راهنمای سفر به تونل برفی ازنا
به گزارش توریست ها به نقل از ایرنا؛ خیلی پیش آمده که در اثنای فصل گرم و همان زمانی که وقتی پا روی آسفالت خیابان می گذاریم گویی قرار است در قیر مذاب فرو برویم، هوس رفتن به یک جای خنک به سرمان بزند. اصلن ممکن است آرزو کنیم ای کاش هنوز زمستان بود و برای گشت و گذار زمستانی می توانستیم به کوهستان برویم و از خنکای دلچسبش استفاده کنیم. با وجود مناطقی در اقصا نقاط ایران، احساس سرما در دل تابستان داغ صرفا یک آرزو نیست.
با یک جستجوی ساده به ازنا برمی خوریم که مقصد گردشگرانی است که به دنبال یک جای خنک و برفی به لرستان سرسبز پا می گذارند.
لرستان دیار دفتر هزار برگ جاذبههای گردشگری با بهره مندی از کوههای سربه فلک کشیده، آبشارها، رودخانههای دائمی، پلهای تاریخی، طبیعت بی نظیر و آثار تاریخی و باستانی، ژئوتوریسم، بوم گردی، مذهبی و سلامت، دنیایی از جاذبههای متنوع طبیعی را در خود نهفته دارد.
علاوه بر این دنیای رنگارنگ گردشگری آب و هوای چهار فصل این استان ظرفیت قابل توجهی در جذب گردشگر و تجربه جاذبههای متنوع را در این استان رقم میزند. زمانی که در شهرستان پلدختر دمای هوا تا حدود ۵۰ درجه را میتوان تجربه کرد همزمان در شهرستان ازنا و تونل برفی دمای ۱۰ درجه قابل تجربه است.
سفر به آلپ ایران
تونل برفی ازنا در منطقه اشترانکوه معروف به آلپ ایران قرار دارد و این روزها میزبان گردشگرانی است که از گرما به منطقه کوهستانی و خوش آب و هوا با انواع گیاهان دارویی پناه میبرند.
این شگفتی بینظیر حاصل انباشته شدن هزاران تن برف در سالهای متمادی در اشترانکوه است؛ درهای زیبا واقع در روستای کمندان ازنا که هر ساله بر اثر ریزش بهمنهای سهمگین درون آن، تودهای از برف تشکیل میشود و پس از جاری شدن آب ناشی از ذوب برفها در فصل بهار، تونلی بسیار زیبا در آن به وجود میآید.
برای رفتن به تونل برفی باید به اشترانکوه رفت؛ رشتهکوه سر به فلک کشیدهای که با ۱۳ قله در پنج کیلومتری جنوب شهرستان ازنا قرار گرفته است.
از دل این رشتهکوه، راهی به سوی روستای سرسبز کمندان وجود دارد، زمانی که به تونل برفی میرسید صدای آب ناشی از ذوب شدن برفها گوشتان را نوازش میدهد، آب روانی که تونلی به عرض ۱۰ متر و ارتفاع سه متر در زیر یخچالها ایجاد کرده است.
با وجود تونلی که تا بالای سراشیبی دره، امتداد یافته است، اگرچه احتمال ریزش برف وجود دارد اما اکثر گردشگران از داخل تونل دیدن میکنند و با رفتن به داخل تونل برفی دمای هوا کاهش مییابد و قطرات آب سرد از سقف بر صورتتان چکه میکند.
طول این تونل بالغ بر ۸۰۰ متر و ارتفاع آن از کف تونل تا سقف بین ۵٫۲ تا ۳ متر است، از این تونل برفی فقط در فصلهای بهار و تابستان میتوان بازدید کرد و برای رسیدن به این تونل باید تا روستای کمندان با اتومبیل رفت و حدود ۲ ساعت را پیاده روی کرد.
همچنین بخوانید: آبشار بیشه لرستان
چگونه به تونل برسیم؟
برای رسیدن به تونل برفی ازنا باید ابتدا به استان لرستان شهر ازنا سفر کنید. سپس ۲۵ کیلومتراز شهر ازنا به سمت دامنه اشترانکوه پیش بروید و در ادامه یک ساعت و نیم از کنار رودی زلال با انواع گیاهان دارویی عبور کنید. برای رسیدن به این تونل باید تا روستای کمندان از ازنا با اتومبیل رفت و حدوداً 30 دقیقه نیز پیاده روی کرد. در واقع مسافت پارک خودروها تا تونل برفی یک ساعت پیاده روی دارد.
