Quantcast
Channel: جاذبه های گردشگری –توریست ها
Viewing all 660 articles
Browse latest View live

مجموعه سه‌جلدی شامل اطلاعاتی در مورد جاذبه‌های طبیعی گیلان

$
0
0

گیلان

گیلان

کتاب «جاذبه‌های طبیعی گیلان (3)» از سری کتاب‌های دانشنامه فرهنگ و تمدن گیلان است که به تازگی منتشر شده است.

محمد پرحلم معاون فرهنگی هنری حوزه هنری گیلان به خبرنگار ایسنا در گیلان گفت: کتاب «جاذبه‌های طبیعی گیلان (3)» از سری کتاب‌های دانشنامه فرهنگ و تمدن گیلان به نویسندگی دکتر محمد دهدار درگاهی و نیما فرید مجتهدی به همت حوزه هنری گیلان توسط انتشارات فرهنگ ایلیا منتشر شده است. این کتاب جلد سوم از مجموعه جاذبه‌های طبیعی گیلان است که به موضوع گیاهان، جانوران و مناطق حفاظت‌شده همراه با موقعیت جغرافیایی می‌پردازد.

او افزود: جلد اول از این مجموعه سه‌جلدی شامل اطلاعاتی در مورد جاذبه‌های طبیعی گیلان شامل معروف‌ترین غارها، کوه‌ها و چشمه‌ها، همراه با نقشه و موقعیت جغرافیایی، ارتفاع و جلد دوم با دو موضوع آب و هوا و منابع آب پیش‌تر توسط حوزه هنری گیلان منتشر شده بود.

او اظهار کرد: پارک‌های جنگلی بیست‌گانه گیلان یکی از جاذبه‌های مهم گردشگری به شمار می‌روند که به همراه درختان کهنسال و مقدس گیلان و همچنین رویشگاه گیاهان نادر و ارزشمندی همچون سوسن سفید (چلچراغ )، نیلوفر سفید، لاله مرداب و... در این مجموعه معرفی شده‌اند.

پرحلم گفت: وجود زیستگاه‌های دریایی، رودخانه‌ای، تالابی، جنگلی، علفزاری، کوهستانی و... سبب انتشار انواع گونه‌های حیات وحش در استان گیلان شده است و ارزش آن برکسی پوشیده نیست. در بخشی از این کتاب به معرفی گونه‌های شاخص مهره‌دار پرداخته شده که از نظر زیبایی و دارا بودن نقش بیش‌تر در زندگی مردم، حائز اهمیت‌تر هستند.

او درباره بیوگرافی نویسندگان کتاب افزود: دکتر محمد دهدار درگاهی در سال 1352 در لاهیجان متولد شد در سال 1371 در مقطع کارشناسی رشته مهندسی منابع طبیعی – محیط زیست دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران پذیرفته و تا مقطع کارشناسی ارشد در همین رشته ادامه تحصیل داد. در سال 1378 در دوره دکترای محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات پذیرفته شد و در سال 1385 از رساله خود دفاع کرد. وی از سال 1378 عضو هیات علمی تمام وقت گروه محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان شد. همچنین نیما فرید مجتهدی در سال 1360 در لاهیجان متولد شد. او در رشته جغرافیای طبیعی شاخه ژئومورفولوژی از دانشگاه آزاد رشت فارغ‌التحصیل شد. پس از آن به تهران رفت و دوره کارشناسی ارشد رشته جغرافیای طبیعی، شاخه اقلیم‌شناسی را در دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران گذراند. از سال 1382 فعالیت‌های مطالعاتی‌اش را در زمینه گیلان‌شناسی آغاز کرد. از او کتاب اطلس کوه‌های گیلان ( 1391) با همکاری ابراهیم اسعدی اسکوئی و مسعود سلیم‌پور به چاپ رسیده است.

نوشته مجموعه سه‌جلدی شامل اطلاعاتی در مورد جاذبه‌های طبیعی گیلان اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


قلعه قلاع یادگاری از دوران اسماعیلیه

$
0
0

قلعه قلاع

قلعه قلاع

مسئول نمایندگی میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان سرایان، با بیان این‌که قلعه قلاع یادگاری از دوران اسماعیلیه است، گفت: این قلعه با بخش­‌های معماری گوناگونی از جمله بار و برج‌ها و فضاهای داخلی در 5.4 کیلومتری شرق سرایان واقع است.

«محمد عرب» در گفت‌وگو با ایسنا، منطقه‌ی خراسان‌جنوبی، اظهار کرد: این قلعه جزوقلعه­‌های کوهستانی است که از اواخر نیمه‌ی دوم قرن پنجم تا اوایل نیمه‌ی اول قرن هفتم یعنی دردوره­‌های سلجوقی و خوارزمشاهی توسط فدائیان اسماعیلی استفاده شده است.

وی ادامه داد: موقعیت قرارگیری سبک معماری و مصالح استفاده شده و شباهت آن با سایرقلاع منسوب به اسماعیلیان و نیز نوع سفال‌­های پراکنده درمحل دلالت بر این امر دارد.

مسئول نمایندگی میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان سرایان، تصریح کرد: قلاع اسماعیلی پراکنده در منطقه را می‌توان مجموعه­‌ای دانست که نشان‌دهنده‌ی تأثیر بسیار زیاد حضور این گروه در تاریخ منطقه و حتی تاریخ ایران است. این قلعه نیز می‌تواند اطلاعات ارزشمندی را از تحول تاریخی و فرهنگی منطقه را در یک دوره زمانی حدوداً 170 ساله مشخص کند.

عرب افزود: این اثر تاریخی در فاصله 5.4 کیلومتری شرق سرایان و 5.1 کیلومتری شمال شرق مزرعه همبو و از نظر موقعیت جغرافیایی در حدود طول شرقی 58 درجه و 38دقیقه و 36 ثانیه و عرض شمالی 33 درجه و 51 دقیقه و 39 ثانیه قرار گرفته است.

وی با بیان این‌که این قلعه با بخش­‌های معماری گوناگونی از جمله بار و برج‌ها و فضاهای داخلی است، گفت: نقشه و طراحی معماری بنا با تبعیت از وضعیت طبیعی محل قرارگیری آن اجرا شده است به گونه­‌ای که با توجه به شیب محل و نیز وضعیت طبیعی در نقاط از بارو و استحکامات دفاعی بیشتری استفاده شده است و در برخی نقاط به‌علت صعب‌العبور بودن به استحکامات نیاز کمتری بوده است.

مسئول نمایندگی میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان سرایان، ادامه داد: فضای داخلی قلعه شامل قسمت­‌های مختلفی است که البته هم‌اکنون به‌علت تخریب­‌ها و غیر قابل درک بودن نقشه‌ی معماری برخی قسمت­‌ها نمی­‌توان نوع کاربرد آن بخش­‌ها را به طور دقیق مشخص کرد.

وی خاطرنشان کرد: مصالح استفاده شده در ساخت بنا به‌ترتیب فراوانی شامل سنگ وآجر است و از ملات ساروج و ملات آهک استفاده شده است.

عرب افزود: موقعیت قرارگیری مصالح استفاده شده پراکندگی قطعات سفال در سطح قلعه و نیز سبک معماری و شباهت آن به سایر قلعه‌­های کوهستانی منطقه نشان‌دهنده‌ی استفاده از آن در دوره‌ی سلجوقی توسط فدائیان اسماعیلی است هرچند بسیاری از بخش­‌های این قلعه دچار تخریب شده اما از میان حداقل 38 مورد قلعه اسماعیلی شناخته شده در سطح استان خراسان‌جنوبی این قلعه یکی از قلعه­‌هایی است که کمترین میزان تخریب را دارد و قطعات سفال پراکنده در محل به دوران اسلامی بخصوص قرون پنجم تا هشتم هجری تعلق دارد.

وی اظهار کرد: این سفال­‌ها شامل گونه­‌های لعاب­دار با لعاب آبی و فیروزه­‌ای رنگ و نقوش زیر لعاب و نیز نمونه­‌های زیر لعاب و نیز نمونه­‌های فاقد لعاب اما دارای نقوش کنده به‌صورت خطوط موازی با طرح­‌های زیگزاگ و مارپیچ است رنگ اکثر قریب به اتفاق سفال­‌ها نخودی است.

مسئول نمایندگی میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان سرایان، گفت: به‌لحاظ فرم با توجه به این‌که اکثر قطعات به بدنه‌ی ظرف تعلق دارد نمی‌تواند اطلاعات زیادی کسب اما یک قطعه لبه به فرم برگشته یافت شد که به نمونه‌های دوران ساسانی شباهت دارد و شاموت یا ماده چسبانده استفاده شده در ساخت سفال­‌ها ماسه و شن‌ریز است.

وی با بیان این‌که این اثر به‌عنوان یکی از آثار منتسب به فرقه‌ی اسماعیلیه جایگاه مناسبی در میان آثار تاریخی منطقه دارد، افزود: وجود آثار معماری که یا کاملاً مشخص هستند و یا به‌علت مدفون شدن در زیر آوار پنهان هستند و نیز پراکندگی آثار فرهنگی منقول بر سطح اثر نشان‌دهنده اهمیت این آثار است.

عرب یادآور شد: فرقه‌ی اسماعیلیه که به‌عنوان یکی از گروه­‌ها و نهضت­‌های مخالف حکومت سلجوقیان و خلفای عباسی مطرح است از سال 484 هجری قمری با تصرف قلعه درح در منطقه توسط داعی حسین قاینی تا سال 654 هجری قمری که زمان حمله هلاکوخان مغول یعنی حدود 170سال حضوری مداوم درمنطقه قهستان داشتند.

مسئول نمایندگی میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان سرایان، خاطرنشان کرد: با توجه به این‌که این اثر تاریخی یکی از قلعه‌های منتسب به اسماعیلیان است به‌لحاظ تاریخی فرهنگی و نیز باستان­شناسی اهمیت فراوانی دارد و این بنای تاریخی در سال 86 با شماره 19203 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

نوشته قلعه قلاع یادگاری از دوران اسماعیلیه اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

قلعه‌ی تاریخی منیژه از جاذبه‌های گردشگری شهر کوهدشت لرستان

$
0
0

قلعه منیژه

قلعه منیژه

قلعه‌ی تاریخی منیژه از جاذبه‌های گردشگری شهر کوهدشت لرستان است.

به گزارش ایسنا، منطقه‌ی لرستان، این قلعه تاریخی از جاذبه‌های گردشگری شهر کوهدشت واقع در استان لرستان است و آثار سنگ و گچ ساختمانی و چهار دیواری سنگ چینی شده است که به نام قلعه منیژه معروف است.

