Quantcast
Channel: جاذبه های گردشگری –توریست ها
Viewing all 660 articles
Browse latest View live

عمارت مشیر دیوان شهر سنندج از بناهای مشهور دوره قاجاریه

$
0
0

عمارت مشیر دیوان

عمارت مشیر دیوان

عمارت مشیر دیوان در محله‌ی قدیمی سرتپوله در خیابان شهدا شهر سنندج قرار دارد و از بناهای مشهور دوره قاجاریه است.

به گزارش ایسنا، منطقه‌ی کردستان، این بنا به تلاش میرزا یوسف مشیر دیوان، پسر میرزا رضای وزیر کردستانی مشاور و جانشین حاکم منطقه در اوائل دوره قاجار در مساحتی در حدود ۳۶۵۰ متر ساخته شده است.

چون جلسات مهم ایالتی یا استانی در این منزل تشکیل می‌شده است بر روی سردرِ عمارت جان پناه و محل‌های نگهبانی ایجاد شده تا خانه از گزند مهاجمان در امان باشد.

عمارت مشیر دیوان سالیانی چند نیز محل استانداری کردستان بوده است، سر در ورودی بنا هلالی و دارای شش خواجه‌نشین است که آن را «سر درب جلوخانی» می‌گویند و در واقع نمادی از معماری کلاسیک ایرانی است.

گچبری‌ها و حجاری‌های روی ایوان با طرح‌های گیاهی و طرح پرندگان نیز از تزئینات این بخش بناست.

زیبا‌ترین بخش بنای عمارت مشیر دیوان تالار اصلی با کلاه فرنگ بزرگ آن است.

عمارت مشیر دیوان هفت حیاط دارد که هر یک از آنها دارای آب نمایی جداگانه با طرح متفاوت و در عین حال مرتبط با دیگرآب نماهاست و شامل بخش‌های خصوصی، عمومی، تشریفاتی، خدماتی و بهداشتی است.

در بخش اصلی ساختمان، ایوان ستون‌دار، تالار، حیاط و آب نما قرار گرفته و درب و پنجره‌های آن از تلفیق گرده‌ی چینی چوب و شیشه رنگی اتاق‌ها را زینت داده است.

حجاری روی سنگ ازاره و ستون‌هایی با تزئینات گچ‌بری طنابی و مقرنس کاری از جمله تزئینات بسیار شاخص عمارت مشیر دیوان است.

ابتکار در صنعت گره‌چینی چوب و ارسی‌سازی به نحو چشمگیر در فضاهای بازشو و دعوت کننده و حدفاصل فضاهای بسته و نیمه باز و باز توسط استادکاران سنندجی انجام یافته است.

حمام عمارت مشیر دیوان در حیاط اندرونی عمارت واقع شده و چون سایر حمام‌های قدیمی از بخش‌های سر بینه خلوتی و خزینه تشکیل شده است، تزئینات آهک‌بری با نقوش گیاهی و حیوانی بر زیبایی این بخش افزوده است.

سیستم آبرسانی از آب جاری و قنات‌های پرآب منطقه و اجرای کانال‌کشی‌، لوله‌کشی سنتی، لوله‌های تنبوشه است.

براساس این گزارش، این بنا یک از بناهای شاخص تاریخی در سطح شهر سنندج پس از عمارت تاریخی خسروآباد است و پس از تملک کامل آن این بنای تاریخی به‌عنوان یک کاربری فرهنگی مرمت و بازسازی می‌شود.

نوشته عمارت مشیر دیوان شهر سنندج از بناهای مشهور دوره قاجاریه اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


غار آبی سهولان یکی از جلوه های طبیعت زیبای استان آذربایجان غربی

$
0
0

سهولان

سهولان

غار آبی سهولان (به زبان کردی به معنی یخبندان) یکی از جلوه های طبیعت زیبای استان آذربایجان غربی بشمار می‌رود. مساحت داخلی غار حدود 600 مترمربع است و محتویات غار سنگ های آهکی است.

 ارتفاع سقف غار تا سطح دریاچه آن 50 متر است و عمق آب در عمیقترین مرکز آن بیش از 50 متر است.

این غار از هزاره های دوم و اول قبل از میلاد تا دوره پارتی و اسلامی و حتی زمان هایی از قرون وسطی مورد سکونت انسانها قرار گرفته است.

نوشته غار آبی سهولان یکی از جلوه های طبیعت زیبای استان آذربایجان غربی اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

جشنواره نوروزی تهران با هدف معرفی آداب و رسوم اقوام مختلف ایرانی

$
0
0

سعدآباد

سعدآباد

سرپرست مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد گفت: جشنواره نوروزی تهران با هدف معرفی آداب و رسوم اقوام مختلف ایرانی در این مجموعه فرهنگی برگزار می شود.

 یوسف منصورزاده روز سه شنبه در نشست خبری تشریح برنامه های مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد در ایام نوروز اظهار کرد: این جشنواره با هدف معرفی فرهنگ، آداب و رسوم اقوام ایرانی در قالب نمایش تولیدات فرهنگی و اجرای موسیقی محلی میزبان گردشگران خواهد بود.

وی با بیان اینکه جشنواره نوروزی تهران هیچ آسیبی به بناهای تاریخی و فضای سبز مجموعه سعدآباد وارد نمی کند، افزود: این جشنواره اطلاعات فرهنگی و تاریخی بسیاری را درمورد اقوام مختلف کشور در اختیار بازدیدکنندگان قرار می دهد.

منصورزاده با اشاره به برنامه های مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد برای تعطیلات نوروز ادامه داد: این مجموعه با داشتن 16 موزه مختلف در تلاش است فرهنگ جامعه و 120 سال از تاریخ کشور را به مردم معرفی کند و در این زمینه نیازمند کمک اصحاب رسانه است.

محمد حیدری مدیر روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد نیز در این نشست گفت: در این مجموعه فرهنگی به عنوان نگین سبز گردشگری در تهران و شهرستان شمیرانات مانند سنوات گذشته با تمهیدات لازم کارهای زیربنایی ایده آلی برای پذیرایی از گردشگران نوروزی انجام شده است.

وی افزود: از یکصد و 10 هکتار فضای این مجموعه فرهنگی، یکصد هکتار به فضای سبز اختصاص دارد که خشکسالی سال جاری تاثیرات نامناسبی را بر فضای سبز این مجموعه برجای گذاشته بود که با تلاش همکاران توانستیم بسیاری از این مشکلات را حل کنیم.

محمدی، تعویض و بهسازی تابلوهای راهنما، تعویض آب نماها و بهسازی سرویس های بهداشتی را از جمله اقداماتی عنوان کرد که برای پذیرایی شایسته تر از میهمانان نوروزی در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد انجام شده است.

مدیر روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد گفت: مسوولان و راهنمایان موزه های این مجموعه آمادگی دارند که روزانه از 16 هزار گردشگر در تعطیلات نوروز استقبال کنند.

وی با بیان اینکه قیمت بلیت موزه های مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد در نوروز 94 هیچ تغییری نخواهد کرد، افزود: تمامی موزه های این مجموعه برای دسترسی سریع گردشگران به فروش الکترونیک بلیت مجهز شدند.

نوشته جشنواره نوروزی تهران با هدف معرفی آداب و رسوم اقوام مختلف ایرانی اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

جنگل حرا منحصر بفردترین جنگلی که رویشگاهش در دریا است جاذبه ای جالب و باورنکردنی است

$
0
0

بهشت گمشده

بهشت گمشده

سیریک با طبیعتی متفاوت، تلفیقی از بیابان های شنی و جنگل در کنار دریا است، جنگل حرا منحصر بفردترین جنگلی که رویشگاهش در دریا است جاذبه ای جالب و باورنکردنی است.

 سیریک سرزمینی است که بیابان و دریا در کنار هم دارد، هر چند که سبزی و جنگلهای انبوه معمولا گردشگران زیادی را به سوی خود جذب می کند و انسان به دنبال طبیعت و محیط های سرسبز است اما شهرستان سیریک نه تنها از طبیعت سبز جنگلهای حرا و مزارع کشاورزی و باغهای نخیلات برخوردار است بلکه از طبیعت زیبای بیابانی که خفته در کنار دریای عمان است جذابیت خاص خود را دارد و این طبیعت زیبا و شگفت انگیز نگاه هر بیننده ای را به سوی خود جذب می کند.

هر چند این طبیعت شگفت انگیز به طور کامل و واضع به گردشگران معرفی نگردیده و به مانند گنجینه ای است که در دل بیابان و در زیر هزاران خرمن از خاک پنهان گشته است اما چند سالی هست که این نقطه از کشور زیبای ما به هم وطنان و دنیا در حال معرفی است، همین امر باعث شده که هر سال نسبت به سالهای گذشته موج مسافران به این سمت سرازیر شود. به طوری که در سال گذشته سیریک میزبان بیش از ۱۵ هزار مسافر نوروزی بوده است.

تالاب بین المللی خورآذینی در انتظار گردشگران

تالاب بین المللی خور آذینی شامل جنگل های حرا که ویژگیهای خاص خودش را دارد و یکی از چهار تالاب بین المللی هرمزگان به حساب می آید و رویش درختان چندل در کنار درختان حرا، تالاب بین المللی خورآذینی را به یکی از زیباترین تالابهای دنیا تبدیل کرده است.

این تالاب با ۵۰۰ هکتار وسعت در ۱۵ کیلومتری بندرسیریک واقع شده است. در هنگام مد، تاج درختان در جنگل های حرا بالاتر از سطح آب شور دریا دیده می شود و دیده شدن بقیه اندامهای درختان زیر آب شور دریا از شگفتی های طبیعت است.که چشم هر بیننده ای را به سوی خود جذب می کند.

یکی از زیبایی های دیگر این تالاب، پناهگاهی امن برای انواع پرندگان مناطق گرمسیری و مهاجر است، همچنین به علت انباشته شدن رسوبات حاصل از بین رفتن درختان حرا و استفاده موثر آبزیان از این ذرات، این تالاب به زیستگاه دائمی خرچنگ، ماهی گِل خورک و پرندگانی مانند "اِگرتها" تبدیل شده است.

فرماندار سیریک با عنوان اینکه تمام دستگاهای اجرایی غیر از اینکه برای خدمات رسانی به مسافران نوروزی برای جذب هر چه بیشتر گردشگران اقدامات لازم را انجام دهند، گفت: از ماه​های قبل تمام دستگاهای اجرایی جلسات خود را شروع و تمهیدات لازم در این زمینه اندیشیده اند.

سعید الله مبارکی به معرفی اماکن گردشگری پرداخت و افزود: نقطه به نقطه از این خاک کشور ما ایران می تواند برای هر مسافری جذاب و تازگی داشته باشد و به بندرگاهای سیریک، بندر کوهستک و خور آذینی و چند بندر کوچک دیگر در سیریک اشاره کرد.

وی از وجود تالاب بین المللی موجود در این شهرستان هم گفت: این تالاب از جنگل های حرا و چندل تشکیل شده است که چشم انداز زیبایی در طول روز برای هر بیننده ای نیز دارد.

فرماندار سیریک افزود: امسال غیر از مدارس آموزش و پرورش و منازل مردم یک باب هتل آپارتمانی به مکانهای اسکان مسافران نوروزی افزوده شده است.

مبارکی، شهرستان سیریک را شهری توریستی تجاری خواند و گفت: سیریک به علت هم مرز بودن با کشورهای خلیج فارس از بازارهای تجاری خوبی که از اجناس خارجی اشباه شده است برخوردار است.

وی به فرهنگ مردمان سیریک هم اشاره ای کرد و افزود: فرهنگ مردم سیریک بلوچی می باشد که این قوم چه از نظر پوشش، صحبت، مراسمات و فرهنگ غنی اینها برای مردم دیدنی است.

فرماندار سیریک خاطر نشان کرد: هر چند متاسفانه محلی برای عرضه مستقیم صنایع دستی مردم این منطقه نیست اما با حضور در بین مردم می توان نوع پوشش و فرهنگ دل نشین بلوچی و آداب و رسوم بلوچی مردم سیریک به خوبی آشنا شد.

مبارکی با تاکید به مسافران برای استفاده از غذاهای محلی و بومی سیریک اضافه کرد: سیریک از چند غذای محلی برخوردار است که به تمام رستورانها تاکید بر تهیه غذاهای محلی برای مسافران گردیده است تا که مسافران بهرمند گردند.

بازاری که یک پای ثابت جذب گردشگر برای شرق استان هرمزگان است

بازار میشی بازاری است که توانسته بیشترین سهم جذب گردشگراین شهرستان را به خود بگیرد که در طول سال این مسافران را به سمت خود را می کشد که معمولا بیشترین آنها از استانهای جنوبی کشور هستند که اوج این سفرها در تعطیلات نوروزی به بیشترین حد خود می رسد،از ویژگیهای این بازار وجود اجناس و کالاهای خارجی است و برخورداری از قیمت مناسب که باعث رضایت این مسافران گردیده است.

رییس اتاق اصناف سیریک با این عنوان که اصناف از۱۵ اسفند سال جاری آماده خدمات رسانی به مهمانان نوروزی هستند، گفت: اتحادیه های صنفی برای بعضی از واحدهای صنفی خدماتی و خدمات فنی لیست برنامه کاری شبانه روزی و شیفت بندی اعلام شده است

محمد پیمانه پر با بیان اینکه بازار سیریک بیشترین سهم گردشگر به سیریک از آن خود کرده است، افزود: مردم به دنبال تفریح و خرید خود هستند که منطقه سیریک هم در بحث تفریح ازساحل و مکانهای تفریحی دیگری برخوردار است و هم در بحث خرید بازار های خوبی برای خرید مهمانان وجود دارد.

وی اظهارداشت: تنظیم لیست کشیک واحدهای ۱۰رسته صنفی برای ایام نوروز که از ۱۵ اسفند ماه سال جاری شروع و تا ۱۵ فروردین ۹۴ ادامه دارد، و این واحدهای صنفی شامل(نانوایی، آژانس، تعمیرکاران اتومبیل با موتور سیکلت، آپاراتی، تعویض روغنی، سوپرموادغذایی و لبنیات، رستورانها، اغذیه فروشان، باطری سازی جهت رفاه حال مهمانان نوروزی صورت گرفته است.

پیمانه پر افزود:تشکیل ستاد نوروزی در اتاق اصناف به اتفاق اتحادیه ها و واحدهای صنفی که این ستاد از اول اسفندماه شروع به کارکرده و تاکنون ۳ تا جلسه داشته و ۷ مصوبه و تمام این تمهیدات برای حال مهمانان نوروزی صورت گرفته است.

شهرستان سیریک در ۱۷۰ کیلومتری جنوب شرقی مرکز استان هرمزگان بندر عباس قرار دارد که بعنوان بهشت گمشده معروف بوده اما چند سالی هست که نظر خیلی از گردشگران به خود را جلب کرده و همه ساله در ایام نوروز مهمانان زیادی به این منطقه برای دیدن مکانهای توریستی و گردشگری می آیند که سر آمد اینها خور آذینی، بازار میشی و سیریک ،ساحل بندر سیریک، ساحل بندر گروگ و بندر کوهستک در این خصوص نیزمی توان نام برد.

نوشته جنگل حرا منحصر بفردترین جنگلی که رویشگاهش در دریا است جاذبه ای جالب و باورنکردنی است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

از هر استان یک نمونه از دیدنی هایش را بشناسید

$
0
0

ارومیه

ارومیه

گستره ایران زمین پر از نشانه های فرهنگی، تاریخی و طبیعی جذابی است که هر کدام به تنهایی می تواند هوش از سر بیننده ببرد. فقط کافی است از هر استان تنها یک نمونه از دیدنی هایش را بشناسید.

 برای همه ما پیش آمده است به جایی سفر کنیم و از شهرها و روستاهای زیبا یا آبشارها و کوه ها، پل ها و کاروانسراهای تاریخی بسیاری بگذریم و آنها را ندیده باشیم، یا غریبه ای نشان از اثری تاریخی از ما بگیرد و ندانیم کجاست.

از گذشته تا به امروز و در لا به لای سطرهای کتاب فرهنگ غنی ایرانیان، سفر کردن و دیدن نادیده ها، به همه مردم توصیه شده است.

سفر موجب نشاط روح و جسم انسان می شود ولی به رغم وجود این فرهنگ غنی و آن حس زیبای وطن دوستی که در میان ما ایرانیان موج می زند هنوز بسیاری از بخش های ایران ناشناخته مانده است.

در ادامه این گزارش گذری سریع به استان های ایران پهناور داریم تا با گذر از تنها یک نمونه دیدنی آن در برابر شگفتی های این سرزمین بیاستیم و به این داشته ها افتخار کنیم.

سری به عجب شیر

اگر تصمیم دارید که تعطیلات نوروز را به آذربایجان شرقی و تبریز پر سر و صدا سفر کنید، حتما به عجب شیر هم سر بزنید، چرا که این شهرستان یکی از شهرهای تاریخی کشور است که دارای روستاهای بکر و نمونه گردشگری زیادی است.

شهرستان عجب شیر در سینه جلگه حاصلخیز، روی رسوبات غنی رودخانه قلعه چای، در دامنه جنوبی ارتفاعات تورجان از پیش کوههای توده سهند واقع شده و دارای آب و هوای نسبتا معتدل است تا حدی که در این روزها گرم تر از سایر نقاط آذربایجان شرقی بوده و پذیرای میهمانان است.

از تاریخ بنای این شهرستان اطلاع درستی در دست نیست ولی طبق روایات، عجب شیر و حومه نزدیک آن بقایای شهر گمشده شیز، بزرگترین شهر آذربایجان در عهد اشکانیان و سامانیان است.

شهرستان عجب شیر در ۹۰ کیلومتری مرکز آذربایجان شرقی قرار دارد و غرب آن به نمک زار دریاچه ارومیه محدود می شود.

منطقه نمونه گردشگری قلعه چای با فاصله ۵۵ کیلومتری از مرکز این شهرستان، غنی از جاذبه های تاریخی و فرهنگی بوده و گور دخمه تاریخی نیگه چی، روستای صخره ای چهار بلوط و دو چشمه آب معدنی از شاخص ترین جاذبه های آن به شمار می رود.

این منطقه دارای پنج قلعه تاریخی و ثبت شده مربوط به هزاره اول پیش از میلاد بوده که شامل قلعه ضحاک، کهن دژ، جوان قلعه و قلعه حوری است.

داش قلعه سی و یا همان قلعه ضحاک در ۲۵ کیلومتری شهرستان عجب شیر، یکی از مکانهای دیدنی است که در ارتفاع ۲۳۰۰متری از بستر رودخانه «قلعه چای » در دوران تاریخ کهن ایران زمین پا برجا بوده و آثار زیادی در داخل و پیرامون خود از دوران هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و عصر تمدن اسلامی به یادگار دارد.

این قلعه با بیش از سه هزار سال قدمت بر فراز کوه منفرد با ناگفتنی های بسیار و حکایتهای زیاد، از مکانهای مهم و تاثیرگذار اقوام مانایی و مادها در گذشته بوده است.

تخت سلیمان یا آتشکده آذرگشنسب تکاب در آذربایجان غربی

نام محوطه تاریخی بزرگی، در نزدیکی تکاب و روستای تخت سلیمان (در گذشته نصرت آباد) در استان آذربایجان غربی و ۴۵ کیلومتری شمال شرقی این شهر است.

تخت سلیمان بزرگترین مرکز آموزشی، مذهبی، اجتماعی و عبادتگاه ایرانیان در قبل از اسلام به شمار می رفت اما در سال ۶۲۴ میلادی و در حمله هراکلیوس، امپراطور رومیان به ایران تخریب شد.

آبا قاخان برادر زاده هلاکو خان که به دین اسلام گرویده بود بر روی ویرانه های تخت سلیمان مسجدی بنا کرد که آن نیز بعدها ویران شد و تنها کاشی هایی با نقوش و خط برجسته از آن به جا مانده است که در حال حاضر موزه رضا عباسی نگهداری می شود.

سری به بقعه شیخ جبرئیل

در نزدیکی اردبیل قریه ای به نام کلخوران است که آرامگاه پدر شیخ صفی الدین اسحاق اردبیلی در آن واقع شده و به لحاظ قدمت تاریخی خود همه ساله گردشگران بسیاری را به حضور می طلبد.

مقبره شیخ امین الدین جبرییل از جمله بهترین نمونه مقابر گسترده معماری اسلامی ایران محسوب می شود که سادگی و موزون بودن اجزا آن و تزیین فوق العاده در سطوح داخلی این بنا، آن را در زمره شاهکارهای معماری دوره صفویه قرار داده است.

علاوه بر قبر شیخ جبرئیل در محوطه این مجموعه تاریخی قبر چند تن از شاهزادگان صفوی و همچنین قبر امامزاده حمزه که به روایتی برادر امام موسی کاظم است واقع شده است. مجموعه نفیس بقعه شیخ صفی الدین به نام عارف نامدار شیخ صفی الدین اسحاق اردبیلی جد سلاطین صفویه، در سال ۷۳۵ هجری قمری به دست فرزند وی صدرالدین موسی بنا شد.

این مجموعه حاوی ده ها اثر بدیع در مضامین مختلف رشته های هنری است که از آن جمله می توان به عالی ترین نوع کاشی کاری معرق و مقرنس و گچ بری کتیبه های زیبا و نفیس و خط خطاطان بزرگ دوره صفوی (میر عماد، میر قوام الدین، محمد اسماعیل و...) منبتهای ارزنده، نقره کاری، تذهیب و طلاکاری، نقاشی و تنگ بری و غیره اشاره کرد.

گذر از کاروانسرای شاه عباسی

کاروانسرای شاه عباسی کرج یکی از یادگارهای دوران صفوی است، مساحت کل بنا ۳ هزار متر مربع و مساحت مرکزی آن ۹۰۰ متر مربع است.

در ورودی این بنا از ایوان شمالی باز می شود و دارای دالان هایی گنبدی شکل است، حیاط این مجموعه با سنگ فرش های زیبایی تزیین شده است و در ایام نوروز نمایشگاههای صنایع دستی در این کاروانسرا برگزار می شود.

مسجد شیخ لطف الله نگین اصفهان

در تمامی بناها و یادگارهای تاریخی اصفهان می توان هارمونی رنگ و احساس را در تک تک کاشی ها، آجرها و اجزای ساختمان مشاهده کرد و می توان تبلور هنر دست ایرانیان را در گوشه گوشه بناها به تماشا نشست در چشم اندازی که روح انسان از تماشای آن سیری پذیری نخواهد داشت.

مسجد شیخ لطف الله مربوط به عهد صفوی که در ضلع شرقی میدان نقش جهان قرار دارد مزین به کاشی کاری های زیبا و آمیزه ای از نقش و اسلیمی است و به زنان دربار اختصاص داشته است.در گذر به اصفهان که شهری پر از بناهای دیدنی است دیدن این مسجد لطف خاص خود را دارد.

تپه های تاریخی ایلام در انتظار گردشگران

بخش مهمی از آثار تاریخی استان ایلام شامل تپه های تاریخی می شود که در ایام نوروز در انتظار بازدید گردشگران است.

تپه علی کش در هفت کیلومتری غرب بخش موسیان در شهرستان دهلران در استان ایلام قرار دارد که در نتیجه کاوش های به عمل آمده در ۵۰ سال اخیر معلوم شد که انسان در ۸۵۰۰ سال قبل یعنی درست در هزاره ۸ قبل از میلاد، در آنجا می زیسته است.

مقطع تاریخ زندگی انسان در این تپه که در حوالی دهلران قرار دارد بین ۸۵۰۰ تا ۱۰سال تخمین زده اند که دیرینه ای بسیار با ارزشی است.

تپه علی کش در دهه ۶۰ میلادی کشف شد و داده های تاریخی زیادی از دل آن بیرون آمد که در این میان می توان به انواع ابزارآلات به ویژه دست سازهای صنعت کشاورزی مانند «داس»، اشاره کرد.

درباره تاریخ ساخت «داس» در منطقه باستانی «تپه علی کش» که از آن به عنوان یک ابزار مهم در صنعت کشاورزی استفاده می شود و نخستین داس که از دل خاک تپه مذکور بیرون آمد و هم اینک در معرض دید علاقمندان تاریخ کهن ایران گذاشته شده متعلق به ۸۵۰۰ سال است.

قلعه خورموج در بوشهر تاریخی

قلعه خورموج که قسمتی از آن به نام قلعه محمدخان دشتی و قسمت دیگر آن به نام قلعه جلال خان معروف بوده در شهر خورموج قرار داد.

از این بنا برای سکونت و مقاصد نظامی و دیده بانی استفاده می‏شده است. شاه نشین‏ ها و گوشواره ‏ها به سبک سلجوقی بنا شده بودند.

گچبری دیوارها و درون اتاق‏ها و تزیینات اصلی قلعه بسیار جالب است و سبک بنا با بناسازی و گچبری و طاق سازی کاخ اردشیر در فیروزآباد فارس همانند است.

گردشگاه های غرب تهران؛ تلفیقی از طبیعت و هنر نیاکان

در جنوب غربی تهران و در فاصله ۳۵ کیلومتری شهر تهران، شهرستان رباط کریم با باغهای زیبای انگور واقع شده که از شمال به شهریار، از جنوب به ری، از شرق به اسلامشهر و از غرب به شهرستان ساوه می رسد.

در مجموع در این شهرستان ۳۲ اثر تاریخی شامل کاروانسراها، بقاع متبرکه، امامزادگان، تپه های باستانی، یخدان، آسیاب آبی، قلعه و ... می باشد که همگی مبین سابقه کهن این منطقه است.

شهرستان رباط کریم شامل سه شهر رباط کریم، نصیر شهر و شهر جدید پرند و سه دهستان به نامهای منجیل آباد، امامزاده ابوطالب و وهن آباد است.

قدمت آثار تاریخی و فرهنگی رباط کریم از هزاره سوم پیش از میلاد تا اواخر دوره قاجاریه و اوایل دوره معاصر است که هر یک از ابعاد مختلف باستان شناسی، تاریخی، معماری و مردم شناسی قابل توجه است.

رود شور، رودخانه کرج و رودخانه فصلی سیاب، از زیبایی های طبیعت رباط کریم است که فضای منحصر به فردی را برای گردشگری پدید می آورد.