به دلیل قرار گرفتن تونل برفی در منطقه حفاظت شده اشترانکوه امکان ایجاد تأسیسات گردشگری در منطقه وجود ندارد و با ابن حساب اغلب افراد طبیعت گرد و تورهای علاقمند برای بازدید، گردشگران این جاذبه طبیعی هستند.
اما در مسیر تا رسیدن به تونل برفی به “ازنادره” می رسیم. یکی از زیباترین دره های اشترانکوه با گیاهان، جانوران، چشمه سارها و رودهای جاری از برف است که صخره های رعب آور، بسیار بلند و کاملا عمود در طرفین قرار گرفته بحدی که تا نزدیکی ظهر از تابش آفتاب خبری نیست. این دره سنگ های بسیار سخت و یکپارچه دارند و جهت دره با شیب تندی به سمت ارتفاعات اشترانکوه می رود و آب فراوان ناشی از ذوب برف ها رودی خروشان تشکیل داده است. منظره زیبای طبیعت این دره همراه با وزش نسیم خنک و رقص گلها و گیاهان خودرو، حرکات بز و میش های وحشی بر صخره های بلند اطراف و غرش رود بر سنگ های رودخانه از بدیع ترین مناظر طبیعی ایران است و آنقدر ما را مسحور می کند که کتر به یاد می آوریم مسافتی طولانی را پیاده روی کرده ایم. گاهی درختان تنومندی را می بینیم که بر خلاف تمام درختان که عمودی رشد می کنند، از دل سنگ یکپارچه از دیواره صخره بیرون زده اند و به صورت کاملا افقی رشد کرده اند.
به تونل برفی که رسیدید می توانید از زیبایی های این یخچال طبیعی به طول یک کیلومتر لذت ببرید.
داخل تونل میشود رفت ولی بر اثر حرکت رود و وزش باد سرد احتمال ریزش برف هست. سفر در اینجا تمام نمیشود زیرا در بالای تونل اغلب گردشگران درحال سرسره، عکس برداری و یا برف بازی هستند.
در بالای تونل برفی کم کم احساس عجیبی پیدا میکنیم که تا حالا نداشته ایم و بعد از مدتی متوجه میشویم که پیشانیمان عرق کرده ولی پاهایمان یخ زده زیرا برف های تونل برفی بسیار سرد هستند.
تونل برفی در نهایت پس از یک پیاده روی سنگین به دریاچه ای دسترسی دارد که نام گهر بر آن گذاشته اند.
گهر که به معنی آب جمع شده در گودی است، یکی از زیباترین دریاچه های ایران محسوب می شود. این دریاچه در بین کوههای اشترانکوه با ۲۳۵۰ متر ارتفاع واقع شده و خود از دو دریاچه گهر بزرگ و کوچک، کله گهر یا گهر بالا و کره گهر یا گهر پایین تشکیل شده است.
این دریاچه در کنار دریاچههای زریوار و پریشان یکی از بزرگترین دریاچه های آب شیرین ایران است و به دلیل سختی رسیدن به آن از جاهاییست که هنوز بکر مانده. گهر، دریاچهای شفاف با آبی زلال است که در برخی جاها میشود کف آب و ماهیان در رفت و آمد را دید. ساحل گهر بزرگ در برخی از قسمتها( ضلع غربی و شرقی) ماسهای است و در بقیه نقاط صخرهای.
پس لز بازدید از دریاچه گهر، بهتر است سفرتان را کامل تر کنید و سری هم به روستای زیبای کمندان بزنید که چشم اندازهای زیادی برای لذت بردن دارد
بهترین زمان سفر
ایام گردشگری در این منطقه بعد از عید نوروز تا اواسط تابستان و گاهی هم تا اوایل شهریورماه است. اما اگر قصد دارید از گرمای تابستان فرار کنید مسلما بهتر است همان اوایل و یا اواسط تابستان مثلا تیرماه یا مردادماه که گرما به اوج خودش می رسد، برای رفتن به ازنا و تونل برفی اش دست به کار شوید.