این آثار سنگی مانند شباهتی به قلعه ندارد و بر فراز قله‌ای از کوه سرسرخن کوهدشت، آثار یک دژ باقی مانده است.

طول باروی قلعه بیشتر از ۱۰۰ متر است که در قسمت شمال آن آثار چند اتاق دیده می‌شود، سطح عمومی قلعه نزدیک به ۲۵۰۰ مترمربع است و در قسمت جنوبی اتاق‌ها، ‌ آثار یک مخزن بزرگ آب دیده می‌شود که دیوار آن ساروج‌کشی شده است.

راه ورود به قلعه فقط از سمت دره است که به سوی آن امتداد دارد، اهمیت این قلعه در تسلط آن بر دره‌های اطراف و وسعت دید جالب توجه آن است که موجب حیرت بینندگان و جهانگردان می‌شود.

در داخل قلعه، نقبی عجیب و جالب توجه وجود دارد که دهانه‌ی آن تا ۱۰ متر به طرف شرق و جنوب، شیبی تند دارد و ۱۵ متر عمق دارد.

سقف این نقب با نوعی ساروج قالب‌بندی و تاق زده شده است، در انتهای راهرو، چاهی است با قطر دهانه یک متر، که اطراف آن سنگ‌چین شده و عمق آن ۲۲ متر است، اما آب ندارد.

سکه‌هایی که از این محل به دست آمده‌اند به دوره اشکانی مربوط می‌شوند.

نوشته قلعه‌ی تاریخی منیژه از جاذبه‌های گردشگری شهر کوهدشت لرستان اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

مغفول ماندن ظرفیت جاذبه گردشگری آبشار دره گرم خرم آباد

$
0
0

آبشار «دره گرم»

آبشار «دره گرم»

خرم آباد به رغم برخورداری از ظرفیت های کم نظیر برای رونق صنعت گردشگری همچنان از کم توجهی به این حوزه رنج می برد تا شهردار خرم آباد از احیای ظرفیت آبشار دره گرم و ساماندهی پل شاپوری خبر دهد.

 یحیی عیدی بیرانوند با اشاره به مغفول ماندن ظرفیت جاذبه گردشگری آبشار دره گرم اظهار داشت: بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته آبشار دره گرم خرم آباد تبدیل به منطقه گردشگری و توریستی می شود.

وی با بیان اینکه یکی از برنامه های اصلی شهرداری خرم آباد طی امسال احیای این ظرفیت گردشگری خواهد بود، افزود: این اقدام با همکاری استانداری لرستان طی سال ۹۴ در خرم آباد عملیاتی خواهد شد.

عیدی بیرانوند با اشاره به نزدیکی این آبشار زیبا به مرکز شهر خرم آباد ابراز امیدواری کرد که با رونق ظرفیت گردشگری آبشار دره گرم این منطقه به جاذبه ای طبیعی درون شهری تبدیل شده و شاهد جذب گردشگران و طبیعت گردان بومی و غیربومی باشد.

ساماندهی اطراف «پل شکسته» خرم آباد

شهردار خرم آباد همچنین به ساماندهی اطراف «پل شکسته» خرم آباد اشاره کرد و گفت: همچنین یکی از اقدامات در دستور کار ما طی سالجاری ساماندهی اطراف این پل تاریخی در شهر خرم آباد است.

عیدی بیرانوند در بخش دیگری از سخنان خود از افتتاح کارخانه تفکیک زباله شهر خرم آباد خبر داد و افزود: این کارخانه طی ۲۰ روز آینده در خرم آباد اجرایی خواهد شد.

توسعه فضای سبز خرم آباد

وی با بیان اینکه درآمد این کارخانه ماهانه ۳۵ میلیون تومان خواهد بود، گفت: تعداد فرصت های شغلی ایجاد شده در کارخانه نیز حدود ۵۰ فرصت خواهد بود.

شهردار خرم آباد همچنین یکی دیگر از برنامه های این نهاد را توسعه فضای سبز عنوان کرد و افزود: یکی از برنامه های کوتاه مدت ما در خرم آباد توسعه ۲۰ هکتار فضای سبز در سطح شهر خرم آباد بوده که هم اکنون این اقدام در سطح شهر آغاز شده است.

عیدی بیرانوند اظهارداشت: ۱۱ هکتار از این فضای سبز در منطقه ماسور خرم آباد، هشت هکتار در منطقه کهریز و ... ایجاد می شود.

احیای ظرفیت آبشار گمنام شهر خرم آباد

بنابر این گزارش علاوه بر آبشارهای هفت گانه استان لرستان آبشارهای دیگری نیز در سطح این استان وجود دارد که در کمترین فاصله با شهرهای لرستان قرار دارند که یکی از این آبشارهای طبیعی آبشار «دره گرم» است که دارای قابلیت گردشگری درون شهری است و در کمترین فاصله با شهر خرم آباد قرار دارد.

این آبشار با وجود اینکه برای مردم خرم آباد نام آشنا است ولی متاسفانه برای گردشگران و طبیعت گردان هنوز ناشناخته مانده است به طوریکه علی رغم اینکه هر ساله خرم آباد با سیل زیادی از گردشگران علاقمند به بازدید از جاذبه های درون شهری مواجه است ولی از این آبشار بازدید چندانی صورت نمی گیرد که با ایجاد زیرساخت ها می تواند به معرفی این جاذبه گردشگری کمک کرد.

این سخنان در مورد احیای ظرفیت گردشگری آبشاره دره گرم خرم آباد در حالی مطرح می شود که پیش از این، شهردار خرم آباد از اجرای طرح گردشگری در این محل خبر داده و گفته بود: این طرح شامل ۳۲ هکتار از زمین های این بخش می شود که احداث رستوران، شهربازی، فضای سبز، پارکینگ، سرویس های بهداشتی و مجموعه ورزشی شامل زمین های فوتبال، گلف و والیبال در آن پیش بینی شده است.

وی با بیان اینکه در صورت اختصاص اعتبار ویژه به این طرح آبشار دره گرم ظرفیت بالقوه ای است که بالفعل خواهد شد، افزود: تحقق این امر به مساعدت ویژه مسئولان به خصوص استاندار و مدیرکل راه و شهرسازی در واگذاری اراضی بالادستی و همچنین مدیریت امور آب استان بستگی دارد.

عیدی بیرانوند تصریح کرد: در حال حاضر شهرداری از هرگونه ساخت و ساز در این مسیر به شدت جلوگیری می کند و مانع حصر ویلایی های منطقه خواهد شد.

شهردار خرم آباد گفت: این آبشار از این جهت که در نقطه ای بی نظیر و در قلب مناطق مسکونی قرار گرفته است و بخشی از کمربند سبز شهر نیز از آن عبور می کند، شایان توجه و رسیدگی است.

وی افزود: خوشبختانه در این خصوص نظر مساعد استاندار نیز جلب شده است و ایشان تاکید کرده تا طرح پیشنهادی ساماندهی آبشار دره گرم از سوی شهرداری خرم آباد مورد بازنگری مشاوران قرار گیرد و کارگروهی برای احیای بافت طبیعی گردشگری در این منطقه آغاز به فعالیت کند.

میراث دل شکسته همچنان چشم به راه ساماندهی

بنا بر این گزارش، پل شکسته یا پل شاپوری که نمادی از معماری غنی ایرانی در دوره ساسانی است به دلیل بی توجهی های متولیان امر تبدیل به زباله دانی شده که ساماندهی این اثر تاریخی و آزادسازی حریم آن باید مورد توجه قرار گیرد.

به گفته کارشناسان حوزه میراث فرهنگی، اثر تاریخی «پل شکسته» لرستان تنها پل در دنیاست که تماما از سنگ ساخته شده است.

این پل عظیم و دیدنی مربوط به دوره ساسانی و به شماره ۱۰۵۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

کم توجهی به آزادسازی حریم و ساماندهی این بنای تاریخی در حالی است که پل شاپوری از جمله آثاری بوده که در نوبت ثبت جهانی قرار دارد و ثبت جهانی پل های تاریخی استان لرستان از جمله مصوبات دور دوم سفر هیات دولت به این استان است.

نوشته مغفول ماندن ظرفیت جاذبه گردشگری آبشار دره گرم خرم آباد اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

دیدنی ترین جاذبه های طبیعی جهان را پیش از ناپدیدشدن حداقل یک بار ببینید!

$
0
0

صفحه یخی

فرآیند گرم شدن زمین به نحوی پیش می رود که به گفته دانشمندان این احتمال وجود دارد که تا چند دهه آینده دیگر اثری از دیدنی ترین جاذبه های طبیعی کره خاکی وجود نداشته باشد.

 در گزارش پیش رو که توسط نشریه ساینتیفیک آمریکن ارایه شده به بررسی دیدنی ترین جاذبه های طبیعی جهان پرداخته شده که شاید بهتر باشد تا پیش از ناپدیدشدن حداقل یک بار هم که شده آنها را از نزدیک دید.

صفحه یخی Ross Ice

این صفحه یخی که در قطب جنوب واقع شده مساحتی به بزرگی ۴۸۷ هزار کیلومتر مربع دارد یعنی خیلی بزرگتر از بسیاری از کشورهای جهان و جالب اینکه حجم عظیمی از آب تازه در دل خود ذخیره دارد.

صفحه یخی

دانشمندان این صفحه یخی را در زمره مستعدترین مناطق یخی جهان یاد می کنند که در معرض ذوب شدن و نابودی کامل قرار دارد.

در این خصوص آنها به ذوب شدن صفحه یخی «Larsen B» در سال ۲۰۰۲ اشاره کرده و حالا فکر می کنند چنین سرنوشتی در انتظار «Ross Ice» است.

تالاب های Doñana

اروپا از جمله مناطقی در سراسر جهان به شمار می آید که از بابت تداوم گرمایش زمین بیشترین آسیب ها را می بیند و تالاب های دیدنی «Doñana» از آن جمله محسوب می شوند.

این مناطق دیدنی همه ساله پذیرای انبوهی از پرندگان مهاجر هستند. اگر در گذشته همواره نگرانی هایی درباره شکار این پرندگان وجود داشت حالا شکارچیان جای خود را به گرمایش زمین داده اند و جالب اینکه در هر دو مورد رد پای انسان دیده می شود.

به جز گرمایش زمین، کاهش سطح آبهای زیرزمینی که ناشی از توسعه بی برنامه کشاورزی در این مناطق شده عرصه را بر پرندگان مهاجر تنگ تر از هر زمان دیگری کرده است.

برف های کلیمانجارو

بدون شک آفریقا بدون برف های کلیمانجارو همچون انگشتر بدون نگینی خواهد بود که ارزشی ندارد.