مهمانی چغاخور در چهارمحال و بختیاری

استان چهارمحال و بختیاری با دارا بودن بیش از ۲۵۰ جاذبه گردشگری یکی از زیباترین استانهای کشور است که در جنوب غربی کشور بر بلندای زاگرس واقع شده است.

ایام نوروز فرصت خوبی است تا از جاذبه ها و مکانهای گردشگری این استان دیدن کرده و از زیبایی های آن لذت برد.

تالاب بین المللی و زیبای چغاخور بامساحتی حدود دو هزار و ۳۰۰ هکتار در دامنه ارتفاعات برآفتاب و کلار در نزدیکی شهربلداجی واقع شده است.

فضای وسیع و هوای لطیف و چشم اندازهای بدیع همراه با آواز و پرواز پرندگان مهاجر و بومی این تالاب را در ردیف یکی از کانونهای مهم جذب گردشگری در استان قرار داده است.

یک روستای تاریخی در سرزمین باب الرضا(ع)

خراسان شمالی در شمال شرق کشور بین دو قطب زیارتی مشهد مقدس و سیاحتی شمال کشور واقع شده؛ استانی که با داشتن نقاط گردشگری و تفریحی چشم نوازی همه ساله گردشگران پرشماری به خود جذب می کند.

روستای نمونه گردشگری استاد در ۲۲ کیلومتری جنوب شهر فاروج از نظر تقسیمات کشوری در دهستان شاه جهان در بخش مرکزی فاروج قرار دارد و وسعت آن هم حدود ۴۵ کیلومترمربع است.

در مورد قدمت تاریخی این روستا باید گفت برخی از مورخین معتقدند که آساک که یکی از پایتخت های دوره اشکانیان بود همین استاد کنونی بوده و نام های قبلی این روستا نیز آساک و استو بوده است.

مسجد جامع روستا که مربوط به دوران تیموری بوده و همزمان با مسجد گوهرشاد مشهد ساخته شده، برج و بارویی که در بالای روستا قرار دارد و به گفته کارشناسان میراث فرهنگی مربوط به معابد قبل اسلام است و نیز آسیاب های سنگی و حمام قدیمی روستا همگی حکایت از تاریخ کهن این منطقه دارند.

علاوه بر تاریخ غنی، روستای استاد طبیعتی دیدنی نیز دارد؛ آب و هوای روستا در زمستانها سرد و در تابستان بسیار مطبوع و ملایم بوده و به دلیل جاری شدن رودخانه از وسط روستا و وجود درختان پرشمار سرو و بید و گردو در دو طرف آن، هوای پاک و مطبوعی در فضای روستا استشمام می شود.

همچنین خانه های روستا نیز آفتابگیر بوده و طوری ساخته شده اند که از نور بیشترین استفاده را ببرند؛ صبحگاهان نوری که از لا به لای شاخه های درختان به ایوان خانه تابیده می شود همراه با آوای پرندگان و صدای نی چوپانی که از دوردست شنیده می شود؛ بی گمان تجربه زیبایی است که در انتظار میهمانان و گردشگران روستای استاد است.

نژاد و تیره اهالی روستا به نژاد آریایی نسبت داده می شود و زبان آنها فارسی است، در این روستا بنایی است که امامزاده خوانده می شود؛ بقعه ای که بنا به گفته کارشناسان با وجود نوع ساختمان و شباهت زیاد به عبادتگاه های مهرپرستان، به نظر می رسد به تدریج به آرامگاه و بعد از اسلام به امام زاده معروف شده است.

خراسان میعادگاه مهمانان تسبیح گوی بهار

همه گان تا همیشه تاریخ، خراسان را با بارگاه رضوی می شناسند و زیارتی بودن مشهد و وجود بارگاه مطهر امام هشتم موجب شده تا سالانه ۲۵ تا ۳۰ میلیون زائر به خراسان رضوی و پایتخت معنوی سفر کنند.

مجموعه حرم مطهر امام رضا (ع) از توسعه آرامگاه امام هشتم شیعیان بدست آمده است. امام هشتم (ع) در سال ۲۰۳ هجری به شهادت رسیدند.

این منطقه سناباد نام داشت که در قرن دهم مشهد نام گرفت و مقدس ترین مکان مذهبی در ایران شد.

اگرچه قدیمی ترین بنا حاوی کتیبه ایست که تاریخ قرن ۱۵ هجری را نشان می دهد، اما منابع تاریخی، ساخت این بنا را به قبل از دوره سلجوقی نسبت می دهند.

اهمیت و زیبندگی شهر مشهد ارتباط مهم و مستقیمی با حرم مطهر رضوی دارد. با توجه به این نکته که این بنای معنوی و والا جزء پرارزش ترین بناهای شهر مشهد است شایسته ترین و باعظمت ترین هنر های اسلامی را در این مجموعه زیارتی می توان دید.

حرم رضوی مشهد از ۴ ایوان بلند با نام های عباسی، طلا، شرقی، نقارخانه و ایوان غربی تشکیل شده است و شامل ۵ صحن انقلاب، آزادی، امام خمینی، جمهوری اسلامی و قدس است.

حرم رضوی مشهد از بیست و چهار رواق تشکیل شده که از بین آنها می توانیم به رواق های دارالحفاظ، دارالسعاده، دارالسرور، دارالذکر و دارالعزه است.حرم رضوی مشهد با هنر های معماری، کاشی کاری، آینه کاری، مقرنس و گچبری دوره های مختلف اسلامی ساخته شده که جزء بهترین و بزرگترین بناهای اسلامی در جهان اسلام محسوب می شود.

از دیگر زیبایی های حرم رضوی مشهد می توان به مقرنس های آن که با آینه مزین شده و ۳ محراب که در قرن ۷ ه.ق ساخته شده و ضریح طلا که با آیات قرآن و اشعار فارسی تزیین شده است اشاره کرد.

آیات قرآن کریم و حدیث ها جلوه زیبا و ممتازی به حرم رضوی مشهد داده است. این آیات و احادیث بر روی کاشی های واقعه شده که در زمان سلجوقیان بر حرم رضوی مشهد نصب شده است.

ملاقات با تاریخ بر بلندای «فورگ»

استان خراسان جنوبی به دلیل برخورداری از جذابیت های فرهنگی، تاریخی و طبیعت منحصر به فرد در سطح کشور در بخش گردشگری حرف های زیادی برای گفتن دارد و اکثر نقاط استان را مناطق بسیار دیدنی تشکیل می دهد که چشم هر بینند ه ای را خیره و گردشگران مشتاق و نکته سنج را به تحسین وا می دارد و قلعه های بسیاری در این استان منتظر گردشگران است اما در میان قلعه های تاریخی خراسان جنوبی ، قلعه فورگ نه تنها یکی از زیبا ترین قلاع منطقه به شمار می رود، بلکه در نوع خود از لحاظ جایگاه قرار گیری و ساختار معماری یکی از منحصربفردترین قلعه های تاریخی ایران است.

خوزستان، استان راهیان نور

شاخص ترین جاذبه برای مسافران نوروزی که به گفته مسئولان خوزستان، هر سال میلیون ها مسافر را به این استان می کشاند وجود مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس است.

خوزستان به علت قرار گرفتن در کانون جنگ در برگیرنده مناطقی است که هزاران تن از جوانان ایران برای دفاع از کشو خود به این نقطه از کشورمان رفتند و با شهامت و دلیری بی مثال به دفاع از خاک میهن خود پرداختند و امروز در این خطه از کشور تبدیل به اسطوره هایی بی بدیل شده اند. به همین علت هر سال تعدادی بی شماری از هموطنان در قالب کاروان راهیان نور از این مناطق دیدن می کنند.

از جمله این مناطق می توان به «شلمچه» واقع در خرمشهر و مزر ایران و عراق، «اروند کنار»، «طلائیه» در ۴۵ کیلومتری جاده اهوزا به خرمشهر، «فکه» در شهرستان بستان، «دهلاویه» در شهرستان سوسنگرد، «چذابه» در دشت آزادگان و «دو کوهه» اشاره کرد.

بنای تاریخی رختشویخانه زنجان

این بنا در مرکز بافت تاریخی شهر و درمحلی معروف به باباجامال چوقوری (گودال باباجمال) ساخته شده است و از طریق کوچه فرهنگ به خیابان سعدی زنجان که به فاصله یکصدمتر و از سمت غربی آن می گذرد راه دارد درحال حاضر، این اثر منحصر به فرد تاریخی به موزه باستان شناسی و مردم شناسی تبدیل شده است و هر روز مورد بازدید مراجعه کنندگان قرار می گیرد.

دراین محل، لباس های محلی و سنتی مردم مناطق مختلف ایران، هنرهای دستی و سنتی استان شامل چاروق، ملیله دوزی، معرق، ساخته های چوبی، فرش گلیم، چاقو، نمونه هایی از تولیدات کارگاه های کاشی سنتی، آجر وسفال سلطانیه، اشیای تاریخی و یافته های باستانی و میراث فرهنگی استان به معرض تماشای عموم گذاشته شده است.

سفر به جنگل ابر

این جنگل قسمتی از قدیمی ترین و زیباترین جنگل های هیرکانی است که با گونه های گیاهی و جانوری نادر، یکی از زیباترین تقاط شهرستان شاهرود است.

این جنگل با ۳۵ هزار هکتار وسعت در ادامه جنگل های سرسبز شمال کشور به دلیل این که در اغلب مواقع فضای این جنگل را اقیانوسی از ابر فراگرفته به این نام مشهور است.

در این جنگل ابرها آنقدر به درخت ها نزدیک اند که به نظر می رسد جنگل بر روی ابرها سوار است و می توان در میان ابرها گشت و گذار کرد و به باور بسیاری از گردشگران یکی از زیباترین چشم اندازهای طبیعت ایران محسوب می شود.

چابهاری در دل سیستان و بلوچستان

شهرستان چابهار، سواحل زیبای دریای عمان، بنادر پزم، گواتر، کنارک، اسکله شهید بهشتی، گل افشان که از عجایب چابهار بوده و مانند آتشفشان گل می افشاند، جنگل های حراء که جنگل های شناور بوده و با مد دریا زیر آب رفته و با جزر آب نمایان می شوند از جمله نقاط جذاب برای بازدید است.

مقبره سید غلام رسول متعلق به دوره تیموری، قلعه تیس یا پرتغالی ها، مسجد تیس، درخت مکر زن و یا انجیر معابد از جمله جاذبه های دیگر این شهرستان محسوب می شود که همه ساله مسافران زیادی را به خود جلب می کند.

جاذبه های فراوان تجاری و تفریحی منطقه آزاد چابهار نیز موجب شده که این ناحیه به عنوان یکی از مقاصد اصلی گردشگران برای سفر به سیستان و بلوچستان مطرح باشد.

پاسارگاد فارس گردشگران را فرامی خواند

گردشگرانی که از مسیر اصفهان به سمت شیراز در حال حرکت هستند، به طور حتم در میانه راه در شهر سعادت شهر سری به مجموعه جهانی پاسارگاد نیز خواهند زد.

این مجموعه دربرگیرنده ساختمان هایی چون آرامگاه کوروش، باغ پادشانی پاسارگاد، کاخ دروازه و ...است.

این مجموعه، پنجمین مجموعه ثبت شده در فهرست آثار میراث جهانی در ایران است که در نشست یونسکو به دلیل دارا بودن شاخص های فراوان با ۱۰۰ در صد آرا درفهرست آثار جهانی به ثبت رسید.

سری به قلعه الموت

قلعه الموت یکی از قلعه های منحصربه فرد تاریخی در ایران است. دژ الموت در شمال شرقی روستای گازرخان(قصر خان) و بر فراز صخره ای به ارتفاع ۲۱۶۳ متر از سطح دریا که بلندی صخره از زمین های پیرامون خود ۲۰۰ متر و گسترده دژ ۲۰۰۰۰ مترمربع می باشد قرار دارد.

این کوه از نرمه گردن (میانه نرمه لات و گرمارود) شروع شده و به طرف مغرب ادامه پیدا کرده و صخره های پیرامون قلعه که رنگ سرخ و خاکستری دارند، در جهت شمال شرقی به جنوب غربی کشیده شده اند.

پیرامون دژ از هر چهار سو پرتگاه است و تنها راه ورود به قلعه در انتهای ضلع شمال شرقی است و کوه هودکان با فاصله ای نسبتاً زیاد بر آن مشرف است. این قلعه از جاذبه های گردشگری الموت محسوب می شود.

موزه مردم شناسی قم؛ دالانی به قعر تاریخ

موزه ها روایتگرانی هستند که در سکوت، بازدیدکنندگان خود را به قعر تاریخ می برند، سفرهایی که آدمی را با انسان های گذشته، داشته ها و آداب و رسوم آنها آشنا می کنند.

گنجینه هایی که گذران روزگار پرهیاهو را در دل خود حفظ کرده اند اما در سکوت و با آرامشی وصف ناشدنی این گذشت ایام را روایت می کنند و پیش چشم بازدیدکنندگان به تصویر می کشند.

قم دیروز شهری است با معماری منحصر به فرد شهرهای کویری و قم امروز، در دل خود گنجینه های تاریخی را حفظ کرده است.

بیش از ۹۱۰ اثر بازمانده از دوره های ساسانیان و قاجار در قم وجود دارد که تنها ۳۳۰ اثر به ثبت رسیده است.

خانه های تاریخی حاج علی خان زند و حاج قلی خان دو مکانی هستند که توسط اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری قم به موزه مردم شناسی تبدیل شده اند.

روستاهای دیدنی کردستان

در میان آثار تاریخی و بی شمار میراث فرهنگی در استان کردستان نمی توان به راحتی از کنار نام روستاهای تاریخی این استان عبور کرد، اورامان تخت و پالنگان و شمار زیادی روستا با ویژگی های منحصر به فرد در بخش معماری و همچنین وجود آئین های محلی و بومی به یکی از جاذبه های اصلی این استان تبدیل شده است.

هر چند که راه های دسترسی به روستاهای تاریخی استان کردستان از جمله پالنگان و اورامان تخت تا حدودی نامناسب است ولی علیرغم وجود این محدودیت ها نه تنها در ایام عید، بلکه در سایر روزهای سال نیز این دو روستا و شماری دیگر از روستاهای تاریخی استان کردستان میزبان دوست داران طبیعت هستند.

ارگ بم پس از زلزله هم دیدنی است

ارگ بم به عنوان بزرگترین سازه خشتی جهان در استان کرمان قرار داشته و هر ساله در صدر لیست بازدیدکنندگان گردشگری قرار دارد.

این ارگ با ۱۸۰ هزار متر مربع مساحت از دو بخش حکومتی و رعیتی تشکیل شده و در واقع دژی است که ارگ در دل آن قرار گرفته است اما به دلیل اینکه ارگ مرتفع ترین و باشکوهترین قسمت دژ است بیش از سایر قسمت های این بنای تاریخی چشم ها را خیره می کند.

این ارگ در سال ۸۲ در پی وقوع زمین لرزه شدید به شدت دچار خسارت شد که با همت مسئولین بار دیگر دورازه های آن به روی گردشگران گشوده شده و افراد می تواننند با حضور در این ارگ باشکوه صدای نجوای تاریخ را در کوچه پس کوچه های آن با گوش جان بشنوند. ارگ بم که در مسیر جاده ابریشم قرار دارد در لیست آثار ثبت جهانی شده قرار دارد.

کتیبه بیستون؛ نماد شکوه ایران زمین

بیستون یا همان بهستون، نام امروزی یک صخره برافراشته در شمال یک راه باستانیِ پر رفت و آمد بر سر راه عبور کاروانها و نظامیان از بابل و بغداد به سوی کوههای زاگرس و اکباتان بوده، است.این گنجینه تاریخی در فاصله حدود ۲۰ کیلومتری شهر کرمانشاه قرار دارد.

نام پارسی باستان این کوه «بغستان» و «بگستان» به معنی جایگاه خدایان و در نوشته های یونانی «بگیستانن» (اُروس) است.

بیستون به علت شرایط جغرافیایی، همیشه از آغاز زندگی بشر تا به امروز مورد توجه بوده و آثاری از هر دوره ای از تاریخ را در خود جای داده است.

امروزه در محوطه تاریخی بیستون بطول تقریبی ۵ کیلومتر و عرض ۳ کیلومتر که آثاری را از دوران پیش از تاریخ تا به امروز در بردارد ۲۸ اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

البته باید مهمترین اثر باستانی در این محوطه را نقش برجسته و کتیبه داریوش بزرگ عنوان کرد که به نخستین سال فرمانروایی داریوش بزرگ از امپراطوران هخامنشی تعلق دارد.

خط به کار رفته در این کتیبه از نوع خطی میخی پارسی باستان است و می توان اطلاعات بسیاری از فرهنگ مردم آن زمان همانند پوشاک، طرز آرایش، نوع اسلحه ها سربازان هخامنشی و همچنین اعتقادات مذهبی را در این سنگ نبشه به راحتی مشاهده کرد.

این محل تاریخی هر ساله پذیرایی هزاران مسافر داخلی و توریسم خارجی است. طبیعت دل انگیز و اب و هوایی مطبوع به زیبایی این مجموعه افزود است.

«کمردوغ» آبشاری به رنگ دوغ

شهرستان کهگیلویه اگرچه آثار تاریخی فراوانی دارد اما بی بهره از جاذبه های طبیعی نیست و هر نقطه از این شهرستان در فصل بهار دیدنی های بسیاری دارد.

از جاذبه های بی بدیل این شهرستان می توان آبشار کمر دوغ را نام برد که از جمله مهمترین جاذبه طبیعی و گردشگری شهرستان کهگیلویه به شمار می رود.

این آبشار هفتمین آبشار مرتفع کشور است که بواسطه ارتفاع، ریزش آب آن سفید رنگ و دوغ مانند است و به همین واسطه آن را آبشار کمر دوغ می نامند.

آبشار کمردوغ در بخش چاروسا، در فاصله ۸۵ کیلومتری دهدشت و در کوهپایه های غربی کوه سیلوم واقع شده است و در عین گمنامی، یکی از بلندترین آبشارهای ایران زمین است.

این آبشار دیدنی که نزدیک به ۱۰۰ متر ارتفاع و بیش از ۶۰ متر عرضه دارد پس از عبور از جاده های پرپیچ و خم زیبا و درختان و جنگل های رویایی بلوط پس از عبور از روستای کمر دوغ نمایان می شود.

از ویژگی های منحصربفرد این آبشار، نمکی بودن آب این چشمه است، زیرا در مناطق کوهستانی کهگیلویه و بویراحمد به ندرت چشمه ای نمکی یافت می شود.

آبشارهای زیبا؛ جلوه های منحصربفرد از سرزمین بهشتی گیلان

در پشت شهر زیبای ماسوله و در دل کوه آبشار زیبایی نهفته است که دیدن آن خالی از لطف نیست، مسیر زیبایی که انسان را به این آبشار می ساند بسیار زیبا ،آرام و دنج است و آرامش بی نظیری در آن موج می زند. مسیری جنگلی و باریک که درختان فندق چتری بر روی آن افراشته اند و چشمان هر انسان رنگی جزء سبز نمی بیند.

وجود آبشارها و چشمه های متعدد در اطراف ماسوله زیبایی طبیعت آن را دو چندان کرده است، آبشارهای این منطقه به صورت پراکنده در اطراف آن دیده می شوند و اگرچه در پی سیل های سالیان اخیر دستخوش تغییراتی شده اند ولی همچنان بازدیدکنندگان خاص خود را دارند.

«آبشار کوشم ماسوله» در انتهای دره جنگلی ماسوله و در ارتفاعات این منطقه واقع شده و ارتفاع آن ۳۰ متر است.

مسیر دسترسی به این آبشار با شیبی ملایم و در امتداد رودخانه و در جهت مخالف جریان آب است که پس از یک ساعات کوهپیمایی و گذر از چند آبشار کوچک دیگر در انتهای تنگه به دیواره ای سنگی برمی خوریم که آب از فراز آن به پائین فرو می ریزد.

از دیگر آبشارهای گزارش شده از این منطقه می توان به «آبشار ماسوله رودخان» با ارتفاع بیش از ۲۰ متر، آبشار خرم بو (خربو) و آبشار لارچشمه نیز اشاره کرد که جلوه ای بسیار زیبا داشته و هر کدام می توانند بهانه های برای بازدید از طبیعت زیبای ماسوله باشند.

مجموعه تقوی گرگان

بافت تاریخی گرگان به عنوان یکی از قدیمی ترین بافت های تاریخی ثبت شده کشور دارای ابنیه ارزشمند فراوانی است که بسیاری از آن ها به همت مالکان و مسئولان ثبت ملی نیز شده اند. مجموعه تقوی گرگان نیز در بافت تاریخی این شهر واقع است.

این مجموعه از بناهای دوره قاجار است که در مساحتی بیش از ۲۰۰۰ متر مربع ساخته شده و ساخت آن منسوب به حاج میرزا محمدتقی تقوی (تقی اف) می باشد.

این مجموعه تاریخی شامل بیش از ده حیاط اصلی و فرعی بوده که تا کنون ۵ حیاط اصلی آن توسط سازمان میراث فرهنگی خریداری و بازسازی شده است. در حال حاضر قسمت اداری سازمان میراث فرهنگی گرگان در این بنا مستقر است.

دیار پل های تاریخی؛ لرستان

استان لرستان پایتخت پلهای تاریخی و مرکز پارینه سنگی با پل های تاریخی شگفت انگیز و غارهای باستانی چندین هزار ساله، دیاری پرجاذبه برای علاقمندان به فرهنگ و تاریخ این دیار است.قلعه ها و دیدنی های بسیاری در این استان است.

قلعه تاریخی فلک الافلاک، شاهکاری معماری دنیا لقب دارد. این اثر تاریخی از بزرگترین سازه های آجری جهان و متعلق به دوره ساسانی است که به شماره ۸۸۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

شبه جزیره میانکاله در مازندران

شبه جزیره میانکاله از جمله اماکن تفریحی و توریستی شهرستان بهشهر است که در ۴۰ کیلومتری بهشهر واقع شده است، شبه جزیره میانکاله با طبیعتی بکر، محل اسکان پرندگان مهاجر، حیوانات وحشی در منطقه بوده و بعنوان یکی از بزرگترین و مهمترین منابع حیات وحش در جهان به ثبت رسیده است.

پناهگاه حیات وحش میانکاله با وسعت ۶۸ هزار و ۸۰۰ هکتار در سال ۵۵ از سوی یونسکو اعتبار نامه شبکه « ذخیره گاه های زیست کره » جهان را دریافت کرد.

در این منطقه حضور ۱۲۶ گونه پرنده آبزی گزارش شده است که ۴۰ گونه از نظر بین المللی دارای اهمیت بوده و از کانون های زادآوری اگرت، حواصیل، پرستو و گلاریول در فصل تابستان حمایت می شود. علاوه بر پرندگان پستاندارنی از قبیل شغال، گراز، گربه جنگلی و فک دریای خزر در این منطقه وجود دارد.

مجموعه بازار اراک گنجینه ای از دیدنی های معماری

مجموعه بازار تاریخی اراک نیز خود حرفهای زیادی برای گفتن دارد. بازاری از آخرین آثار معماری دوران قاجار که با ۸ گذر و سراهای متعددی چون تیمچه کاشانی که به بازار فرش اختصاص یافته و تیمچه مهر که به صنایع دستی مختص شده یا سراهایی دیگر مثل نوروزی، گلشن، آقایی، کتاب فروشان ٬نوذری، اکبری، فراهانی ها و کرمانشاهی که هر یک به کالایی خاص اختصاص یافته اند.

این بازار که به بازار سرپوشیده نیز معروف است کمتر از یک کیلومتر طول دارد و دارای طاق هایی بلند و دیوارهای مرتفع است. طول دیوارهای بازار اراک به حدود هفت متر می رسد و شامل انواع واحدهای تجاری متعدد است و با ورود به بازار می توان انواع مایحتاج از اجناس لوکس و زیورآلات گرفته تا سوغاتی های استان و لباس را تهیه کرد.

هنگام؛ جزیره دلفین ها

جزیره هنگام از جزیره های ایران در خلیج فارس است که با آبادی های کوچک با وسعت حدود ۵۰ کیلومتر مربع در جنوب جزیرهٔ قشم واقع شده و دارای معادن نمک و خاک و سرب است. از نقاط دیدنی جزیره تأسیسات بندری انگلیسی ها است.

تماشای دسته های دلفین اطراف جزیره یکی از دیدنی های این جزیره به شمار می رود. شنا و غواصی در سواحل پیرامون جزیره و تماشای لاک پشتان دریایی، سواحل زیبای صخره ای و شنی از جمله جاذبه های دریایی اطراف هنگام و طبیعت منحصر به فرد، آهوان و تنها پارک کروکودیل کشور از جاذبه های داخل جزیره هنگام محسوب می شوند.

مهمترین مرکز گردشگری ساخته شده در این جزیره زیبا و دیدنی است. این جا نخستین مزرعه پرورش کروکودیل کشور است. در کنار این پارک با ایجاد امکانات لازم و کمپینگ دائمی امکان اقامت طبیعت گردان فراهم شده است.

همدان و آرامگاه بوعلی

آرامگاه شیخ الرئیس بوعلی سینا یا آرامگاه بوعلی سینا بنای یادبود شیخ الرئیس ابن سینا فیلسوف، دانشمند و طبیب مشهور ایرانی است که در میدان بوعلی سینا در مرکز شهر همدان واقع شده است، بنای ابتدایی این آرامگاه در زمان قاجاریه ساخته شد ودر سال ۱۳۳۰ انجمن آثار ملی ایران به مناسبت هزارمین سالروز تولد ابوعلی سینا تصمیم به تجدید بنای آن گرفت.

بافت تاریخی یزد

در میان همه بناهای شگفت انگیز تاریخی، آنچه بیش از همه یزد را به شهرت رسانده، بافت تاریخی این شهر است، بافتی که یزد را به نخستین شهر خشتی جهان شهره کرده است.

