Quantcast
Channel: جاذبه های گردشگری –توریست ها
Viewing all 660 articles
Browse latest View live

10 منظره زیبا از جزیره ماده‌را / عکس

$
0
0

جزیره پرتغالی ماده‌را در فاصله ای نزدیک از سواحل کشور مغرب در آب های اقیانوس اطلس قرار دارد. مناظر طبیعی این جزیره به اندازه ای زیبا است که به یک بهشت زمینی شباهت دارد.

به گزارش توریست‌ها به نقل از جام جم آنلاین، جزیره ماده را به دلیل آب وهوایی شبه استوایی بیشتر شبیه یک باغ طبیعی بوده که زیباترین باغ های اقیانوس اطلس را در خود جای داده است. جزیره ماده را به دلیل سواحل زیبا ، کوهستان های سرسبز و خانه هایش با معماری سنتی یکی از بهترین نقاط برای اکوتوریسم محسوب می شود. 10 عکس از طبیعت بدیع جزیره ماده را را برای این گزارش انتخاب کرده ایم. 10 منظره زیبا از جزیره ماده را.

چشم انداز ساحلی صخره ای و آب های اقیانوس اطلس

چشم انداز ساحلی صخره ای و آب های اقیانوس اطلس در نزدیکی بندر سانتانا در شمال جزیره ماده را.

بندر فونکال مرکز جزیره ماده

بندر فونکال مرکز جزیره ماده را که به خلیج فونکال مشرف بوده و دارای منظره ای بسیار بدیع است.

ساحل زیبای بندر کوچک سانتانا

ساحل زیبای بندر کوچک سانتانا در شمال جزیره ماده را.

منظره باغ نباتی مونته

منظره باغ نباتی مونته در شمال بندر فونکال که به کمک یک تله کابین می توان در کمتر از 15 دقیقه 500 متر ارتفاعی که ساحل را از این باغ زیبا جدا می کند، پیمود.

جزیره ماده را یک مقصد ایده آل برای اکوتوریست ها

جزیره ماده را یک مقصد ایده آل برای اکوتوریست ها است. چشم اندازی زیبا از منطقه ای کوهستانی که ابرها دره آن را پوشانده اند.

آب و هوای شبه استوایی جزیره ماده

آب و هوای شبه استوایی جزیره ماده را امکان رشد و نمو هرگونه گیاهی را فراهم می کند. تصویر یک باغ به سبک ژاپنی در باغ بزرگ نباتی مونته.

چشم انداز رویایی از آب های اقیانوس اطلس

چشم انداز رویایی از آب های اقیانوس اطلس و ساحل صخره ای جزیره ماده را و آبشاری که از صخره به پایین می ریزد.

تصویر منازل زیبا و دیدنی با معماری سنتی در بندر سانتانا

تصویر منازل زیبا و دیدنی با معماری سنتی در بندر سانتانا که نماد جزیره ماده را هستند.

منظره هوایی از جاده پلکانی

منظره هوایی از جاده پلکانی، ساحل و آبهای اقیانوس از فراز صخره مرتفع در جزیره ماده را.

جزیره ماده

جزیره ماده را بیشتر به یک باغ طبیعی گسترده شباهت دارد و کلیه امکانات رفاهی برای توریست ها در آن ایجاد شده است. عرض این جزیره از 22 کیلومتر متجاوز نبوده و مرتفع ترین مکان آن قله پیکوروئیوو با 1861 متر ارتفاع است.

نوشته 10 منظره زیبا از جزیره ماده‌را / عکس اولین بار در توریست ها پدیدار شد.


هالشتات؛قدیمی‌ترین دهکده‌های مسکونی اروپا

$
0
0

هالشتات Hallstatt دهکده کوچکی ست در اتریش که در کنار دریاچه ای به همین نام قرار دارد.

این دهکده که مناظر بسیار زیبایی هم دارد قدمتی 7000 ساله دارد و از همان ابتدا بخاطر داشتن معدن عظیم نمک در دنیا معروف شده بود. همین امر موجب شد تا این دهکده تا به امروز همچنان ساکنان خود را حفظ کرده باشد و یکی از قدیمی‌ترین دهکده‌های مسکونی اروپا نام بگیرد. حتی امروزه نیز بسیاری برای کشف نمک به کوهستان نمک این دهکده راهی می‌شوند. از دیگر جذابیت‌های این دهکده‌ی تاریخی علاوه بر زیباییش انواع تفریحاتی است که می‌توان در آن انجام داد ، در فصل‌های گرمتر در اطراف دریاچه هالشتات در این روستا ورزشکاران زیادی به دوچرخه سواری ، قایقرانی یا پیاده روی می‌پردازند و فصل زمستان برای علاقه مندان به ورزشهای زمستانی نظیر اسکی مناسب است.

در این منطقه هتل‌های کمی وجود دارد و به دلیل حجم بالای توریست‌ها در تابستان تقریبا تمام خانه‌ها نقش یک هتل را ایفا می‌کنند. این روستا به دلیل قدمت تاریخی که دارد در سال 1997 به لیست میراث جهانی یونسکو اضافه شد.

Hallstatt هالشتات

Hallstatt هالشتات

Hallstatt هالشتات

نوشته هالشتات؛قدیمی‌ترین دهکده‌های مسکونی اروپا اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

دیدنی‌های شهر زیبای لیون

$
0
0

تعداد محدودی از شهر‌های فرانسه هستند که همانند لیون می‌توانند تاریخ غنی و طولانی فرانسه را به جهانیان نشان دهند .این شهر پایتخت منطقه‌ی رون-آلپ بوده و در مرز بین سوییس و ایتالیا قرار دارد. با چشم‌پوشی از بلایای طبیعی و ساخته‌ی دست بشر در طول تاریخ 2000 ساله‌اش، بخش‌های غنی و مختلف لیون نمایانگر کامل تاریخ آن است. از حومه‌ی رنسانس Vieux تا تپه‌های فورویر Fourvière که رومیان برای اولین بار در آن سکنی گزیدند، هر‌کدام از مناطق لیون تجربه‌ی گردشگری منحصر به فردی را برای بازدیدکنندگان پیشنهاد می‌کند. بسیاری از جاذبه‌های برتر لیون، در شب بیشتر خود را به نمایش می‌گذارند. به همین خاطر است که به این شهر نام پایتخت شب را داده‌اند. هم‌چنین این شهر زادگاه سرآشپزهای بزرگی است و به همین خاطر نیز به پایتخت غذاهای لذیذ شهرت یافته است. همین موضوع می‌تواند دلیل خوبی برای بازدید توریست‌ها از آن باشد. در ادامه با توریست‌ها همراه شوید تا با 10 جاذبه برتر شهر لیون آشنا شوید:

  1. میدان بلکور:

میدان بلکور

یکی از جاذبه های اصلی منطقه Presqu’île واقع بین سئون و رودخانه ها رون، میدانی به نام بلکور است که بزرگترین میدان عابر پیاده در اروپا محسوب می‌شود. اندازه‌ی بزرگ میدان آن را به یک مکان ایده‌آل برای فستیوال‌های محلی، کنسرت‌های خیابانی و رویداد‌های مخصوص تبدیل کرده است. اضافه شدن یک چرخ و فلک بزرگ نیز زیبایی خاصی به آن بخشیده است. هم‌چنین مجسمه‌های زیادی در آن وجود دارد که شامل یک مجسمه‌ی قرن نوزدهم از پادشاه لویی چهاردهم نشسته بر اسب است، اما نزدیکی این میدان به یک مرکز خرید لوکس باعث ایجاد ترافیک بیشتری در آن می‌شود.