قله کلیمانجارو گرچه به عنوان یکی از بزرگترین کوه های آتشفشانی جهان یاد می شود اما نکته جالب این است که همواره نوک آن پوشیده از برف است و این بر جذابیت آن می افزاید اما همچون بسیاری از قلل مشابه در گوشه و کنار جهان، از پرو گرفته تا نیوزلند، برف های کلیمانجارو هم در حال ذوب شدن هستند.

صخره های مرجانی The Great Barrier Reef

از این توده های مرجانی به عنوان بزرگترین صخره های زنده جهان یاد می شود که در نواری به درازای ۲۶۰۰ کیلومتر کشیده شده است اما حتی صخره های زنده زمین نیز از گرمایش زمین مصون نمانده اند.

همزمان با ادامه این فرآیند، اقیانوسها هم به تدریج در حال اسیدی شدن هستند. در کنار این فرآیند به آلودگی های اقیانوسی که توسط بشر ایجاد می شود نیز باید اشاره کرد.

بدین ترتیب اکوسیستم صخره های مرجانی به سرعت در حال دگرگونی و نابودی است. خبر نگران کننده این است که تقریبا نیمی از صخره های مرجانی جهان از بین رفته است.

قطب شمال

به همین راحتی و البته در اوج نگرانی باید گفت قطب شمال زمین در حال نابودی است. مشاهده حفره های مرموز در منطقه سیبری، درختان فروافتاده بر روی زمین در آلاسکا و گازهای در حال اشتعال بر فراز دریاچه های کانادا همگی نشان از بروز اتفاقاتی نگران کننده در قطب شمال زمین دارد.

از قطب شمال زمین به عنوان سیستم تهویه مطبوع سیاره خاکی یاد می شود اما این سیستم عظیم این روزها به دلیل ادامه گرمایش زمین حال و روز خوشی ندارد.

دانشمندان هشدار می دهند در چند دهه آینده و اگر این روند به همین ترتیب ادامه داشته باشد یخ های قطبی در تابستان و خرس های سر حال قطبی را تنها باید در فیلم های قدیمی مشاهده کرد.

نوشته دیدنی ترین جاذبه های طبیعی جهان را پیش از ناپدیدشدن حداقل یک بار ببینید! اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

“چَک چَک”یا “چک‌چکو”یکی از زیارتگاه‌های مهم زرتشتیان در یزد

$
0
0

چَک چَک

چَک چَک

"چَک چَک" یا "چک‌چکو" یکی از زیارتگاه‌های مهم زرتشتیان واقع در کوه‎‎های اطراف شهرستان اردکان است که هر ساله ایران‌گردان و جهان‎‎گردان بیشماری را راهی این مکان تاریخی می‎‎کند.

به گزارش ایسنا، منطقه یزد، جاذبه‌های گردشگری استان یزد به بافت تاریخی و اماکن مقدس مذهبی اسلام خلاصه نمی‌شود به نحوی که وجود زیارتگاه‌ها و آتشکده‌های زرتشتیان در اقصی نقاط استان، حاکی از همزیستی مسالمت‎‎آمیز ادیان مختلف در استان دارالعباده یزد است.

محسن میرجانی، رییس اداره میراث فرهنگی اردکان در مورد پیشینه تاریخی این قبیل زیارتگاه‎‎ها در یزد در گفت‎‎وگو با خبرنگار ایسنای منطقه یزد، خاطرنشان کرد: براساس منابع تاریخی بعد از سه مورد شکست قادسیه، نهاوند و جلولا، دولت ساسانی به یک باره به سمت فروپاشی پیش می‌‏‏رود و یزدگرد سوم یا به روایتی یزگرد چهارم، هر روز در حال عقب‎‎نشینی و دست یافتن به مناطق امن‎‎تر برای تجهیز و ساماندهی سپاه یا حفظ جان خود و خانواده‎‎اش بوده است و البته در این میان، نوادگان و وابستگان به دربار نیز همراه با موکب شاهی در این روند همراه بودند.

وی ادامه داد: یکی از مناطقی که به گفته منابع تاریخی به عنوان نقطه‎‎ای امن و دور از دسترس تازیان مورد توجه این شاهزادگان و نوادگان ساسانی قرار می‎‎گیرد، یزد بوده است. این استان به واسطه واقع شدن در مرکز ایران و خشکی و سختی آب و هوا و مردمان مسالمت‌ ‏‏جویش، خیلی زود به عنوان یکی از مواضع مهاجرت و پناه گرفتن زرتشتیان، مطرح شده و امروزه اکثر زیارتگاه‎‎های زرتشتیان در استان واقع شده است.

میرجانی در این باره به مناطق بکری مانند پیر سبز چک چک یا پیر هریشت که از سه طرف در محاصره و دیده‎‎بانی کوه قرار دارد، اشاره و اضافه کرد: موضوع دیگر در این رابطه، باورهای موجود درباره افرادی است که این مکان‎‎ها بدانها منتسب است و واقعیت این است که تنها مطلب و مقاله جدی در این خصوص یعنی رمزگشایی از این نوادگان و شاهزادگان ساسانی توسط "مری بویس" و در مطالعات ایشان در زیارتگاه پارس بانوی زرجوع انجام شده است. در باور عامیانه، زرتشتیان معتقدند که "نیک‎‎بانو" خواهر "شهربانو" همسر امام زین العابدین(ع) است و از همین رو پیوندهایی نیز میان مذهب تشیع و دین زرتشتی در طول تاریخ شکل گرفته است.

رییس اداره میراث فرهنگی اردکان بیان می‎‎کند: با این همه همانطور که اشاره شد به واسطه فقدان مطالعات روش‌مند و نبود مستندات کافی مانند فضاهای استودان یا استخوان‎‎دان و یا دخمه‎‎هایی که حاکی از تدفین و به خاکسپاری اجساد این افراد است، نمی‏‏‌توان به صورت قاطع در خصوص صحت افراد مورد اشاره برای این زیارتگاه‏‏‌ها نظر داد.

وی خاطرنشان کرد: موضوع دیگر اینکه ایجاد ابنیه و ساخت و ساز در زیارتگاه‎‎های زرتشتی دست کم در اردکان از دوره قاجاریه و دوران ناصر الدین شاه توسط پارسیان هند که زرتشتیان ایرانی مقیم شبه قاره بوده‌‏‏اند و با هزینه شخصی آنها انجام شده است و این فاصله‎‎ی تقریباً زیاد زمانی بین باورهای اواخر ساسانی تا اواسط دوران قاجاریه خودبخود یک فضای مبهم و سوال ‏‏انگیز را برای این مجموعه‏‏‌ها ایجاد می‎‎کند.

میرجانی تاکید کرد: البته در زیارتگاه پیر سبز چک چک و در آفاق معبد آن، شواهدی از ایجاد مهرابه و هدایت جریان‌های آبی برای تقدیس الهه آناهیتا در دسترس است که می‎‎تواند به دوران‏‏های قدیمی‎‎تری نسبت به سلسله قاجاریه بازگردد. در مجموع زیارتگاه‎‎های زرتشتی در اردکان و استان یزد یکی از شواهد تاریخی مهم و دوران‌ساز در خصوص سیر اضمحلال و نابودی ساسانیان و غلبه اعراب مسلمان بر ایران بوده است.

وی تصریح کرد: البته با همه اشاراتی که به این موضوع شد، به هیچ روی نمی‎‎توان تصویری منطقی و متقن از این ابنیه به دست داد. در صورتیکه بررسی‏‏های میدانی و پژوهش‏‏های باستان‏‎‎شناسی به صورت روش‎‎مند و علمی در پیرامون و مناطق هم پیوند این زیارتگاه‎‎ها صورت گیرد می‌توان با کشف و استخراج داده‏‎‎های مطالعاتی احتمالی به پیش فرض‎‎های مستندوار و قابل استناد دست یافت.

میرجانی معتقد است که استان یزد به واسطه روحیه تساهل و تسامح و زندگی مسالمت امروزی که کلیه مذاهب و ادیان موجود در این منطقه داشته‌اند از دیر باز یکی از مناطق مورد توجه گروه‎‎ها و اقشار تحت فشار حاکمیت‎‎های گذشته بوده است.

چک چک2

رستم بلیوانی، متولی زیارتگاه چک‎‎چک در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه یزد، در مورد این زیارتگاه گفت: نام "چک چک" یا "چک چکو" از صدای قطره‎‎های آبی که از صخره‎‎های کوه واقع در کنار این زیارتگاه می‎‎چکد، گرفته شده که البته در حال حاضر این آب به درون یک منبع ذخیره هدایت می‎‎شود.

وی درباره پیشینه تاریخی این مکان اظهار کرد: این بنا به اعتقاد زرتشتیان در زمان حمله اعراب مسلمان به ایران که با سقوط یزدگرد(پادشاه ساسانی وقت) همراه بوده، برپا شده است به نحوی که "نیک‎‎بانو" دختر شاه در هنگام فرار به سمت اردکان می‎‎آید و در میان کوه مخفی و ناپدید می‎‎شود.

به گفته بلیوانی، یکی از کنیزان "نیک بانو" به نام "گوهر بانو" (مروارید) نیز در چند کیلومتری وی، مدفون شده و به نام "پیر هریشت" معروف است.

وی با بیان اینکه بیشترین تعداد بازدید از چک چک در ایام نوروز اتفاق می‎‎افتد، اضافه کرد: نیایشگاه پیر سبز چک چک از امکانات رفاهی مانند برق، آب آشامیدنی و تعدادی اتاق برای استراحت که به آنها "خیله" گفته می‏‏‌شود، نیز برخوردار است و در برخی روزها نیز حتی پذیرای 4000 گردشگر است.

چک چک1

رییس انجمن زرتشتیان شریف آباد اردکان در مورد مراسم‎‎های زرتشتیان در این نیایشگاه اظهار کرد: هر ساله از 24 تا 28 خرداد در این مکان زیارت عمومی زرتشتیان برگزار می‌شود که در این چند روز به دلیل حضور زرتشتیان اقصی نقاط جهان و کمبود فضا، فقط هم‎‎کیشان زرتشتی اجازه ورود به زیارتگاه را دارند تا فرایض دینی و مراسم مربوطه را انجام دهند.

نوشته “چَک چَک” یا “چک‌چکو” یکی از زیارتگاه‌های مهم زرتشتیان در یزد اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

بازدید قریب 10 هزار گردشگر و مسافر نوروزی از معبد آناهیتا در استان کرمانشاه

$
0
0

معبد آناهیتا

معبد آناهیتا

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه از بازدید قریب 10 هزار گردشگر و مسافر نوروزی از معبد آناهیتا خبرداد.

علیرضا مرادی بیستونی در گفت‌وگو با ایسنا منطقه کرمانشاه، در این‌باره اظهار کرد: معبد آناهیتا که در شهر کنگاور قرار دارد یکی از اصلی‌ترین جاذبه‌های گردشگری دیار سنگ و آب است.