وچه های آشتی کنان با دیوارهای کاهگلی، ساباط ها، درب های چوبی، خانه های قدیمی و تاریخی، سنگ فرش های قدیمی، بادگیرهایی که از بام خانه سر به آسمان کشیده اند و ... همه یادگارانی از زندگی در قرن ها پیش است که امروز دست به دست به یادگار مانده و میراثی گرانبها به شمار می رود.

بافت تاریخی یزد یکی از زیباتری بافت های تاریخی دنیاست و ویژگی آن زندگی و پویایی این بافت است زیرا هنوز مردم در این بافت سکونت دارند.

گذر بر بافت تاریخی یزد به طور یکی از خاطره انگیز ترین روزهای سفر به یزد خواهد بود زیرا همه شگفتی های معماری و زیبایی های زندگی گذشتگان در مسیری چند کیلومتری قابل مشاهده است.

بافت تاریخی یزد بیش از ۷۰۰ هکتار وسعت دارد و در آن همه عناصر زندگی از جمله خانه های قدیمی و تاریخی، بازار، حمام، مسجد و... وجود دارد.

در بافت تاریخی یزد خانه های دوره ایلخانی تا قاجار همچنان پابرجاست و اغلب مسکونی هستند و عطر دل انگیز کاهگل و نارنج و شمعدانی هنوز هم در این بافت دلنوازی می کند.

نوشته از هر استان یک نمونه از دیدنی هایش را بشناسید اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

این بیابان در سمنان واقع شده و برخی آن را مثلث برمودای ایران نامیده اند!

$
0
0

بیابان

بیابان

بیابان‌نشین‌های حاشیه «ریگ جن» می‌گویند حتی شترها هم وقتی به این کویر می رسند، از حرکت باز می ایستند؛ این بیابان در سمنان واقع شده و برخی آن را مثلث برمودای ایران نامیده اند.

خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ: در منطقه کویری جنوب سمنان و شرق دریاچه نمک منطقه ای به نام ریگ جن با تپه های ماسه ای وجود دارد که نه چشمه و چاه آبی دارد و نه دسترسی مناسبی. چون سطح آن بسیار وسیع است به همین دلیل از سالهای گذشته محل عبور کاروان ها نبوده است.

از طرف دیگر فرو رفتن در گل و لجن هم باعث شده تا این منطقه خطرناک شود و هر مسافری را در خود غرق کند. در چندین سال اخیر کسی به خود اجازه نداده تا راز این کویر وهم انگیز را فاش کند. یا افراد با این منطقه ناآشنا بوده اند و در راه مانده اند و یا گرفتار خشکی و سردی زندگی در کویر شده اند.

تا اینکه بالاخره یک کویر شناس مقیم آمریکا این طلسم را شکست و به ریگ جن رفت. او به همراه رئیس وقت پارک ملی کویر با هواپیما روی این ریگ رفت تا ثابت کند مثلث برمودایی در این منطقه از کویر وجود ندارد. چون همان زمان عده ای معتقد بودند که در این منطقه نمی شود وارد شد و مثلث برمودا آنها را خواهد بلعید.

حرفه‌ای ها هم احتیاط کنند!

اکنون اگر گردشگری می خواهد به این کویر برود باید راه بلد باشد وگرنه رفتنشان با خودشان است و برگشتشان با خدا. حتی اگر حرفه ای هستند باید با احتیاط بیشتری سفر کنند و همه تجهیزات لازم را با خود ببرند و تصور نکنند که از جهانگردانی که سالها پیش می خواستند به این کویر بروند و نتوانستند حرفه ای تر هستند!

برای سفر به «ریگ جن» باید حداقل به اندازه دو هفته آب، بنزین، غذا و وسایل فنی ماشین را به همراه داشته باشید. در ضمن، بلد محلی را فراموش نکنید، چون محلی‌ها معمولاً آدم‌های کار کشته‌ای هستند و علاوه بر تعیین مسیر، حتی در شرایط سخت، خیلی خوب می‌توانند راهنمایی‌تان کنند.

محلی‌های این منطقه، چوپان‌ها و ساربان‌ها معتقدند که اگر کسی پایش به ریگ جن برسد، بلافاصله ناپدید و توسط ارواح و موجودات ماورایی به قلب ریگ‌جن فرستاده می‌شود!

حتی شتر‌های اهالی کویر هم وقتی به این منطقه می‌رسند، می‌ایستند و به هیچ عنوان حرکت نمی‌کنند! صداهایی از این بیابان شنیده می شود که برای هر مسافری وهم انگیز است. هرچند که این صداها ناشی از وزش باد در کویری بی آب و علف است اما وقتی تنها باشی در کویری که هیچ چشمه آبی ندارد و جنبنده های کمی در آن زندگی می‌کند و در سالها پیش عده زیادی از مردم برای کشف راز این بیابان، آفتاب سوز شده اند، آن گاه نمی خواهی باور کنی این صدای باد است که می پیچد!

سعی نکنید چنین سفری را شخصی تجربه کنید

تنها هدیه این بیابان تپه های سوزانش است. بهترین وسیله برای عبور از این کویر‌، جیپ‌های سبك وزن است در این سفر ممکن است وسط بیابان گیر کنید و راه را پیدا نکنید. پس حتما با خودتان نقشه دقیق و GPS ببرید. ضمن اینکه هیچ وقت سعی نکنید چنین سفری را شخصی تجربه کنید و یا با گروهی که آشنایی کامل با منطقه و کویر ندارند در آن صورت تصور کنید که در چنین بیابان وهم انگیزی احتمال زنده ماندنتان چقدر است.

با این حال اگر خواستید حضور در کویر سمنان را تجربه کنید حتما با آژانس‌های گردشگری همراه شوید و مسئولان محلی را از حضورتان در این منطقه اگاه کنید. گروهی سفر کردن در چنین مناطق کویری اعتماد به نفس شما را بیشتر می‌کنید. تجربه کویر نوردی شخصی به طور حتم تجربه شیرینی ممکن است نباشد.

اما اگر با هر گروهی وارد کویر سمنان شدید یادتان باشد حفظ محیط زیست آن مهمتر از هر چیزی است. حتی گوشه‌ای از پلاستیک خود را در این بیابان جا نگذارید. طبیعت اینجا از شما به خاطر چنین رفتاری انتقام می‌گیرد.

نوشته این بیابان در سمنان واقع شده و برخی آن را مثلث برمودای ایران نامیده اند! اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

شاهرود می‌تواند یکی از شهرهای میزبان زائران مشهد در سمنان باشد

$
0
0

مشهد

مشهد

هر ساله در ایام عید گردشگران زیادی به مشهد می‌روند و از استانی مانند سمنان گذر می‌کنند بی‌توجه به همه جاذبه‌های گردشگری این استان؛ شاهرود می‌تواند یکی از شهرهای میزبان زائران مشهد در سمنان باشد.

خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ: تا به حال شاید برایمان پیش آمده که پس از مسافرت به شهر یا منطقه‌ای، حسرت ندیدن برخی از جاذبه های گردشگری طول مسیر عبور یا آن منطقه را خورده باشیم. با خود می‌گوییم ای کاش با صرف هزینه و وقتی که متقبل شده‌ایم فلان مکان را هم می‌دیدیم، چرا که با وجود تعدد جاذبه‌های سایر استان های ایران و یا خارج از کشور فرصت سفر مجدد کمتر پیش بیاید و مستلزم وقت و هزینه دیگری است.

با این مقدمه قصد داریم برای کسانی که قصد زیارت بارگاه امام هشتم(ع) و یا همان گردشگری مذهبی را دارند به منظور رفع خستگی مسیر و تنوع بخشی به سفر، شهری را معرفی کنیم که در میانه مسیر ۹۰۰ کیلومتری تهران به مشهد قرار دارد. منطقه‌ای که به خاطر تنوع اقلیمی در کوچک‌ترین محدوده به «قاره کوچک» مشهور است. و آن جایی نیست مگر شاهرود.

جاذبه های شاهرود

شهرستان شاهرود با اقلیم های متفاوت جغرافیایی، بزرگترین پناهگاه‌های حیات وحش و مناطق حفاظت شده را در خود جای داده و با احتساب مناطق شکار ممنوع به سرزمین پنج اقلیم نیز مشهور است.

این تنوع اقلیمی به قدری آشکار است که کوتاه ترین فاصله کویر تا جنگل در اینشهرستان قرار دارد، به طوري كه با طیّ مسافت کوتاهی در حدود ۴۵ كيلومتر از شاهرود به سمت شمال به جنگل های هیرکانی ابر با زیباترین چشم اندازها (کهن ترین جنگل جهان) می رسیم و با طی ۸۰ کیلومتر به سمت جنوب به رمل های ماسه ای کویر چاه جام و در نهایت به طرود و نخلستان های آن می رسیم که مردم آن منطقه به شتر داری مشغولند.

میراث فرهنگی

اماکن تاریخی ارزشمند شهرستان عبارتند از مجموعۀ تاریخی بسطام، بازار، خانۀ یغمایی ها، مسجد جامع و مسجد شیخ علی اکبر شاهرود. از بعد جاذبه های معنوی و فرهنگی این خطه می توان به وجود مقابر عرفای بزرگی چون سلطان العارفین بایزید بسطامی، شیخ ابوالحسن خرقانی و خاستگاه شاعران بزرگی چون فروغی بسطامی اشاره کرد. وجود ۵ موزۀ باستان شناسی و مردم شناسی شاهرود، موزه عرفان شرق بسطام، موزۀ آب، موزۀ تاریخ طبیعی شاهرود و موزۀ مزج نشان از غنای فرهنگی، طبیعی و تاریخی این شهرستان دارد.

جاذبه های طبیعی

مهمترین بخش جاذبه‌های گردشگری شهرستان شاهرود، جاذبه‌های طبیعی و منحصر به فرد آن است که مهمترین آن جنگل ابر از زیباترین چشم اندازهای طبیعی کشور محسوب می‌شود که در تعطیلات نوروز به دلیل شرایط جوی کمتر به آن پیشنهاد می شود اما در ماه های اردیبهشت تا آبان، هر فصل آن زیبایی و جذابیت خاص خود را دارد.

مناطق حفاظت شده خوارتوران، خوش ییلاق و منطقۀ شکار ممنوع تپال با حیات وحش نادر همچون یوزپلنگ و گورخر آسیایی و زاغ بور (پرندۀ آندمیک ایران) از جاذبه های طبیعی شهرستان شاهرود به شمار می روند. در این شهرستان ۸ منطقه نمونۀ گردشگری شامل ۱-جنگل ابر ۲- جنگل اولنگ ۳-جنگل قَطری ۴- منطقه حفاظت شدۀ خوارتوران ۵- منطقه حفاظت شدۀ خوش ییلاق ۶- بافت تاریخی و آبشار تنگه داستان مجن ۷- منطقۀ رضا آباد ۸- منطقۀ فرحزاد و چشمه هفت رنگ و نیز یک شهر نمونه گردشگری (بسطام) وجود دارد.

جاذبه های شاهرود

بازار شاهرود هم يكي از بازارهاي تاريخي و بزرگ استان است كه در مركز شهر شاهرود (میدان جمهوری) قرار دارد. بازار شاهرود علاوه بر راسته اصلي داراي سه سوق و چهارسوق و چندين کاروانسرا، آب انبار  و حمام است و از نظر اقتصادي از جايگاه ويژه اي برخوردار است.

موزه های شاهرود

این موزه به عنوان گنجینه ای از آثار تاریخی و فرهنگی شهرستان، در خیابان فردوسی جنب شهرداری قرار دارد. ساختمان موزۀ در سال های ۱۳۰۶- ۱۳۰۷ ه. ش به عنوان بلدیه ساخته شد. این بنا به شمارۀ ۱۸۸۸ در فهرست آثار ملّی ایران به ثبت رسیده است. در این موزه آثاری از تپه های تاریخی شهرستان از جمله تپه سنگ چخماق بسطام و تپه بلوار شاهرود به نمایش درآمده است.

موزه تاريخ طبيعي شاهرود در بهمن ماه سال ۱۳۸۹ در بنایی به مساحت ۲۰۰ متر مربع تأسيس و راه اندازي شد. این موزه در ابتدای بزرگراه شاهرود – بسطام در کنار ادارۀ حفاظت محیط زیست شهرستان شاهرود قرار دارد.

در این موزه ۴۲ گونه از جانوران اعم از پستانداران، خزندگان و پرندگان به صورت تاکسیدرمی نگهداری می‌شوند. از آن جمله می توان به قوچ و ميش، کل و بز، آهو، گربه سانان برگرفته از مناطق حفاظت شدۀ خوارتوران، خوش ییلاق و منطقۀ شکار ممنوع تپال اشاره کرد.  این موزه همه روزه از ساعت ۹ صبح الی ۱۳ و در تعطیلات نوروز پذیرای مسافران و گردشگران است.

جاذبه های شاهرود

موزۀ آب شاهرود به عنوان نخستین موزۀ خصوصی کشور در زمینۀ فن آوری صنعت آب و سازه های آبی در سال ۱۳۹۰ افتتاح شد. این موزه در فضایی به وسعت ۴۷۰ متر مربع در محل تکیۀ تاریخی برنجی واقع در خیابان مصلی شاهرود، بالغ بر ۳۰۰ شئ مرتبط با صنعت آب را به نمایش گذاشته است.

مسجد شیخ علی اکبر شاهرود

این مسجد متعلق به دورۀ قاجاریه است و به همّت مرحوم شیخ علی اکبر مجتهد از روحانیون مجتهد و عالی رتبۀ شهر بنا نهاده شده است. این بنا با قدمت ۱۷۰ ساله از زیباترین و کاملترین مساجد شهرستان شاهرود است.  این بنا در در سال ۱۳۷۶ به شمارۀ ۱۹۱۸ در فهرست آثار ملّی ایران به ثبت رسیده است.

خانۀ یغمایی های شاهرود

این خانه بجای مانده از خانه های زیبای شاهرود قدیم است و در خیابان تهران، خیابان ۸ شهریور (بهرام) واقع است. در اوایل دورۀ پهلوی به سال ۱۳۰۵ ه. ش ساخته شده و به لحاظ مشخصه های معماری سنتی در سطح شهرستان بی نظیر است. فرم پلان بصورت حیاط مرکزی است. بالاخانه که روی دالان قرار دارد با یک پله مارپیچ، دسترسی به آن امکان پذیر است. در قسمت ضلع غربی حیاط، بادگیر وحوضخانه و اتاق های مهمان، ایوان و آب انبار قرار دارند. درضلع شمالی، اتاق های زمستانه قرار دارند.

مجموعۀ تاریخی و آرامگاه بایزید بسطامی

 مقبرۀ بایزید بسطامی این عارف شهیر در شهر بسطام (کیلومتر ۶ شمال شاهرود) و شمال مقبرۀ امام‌زاده محمد(ع) قرار دارد. مقبرۀ این عارف فاقد هرگونه تزئین است و به نظر می‌‌رسد هیچ گاه ساختمانی مشابه مقبرۀ دیگر بزرگان روی آن بنا نشده باشد و در حقیقت بی اعتنایی به مادیات و گریز از تجمل در این آرامگاه به وضوح به چشم می خورد. وارستگی و بی نیازی بایزید بسطامی حتی بعد از مرگ وی و گذشت بیش از یازده قرن در مرقدش مشهود است. مقبرۀ بایزید بسطامی داری یک پنجرۀ مسقف آهنی است. روی قبر یک سنگ مرمر قرار دارد که کلماتی از مناجات مشهور امام علی(ع) برآن حک شده است.

جاذبه های شاهرود

مسجد جامع و برج کاشانۀ بسطام

 مسجد جامع بسطام در ۱۰۰ متری جنوب مجموعه تاریخی قرار دارد. این مسجد به ۲ قسمت تقسیم می‌ شود. صحن مسجد مربع و فضای آن باز است. قسمت دوم از لحاظ شیوه و صنعتی که در ساختن آن بکار رفته با قسمت اول فرق دارد. تفاوت فاحش گچبری مستطیل دوم با تمام گچبری‌های این محراب کاملاً محسوس است. شکل خارجی آن کثیرالاضلاع و منتظم سی ضلعی است. در بالای برج دو حاشیه از آجرهای بزرگ وجود دارد که روی آن مطالبی نوشته شده است. در ضلع جنوب غربی این برج روی یک آجر کلمۀ "بسم اله الرحمن الرحیم" با خط ثلث بسیار زیبایی حک شده است. تاریخ ساخت آن به درستی مشخص نیست و به عقیدۀ اهالی محل این برج قبل از اسلام آتشکدۀ زرتشتیان بوده است. بعضی از مشرق شناسان از جمله "گدار" بر این باورند که این بنا از آثار غازان خان مغول است و اسم اصلی آن غازانه بوده و به مرور زمان و بدون توجّه به اصل آن "کاشانه" نام نهاده شده است.

موزۀ عرفان شرق بسطام

 موزۀ عرفان شرق در سال ۱۳۸۹ از سوی اداره ميراث فرهنگي، صنایع دستی و گردشگری شهرستان شاهرود در مجموعۀ تاريخي بسطام افتتاح شد. بنای این موزه معروف به گنبد غازان خان مربوط به سال های ۶۷۰ تا ۷۰۳ ه. ق است. طبق نوشته های کتب مختلف، غازان خان گنبدی برآرامگاه امام زاده محمد (ع) وگنبدی نيز برای آرامگاه بايزيد بنا کرد و در نظر داشت که جسد بايزيد را بدانجا منتقل کند.

پلان گنبد غازان خان مربع شکل و به ضلع ۵/۷ متر است که در نمای شمالی و شرقی آن طاقنماهايي تعبيه شده که با ايجاد سايه روشن، بنا را از حالت يکنواختی و کسل کننده در آورده است.

در اين موزه كتاب هاي نفيس قديمي، قرآن هاي خطي، ابزار روشنايي (شمعدان) و اشياي هديه به آستان مقدس امامزاده محمد (ع) بسطام به نمايش در آمده است. اشیاء دیگری مانند ظروف چینی دورۀ صفویه، درب های منبت کاری شده و غیره در معرض دید علاقمندان قرار گرفته است.

آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی

این آرامگاه در ۲۴ کیلومتری شمال شاهرود (محور آزادشهر) در شمال روستای قلعه نو خرقان قرار دارد. فضای سبز اطراف آن به آرامگاه طراوت و قداست خاصی بخشیده است. روی قبر شیخ یک قطعه سنگ مرمری قرار دارد که اشعاری برآن حک شده است. در حال حاضر از مسجد و گنبد یاد شده، فقط محراب آن باقی مانده است که برخلاف مسجد های دیگر رو به مغرب است.

بافت تاریخی و آبشار تنگۀ داستان مُجن

 شهر كوچك و زيباي مجن با نماي شهري خاص خود و طبيعتي با صفا به نگین سرخ فام کویر شهرت يافته و در ۳۳ کیلومتری شمال غربی شاهرود واقع است. بافت فشرده سنتي به صورت پلكاني بر بالاي كوه، رو به آفتاب نمايان است به ويژه خانه هاي بومي كه با مصالح سنتی به رنگ سرخ زينت داده شده نگاه هر تازه واردي را به خود جلب مي كند.

مجن به علت داشتن طبيعت دلپذير (آبشار تنگه داستان، منطقۀ گردشگری فرحزاد و چشمۀ هفت رنگ) معماري بومي و فرهنگ سنتي تا حدي دست نخورده باقی مانده و از جذابترين نقاط ايرانگردي محسوب می شود.

منطقه طرود

منطقۀ کویری طرود در ۱۲۰ کیلومتری جنوب شاهرود که بزرگترین نخلستان های شمالشرق کشور را در خود جای داده به همراه رمل‌های کویری زیبا و دیدنی چاه جام و بلندای زیبا و دیدنی آرامگاه پیرمردان (از نوادگان حضرت ابوالفضل(ع)) جلوه ای دیگر از قدرت یزدان پاک را در شهرستان به تماشا می گذارد.

صنایع دستی

نمد روستای ابرسج، بافت گلیچ، جاجیم و چوقا (نوعی پارچه پشمی) درشهر مُجن، منبت چوب، ساخت سازهای سنتی، گلیم بافی، تراش سنگ های نیمه قیمتی، سفال و سرامیک شاهرود، تابلو فرش، معرق کاشی، خراطی چوب (از فنون قدیمی شهر شاهرود) و رودوزی های سنتی از جمله رشته های فعال در این شهرستان شناخته می شود. شایان ذکر است صنعت سرامیک سازی شاهرود در عرصۀ بین المللی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

سوغات شاهرود

از مهمترين سوغات شاهرود مي توان به قيسي، برگه زردآلو و انگور اشاره کرد كه به خاطر كيفيت و تنوع نه تنها مورد توجه مسافران قرار مي گيرد بلكه صادرات آن نيز چشمگير است. اگر به شاهرود سفر كرديد حتی براي استراحت مي توانيد چند ساعتي را در پارک جنگلی آبشار یا بلوار در ميان طبيعتي زيبا سپري كنيد تا سفر در جاده اي كويري را به فراموشي بسپاريد. شاهرود تلفيقي از طبيعت سرسبز، اماكن تاریخی،  عرفانی و مردمي با صفاست. شهري كه مقدمتان را با گل پذيراست و دعاي خيرشان بدرقۀ راهتان...

شاهرود را باید دید و برخوان مردم مهمان نوازش نشست همان گونه که بزرگانش به آنان آموخته اند: هر که در این سرا درآید نانش دهند و از ایمانش نپرسند.

گزارش : علیرضا اسلام پناه

نوشته شاهرود می‌تواند یکی از شهرهای میزبان زائران مشهد در سمنان باشد اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

روستای شگفت‌انگیز اورامان در سنندج

$
0
0

اورامان

اورامان

هورامان یا اورامان شامل مناطقی از جنوب‌غربی استان است که قسمتی از شهرستان‌های سنندج و کامیاران و بخش زیادی از سروآباد را در بر می‌گیرد.

به گزارش ایسنا، منطقه‌ی کردستان، مشخصه‌ی اصلی هورامان ساختار طبیعی آن شامل کوه‌های سر به فلک کشیده، جنگل و رودخانه است و از لحاظ فرهنگی شامل مناطقی است که با لهجه کردی هورامی صحبت می‌کنند.

طبیعت کوهستانی که شامل کوه‌های رفیع و دره‌های عمیق است، مردمی سختکوش را پرورانده که نمود عینی آن در همه‌ی شئونات زندگی مانند معماری پلکانی، کشاورزی پلکانی، اعتقادات خالص دینی و تعهد به برگزاری رسومات قدیمی نمایان شده است.

روستای شگفت‌انگیز اورامان تخت

این روستا به‌عنوان مرکز اورامان در 65 کیلومتری جنوب‌غربی سروآباد قرار گرفته و مردم اورامان معتقدند که زمانی این روستا مرکز حکومت و پایتخت حکام محلی بوده است، از این‌رو کلمه‌ی تخت به معنی پایتخت است و این نشان از عظمت این منطقه در گذشته دارد.

هم‌اکنون این روستا به مرکز بخش تبدیل شده و حدود 540 خانوار در آن سکونت دارند.

نمای این روستا نه تنها به‌علت معماری پلکانی خانه‌های آن بسیار دیدنی است بلکه به‌دلیل شکل هرم گونه روستا است که قلعه‌ای باستانی در رأس آن قرار دارد.

این روستا از چندین لحاظ بسیار مهم است که از آن جمله برگزاری مراسم سالانه پیر شالیار در بهار و زمستان، پوشش گیاهی، لباس کامل کردی، موسیقی عرفانی، روحیه مضاعف مهمان نوازی می‌باشد.

راه دسترسی به این روستا از طریق سه راهی موسوم به «بیه کره» و سپس روستاهای دزلی و درکی بوده که همه‌ی مسیر راه آسفالت است.

مراسم سالانه عروسی پیر شالیار

مراسم جشن عروسی پیر شالیار یکی از جشن‌های رایج است که هر سال 45 روز پس از آغاز فصل زمستان و هم‌زمان با جشن سده به مدت دو هفته در روستای اورامان تخت برگزار می‌شود.

این مراسم، سالگرد ازدواج پیری افسانه‌ای به نام شالیار است که ریشه در اسطوره‌ها، اعتقادات و آئین‌های قدیم مردم این سرزمین دارد.

این مراسم طی مراحل مختلف مانند قربانی کردن گاو و گوسفند، دف‌نوازی و رقص عرفانی و پخش نذورات، مراسم تبرک تسبیح و پخت نوعی نان برگزار و در نهایت با رفتن به زیارت مزار پیر به پایان می‌رسد.

دیدن این مراسم همراه با مراسم ذکر و سماع و ذبح حیوانات در فضای کوهستانی و بافت پلکانی خانه‌ها در میانه‌ی زمستان با وجود جمعیت زیاد روستائیان هورامی که همگی لباس محلی بر تن دارند، بسیار با ارزش و دیدنی است و از لحاظ فرهنگی و مذهبی بسیار با اهمیت است.

هر سال شمار فراوانی گردشگر، عکاس و محقق برای بازدید از این مراسم به این منطقه سفر می‌کنند.

نوشته روستای شگفت‌انگیز اورامان در سنندج اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


بابل نگینی درخشان با جلوه‌ای از هنر و زیبایی و قدمت تاریخی

$
0
0

بابل

بابل

فرماندار شهرستان بابل گفت: این شهرستان با داشتن چشمه‌های معدنی آب گرم ازرو، آبشارهای شیخ موسی، هفت ‌گانه دراز کش و کیمون و منطقه جنگلی فیروزجاه، آری، سماکوش محله و موزیرج و منطقه ییلاقی و مرتفع کوهستانی لهه، نهراسم کمرپشت، گریوده، ورزنه از مناطق جذاب و دیدنی بخش بندپی شرقی محسوب می‌شود.

«رجب ملایی رئیسی» در گفت‌وگو با ایسنا، منطقه‌ی مازندران، اظهار کرد: بابل معروف به شهر بهار نارنج از شهرهای مرکز مازندران است که در شمال ایران قرار دارد و یکی از پرجمعیت‌ترین، کهن‌ترین و مهم‌ترین شهرهای شمالی مازندران محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: شهرستان بابل از جمله شهرهای مهم در زمینه تجارت، پزشکی، علمی دانشگاهی و فرهنگی، سیاسی و اجتماعی، صنعتی و کشاورزی و با قابلیت و مواهب طبیعی و خدادادی است.

