل شکل به طول 15 و عرض 12.60 در دو طبقه ساخته شده است.
آبانبار و سرداب در قسمت زیرین قرار دارد و محل مقبره در طبقه بالا به مرکزیت اتاق چهار گوشی با طول ضلع 4.20 متر واقع شده است.
طبقه زیرین شامل آبانبار و سرداب است که با آجر و سنگ ساخته شده و راه ورود به آن پلکانی است که در سمت جنوبی بنا و زیر دو پنجره اتاقهای طبقه اول قرار دارد.
طبقه بالا که بخش اصلی بنا و آرامگاه است، نقشهای خاص دارد.
اتاق چهار گوش آرامگاه در ابعاد 20.4 متر در مرکز بنا قرار دارد که در وسط هر یک از ضلعهای چهارگانه این اتاق، طاق نماهایی با قوس نعل اسبی ایجاد شده که طاق نماهای شمالی و جنوبی به دو ایوان و طاق نماهای شرقی و غربی به دو راهرو متصل شدهاند.
چهار اتاق با قوس گهوارهای
در چهار گوشه آرامگاه چهار اتاق قرار دارد که با قوس گهوارهای پوشیده شدهاند.
کل بنا از آجر شکل گرفته و تنها یک ردیف سنگ همکف ایوان و دور تا دور آن به کار رفته است.
در روی اتاق مقبره، گنبدی آجری قرار دارد و روی آن با کاشیهای رنگی با طرح هندسی تزئین شده است.
منطقه فشکلدره، منطقه هزاره چهارم پیش از میلاد
منطقه فشکلدره (پشکلدره، در بخش مرکزی آبیک) واقع شده و آثار به دست آمده متعلق به هزاره چهارم پیش از میلاد گواه بر قدمت آن دارد.
معیشت غالب مردم منطقه از راه دامپروری و کشاورزی است و از روستاهای آن میتوان به آتانک، کهوان، طیخور، توداران، بهجتآباد، صمغآباد و جزمه اشاره کرد.
آداب و رسوم، تعزیهخوانی، زبان تاجیک، طبیعت بکر و ییلاقی بخش زیاران و صنایع دستی از شاخصههای منحصر به فرد فرهنگی است که هر یک به تنهایی منطقه را مستعد جذب گردشگر میکند.
امامزاده علی شکرناب (ع)
آرامگاه علی ابن عون در روستای شکرناب از توابع آبیک قرار دارد، بنای بقعه هشت ضلعی و طول تقریبی هر ضلع 7.80 متر است، داخل حرم نیز به شکل هشت ضلعی است و روی هر ضلع آن طاق نمایی دیده میشود.
گنبد رک ترکدار آجری بر روی مرقد امامزاده قرار گرفته است.
ورودی حرم در شمال بقعه قرار دارد، و در کتیبه بالای در ورودی، سال ساخت بنای اصلی حرم (884 ﮬ ـ ق) و نام سازنده آن درویش نورالدین به چشم میخورد.
منطقه نمونه گردشگری زیاران
این منطقه تنها جاده مواصلاتی تهران ـ طالقان و قزوین است و از این لحاظ از جادههای پرتردد استان محسوب میشود.
روستاهای بکر ابراهیمآباد، صمغآباد، آقچری و قاضی کلایه و همچنین سد انحرافی زیاران، باغات میوه و طبیعت این منطقه از جاذبههای آن است.
از شاخصههای قومی شهرستان آبیک میتوان به قوم زرگر اشاره کرد، این قوم که در روستاهای زرگر، باقرآباد کرد و ترک مستقر هستند، دارای زبان خاص هستند که خود به آن رومانلویی و مردم شهرستان به آن زرگری میگویند.
از صنایع دستی فعال در شهرستان آبیک میتوان به چلکبافی (سبدبافی)، گلیمبافی و قالیبافی اشاره کرد.