وی ادامه داد: معبد آناهیتا به عنوان یکی از منحصر به فردترین بناهای سنگی ایران قابلیت ثبت جهانی شدن را نیز دارد و از این رو همواره مورد توجه خاص گردشگران داخلی و خارجی بوده و هست.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه اظهارکرد: از ابتدای تعطیلات نوروز 94 تا پایان روز چهاردهم فروردین ماه‌جاری مجموعا 9 هزار و 81 گردشگر و مسافر نوروزی از معبد آناهیتا در شهر کنگاور بازدید کردند.

مرادی بیستونی گفت: این تعداد بازدیدکننده در حالی بوده که در ایام نوروز امسال شرایط جوی استان و منطقه اصلا مناسب گردشگری نبود.

وی خاطرنشان کرد: برپایی نمایشگاه صنایع دستی همراه با دایر بودن سیاه‌چادرهای عشایری در ورودی معبد آناهیتا به تعداد بازدیدکنندگان این اثر تاریخی افزود. نمایشگاه صنایع دستی واقع در ورودی این معبد تاریخی یکی از پرفروش ترین نمایشگاه‌های دایر شده در ایام نوروز 94 در استان کرمانشاه بود.

نوشته بازدید قریب 10 هزار گردشگر و مسافر نوروزی از معبد آناهیتا در استان کرمانشاه اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

مجسمه عظیم‌الجثه‌ای از گودزیلا به گردشگران توکیو در ژاپن خوش‌آمد می‌گوید

$
0
0

گودزیلا

گودزیلا

مجسمه عظیم‌الجثه‌ای از گودزیلا به گردشگران توکیو در ژاپن خوش‌آمد می‌گوید.

به گزارش ایسنا، مجسمه‌ای از گودزیلا، موجود تخیلی فیلم سیاه و سفید ژاپنی سال 1954 به سفیر بخش «شینجوکو»ی توکیو بدل شده و پیش‌بینی‌ می‌شود حیرت گردشگران را برانگیزد.

یکی از مسئولین گردشگری توکیو، با به کار بردن واژه‌ای محترمانه در فرهنگ ژاپنی به گودزیلا اشاره کرد و او را شخصیتی افتخارآمیز در کشورش خواند که به گردشگری ژاپن کمک خواهد کرد. این منطقه از پایتخت ژاپن به رستوران‌ها و نودل‌های خوشمزه‌اش معروف است.

کمپانی سازنده فیلم «گودزیلا» که «توهو» نام دارد، ساخت این مجسمه 52 متری را بر عهده داشته است. قسمت جدید این مجموعه فیلم پس از سال‌ها قرار است به روی پرده سینماها برود.

گودزیلا موجودی تخیلی و خطرناک است که بر اثر آزمایشات هسته‌ای در اقیانوس آرام به وجود آمده و اولین‌بار با فیلمی به کارگردانی «ایشی‌رو هوندا» به دنیا معرفی شد. این هیولای سینمایی برج توکیو، پل رنگین‌کمان، ساختمان پارلمان و بسیاری از قصرهای ژاپن را تخریب کرده که پیش‌بینی می‌شود با شروع به کار این مجسمه که از دهانش آتش بیرون می‌آید، در عوض باعث جذب گردشگران بیشتر به این مکان‌های دیدنی شود.

به گزارش تلگراف، گودزیلا در نسخه هالیوودی‌اش هم جاذبه‌های گردشگری سانفرانسیسکو را از بین برد. کمپانی «توهو» تا سال 2004 ، 28 فیلم گودزیلایی ساخت. جدیدترین قسمت این مجموعه فیلم قرار است تا سال آینده میلادی به روی پرده برود.

نوشته مجسمه عظیم‌الجثه‌ای از گودزیلا به گردشگران توکیو در ژاپن خوش‌آمد می‌گوید اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


بازدید از روستای “قوزلو”که از آن به عنوان ماسوله زنجان یاد می‌شود را فراموش نکنید

$
0
0

زنجان

زنجان

رئیس میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان ماه‌نشان از گردشگران خواست در طول تعطیلات سال، بازدید از روستای "قوزلو" که از آن به عنوان ماسوله زنجان یاد می‌شود را فراموش نکنند.

رضا میرزایی‌پور در گفت‌وگو با ایسنا، منطقه زنجان، گفت: این روستای پلکانی در بخش انگوران و در 50 کیلومتری دندی واقع شده و منطقه‌ای است که طی فصل بهار با آب و هوای معتدل و خنک و انواع گیاهان دارویی از جمله تره‌کوهی، ریواس و گلپر، بازدیدکنندگان زیادی را به خود جذب می‎کند.

وی با بیان اینکه متاسفانه طبیعت بکر و بی‎نظیر این روستا آن طور که شایسته است، معرفی و شناسایی نشده‌، ادامه داد: این منطقه پتانسیل بالایی برای جذب گردشگر داشته و رودخانه‌ای که از آن می‌گذرد، زیبایی‌اش را دوچندان کرده است، ولی متاسفانه به علت معرفی نشدن و بی‎توجهی از جانب برخی مسوولان جزو روستاهای پلکانی ناشناخته در ایران باقی مانده است.

وی ‌همچنین با اشاره به اینکه اکثر جمعیت این روستا کشاورز و دامدار بوده و از این طریق امرار معاش می‎کنند، خاطرنشان کرد: اهالی این منطقه مهربان و مهمان‌دوست هستند و مهم‏ترین مشکل آن کمبود آب‌شرب و جیره‌بندی این نعمت خدادادی است، به گونه‎ای که روستاییان روزانه تنها یک یا دو ساعت در طول صبح از آب آشامیدنی برخوردارند.

به گزارش ایسنا، شهرستان ماه‌نشان که در غرب استان زنجان واقع شده یکی از بکرترین مناطق استان است و از جاذبه‎های تاریخی و طبیعی همچون دریاچه طبیعی، رودخانه‌های متعدد دایمی و فصلی، کوه‎های سر به فلک کشیده، چشمه‌ها، باغ‌ها و کشتزار‎های زیبا و دیدنی برخوردار است.

نوشته بازدید از روستای “قوزلو” که از آن به عنوان ماسوله زنجان یاد می‌شود را فراموش نکنید اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

خانه ی رویایی زوجی که روی آب شناور است

$
0
0

خانه سبز

خانه سبز

زوجی کانادایی زندگی روتین شهری خود را رها کرده‌اند و شبه شهری زیبا به دور از شلوغی‌های زندگی متمدن برای خود ساخته‌اند.

 «وین آدامز» و «کاترین کینگ» خانه ای رویایی برای خود ساخته اند که روی آب شناور است. این خانه جزیره ای از ۱۲ سکو تشکیل شده است که با یک مسیر چوبی به هم وصل شده اند. این خانه که ساختار فیروزه ای و سرخابی رنگ دارد، در ساحل توفینو در بریتیش کلمبیا قرار دارد.

این خانواده از سال ۱۹۹۲ با دو فرزند خود در آن زندگی می کنند. نکته جالب این است که این خانواده کاملا خودکفا هستند و تمام نیازهای زندگیشان را خودشان مهیا می کنند!

این زوج در طول زمستان از آب باران و در تابستان از آب آبشار برای مصرف استفاده می کنند. این جزیره کوچک پر از خانه های سبزی است که در طول سال در آن ها میوه و سبزیجات پرورش می دهند و برق آن هم از طریق صفحات خورشیدی تامین می شود.

این خانه همچنین یک فانوس دریایی و تعداد زیادی گلدان های پر از گل دارد که این هم نتیجه هنرمندی صاحبان این خانه است.

این زوج هنرمند در خانه شان مرغ و خروس هم نگهداری می کنند و برای در امان ماندنشان از حیوانات وحشی، آغلی برای آن ها ساخته اند.

«وین» و «کاترین» بیش از ۲۰ سال است که در این خانه زندگی می کنند و از آن زمان تاکنون تغییرات زیادی در آن ایجاد کرده اند.

بزرگترین مشکل این زن و شوهر، نوع خاصی از موش است که فوندانسیون این خانه شناور را می جوند اما این مشکلات مانع از دستیابی آن ها به آرزوهایشان نشده است.

این خانه پر از کارهای هنری است که وین آن را ساخته و کاترین هم این شبه جزیره را پر از باغ و گل کرده است.

این هنرمندی ها صرفه اقتصادی هم برای آن ها داشته است. بسیاری از کارهای هنری آن ها مثل کنده کاری ها و شمع ها در توفینو به فروش می رسد.

این زن و شوهر میزبانان خوبی هم هستند. آن ها عاشق توریست ها هستند و امکان بازدید از خانه را برایشان فراهم می کنند؛ به خصوص زوج های جوانی که دوست دارند خودکفایی را از آن ها بیاموزند.(مهر)

نوشته خانه ی رویایی زوجی که روی آب شناور است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

خانه ایرانی به عنوان نماد نهمین نمایشگاه گردشگری تهران انتخاب شد

$
0
0

خانه ایرانی

خانه ایرانی

خانه ایرانی به عنوان نماد نهمین نمایشگاه گردشگری تهران انتخاب شد.

به گزارش ایسنا، اتاق فکر نهمین نمایشگاه گردشگری و صنایع وابسته با حضور مرتضی رحمانی‌موحد معاون گردشگری، حمید ضیایی‌پرور، رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، فعالان بخش خصوصی گردشگری و نمایندگان تشکل‌های این حوزه برگزار شد.

معاون گردشگری با بررسی اهداف و محورهای نمایشگاه نهم درباره انتخاب شعار این نمایشگاه اظهار کرد: در معرفی ایران باید از نمادهای نو و جدید استفاده کنیم و برای انتخاب شعار مناسب می‌توانیم شعاری هم راستا با شعار سال گذشته انتخاب کنیم.

رحمانی‌موحد اضافه کرد: نماد اصلی نمایشگاه سال گذشته کویر بود که مورد استقبال بسیاری از شرکت‌کنندگان و مخاطبان قرار گرفت، برای نمایشگاه نهم، با نظر موافق بیشتر اعضاء "خانه ایرانی" به عنوان تِم اصلی انتخاب شد.

او ادامه داد: ضوابط و معیارهای مشترک بین خانه‌های ایرانی با همکاری معاونت میراث فرهنگی احصاء می‌شود و فصل مشترک این خانه‌ها برای ایجاد نماد در نهمین نمایشگاه گردشگری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز درباره تبلیغات و اطلاع‌رسانی نهمین نمایشگاه گردشگری، افزود: فرآیند تبلیغات و اطلاع‌رسانی شامل 6 بخش است؛ پوشش خبری، مستندسازی، اطلاع‌رسانی از طریق کتاب، سایت نمایشگاه و رسانه‌های مکمل، تبلیغات از طریق تابلوها، کیوسک‌ها و نقشه‌ها، اقلام فرهنگی و بخش روابط عمومی که فرآیند پذیرش و ثبت نام را پوشش می دهد.