فرماندار شهرستان بابل افزود: این شهرستان در حد فاصل دریای مازندران و رشته کوه البرز قرار دارد که از شمال به شهرستان بابلسر و از جنوب به ارتفاعات شمالی استان سمنان و شهرستان سوادکوه و از طرف شرق به شهرستان قائم‌شهر و کیاکلا و از سمت غرب به شهرستان آمل متصل است.

وی گفت: این شهرستان با داشتن 80 اثر ثبتی و 111 اثر غیر ثبتی شامل بناهای تاریخی با قدمت چند صد ساله با زیبایی خاص تاریخی و دیدنی به شهر عالمان و بزرگانی هم‌چون سعیدالعلما، شیخ کبیر، ملا محمد شهرآشوب مشهور شده است.

ملایی ادامه داد: شهرستان بابل همانند نگینی درخشان با جلوه‌ای از هنر و زیبایی و قدمت تاریخی به بار فروش و دارالمومنین شناخته شده است.

فرماندار شهرستان بابل تصریح کرد: این شهرستان دارای دو موزه در زمینه‌های باستان‌شناسی، مردم‌شناسی و اسناد خطی، متون قدیمی و گالری است.

وی اظهار کرد: این شهرستان به جهت برخورداری از مناطق جلگه‌ای، جنگلی و کوهستانی از محدوده‌ی شهرستان‌هایی است که قابلیت و پتانسیل‌های خوبی در زمینه گردشگری و مواهب طبیعی دارد و با داشتن بخش‌های متعدد محیطی آرام و سالم برای گردشگری مسافران و مهمانان است.

ملایی ادامه داد: وجود جنگل‌های انبوه و سر به فلک کشیده نارنجلو، وی وج، پنبه جار، اومال، دیوا و سد خاکی شیاده با بستری تفریحی و توریستی در بخش بندپی غربی و چشمه‌های معدنی آب گرم ازرو، آبشارهای شیخ موسی، هفت گانه دراز کش و کیمون و منطقه جنگلی فیروزجاه، آری، سماکوش محله و موزیرج و منطقه ییلاقی و مرتفع کوهستانی لهه، نهراسم کمرپشت، گریوده، ورزنه از مناطق جذاب و دیدنی بخش بندپی شرقی محسوب می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: وجود آبشارهای تیرکن، پارک جنگلی بزچفت از بخش بابلکنار و آب بندان‌های وسیع و پرآب با گل‌های زیبای نیلوفر در بخش‌های گتاب، لاله آباد و مرکز شهرستان بابل نمادی از سرسبزی این شهرستان است.

نوشته بابل نگینی درخشان با جلوه‌ای از هنر و زیبایی و قدمت تاریخی اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

کشورهای لی‌لی‌پوتی که ثروتمندترین نقاط جهان هستند!

$
0
0

سرزمین‌ لی‌لی‌پوت‌ها

سرزمین‌ لی‌لی‌پوت‌ها

وقتی واژه کشور را به کار می‌بریم، ناخودآگاه محدوده جغرافیایی وسیع با جمعیتی زیاد را به یاد می‌آوریم، اما در میان بیش از 200 کشور جهان، کشورهایی هستند که کمتر از حتی یک کیلومتر مربع (!) مساحت دارند، با این وجود گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کنند.

به گزارش ایسنا ، کشورهای لی‌لی‌پوتی در دنیا هستند که حتی به اندازه یکی از شهرهای یک کشور بزرگ گسترده نیستند. اکثر این کشورها در اروپا، منطقه کارائیب و اقیانوسیه قرار دارند.

برخی از کشورها با فرهنگ و دولت مستقل خود در عین دورافتادگی، از جمله ثروتمندترین نقاط جهان به حساب می‌آیند.

10. گرانادا، جزیره ادویه‌ها

گرانادا

 
گرانادا

«گرانادا» جزیره‌ای کارائیبی با مساحتی 344 کیلومترمربعی است که به «جزیره ادویه‌ها» شهرت دارد. این کشور بزرگترین تولیدکننده جوز هندی در جهان است. گرانادا که در شمال غربی ترینیداد و توباگو واقع است، از سال 1649 تا 1763 مستعمره فرانسه بود. تاثیر فرهنگ و سنن فرانسوی هنوز در آیین‌های ملت این سرزمین مشاهده می‌شود. کریکت ورزش محبوب گرانادایی‌هایی است. این جزیره که از مقاصد پرطرفدار گردشگری است، با معماری و هنر تاثیرپذیرفته از فرهنگ فرانسوی‌ها، از میهمانان خود پذیرایی می‌کند.

9. مالتا، میراث 7000 ساله در دل دریای مدیترانه

مالتا هم کشوری جزیره‌ای‌ است، اما در دریای مدیترانه واقع است. سه جزیره که جمع همه‌شان به 316 کیلومترمربع می‌رسد را جمهوری مالتا را تشکیل می‌دهند؛ گُزو، کومینو و بزرگترین آن‌ها مالتا. 450 هزار نفر در این جزیره ساکن هستند و آن را تبدیل به یکی از پرجمعیت‌ترین کشورهای جهان با توجه به مساحتش کرده‌اند. مالتا با هوای آفتابی، شب‌های پر جنب‌وجوش، سواحل دیدنی و تاریخی غنی، یکی از محبو‌ب‌ترین مقاصد گردشگری جهان است.

8. مالدیو، کوچکترین کشور آسیا

با احتساب مساحت و جمعیت، مالدیو کوچکترین کشور آسیا است. این مقصد گردشگری پرطرفدار در دریای هند واقع است و شامل بیش از 1192 جزیره مرجانی می‌شود. مساحت کلی این مجمع‌الجزایر 300 کیلومترمربع می‌رسد. مالدیو یکی از پراکنده‌ترین کشورهای جهان است و زمانی کلونی کشورهای مختلفی چون پرتغال، هلند و انگلستان بوده، اما از سال 1965 کشوری مستقل است. امروز مالدیو به دلیل بهره بردن از مزایای اکوتوریستی همچون شن‌های معروفش و آب‌های شفاف و آبی‌رنگش، مقصد جذابی برای گردشگران بین‌المللی حساب می‌آید.

سنت کیتس و نویس

 
سنت کیتس و نویس

7. سنت کیتس و نویس، ‌میزبان گردشگران غواصی

این دو جزیره کارائیبی اولین مکان‌هایی بودند که توسط اروپایی‌ها اشغال شدند، اما اکنون درآمد این کشور مستقل 261 کیلومترمربعی از طریق فعالیت‌های گردشگری، کشاورزی و صنعتی تامین می‌شود. زیستگاه وسیع و بی‌نظیر دریایی سنت کیتس و نویس، این جزایر را به یکی از زیباترین مقاصد گردشگرانی تبدیل کرده که به غواصی علاقه‌مندند. این کشور که سال‌های متمادی صادرکننده نیشکر و دیگر محصولات کشاورزی به اقصی‌نقاط جهان بوده، اکنون مملو از هتل‌ها و اقامتگاه‌هایی است که از مسافران خارجی میزبانی می‌کنند.

6. لیختن‌اشتاین، ثروتمندترین کشور جهان

مردم این کشور آلمانی‌زبان تنها ملتی هستند که به طور کامل از کوهستان‌های آلپ زندگی می‌گذرانند. لیختن‌اشتاین بین سوئیس و اتریش واقع شده و تنها با 160 کیلومترمربع مساحت، لقب «ثروتمندترین کشور جهان» را یدک می‌کشد. نرخ بیکاری در این کشور کوچک 1.5 درصد، یعنی پایین‌ترین حد ممکن در دنیاست. این کشور فاقد فرودگاه است، بنابراین برای سفر به آن باید به فرودگاه زوریخ سوئیس بروید. کشور لیختن‌اشتاین همچنان توسط یک شاهزاده اداره می‌شود.

سن مارینو

 
سن مارینو

5. سن مارینو، قدیمی‌ترین پادشاهی جهان

جمهوری سن مارینو با 61 کیلومترمربع در دل ایتالیا قرار گرفته و یکی از قدیمی‌ترین پادشاهی‌های جهان را دارد. این کشور که یکی از سه کشور کوچک اروپاست، از ثروتمندرین‌های جهان به شمار می‌رود و 30 هزار نفر جمعیت دارد. داشتن درصد بی‌کاری بسیار پایین، یکی از امتیازات این کشور اروپایی است.

4. تووالو، ‌کشوری با یک بیمارستان

تووالو که سابقا جزایر «الیس» نام داشت، در غرب استرالیا واقع است. این کشور 26 کیلومترمربعی، 10 هزار نفر جمعیت دارد. تنها یک بیمارستان در جزیره اصلی تووالو وجود دارد. این مجمع‌الجزایر تا سال 1978 جزو خاک بریتانیا به حساب می‌آمد. راه پیدا کردن به خاک این سرزمین کوچک خیلی سخت است، بنابراین صنعت گردشگری در آن رونق ندارد. در سال 2010 کمتر از 2000 نفر وارد خاک تووالو شدند که 65 درصد آن‌ها به دلایل کاری به این کشور سفر کرده بودند.

تووالو

 
تووالو

3. نائورو، چاق‌ترین ملت دنیا

جزیره 21 کیلومترمربعی نائورو در شرق استرالیا واقع است و به کوچکترین کشور جزیره‌ای جهان ملقب است. در دهه 1980 این منطقه از مهمترین منابع فسفات بوده اما اکنون از رادار گردشگران بین‌المللی خارج است. این جزیره که پیش از این pleasant island نامیده می‌شد، اکنون با معادن خالی فسفات، 90 درصد نرخ بیکاری دارد. 10 درصد باقی‌مانده ساکنین این کشور، در دولت مشغول به کارند. جالب است بدانید که نائورو، چاق‌ترین ملت جهان را دارد؛ 97 درصد مردان و 93 درصد زنان این سرزمین از اضافه‌وزن رنج می‌برند، به همین دلیل بالاترین آمار ابتلا به دیابت نوع دو جهان، از آن این کشور است. 40 درصد جمعیت این جزیره به بیماری دیابت مبتلا هستند.

2. موناکو، حیاط خلوت میلیاردرها

واتیکان
 
واتیکان

موناکو در «فرنچ ریویرا» واقع و محل سکونت تعداد زیادی از میلیونرها و میلیاردرهای جهان است. این کشور که تنها دو کیلومترمربع وسعت دارد، به قمارخانه‌ها و ابزار تجملاتی‌اش شهرت دارد. افراد مشهور و ثروتمند بسیاری به این جزیره می‌روند و تعطیلات خود را در آن سپری می‌کنند. بیشتر ساکنین این جزیره فرانسوی‌زبان هستند، چرا که موناکو از سه طرف در انحصار مرزهای فرانسه است و از یک طرف به دریای مدیترانه راه دارد. با 36 هزار نفر جمعیت، موناکو پرجمعیت‌ترین کشور جهان لقب گرفته است. پرطرفدارترین رویداد سالانه این کشور، مسابقات فرمول یک است که مسیر آن از وسط شهر می‌گذرد.

1. واتیکان، کوچکترین کشور مستقل جهان

واتیکان کوچکترین کشور جهان است که تنها 44 هکتار مساحت دارد! واتیکان محل اقامت پاپ را با نام «سریر مقدس» هم می‌شناسند. کوچکترین کشور جهان در دل شهر رم، پایتخت ایتالیا قرار دارد و مرکز اصلی کلیسای کاتولیک است. کلیسای «سن پیترو» که بزرگترین کلیسای جهان و مامن آثار بزرگ هنری دوره رنسانس است، در این کشور واقع است. واتیکان، با جمعیتی حدود ۸۰۰ نفر، کم‌جمعیت‌ترین کشور مستقل دنیا محسوب می‌شود. درآمد واتیکان از کمک‌های داوطلبانه بیش از یک میلیارد عضو کلیساهای کاتولیک در سرتاسر جهان تامین می‌شود. فروش تمبرهای پستی، درآمدهای گردشگری و فروش بلیت ورودی موزه‌ها نیز از دیگر منابع مالی کوچکترین کشور جهان است.

نوشته کشورهای لی‌لی‌پوتی که ثروتمندترین نقاط جهان هستند! اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

سهرورد منطقه ای دارای طبیعتی بکر و آثار تاریخی متنوع و ارزشمند

$
0
0

طبیعتی بکر

طبیعتی بکر

سهرورد منطقه ای که آنجا را با نام فلیسوف و دانشمند بزرگ ایرانی شیخ شهاب الدین سهروردی می شناسند دارای طبیعتی بکر و آثار تاریخی متنوع و ارزشمندی است که در گذشته توجهی به آن نشده بود.

 طبیعت بکر و زیبای مناطق سهرورد و کرسف دارای جاذبه های گردشگری متنوع و در عین حالا ناشنتاختده ای هستند که پذیرای گردشگران و مسافران نوروزی هستند.

جنگل های زیبا و طبیعت زیبای سهرورد و کرسف، بقعه امامزاده قاسم ( ع )، منطقه باستانی دژالریج، کتیبه سنگی یازلی داش، قلعه کیوان، آبشار زیبای شارشار، کوچه باغ، منطقه نمونه گردشگری، خانه ای تاریخی شیخ اشراق آثار ارزشمندی هستند که پذیرای گردشگران هستند.

کارشناسی ارشد باستان شناسی گفت: همان طو که می دانیم منطقه سهرورد و کرسف به لحاظ زیست محیطی و اکوسیستمی از دوران های پارینه سنگی مورد توجه اقوامی بوده که وارد این منطقه می شدند.

علی نقدی افزود: وجود چشمه های آب و فعال بودن آنها در طول سال در ارتفاعات شمالی کرسف و سهرورد این نقاط مرتفع را برای زندگی غارنشینان مساعد کرده است به طوری که آثاری از دوران پارینه سنگی مثل تبر های سنگی و سر تیرهای سنگی که زندگی غار نشینی را در این منطقه ثابت می کنداز غارهای موجود در ارتفاعات این منطقه بدست آمده است.

وی اظهارداشت: به خاطر کمبود اطلاعات باستان شناسی تا اندازه ای تاریخ این منطقه در هاله ای از ابهام قرار دارد ولی به احتمال زیاد در هزاره سوم پیش از میلاد این منطقه مسکونی بوده و از فعل و انفعالات تمدنی منطقه برخوردار شده است.

نقدی افزود: زنجان در دوران تاریخی و در دوران مادها جزو «ماد اتروپاتن» یا «ماد کبیر» محسوب می شد.از آثار این دوران فقط ما می توانیم به اسامی بعضی از روستاها مثل روستای مادآباد در منطقه شمالی شهر سهرورد بسنده کنیم.

کارشناسی ارشد باستان شناسی گفت: از دوران هخامنشی ما فعلا آثاری در این منطقه نداریم و براساس آثار و شواهد تاریخی می توان گفت که سیستم حکومتی در منطقه وجود نداشته و کمبود لوازم جنگی در قبور باستانی موید این موضوع هست که بر خلاف تمدنهای مستقر در فلات مرکزی ایران، مردمان این منطقه به علت وجود چشمه سارها و منابع آبی فراوان به کشت وکار کشاورزی مشغول بوده اند و یک امنیت نسبی در منطقه وجود داشته است.

کارشناسی ارشد باستان شناسی گفت: در دوره اشکانی و ساسانی به احتمال زیاد منطقه کرسف و سهرورد از رونق قابل ملاحظه ای برخوردار بوده اند و جوامع پیشرفته تری در این منطقه سکونت داشته اند و آثاری که از این دوران در گوشه و کنار این مناطق به دست آمده تا اندازه ای این موضوع را ثابت می کند.

نقدی افزود: اما بعد از آنکه زنجان در زمان خلافت عثمان به دست سردار مشهور عرب «براء بن عازب» فتح می شود رهنمود های دین مبین اسلام و قرآن کریم با قرارگیری در بستر کنجکاو و ذهن خلاق مردمان این منطقه مسیر پیشرفت و ترقی را برای دانشمندان هموار می کند.

وی گفت: به هر تقدیر مدارک باستان شناسی و متون تاریخی حاکی از رونق حیات این منطقه در سرتاسر دوران اسلامی بویژه از قرنهای چهارم به بعد با ظهور دانشمندان مختف دارد که از جمله آنها «شیخ ابی الحسن احمد ابن فارس زهراوی کرسفی» است که در اوایل قرن چهار در کرسف می زیسته و حدود 28 اثر ارزشمند از خود به یادگار گذاشته است.

این کارشناسی ارشد باستان شناسی افزود: بعد از آن تحصیل علم در این منطقه رو به رشد می رود به طوری که در اواخر دوران سلجوقی و خوارزمشاهی ظهور دانشمندان مختلف را در این منطقه می بینیم.از جمله آن می توان «بهابولحسن علی بن مسلم سهروردی» اشاره کرد که در سال 533 در دمشق در گذشته است و شیخ «ابوالاکرم سهروردی» که در سال 550 در گذشته است.

نقدی اضافه کرد: بعد از آن ظهور دانشمند بزرگ این منطقه را می بینیم که در سال 549ه.ق در سهرورد پا به عرصه ظهور می گذارد.

وی گفت: شیخ «ابو حفص عمر سهروردی»، عارف مشهوری که سعدی در عرفان از وی تبعیت می کندکه در سال 632 وفات نموده است.

این کارشناسی ارشد باستان شناسی افزود: عموی شیخ «ابو حفص شیخ ابو النجیب سهروردی» که استاد نظامیه بغداد بود و در سال 563 وفات نموده است «رئیس الدین عبدالملک سهروردی» کدخدا و مشرف دربار سلجوقیان، «ابوالفتح سهروردی» عالم فاضل و نیکو خط بود.

آغاز حمله مغول به ایران در سال 612 در زمان خوارزمشاهیان رخ می دهد. وقتی مغول ها به ایران حمله می کنند سهرورد اهمیت فرهنگی خود را از دست نمی دهد زیرا دانشمندان این منطقه به مناطق مختلف فرار می کنند ولی به خاطر بنیه فرهنگی قوی این شهر دوباره به آفریدن دانشمندان مشهوری در دوره ایلخانی مبادرت نمود.که از جمله عزالدین سهروردی، عمادالدین سهروردی، کمال ادین سهروردی، محی الدین عبدالقاهر سهروردی که در دوره ایلخانی مورد حمایت خواجه نصیرالدین طوسی بوده است.

نقدی افزود: احمد سهروردی خطاط که در زمان حمله هلاکو به بغداد از خطاطان مشهور خط نسخ ایرانی بوده است، شمس الدین امام محمد سهروردی که مولف کتاب تاریخ حکما بوده و به نقل حکمت های مختلفی از انبیاء نیز پرداخته است.

مشاهیر سهرورد بعد از دوران های تاریخی ایلخانی ناصر علی سهروردی از شعرای نیمه دوم قرن یازدهم، علامه عبداله مامون سهروردی، مولانا عبیداله سهروردی مشهور به بحرالعلوم که مهاجر به ایالت بنگال هندوستان بودند به همین دلیل در ایالت بنگال هندوستان نام شهر سهرورد به خاطر این خاندان و فرقه دراویش سهروردیه مشهور است.

نوشته سهرورد منطقه ای دارای طبیعتی بکر و آثار تاریخی متنوع و ارزشمند اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

استقبال گردشگران و مسافران نوروزی از قلعه فلک الافلاک

$
0
0

فلک الافلاک

فلک الافلاک

با استقبال گردشگران و مسافران نوروزی از قلعه فلک الافلاک این بنای تاریخی طی دو روز گذشته شاهد رکوردزنی در بازدید گردشگران بوده است.

 قلعه تاریخی فلک الافلاک به عنوان بنای شاخص تاریخی استان لرستان هر ساله همزمان با ایام تعطیلات نوروزی میزبان گردشگرانی از جای جای ایران اسلامی و حتی دنیا است.

قلعه باستانی فلک الافلاک یکی از شاخص ترین آثار تاریخی ایران است، بنای عظیم آجری که مربوط به دوره ساسانی بوده و همچنان استوار بر روی تپه ای باستانی در مرکز شهر خرم آباد میزبان دوستداران میراث فرهنگی این مرز و بوم است.

این بنا که به شاهکار معماری ایرانی شهرت دارد پربازدید ترین جاذبه تاریخی لرستان بوده که از ابتدای تعطیلات نوروزی شاهد صفوف گردشگران و مسافران برای بازدید از این جاذبه تاریخی بوده ایم.

این در حالیست که موزه های مردم شناسی و باستان شناسی بنای تاریخی فلک الافلاک نیز در نوع خود در کشور کم نظیر هستند به طوریکه موزه مردم شناسی دایر در بنای تاریخی فلک الافلاک غنی ترین موزه در نوع خود محسوب می شود.

در حال حاضر گردشگران با ورود به بنای تاریخی فلک الافلاک علاوه بر بازدید از این بنا، از موزه های باستان شناسی و مردم شناسی نیز بازدید می کنند که امید می رود هرچه سریعتر وعده مسئولان برای جابجایی این موزه ها از قلعه فلک الافلاک عملیاتی شود تا شاهد حفظ کاربری این بنا به عنوان یک اثر تاریخی باشیم.

فلک الافلاک در روزهای چهارم و پنجم فروردین رکورد زد

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان آمار بازدیدها از قلعه تاریخی فلک الافلاک طی دو روز گذشته را فوق العاده دانست و افزود: این آمار در روزهای چهارم و پنجم فروردین ماه بی سابقه بوده است.

عبدالرضا مهاجری نژاد گفت: طی روز چهارم فروردین ماه شاهد فروش ۱۱ هزار و ۵۰۰ بلیت به گردشگران و مسافران نوروزی برای بازدید از قلعه فلک الافلاک بوده ایم.

وی با بیان اینکه این میزان بلیت فروشی روزانه در فلک الافلاک در نوع خود بی سابقه است، افزود: روز گذشته نیز آمار بلیت فروشی در این بنای تاریخی از مرز ۱۰ هزار و ۵۰۰ نفر گذشت.

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان یادآور شد: آمار یاد شده مربوط به بلیت فروشی صورت گرفته در ورودی این بنای تاریخی بوده و آمار بازدیدهای رایگان، بلیت های توزیع شده نیم بها و افرادی که با کارت بازنشستگی از این محل بازدید کرده اند حساب نشده است.در صورت محاسبه این افراد احتمال می رود که آمار بازدید ها از مرز ۱۴ هزار نفر روزانه نیز عبور می کرد.

مهاجری نژاد با بیان اینکه امروز نیز استقبال گردشگران از بازدید این بنای تاریخی چشمگیر بوده است ابراز امیدواری کرد که روند بازدیدها از فلک الافلاک تا پایان تعطیلات استمرار داشته باشد.

لزوم توجه به ظرفیت بنای تاریخی فلک الافلاک

به هر روی هرچند که آمار بازدیدها از قلعه تاریخی فلک الافلاک و استقبال چشمگیر مردم از حضور در این بنای تاریخی در نوع خود ارزشمند بوده و نشان از علاقمندی هموطنان به میراث فرهنگی کشور است ولی ظرفیت این بنای تاریخی برای پذیرش گردشگران با توجه به قرارگیری دو موزه مردم شناسی و باستان شناسی در محل این بنا باید مد نظر متولیان امر قرار گیرد.

طی سال های اخیر به دلیل اجرای غیراصولی طرح استحکام بخشی بنای تاریخی فلک الافلاک شاهد تخریب های جدی در این بنای ملی بوده ایم که به نظر می رسد باید حفظ و حراست از شاهکار معماری اولویت اصلی مسئولان امر باشد.

بنا بر این گزارش، قلعه فلک الافلاک بر بلندای تپه ای باستانی و طبیعی در مرکز شهر خرم آباد واقع شده و دارای هشت برج و دو حیاط مستطیل شکل بوده است.

زیبایی و معماری شگفت انگیز قلعه فلک الافلاک موجب شده که این قلعه تاریخی و باستانی لرستان از سوی بسیاری از کارشناسان به عنوان یکی از شاهکارهای مهندسی و معماری دنیا لقب گیرد.

از زمان برپایی بنادر عهد ساسانی تا دوره های متاخر الحاقاتی به آن اضافه شده است (به خصوص در دوره صفوی و قاجار) و این اثر همان دژ معروف شاپورخواست است که در تاریخ ذکر شده است.

این بنای کم نظیر مربوط به دوره ساسانی است و به شماره ۸۸۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

این در حالیست که طی سالهای گذشته همواره موضوع ثبت جهانی فلک الافلاک به عنوان شاهکار معماری جهان مطرح بوده است تا این اثر تاریخی در فهرست موقت ثبت جهانی قرار گیرد ولی به رغم گذشت سالها با فراهم نشدن زمینه ثبت جهانی، فلک الافلاک در فهرست موقت خاک می خورد.

نوشته استقبال گردشگران و مسافران نوروزی از قلعه فلک الافلاک اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

از دیدنی های ریجاب در کرمانشاه شگفت زده شوید

$
0
0

طبیعت1

طبیعت1

جام جم سرا- اگر دنبال مقصدی می‌گردید که تا عمر دارید فراموش نکنید و از دیدنش شگفت‌زده شوید، ‌یک پیشنهاد خوب می‌تواند «ریجاب» باشد. برای رفتن به ریجاب باید از کرمانشاه به سمت اسلام آباد غرب و از آنجا به سمت سرپل ذهاب بروید.

حتماً در ابتدای جاده باک خود را پرکنید و مسیرتان را هم طوری زمان‌بندی کنید که این جاده را در روشنایی روز طی کنید. جاده در آغاز بر دشتی وسیع کشیده شده اما کم کم کوهستانی و بسیار سبز می‌شود. ۱۵ کیلومتر مانده به سرپل ذهاب دست راستتان جاده بسیار شیبداری از مسیر اصلی جدا می‌شود که ابتدای آن تابلو مجتمع گردشگری ریجاب خودنمایی می‌کند. جاده پرپیچ و خم است و دو‌طرفه و در هر مسیر تنها یک لاین عبوری وجود دارد. احتیاط بسیار در این جاده ضروری است و جاده با جنگل‌های بلوط و باغ‌های بسیار سرسبز و زیبای گردو زردآلو احاطه شده است.