  1. کلیسای جامع لیون:

کلیسای جامع لیون

این کلیسا در قلب منطقه‌ی Vieux لیون قرار گرفته است. کلیسای سنت جان باپتیست د لیون در طول 300 سال ساخته شد و باقی مانده‌ی هر دوره از ساخت و ساز در آن، کاملا از ساختار کلیسا مشهود است. پنجره‌های رنگی شیشه‌ای و علامت صلیب در هر دو طرف آن به سال 1200 برمی‌گردد. ساعت نجومی قرن چهاردهم، یک فناوری بسیار بزرگ برای زمان خود محسوب می‌شد. ارگان چشمگیر کلیسا، در 1800 دوباره بازسازی شد. از ویژگی‌های بارز باقی‌مانده از ساختمان‌های قرن چهاردهم که موقعیت مورد نظر را قبل از ساختمان کلیسا اشغال کرده‌اند، باغ‌های باستان‌شناسی در کنار درب است که واقعا ارزش بازدید کردن را دارد.

  1. تئاتر رومی فورویر:

تئاتر رومی فورویر

این تئاتر رومی، یکی از قدیمی‌ترین تئاترهای موجود در فرانسه است که به دستور آگوستوس در قرن 15 تا 17 قبل از میلاد ساخته شد و در زمان سلطنت هادریان گسترش یافت. این ساختمان کنار تپه‌ی فورویر ساخته شده است که در زمان رومیان درست در مرکز شهر قرار داشت. سالن تئاتر دارای صندلی‌های شیب‌دار، طبقات تزیین شده و یک صحنه‌ی نمایش بزرگ است. در نزدیکی آن، باقی مانده‌ی ادئون قرار گرفته است که بسیار کوچک‌تر از این سالن تئاتر بوده و برای نمایش‌های موسیقی و رقابت‌های شعر مورد استفاده قرار می‌گرفت.

  1. موزه‌ی هنرهای زیبا:

موزه‌ی هنرهای زیبا

این موزه از سنگ‌های جمع آوری شده از سقوط دیوار ساخته شده است. این موزه اولین مکان صومعه‌ی سنت پیر بوده است. زمانی که راهبه‌ها در طول انقلاب فرانسه از شهر اخراج شدند، شورای شهرداری این ساختمان را به عنوان محلی برای حفظ گنجینه‌های فرهنگی این شهرستان انتخاب کرد. به طور رسمی در سال 1803 افتتاح شد و به طور کامل در سال 1990 بازسازی گردید. موزه‌ی امروزی با داشتن مجموعه‌های عظیمی از دوران مصر باستان و نقاشی های قرن بیستم مانند ماتیس، پیکاسو و براک، می‌تواند با موزه‌ی لوور فرانسه در حجم و تنوع رقابت کند.

  1. Mur des Canuts:

Mur des Canuts

در بلوار DES Canuts واقع شده است. این نقاشی دیواری گسترده، میراث محله‌ای را به تصویر می‌کشد که اولین مکان برای بیشتر بافندگان ابریشم در شهر بوده است. این نقاشی در سبک trompe-l’oeil نقاشی شده است و با آبرنگ بر روی گچ کشیده شده است تا مرز بین هنر و واقعیت را به تصویر بکشد. این نقاشی برای اولین بار در سال 1987 کشیده شد و سپس در طی سال‌های مختلف بازسازی و مرمت گردید.

  1. Rue St-Jean :

Rue St-Jean

شاهراه اصلی در منطقه Vieux لیون، Rue St-Jean است که برای اولین بار مرکز صنعت ابریشم در شهر بود. بازدیدکنندگان می‌توانند نمونه‌های بسیار خوب و ظریفی از معماری رنسانس و حومه‌ی شهر در این منطقه پیدا کنند. بیشتر خانه‌ها و کاخ‌های زیبا برای بازرگانان ابریشم ساخته شده است. رستوران‌ها که در قرن نوزدهم برای آشپزی خانواده‌های اشرافی به کار می‌رفت، هم‌اکنون برای استفاده‌ی عموم گسترش و توسعه یافته است. این مکان یکی از بهترین مکان‌های موجود در شهر لیون برای نمایش خوراک‌های محلی مانند gratin dauphinois و rognons de veau à la moutarde است.

  1. میدان ترو( Place des Terreaux) :

میدان ترو

این میدان در مرکز شهر لیون قرار گرفته است. اولین ساخت آن به قرن سیزدهم بر می‌گردد و نقش بسیار مهمی در تاریخ این شهر بازی می‌کرد. این میدان در اصل به عنوان بخشی از یک استحکام دیواری ساخته شد و سپس به میدان شهر تبدیل گردید. این مکان شاهد گردن‌زدن‌های مختلفی از طول انقلاب فرانسه بوده است. میدان مرکزی امروزه از شرق با تالار شهر لیون و از جنوب با موزه‌ی هنر‌های زیبا هم مرز است. در قسمت شمالی این میدان نیز یک فواره قرار دارد که توسط فردریک آگوست، خالق مجسمه‌ی آزادی طراحی شده است.

  1. پارک سرطلایی(Parc de la Tete d’Or):

پارک سرطلایی

پارک سر طلایی در لیون، یک مقصد و مکان محبوب برای خانواده‌ها،دوچرخه‌سواران و دوندگان است. بیشتر جذابیت این پارک به خاطر وجود چرخ و فلک ، باغ وحش، یک قطار کوچک و خیمه شب بازی در آن است. همچنین در این پارک، انواع امکانات ورزشی در تمامی زمینه‌ها وجود دارد. دریاچه‌ای که در آن قرار گرفته است، فرصت قایق‌سواری،پیک نیک دریایی و پیاده روی درامتداد خط ساحلی زیبای آن را فراهم می‌کند. چیزی که برای بازدیدکنندگان بیشتر جذاب خواهد بود، Jardin Botanique de است که ویژگی‌های گلخانه‌های قرن نوزدهم را به تصویر می‌کشد و با طیف گسترده‌ای از گیاهان گرمسیری، از جمله آلاچیق قدیمی، گیاهان گوشتخوار و نیلوفرهای آبی از آمازون پر شده است.

  1. کلیسای فورویر:

کلیسای فورویر

این کلیسا در قرن نوزدهم توسط معماری به نام پیر بوسان طراحی شده است. معماری کلیسا در نوع خود بی‌نظیر بوده و هر دو سبک بیزانسی و روم شرقی در آن به کار رفته است. علاوه بر چهار برجی که از گوشه‌های آن سر برافراشته است، این کلیسا دارای یک برج ناقوسی با مجسمه‌ی طلایی از مریم مقدس است. محراب بالای کلیسا نیز با موزاییک و شیشه‌های رنگی آراسته شده است. بازدیدکنندگان می‌توانند برای رسیدن به این کلیسا از ایستگاه های مترو استفاده کنند و یا با پای پیاده تپه‌های فورویر را بپیمایند.

  1. کوچه‌های ترابوله(Vieux Lyon Traboules) :

کوچه‌های ترابوله

لیون به خاطر داشتن مسیر های ترابوله که از پول حاصل از فروش ابریشم ساخته شده بود، مشهور است. این مسیر‌ها، برای حفاظت از پارچه‌های ظریف از آب و هوای نامساعد که از منطقه‌ای به منطقه‌ی دیگر منتقل می‌شد، ساخته شده است. منطقه‌ی Vieux لیون یکی از طولانی‌ترین ترابوله‌ها را در شهر دارد. به خاطر وجود درهای پنهانی، کریدور‌ها در طول جنگ جهانی دوم به مکانی مناسب برای فرار از دست دشمن تبدیل شده بودند. امروزه بسیاری از این ترابوله‌ها دارای مالک خصوصی هستند. با این‌حال، بازدید کنندگان می‌توانند در طول ساعت‌های خاصی از روز از این مکان‌ها دیدن کنند.