نوشته خانه ایرانی به عنوان نماد نهمین نمایشگاه گردشگری تهران انتخاب شد اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

معرفی جاذبه‌های گردشگری ایران در نشریه «اینترنشنال بیزنس تایمز»

$
0
0

تهران

«با لغو احتمالی تحریم‌ها در آینده نزدیک، درهای اقتصاد ایران بر روی جهانیان گشوده می‌شود و میل خارجی‌ها برای سرمایه‌گذاری در کشور تقویت می‌شود و در این میان گردشگری یکی از بزرگترین پتانسیل‌هایی است که می‌تواند با برنامه‌ریزی مناسب به اوج شکوفایی برسد.»

به گزاش خبرگزاری ایسنا، نشریه «اینترنشنال بیزنس تایمز» در گزارشی به معرفی جاذبه‌های گردشگری ایران پرداخته که در صورت لغو تحریم‌ها می‌توانند بهترین پیشنهاد برای علاقه‌مندان به سفر به ایران باشد.

از ویرانه‌های تاریخی پرسپولیس تا کلان شهر تهران و از سواحل زیبا تا پیست‌های اسکی، گردشگران خارجی برای کشف ثروت‌های تاریخی، فرهنگی و طبیعی ایران کوله‌بار سفر می‌بندند.

اصفهان

اصفهان

شهر تاریخی اصفهان که از 1587 تا 1722 پایتخت سرزمین پارس بوده، به عنوان یکی از زیباترین شهرهای جهان شناخته می‌شود که در واقع اصلی‌ترین مقصد گردشگری در ایران است. خیابان‌های سرسبز، کاشی‌هایی که با دست نقاشی شده‌اند و البته معماری اسلامی منحصر به‌فرد آن اصفهان را به بی‌همتاترین شهر ایران بدل کرده است که در مرکز آن میدان نقش جهان قرار دارد که یکی از میراث جهانی یونسکو است. پل‌های زیبا بر روی زاینده رود و همچنین کاخ‌ها و مساجد زیبا به خوبی تبیین‌کننده این ضرب المثل معروف ایرانی است: " اصفهان، نصف جهان".

کوه‌های البرز

 
 کوه‌های البرز

رشته‌ کوه‌های البرز در شمال ایران از مرز کشور آذربایجان تا سواحل غربی و شرقی دریای خزر کشیده شده که بهترین تفرجگاه‌های اسکی خارج از اروپا را در خود جای داده است. دو پیست اسکی شمشک و دیزین در فاصله دو ساعتی با پایتخت قرار گرفته‌اند که پیست شمشک با سراشیبی‌های تند خود بیشتر مناسب اسکی‌بازان حرفه‌ای و دیزین بهترین جا برای تازه‌کارهاست.

تبریز

 
 تبریز

اگرچه تبریز یکی از پرجمعیت‌ترین شهرهای شمال غرب ایران و یک مرکز صنعتی است، اما در عین حال یکی از پایتخت‌های تاریخی ایران محسوب می‌شود که در منطقه آذربایجان و در ارتفاع 1350 متری از سطح دریا قرار دارد. تبریز با قدمت 4500 ساله دارای آثار تاریخی متعددی است که بیانگر گذر معماری ایران از گذشته‌های دور تا به امروز است که یکی از مهمترین آنها بازار تبریز است. بازار تبریز در سال 2010 به عنوان یک محوطه جهانی در یونسکو شناخته شد. این بازار بزرگترین بازار مسقف جهان و یکی از کهن‌ترین‌ها در خاورمیانه است.

تهران

 
 تهران

تهران با وجود اینکه قدمت شهرهای تاریخی ایران را ندارد، اما دارای رستوران‌ها، کافه‌ها، موزه‌ها و گالری‌های هنری بسیار زیبایی است. پایتخت کنونی ایران دارای زیبایی معماری در اصفهان و پرسپولیس نیست، اما موقعیت آن در دامنه‌ رشته کوه البرز فضای بسیار مناسبی برای کوهنوردی و قدم زدن در مناطق درکه و دربند ایجاد کرده است.

پرسپولیس

 
 پرسپولیس

این شهر که داریوش اول در سال 518 قبل از میلاد آن را بنا نهاد، در واقع پایتخت تشریفاتی امپراطوری هخامنشی بوده که در 70 کیلیوتری شمال شرقی شیراز واقع شده است. پرسپولیس در سال 333 قبل از میلاد توسط اسکندر مقدونی تخریب شد و از آن زمان تنها ویرانه‌ای از این شهر کهن بر جای مانده است. این شهر که نمونه‌ای شکوهمند از معماری سلسله هخامنشی است در سال 1979 به ثبت میراث جهانی یونسکو رسید.

نوشته معرفی جاذبه‌های گردشگری ایران در نشریه «اینترنشنال بیزنس تایمز» اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

پل طبیعت انتخاب اول مردم و انتخاب پنجم معماران

$
0
0

پل طبیعت

پل طبیعت

پل طبیعت انتخاب اول مردم و انتخاب پنجم معماران برجسته جهان در مسابقه معماری در سال ۲۰۱۵ شد.

 دکتر اردشیر نوریان با اعلام این خبر گفت: جایزه بین المللی A+ از معتبر ترین جوایز معماری جهان است و سازه های بر تر معماری را به منظور شناسایی سازه هایی که به بهبود و افزایش کیفیت زندگی روزانه مردم دنیا کمک می کنند، معرفی می کند.

مدیر عامل شرکت نوسازی عباس آباد افزود: A+ یک جایزه بین المللی معتبر در عرصه معماری است که بیش از 300 معمار نخبه از سراسر دنیا، هیات داوران آن را تشکیل می دهند. این جایزه هر ساله در سه بخش عمده برگزار می شود که پل طبیعت به دلیل سازه و همچنین کاربری اش توانست در بخش پل های عبوری جزو 5 سازه بر تر جهان در سال 2015 قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه پل طبیعت در بخش مردمی نیز توانست جایزه اول را به خود اختصاص دهد افزود: در بخش پل های بزرگراهی نیز پل طبیعت به انتخاب مردم توانست مقام اول این مسابقه بین المللی را به دست آورد.

به گفته نوریان این جایزه از آن جهت مهم است که علاوه بر انتخاب توسط بهترین معماران حال حاضر جهان، مردم نیز در آن نقش داشته و امکان ارائه نظر در مورد یک اثر معماری را دارند.

او ادامه داد: پل طبیعت، یک پیاده راه با 14هزار قطعه فولادی است که در سال 1393 در اختیار شهروندان قرار گرفت و در بنا نوروز امسال، پذیرای ده ها هزار از شهروندان تهرانی و گردشگران دیگر بود و تا به حال جوایزه سازه بر تر فولادی در سال 92 و خشت طلایی و پل بر تر کشور را در سال 93 به دست آورد.

نوشته پل طبیعت انتخاب اول مردم و انتخاب پنجم معماران اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

موزه‌ای که با تقلید از موزه‌های 262 ساله‌ اروپا و آمریکا ساخته شد

$
0
0

موزه

موزه

از جنگل «کبودوال» که می‌گذرند، آن‌قدر زیبایی در اطراف خود می‌بینند که دیگر چشم‌شان به موزه‌ی‌ «تاریخ طبیعی» استان گلستان نمی‌افتد،‌ موزه‌ای که با 12 سال پیش با تقلید از موزه‌های 262 ساله‌ اروپا و آمریکا ساخته شد.

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، موزه‌ی «تاریخ طبیعی» شهرستان کبودوال در استان گلستان، در جنگل «کبودوال» و 4 کیلومتری جنوب شرقی علی‌آباد کتول و در کنار جنگل هارون قرار دارد، هرچند آن را سال 82 ساخته‌اند و به نظر یکی از با سابقه‌های این جنگل محسوب می‌شود، اما هر چشمی آن را نمی‌بیند...

پدرام سیدرضایی، دانشجوی مدیریت جهانگردی که از 28 اسفند 93 تا 14 فروردین 94 به عنوان راهنما در این موزه حضور داشت، به بررسی برخی مشکلات موجود که موجب کم بودن تعداد بازدیدکنندگان این موزه هستند، پرداخت.

وی نبود تبلیغات و اطلاع‌رسانی ضعیف درباره‌ی این موزه را یکی از عواملی دانست که حتی مردم علی‌آباد کتول هم نسبت به این موزه ناآشنا هستند.

او قرار نداشتن موزه‌ی «تاریخ طبیعی» در نقطه‌ای مناسب از جنگل و مسیری که مسافران از آن بازدید می‌کنند را عامل دیگر این ناآگاهی دانست و افزود: با وجود این‌که استان گلستان و جنگل «کبودوال» به عنوان مناطق شاخص اکوتوریسم در کشور مطرح هستند، اما متاسفانه این موزه که خود یکی از عوامل به وجود آمدن این شاخصه است، مورد بی‌توجهی قرار گرفته و هر چشمی آن را نمی‌بیند.

سیدرضایی نبود نور کافی در موزه و یک‌سری از استانداردها در این موزه را از دیگر عوامل دانست و افزود:‌ این موزه از نظر دارا بودن آثار، تنوع خوبی دارد و حتی چند بنای قدیمی اطرافش هم می‌توانند برای بازدیدکنندگان جذاب باشند‌، اما چون معرفی درستی در سطح استان برای آن‌ها نشده توجه چندانی به آن نمی‌شود.

او با اشاره به فروش 271 بلیت از این موزه در طول 16 روز تعطیلات نوروزی، شلوغ‌ترین روز این موزه را 13 فروردین امسال دانست که براساس فروش بلیت، 42 نفر از این موزه بازدیدکرده‌اند و گفت: تعداد بازدیدکنندگان این موزه در یک روز از یک نفر تا 42 نفر می‌رسید.

وی با اشاره به اتفاقی که در طول چند سال گذشته در جنگل‌های کشور رخ داده و از هر خودرو مبلغی به عنوان ورودی به جنگل گرفته می‌شود، افزود‌: با توجه به این‌که از هر خودرو 4 هزار تومان به عنوان ورودی گرفته می‌شد، کسانی که این موزه را دیده و به آن وارد می‌شدند، تمایل چندانی برای پرداخت هزار تومان بلیت ورودی نداشتند و می‌گفتند برای ورودی جنگل پول زیادی پرداخت کرده‌ایم چرا باید برای موزه هم پول بدهیم، به همین دلیل و برای رعایت رسم مهمان‌نوازی، گاهی اوقات از افراد پولی گرفته نمی‌شد، تا آن‌ها تمایل بیشتری در بازدید از موزه داشته باشند.