در روستاهایی که در طول جاده هست هم‌میهنان کردی که لباس سنتی زیبای کردی را به تن دارند برایتان دست تکان می‌دهند. جاده را تا انتها دنبال کنید تا به جایی برسید که دو دیواره بلند کوهستانی دو طرف آن را گرفته است.

سرنشینان را پیاده کنید

طبیعت3

سمت راستتان آرامگاه داوود کوسوار است و رو‌به‌رویتان دروازه‌ای بزرگ از جنس کوه. جاده از اینجا شرایط مناسبی ندارد و باید با احتیاط برانید. کمی که از دروازه عبور کنید دست راستتان سینه کش کوه اتاقی هست که به شهربانو همسر امام حسین (ع) نسبتش داده‌اند. اتاقی که راه ورودش چند متر پایین‌تر از آن در دل کوه است.

دو دقیقه‌ای که مسیر را ادامه دهید به شیب تندی می‌رسید که باید همه سرنشینان خودرو را پیاده کنید و بدون تغییر گاز و دنده یک‌سره مسیر را تا بالا بروید. محوطه‌ای که می‌بینید بابایادگار نام دارد که از زیارتگاه‌های مهم دراویش ایران است و طبیعتی که پشت این زیارتگاه است از زیبا‌ترین مناطق ایران به حساب می‌اید. شیب‌های تند کوه و دیواره‌های زیبا. درختان سرسبز و راه پرپیچ و هم عجیبی که در میانشان هست. و فضایی معنوی که از نظافت‌و مهر خاصی سرشار است.

شاخه‌ها مقدسند

طبیعت2

بسیار توجه کنید که درختان منطقه بسیار بسیار برای اهالی مقدسند و اهمیت دارند. از شکستن ساقه یا حتی کندن برگی از درختان به شدت پرهیز کنید. پیاده رو سنگفرش شده‌ای که پشت زیارتگاه هست به جنگلی می‌رسد که سنجاب‌ها در میان شاخه‌هایش بالا و پایین می‌دوند و چشمه زیبایی که برای اهالی مقدس است در آن جریان دارد. آرامش خاصی در کوهستان و جنگل و آبهای این منطقه هست که می‌تواند تجربه‌ای به یادماندنی رأی برای سراسر زندگیتان رقم بزند. زمانی که از پیاده راه سنگفرش به سمت زیارتگاه بازمی گردید از میان درختان قله‌ای رو به رویتان هست که خرابه‌های قلعه‌ای ساسانی از همین فاصله روی آن پیداست. اگر فرصت و علاقه داشتید با یک کوهپیمایی سه چهار ساعته به آن می‌رسید اگرنه که می‌توانید از همین فاصله آن را تماشا کنید.

از بابایادگار که به سمت جاده اصلی سرپل ذهاب بر می‌گردید ۱۰ دقیقه‌ای که برانید به روستای ژالگه می‌رسید. روستای ژالگه جدای از باغ‌های سرسبز و زیبا و مردمان مهربانش رازی بزرگ را در خود نهفته دارد که شگفت زده‌تان خواهد کرد. جاده آسفالته روستا را تا انتها بروید. ماشین را پارک کنید و پیاده راه سنگفرشی که به آلاچیق‌هایی کوچک می‌رسد را دنبال کنید. دست چپتان دره عظیمی هست که خوب است اگر تا لبه دره بروید و رو به را نگاه کنید. تیغه بسیار بلندی به ارتفاع دویست متر رو به رویتان است و آبشاری با ارتفاع ۱۲۰ تا ۱۵۰ متر از آن پایین می‌ریزد. آبشار در میانه راه به دو بخش بلند تقسیم می‌شود و در پایین به حوضچه آرامشی می‌ریزد و زیر درختان انبوه سرسبزی می‌خزد و آبشار کوچک دیگری را پس ازدرختان شکل می‌دهد. اگر زمان دارید روستا را دور بزنید و در یک پیاده روی نیم‌روزه به پایین آبشار بروید. آبشاری که شبیه آن را در هیچ جای ایران نخواهید دید.

نقش را در حیاط مدرسه ببینید

اگر هنوز فرصت دارید، سری هم به سرپل ذهاب بزنید که در مسیر راه بین‌المللی کربلا قرار گرفته است. یکی از دیرینه‌ترین سنگ‌نبشته‌های جهان در این شهر است. باید به دنبال دبیرستان دخترانه‌ خواجه عبدا... انصاری که در خیابان معلم است بگردید. تا چند سال پیش باید در مدرسه را می‌زدید و از بابای مدرسه با خواهش و تمنا می‌خواستید نقش را در حیاط مدرسه نشانتان دهد. حالا محوطه جدا شده اما اگر نیاز به اطلاعات و راهنمای نقش دارید باز هم باید به سراغ مدرسه بروید تا مسئولان آن راهنماییتان کنند.

آنوبانی‌نی نام پادشاه لولوبی بوده و نقش‌برجسته آنوبانی‌نی منسوب به او ۴۸۰۰ سال قدمت دارد. این نقش برجسته پرده‌ای است که در آن شاه در برابر الهه ایشتار که او را در مقابل دشمنان پیروزی داده‌است، ایستاده و پای خود را بر بدن دشمن نهاده‌است. ایشتار نیزه‌ای به دست دارد و قصد دارد با طنابی که به دست گرفته، گردن اسیری دیگر را ببندد. علاوه بر شاه و ایشتار، ۹ اسیر بدون لباس نیز در تصویر مشاهده می‌شود. ذیل نقش برجسته، سنگ نبشته‌ای به خط اکدی قرار دارد که ترجمه آن چنین است: آنوبانی‌نی پادشاه توانا، پادشاه لولوبی نقش خود و نقش الهه ایشتار را در کوه باتیر رسم کرده‌است. آن کس که این نقوش و این لوح را محو کند، به نفرین و لعنت آنو، آنوتروم، بل، بلیت، رامان، ایشتار، سین و شمش گرفتار باد و نسل او بر باد رواد.

نوشته از دیدنی های ریجاب در کرمانشاه شگفت زده شوید اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

آشوراده، به عنوان تنها جزیرهٔ ایرانی دریای خزر با پوشش گیاهی سبز و حضور پرندگان مهاجر

$
0
0

آشوراده

همواره مورد پسند ایرانیان بوده و با تبلیغات فراوان به کانون توجه دست‌اندرکاران گردشگری تبدیل شده است.

 اکنون نام آشوراده واژه ای کلیدی در ادبیات اکوتوریسم گلستان است. آشوراده یا جزایر آشور نام بخشی از خشکی شبه جزیره میانکاله در شرق آن است.

این جزیره در سده های گذشته در پی عملکرد و فعالیت گروه های انسانی با حفر کانال از توده اصلی خشکی خود (شبه جزیره میانکاله) جدا افتاده است.

آشوراده در سال ۱۳۵۴ جز نخستین مناطق زیست کره جهان معرفی و ثبت شد. در همین حال در کنوانسیون جهانی رامسر در زمره تالاب های مهم دنیا قرار گرفت و سومین اهمیت این منطقه عضویت آن در پناهگاه حیات وحش است که در تمامی ایام سال میزبان انواع پرندگان است. ۴۰ درصد خاویار ایران در نزدیکی این جزیره به دست می آید.

این جزیره تا سال های پیش با امکاناتی همچون پاسگاه ژاندارمری، شرکت تعاونی روستایی، مدرسه راهنمایی، مغازه، مسجد و حسینیه بیش از هزار نفر سکنه داشته است که به مشاغل دامداری، کارگری، پیشه وری و ماهی گیری مشغول بوده اند اما در سال ۱۳۷۲ به علت بالا آمدن سطح آب دریای خزر و رخ دادن سیل، مردم جزیره، آنجا را ترک کردند. هم اکنون تنها کارمندان شیلات در آن ساکن هستند.

آشوراده آب و هوایی معتدل و مرطوب دارد. این جزیره از رسوبات آبرفتی حاصل از عملکرد فرسایش رودخانه کهر باران یا نکارود و حمل و انباشته شدن رسوبات در این ناحیه تشکیل شده است.

جنس این رسوبات بسته به جنس سنگ ها در نواحی که توسط آب حمل شده اند متفاوت است و فاقد رس هستند.

لفظ «آشوراده» در زبان ترکمنی به معنای «جزیرهٔ آشور» است و دارای دو بخش آشیر (آشور) و آدا (جزیره) «آشیرآدا = آشوراده» است.

ترکمن ها به این جزیره «مال آشیر» هم می گویند زیرا در زمانهای قدیم از ساحل بندر ترکمن دام های خود را جهت چراندن به جزیره می رساندند و در این لفظ «مال» به معنای «دام» و «آشیر» به معنای مصدری «رساندن» است.

جغرافیا

محدوده «آشوراده» در اثر بالا آمدن سطح آب دریاچه خزر توسط کانال طبیعی «خزینی» به صورت جزیره آشوراده از شبه جزیره میانکاله جدا شده است.

به این ترتیب، جزیره آشوراده از شمال به دریاچه خزر، از شرق به تنگه ای باریک موسوم به «تنگه چپق اوغلی» و از غرب به کانال طبیعی خزینی و ادامه شبه جزیره میانکاله و از جنوب به خلیج گرگان منتهی می شود.

آشوراده در اغلب منابع تاریخی به عنوان مجمع الجزایر آشوراده که متشکل از سه جزیره بوده است، آمده که با بالا آمدن سطح آب هر دو جزیره کوچک انتهای آن در آب فرو رفته و در حال حاضر تنها یک جزیره باقی مانده است.

پوشش گیاهی جزیره، بوته های تمشک، نوعی خار خودرو و درختان انار ترش است و حیواناتی همچون شغال، روباه، خرگوش، ماهی، قرقاول، کبک و پرندگان دریایی در جزیره یافت می شوند.

گراز و نوعی اسب وحشی در این جزیره زندگی می کنند که توانایی خوردن آب شور دریا را دارند و طول عمر بسیار کمی دارند. امروز به جز محدود درختچه های انار، تمشک و ارچنگ، درختان دیگری در جزیره مشاهده نمی شود.

در عین حال پوشش علفی آن نیز به رغم چرای مفرط قابل ملاحظه است. این خود عامل بسیار مهمی در کنترل ماسه های روان بشمار می آید.

گرچه اسناد و نوشته تاریخی موید کشت خرما، پنبه و نیشکر در جزیره است لیکن امروز به جز برخی درختان میوه در منازل قدیمی پوشش زراعی دیگری در جزیره مشاهده نمی شود.

پیشینه یک جزیره

این شبه جزیره در زمان صفوی به عنوان شکارگاه مورد توجه قرار گرفته و به این سبب دژهایی در این جزیره بنیاد شد.

در سال ۱۸۳۷ این جزیره با وجود اعتراض ایران به دست نیروهای روسیه اشغال شد. پس از این اشغال، نیروهای روسی تا چندین دهه یک پاسگاه نظامی در آن داشتند.

هم اینک این جزیره دو بنای تاریخی در خود دارد. قلعه روس ها که در زمان رضاشاه بنای آن تجدید گردیده و به پاسگاه تبدیل شده و خانه وزیر مختار روس. قلعه تخریب گردیده و خانه نیز در حال تخریب است.

آَشوراده ؛ ایستگاه پرندگان بومی و مهاجر

آشوراده جزو ۵۹ منطقه بین المللی ذخائر طبیعی اعلام شده و به ثبت رسیده است. این ناحیه زیستگاه دو گروه از پرندگان بومی و مهاجر و پستانداران است.

پرندگان بومی آن عمدتا قرقاول و دراج و پرندگان مهاجر آن شامل انواع کاکائی، گیدانشاه، چوب پا، پرستوی دریایی و گلایول، انواع قو، اردک، فلامینگو، پلیکان و غاز است که در فصول مختلف سال به شبه جزیره میانکاله و جزیره آشوراده مهاجرت می کنند.

تماشای صید ماهیان خاویاری، اسکله و تاسیسات بندر ترکمن از سواحل جزیره آشوراده یکی از جاذبه های توریستی این ناحیه محسوب می شود.

واگذاری به بخش خصوصی

بحث واگذاری آشوراده تنها جزیره دریای خزر نخستین بار در دولت اصلاحات و ریاست معصومه ابتکار بر سازمان محیط زیست در سال ۱۳۸۳ مطرح شد.

در آخرین جسله هیات دولت آن زمان، دولت واگذاری ۳۸۰ هکتار از این جزیره به شرکت خصوصی «مناطق گردشگردی جهان» را تصویب کرد اما در نتیجه پیگیری کارشناسان و فعالیت های رسانه ای در آن زمان، سازمان بازرسی کل کشور نیز به تخلفات برخی مدیران استانداری گلستان و غیرقانونی بودن واگذاری اشاره کرد.

با روی کار آمدن دولت محمود احمدی نژاد و در دوره ریاست فاطمه واعظ جوادی به ریاست سازمان محیط زیست، مصوبه واگذاری جزیره آشوراده به عنوان یکی از اصلی ترین مناطق حفاظتی پناهگاه حیات وحش میانکاله با پیگیری سازمان بازرسی کل کشور باطل شد.

در پایان دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد امتیاز سرمایه گذاری در آشوراده به یک شرکت لبنی به نام شرکت لبنی صباح ابراهیمی واگذار شد که انتقادات و مناقشاتی را در پی داشته است.

اما این پرونده مجدد با روی کارآمدن دولت حسن روحانی و ریاست معصومه ابتکار بر سازمان محیط زیست مطرح شد.

با اعلام موافقت دولت و سازمان محیط زیست با واگذاری این منطقه به بخش خصوصی، کارشناسان محیط زیست نسبت به این اقدام و احتمال تخریب زیست محیطی و آسیب به زیست بوم این منطقه هشدار داده اند.

معصومه ابتکار، رییس سازمان محیط زیست با رد موضوع واگذاری جزیره آشوراده اعلام کرد: تنها ۱۰ درصد آشوراده مربوط به گردشگری طبیعی است و واگذاری این منطقه به هیچ وجه ممکن نیست، چرا که جزو اراضی ملی است. همچنین چهارچوبی در خصوص گردشگری طبیعی در منطقه آشوراده مشخص شده و فعالیت های سنگین نظیر دخل و تصرف و تخریب به هیچ وجه صورت نمی گیرد و سازمان محیط زیست اجازه چنین اقدامی را نخواهد داد.

نوشته آشوراده، به عنوان تنها جزیرهٔ ایرانی دریای خزر با پوشش گیاهی سبز و حضور پرندگان مهاجر اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

«هجیج» روستایی‌ست دیدنی، حوالی شهرستان پاوه در استان کرمانشاه

$
0
0

روستا1

روستا1

جام جم سرا- «هجیج» روستایی‌ست دیدنی، حوالی شهرستان پاوه در استان کرمانشاه. جایی که اگر قصد لذت بردن از هوای سالم و طبیعت زیبا را دارید بهتر است دیدار از آن را در برنامه سفرتان بگنجانید.

وقتی قصد سفر به این نقطه از کشورمان را دارید اگرچه هنوز به هجیج نرسیده‌اید، جاده پر پیچ و خم و تند کوهستانی در میان صخره‌های سنگی با تونل‌های زیبایش توجهتان را جلب خواهد کرد. در قعر دره رود پرآب و خروشان سیروان جریان دارد و بر دامنه تند کوه خشن و طبیعت وحشی، سبزی درختان روستایی پررونق و زنده پیداست و در میان سرسبزی درختان، خانه‌ها. خانه‌هایی که حیاط هر یکی، بام آن یکی است و جالب آنکه در و پنجره‌های همه خانه‌ها آبی آسمانی رنگ شده است.

روستا2

پس از خود روستا مردم مهربان و مهمان‌نواز و خودکفا و بی‌مانند هجیج با لهجه زیبای هورامی کردی که بسیار نزدیک به اوستایی و پهلوی است و بعد لباس‌های سنتیشان شگفت‌زده‌تان خواهد کرد. روستا غیر از باغ‌های سبز و مردم مهربان و خانه‌های زیبایش دیدنی‌های دیگری هم دارد.

روستا3

یکی از جاذبه‌های قابل توجه این روستا وجود امامزاده سید عبیدا... فرزند امام موسی کاظم (ع) است که اهالی منطقه از آن به نام کوسه هجیج یاد می‌کنند و بسیار مورد احترام آن‌هاست. چله‌خانه روستا با بنای دیرین، ستون‌های چوبی و نمدهای زیبایش از دیگر نقاط دیدنی روستاست. اگر هوس آب و طبیعت نیز کرده‌اید کافی است حدود ۱۰ دقیقه جاده هجیج را ادامه دهید تا به یکی از شگفت‌انگیز‌ترین نقاط طبیعت ایران برسید. دست چپ جاده غاری را بر دامنه کوه می‌بینید با قطر دهانه حدود ۶ متر و از این حفره بزرگ در تمام فصول سال آب با فشار بسیار زیاد بیرون می‌زند و به رودخانه سیروان می‌ریزد و این پدیده دیدنی را مردم هجیج چشمه بل می‌نامند. دو سه قدمی که بیشتر در جاده پیش بروید حفره دیگری خواهید یافت که باید ده پانزده قدمی واردش شوید تا به پله‌هایی برسید. از پله‌ها که بالا بروید در دل کوه و در میان غار، آبی آرام و خوشرنگ را خواهید دید که منظره آرام و بکر و بی‌مانندی را پیش رویتان رقم زده است. همین آب است که از حفره نخست بیرون می‌ریزد و چشمه بل را می‌سازد. منطقه اورامانات با طبیعت بکر و کوه‌های سرسبزش فضای مناسبی را برای دامداری فراهم کرده و همین باعث شده در تمام این منطقه از جمله در هجیج محصولات دامی دست اولی پیدا کنید. لباس و پارچه‌های زیبای کردی با جنس طبیعی و رنگ‌های خیره‌کننده‌شان نیز گزینه بعدی خرید است. اما سوغات ویژه هجیج گیوه آن است که بسیاری از اهالی روستا از همین راه کسب درآمد می‌کنند. گیوه هجیج پای چپ و راست ندارد و در اندازه‌های مختلف ساخته می‌شود و به رنگ سفید با کفی‌هایی به رنگ آبی کاربنی، قرمز، سفید و … به فروش می‌رسد.

غیر از لبنیات و روغن حیوانی و کره محلی هجیج، گوشت دام‌های منطقه اورامانات از جمله خوردنی‌هایی است که نمی‌توان از کف داد. اگر ماشین شخصی دارید و حوصله حدود نیم ساعت رانندگی بیشتر در جاده خاکی و کوهستانی هجیج را دارید به روستایی به نام بلبر خواهید رسید که طبیعت با صفایی هم دارد و کنار آب دو سه کبابی دارد که گوشت بسیار تازه گوسفندی را به صورت چنجه به سیخ می‌کشد و به مزه تکرارناپذیر کبابی مهمانتان می‌کند. روبروی همین کبابی‌های بلبر نوعی نان ضخیم (شبیه تافتون) هم پخت می‌کنند که داخلش سبزیجات دارد و در روغن سرخ می‌شود و بسیار چرب و خوشمزه است و کلانه نامش نهاده‌اند.

متأسفانه یا خوشبختانه هنوز در هجیج هتل یا اقامتگاه عمومی گردشگری ویژه‌ای احداث نشده است. برای اقامت می‌توانید اتاقی یا خانه‌ای از افراد محلی با قیمت مناسب کرایه کنید و اگر این بخت را داشتید (که تقریباً همیشه هم دست می‌دهد) که بر سر سفره مردم روستا بنشینید، حتماً و حتماً مصاحبت مردم دوست‌داشتنی هجیج را از دست ندهید.

روستا4

مسیر اصلی دستیابی به هجیج از راه شهرستان پاوه در استان کرمانشاه است. یعنی باید به کرمانشاه بروید و از آنجا به پاوه و بعد ۲۵ کیلومتر تا هجیج راه دارید. اما از آنجا که جاده کوهستانی است و ممکن است وسوسه شوید ادامه مسیر هجیج تا اورامان تخت را نیز تجربه کنید حتماً باک بنزینتان را در پاوه پر کنید. از پاوه که خارج می‌شوید باید تابلوهایی که به سمت نودشه راهنماییتان می‌کنند دنبال کنید و کمی که در جاده نودشه رفتید علایم راهنمای هجیج را خواهید دید. از جاده نودشه که خارج شوید حدود ۹ کیلومتر مسیر کوهستانی پیچ در پیچ و بکر با چند تونل و دره‌ای از رودخانه خروشان سیروان پیش رویتان خواهد بود. ادامه همین مسیر به اورامان تخت و سپس به مریوان می‌رسد که راه دوم رفتن به هجیج نیز از‌‌ همان سو است.

نوشته «هجیج» روستایی‌ست دیدنی، حوالی شهرستان پاوه در استان کرمانشاه اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


یزد اولین شهر خشتی و دومین شهر تاریخی جهان بعد از ونیز ایتالیاست

$
0
0

ایران

ایران

یزد اولین شهر خشتی و دومین شهر تاریخی جهان بعد از ونیز ایتالیاست. همین دو ویژگی کافی است تا ایرانیان بدانند کشوری دارند که می توانند تنها شهر یزدش را به جهانیان معرفی کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، یکی از وسیع ترین بافت های تاریخی کشور را شهر یزد دارد آن هم با ۷۰۰ هکتار وسعت که در آن بیشتر خانه ها خشتی و گلی هستند خانه هایی با گودال باغچه که از هر گوشه و کنار و کوچه و پس کوچه هایش که بگذری امکان ندارد شیفته معماری بناهایش نشوی. این شهر به شهر بادگیرها معروف است. به دارالعباده، شهر دوچرخه‌ها، شهر شیرینی، شهر قنات و قنوت و قناعت و شهر آتش و آفتاب.

خانه هایی با نمای محرابی، خانه هایی که درهای چوبی شان همیشه به روی مهمان باز است  تنها حائل بین مهمان و صاحبخانه را یک پارچه به عنوان پرده تشکیل می دهد. داخل این بافت تاریخی که می شوی پر است از بناهای مرمت شده ای که آماده بازدید عموم مردم هستند مانند عمارت امیرچخماق که در یک میدان به همین نام واقع شده و نخل چوبی که از آن برای عزاداری امام حسین(ع) استفاده می شود و بزرگترین نخل چوبی ایران است.

طولانی ترین قنات ایران به نام «قنات زارچ» با طول صد کیلومتر در استان یزد قرار دارد. نارین قلعه، قدیمی‌ترین بنای خشتی جهان، بلندترین بادگیر جهان، قدیمی ترین میدان ساعت شهری در ایران، بلندترین مناره های جهان و بیشترین تعداد دخمه ها در بافت تاریخی یزد قرار دارد. قنات زارچ این قنات یکی از کهن ترین قنات های ایران به شمار می آید که سابقه ای بیش از سه هزار سال دارد. طول کوره قنات زارچ بیش از ۷۱ کیلومتر بوده و تعداد چاه های آن دو هزار و ۱۱۵ حلقه شمارش شده است.

سرو چهار هزار ساله ابرکوه را نیز می توان مسن ترین موجود زنده جهان نامید. هر چند که گفته می شود در کشور سوئد نیز درختی وجود دارد که از سرو ابرکوه قدیمی تر است اما اکنون از درخت پیر سوئد تنها ریشه های آن باقی مانده در حالی که سرو کهنسال شهرستان ابرکوه با ۲۵ متر ارتفاع ۱۸ متر محیط و ۵٫۱۱ متر اندازه دور تنه در قلب ایران زنده و سبز است و آرام آرام زندگی می کند.

کاروانسرا 1.JPG

تنها کاروانسرای دایره ای در ایران

غیر از همه جاذبه‌های منحصر به فردی که در شهر یزد وجود دارد، می‌توان تنهاترین کاروانسرای دایره شکل ایران را هم در شهرستان مهریز در مسیر یزد به کرمان مشاهده کرد. کاروانسرای زین الدین یکی از ۹۹ کاروانسرایی است که شاه عباس در ایران ساخته با این تفاوت که معماری آن دایره ای است. اکنون از این کاروانسرا به عنوان یک اقامتگاه سنتی و جاذبه گردشگری یاد می‌شود. می‌گویند که اقامت در این کاروانسرای ۴۰۰ ساله و دیدن آسمان پر ستاره اش امری است که با آن تجربه سفر به یزد، تاریخی‌ترین شهر جهان کامل می‌شود.

شهر یزد غیر از بناهای دیدنی، شیرینی های زیادی هم دارد که زبانزد شده از ارده شیره اردکان گرفته تا پشمک و باقلوا و قطاب و شیرینی های نارگیلی یزدی. همه سوغات خوراکی این شهر به شیرینی ختم می شود و غذاهایش به قیمه یزدی و آش شله. البته کمتری می توانید در هتلها و مراکز اقامتی و رستوران های این شهر غذای محلی پیدا کنید. ولی اگر بخواهید حتما خواسته تان را اجابت می کنند.

مردم این شهر شعر می بافند

صنایع دستی یزد هم به دستمال بزدی و شعربافی خلاصه نمی شود. درگوشه گوشه این شهر می توانید مردم را در حال گلیم بافی و پارچه‌های دست بافت را ببینید. حتی می توانید به نزدیکی مسجد امام رفته و از خانه‌ای دیدن کنید که روی خشت به خشت آن صنایع دستی و ظروف عتیقه کار گذاشته شده است. این خانه اکنون در دست خانواده جمالی‌هاست و الان به عنوان مرکز دائمی و نمایشگاه صنایع دستی از آن یاد می شود. همه تورهای گردشگری خارجی نیز یکی از مقاصدشان را بازدید از این مکان تاریخی قرار می دهند.

غیر از این، کارگاه‌های صنایع دستی و شعربافی زیادی در اردکان قرار دارد. این شهر دارای بافت تاریخی کوچک اما تمیزی است که شاید بتوان گفت که بافت تاریخی یزد را در خودش خلاصه کرده است. یادتان باشد هنگام سفر به این شهر  احترام به جامعه محلی از یادتان نرود. این شهر را دارالمومنین می نامند.

نوشته یزد اولین شهر خشتی و دومین شهر تاریخی جهان بعد از ونیز ایتالیاست اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

روستای ثریا، روستایی پلکانی و رنگارنگ در میانه دشتی سبز

$
0
0

روستای ثریا2

روستای ثریا1

جام جم سرا- روستای ثریا، روستایی است پلکانی و رنگارنگ در میانه دشتی سبز،‌ که بر خلاف دیگر روستاهای پلکانی در این فصل، نه شلوغ است و نه سرد.