در هر حال فصل گردشگری در این منطقه ۶ ماه نخست سال است و اغلب تیمهای گروهی مسافرتی و خانوادگی گردشگران این منطقه هستند.
با این حال اگر به آن منطقه سفر کردید علاوه بر جاذبه تونل برفی در این منطقه روستای کمندان از روستاهای گردشگری به شمار میرود و چشم اندازهای زیادی دارد.
برای رفتن به تونل برفی تا فاصله ۲۰۰ کیلومتری شهرستان ازنا می توان یک سفر یک روزه هیجان انگیز داشت.
تجهیزات سفر
حتما با کفش و لباس مناسب کوه و پیاده روی به این منطقه بروید.
چراغ قوه، زیرانداز، پانچو، وسایل پخت و پز و لباس گرم در فهرست لوازم ضروری هستند.
بخشی از راه کوهستانی است و باید از صخره بالا رفت بنابراین همراه بودن با افراد کاربلد یکی از چیزهایی است که کمک می کند سفر بی خطری داشته باشید.
برای رسیدن به منطقه دو مرتبه باید از رودخانه سرد و خروشان عبور کرد؛ بنابراین همراه بردن کودکان زیر 10 سال و سالخوردگان برای این سفر چندان کار درستی نیست.
اگر تا دریاچه گهر پیاده روی کردید، از آنجایی که این مسیر انرژی زیادی از شما گرفته بهتر است شب را در کنار دریاچه به صبح برسانید. چه پیشنهادی از این بهتر که طلوع آفتاب را کنار ساحل ماسهای دریاچه تماشا کنید؟
برای این منظور محلهایی برای کمپ کنار دریاچه تعیین شده است که هم برق دارند و هم امنیت.
همچنین بخوانید: چگونه ارزان سفر کنیم؟
هزینه سفر
برای ورود به این شهر اگه بخوایم سفر هوایی داشته باشیم، خود ازنا فرودگاه نداره، بنابراین می توانیم با هواپیما تا خرم آباد رفته و بعد از آنجا زمینی تا ازنا برویم. با قطار هم می توانیم سفر کنیم، چون ایستگاه راه آهن دارد. برای سفر با ماشین شخصی یا اتوبوس هم باید مسیر جاده ای 371 کیلومتری رو طی کنید که حدودا و بنا به مصرف سوخت ماشینتان حدودا 60 هزار تومان باید هزینه بنزین بپردازید.
برای اقامت در ازنا هم می توانید از یکی دو تا هتلی که در یک کیلومتری ازنا و داخل ازنا هست استفاده کنید و پب را آنجا سپری کنید.
هزینه یک شب اقامت در هتل آپارتمان ماهان که در جاده اراک – دورود، فاز 5، واقع شده برای اقامت دو نفر هر شب 250 هزار تومان است.
درباره استفاده از خوراکی ها و غذاهای محلی ازنا هم باید گفت آش ترخینه دوغ یکی از غذاهای محلی شهر ازناست که خیلی لذیذ و مقوی است. علاوه بر آش، غذاهای محلی خوشمزه ای مثل خورشت آلبالو یا شامی کباب از غذاهای محلی ازنا به حساب می آیند که البته آنها را در کتر رستورانی می شود پیدا کرد. که با این حساب باید هزینه غذاهای رستورانی را در صورتی که از منزل غذای خانگی همراهتان نمی برید به سایر هزینه های سفر اضافه کنید.
برای سوغات هم باید مبلغی را در نظر بگیرید البته اگر اهل سوغات بردن برای دوستان و آشنایان و فامیل هستید!
سوغاتی های مخصوص ازنا بیشتر خوردنی هستند، از عسل گرفته تا روغن حیوانی و کاک که نوعی شیرینی است. همین طور لرستان صنایع دستی زیادی دارد که بیشتر به مصرف خانوار می رسند و کمتر به بازار عرضه می شوند. انواع صنایع دستی استان لرستان شامل سیاه چادر، چیت، قالی و گلیم، قلم زنی، ورشوسازی و … هستند.
نوشته چگونه به تونل برفی ازنا برویم؟ اولین بار در توریست ها پدیدار شد.