او قیمت ورودی به موزه تاریخ طبیعی استان گلستان برای گردشگران داخلی را هزار تومان برای گردشگران خارجی پنج هزار تومان دانست.

نوشته موزه‌ای که با تقلید از موزه‌های 262 ساله‌ اروپا و آمریکا ساخته شد اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

کویرهای ایران آهنگ آرامش‌اند

$
0
0

دریای خاک

دریای خاک

می‌گویند کویرهای ایران آهنگ آرامش‌اند؛ بزرگ و بی‌انتها، و در کنار این آرامش وجود حیات‌وحش و پوشش جانوری و گیاهی متنوع، آثار طبیعی، ساکنان مهربان و سخت‌کوش به عنوان میراث طبیعی ارزشمند، چشم‌اندازی جذاب برای گذران اوقات فراغت جامعه‌ی جوان و به ویژه دانشجویان دارند، صحنه‌ای که ترویج گردشگری در مناطق کویری با پدیده‌های جذاب و منحصر به فرد را می‌تواند به وجود آورد.

به گزارش خبرنگار گردشگری ایسنا، طرح سراسری «دریای خاک» به منظور ترویج گردشگری در مناطق کویری ایران و به عنوان عاملی برای زمینه‌سازی سفر مسئولانه، عالمانه و پرنشاط دانشجویان به نواحی کویری کشور، در جهت حفظ «کویر» به عنوان میراث طبیعی برگزار می‌شود.

دکتر فریبا مومنی، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی توسعه‌ فرهنگی جهاددانشگاهی در توضیح این طرح به خبرنگار ایسنا توضیح داد.

وی با بیان این نکته که طرح «دریای خاک» یکی از طرح‌های سراسری مصوب از سوی معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی است و در ذیل طرح جامع «هفت شهر شایستگی» برای دانشجویان سراسر کشور اجرا می‌شود، هدف از برگزاری این طرح را ترویج گردشگری در مناطق کویری ایران در میان دانشجویان و توجه دادن آنان به اهمیت حفظ کویر به عنوان میراث طبیعی دانست.

او آشنایی با شیوه‌های مشارکت، مالکیت و ایجاد فرصت اقتصادی منتج از گردشگری برای مردم محلی کویر، آشنایی با جامعه محلی و آداب و رسوم ساکنان در کویر، آشنایی با روستاهای تاریخی کویر (با تکیه بر روستاهایی که از طرف یونسکو به عنوان ذخیره‌گاه زیست‌کره معرفی شده‌اند)، پاکسازی کویر از زباله با نام «رفتگر طبیعت»، آشنایی اجمالی دانشجویان با آثار تاریخی و فرهنگی موجود در نواحی کویری و آشنایی با سنتهای فرهنگی و فرهنگ عامه جوامع میزبان محلی مسیر ، تمرین کار گروهی، تقسیم کار و مدیریت بحران در حین کویرنوردی، اجرای برنامه¬های شب کویر، رصد ستارگان و نجوم آماتوری و کویرنوردی و کویرشناسی را از اهداف برگزاری این طرح خواند.

او با تاکید بر تداوم اجرای این نوع برنامه‌ها در معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی با همکاری مرکز گردشگری علمی – فرهنگی دانشجویان ایران درسال‌های آینده اظهار کرد: در این طرح حدود 200 دانشجو از مراکز دانشگاهی مختلف به مدت دو روز (1 – 2 اردیبهشت) علاوه بر بازدید از منطقه‌ی کویری شهداد و کلوت‌های شهداد، از آثار تاریخی شهر کرمان مانند «آرامگاه شاه نعمت الله ولی»، «باغ جهانی شاهزاده»، «حمام گنجعلی خان» و «بازار جدید و قدیم کرمان» دیدن می‌کنند.

مومنی همچنین از برگزاری برنامه‌های جانبی در این طرح دو روزه خبر داد که به عنوان نمونه می‌توان به حلقه‌ی آموزشی مقدماتی کمک‌های اولیه و نجات در کویر، حلقه آموزشی مقدماتی ستاره‌شناسی و رصد آماتور (برنامه-های ویژه شب کویر) و حلقه آموزشی مقدماتی نقش خانه‌های محلی در اقتصاد جوامع میزبان گردشگران در کویر اشاره کرد.

مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی توسعه‌ی فرهنگی جهاددانشگاهی با توجه به حوادث تلخ ناشی از ندانستن شیوه‌ها و ملاحظات مربوط به کویرنوردی مانند مرگ دو کویرنورد بر اثر گم کردنِ مسیر در کویر مرنجاب در ماه‌های اخیر بر اهمیت برگزاری حلقه آموزشی مقدماتی نقشه برداری و مسیریابی در کویر تاکید کرد.

نوشته کویرهای ایران آهنگ آرامش‌اند اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


از ظرفیت های مرزی استان ایلام در راستای توسعه گردشگری کمتر استفاده می شود

$
0
0

مرز

مرز

در حالی استان ایلام نزدیک ترین مرز کشور به عراق است که در سال های اخیر به دلیل فراهم نبودن شرایط لازم از این مزیت در جهت جذب گردشگری خارجی استفاده نکرده است.

 ایلام در غربی ترین نقطه ایران با ۴۲۰ کیلومتر مرز مشترک یکی از استانهای مرزی کشور بوده که مهمترین مرز زمینی کشور یعنی پایانه مرزی مهران نیز در این استان قرار گرفته است.

هم اکنون پایانه مرزی مهران به لحاظ تردد زائر و مسافر در کشور رتبه دوم را داراست و این یک مزیت مهم برای استان به شمار می رود چراکه این مرز به دلیل نزدیک بودن و امنیت مورد استقبال قرار می گیرد.

در کنار مسئله مرزی بودن استان با کشور عراق و تردد روزانه هزاران نفر زائر و مسافر، متاسفانه از ظرفیت های مرز مهران در راستای توسعه گردشگری استان کمتر استفاده می شود در حالیکه تردد مسافران خارجی زیادی از مرز زمینه برای جذب گردشگری خارجی در استان فراهم کرده است.

به عنوان نمونه چشمه های آبگرم شهرستان دهلران یکی از فرصت های گردشگری درمانی برای گردشگران خارجی است که اگر وارد شوند، فرصتی مناسب برای توسعه توریسم درمانی و استفاده از ظرفیت های این چشمه های آبگرم است.

جذب گردشگر خارجی یکی از مهمترین برنامه های میراث فرهنگی ایلام است

عبدالمالک شنبه زاده، مدیر کل میراث فرهنگی استان ایلام گفت: استان ایلام با تمدن ۱۰ هزار ساله و جاذبه های متنوع طبیعی که به عروس زاگرس شهرت دارد یکی از مهمترین استانهای کشور به لحاظ گردشگری است.

وی افزود: آثار چشم نواز طبیعی استان در کنار تمدن و تاریخ باعث شده این استان یکی از مقصدهای گردشگران داخلی و خارجی باشد.

مدیر کل میراث فرهنگی استان ایلام گفت: ایلام به لحاظ جغرافیایی ، اقلیمی و آب و هوایی ودارا بودن طبیعت بکر و آثار باستانی غنی از استان های برتر کشور است و می توان از این مزیت ها برای جذب گردشگران خارجی خصوصا گردشگران کشور عراق و استان های هم مرز با ایلام استفاده کرد.

شنبه زاده افزود: آثار ثبت شده باستانی و تاریخی در استان ایلام ۷۴۵ اثر است که شامل ۷۲۲ اثر تاریخی، ۲۱ اثر معنوی و دو اثر طبیعی است.

این مقام مسئول گفت: طی سالهای اخیر میزان جذب گردشگر در استان ایلام بیشتر شده و دلیل آن هم معرفی استان در سطح کشور بوده و هم اکنون درصدد جذب گردشگر خارجی برای استان هستیم.

شنبه زاده افزود: مرز مهران مهمترین مزیت و فرصت برای جذب گردشگر خارجی برای استان است که این مهم در دستور کار قرار گرفته و رنامه ها و طرحهای مختلفی نیز در این زمینه طراحی شده است.

مدیر کل میراث فرهنگی استان ایلام اظهار داشت: ایجاد زیرساخت های مناسب و ارائه خدمات نوین می تواند در جذب گردشگران داخلی و خارجی در استان ایلام بسیار موثر باشد.

وی افزود: ​یکی از مهمترین برنامه های استان ایلام با استان واسط عراق که نزدیک ترین منطقه عراق به استان است، تبادل گردشگر بوده است که این مهم در قالب یک تفاهم نامه برنامه ریزی شده است.

شنبه زاده تصریح کرد: امیدواریم برای سال ۹۴ شاهد تردد و ورود گردشگران خارجی به مناطق مختلف استان ایلام بوده تا از این ظرفیت استفاده کافی و وافی برده شود.

مدیر کل میراث فرهگی استان ایلام افزود: در این زمینه هم اکنون موانعی وجود دارد که درصدد حل این مشکلات و اجرایی شدن این تفاهم نامه برای ورود گردشگران خارجی به استان هستیم.

وی افزود: آزانس های گردشگری استان ایلام را نیز در زمینه جذب گردشگری خارجی فعال کرده ایم که امیدواریم منجر به جذب گردشگر برای استان شود.

شنبه زاده اظهار داشت: استان ایلام با داشتن ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق و همچنین برخورداری از یک هزار و ۵۰۰ جاذبه تاریخی، طبیعی و گردشگری از ظرفیت بالایی برای جذب گردشگران خارجی برخوردار است که باید از این ظرفیت به درستی استفاده شود.

ظرفیتهای بی نظیر صنایع دستی ایلام برای گردشگران خارجی

علی احمدی از کارشناسان صنایع دستی استان ایلام نیز گفت: یکی از مهمترین شاهکارهای استان بحث صنایع دستی است که گردشگران خارجی به صنایع دستی هر منطقه توجه جدی دارند.

وی افزود: از آنجایکه استان ایلام یکی از مهدهای صنایع دستی و گلیم نقش برجسته است به طور قطع جذب گردشگر خارجی برای استان برای معرفی و فروش صنایع دستی استان می تواند بسیار کمک کند.

این کارشناس صنایع دستی اظهار داشت: هم اکنون یکی از مهمترین مشکلات پیش روی صنایع دستی عدم معرفی و شناخت در سطح ملی است که الیته در سال جاری گردشگران زیادی از بازار صنایع دستی خرید انجام دادند.

احمدی فرهنگ های بومی و محلی را یکی از مهمترین عناصر دیگر برای جذب گردشگران خارجی در استان عنوان کرد و افزود: بدون شک فرهنگ های بومی و محلی استان و سوغات استان می تواند تاثیر زیادی برای ورود گردشگران خارجی به استان داشته باشد.