برای رسیدن به این روستا، باید از کنار چندین اثر باستانی چند هزار ساله بگذری، از رودی به درازای تاریخ ایران عبور کنی و سرانجام باغ‌های سرسبز انار را پشت سر بگذاری، تا به روستای رنگ رنگ پلکانی برسی و ساعتی را مبهوت تماشا بمانی و خوب که در سکوت ماندی و سر و صدای بازی کودکان را از دور به تماشا نشستی و سادگی و سرزندگی روستا را خیره ماندی تازه یادت می‌افتد که فکر کنی مگر می‌شود این طبیعت و این معماری در این نقطه از ایران؟ اینجا «ثریا»ست. در میانه دشت سوسن، بر کرانه کارون، در قلب خوزستان. بهترین نقطه جهان برای گذراندن نوروز.

اگر هنوز آن‌قدر که باید وسوسه نشده‌اید اجازه بدهید خیلی فهرست‌وار از دیدنی‌های تاریخی و طبیعی منطقه یاد کنیم.

از عمق تاریخ تا قلب طبیعت

روستای ثریا3

گوردخمه‌ها، بردگوری‌ها، شیرسنگی‌ها، پل ساسانی پاپیلا، و ۱۴ نقش برجسته با قدمت هزاران سال همراه با طبیعتی که به اندازه‌ای باورنکردنی سبز است و پر آب، پر از ده‌ها چشمه و صدالبته رود خروشان کارون که کمی آن سو تر به خلیج همیشه فارس می‌پیوندد و دریاچه سد کارون ۳. اگر اهل کمی دورتر رفتن هم باشید، آثار دوره عیلامی در کول فرح، نقش برجسته عیلامی و ساسانی خُنگ اژدر، اشکفت سلمان، پارک جنگلی بلوط و … در فاصله بسیار کمی از شما هستند. اما اگر اهل طبیعت‌گردی باشید، دشت‌ها، کوه‌ها و حیات وحش (از جمله خرس و پلنگ ایرانی) خود دشت سوسن دست کم سه روز از شما زمان خواهد گرفت.

برای رسیدن به سوسن و ثریا، دو سه راه دارید. نخست آنکه از شهر ایذه در خوزستان جاده شمالی را پی بگیرید و به سمت پیان بروید و در دو راهی مسیر سمت راست که به سمت سوسن می‌رود را انتخاب کنید. مسیری بی‌اندازه سرسبز که از ایذه تا مقصد ۴۰ کیلومتر است را می‌گذرانید و وقتی از دالانی در قلب کوه گذشتید دیگر دقایقی بیشتر با سوسن فاصله ندارید. سوسن دشتی باستانی و سبز است که از همه سو با کوه‌های بلندی احاطه شده است و کارون دورتادور آن می‌پیچد و فضایی رویایی را آفریده به شکلی که در تابستان خنک‌ترین و در زمستان هوایی معتدل را فراهم کرده است.

قایق سواری روی کارون

روستای ثریا4

راه دوم آن است که به جای آنکه جاده سوسن را انتخاب کنید به سمت امام‌زاده سلطان ابراهیم و سد کارون ۳ بروید. در امام‌زاده می‌توانید ماشین خود را با خیال راحت در پارکینگ بگذارید و باقی مسیر را طی نیم ساعت با قایق و از روی رودخانه کارون سفر کنید. هر قایق ۱۰ نفر بدون بار را به راحتی جا به جا می‌کند. با قایق که بیایید نخست وارد منطقه سید احمد سوسن خواهید شد و تمیزی، زیبایی و طبیعت بکر شما را جادو خواهد کرد. راه سوم مربوط به حالتی است که شما از شمال (اندکا) به سما ایذه آمده باشید و از کنار سد کارون ۳ هم گذشته باشید (که همچنان امکان قایق‌سواری پیش رویتان خواهد بود)‌ و نرسیده به ایذه دوراهی پیان و سوسن را خواهید دید که از آنجا می‌توانید به سوسن بروید.

برنامه ریزی کنید

روستای ثریا2

اگر هر سه روز را در سوسن بمانید می‌توانید یک روز به کوه‌پیمایی در قله‌ای که مسیر دست‌ساز باستانی و پله پله دارد و از آن می‌توانید دهانه سد را تماشا کنید بگذرانید، یک روز را به دیدن آثار تاریخی منطقه اختصاص دهید و یک روز را هم صرفاً از طبیعت زیبای منطقه و به ویژه بافت زیبای روستای ثریا لذت ببرید. اگر خوش شانس باشید می‌توانید عروسی‌های بی‌اندازه شاد و رنگ‌رنگ و دیدنی بختیاری را هم تماشا کنید و مهمان شادی‌شان باشید.

فراموش نکنید که در سوسن فروشگاه به معنای شهری آن را نخواهید داشت اما آب آشامیدنی بسیار سالم چشمه‌ها و رودخانه همه جا در دسترس‌تان هست، از همراه آوردن وسایل تفریحات آبی و به ویژه قایق بادی اصلاً پشیمان نخواهید شد، کمک‌های اولیه به‌خصوص داروهای ضد گزیدگی و حساسیت می‌تواند به دردتان بخورد، در سوسن غربی سری هم به روستای شیمن بزنید که شالیزار، قزل‌آلا، انگور، انجیر کوهی، مورد، بلوط، انار و کتیبه‌های سنگی دارد. زمان را از دست ندهید که نوروز بهترین فصل دیدن سوسن و ثریاست و سوسن و ثریا بهترین نقطه ایران‌زمین برای گذراندن نوروز است. (مسعود بُربُر/ قانون)

نوشته روستای ثریا، روستایی پلکانی و رنگارنگ در میانه دشتی سبز اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

جاذبه های گردشگری تاریخی شیراز

$
0
0

vakil3

مکان های دیدنی و مخصوصا تاریخی شیراز زیاد و زیبا می باشند .
از مکان های معروف شهر شیراز آثار دوره ی زندیه می توان نام برد .

 

مکان های تاریخی شیراز

حمام وکیل که امروز به صورت موزه ای زیبا در امده است بسیار دیدنی می باشد. بازار وکیل نیز از بازار های معروف و مشهور شیراز بزرگ می باشد. این بازار در در وازه اصفهان ونزدیک شاهچراغ قرار گرفته است . از مکان های مهم در ایران گردی به شمار میرود.

مکان های تاریخی شیراز

مسجد وکیل نیز به دستور کریم خان زند ساخته شده است که مسجدی بزرگ و باشکوه می باشد . این بنای تاریخی نیز دیدن دارد .ارگ کریم خان نیز از بناهای مشهور شیراز می باشد که پایتخت سلطنت کریمخان زند بوده است.

مکان های تاریخی شیراز
موزهٔ هفت‌ تنان، نقش‌برجستهٔ بهرام، نقش پیروزی و نقش رستم اشاره کرد مزار امام‌زادگان متعددی که در شیراز وجود دارد،که همه از آثار دیدنی و زیبای شهر شمرده می شوند.

مکان های تاریخی شیراز

آرامگاه دو شاعر معروف و مشهور نیز در شهر شیراز قرار دارد آرامگاه سعدی و حافظ که از مکان های پر باز دید می باشد .آرامگاه خواجوی کرمانی نیز در تنگ قرآن قرار دارد و مکانی هم برای تفریح و هم برای شناخت این عارف برجسته فراهم کرده است.
از دیگر مکان هایی م-که مورد توجه گردشگران واقع شده است مسجد نصیر الملک می باشد .

مکان های تاریخی شیراز

خانه ی زینت الملوک نیز که در اطراف آن قرار گرفته این مکان با ارش را مهمن تر جلوه داد است و از جاذبه های تاریخی شیراز است .

 

مکان های تاریخی شیراز
موزه معروف مادام توسو در شیراز از بناهای تاریخی است که در خانه ی زینت الملوک واقع شده است. باغ چهل تن نیز ز مکان های تاریخی شیراز می شناسند ودیئن از آن را توصیه می کنیم .

مکان های تاریخی شیراز

موزه هنر در خانه فروغ الملک قرار دارد و جای دیدن دارد زیبا ترین موزه ها بشمار می رود.شیراز از شهر های تاریخی کشور مان ایران می باشد که گردشگران و توریست های بسیار زیادی را جذب خود کرده است . پایتخت علمی و فرهنگی کشور به حساب می اید .دیدن از مکان های شیراز لطفی عجیب دارد . فکر میکنم هم میهنان عزیر به دیدن این تصویر زیبا تمایل زیادی داسته باشند بلیط شیراز خریده و سفری به انجا اشته باشند .

نوشته جاذبه های گردشگری تاریخی شیراز اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

شهرگردی در تهران تاریخی یکی از بهترین گزینه‌های گردشگری

$
0
0

دربند

نوروز، جشن سه‌هزار ساله ما ایرانی‌هاست؛ نسیم بهاری که می‌وزد و سرشاخه‌ خشک درختان که جوانه می‌زند، برای ما نوید آغاز بهار است و مژده حیات دوباره طبیعت. بهار همیشه برای ما ایرانی‌ها الهام‌بخش بوده است؛ «نرم نرمک» می‌آید با «عطر نرگس، رقص باد، نغمه شوق پرستوهای شاد ... ».

اسفندماه که می‌رسد خیلی‌ها به فکر می‌افتند نوبهار در خانه نمانند و دست‌کم چند روزی را به گردش و تفریح بگذرانند؛ دور یا نزدیک، جایی را برای اقامت دست و پا کنند و گرد روزمرگی زندگی را از تن بزدایند. تعطیلات نوروز، طولانی‌ترین تعطیلات در ایران است و اگر شما هم برای خودتان در این روزها برنامه‌ریزی‌ نکنید، حتماً روزهای آخرش با خود می‌گویید «این هم از تعطیلات؛ نفهمیدیم کی آمد و کی رفت!»

دربند

استان تهران، پرجمعیت‌ترین استان کشور است و به جز همین چند روز تعطیلات نوروز، سایر روزها شلوغ است و پرازدحام. بیشتر تهرانی‌ها از چند روز مانده به آغاز سال بساط سفر را جمع می‌کنند و عازم شهرهای توریستی ایران می‌شوند. با این حال، کم نیستند تهرانی‌هایی که این چند روز ماندن در تهران و دیدن خیابان‌های ساکت و خلوتش را غنیمت می‌دانند و حاضر نیستند در این روزها که شهر آرامش خاصی دارد، آن را ترک کنند.

با اینکه سال‌های طولانی پایتخت‌نشینی، تهران را به کلان‌شهری شلوغ تبدیل کرده و جلوه‌های طبیعت را در آن از بین برده، اما شهرگردی در این شهر تاریخی یکی از بهترین گزینه‌های گردشگری است که در طول سال ممکن است کمتر فرصت انجام آن پیش آید.

تهران آنقدر دیدنی‌های متفاوت از قدیم و جدید دارد که اگر کسی بخواهد مسافر نوروزی تهران باشد، سفر چند روزه‌ای لازم دارد. از شمال و دامنه کوه البرز گرفته تا مرکز شهر و محله‌های جنوبی و مرزهای کویری، دیدنی در تهران کم نیست. جاذبه‌های طبیعی دربند، درکه، کلکچال و دارآباد، پارک‌های جنگلی، کاخ‌ها و عمارت‌ها و بازارهای قدیمی و البته بوستان‌های تازه ساخته شده با امکانات مدرن، طیف متنوعی از تفریحگاه‌ها را در تهران ایجاد کرده است.

دربند

دربند، یکی از محله‌های قدیمی و گردشگاه معروف تهران است. هوای خنک و چند چشمه، آبشار و دره،‌ دربند را تفریحگاه مناسبی برای تهرانی‌ها کرده است. دربند با ارتفاع 1700 متری از سطح دریا، آغاز یکی از راه‌های اصلی صعود کوهنوردان به البرز مرکزی است. کوره‌راهی از دربند آغاز می‌شود و به «آبشار دو قلو» و «پناهگاه شیرپلا» ختم می‌شود.

دربند

 
دربند

دربند چند محله قدیمی هم دارد. از ارتفاعات که بالا بروید، خانه‌های قدیمی را می‌بینید که همان شکل روستایی خود را حفظ کرده‌اند. مرغ محله، کنار محله، کلاغ پر و سربند، محله‌های دربند هستند که موقعیت جغرافیایی‌شان، ساکنانش را مجبور کرده بسیاری از وسایل زندگی خود را با چهارپایان به ارتفاعات منتقل کنند.

در زمان قاجار بعضی از شاهزاده‌ها از جمله شاهزاده ‌الله‌وردی میرزا و ابوالملوک کیومرث میرزا در اینجا سکونت داشتند. به فرمان رضاشاه، در زمین‌های دهکده دربند یک مهمانخانه و چندین ویلا ساخته شد.

از میدان تجریش که به سمت خیابان دربند بروید، به میدان سربند می‌رسید که تندیس کوهنورد نصب‌شده در آن، به نماد محله دربند تبدیل شده است؛ تندیسی که سال 1341 توسط رضا لعل ریاحی، پیکره‌تراش و نقاش ایرانی ساخته شد.

درکه

درکه هم یکی از قدیمی‌ترین و زیباترین محلات ییلاقی در شمیرانات و شمال غرب تهران است که در امتداد دره‌ای به همین نام قرار گرفته و رودخانه میانش آن را تبدیل به مسیری محبوب برای کوه‌پیمایی البته سبک کرده است. قدمت این ییلاق خوش آب‌وهوا در پای کوه‌های بلند البرز، به حدود قرن پنجم هجری برمی‌گردد. هفت‌حوض، جنگل و آبشار کارا، آبشار بندعبدالله، آبشار جوزک، پلنگ جوزک، پلنگ چال، آب سپید، هفت‌چشمه و آب کف‌دار، معروف‌ترین جلوه‌های طبیعت زیبای درکه هستند.

به میدان تجریش که برسید، مینی‌بوس‌ها و تاکسی‌های خط تجریش - درکه، مسافران را به میدان درکه منتقل می‌کنند.

درکه

بام تهران و مجموعه فرهنگی توچال

بام تهران، بخش بالایی ولنجک و قسمت ابتدای تله‌کابین توچال است. از مسیر بزرگراه چمران که بروید، در پایان خیابان ولنجک، مسیر آسفالته‌ای است که به سمت تله‌کابین توچال می‌رود. این خیابان از ارتفاع 1830 متری از سطح دریا، در انتهای خیابان ولنجک آغاز و در ارتفاع 1910 متری از سطح دریا به پایان می‌رسد.

بام تهران به علت وجود مناظر زیبای کوهستانی و چشم‌انداز وسیع شهر، گردشگاه معروف تهرانی‌ها است و آنها این جاده را به عنوان مسیر تفریحی و محلی برای پیاده‌روی انتخاب می‌کنند.

دسترسی به ایستگاه اول ولنجک، از طریق یک مسیر دسترسی اصلی و چند مسیر فرعی ممکن می‌شود. مسیر اصلی منتهی به ایستگاه اول مسیر آسفالته‌ای است که بواسطه شیب دره محدود شده است. اتوبوس‌هایی در ابتدای مسیر قرار داده شده که مراجعان را تا ایستگاه اول انتقال می‌دهند.

در پایان خیابان ولنجک و در فاصله سه کیلومتری از میدان تجریش، تله‌کابین توچال قرار دارد. مجموعه ورزشی - تفریحی تله‌کابین توچال از انتهای خیابان ولنجک آغاز و جاده آسفالته‌ این خیابان به ایستگاه اول تله‌کابین توچال متصل می‌شود.

این تله‌کابین سه خط اصلی، سه خط تله‌سی‌یژ و یک خط تله‌اسکی دارد که روی هم رفته در ازای سه خط اصلی تله‌کابین نزدیک به 7500 متر است که در میان تله‌کابین‌های نصب‌شده در دنیا، یکی از طولانی‌ترین خطوطِ پیوسته است. این مجموعه سه پیست جداگانه و چند باشگاه هم تخصصی دارد.

تله‌کابین توچال

پارک جمشیدیه

در شمال تهران، منطقه تفریحی - توریستی دیگری هم هست. بوستان جمشیدیه یا پارک سنگی جمشیدیه از زیباترین و دیدنی‌ترین بوستان‌های تهران است که با مساحتی حدود 10 هکتار در انتهای خیابان شهید باهنر واقع شده است. این بوستان از شمال به کوه کُلَک‌چال، از جنوب به باغ دولو، از شرق به خیابان جمشیدیه و از غرب به جاده کلک‌چال محدود می‌شود. این ‌پارک با دریاچه، آبشار مجاور و نیز آبنماهای سنگی در واقع در ابتدای مسیر اصلی صعود به پناهگاه کلک‌چال است. چهار در ورودی دارد و کفپوش‌های سنگی ناهموارش، طبیعت بوستان‌های جنگلی را تداعی می‌کند.

این پارک، گونه‌های زیادی از پرندگان و درختان را در خود جای داده است.

تهران در پایه کوه هم، دره‌های دیدنی و خوش آب و هوا زیاد دارد. در شمال شرق و شمال غرب تهران دره‌های فرحزاد، دارآباد، گلابدره، سوهانک، کن و سولقان و اوشان فشم از جمله اماکن تفریحی است که می‌تواند در روزهای اول بهار محل مناسبی برای گذراندن تعطیلات باشد.

بوستان باغ ایرانی

تله‌کابین توچال

تهران بوستان‌های نسبتاً زیادی هم دارد. بعضی از آنها تازه ساخته شده‌اند و بعضی دیگر قدمت بیشتری دارند. بوستان باغ ایرانی یکی از این اماکن تفریحی است که در محدوده شهرداری منطقه سه تهران و در یکی از محله‌های قدیمی به نام دِه ونک واقع شده است. این بوستان بر اساس عناصر معماری سنتی و الگوی باغ ایرانی طراحی شده و عمارت‌ها و خانه باغ‌های قدیمی‌اش یادآور جلوه‌های محله‌های قدیمی تهران است.

دو و نیم هکتار از مساحت 3.4 هکتاری آن، فضای سبز است؛ درختان قدیمی منطقه حفظ شده و گونه‌های گیاهی دیگری شامل برگ بو، زرشک، شیرخشت، مورد، پیراکانتا، انواع رز و نسترن و بوته‌های فصلی و دائمی به آن اضافه شده‌اند.

بوستان باغ ایرانی در خیابان شیخ بهایی شمالی قرار گرفته و دو ورودی اصلی دارد.

باغ پرندگان تهران

بوستان ایرانی

باغ پرندگان از اماکن تفریحی جدید تهران است که در شمال شرق شهر و در دل جنگل لویزان ساخته شده. این باغ 23 هکتار وسعت دارد و گونه‌های زیادی از پرندگان در آن محافظت می‌شوند. آنچه این باغ را بیشتر هیجان‌انگیز می‌کند این است که بسیاری از این گونه‌ها خارج از قفس و به صورت آزاد در فضای سبز باغ حضور دارند.

فاز اول این باغ را به پرنده‌هایی اختصاص داده‌اند که در قفس نگهداری می‌شوند یا توان پرواز ندارند. در فاز دوم آن که در محدوده شمالی ساخته شده، پرندگانی هستند که قابلیت پرواز دارند و به همین دلیل در تور نگهداری می‌شوند.

وقتی در این باغ قدم می‌زنید، هیچ تعجب نکنید اگر در تورهای بزرگ، عقاب‌ها و لاشخورهای نشسته بر بالای درخت‌ها را ببینید.

در طراحی و ساخت این باغ سعی شده از طبیعی‌ترین ابزارها استفاده شود. محوطه باغ مسیرهای پیچ در پیچ سنگفرش شده دارد که برکه‌ها و آلاچیق‌های آن منظره زیبایی را فراهم آورده است که انواع کبوتر، طوطی، کلاغ، خروس، فنچ، عقاب، لاشخور، قرقاول، طاووس، پلیکان، فلامینگو، اردک، قوی سیاه و سپید، غاز و انواع دیگر پرندگان در کنار آنها نگهداری می‌شوند.

برای رسیدن به باغ پرندگان می‌توان از بزرگراه شهید بابایی (مسیر غرب به شرق) استفاده کرد. از خروجی خیابان هنگام، به سمت خیابان کوهستان که بروید به باغ پرندگان خواهید رسید.

پارکینگ مناسبی هم برای بازدیدکنندگان در نظر گرفته شده و البته بدیهی است که امکان استفاده از خودروهای شخصی در فضای داخلی باغ وجود ندارد.

باغ پرندگان
باغ پرندگان

بوستان آب و آتش

در شمال مجموعه اراضی عباس‌آباد، جنب اتوبان شهید حقانی، بوستان آب و آتش یا بوستان حضرت ابراهیم(ع) قرار گرفته است. این بوستان با 24 هزار مترمربع وسعت، تجهیزاتی شامل چهار برج آتش، آب‌نما، فضای بازی با آب، چادری 700 متری با روی گردان 370 نفری، پل ابریشم، لانه کبوتر، کالسکه رانی، فانوس دریایی، آلاچیق و ... دارد.

از سمت بزرگراه حقانی یا خیابان دیدار جنوبی که به پارک برسید، به برج‌های آتش برمی‌خورید و به چمنزارها و درختان زیبا که از بین آنها مشعل‌های آتش قد کشیده‌اند. هوا که رو به تاریکی می‌رود، مشعل‌ها جان می‌گیرند. هر نیم ساعت یک بار ناگهان آتش از دهانه‌های آن چهار برج شعله می‌کشد؛ شعله‌هایی 10 متری با حرارتی زیاد. تقابل تماشایی میان فواره‌های آب و شعله‌های آتش این بوستان را بین تهرانی‌ها محبوب کرده است.

بعضی از شب‌ها هم نقال‌ها در مقابل آمفی‌تئاتر روباز بوستان آب و آتش می‌ایستند و پرده‌خوانی می‌کند و بیشتر، داستان حضرت ابراهیم(ع) را توضیح می‌دهند.

پارک آب و آتش

بعد از آب‌بازی، درشکه‌سواری، بازدید از فانوس دریایی، اسب‌سواری و آموزش سوارکاری، سینمای هفت بعدی، رستوران روباز در کشتی و اسباب بازی‌های متنوع دیگر جاذبه‌های گردشگری این بوستان شده‌اند که به یک بار تجربه کردنش حتماً می‌ارزد.

آمفی‌تئاتر، چادر ترکمنی و آلاچیق‌ها هم بر جاذبه‌های این پارک افزوده‌اند.

بوستان آب و آتش دو ورودی دارد که یکی در اتوبان شهید حقانی است و دیگری در کوچه کنار بوستان تعبیه شده است.

اگر خواستید در ایام نوروز به این بوستان بروید، سری هم به دالان سقفی چوبی که در ضلع غربی قرار داده شده بزنید که در تابستان با گل و گیاه پوشیده می‌شود و فضای بسیار زیبا و دلنشینی ایجاد می‌کند. از این دالان سقفی جلوتر که بروید به پل طبیعت می رسید که این پارک را به پارک طالقانی متصل کرده است. این پل 300 متری از عرض بزرگراه مدرس می‌گذرد و در طراحی اش از مدل پل خواجو در اصفهان الهام گرفته شده است.

بوستان نوروز

پارک آب و آتش

در غرب بزرگراه شهید مدرس و جنوب پارک آب و آتش، یکی از مکان‌های دیدنی تهران قرار گرفته که با عبور از مجموعه آب و آتش و ادامه مسیر به سمت جنوب، بعد از اتوبان شهید همت و با طی کردن پل ارتباطی وارد آن می‌شود.

بوستان نوروز بیش از 90 هزار متر مربع مساحت دارد و در بخشی از بوستان نوروز به نام «اکو»، برای کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو 12 سکو طراحی شده است که این کشورها می‌توانند مراسم و آداب خاص خود درباره نوروز - که شاخصه فرهنگی میان کشورهای عضو اکو است - را در آن نمایش دهند.

دریاچه تعبیه‌شده در این بوستان نیز به شکل نقشه دریای خزر طراحی شده است.

مجموعه پلانتاریوم این بوستان، چهارمین آسمان‌نمای بزرگ دنیاست و در آن به دیگر رشته‌های علمی از جمله فیزیک، شیمی و زیست‌شناسی هم توجه شده است.

این بوستان نوروز باغ گل، اسکیت پارک، پارک دوستدار کودک و مسیرهای کالسکه‌رو و دوچرخه‌رو هم دارد. اگر تصمیم گرفتید در ایام نوروز از این پارک دیدن کنید، می‌توانید از طریق بزرگراه حقانی به سمت جنوب و پس از آن، خیابان دیدار جنوبی به این بوستان برسید.

بوستان ایرانی

باغ فردوس

باغ فردوس که در یکی از محله‌های قدیمی شمیرانات تهران قرار گرفته، سال 1250 به دستور محمدشاه قاجار ساخته شد. البته این باغ آن زمان دو عمارت داشته و سال‌ها بعد عمارت شمالی‌اش به کلی ویران شده است. عمارت موجود در قسمت جنوبی باغ ساخته شده و از ابتدا به صورت کاخ و محل اقامت اعیان، تزئین شده است. مساحت باغ فردوس 20 هزار متر مربع و عمارت آن در سه طبقه و زیرزمین با زیربنای 1000 متر مربع است.

این عمارت بعد از مرگ محمدشاه قاجار به ناصرالدین شاه رسید و او، آن را هدیه ازدواج دخترش کرد.

عمارت، بعد از آن چندین بار دست به دست شد و هم‌اکنون به عنوان موزه سینمای ایران از آن استفاده می‌شود.

باغ فردوس در خیابان ولی‌عصر، نرسیده به میدان تجریش و در خیابانی به نام باغ فردوس واقع شده است.

علاوه بر این تفرجگاه‌ها، یکی از جاذبه‌های گردشگری تهران، موزه‌های آن است. دیدن اشیاء به‌جا مانده از گذشته‌های دور و آثار تاریخ کهن این شهر و کشور برای خیلی‌ها جذاب و مهیج است.