نوشته دیدنی‌های شهر زیبای لیون اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

فصل پاییز کجا سفر کنیم؟

$
0
0

,پاییز,طبیعت,ایران,Fall

پاییز گردی در ایران

جنگل و کویر اغلب انتخابی مسلم برای پاییزگردی هستند، درحالی‌که گاه یک شهر کوچک در شیار کوهستان، پوشیده از باغ‌های کاج و سپیدار گزینه جذاب‌تری برای سفرهای پاییزی می‌تواند باشد. شهرهایی که سوز سرمای پاییز، باعث چشم‌پوشی از سفر به آنجا شده است.

به گزارش توریست ها به نقل از ایسنا ,گزینه سفر به شمال در تعطیلات کوتاه و یا پایان هفته همیشه روی میز است، درحالی‌که می‌توان مقاصد شگفت‌انگیز و در دسترس‌تری که از ازدحام جمعیت مسافران در امان مانده‌ و جغرافیای دنج‌تری دارند را برای پاییزگردی انتخاب کرد.

برای سفرهای پاییزی باید مجهزتر بود و پیش از حرکت وضعیت آب و هوا را بررسی کرد. برنامه‌ریزی قبل از حرکت و آگاهی از نوع وسایل حمل و نقل برای رسیدن به مقصد منتخب و اقامتگاه‌های آن، قطعا در مقرون به صرفه شدن هزینه‌های سفر مؤثر خواهد بود.

در اینجا فهرستی از ۱۰ مقصد جذاب برای پاییزگردی پیشنهاد می‌شود که شاید کمتر برای سفر در این فصل انتخاب شود.

 تبریز

برگ‌های پاییزی از سطح شهر تبریز جمع نمی‌شود. فقط همین یک دلیل شاید کافی باشد تا این شهر سرد و کوهستانی را به گزینه‌ای برای سفر در پاییز تبدیل کند.

تبریز با قدمتی بیش از ۳۵۰۰ سال که در دوره‌های مختلف تاریخی پایتخت ایران بوده و در عصر قاجار یکی از مهمترین و متجددترین شهرهای ایران شناخته می‌شد، چند سالی است به تدبیر و آگاهانه، به برق و زرق پاییز آراسته می‌شود و گذرگاه توریستی آن که «خیابان امام» نام دارد، جان می‌دهد برای قدم‌زنی در آفتاب آرام این فصل. این خیابان بلند که خط ویژه اتوبوس سریع در آن کشیده شده و دسترسی به جاذبه‌های شهر را آسان کرده به مسجد کبود، موزه عصر آهن، موزه باستان‌شناسی آذربایجان، میدان ساعت و ساختمان شهرداری سابق با معماری آلمانی، ارگ علیشاه، پیاده‌راه تربیت با سمبل‌های تاریخی و فرهنگی مردم شهر و در نهایت بازار سرپوشیده و جهانی تبریز، راه دارد.

از تبریز  حتی می‌توان راهی روستای «کندوان» شد و در دل کوه، خانه کرد و غروب سرخ پاییز را از بام آن به تماشا نشست.

رفتن به تبریز آسان است، هم جاده‌ای و هم از راه‌آهن و هم با هواپیما می‌توان به پایتخت صفویان رسید. خوبی سفر به تبریز این است که حمل و نقل عمومی مناسب و قابل دسترسی برای گردشگران دارد و در شهر برای هر سلیقه‌ای اقامتگاه وجود دارد؛ از هتل‌های شیک گرفته تا خانه‌های اجاره‌ای. هرچند در «کندوان»، «مرند» و یا «کلیبر» هم می‌توان بومگردی‌هایی به مراتب ارزان‌تر پیدا کرد.

بیرجند

پاییز در این شهر کویری به لطف کاج‌ها کمی معتدل است. بیرجند همچون تبریز رخت پاییزی نمی‌پوشد، اغلب این وقت سال دامن پیله‌دار  سبز و طلایی‌اش را زیر نور بی‌رمق آفتاب می‌گستراند و پا در شن‌زارهای گرم لوت فرو می‌برد. کاجستان بیرجند هم‌مرز با بیابان لوت یکی از گرم‌ترین نقاط زمین است. شهری که در دوره‌ی قاجارها اسم و رسم‌دارتر شد، همان موقع که نقش بارانداز ادویه را ایفا می‌کرد، ردپایی که هنوز هم در بازار سنتی بیرجند پیدا می‌شود، در حجره‌های آغشته به رنگ و عطر زعفران، عناب‌ و زرشک‌های سرخ.

شهر با آن‌که کویری است اما در دلش باغ و عمارتی با معماری ایرانی که در یونسکو ثبت شده، جای گرفته است؛ «باغ اکبریه». «شوکتیه» سومین مدرسه ایران نیز در همین شهر بنا شده است. بافت تاریخی شهر که زیر آفتاب کمرنگ پاییز، رنگ طلا می‌گیرد نیز بهانه خوبی برای پیاده‌روی و شهرگردی در گذشته‌ای است که به زحمت،   از آن اثری حفظ شده است.

بیرجند قطار ندارد اما تا مشهد یا طبس می‌توان ریلی سفر کرد و از آنجا راه زمینی را با اتوبوس یا سواری ادامه داد. آسان‌ترین راه سفر به بیرجند هم هواپیما است که البته هزینه سفر را گران‌تر می‌کند. تعداد اقامتگاه‌ها در این شهر نیز زیاد نیست اما می‌توان بومگردی مناسب در داخل شهر و روستاهای نزدیک آن پیدا کرد.

طبس

بیشتر شبیه گنج می‌ماند، شهری کویری اما سبز که با آغاز فصل سرما، عطر ریحان، بهار نارنج و نخلستان‌های آن مدهوش‌کننده می‌شود.

طبس قبلا جزو استان یزد بود اما چند سالی است به جغرافیای خراسان جنوبی پیوسته است. شهر را بیشتر با تاریخ سیاسی آن می‌شناسند؛ با ماجرای طوفان شن طبس و یا معدن زغال سنگ، درحالی‌که پدیده‌های زمین‌شناسی، آن را به منطقه‌ای شگفت‌انگیز و بکر تبدیل کرده است که گوشه‌هایی از آن مثل «کال جنی» با پدیده‌های زمین‌شناسی آمریکا مقایسه می‌شود.

خیابان اصلی شهر طبس  به نخل و نارنج مزین است و هر خانه با یک نخل زینت داده شده است. سبزیجات معطر و خشک اصلی‌ترین سوغات این شهر است که به نان‌های محلی آن نیز طعم متفاوت می‌دهد.

از طبس می‌توان به روستای تاریخی «کریت» و پس از آن «اصفهک» که پس از زلزله ۱۳۵۷، ویرانه‌های آن جاذبه گردشگری شده‌ و کمی دورتر از جاده راور به «نایبندان» سفر کرد. روستایی پلکانی که پناهگاه حیات وحش است و دشت کویر به ضمیمه باغستان و نخلستان‌های سبز آن را محصور کرده است.

برای رفتن به طبس هم می‌توان از قطار استفاده کرد، هم هواپیما و هم اتوبوس و یا وسیله نقلیه شخصی.

