«کوههای ایران خاطرخواه زیاد دارند، اما هنوز خیلیها نمیدانند چگونه باید به دیدار آنها بیایند، حتی نمیدانند سفر به کوهستانهای ایران ارزانتر از برخی کشورها است.»
علی شادلو که نخستین دورهی رسمی آموزش راهنمایان کوهستان را در ایران با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی راهاندازی کرده، به خبرنگار گردشگری ایسنا گفت: کوههای ایران به واسطهی مدار جغرافیایی که روی آن قرار گرفتهاند، خاطرخواه زیاد دارند، ضمن آنکه سفر به آنها ارزانتر از کوهستانهای سایر کشورها است. برای نمونه، پرمیت (جواز) "دماوند" را با 100 دلار میتوان گرفت، درحالیکه برای "فوجییاما" که خواهرخوانده دماوند است، 4000 دلار باید پرداخت کرد. بسیاری از کوهنوردان و گردشگران علاقهمند به کوهستان حتی از این موضوع اطلاع ندارند.
او معتقد است، پیوستن به انجمن جهانی راهنمایان کوهستان میتواند تا حدی این نقطه ضعف را بپوشاند و مسیر گردشگری کوهستان و کوهنوردی ایران را تغییر دهد.
«انجمن جهانی راهنمایان کوهستان (IFMGA) در سال 1965 میلادی توسط راهنماهایی از اتریش، فرانسه، سوییس و ایتالیا تاسیس شد که در حال حاضر بیش از 20 کشور از اروپا، آسیا، آمریکا و اقیانوسیه به نمایندگی از حدود 6000 راهنمای کوهستان عضو آن هستند. از جمله اهداف این انجمن تعیین مقرراتی در مقیاس جهانی برای راهنمایان کوهستان، حمایت از این راهنمایان و ارائه خدمات گاها رایگان به آنها، تعیین استانداردهای بینالمللی آموزش، پشتیبانی از فعالیتهای حرفهای کوهستان و انجمنهای ملی که عضو این تشکل جهانی هستند و مهمتر از آن، معرفی جهانی فعالیتها و ظرفیتهای کوهستانی کشورهای عضو است.»
شادلو گفت: اگر تعداد راهنمایان کوهستان در ایران به حدی برسد که بتوان انجمن ملی تشکیل داد و عضو انجمن جهانی راهنمایان کوهستان شد، میتوان بازارسازی بهتری برای کوهستانهای ایران داشت.
طبق آماری که او براساس دورههای آموزشی راهنمایان کوهستان که تاکنون در ایران برگزار شده ارائه کرده است، در حال حاضر 14 نفر از کارآموزان موفق شدهاند فارغالتحصیل شوند و بزودی 15 نفر دیگر به این جمع اضافه خواهند شد.
«شادلو» اظهار کرد: تعداد راهنمایان کوهستان ایران دستکم باید به 20 نفر برسد تا انجمن ملی تشکیل شود، البته در ایران تعداد راهنمایان زُبده بیش از اینها است، اما آنها باید وارد این فرایند شوند تا این انجمن را بتوان در ایران ثبت کرد، انجمنی که وزارت ورزش و کشور آن را به رسمیت بشناسد. این یکی از شرطهای اصلی عضویت در انجمن جهانی راهنمایان کوهستان است.
این راهنمای تور با بیان اینکه فدراسیون کوهنوردی نسبت به عضویت ایران در این انجمن جهانی بیتفاوت نبوده است، افزود: این فدراسیون تا کنون خوب عمل کرده، نمایندهای را به اجلاس انجمن جهانی فرستاده که این باعث میشود آنها به فعالیتهای ما پی ببرند. همچنین از معاون انجمن جهانی راهنمایان کوهستان برای سفر به ایران دعوت کرده است. یقینا چنین تحرکی از نظر آنها پنهان نخواهند ماند.
او سپس دربارهی مزایای این عضویت، گفت: پیوستن ایران به انجمن جهانی راهنمایان کوهستان با توجه به ترکیب اعضای آن و همچنین میزان مراجعاتی که به آن برای دریافت اطلاعات از کوهستانهای سایر کشورها میشود، به نفع ایران خواهد بود. گردشگران و کوهنوردان زیادی از سراسر جهان به این انجمن مراجعه میکنند تا مقصد و راهنمای مورد نظر خود را انتخاب کنند. در واقع از این طریق براحتی میتوان برای کوهستانهای ایران بازارسازی و بازاریابی کرد.
شادلو اضافه کرد: عضویت در انجمن جهانی راهنمایان کوهستان، حمایتهای علمی و آموزشی از راهنمایان ایرانی را در پی دارد و این اتفاق بزرگی برای سفرهای کوهستانی و کوهنوردی ایران خواهد بود، چرا که درحال حاضر کوهنوردی و گردشگری کوهستانی ایران به شیوه سنتی پیش میرود و فعالیت در بُعد جهانی حتی میتواند بر استانداردهای مدیریت کوهستان تاثیر بگذارد.
نوشته آموزش راهنمایان کوهستان در ایران با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.