باغ فردوس

موزه ملی ایران

موزه ملی ایران شامل دو ساختمان مجزا به نام‌های موزه ایران باستان و موزه دوره اسلامی است و 13 بخش شامل بخش‌های پیش از تاریخ، تاریخی، اسلامی، مهر و سکه، مرمت، بخش کتیبه‌ها، کتابخانه و مرکز اسناد، پژوهشی تاریخ هنر ایران، پژوهشی تاریخ تمدن ملل و عکاسی دارد.

موزه ایران باستان را با ایوان بلند قرمز رنگش می‌شناسند که طرح آن برگرفته از طاق کسری در دوره ساسانیان است. البته این طرحی بوده که یک مهندس فرانسوی در سال 1314 پیشنهاد داده و بر همین اساس این ساختمان ساخته شده است. موزه ایران باستان به لحاظ حجم، تنوع و کیفیت آثار در جهان جزو چند موزه معروف جهانی است و بیش از 300 هزار شیء با ارزش را درون خود جای داده است.

این موزه در ابتدای خیابان 30 تیر قرار گرفته است.

موزه حیات وحش دارآباد

موزه ملی ایران

موزه طبیعت و حیات وحش دارآباد در 1372، از سوی شهرداری تهران برای آشنا کردن‌ مردم با میراث فرهنگی و طبیعی و شناخت اهمیت حفاظت از محیط سبز و حیوانات افتتاح شد. ساختمان موزه با مساحتی حدود 12000 مترمربع در دو طبقه‌، بخش‌های متعددی دارد. شش سالن این موزه شامل سالن مارها، گوزن‌ها، خرس قهوه‌ای آمریکای شمالی و پرندگان‌، سالن آهو، قوچ‌، قرقاول‌، خرس‌، پلنگ‌، شغال‌، روباه‌، گرگ و سالن پستان‌داران قاره آفریقا و سالن آبزیان و خزندگان‌ است. بخش زمین‌شناسی شامل دو سالن است که در آن ویژگی‌های دوران‌های مختلف زمین‌شناسی از نظر محیط زیست جانوری و گیاهی به تصویر کشیده شده. سالن هشت هم شامل بخش پروانه‌ها، عنکبوت‌ها، رتیل‌ها و عقرب‌ها است‌.

موزه، دارای کارگاه تاکسیدرمی است که در آن چگونگی فن حفظ و نگهداری موجودات به صورت غیرزنده به نمایش گذاشته شده است‌. از جمله ویژگی‌های خاص این موزه دارا بودن نوع کمیاب پوست ببر است‌. همچنین‌، دو نمونه از نادرترین و زیباترین پستان‌داران جهان‌، با نام‌های گور ایرانی و یوزپلنگ آسیایی در آن به نمایش گذاشته است‌.

موزه هنرهای معاصر تهران

مجموعه موزه هنرهای معاصر تهران در ضلع غربی پارک لاله واقع شده و شامل مهم‌ترین و جامع‌ترین مجموعه‌های هنر غربی در قاره آسیا در زمان تأسیس خود است. ساختمانش هم، تلفیقی از معماری مدرن و سنتی است که با الهام از بادگیرهای مناطق حاشیه کویر ایران ساخته شده.

تندیس‌های زیبا و با ارزش از هنرمندان معاصر همچون هنری مور، آلبرتو جاکومتی و پرویز تناولی، در فضای باز این موزه، آن بخش را به «پارک مجسمه» تبدیل کرده است.

موزه هنرهای معاصر

در گنجینه دائمی موزه هنرهای معاصر تهران بیش از 3000 اثر ارزشمند از نخبگان هنرهای تجسمی ایران و جهان نگهداری می‌شود.

استاد محمود فرشچیان در سال 1387 در بازدید از موزه هنرهای معاصر تهران، مجموعه آثار خود را که همان زمان منتشر شده بود و شامل 100 اثر برگزیده در سال‌های دهه 70 به بعد است، به موزه اهدا کرد.

گنجینه‌ای از آثار مهم هنرمندان معاصر غرب، پس از انقلاب 1357 ایران، به انبار زیرزمینی موزه هنرهای معاصر تهران منتقل شد. از این آثار می‌توان به یکی از تابلوهای فرانسیس بیکن اشاره کرد.

موزه هنرهای معاصر، نمایشگاه‌های خود را در 9 گالری بزرگ و کوچک برپا می‌کند.

در این محدوده، همچنین هر عابری که از خیابان کارگر می‌گذرد، آثاری را در محوطه موزه هنرهای معاصر می‌بیند که کمتر کسی از ارزش و تاریخچه آنها اطلاع دارد. آثاری از جاکومتی هنرمند سوئیسی، پومودورو هنرمند ایتالیایی و اثری مانند تقدیس از پرویز تناولی. البته اگر به این موره می روید در فاصله ای بسیار نزدیک و درست سر خیابان فاطمی موزه زیبای فرش نیز در انتظار شماست و به شدت توصیه می کنیم دیدن آن را از دست ندهید.

در همین امتداد، به طرف غرب، بوستان گفت‌وگو و پارک پردیسان قرار دارند. بوستان گفت‌وگو از این نظر که ترکیبی از باغ‌های انگلیسی، ژاپنی و عناصری از دیگر کشورها یک‌جا گنجانده شده، دیدنی است.

پارک پردیسان نیز جدا از وسعتش که آن را برای پیک‌نیک و پیاده‌روی مناسب ساخته، فضایی برای بادبادک‌بازی خانواده‌ها مهیا کرده است.

در پارک پردیسان موزه تنوع زیستی وجود دارد که گونه‌های گیاهی و جانوری جهان و همچنین گونه‌های جانوری کمیاب در ایران نظیر هوبره، سیاه خروس، گور ایرانی، یوزپلنگ و میش‌مرغ را به نمایش گذاشته است.

دارالفنون تهران

دارلفنون

در دوران صدارت سه سال و 45 روزه امیرکبیر، نخستین مرکز آموزشی - که از آن به اسم دانشگاه نوین ایران یاد می‌کنند - بنا نهاده شد.

بعد از ورود به خیابان ناصر خسرو و گذر از ساختمان مخابرات، به ساختمانی آجری می‌رسیم که نوع ساخت و فضایش، توجه را جلب می‌کند. بعد از عبور از چند مغازه به دری بزرگ و چوبی با ستون و کاشی‌کاری‌های عهد قاجار برمی‌خوریم که بالای آن و در میان کاشی‌ها و ستون‌هایی که در دو طرف قرار گرفته نوشته شده دارالفنون که در اصلی بوده و هنوز هم هست. کمی آن‌طرف‌تر درِ کوچکی است و آن طرف‌تر درِ دیگری قرار دارد که همه متعلق به دارالفنون است.

مدرسه، از شمال به میدان امام خمینی (ره)، از شرق به خیابان ناصر خسرو و از غرب به باب همایون مرتبط است و از هر طرف دری دارد که رو به خیابان‌های اطراف گشوده می‌شده است.

نقشه بنایش را میرزا رضاخان مهندس کشید و محمدتقی معمارباشی کار احداث بنا را آغاز کرد. قسمت شرقی بنا در سال 1267 اتمام یافت. هشتاد سال پس از فعالیت و در سال 1308 ساختمان مدرسه به دستور اعتمادالدوله وزیر وقت معارف تخریب شد و ساختمان فعلی با نقشه مهندسی روسی ساخته شد. چهار طرف حیاط مدرسه را پنجاه اتاق احاطه کرده و در برابر آنها ایوانی گسترده است. نخستین در ورودی مدرسه به سوی خیابان ارگ بود و در کنونی که در خیابان ناصرخسرو است، بعدها ساخته شد.

معمار روسی، ساختمان فعلی را با تلفیقی از معماری عصر هخامنشی و صفوی بازسازی کرد و از این پس این بنا به یکی از دبیرستان‌های شناخته‌شده و معروف تهران تبدیل شد. دارالفنون در سال 1367 جزو فهرست آثار ملی ایران به ثبت درآمد.

کاخ موزه سعدآباد

کاخ سعدآباد

کاخ موزه سعدآباد هم در شمال تهران قرار دارد. محوطه‌ای وسیع از انواع درختان و پیاده‌روی در این فضا به‌خصوص در بهار و پاییز، خود جذابیتی خاص دارد.

موزه‌های استاد حسین بهزاد، صنایع دستی، برادران امیدوار و سبز،نمونه‌هایی از این مجموعه هستند. مجموعه کاخ سعدآباد که امروزه به عنوان موزه از آن استفاده می‌شود، در شمالی‌ترین، بلندترین و خوش آب‌وهواترین بخش تهران در مساحتی در حدود 400 هکتار واقع شده است. این مجموعه دارای حدود 180 هکتار جنگل طبیعی، چشمه‌سار، باغستان، گلخانه و خیابان پوشیده از گل و درخت است. در این مجموعه در حدود 14 کاخ با تأسیسات جنبی گوناگون ساخته شده است. هر یک از این کاخ‌ها با مساحتی زیاد و با انواع امکانات تفریحی مانند استخر، مرداب، زمین‌های بازی و باغ در اختیار یکی از نزدیکان شاه بوده است.

در شمال تهران، میدان تجریش از فضاهایی است که برای یک مقیم تهران هم جذابیت دارد. حرم امامزاده صالح، بازار سرپوشیده تجریش و فروشگاه‌های مختلف، خیلی از تهرانی‌ها را روزانه به تجریش فرامی‌خواند.

پیاده‌روی در خیابان ولی‌عصر حد فاصل میدان تجریش تا چهارراه پارک‌وی با درختان چناری که متراکم‌تر از سایر قسمت‌هاست، در بهار لدت خاصی دارد. در امتداد خیابان ولی‌عصر هم پارک ملت و پارک ساعی هوای این منطقه را با طراوت کرده است.

موزه رضا عباسی

موزه رضا عباسی در سیدخندان، گنجینه عظیمی از کتب خطی با مینیاتورهای ارزشمند، ظروف سرامیک و زیورآلات در دوره‌های مختلف را در خود جای داده که مشابه آن را کمتر جایی می‌توان دید.

این موزه سال 1356 در خیابان شریعتی تهران افتتاح و به یاد نقاش مشهور دوره صفوی اهل کاشان، رضا عباسی نام‌گذاری شد. این موزه شامل آثار هنری دوره پیش از تاریخ تا قرن سیزده هجری است که در سه تالار به نمایش گذاشته شده است:

باغ موزه قصر

ارگ تهران

در همان حوالی، باغ موزه قصر هم جذابیت دارد. زندان قصر ابتدا باغ مشجر بزرگی بود که از زمان رضاخان بنای بزرگ و کهن و تیره آن تبدیل به زندان شد که تا چند سالی پس از انقلاب نیز به عنوان زندان استفاده می شد. در این باغ موزه، در ایام نوروز، نمایشگاه‌های مختلفی برای بازدید مردم دایر می‌کنند.

تهران قدیم

یکی از قسمت‌هایی که بدون شک برای تهرانی یا مهمانان تهران دیدنی است، بخش تهران قدیم است.

محله‌های بازار، عودلاجان و سنگلج، خیابان‌های ناصرخسرو، پامنار، لاله‌زار، 30 تیر، کوچه‌ مروی، میدان‌های بهارستان و توپخانه با خانه‌ها و مدرسه‌ها یا تکایا، حمام‌ یا زورخانه، مسجد، کلیسا، کنیسه و آتشکده، نام‌های کوچه‌ها همه از پایتخت 200 ساله حکایت‌ها دارند. امامزاده زید، مسجد امام و مسجد جامع از دیدنی‌های بازار تهران هستند.

بازار تهران را همه می‌شناسند. این بازار در میان خیابان‌های مولوی در جنوب، مصطفی خمینی در شرق، پانزده خرداد در شمال و خیام در غرب قرار دارد. در تقاطع این خیابان‌ها، میدان محمدیه، چهارراه مولوی و چهارراه سیروس قرار گرفته است.

میدان پانزده خرداد در بیرون از محدوده بازار و سبزه‌میدان در محدوده بازار قرار گرفته‌ است. از بین گذرهای اصلی مختلف درون بازار، می‌توان از گذر لوطی‌صالح نام برد.

دیدنی‌های محدوده میدان توپخانه نیز کم نیستند. موزه دکتر مقدم نزدیک به میدان حسن‌آباد که خود بسیار دیدنی است، قرار دارد. این موزه یک خانه قدیمی و باصفاست که محسن مقدم، طراح آرم دانشگاه تهران آن را با اشیای ارزشمند گردآوری شده تزئین کرده است.

موزه آبگینه که در بنایی زیبا واقع شده و تاریخچه کهن شیشه و سفال را نشان می‌دهد، از دیدنی‌های خیابان 30 تیر است. موزه ملی که در حال حاضر تاریخ زندگی و تمدن را در ایران از هشت هزار سال پیش از میلاد تا زمان ساسانیان نشان می‌دهد و همچنان بخش اسلامی آن تعطیل است، با معماری خاص و سردر باغ ملی و میدان مشق و موزه ملی ملک در همین محدوده هستند.

عبور از سردر باغ ملی، قدم زدن در میدان مشق و تماشای بناهایی که معماری‌ هریک از آنها نماد دوره‌ای از تاریخ ایران است، خیابان سنگفرش شده ملل و فضای آرام آن، بسیار دلچسب خواهد بود.

هرچند ساختمان‌های میدان مشق به تعدادی از ادارات تعلق دارند اما در همین مجموعه، در موزه ملک با معماری دوره اسلامی به روی بازدیدکنندگان باز است. مجموعه سکه‌ها، نسخ خطی سالن آثار کمال‌الملک و همچنین سالن تک اثر از بخش‌های جذاب این موزه است.

موزه مقدم

خانه محمد تقی خان احتساب الملک، یکی از درباریان دوره قاجار در خیابان امام خمینی (ره)، از خانه‌های مجلل قدیمی است که امروزه به موزه تبدیل شده و به آن خانه "مقدم‌ها" هم گفته می‌شود. او دو پسر داشت که در کودکی برای ادامه تحصیل به اروپا رفتند. حسن مقدم در فعالیت های ادبی، سیاسی و اجتماعی حضور فعالی داشت و در جوانی فوت کرد. از او نمایشنامه بسیار معروف «جعفرخان از فرنگ آمده» به جا مانده است. محسن، برادر کوچکترش هم پس از اتمام تحصیلات در رشته‌های نقاشی، تاریخ هنر و باستان شناسی به ایران بازگشت و همراه همسر فرانسوی‌اش در همین خانه ساکن شد.

آن‌ها در کنار فعالیت‌های علمی به گردآوری آثار و اشیاء تاریخی و فرهنگی پرداختند و بسیاری از آثار ارزشمند جمع آوری شده مانند کاشی، قطعات سنگی تراشیده شده و غیره را با الهام از فضاهای سنتی تاریخی در جای جای این عمارت قدیمی نصب و برخی دیگر مانند کلکسیون پارچه، چپق و قلیان، سفالینه، شیشه، تابلو نقاشی، مسکوکات، مهرها و اسناد تاریخی و غیره. را با نظم و ترتیب خاصی نگهداری کردند.

سال 1351 استاد مقدم که آن زمان استاد ممتاز دانشگاه تهران بود، با توجه به علاقه وافرش به علم، تاریخ و هنر، خانه پدری خود را به همراه آثار نفیس گردآوری شده وقف دانشگاه تهران کرد.

در چینش وسایل سالن و اتاق‌های این عمارت سعی شده که با بخشی از آثار و اشیاء تاریخی موجود در آن، توالی و تسلسلی از آثار تاریخی ایران به نمایش گذارده شود که نشانگر فرهنگ های گوناگون، در دوره های مختلف تاریخی هستند. آثاری چون مانند سفالینه‌ها، ابزارهای سنگی، مفرغینه‌ها، شیشه‌ها، مهرها و اثر مهرها و اشیاء فلزی غیره.

حوضخانه این عمارت در دوره مظفر الدین شاه و همزمان با احداث خانه توسط احتساب الملک بنا شده است. تزئینات دیوارهای حوضخانه از کاشی و قطعات ظروف سفالین برگرفته از آثاری نفیس متعلق به سده‌های چهارم تا سیزدهم است که سیر و تحول صنعت سفال و کاشی ایران را به نمایش می‌گذارد.

بخشی از بنای ساختمان با کمک یکی از شاگردانش به شکل قلعه‌های قرون وسطی اروپا ساخته شده است. او سعی داشته تا در این محل بخشی از هنرهای مردمی ایران را به نمایش بگذارد. این ساختمان بخش های مختلفی چون اتاق کدخدا، حمام کوچک و خانگی با کاشی‌های قاجاری با مضمون استحمام، اتاق صدف، اتاق تدخین و زیرزمین با تزیینات سفال را در بر می‌گیرد.

مقدم در ضلع شمالی این ساختمان ایوانی را بر پایه چند ستون و طاق ساخته که با استفاده از کاشی‌های دوران زندیه و قاجار مزین شده است. در وسط این ایوان حوضچه مرمری کوچکی متعلق به حمام فتحعلی شاه کار گذاشته شده که آب از آن فوران کرده و از طریق یک جوی باریک به داخل استخر می‌ریزد. این استخر از روی استخر و آب نماهای باغ الحمراء (باغی از دوران صدر اسلام اسپانیا) الگو برداری شده است.

در ضلع غربی خانه دو حیاط اندرونی و بیرونی با دیواری مرکب از چند ستون مارپیچی و تعدادی طاق بر روی این ستون‌ها با تزیینات کاشی و پایه ستون‌های حجاری شده مشابه پایه ستون‌های کاخ چهل ستون اصفهان از همدیگر جدا می‌شوند. مقدم این پایه ستون‌ها را در هنگام تخریب کاخ خواهر ناصرالدین شاه به این محل انتقال داده است. این دیوار توسط مهندس هوشنگ سیحون طراحی و اجرا شده است.

حیاط خانه هم با الهام از طرح فرش‌های دوران صفوی و قاجار با محوریت حوض در وسط و باغچه های پیرامونی طراحی شده است.

این عمارت زیبا در خیابان امام خمینی، بعد از خیابان شیخ هادی قرار گرفته و همه روزه به جز شنبه‌ها از ساعت 9 تا 18 امکان بازدید از آن فراهم است.

کاخ گلستان

کاخ گلستان

از جمله دیدنی‌های تهران، مجموعه کاخ گلستان است و تاریخ آن به زمان شاه عباس صفوی برمی‌گردد. در زمان کریمخان زند این مجموعه با ساخت دیوانخانه‌ای دچار تغییرات اساسی شد اما اهمیت واقعی آن را می‌توان به دوران آغا محمدخان قاجار نسبت داد. علاوه بر فضای سبز زیبا و درختان به یادگار مانده از سال‌ها قبل، بناهای این کاخ نیز دیدنی هستند.

کهن‌ترین بناهای موجود در مجموعه کاخ گلستان، ایوان تخت مرمر و خلوت کریم‌خانی متعلق به دوران کریمخان زند است. کریم‌خان زند در نبردهای خود بر ضد محمدحسن خان قاجار، تهران را مرکز اردوکشی خود قرار داده بود و پس از پیروزی در این جنگ، در دیوانخانه قدیم تهران که در زمان شاه سلیمان ساخته شده بود مهمانی بزرگی برپا کرد و با عنوان وکیل‌الرعایا، حکومت ایران را در دست گرفت.

در زمان فتحعلی شاه هم با گسترش دستگاه اداری و تشریفات سلطنتی بناهای متعددی در داخل ارگ تهران ساخته شد.

در دوران رضاشاه پهلوی، بخش‌های بزرگی از ارگ تهران، از جمله حصار دور آن، سردر باب عالی، ساختمان دفتر استیفا، نگارخانه، تکیه دولت، نارنجستان، باغ گلشن و ساختمان‌های اندرونی تخریب شد. محل سکونت شاه به کاخ مرمر و نیاوران و سپس در دوران محمدرضا شاه پهلوی به کاخ سعدآباد منتقل و مجموعه گلستان به محل پذیرایی از میهمانان خارجی تبدیل شد.

ایوان تخت مرمر، خلوت کریمخانی، اتاق موزه و حوضخانه آن، تالار آینه، تالار عاج یا سفره خانه، تالار برلیان یا تشریفات، ساختمان کتابخانه، عمارت شمس العماره، عمارت بادگیر و حوضخانه وسیع آن، تالار الماس، کاخ ابیض و چادر خانه از بناهایی هستند که در این کاخ می توان از آنهابازدید کرد.

مجموعه تاریخی ارگ تهران

مجموعه تاریخی ارگ تهران هم در دوران صفویه بنا شده و ده هزارمین اثر ثبت شده در فهرست آثار تاریخی کشور است. محدوده این محله از شمال به میدان و خیابان امام خمینی (ره)، از شرق به خیابان ناصر خسرو، از غرب به خیابان خیام و از جنوب به خیابان پانزده خرداد محدود می‌شود.

ارگ تهران

اطراف ارگ تهران را حصار و خندقی فرا گرفته بود که آنرا از شهر جدا می ساخت. این حصار و خندق را استاد غلامرضا تبریزی معمار معروف آن زمان به امر کریم‌خان زند ساخته و حفر کرد. استاد غلامرضا با خاندان زند خویشاوندی داشت و فرزند او حاجی میرزا جعفر خان، معمار مشهور عهد فتحعلی شاه و اوایل سلطنت ناصرالدین شاه بود.

افغان‌ها پس از تصرف تهران در سمت شمال ارگ تهران پلی ساختند که در مقابل آن دروازه ای احداث شد که آن را دروازه ارگ نامیدند؛ همانی که بعدها دروازه دولت نامیده شد.

این محله‌ها قدمت زیادی دارند و ارگ تهران و برخی از ساختمان‌های درون آن ساخته دوران صفوی و زندیه است. البته این ارگ در زمان آغامحمدخان تقریبا در شمال تهران آن زمان قرار داشت.

ارگ تهران که از جاذبه‌های توریستی تهران است مثل سایر قلعه های شهری دارای تاسیسات دفاعی جداگانه‌ای بوده. لبه‌های حصار و برج‌های اطراف این ارگ از معماری ویژه ای برخوردار بود و چنانچه از عکس های تاریخی بر می آید، لبه های حصار از خشت خام ساخته و کنگره دار بوده است. بخش هایی از نمای برج نیز با آجرهای نقش دار تزیین شده بود. احتمالا این نوع آرایش سطوح را باید به تغییرات متعدد ارگ که عمدتا در دوره ناصرالدین شاه و در چند مرحله صورت گرفت، نسبت داد. در فاصله حصار و خندق، خاکریزی قرار داشت که در محل برج ها به حداقل عرض خود می رسید. عرض این خاکریز از قطر دیوار بیشتر بود.

اگر بخواهید آن بافت قدیمی تهران را دراین محلها ببینید در محدوده ارگ تهران چیزی باقی نمانده و تنها آثار پا بر جا از مجموعه تاریخی ارگ تهران، عمارت رادیو، کاخ دادگستری، قسمت اصلی کاخ دارایی، سر در قورخانه، ساختمان دارالفنون، ساختمان کلانتری ارگ، بانک ملی شعبه بازار، مسجد ارگ و ساختمان سابق وزارت کشور است که از دیدنی های تهران به شمار می آید.

میدان ارگ

میدان ارگ از دیدنی‌های تهران، اولین و قدیمی ترین میدان تهران است. این میدان وسیع که از دوره زندیه به جای مانده، در زمان فتحعلی شاه «ارگ» نام گرفت. این میدان را سپس میدان شاه، میدان توپخانه و باغ گلشن نامیدند و امروزه آن را به نام میدان پانزده خرداد می شناسند که امروزه از جاذبه های گردشگری تهران است. در اطراف ارگ خیابان هایی نیز وجود داشت که مهمترین آنها خیابان ناصریه ( خیابان ناصرخسرو) است که به عنوان اولین خیابان تهران شناخته می شود.

شمس‌العماره

شمس‌العماره یکی از بناهای مرتفع و جالب تهران قدیم است که به دستور ناصرالدین شاه با همکاری دوستعلی‌خان معیرالممالک در شرق ارگ تهران ساخته شد. شمس‌العماره اولین بنای پنج طبقه تهران است و با وجود شباهت هایی که با کاخ عالی قاپوی اصفهان دارد متاثر از معماری اروپایی است. معیرالممالک طرح و نقشه کاخ را تهیه کرد و معماری آن با استاد علی محمد کاشی، معمار مشهور آن زمان بود.

شمس‌العماره

شمس العماره شاخص ترین بنای کاخ گلستان و ممتاز ترین ساختمان ضلع شرقی مجموعه است. گویا ناصرالدین شاه بعد از سفر به اروپا و بر اثر دیدن تصاویر بناهای فرنگستان، تمایل پیدا می‌کند بنایی مرتفع، نظیر آنها در پایتخت خود ایجاد کند تا از بالای آن بتواند به همراه درباریان منظره شهر و دورنمای اطراف را تماشا کند.

ساعت بزرگی در بالای این عمارت است که در زمان گذشته صدای زنگ آن در اکثر قسمت‌های شهر شنیده می‌شد. شمس‌العماره به سبب داشتن نقشه مناسب و زیبا و آرایه‌های ساختمانی و نقاشی‌های دیواری، یکی از زیباترین بناهای عصر قاجاریه است. عمارت شمس‌العماره کمتر مورد استفاده قرار می‌گرفت و بیشتر مورد استفاده زنان حرمسرای ناصری بود که از بالای برج‌ها و اتاق‌های طبقه بالای آن به تماشای شهر و مناظر اطراف شهر می پرداختند. در گذشته از روی برج‌های دوگانه شمس‌العماره با دوربین می‌شد حتی همه دره‌ها و آبشار و کوه‌های البرز و قله دماوند را که مدام برف دارد دید. در محوطه باغ گلستان حوض بزرگ در مقابل شمس العماره وجود داشت که در دوره‌های بعد به باغچه تبدیل شد. سر در شمس‌العماره از خیابان ناصریه را «باب عالی» یا «عالی قاپو» می‌نامیدند.

به سبب اهمیتی که بنای شمس‌العماره داشت خیابان ناصریه را به خیابان شمس‌العماره می‌خواندند. دروازه یا سردر بزرگ کاشی کاری شده این خیابان نیز به نام این بنا مشهور بود.

کاخ شمس‌العماره از مکان‌های دیدنی تهران است و آینه‌کاری‌ها و نقاشی‌ها و گچ‌بری‌های ازاره‌ها و دیوارها و سقف‌های آن از لحاظ شیوه‌های مختلف و متنوع معماری و نوع تزیینات داخلی قصرهای ایران بی نظیر است.