وی گفت: مسئله خرید و بازار از عناصر اصلی گردشگری امروز در کشور محسوب می شوند و استان ایلام باید در این زمینه فعالیت بیشتری انجام شود و راهکار اصلی آن هم ایجاد یک بازارچه دائمی در استان است.

احمدی افزود: علاوه بر یک بازارچه برای صنایع دستی و سوغات استان، یک مرکز خرید نیز برای استان و شهر ایلام ضروری است که هم اکنون این بخش در استان مورد غفلت واقع شده است.

زیرساخت های استان برای گردشگری خارجی باید فراهم شود

با توجه وجود مرز مهران و ظرفیت های بی نظیر طبیعی و تاریخی برای حضور گردشگر خارجی در استان ایلام، زیرساخت های لازم و رفع کمبودهای استان به خصوص در بخش امکانات تفریحی و رفاهی، هتل و... ضروری است.

استان ایلام با ۵۵۰ هزار نفر جمعیت شاید کم جمعیت ترین استان کشور باشد، ولی ظرفیتهای و پتانسیلهای این استان از جمله در بخش گردشگری بسیار زیادی است و می تواند نقش مهمی در کاهش بیکاری و اشتغال جوانان فراهم کند.

یکی دیگر از مسائلی که از برای ورود گردشگران خارجی به استان به طور قطع باید به آن توجه شد، تسهیل در در رفت و آمد آسان برای ورود گردشگران از مرز بین المللی مهران است.

نوشته از ظرفیت های مرزی استان ایلام در راستای توسعه گردشگری کمتر استفاده می شود اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

باور مردم محلی بر آن است که غار “گنجخانه”طلسم شده!

$
0
0

طبیعت

طبیعت

باور مردم محلی بر آن است که غار "گنجخانه" طلسم شده، برای همین کسی به ندرت نزدیک‌اش می‌شود، گاه حتی چوپان‌ها. با این حال گنجخانه هم مثل دیگر آثار طبیعی ایران از وجود زباله‌هایی که رد پای انسان را به رخ می‌کشد، در امان نمانده است.

به گزارش خبرنگار گردشگری ایسنا، گنجخانه غاری در انتهای دیواره سنگی در شرق سوباتان از توابع تالش در استان گیلان است، همان منطقه‌ای که به بهشت ایران شهرت دارد و در خردادماه هر سال مملو از گردشگر می‌شود.

مردم محلی، گنجخانه را می‌شناسند و به عنوان یکی از جاذبه‌های سوباتان به مسافران معرفی می‌کنند؛ اما به این نکته هم اشاره می‌کنند که این غار "طلسم" شده و اگر کسی وارد آن سود، صدمه می‌بیند، برای همین کمتر کسی جرأت داخل شدن به آن را دارد. تا به حال گروه حرفه‌ای غارنورد و یا غارشناس کاوشی در این محل انجام نداده و مردم هم بدون دسترسی به اطلاعات علمی، به افسانه بافی‌های خود درباره این غار ادامه می‌دهند.

برخی حتی بر این باور هستند که داخل این غار گنجی نهان شده است؛ اما شاید به خاطر طلسمی که از آن سحن به میان است، کسی برای یافتن گنج پایش را به داخل غار نگذاشته است.

عده‌ای از مردم محلی هم معتقدند، در دل این غار که در ارتفاعات تالش قرار دارد، همانند غار علیصدر، دریاچه بزرگی وجود دارد و آب‌هایی که در حفره‌های معروف سوباتان فرو می‌روند، داخل آن دریاچه می‌ریزد.

حال قرار است طلسم غار گنجخانه شکسته شود. قرار است انجمن غارنوردی و غارشناسی ایران با هماهنگی بهمن جلیلی، یکی از فعالان گردشگری سوباتان اردیبهشت امسال به طور رسمی غار گنجخانه را کاوش و بررسی کنند و با تحقیقات علمی خود به تمام افسانه‌ها پایان بدهند.

نوشته باور مردم محلی بر آن است که غار “گنجخانه” طلسم شده! اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

شهرستان گراش دیدنی‌هایی دارد که نباید دیدن آنها را خصوصا در فصل بهار از دست داد

$
0
0

گراش

گراش

شهرستان گراش دیدنی‌هایی دارد که نباید دیدن آنها را خصوصا در فصل بهار از دست داد.

به گزارش ایسنا، منطقه فارس، گراش، از شمال، جنوب و شرق با شهرستان لارستان و از غرب با شهرستان‌های لامرد و خنج همسایه است و با وجود آنکه کمتر معرفی شده، جاذبه‌ها و دیدنی‌های گردشگری متعددی دارد. سد تنگ‌آب، برکه کل، قلعه گراش، حسینیه سنگ‌آوی، مسجد آخوند، کاروانسرای برمیر و خانه فضل‌الله خان از دیدنی‌های شهرستان گراش به شمار می‌رود.

سد تنگ آب (تگ آو) در جنوب غربی شهر گراش و در تنگه‌ای به همین نام در کوه سیاه قرار گرفته است. این بنا مربوط به دوره ساسانی است و در دوران صفویه بازسازی شده است.

آب انبار برکه کَل یکی از عجیب‌ترین، با شکوه‌ترین و بزرگترین آب انبارهای ساخته شده در ایران است. مسجد آخوند یکی از کهن‌ترین مساجد برجای مانده در محله ناساگ شهر گراش است که در سال (1405 ه. ق.) ساخته شده و در سال 1312 خورشیدی بازسازی شده است.

حسینیه اعظم که در سال‌های معاصر ساخته شده به علت عظمت و شکوه خاصی که از دیدگاه معماری اسلامی دارد، همیشه مورد توجه مسافران بوده است. قلعه گراش (همایون دژ) که هم اکنون تنها ویرانه‌هایی از آن برجای مانده، بر روی تل بزرگی به ارتفاع 1070 متری از سطح دریا به نام «کلات» قرار دارد و شهر گراش گرداگرد آن توسعه یافته است.

هفت برکه دربرگیرنده 7 آب انبار است که در اندازه‌های گوناگون و زمان‌های متفاوت ساخته شده و در فاصله کمی نسبت به هم قرار دارند. هفت برکه در مسیر رودخانه فصلی «بزئود» و در محله ناساگ قرار گرفته است.

کُنار زیارت، زیارتگاهی است که به دلیل وجود درخت کنار (سدر) کهنسالی به قطر حدود 3 متر و بقعه‌ای با کاشی‌های لاجوردی که در نزدیکی آن ساخته شده، مورد احترام و تقدیس مردم قرار گرفته است. این بنا در 13 کیلومتری غرب شهر گراش جای دارد.

سفال گری، زری دوزی، نی‌پیچی، انواع شیرینی محلی و فرآورده‌های تولید شده از خرما از صنایع‌دستی و سوغات‌ شهرستان گراش بشمار می‌رود.

شهرستان گراش از جمله نقاط گرمسیری استان فارس بشمار می‌رود و بهترین فصل برای سفر به آن منطقه و دیدن دینی‌های آن، فصل زمستان و ماه‌های اول فصل بهار است. این شهرستان مردمانی خونگرم و میهمان‌نواز دارد که همواره پذیرای مسافران و گردشگران بوده‌اند.

نوشته شهرستان گراش دیدنی‌هایی دارد که نباید دیدن آنها را خصوصا در فصل بهار از دست داد اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

گوردخمه های متعدد از دوره های مختلف در ایران

$
0
0

صحنه

گوردخمه به نوعی معماری صخره ای گفته می شود. گوردخمه فضایی در صخره‌ها، کوه‌ها و یا تپه‌ها است که برای خاکسپاری متوفیان ساخته می‌شده‌است. در ادیان ایران باستان، به علت اعتقاد به مقدس بودن خاک از دفن کردن اجساد خودداری کرده و آن ها را در محفظه هایی که بر پیکر صخره ها می تراشیده اند، قرار می دادند.

گوردخمه در زبان عامیانه گاه به طور هم معنی و مترادف با استودان نیز به کار گرفته می‌شود. کلمه استودان از دو واژه “استو” به معنی استخوان و “دان” به معنی جایگاه تشکیل شده و محل نگهداری استخوان متوفیان بوده است. به گوردخمه استودان که از ریشه واژه های استخوان به علاوه دان گرفته شده، گاهی به باور غلط «خرفت خانه» نیز گفته می شود.

لارم به ذکر است گوردخمه و استودان از لحاظ ساختاری با هم تفاوت دارند. استودان‌ها در مقایسه با گوردخمه‌ها دارای ظاهر بسیار ساده‌تری بوده و ابعاد کوچکتری نیز دارند و در واقع حفره‌هایی هستند که برای نگهداری استخوان متفویان در داخل صخره ها ایجاد می شدند. در مقابل گوردخمه ها در اصل آرامگاه هایی بودند که در دل کوه و صخره کنده می شدند و شکل اتاقی دارند که یک یا چند قبر در داخل آن‌ها تعبیه می شد. این فضاهای اتاقی شکل، گاه جای کافی برای نشستن، قرار دادن اشیاء و برگزاری مراسم داشته اند.

گوردخمه های متعددی از دوره های مختلف در ایران یافت شده اند. گوردخمه ها را نمی توان به شخص خاصی منسوب کرد و در مورد قدمت آنها نیز اتفاق نظر وجود ندارد و نظرات متعددی در مورد سن آن‌ها ارائه شده است. در حالت کلی می توان گفت گوردخمه های ایران از لحاظ قدمت به سه دسته کلی تقسیم می شوند.

۱) گوردخمه های دوره مادها

۲) گوردخمه های دوره هخامنشیان

۳) گوردخمه های دوره پس از هخامنشیان

در ادامه هر کدام از گوردخمه ها را با تفکیک دوره تشریح خواهیم کرد.

گفتنی است که از دوران پیش از ماد گوردخمه‌های زیادی در مناطق تحت نفوذ اورارتو در اطراف دریاچه وان در ترکیه امروزی یافت شده‌است. به این ترتیب می‌توان نتیجه گرفت که گوردخمه‌ها بیش از آنکه ریشه و منشاء آشوری و مادی داشته باشند، به هنر معماری اورارتوها مرتبط هستند.

گوردخمه های دوره مادها:

گوردخمه‌های یافت شده از دوران مادها نوع تکامل یافته هنر اورارتویی هستند. زیرا برخلاف گوردخمه‌های دوره اورارتو، اغلب دارای نقش‌برجسته و تزئینات معماری مانند ستون و نیم‌ستون بوده و بر اساس اهمیت فرد دفن شده و همچنین تاریخ ساخت، دارای نمای ورودی متفاوت هستند. برخلاف گوردخمه‌های هخامنشیان که صاحبانشان مشخص و معلوم هستند، گوردخمه‌های دوران ماد را نمی‌توان به شخص خاصی منسوب نمود. از طرفی به لحاظ مورد دستبرد قرارگرفتن در طول تاریخ، نمی‌توان در رابطه با چگونگی تدفین و یا ماهیت اشیاء همراه مرده در گوردخمه‌های این دوره، اظهارنظر نمود.

