سفر و تجربه شناخت آداب و رسوم کشورهای مختلف، از علایق بسیاری از مردم دنیاست. حال میخواهد سفر به کشوری در قارهای دیگر باشد یا صرف گذشتن از مرز و رفتن به کشور همسایه. برای آنان که شوق جهانگردی دارند، سفر به کشورهای پیرامون ایران، میتواند نقطه شروع مناسبی باشد. پاکستان یکی از این موارد است.
از جاذبه های گردشگری همسایه شرقی ما، دره های سرسبز ناران و کاغان است. زیبایی دشت های وسیع ناران در 119 کیلومتری شهر مانسهره، هر سال هزاران گردشگر، کوهنورد، عکاس و علاقه مند به طبیعت را به سمت خود جذب می کند. رودخانه ی کنهار، پر آب از یخچال های طبیعی ذوب شده، با عبور از میان شهر، منظره چشم نوازی را برای هر بیننده ای فراهم می کند.
سوات یکی دیگر از جاذبه های طبیعی پاکستان است. این دره که در ایالت خیبر پختونخوا در 160 کیلومتری اسلام آباد، پایتخت، قرار گرفته است به علت وجود کوه های مرتفع، سبزه زارهای گسترده و دریاچه هایی با آب های زلال، در میان گردشگران به سوئیس پاکستان شهرت دارد. گرچه تا چند سال پیش، منطقه برای انجام مسابقات اسکی، از امکانات مناسبی برخوردار است، اما از سال 2008 به علت تسلط طالبان در این منطقه، سفر به این بخش با مشکلاتی امنیتی همراه است. از سال 2010 تلاش هایی برای بازگشایی مجدد پیست اسکی انجام شده، اما فعلا سفر به این منطقه توصیه نمی شود.
صرف نظر از مناطقی چون پیشاور و کراچی که هدف حملات تروریستی قرار می گیرند؛ لاهور دومین شهر بزرگ پاکستان از امن ترین نقاط این کشور محسوب می شود. باغ شالیمار که در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد، از اماکن دیدنی این شهر است. این باغ، حدود 400 سال پیش، به دست معماری ایرانی و به دستور شاه جهان ساخته شده است. مقبره جهانگیر، پادشاه امپراتوری مغولی هند، از دیگر آثار تاریخی این شهر از معماری زیبایی برخوردار است.
در پاکستان به عنوان یک کشور اسلامی، مساجد با معماری و قدمت گوناگون به عنوان مناطق گردشگری شناخته می شوند. می توان از مسجد پادشاهی در شهر لاهور که در سال 1673 میلادی ساخته شده است به عنوان یکی از این موارد نام برد. این مسجد با گنجایش صدهزار نمازگزار، چهارمین مسجد بزرگ جهان است که در ساخت آن تنها از سنگ مرمرین سرخ استفاده شده است.
مسجد شاه فیصل در اسلام آباد، پایتخت پاکستان نیز از دیگر مساجد معروف این کشور و حتی دنیاست. معماری منحصربه فرد آن، نتیجه برگزاری مسابقه ای بود که سال 1969 میان معماران و طراحان مسلمان برگزار شد و در نهایت طرح یک معمار ترکیه ای پذیرفته شد.
پاکستان، کشوری غنی هم از لحاظ آثار باستانی و هم مناظر طبیعی است، اما سال ها جنگ و خونریزی مجالی برای بهره مندی از این امکانات را برای گردشگران خارجی فراهم نکرده است. پس پیش از سفر به این کشور، توجه به اطلاعیه ها و همچنین شناسایی مناطق امن، لازم به نظر می رسد.
چطور برویم؟
گرچه پاکستان در همسایگی ایران قرار دارد، اما برای سفر به این کشور نیاز به اخذ ویزا دارید. مسیر زمینی شامل سفر به زاهدان و مرز میرجاوه و پس از آن ورود به خاک پاکستان است اما به علت مسائل امنیتی، سفر هوایی نسبت به زمینی در اولویت قرار دارد. قیمت بلیت هواپیما بسته به نوع پرواز از یک میلیون و 400هزار تومان آغاز می شود. البته برای هزینه های اقامت و خوراک خیلی نگران نباشید، زیرا در حال سفر به یکی از کشورهای ارزان جهان هستید.
نرگس انصاری / چمدان (ضمیمه آخر هفته روزنامه جام جم)
نوشته سفر و تجربه شناخت آداب و رسوم کشورهای مختلف، از علایق بسیاری از مردم دنیاست اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.