سیرچ

پاییز بین شهر کویری کرمان و شهداد لانه کرده است. پیش از رسیدن به دروازهای گرم‌ترین کویر ایران، آبادی سیرچ واقع شده است که از کرمان حدود ۶۰ کیلومتر فاصله دارد و از گذشته ییلاق کویرنشینان اطرافش بوده است. سیرچ نقطه تناقض در کرمان است، آبادی با انبوهی از درخت که تا گندم بریان (گرم‌ترین نقطه ایران) حدود ۵۰ کیلیومتر فاصله دارد، درحالی‌که کوه‌های اطراف آن در زمستان از برف، سفید می‌شود.

در دل سیرچ چند سرو قدمت‌دار زندگی می‌کنند. در محدوده آبادی هم چشمه آبگرم «چوشان» وجود دارد. هرچند که به سامان‌دهی بیشتری نیاز دارد و جذاب‌تر از این‌ها، آبادی زادگاه هوشنگ مرادی کرمانی داستان‌نویس کودک و نوجوان و نویسنده معاصر است.

برای رفتن به سیرچ، باید اول به کرمان رسید و از آنجا راهی شهداد شد و پیش از دیدن کلوت‌ها، در سیرچ متوقف شد. در کرمان و حتی شهداد، بومگردی‌های زیادی وجود دارد که قیمت‌های مناسبی هم دارند و می‌توان در یکی از این دو نقطه اقامت کرد.

نطنز

باغشهری تاریخی که به کویر رنگ پاشیده است، نطنز تحفه‌ای است در میان جاده قدیم کاشان ـ اصفهان که آثار تاریخی پرشمار دارد و مهم‌ترینش مسجد جامع و آتشکده است. نطنز را به بهار و کوچه باغ‌هایش می‌شناسند اما در پاییز آنقدر رنگ عوض می‌کند که سرمای کوهستان «کرکس» هم مانع دیدارش نمی‌شود.

در سر راه نطنز می‌توان به روستای سرخ ابیانه و کویر متین‌آباد هم سری زد و در ادامه در شهر نطنز در کوچه باغ‌های افوشته قدم زد و شب را در یکی از اقامتگاه‌های بومی آن ماند و تاریخ قدمت‌دار  این منطقه را از نزدیک لمس کرد.

محلات

شهر بیشتر به بهار و گل‌هایش می‌نازد اما فصل بی‌برگی، چهره‌ای دیگر از محلات به تصویر می‌کشد. چنارهای کهنسال با پس‌زمینه صخره‌ها، به پاییز این شهر اعتباری بخشیده‌اند که تا به حال کمتر به چشم آمده است. مردم بیشتر دوست دارند اردیبهشت در چشمه‌های آب معدنی این شهر که آغشته به عطر گل‌هاست، تنی بی‌آسایند اما باید سفر به این مقصد شگفت‌انگیز که در بیشتر روزهای سال هوایی پاک و مطلوب دارد را در پاییز هم تجربه کرد، شاید بیشتر به خاطر کوچه باغ‌ها و در ختان چنار کهنسالش که جامه دیگری به تن می‌کنند.

روستاهای محلات بویژه «خورهه» که آثاری بازمانده از تمدن بشری پیش از میلاد دارد، ارزش سفر به این منطقه را بیشتر می‌کند.

محلات در استان مرکزی واقع شده، از سمت شمال به قم و آشتیان، از جنوب به اصفهان و گلپایگان، از غرب به خمین و اراک و از شرق به دلیجان راه دارد. سفر به آن معمولا زمینی انجام می‌شود.

شهر به واسطه چشمه‌های آب گرم، خانه‌ها و اقامتگاه‌هایی برای اجاره دارد و امکان شب‌مانی را مهیا می‌کند.

تفرش

بازمانده‌ای از ساسانیان که نام دیرین‌اش «گبرش» بود و در طول تاریخ، نام‌اش بارها تغییر شکل داده است. شهرِ مشاهیری پروفسور «محمود حسابی»،   «عباس سحاب» ـ کارتوگراف ـ، «احمد پارسا» ـ گیاه شناس ـ و دکتر «ابولقاسم بهرامی» ـ میکروب شناس ـ، بیشتر برای سفرهای بهاره و تابستانه انتخاب می‌شود اما باغ‌ها و غارهای تفرش در پاییز مسافران را نیز فرا می‌خواند.

تفرش، شهر تکیه‌هایی به قدمت چند صد سال و شهره به هنر آیینی «تعزیه» است. در پنج کیلومتری شهر، چشمه آب معدنی «گراو» در میانه دو دهکده «طراران» و «کبوران» می‌جوشد که به طبیعت منطقه عمق بخشیده است.

به شهر نامداران و مشاهیر از اتوبان تهران ـ ساوه و اراک ـ آشتیان می‌توان متصل شد. تعداد بومگردی‌ها یا اقامتگاه‌های این منطقه محدود است. تفرش را بدون تماشای روستاهای اطراف که هویت‌بخش اصلی آن هستند، نباید ترک کرد. در ادامه حتی می‌توان راهی تالاب «میقان» شد و به نظاره پرندگان مهاجر نشست.

قزوین

پایتخت ایران در ادوار مختلف تاریخی در پاییز آنچنان دلفریب می‌شود که نمی‌توان بر آن چشم بست. باف‌های کهن قزوین همچون دامنی زرین چنان گسترده شده‌اند که به حاشیه شهر رسیده‌اند. قطار قزوین که از تهران راهی می‌شود از میان باغستان کهن گذر می‌کند تا به گنج تاریخ برسد.

قزوین با آن‌که شهری قدمت‌دار است اما خیلی دیر در مسیر گردشگران قرار گرفت، هرچند حالا مقصدی شده برای تورهای یک روزه. عمارت‌های قجری قزوین که باغ‌ها ایرانی آن‌ها را در آغوش کشیده‌اند در پاییز دیدنی‌تر اند، رنگ آجری آن‌ها زیر نور آفتاب کم رمق پاییز، طلایی‌تر می‌شود. همان رنگی که در طبیعت ایران غالب‌تر است.

قزوین را باید در هوای مطلوب پاییز دید، از خیابان تاریخی سپه بالا کشید و با بازاری‌ها و کهنسالان شهر که در کنار مسجد جامع آفتاب می‌گیرند، درباره سرنوشت این شهر باستانی هم‌کلام شد و در میانه روز هم مهمانی کوچکی گرفت تا طعم قیمه‌نثار و باقلوای قزوینی را چشید.

بعد از قزوین می‌توان راه دریاچه «الموت» را پیش گرفت که در این فصل سال به تابلویی هزار رنگ می‌ماند و بعد هم در خانه‌های روستایی آن شبی را سپری کرد.

بلده

در دامنه البرز، پیش از رسیدن به زادگاه «نیما یوشیج»، شهری است در حاشیه رودی کم خروش با سپیدارهای سر به فلک کشیده که هنوز هم از دوره صفویه و قاجار آثاری انگشت‌شمار دارد و مردمانش بیشتر به ساکنان فصلی تبدیل شده‌اند که بهار و تابستان در هوای دلچسب «بلده» ییلاق می‌کنند.

بلده را باید در پاییز دید، آن هنگام که سپیدارهای رعنا کلاه نارنجی و سرخ به سر می‌گذارند. راه دسترسی به این بخش، از جاده هراز است که پایان هفته و در تعطیلات از سمت تهران کمی ترافیک جاده‌ای دارد.