گوردخمه های مادی خود بر اساس نمای ورودی به طور کلی به سه دسته مختلف تقسیم می‌شوند:

  • گوردخمه‌هایی که در نمای ورودی دارای ستون آزاد هستند. از جمله نمونه های این گوردخمه ها می توان به گوردخمه فخریگاه یا دخمه سنگی، گوردخمه صحنه و گوردخمه دکان داود اشاره کرد. گوردخمه فخریگاه واقع در پانزده کیلومتری شمال شرقی مهاباد با شماره ۲۸۸ به ثبت ملی رسیده است. گوردخمه صحنه نیز در۶۰ کیلومتری راه کرمانشاه به همدان در محل سراب صحنه و گوردخمه دکان داود در نزدیکی سرپل ذهاب قرار دارد. گوردخمه صحنه که در تاریخ ۱۳۱۵/۱۰/۱۰ و با شماره ثبت ملی ۱۴۸ به ثبت رسیده است از جمله نادرترین گور دخمه های دوطبقه دوره مادها می باشد.
  • صحنه

گوردخمه صحنه

  • گوردخمه‌هایی که به جای ستون آزاد، در دوطرف نمای ورودی آن‌ها دو نیم ستون تزئینی در کوه کنده شده‌است. از این نوع گوردخمه‌ها می‌توان به گوردخمه دودختر یا دادور با شماره ثبت ملی ۲۹۹ (نزدیکی ممسنی استان فارس) و گوردخمه آخور رستم (هشت کیلومتری جنوب تخت جمشید) اشاره کرد.
  • دودختر یا دادور

گوردخمه دودختر یا دادور

  • گوردخمه‌های ساده که فاقد ستون یا نیم‌ستون بوده و عمدتا در منطقه کردستان یافت شده‌اند. گوردخمه سکاوند (پانزده کیلومتری هرسین کرمانشاه)، گوردخمه دیره (قریه دیره سرپل ذهاب) و گوردخمه سرخ‌ده (۱۹ کیلومتری گوردخمه سکاوند) از این جمله‌اند.
  • گوردخمه سکاوند

گوردخمه سکاوند

گوردخمه های دوره هخامنشیان:

گوردخمه‌های هخامنشی برخلاف گوردخمه‌های مادها، شکلی یکسان داشته و طرحی از صلیب دارند. ورودی گوردخمه معمولا در محل تلاقی دو خط صلیب واقع بوده و در اطراف آن بر روی خط افقی صلیب، نیم ستون‌هایی کنده شده‌است. بر قسمت بالایی صلیب شامل یک نقش برجسته ظریف و بخش پایینی آن معمولا فاقد هر تزئینی بوده‌است. اغلب گوردخمه‌های هخامنشی در نقش رستم و نقش رجب متمرکز هستند.

نخستین نمونه این گوردخمه‌ها مربوط به داریوش بزرگ بوده و سایر نمونه‌ها از آن تقلید نموده‌اند. آخرین گوردخمه هخامنشی مربوط به داریوش سوم است که کار حجاری آن (ظاهرا با حمله اسکندر مقدونی به ایران) ناتمام مانده و فقط در قسمت بالای آن نقش شاه را در مقابل آتشدان نشان می‌دهد. تعداد قبور در گوردخمه‌های هخامنشی از دو قبر تا ۹ قبر متفاوت است.

با توجه به این واقعیت که داریوش سوم تنها شش سال حکومت کرد و با توجه به میزان حجاری ناتمام انجام شده در مقبره وی، به نظر می‌رسد که کار ساخت هریک از این گوردخمه‌ها بیش از ده سال به طول می‌انجامیده‌است.

نقش رستم

نقش رستم

گوردخمه های پس از هخامنشیان:

با حمله اسکندر به ایران و پیدایش سلسله‌های سلوکیان و اشکانیان، نقش مذهب در سلطنت بکلی کمرنگ شد. سلوکیان یونانی (جانشینان سلوکوس یکم) بوده و مذهبی متفاوت با ایرانیان داشتند. منابع کافی در خصوص دین و مذهب اشکانیان نیز وجود ندارد. به گونه‌ای که گمان می‌رود آنان مختلف‌الدین بوده و مردگان خود را (برخلاف زرتشتیان) به طرق گوناگونی دفن می‌کرده‌اند. بنابراین از این دوران گوردخمه‌ای به شکلی که در دوران هخامنشیان یا مادها برای شاهان ساخته می‌شده، یافت نشده‌است. صرفا دخمه‌های عمومی به دو شکل درون خاک و درون سنگ برای رعایای زرتشتی ساخته می‌شده و پس از قراردادن تعداد معینی از اجساد، درب آنها با سنگ و آهک مسدود می‌شده‌است.

با ظهور ساسانیان، مذهب زرتشتی در ظاهر مجددا ارزش یافته و حتی دولت مرکزی در بخش‌هایی از کشور همچون گیلان، مهرپرستان را تحت فشار قرار داد. ولی با این وجود، ساخت گوردخمه‌های دوران هخامنشی دیگر رواجی نیافت و ساخت دخمه‌های عمومی تا قرنها پس از حمله اعراب به ایران ادامه پیدا کرد. درحال حاضر هنوز در برخی مناطق ایران٬ به‌ویژه در غرب٬ گوردخمه‌ها برای خاکسپاری مرده‌گان استفاده می‌شود. مثلا در خرم‌آباد برخی خانواده‌ها بجای ایجاد قبر تازه٬ مرده را در گوردخمه خانوادگی قرار می‌دهند که به آن لَحَک می‌گویند.

نوشته گوردخمه های متعدد از دوره های مختلف در ایران اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

رویای شهری در زیر زمین

$
0
0

شهر زیرزمینی

در روایت بازماندگان سیلک کاشان، وقتی به نوش آباد می رسی، افسانه ای دهان به دهان شنیده می شود که زیر پوست این شهر، تاریخ نفس می کشد تا اینکه در کمال ناباوری، در آغاز دهه هشتاد رویای شهری در زیر زمین نوش آباد به حقیقت پیوست .
شهر زیرزمینی

در تابستان ۸۳ آخرین ضربه کودکی که به بازیگوشی خود، بر دیواره های قلعه تاریخی نوش آباد با کلنگ کارگران میراث فرهنگی ضربه می زد، ناگهان راهی به تاریخ گشود .زمین فرو رفت و کارگران، در ناباوری خود، راه زیر زمینی را دنبال کردند و به دالانهایی رسیدند که اول معما بود و اینچنین بود که در عمق ۲۰ متری زیرزمین افسانه به واقعیت پیوست.

در مجموعه تاریخی چاله سی شهرنوش آباد از توابع شهرستان آران و بیدگل شهری در زیرزمین به نام “اویی” وجود دارد که برای همه بازدیدکنندگان شگفت انگیز است. شهر زیر زمینی نوش آباد ‘اویی’ که در سه طبقه معماری و به صورت دستکند تا عمق ۲۰ متری زیر زمین حفر شده، چیزی فراتر از مراکزی است که به عنوان شهر زیرزمینی در مناطقی شامل شهر ‘کوبرپدی’ استرالیا یا ‘کاپادوکیه’ ترکیه و یا ‘ونکوور’ کانادا معرفی شده اند. این شهر زیرزمینی از جمله مناطق باستانی و تاریخی است که در شمال استان اصفهان و به فاصله پنج کیلومتری از کاشان، شهر تپه های باستانی سیلک قرار گرفته که هنوز نشانه های اعجاز هنر مردمانی از دوره های سلجوقی تا قاجار را با خود به امانت دارد.

2391

فلسفه وجودی معماری این مجموعه باستانی را در سه گزینه می توان تعریف کرد؛ محلی برای عبادت کنندگان آیین ‘میترائیسم’، مکانی برای حفاظت در برابر گرمای ۴۰ درجه کویر و یا پناهگاهی در برابر مهاجمانی که این بخش از فلات مرکزی را هدف می گرفتند.

وسعت این اثر باستانی که از عمق چهار متری شروع شده و تا عمق ۱۶ متری ادامه دارد هنوز مشخص نیست، اما بنا به شواهد موجود و گفته شهروندان کهنسال، تا غار ریس در شهر سبز ‘نیاسر’ از توابع شهرستان گسترش داشته است. آثار معماری بدست آمده تاکنون در سه طبقه، شامل راهروهای باریک به همراه اتاق های چهار گوش با طاقچه های ایجاد شده در دیوارهاست و ارتباط بین طبقات بوسیله چاه های عمودی حفر شده با عمق پنج تا هتف متر است.

ورودی شهر زیرزمینی نوش آباد، راهرویی باریک به اندازه یک نفر است، زمانی که به داخل شهر وارد شوی، بوی خاک مرطوب به مشام می‌رسد. دالان‌های تنگ با ارتفاعی کمتر از یک انسان ایستاده، تو را به بخش‌های داخلی شهر می‌رسانند. فضاهای در نظر گرفته شده برای شهر در حد فضاهای ضروری است و سیستم تهویه‌ آن بر اساس اختلاف فشار هوا با سطح زمین کار می‌کند که گردش و تصفیه هوا برای تنفس در آن را امکان پذیر می سازد. حجره‌های کوچک ‌به ابعاد دو متر در دو متر، سرویس‌های بهداشتی ابتدایی، فضاهای پناهگاهی، تونل‌های ارتباطی و تهویه هوا و چاه‌های آب از جمله‌ فضاهای این شهر زیرزمینی است.

n00061084-b noshabad-2810-mm1

در مواقع نا امنی و پناه گرفتن در زیر زمین آب مصرفی اهالی از پایابها و قناتها تامین می‌شده‌است. علاوه بر پایابها مسیر اویی‌ها بگونه‌ای بوده که در بعضی از قسمتها به قنات مرتبط می‌شده‌است . تاریخ ایجاد و استفاده از این بناها به دوران ساسانی و اوایل اسلام می‌رسد که در دورانهای بعد یعنی سلجوقی تا صفویه و حتی قاجار مورد استفاده بوده‌است . این مجموعه ارزشمند به شماره ۱۵۸۱۶ و به سال ۱۳۸۵ ثبت در فهرست آثار ارزشمند ملی گردیده‌است.

منبع: سایت ارگ توریسم

نوشته رویای شهری در زیر زمین اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

Viewing all 660 articles
Browse latest View live