باغ عمارت مسعودیه

باغ عمارت مسعودیه از عمارت‌های قدیمی تهران است که تاریخ ساختش به دوره ناصرالدین شاه قاجار برمی‌گردد. این عمارت ۴ هزار متر وسعت دارد. مسعود میرزا (ظل السلطان) یکی از پسران ناصرالدین شاه با نظارت سراج الملک این بنا را که شامل عمارت‌های دیوانخانه، سفره‌خانه، حیاط سیدجوادی، عمارت سیدجوادی، حیاط مشیری، عمارت مشیرالدوله، حیاط خلوت ، عمارت حیاط خلوت، عمارت سردر پیاده رو، عمارت سردر کالسکه رو، باغ دیوان خانه است، ساخت.

عمارت مسعودیه

عمارت مسعودیه تاریخ پر فراز و نشیبی دارد و وقایع مهم تاریخی در این عمارت رخ داده است. در جریان انقلاب و جنبش مشروطه این عمارت به دلیل آنکه صاحب آن یعنی ظل السطان با برادرش مظفرالدین شاه که پادشاه وقت بود، اختلاف نظر داشت و نزدیکی آن به میدان بهارستان تبدیل به یکی از پایگاه‌های مهم مشروطه خواهان شد. سال ۱۲۸۷ هم در نزدیکی همین عمارت بود که بمبی دست ساز توسط یکی از مخالفان حکومت استبدادی شاه قاجار زیر کالسکه محمدعلی‌شاه انداخته شد. همین واقعه تبدیل به بهانه ای شد که محمد علی شاه به کمک کلنل لیاخوف روس تزاری مجلس را به توپ بندد. بعد از آن عمارت مسعودیه به رگبار گلوله بسته شد و برخی از مشروطه خواهان پناه آورده به آن کشته یا زخمی شدند. اما بعد از پایان دوران استبداد محمد علی شاه و آغاز مشروطه بسیاری از ساختمان های این عمارت صرف کارهای فرهنگی شد.

در سال ۱۳۰۴ از سوی انجمن معارف اولین کتابخانه رسمی در این عمارت تاسیس شد و درحقیقت عمارت مسعودیه جایگاه تاسیس اولین کتابخانه ملی و اولین موزه رسمی در ایران بود.

سال 1377 این بنا به عنوان اثری ملی به ثبت رسید و در حال حاضر در برخی اتاق های آن نمایشگاهی از عکس های تاریخی مربوط به خود عمارت برپا است، در بخش دیگری از عمارت، موزه ای از آثار و عتیقه جات به چشم می‌خورد.

دسترسی به این عمارت کار سختی نیست. کافی است که از ایستگاه مترو بهارستان قدم زنان اندکی به سمت خیابان اکباتان بروید و وارد این عمارت شوید.

میدان آزادی

تهران خانه‌ و عمارت‌های قدیمی زیادی دارد.خیابان لاله‌زار به دلیل موقعیتی که در گذشته تاریخی‌اش داشته تعدای از این خانه ها را در خود جای داده است. از جمله خانه دایی جان ناپلئون که تنها قطعه بازمانده از باغ های لاله‌زار است و در اصل خانه امین‌السلطان، صدراعظم ناصرالدین شاه بوده است. این خانه با 9 هزار متر مربع مساحت در خیابان لاله زار، بن بست اتحادیه قرار دارد و در مالکیت خانواده اتحادیه است.

خانه پیرنیا هم در کوچه پیرنیا و در ایتدای خیابان لاله زار از سمت جمهوری قرار گرفته است و با همان معماری مربوط به دوران قاجار از سوی مدیریت دانشگاه علوم پزشکی به موسسه مطالعات تاریخ پزشکی ، طب اسلامی و مکمل اختصاص یافته است.

در محله‌های قدیم تهران خانه صادق هدایت هم قرار گرفته. این خانه در خیابان سعدی‌، خیابان شهید تقوی‌،کنار سفارت دانمارک است که به جای پلاک سیزده، ۱+۱۲ بر سردر آن دیده می شود. البته در حال حاضر آن را با نام مهد کودک صادقیه می توان شناخت.

پدر صادق هدایت اعتضادالملک‌، از رجال و اشراف دوره قاجار بود و احتمالا این خانه به دستور او بنا شده است‌. تزیینات و وسعت بنا نشان دهنده تمول کسانی است که در آن سکونت داشتند، و فرم و ساختار بنا به سبک اواخر دوران قاجار است‌.

کاربری اولیه بنا مسکونی بوده و از آن جا که به یکی از شخصیت‌های معروف متعلق بوده است‌، خصوصی و برای مقاصد فرهنگی خریداری شد. اما، با پیروزی انقلاب اسلامی‌ ملک مصادره شد و در اختیار دانشگاه علوم پزشکی تهران قرار گرفت‌.

آنهایی که دوست دارند از خانه‌های قدیمی تهران بازدید کنند می‌توانند سری هم به خانه دکتر علی شریعتی بزنند. این خانه در انتهای خیابان جمالزاده شمالی، نبش کوچه نادر است و همه‌روزه به‌غیر از ایام تعطیل رسمی از ساعت 9 صبح تا 5 می توانند از آن بازدید کنند.

این خانه که در حال حاضر به خانه موزه تبدیل شده است و تنها به‌لحاظ شخصیت دکتر علی شریعتی که مدتی در آن خانه ساکن بوده، در فهرست آثار ملی ایران به‌ثبت رسیده است.

خانه میرزا حسن خان مستوفی الممالک هم یکی از دست نخورده ترین خانه های تاریخی تهران است. درکتاب‌های تاریخی آمده که باغ و عمارت آن 60 هزار مترمربع وسعت داشته است و از آنجاست که محله حسن آباد به نام او نامگذاری شده است اما از آن عمارت اشرافی امروزه تنها عمارتی باقی مانده که به احتمال زیاد محل رسمی دیدارها و قرارهای کاری او بوده است.

عمارتی باشکوه که پس از گذشت بیش از یک قرن هنوز ابهت دیرین خود را از دست نداده اما با وجود اینکه در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و حریم مشخص دارد اما بین آپارتمان های قد و نیم قد بدقواره محصور شده است.

این عمارت نزدیک چهارراه گلوبندک واقع شده. وارد عمارت که شوی گویی به 100 سال پیش بازگشته ای. عمارت مستوفی الممالک اولین خانه فرنگی ساز در ایران است و به همین دلیل تزئینات آن نیز فرنگی است و از کاشیکاری، ارسی و شیشه های رنگی در آن خبری نیست و به جای آن انواع گچبری فرنگی و همین طور درهای چوبی نقاشی شده را می توان دید. داخل عمارت کاملا دست نخورده باقی مانده و شاید بتوان آن را تنها خانه تاریخی تهران نامید که هیچ دخل و تصرفی در آن صورت نگرفته است. عمارت یک سرسرا با تزئینات زیبا دارد.

در منطقه 12 تهران خانه‌ تعدادی از ادیبان و شعرای معاصر هم قرار گرفته است.

خانه پروین اعتصامی،در خیابان سرچشمه است که اتاق اصلی پروین که در نوجوانی در آن سکونت داشت در بخش مرکزی این خانه قرار دارد که هم اکنون در اختیار مالک خصوصی است.این قسمت از خانه به همان شکل قدیمی دست نخورده باقی مانده است.قسمت غربی خانه نیز تغییراتی داشته است و با گچ سفید شده است.

این خانه واقع در خیابان مصطفی خمینی ،پایین تر از سرچشمه قرار دارد.

خانه جلال آل احمد نویسنده بزرگ ایرانی هم در این منطقه قرار گرفته. در خیابان خیام، گذر قلی. این خانه هم اکنون در اختیار خاندان آل احمد است و در آن زندگی می کنند. شالوده این بنا مربوط به دوران قاجار و حکومت احمد شاه است.

شاید کمتر کسی بداند که خانه میرزاده عشقی هم در منطقه دوازده تهران قرار داد. در خیابان هدایت؛ خیابان شهید نورمحمدی و کوچه میرزاده عشقی. کوچه ای که عشقی 12 تیر سال 1302 به ضرب گلوله در همان کوچه کشته شد. خانه او در بن بست ثابت قدم این کوچه یک خانه استیجاری بود که اوایل انقلاب تخریب شد و به جایش یک آپارتمان سه طبقه ساخته شد.

خانه نفیسی که تنها یک خیابان با کوی عشقی فاصله دارد نیز در خیابان هدایت قرار دارد. این خانه را رامین نفیسی پسر او که مهندس ساختمان با خرده دست‌کاری‌های ظریف در داخل خانه پدری به دفتر کار خود تبدیل کرده‌است. رامین نفیسی تمام نشان‌های افتخار پدر، لباس فارغ ‌التحصیلی ‌اش، نخستین ماشین تحریر و دستگاه نمایشگر اسلاید او را همراه با نسخه‌های خطی آثارش در جای مناسبی نگهداری می‌کند و امیدوار است که یک روز آنها را به نمایش درآورد. او در تلاش است تا برای پدرش بنیاد نفیسی را در همین خانه احداث کند و خانه را متعلق به تمام نسل‌هایی می‌داند که در آن پرورش یافته‌اند. خانه سعید نفیسی نویسنده و روزنامه نگار هم یکی از معدود خانه هایی است که سرپا باقی مانده است.

از خانه‌های قدیمی تهران که بگذریم؛ بخش زیادی از دیدنی‌های تاریخی تهران در ری قرار گرفته است. ری سابقه شهرنشینی دیرینه‌ای دارد.

باروی ری و چشمه علی

در این شهر که یکی از مناطق تهران است، باروی ری قرار گرفته که قدمتی ۶۰۰۰ ساله دارد و گفته می‌شود مربوط به دوره مادها است. این بارو زمانی بر اثر زلزله خراب شده و سلوکوس اولین جانشین اسکندر آن را از نو آباد کرده است. باروی ری، دیواری است با کاربرد دفاعی که در دوره حکومت اشکانیان دورتادور شهر را در بر می‌گرفته و هم‌اکنون تنها حدود ۳ کیلومتر از بقایای این دیوار که قسمتی از آن بر روی صخره چشمه علی واقع شده باقی‌مانده است.

اطراف آن در گذشته خندقی هم وجود داشته که در هنگام خطر برای دفاع آن را از آب پر می‌کرده‌اند. این دیوار قدیمی در بالای کتیبه فتحعلی شاه قاجار و در شمال چشمه علی واقع و از چینه و خشت ساخته شده و دارای برج‌های پشتیبان است.

باروی ری، چشمه علی و کتیبه فتحعلی شاه

این دیوار نزدیک کارخانه گلیسیرین و کارخانه سیمان و در نزدیکی قلعه گبری واقع شده‌است.

حتما قابل تصور است شهری که پایتخت اشکانیان بوده آثار کهن تاریخی بسیار دارد. آثار دژهایی که کاردبرد نظامی داشته‌اند را می‌توان در این شهر یافت؛ از جمله دژ رشکان، دژ باب بلیسان و دژ باب باطان است.

در زیر باروی ری، چشمه‌ای به نام چشمه‌علی قرار گرفته که از میان صخره‌ای بزرگ خارج شده و به سوی جنوب و سپس جنوب شرق جاری است. نام باستانی این چشمه سورینی بوده است که احتمالاً منسوب به دودمانی بزرگ در دوره اشکانیان و ساسانیان است. بعدها به نام امام اول شیعیان علی به چشمه علی معروف شد. قدمت این چشمه‌ به حدود ۸۰۰۰ سال پیش بر می‌گردد، زمانی که نخستین اجتماع در کنار چشمه‌ای دایمی واقع بربالای تپه‌ای گرد آمدند.

دیوار قدیمی شهر ری با نام باروی ری دقیقاً در بالای چشمه قرار داشته و کتیبه فتحعلی شاه قاجار نیز بر دیواره این چشمه حک شده‌است.

زندان هارون

اگر دوست داشته باشید بناهای تاریخی بیشتری از تهران را ببینید می‌توانید سری هم به زندان هارون یا زندان هارون‌الرشید بزنید. این بنا مربوط به سده ۴ هجری قمری و در ۱۳ کیلومتری شرق تهران است.

زندان هارون دارای ساختاری متشکل از لاشه سنگ و گچ و از نظر قدمت متعلق به دوره آل بویه حدود ۱۱۰۰ سال قبل است.

بنای زندان به شکل مکعب مستطیل به ارتفاع ۹ متر و به صورت دو طبقه ساخته شده و از درازا و پهنای یکسانی برابر با ۳۰ متر و سی سانتی‌متر برخوردار است.

به نظر می‌رسد این بنا از گذشته‌های دور با این نام خوانده شد و همانطور که از اسم آن بر می‌آید، زندانی از دوران آل بویه بوده و برای زندان‌های انفرادی ساخته شده‌است. به عقیده آندره گدار بنای مزبور از زمان سلجوقی است و یکی از استحکامات نظامی آن عصر بشمار می‌آید.

خیلی‌ها ری را با برج طغرل می‌شناسند. بنایی بلند در شرق آرامگاه ابن بابویه که در خیابان ابن بابویه واقع شده‌ و از آثار به جا مانده از دوره سلجوقیان است. ارتفاع برج حدود ۲۰ متر است و به عقیده برخی از کارشناسان این برج شبیه عقربه‌های ساعت است که می‌توان از روی تابش آفتاب بر روی کنگره‌های آن زمان را تشخیص داد.

عده‌ای آن را آرامگاه طغرل بیک سلجوقی می‌دانند و عده‌ای دیگر از نویسندگان معتقدند این مکان محل دفن خلیل سلطان از فرزندان تیمور لنگ و همسر او شادالملک در قرن پانزدهم است.

برج طغرل

میدان آزادی

میدان آزادی از بزرگترین میدان‌های تهران است که برج آزادی با ارتفاع چهل و هشت متر در آن قرار دارد.

این میدان که قبل از انقلاب 1357 ایران میدان شهیاد نام داشت، به صورت بیضی ساخته شده است که در مرکز آن برج آزادی و در حاشیه آن دو مسیر اتومبیل رو قرار گرفته است. بین بنای برج آزادی و مسیرهای اطراف میدان نیز باغچه های چمن کاری شده به صورت شش ضلعی ساخته شده است.

در ساختمان این برج 25 هزار قطعه سنگ به کار رفته و 900 تن آهن مصرف شده است. نقشه میدان آزادی دقیقا از سقف مسجد شیخ لطف‌الله اقتباس شده، فقط به جای یک دایره، در اینجا دو بخش از دو بیضی با کانون های متفاوت وجود دارند. اغلب طرح های پروژه، از جمله این طرح را روح‌الله نیک‌خصال با نقشه‌های پیچیده هندسی و با الهام از نمونه‌های تاریخی و با چرخشی مدرن پرورانده است.

در طبقه پایینی این برج مجموعه فرهنگی‌ای در نظر گرفته شده که شامل موزه، کتابخانه، واحد سمعی و بصری، سالن نمایشگاه، سالن اجتماعات، سالن برگزاری کنسرت و کنفرانس است.

نقش‌های داخلی برج آزادی، تلفیقی از سنت و مدرنیسم است به خصوص سقف طبقه دوم. در ورودی برج آزادی، هریک از لنگه های سنگی درها، حدود سه و نیم تُن وزن دارد. جنس این سنگ‌ها از گرانیت است. برج آزادی دو آسانسور دارد که از دیواره های برج بالا می روند. آسانسور اول دو طبقه را طی می‌کند و به سقف سیمانی می‌رسد سپس از آسانسور دوم استفاده می‌شود. هیچ یک از سقف‌ها بسته نیستند و همه آنها به فضای بالاتر راه می‌یابند.

برج میلاد

برج میلاد

برج میلاد نام برج مخابراتی چندمنظوره ای است که با ارتفاع 435 متر، در شمال غربی تهران قرار دارد و بلندترین برج ایران و ششمین برج بلند مخابراتی جهان است. 13 هزار متر زیربنا دارد و به دلیل بلندی بسیار و شکل ظاهری متفاوتش، تقریباً از همه‌جای تهران نمایان است.

برج میلاد میان تپه‌ای با مساحت تقریبی 14 هکتار واقع در جنوب محله شهرک غرب و شمال کوی نصر (گیشا) در منطقه 2 شهرداری تهران قرار دارد.

این مجموعه در میان چهار بزرگراه اصلی تهران یعنی بزرگراه‌های شهید همت، شهید چمران، آیت‌الله حکیم و شیخ فضل‌الله نوری قرار و راه‌های دسترسی مناسبی دارد.

شکل کلی بدنه برج میلاد یک هشت ضلعی مرکزی با تعدادی دیوار داخلی و چهار باله ذوزنقه‌ای شکل که به آن متصل می‌شوند است. دوربین های کنترل ترافیک و سنسورهای اندازه‌گیری آلودی هوا و ... نیز بر روی بدنه برج نصب شده است.

سازه رأس برج، اصلی‌ترین بخش بهره‌برداری برج است که سکوی دید باز، سکوی دید سر بسته، رستوران گردان با گنجایش حدود 400 نفر، رستوران ویژه با ظرفیت 100 نفر، تریا، گالری‌های هنری، طبقات ویژه مخابرات و تلویزیون در آن قرار داده شده‌اند.

شهرگردی در تعطیلات عید یکی از بهترین گزینه‌های گردشگری است. آن هم در شهر تهران که اگر به آن خوب نگاه کنید، می‌بینید این شهر کهن تا چه اندازه جاذبه‌های گردشگری دارد. این مکان‌های دیدنی و البته مکان‌های دیدنی بیشتری که در این گزارش به آن اشاره نشده و در نزدیکی تهران قرار دارند، می‌توانند فرصت تعطیلات نوروز را به یک فرصت طلایی برای تفریح و شادی تبدیل کنند.

پیشنهاد ویژه ما برای تهران گردان نوروز 94 : باغ ملی گیاه شناسی تهران

شاید کمتر کسی باغ ملی گیاه شناسی تهران را دیده باشد. واقعا به شما توصیه می کنیم دیدن این باغ بزرگ و زیبا را از دست ندهید. این باغ را می توان به جرات بهشت تهران نامید. این باغ با مساحت حدود 150 هکتار مجموعه ای از گیاهان و گل های مناطق مختلف ایران و جهان را به همراه شش دریاچه ، دو آبشار و تعدادی آبگیر و رودخانه و طبیعت سه منطقه کوهستانی البرز ، زاگرس و هیمالیا پیش چشم شما قرار می دهد و تردید نکنید که خاطره بازدید از آن را فراموش نخواهید کرد.

احداث باغ گیاهشناسی ملی ایران در سال 1347 به دست کارشناسان ایرانی و با همکاری جمعی از کارشناسان خارجی آغاز شد و تاکنون بیش از 25 مجموعه با تنوع گیاهی بیش از 300 گونه از درختان و درختچه ها، بوته ای، علفی و مجموعه ای متنوع از گیاهان پوششی، زینتی های دائمی و فصلی از رویشگاه های داخل کشور و سایر اقلیم های حیاتی دنیا در این باغ گردآوری شده است.

با شروع دهه پنجم فعالیت های اجرایی باغ گیاهشناسی در سال 1390، زمینه پذیرش شهروندان برای بازدیدهای عمومی از مجموعه فراهم شد.

بهترین راه دسترسی به باغ گیاه شناسی ملی تهران: بزرگراه تهران - کرج ، خروجی پیکان شهر ، شهرک سرو آزاد ایسنا - حمیده صفامنش

نوشته شهرگردی در تهران تاریخی یکی از بهترین گزینه‌های گردشگری اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

یکی از جاذبه‌های منحصر به‌فرد کشور به‌ویژه در فصل بهار کویر است

$
0
0

کویر مرنجاب

کویر مرنجاب

یکی از جاذبه‌های منحصر به‌فرد کشور به‌ویژه در فصل بهار کویر است. کویری که هر بار اسمش به گوش می‌رسد سختی، خشکی و کم‌آبی را به ذهن انتقال می‌دهد، اما واقعیت کویر این نیست. اگر تنها یک روز را در کویر سپری کنیم شاید لذت آن در مقایسه با سفرهای دیگر تا چندین سال به دهان ما شیرینی کند، به‌ویژه کویری که هم پوشش گیاهی دارد و هم دریاچه و هم آب و هم تمدن و هم بکری و دست‌نخوردگی، کویری از نوع کویر مرنجاب آران و بیدگل.

به گزارش ایسنا- منطقه‌ی اصفهان، شهرستان کویری و کهن آران و بیدگل که بیش از 90 درصد وسعت آن را کویر تشکیل داده است، همواره به‌علت همین خصوصیت کویری بودنش مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی بوده است.

مرنجاب در اصل نام کاروانسرا و قناتی بوده است که در زمان شاه عباس صفوی بنا نهاده شد و پس از آن مناطق پیرامونی آن به کویر مرنجاب شهرت یافته است و هم‌اکنون از آن به‌عنوان کویر مرنجاب یاد می‌شود. کویر مرنجاب یکی از مناطق گردشگری خاص کشور است که شاید نزدیکی به پایتخت، این منطقه را همواره مورد توجه گردشگران، داخلی و خارجی و حتی فیلمسازان قرار داده است.

همه‌ی افراد کویر را مکانی خشک و بی‌آب و علف تصور می‌کنند، حال آن‌که کویر مرنجاب دارای پوشش گیاهی خاصی است که در برخی مکان‌ها تعجب گردشگران را بر می‌انگیزد، پوشش گیاهی مرنجاب عمدتاً پوشیده از گیاهان شورپسند هم‌چون گز، تاق، ارته، اسکنبیل، قیچ، دم گاوی و ... است که عموماً توسط منابع طبیعی برای جلوگیری از فرسایش خاک و مهار بیابانزایی احیا شده‌اند.

در کنار پوشش گیاهی خاص منطقه‌ی کویری مرنجاب پوشش جانوری منطقه نیز به‌علت وجود آب و غذای فراوان بسیار غنی است، از جمله این تنوع زیستی می‌توان به گرگ، شغال، کفتار، روباه شنی، گربه شنی و بزمجه اشاره کرد.

وجود نوار ریگ بلند در حاشیه‌های کویر از جاذبه‌های منحصر به‌فرد دیگر کویر مرنجاب است، این نوار ریگ بلند که در برخی از بخش‌های کویر مرنجاب به ارتفاع 150 متر می‌رسد. وجود چاه آبی شیرین در نزدیکی این تپه‌های رملی و ماسه‌ای و در فاصله 10 کیلومتری دریاچه‌ی نمک این تصور را برای همگان ایجاد می‌کند که خداوند در دل کویر و در نزدیکی شوره‌زارها چنین مکانی را برای تشنگان آفریده تا در لحظات سخت کویر کمک و نجات‌بخش مسافران و در بیابان مانده‌ها باشد.

کاروانسرای تاریخی و زیبای مرنجاب در دل کویر مرنجاب و در فاصله 50 کیلومتری مرکز شهرستان آران و بیدگل از دیگر جاذبه‌های گردشگری کویر است. این کارونسرا به قدمت شاه عباس صفوی و برای مصارف جنگ و استراحت‌گاهی احداث شده است و هم‌اکنون به همت میراث فرهنگی شهرستان به مکانی دیدنی هم برای بازدید و هم برای استراحت در شبانه‌روز تعبیه شده است.

وجود سراشیبی عجیبی در مسیر کویر مرنجاب آران و بیدگل به نام خطب‌شکن جاذبه‌های این کویر زیبا را دوچندان کرده است. خطب‌شکن چوبک‌های تعبیه شده در قسمت جلو و عقب جهاز شتر است که بار روی جهاز را هنگام جلو و عقب رانده شدن، مهار کند. در واقع عبارت «خطب‌شکن» از این موضوع ریشه گرفته که در مسیرهای شیبدار جاده‌ی خاکی منتهی به کاروانسرای مرنجاب، گهگاه بار شتر بر اثر سنگینی یا شیب جاده آن قدر به جلو و عقب رانده می‌شده که فشار ناشی از آن سبب شکستن خطب جهاز می‌شده و از همین‌رو به این بخش از مسیر شیبدار جاده، «خطب‌شکن» گفته می‌شود.

دریاچه‌ی نمک، پهنه‌ی وسیع و سفیدی با وسعت 2500 کیلومتر مربع در قسمت شمالی کاروانسرای مرنجاب است که در همه فصول سال با هشت ضلعی‌های متفاوتش چهره‌ی خاصی به کویر داده است. در میان این دریاچه‌ی زیبای سفیدپوش جزیره‌ای واقع شده که به جزیره‌ی سرگردان نامگذاری شده، جزیره‌ای که دو طرف آن مانند کشتی در میان آب سرگردان و برگرفته از بقایای کوه‌های آتشفشانی است و از بالای آن می‌توان تا فرسنگ‌ها دورتر از دریاچه زیبای نمک را مشاهده کرد.

مناطق سرسبز چاله‌های سنبک، چهار طاقی، چاه کنجه، چاه عروس و مناطق گردشگری و تاریخی تقی‌آباد، شمس‌آباد و فیض‌آباد از دیگر جاذبه‌های خاص کویر مرنجاب آران و بیدگل که لذت دیدن آن می‌تواند فراموش‌ناشدنی باشد.

به گزارش ایسنا، بهترین مسیر ممکن برای ورود به این پهنه وسیع و دیدنی از مسیر میدان فولاد آران و بیدگل با چندین شعبه راهی است که هر کدام زیبایی‌های خاص خودش را دارد. امکانات اقامتی برای ورود مسافران چه به‌صورت چادرهای موقت و چه در کارونسرا برای اقامت شبانه فراهم است.

شهرستان آران و بیدگل، با وجود 300 اثر تاریخی و طبیعی و 150 اثر ثبت شده ملی به‌عنوان دومین شهر تاریخی استان اصفهان شناخته می‌شود که سالانه هزاران نفر به‌ویژه در ایام نوروز و پائیز به تناسب آب و هوای مناسب به این شهر کویری مسافرت می‌کنند.

نوشته یکی از جاذبه‌های منحصر به‌فرد کشور به‌ویژه در فصل بهار کویر است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

Viewing all 660 articles
Browse latest View live