در مسیر بلده، روستاهای متعددی وجود دارد که هر کدام اثری تاریخی و یا طبیعی برای دیدن دارند. از پل‌ها و تکیه‌های تاریخی گرفته تا روستاهایی با خانه‌های شیروانی‌دار که در دل کوهستان لانه کرده‌اند و در تجمع باغ‌ها گم شده‌اند.

در بام بلده، قلعه‌ای مخروبه مشرف به شهر وجود دارد که آن را قلعه «پولاد» یا «بلده» می‌نامند. برخی باستان‌شناسان قدمت آن را تا ۷۰۰ سال تخمین زده‌اند. از قبرستان شهر قلعه به خوبی دیده می‌شود. در قبرستان هم یک آرامگاه قدیمی وجود دارد که محلی‌ها روایت‌های مختلفی از قدمت آن تعریف می‌کنند.

اگرچه بیشتر ساکنان، زمین‌های بخش بلده و آبادی‌های آن را به واسطه نزدیکی به پایتخت، با قیمت گزاف معامله می‌کنند اما کوهستانی بودن منطقه مانع از هجوم ویلاسازی‌های لجام گسیخته شده و باغ‌ها و مزارع در حاشیه رودخانه و در دامنه کوهستان هنوز حفظ و طبیعت آن کمتر دستخوش تغییر شده است.

در بخش بلده که از آبادی‌های مختلفی تشکیل شده و دامنه آن تا یوش، زادگاه نیما یوشیج ـ پدر شعر نو ـ کشیده شده، اقامتگاه برای ماندن سخت پیدا می‌شود اما در نزدیکی روستاها می‌توان کمپ کرد و یا در بلده و یا یوش خانه‌ای ساده را برای اقامت یافت.

دورود

پرآب است و تاریخی و به واسطه راه‌آهن و بزرگراه‌های شمال ـ جنوب و شرق به غرب، دسترسی به آن، بسیار آسان است. در زمان قاجار نام‌اش را از تلاقی دو رودخانه «تیره» و «ماربره» گرفته است. موقعیت جغرافیایی دورود و همجواری آن با اشترانکوه، طبیعت بی‌نظیری را در این منطقه پدید آورده که به انضمام تاریخ چند هزار ساله‌اش، آن را در فهرست مناطقی که باید دید، قرار می‌دهد.

دورود شهر تپه‌های تاریخی است و به واسطه قدمتی که داشته محل مراجعه حفاران غیرمجاز بسیاری هم بوده تا آنجا که گاه سبب خیر شده‌اند و به کشف دهکده‌هایی با بیش از هفت هزار سال قدمت، منجر شده‌اند. برخی آثار این منطقه با دوره نوسنگی و عصر مس هم‌دوره‌اند. در شهر خرم‌آباد و موزه قلعه فلک‌افلاک می‌توان به ارزش تاریخی این منطقه بیشتر پی برد.

اما آنچه دورود را شاخص‌تر از سایر مناطق استان لرستان می‌کند، طبیعت بکر آن است؛ دریاچه کریستالی «گهر» که در منطقه حفاظت شده اشترانکوه واقع شده و در حاشیه آن می‌توان کمپ کرد، از جمله جاذبه‌های طبیعی شناخته شده دورود است.

در ادامه دریاچه «گهر» و رودخانه «سفیدآب» می‌توان به دره «نی‌گا» رسید و یا به جنوب «دورود» سفر کرد و به دیدار کوه «قارون» رفت. هرچند سفر به این منطقه بیشتر در تابستان پیشنهاد شده اما رنگ پاییز، آن را دیدنی‌تر می‌کند البته که برای رفتن به این مناطق خشن و زیبا باید تجهیزات فنی همراه باشد.

هر ایستگاه راه‌آهن در منطقه دورود به آبشار، چشمه و یا کوهی ختم می‌شود. آبشار بیشه، دره اسپر، کوه پریز، تنگه و آبشار ازنادر، آبشار وقت و ساعت، آبشار گرم و تالاب ازگن از جمله جاذبه‌های منطقه دورود است که برای دیدن آن‌ها باید وقت گذاشت.

برای اقامت در این منطقه می‌توان از خانه‌های روستایی استفاده کرد. البته باید توجه داشت که تعداد بومگردی‌ها و اقامتگاه‌های رسمی در این منطقه بسیار کم است.

همچنین بخوانید: چگونه ارزان سفر کنیم؟

نوشته فصل پاییز کجا سفر کنیم؟ اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

شهرهای خلاق ایران

$
0
0

شهرخلاق

شهرهای خلاق ایران

با افزوده شدن سنندج و بندرعباس به شبکه شهرهای خلاق، نماینده‌های ایران در این شبکه به چهار شهر رسید.

شهرها بزرگترین جوامع فرهنگی و شکل دهنده به ارکان اجتماعی شدن محسوب می‌شوند؛ آنها فرهنگ‌ها، آداب و رسوم را در خود حفظ می کنند یا پرورش می دهند، اعضای جامعه شهری هم مجموعه ای از استعدادهای گوناگون هستند که هر یک ظرفیتی خاص در زمینه‌های نوآورانه دارند.

خلاقیت و ایده‌پردازی مهم‌ترین، عناصر رقابت در عصر جهانی شدن هستند. به همین دلیل در مدیریت شهری مساله‌ای به نام شهرهای خلاق مطرح شده‌ است، خلاقیت‌هایی که به شکل ویژه‌ای روی ویِژگی‌های فرهگی شهرها تمرکز دارند.

شهر خلاق، سرشار از فعالیت‌های نوآورانه است و محیط شهری می تواند زمینه نمایان شدن استعدادها و خلاقیت‌های شهروندان را فراهم کند.

شبکه شهرهای خلاق جهان

سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد که آن را به نام یونسکو می‌شناسیم، در راستای یکی از اهدافش که پیشبرد صلح و رفاه همگانی در جهان از طریق همکاری است، در سال ۲۰۰۴ که اعضای آن به ۱۹۰ کشور رسید، طرحی به نام شبکه شهرهای خلاق را به اجرا درآورد که هدف آن ترویج همکاری میان شهرهایی است که از خلاقیت برای پیشرفت خود استفاده کرده بودند.

شبکه شهرهای خلاق یونسکو، هفت حوزه خلاقیت، شامل صنایع دستی، هنرهای بومی، هنرهای چندرسانه‌ای، فیلم، طراحی، خوراک شناسی، ادبیات و موسیقی را پوشش می‌دهد.

مهم‌ترین ویژگی شهرهای خلاق از نظر یونسکو، استفاده از صنایع فرهنگی در هفت حوزه مطرح شده، برای توسعه شهرها در داخل کشور و همکاری جدی و فعالانه با دیگر کشورها در زمینه خلاقیت های فرهنگی است.

شهرهایی که به این شبکه می‌پیوندند، متعهد می‌شوند فعالیت‌های مثبت‌شان را با هم به اشتراک بگذارند و در بخش‌های مختلف جامعه شهری همکاری را ترویج کنند.

اهداف اصلی یونسکو از ایجاد این طرح، چنین اعلام شده است:

– آفرینش، تولید و توزیع فعالیت‌ها، محصولات و خدمات فرهنگی را تقویت کنند؛

– توسعه کانون‌های خلاقیت، نوآوری و گسترش فرصت‌ها برای افراد آفریننده و حرفه‌ای در بخش فرهنگی؛

– بهبود دسترسی به زندگی فرهنگی و شرکت در آن، به ویژه برای گروه‌ها و افراد به حاشیه رانده‌شده و آسیب‌پذیر؛

– ادغام کامل فرهنگ و خلاقیت در طرح‌های پیشرفت پایدار.

