شهرستان تفت به عنوان یکی از قطبهای طبیعتگردی استان یزد دارای روستاهای ییلاقی زیادی است که به دلیلی برخورداری از شرایط آب و هوایی مناسب و فضای سبز مطلوب، مورد توجه مردم و مسافران استان قرار میگیرد.
شهرستان تفت در ناحیهای کوهستانی واقع شده است و بیش از 60 درصد روستاهای آن در دامنه ارتفاعات شهرستان قرار دارند. هرچند آب و هوای تفت نیمه بیابانی محسوب میشود ولی به دلیل قرار گرفتن در دامنه رشته کوههای شیرکوه نسبت به سایر شهرستانهای یزد، دارای بارندگی بیشتر و تابستانهای خنکتری است.
بیشترین درجه حرارت این شهرستان در تابستان به طور متوسط 34 درجه و کمترین آن در زمستان 12 درجه سانتیگراد است. رطوبت منطقه در تابستان 15 درصد و در زمستان 30 درصد است و میانگین بارش سالانه برف در آن 70 سانتیمتر و باران تا 60 سانتیمتر است و همین عاملی است که باعث شده این شهرستان به یکی از پرمسافرترین شهرستانهای استان به خصوص در فصول گرما تبدیل شود.
البته نباید از جاذبههای تاریخی این شهرستان از جمله مجموعه شاه ولی، باغ نمیر، آسیاب آبی، خانه رزاقیان، آب انبارها و موزه مردمشناسی نیز غافل ماند که در ایام نوروز امسال هم با استقبال مناسبی از سوی گردشگران همراه بود.
مهدی جمالیان، سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان تفت، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری(ایسنا)، منطقه یزد، تقویت زیرساختهای گردشگری طبیعی شهرستان برای بهرهبرداری مناسب از این ظرفیتها را ضروری خواند و اظهار کرد: توسعه زیرساختها و معرفی جاذبههای طبیعی در اولویت این نمایندگی برای توسعه گردشگری طبیعی در شهرستان تفت است.
وی با بیان اینکه اکوتوریسم روستاها بستر مناسبی برای جذب گردشگران است، شهرستان تفت را دارای قابلیتهای زیادی برای توسعه اکوتورسیم دانست و گفت: لازمه بهرهبرداری مناسب از این قابلیتها توسعه زیرساختهای لازم و همکاری همه دستگاههای شهرستان و استان است.
جمالیان، این قابلیتها را همچنین زمینه مساعدی برای جذب گردشگران خارجی برشمرد و افزود: روستاها به دلایل گوناگون از جمله بافت معماری سنتی، نظام اجتماعی و طبیعت دیدنی و جذاب، مهمترین جاذبههای گردشگری محسوب میشوند.
وی معتقد است که با مدیریت دقیق و برنامهریزی منظم همراه با سرمایهگذاری بخش خصوصی و حمایت مسئولین، زمینه برای توسعه اکوتوریسم روستایی با در نظر داشتن شرایط و موقعیت طبیعی و تاریخی و منظرههای دیدنی روستاها فراهم میشود.
جمالیان با اشاره به آمادگی نمایندگی شهرستان برای جذب سرمایهگذاران با هدف تقویت اکوتوریسم در این شهرستان، بیان کرد: برای ارتقای توسعه هر منطقه و تداوم اقدامات انجام شده، لازم است گامهایی با مدیریت علمی و کاربردی از سوی پژوهشگران و محققان در مورد اکوتوریسم روستایی برداشته شود چرا که حمایت از توریسم روستایی موجب حفظ فرهنگهای محلی و بومی میشود.
این مسئول، روستاهای اسلامیه، دهبالا، طزرجان، بنادکوک، توران پشت، چم و مبارکه را از جمله روستاهای هدف گردشگری شهرستان تفت برشمرد و افزود: روستاهای هدف گردشگری شهرستان از جغرافیای بسیار غنی و فرهنگی جذاب برخوردار هستند که با توسعه گردشگری روستایی میتوان بازدیدکنندگان و گردشگران را با انواع آداب و رسوم، فعالیتهای کشاورزی، صنایع دستی و غذاهای سنتی آنها آشنا کرد.
وی با اشاره به استقبال بینظیر گردشگران و مردم شهر یزد از مناطق ییلاقی شهرستان تفت، اظهار کرد: اکوتوریسم یا طبیعتگردی، گونهای از گردشگری است که رویکرد گردشگران آن به محیط طبیعی است و شهرستان تفت با عنایت ویژگی فضاهای سبز طبیعی و ییلاقی به باغ شهر کویر شهرت یافته است.
جمالیان درباره ظرفیتهای بالای تفت از حیث تفرجگاههای طبیعی برای گردشگران، افزود: مناطق ییلاقی و روستاهای هدف گردشگری از جمله آن از فضاهایی هستند که یک گردشگر میتواند با حضور در آنها به دور از هیاهوی شهر و در کنار چشمهسارهای طبیعی، فضای چشمنواز و هوای پاک و دل انگیز بهرهمند شود.
این مسئول تاکید کرد: علاوه بر روستاهای دهبالا و طزرجان که در نزدیکی قلل شیرکوه و برفخانه قرار دارند، مناطق اسلامیه، بنادکوک، تورانپشت، چم و مبارکه به عنوان روستاهای هدف گردشگری شهرستان مورد توجه و استقبال مناسب از سوی بازدیدکنندگان مواجه هستند.
جمالیان، بهرهگیری از ظرفیتهای شهرستان به خصوص طبیعتگردی را در اولویت کاری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اعلام کرد و افزود: در نظر داریم که با تقویت تورهای طبیعتگردی، مردم استان را هر چه بیشتر با جاذبههای زیبای شهرستان آشنا کنیم.