طرح هایی که از طرف شهرهای دنیا برای قرار گرفتن در شبکه شهرهای خلاق ارائه می‌شود باید پذیرفتنی، اجرا شدنی و در همان حال، متفاوت و خلاقانه ایده‌پردازی شده باشد. شهرهایی که در شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر جای می‌گیرند، مقاصد بین المللی گردشگری خواهند بود و می توانند از مزایای این طرح استفاده کنند، البته نباید از نظر دور داشت که این شهرها وظایفی را نیز در این شبکه بر عهده می گیرند و باید ضمن شکوفایی هر چه بیشتر به دیگر شهرهای شبکه داخل یا خارج از کشور برای پیشرفت و پیشبرد اهداف‌شان کمک کنند.

یونسکو هر دو سال یک بار در ماه فوریه (بهمن/ اسفند) به کشورها اعلام می‌کند که شهرهای خود را برای حضور در این شبکه بررسی کنند،‌ پس از آن کشورها باید تا آوریل (فروردین/ اردیبهشت)، پرونده تهیه شده‌ خود را به یونسکو ارسال کنند و در پایان پاسخ نهایی پس از انجام همه بررسی‌ها، در ماه دسامبر (آذر/دی) اعلام می‌شود.

برای عضویت در این طرح، نخست پرونده هر شهر در قالب یک پروپوزال که طرح های خلاقانه را در خود جای می دهد، از سوی شهرداری و نهادهای متولی با همکاری بخش فرهنگ و علوم اجتماعی یونسکو تهیه می‌شود. در این راستا باید ایده‌ها و معیارهای مهم یونسکو در نظر گرفته شده و اثبات شود که شهر متقاضی، معیارها و شرایط لازم را دارد. در نهایت در دسامبر (آذر/دی) هر سال همه پرونده‌ها بررسی شده و نتیجه نهایی اعلام می‌شود.

در دستورالعمل شهرهای خلاق برای کشورها سهمیه تعداد شهر در نظر گرفته نشده است اما معمولا هر کشور یک تا چهار پیشنهاد به یونسکو ارائه خواهد کرد.

شهرهای خلاق ایران

در ایران سال ۱۳۹۴ اولین نماینده‌های ایران در شبکه شهرهای خلاق یونسکو ثبت شدند، اصفهان که در سال۱۳۹۳ از سوی این نهاد رد شده بود همراه با ۴۶ شهر دیگر به عنوان شهر خلاق صنایع دستی به ثبت رسید. یکی دیگر از آن ۴۶ شهر، نماینده‌ای دیگر ایران بود؛ شهر رشت، مرکز استان گیلان به عنوان شهر خلاق در تنوع و سلیقه غذایی معرفی شد.

سال گذشته نیز پرونده چهار شهر برای قرار گرفتن در شبکه شهرهای خلاق جهان به یونسکو ارائه شد و در میان ۶۶ شهر که به این شبکه پیوستند، شهر بندرعباس به عنوان شهر خلاق صنایع دستی و شهر سنندج به عنوان شهر خلاق موسیقی از سوی یونسکو تایید شدند.

اکنون ۲۴۶ شهر از کشورهای مختلفی در شبکه شهر خلاق جای دارند که از میان آنها چهار شهر ایرانی هستند.

اصفهان , شهر خلاق ,

اصفهان، شهر هزار هنر

اصفهان، از سال‌ها پیش از آن که پایتخت حکومت صفوی باشد، به شهر صنعت‌گران ماهر شهرت داشت اما با تمرکز پادشاهان صفویه، به بازار مرکزی کشور تبدیل شد و هنروران بسیاری در چارچوب آن به هنرمندی پرداختند و شکوفا شدند.

در اصفهان ده‌ها صنعت دست‌ساز هنرمندانه به ثبت رسیده است که قدمت برخی از آن ها بیش از چند صد سال است، باید در نظر داشت برخی هنرمندان شهرهای دیگر به دلیل شرایط خوبی که اصفهان برای پرورش توانایی هایشان داشته در طول سال‌ها، سکونت در این شهر را به اقامت در شهر خود ترجیح دادند و در بازار مشهور شاه عباسی به کار و کسب درآمد مشغول شدند.

قلم‌کار، خاتم‌سازی، منبت‌کاری، نمدمالی، گیوه‌بافی و گیوه‌دوزی، عبابافی، سفال و سرامیک‌سازی، پوست و پوستین‌دوزی، ملیله‌سازی، میناکاری، کاشی‌سازی، سوزن‌دوزی، صحافی، ضریح‌سازی، فیروزه‌کوبی و بسیار هنرهای دیگری که در این مقال نمی‌گنجد، توانسته برنامه ای مدون در اختیار مدیران شهری قرار بدهد که بر اساس آن، طرح هایی برای توسعه پایدار شهری ارائه کنند و در میان شهرهای خلاق فرهنگ و هنر جای بگیرد.

شهر های خلاق ایران , رشت

رشت، شهر هزار طعم

گیلان، بهشت مواد غذایی است و یکی از متنوع ترین بازارهای غذا را دارد، از سبزی‌جات مختلف، تا میوه‌ها و صیفی‌جات گوناگون و بهره‌گیری از محصولات گوشتی، از ماهی ها و محصولات دریایی تا دامداری قدرتمند به خاطر مراتع سرسبز، منجر به شکل گرفتن، چرخه غذایی شگفت انگیزی شده که مرکز این استان، یعنی شهر رشت خود را در میان شبکه شهرهای خلاق فرهنگی یونسکو جای بدهد.

رشت در زمان ثبت در یونسکو بین ۱۷ شهر متقاضی رتبه اول را کسب کرده و در بحث خوراک شناسی یکی از ۱۸ شهر دنیا از ۱۱ کشور دنیا محسوب می‌شود که در این شبکه خلاق، جای دارد.

تنوع غذایی گیلان بر اساس برخی نوشته‌ها از جمله کتاب سفره گیلانی بین ۲۱۰ تا ۲۵۰ خوراک است و  غذاهایی چون ماهی ملاته، کولی غورابیج، چغرتمه، کاله کباب‌، کپور آبه‌، باقلا قاتق‌، میرزا قاسمی‌، ترش تره‌، سیرقلیه‌، کباب ترش، اناربیج، واویشکا، شش انداز، ترش آش ، گمج کباب، موتنجن، دبیجا، ماهی فیبیج و ۱۲ نوع فسنجان، برخی غذاهای گیلان هستند که رشت آنها را نمایندگی می‌کند.

سنندج

سنندج، شهر هزار آوا

صدا و لحن مردم کرد، سرشار از نواهای خوش کوهستانی است، آوازهای مردمی که از دل سختی کوه، عشق و مهربانی را بیرون کشیده‌اند و حالا سنندج به نمایندگی این مردم هزارآوا، شهر خلاق موسیقی نام گرفته است.

نی، سرنا، نایه، دهل، دف، تنبک، تنبور، کمانچه، دیوان، شمشال، برخی سازهای موسیقی کردی هستند که به تناوب و بر اساس موقعیت، کنار یکدیگر و یا جدا از هم استفاده می‌شوند، سنندج به تنهایی، شهر تولد بسیاری از نوازندگان نام آشنا بوده و آوازخوانان بسیاری را در دامان مهربان خود پروردهاست. دستگاه های موسیقی که در کردستان رواج دارند مثل ماهور، شور، نوا، همایون، سه‌گاه، چهارگاه و راست پنج‌گاه و گوشه‌های بسیاری که با این آواز به اوج خود رسیده‌اند، در کوه‌های سنندج طنین‌اندازند.

سنندج امسال به عنوان شهر خلاق موسیقی در میان شبکه شهرهای خلاق یونسکو جای گرفت و حالا باید برنامه‌های توسعه پایدار شهری‌اش را برای آینده‌ای نزدیک بر اساس موسیقی کردی بنا کند.

بندرعباس , شهر خلاق

بندرعباس، شهر هزار رنگ

در میانه خلیج فارس، سرزمینی جای دارد که تنگه هرمز را در قلب خود جای داده است. هرمزگان، هم امسال در شبکه شهرهای خلاق نماینده‌ای دارد، بندرعباس به لطف بافته‌های رنگارنگ و دستان توانمند زنان و مردان سرزمینش، به عنوان شهر خلاق در هنرهای بومی برگزیده شده است و حالا نوبت مسئولان شهری است که برای توسعه این شهر کاری کنند.

محصولات سفالی، محصولات حصیری، بافته‌های داری سنتی (شامل قالی افشار، جاجیم، گبه، انواع گلیم، خورجین، خرسک)، گلابتون‌دوزی، خوس‌دوزی، بادله‌دوزی، قالی‌بافی، صنایع دستی دریایی، چادرشب‌بافی، سوزن‌دوزی، قالی‌بافی، شیریکی پیچ، چادرشب بافی، چنته‌بافی، صنایع دستی دریایی، ساخت قایق، ساخت دمام و… برخی از هنرهای بومی رایج در بندرعباس هستند که هر یک به تنهایی می‌توانند توازن فرهنگی و اقتصادی کم‌نظیری در این منطقه ایجاد کنند.

در نهایت همه این اتفاقات خوشایند و دلچسب، باید به هدفی بزرگتر برسد، به جایگاهی از رشد و توسعه شهری و کشف استعدادهای هنری و فرهنگی که می‌تواند تامین کننده آینده این شهرها باشد، قرار گرفتن در شبکه شهرهای خلاق، کار آسانی نیست اما بی‌برنامگی مدیران شهری می‌تواند منجر به حذف شهرهای عضو شود چرا که یک شهر خلاق باید همیشه پویا باشد و رو به جلو حرکت کند.

شهرهای ایران هر کدام جهانی بنشسته در گوشه‌ای هستند، شهرهایی که مردم دنیا برای دیدن‌شان لحظه‌شماری می‌کنند.

همچنین بخوانید: مناطق ممنوعه گردشگری

نوشته شهرهای خلاق ایران اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

دره گاهان کجاست؟ زیبایی های گردشگری کویر یزد

$
0
0

سفر به دره گاهان

شاید تصور حضور و یا تفریح در کنار آبشاری با ارتفاع حدود 20 متر در این روزهای پاییزی چندان به واقعیت نزدیک نباشد؛ اما در ایران چهارفصلمان در همین فصل و در روزهایی که داریم به زمستان نزدیک می‌شویم، آبشاری در منطقه دره‌گاهان یزد وجود دارد که می‌تواند مقصد گردشگری باشد.

این آبشار در دره‌ای در دامنه شیرکوه قرار دارد و آب آن از بارش‌های آسمانی و ذوب تدریجی برف‌های شیرکوه تامین می‌شود. زیبایی آبشار، هوای مطبوع و جلوه‌های طبیعی دره منتهی به آبشار، عواملی هستند که گردشگران بسیاری را برای گذراندن اوقات فراغت در یک ناحیه ییلاقی در دل کویر به سوی آبشار می‌کشاند.

دره‌گاهان کجاست؟

این آبشار در مسیر حرکت به سوی شیراز و در 5 کیلومتری جنوب شهرستان تفت قرار گرفته ارتفاعی ۲۰ متری دارد. در فصل زمستان و بهار آب از ییلاقات طرزجان به این سمت جاری است و به دلیل فرسایش‌های محیطی مکان مناسبی را برای کوهنوردی به وجود آورده است.

برای رفتن به کنار آبشار دره‌گاهان و تماشای تنها آبشار مهم استان یزد، در اول ورودی تفت، از سمت جاده ابرکوه، جاده‌ای فرعی وجود دارد که به آبشار منتهی می‌شود. از ابتدای جاده تا آبشار، کمتر از پنج کیلومتر فاصله است که 500 متر انتهای آن را باید پیاده پیمود. در این مسیر آب‌نماهای زیبایی تعبیه شده که آب روانی در آنها جاری است.

چرا دره‌گاهان؟

شاید به علت گاه به گاه بودن و فصلی بودن آبشار است که نام آبشار به دره‌گاهان  معروف شده است. دره‌گاهان یزد دارای یک جاذبه باستانی به نام “قلعه پهلوان بادی” است که بر بلندای صخره‌ای بزرگ قرار دارد و در سالیان دور پناهگاه شخصی به همین نام بوده که افسانه‌های زیادی نیز در مورد آن بر سر زبان‌هاست. آثار و بقایای این قلعه را می‌توان بر فراز صخره مذکور مشاهده کرد.

همچنین بخوانید: سفر به قدیمی‌ترین روستای اردکان یزد، دیار خشت و انار

جذابیت‌های آبشار

جالب است بدانید که منطقه شیرکوه یزد اگرچه در قلب کویر بزرگ ایران جای گرفته، ولی هیچ نشانی از خشکی ندارد .این منطقه جاذبه‌های طبیعی چون غارها و کوه‌هایی زیبا داشته که برخی از آن‌ها شامل برف‌خانه دایمی طرزجان، غار زیبای نباتی و کوه عقاب است. این منطقه همچنین مناطق ییلاقی چون فراشاه(اسلامیه)، بیداخوید، سانیچ، منشاد، سخوید، نیر، توده، زردین و تنگ چنار با کوچه‌باغ‌های قدیمی و زیبای انار را شامل شده که زیبایی‌های منطقه را دوچندان کرده‌اند.

نوشته دره گاهان کجاست؟ زیبایی های گردشگری کویر یزد اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

عبور ترسناک از تنگه دوزویل

$
0
0

تنگه «دوزویل»

«دوزویل» نام دره‌ای عمیق و عجیب در نزدیکی شهر لالی است که بر گذرگاه جاده لالی به اندیکا و شهرکرد قرار دارد.

در مسیر رهگذرانی که از مسیر شهر لالی بعد از گذر از زیبایی‌های چشم‌نواز چم‌سور به سمت اندیکا و جاده چهارمحال می‌روند، تنگه‌ای بزرگ و بسیار ترسناک دیده می‌شود.

دره‌ای که حتی رودخانه جاری در اعماق آن به آسانی قابل دیدن نیست و فقط در زمان طغیان آب نمایان می‌شود. شاید زیبایی توام با ترس این تنگه را در جایی نتوانید ببینید. این دره به نام «جه جه» یا «دوزویل» معروف است. از روی پل رودخانه شور لالی می‌توانید نظاره‌گر این ابهت آمیخته با ترس باشید!

دوزویل یعنی چه؟

دیرینگی و پیدایش این دره به طور مشخص به دو میلیون سال پیش باز می‌گردد. برخی پژوهندگان بر اساس سنگ‌های آن حتی به قدمتی بین دو تا شصت میلیون سال قبل نیز اشاره کرده‌اند. «دوزویل» در اصطلاح محلی و گویش بختیاری به درز و شکاف عمیق در میان کوه‌ها و دشت‌ها اطلاق می‌شود که معمولا در اعماق و ژرفای آن‌ها آبی نیز جاری باشد. در این دره، رودخانه سور در منطقه دیدنی و تفریحی چم‌سور جریان دارد که پس از عبور از تنگ تالوک و ایجاد دریاچه‌ای پهن در این تنگه به سد شهیون می‌ریزد.

این دره تنگ و تاریک که حتی بستر رودخانه هم در آن به سختی دیده می‌شود، در دوره‌های مختلفی از تاریخ، محل عبور و تردد مردم و عشایر بختیاری بوده که قصد کوچ به ییلاق را داشته‌اند. در برخی نقاط  این دره، تنها چیزی که قابل دیدن است فقط نقطه‌ای از آسمان است و حتی به دور و اطراف نیز دید وجود ندارد.

عبور از پایین‌ترین نقاط این دره به دلیل تنگ و بسته بودن مسیر در برخی از نقاط مقدور نیست و در مسیر آبی انتهای دره تنها می‌توان مسافت اندکی پیش رفت. با این حساب برقراری هر گونه ارتباطی در این منطقه، بسیار سخت و نیازمند تجهیزات مناسب است.

وجود سه پل در فاصله کمی از هم در فواصل زمانی مختلف از جمله ساسانی، پهلوی و روزگار فعلی، اهمیت این گذرگاه را در بین مردم منطقه نشان می‌دهد. پلی فلزی به نام پل «جه جه» بر روی این دره قرار گرفته که در مسیر ارتباطی قرار دارد و قدمت آن به ۵۰ سال می‌رسد.

همچنین بخوانید: تنگه بهرام چوبین

اهمیت و قدمت

شهرستان لالی از شرق و شمال‌شرقی به شهرستان اندیکا و در جنوب و جنوب‌شرقی به بخش مرکزی شهرستان مسجد سلیمان متصل است.

وجود آثار بسیار قدیمی و کهن در اطراف این ناحیه نشان از اهمیت و قدمت این دیار داشته و آثار به جامانده از ادوار کهن و وجود پل‌ها و گذرگاه‌های منحصر به‌فرد آن، یادآور ادوار ساسانیان است.

قدیمی‌ترین آثار سکونت انسان در نجد ایران در غار «پبده» در شمال لالی کشف شده است. لالی بخشی از اولین حوزه شناخته شده نفت در ایران به شمار می‌آید و از این رو، در دهه ۳۰ یکی ازحوزه‌های فعال استخراج نفت بوده است.
لالی پیشینه تاریخی کهنی دارد؛ چنان که حدود ۶۰ سال قبل پروفسور گریشمن، باستان‌شناس فرانسوی، قدیمی‌ترین آثار سکونت انسان در فلات ایران را در غار «پبده» کشف کرد. گریشمن معتقد بود که ۱۵ هزار سال پیش مردمانی که در غار پبده می‌زیسته‌اند، اجداد بختیاری‌ها بوده‌اند.

نزدیک‌ترین جاذبه‌ها

در پنج کیلومتری شهرستان لالی اگر از سمت میدان امام حسین به سمت جاده شهرستان اندیکا حرکت کنید، یکی از مکان‌های دیدنی با مناظر زیبا و پرطرفدار در کنار رودخانه شور را می‌بینید که روبروی آن دره برکه و امامزاده آقا برکه واقع شده است.

نوشته عبور ترسناک از تنگه دوزویل اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

دریاچه گنج تخت سلیمان

$
0
0

دریاچه گنج

به گزارش توریست ها به نقل از ایرنا؛ برای آن‌ها که اهل ماجراجویی هستند، کم نیستند جاهایی که بتوان سراغشان رفت.

در همین ایران خودمان هنوز هم جاهایی هستند که به خوبی می‌توانند حس ماجراجویی و هیجان را ارضا کنند. در ۴۵ کیلومتری شهرستان تکاب و در استان آذربایجان‌غربی، دریاچه‌ای هست که به دریاچه گنج معروف است.

این دریاچه در محوطه‌ باستانی تخت سلیمان قرار گرفته و علت نام‌گذاری این دریاچه به دریاچه‌ گنج، باوری قدیمی است. عده‌ای از بومیان عقیده دارند در طی ادوار مختلف تاریخ، گنج‌های زیادی در این دریاچه پنهان ‌شده است. البته جالب است بدانید تاکنون هیچ سندی مبنی بر پیدا شدن گنج به دست باستان‌شناسان نرسیده و این نشان از خطرناک بودن راه پیدا کردن گنج می‌دهد.

چه ماهی سفر کنیم؟

بهترین فصل سفر از ماه اردیبهشت تا تیر است؛ با این حال در همه ایام سال این دریاچه، جلوه‌های دیدنی خود را دارد. در بهار و تابستان با ورود به محوطه تخت سلیمان، دریاچه همچون برکه‌ای خنک و آرام به نظر می‌رسد و مناظر سبز در اطراف به چشم می‌خورند. در پاییز و زمستان با سرد شدن هوا به ویژه در زمستان، بخار ملایمی از سطح آب بلند می‌شود و جلوه‌ای خاص را پدید می‌آورد.

گنج پنهان

از دوران باستان این محوطه به دلیل داشتن شرایط خاصی مورد توجه پادشاهان ایران و جهان بوده است.
کوروش پس از غلبه بر پادشاه لیدیه، شاه شکست خورده را با خود به ایران آورد و در مکانی نزدیک همدان اقامت داد؛ اما تمام خزانه و اشیاء قیمتی او را به عنوان نذر در آب این دریاچه انداخت. همچنین در دوره‌های متمادی که جنگ‌های بین ایرانیان و رومیان در می‌گرفت، ساکنان این مناطق اموال نفیس خود را به عنوان نذر به این دریاچه می‌ریختند.

به طوری‌که گفته می‌شود وقتی در سال ۳۶ قبل از میلاد مسیح، این مکان توسط سردار “رومی” به محاصره درآمد، نگهبانان آتشکده و معبد ناهید، اشیاء قیمتی و گنجینه اموال خود را به داخل این دریاچه ریخته‌اند.
بنابراین با توجه به اینکه در هیچ دوره‌ای از تاریخ، امکان دسترسی به عمق این دریاچه وجود نداشته، می‌توان امیدوار بود که مقدار زیادی از نذورات و گنجینه‌های ایران باستان و سایر ملل، همچنان در کف این دریاچه مرموز باقی مانده باشند. بحث‌برانگیزترین گنجی که ممکن است در کف دریاچه وجود داشته باشد، انگشتر حضرت سلیمان است.

براساس باورهای عامیانه، کل مجموعه تخت سلیمان، توسط نیروهای ماورایی ساخته شده که از حضرت سلیمان فرمان می‌بردند. وی انگشتری در دست داشت که تمام قدرت خود را از آن می‌گرفت. داستانی وجود دارد که می‌گوید شیطان توانست به انگشتر دست پیدا کند و آن را به درون دریاچه بیاندازد تا بتواند بر تخت سلیمان تکیه زند.

پس از این واقعه شیطان با ظاهر سلیمان بر تخت نشست و فرمانروایی کرد. برخی بر این باورند که سلیمان نبی هرگز به این انگشتر دست پیدا نکرد اما تعابیر دیگری در این میان آورده شده که می‌گوید سلیمان توانست انگشتر را از شکم یک ماهی که آن را خورده بود، بیرون آورد و شیطان را شکست دهد!

همچنین بخوانید: دهکده توریستی گنجنامه همدان

مردم چه می‌گویند؟

برخی بر این باورند که حضرت سلیمان در این نقطه عصای خود را بر زمین کوفته و در نتیجه آن چشمه‌ای جوشان پدید آمده است. این چشمه جوشان در گذر زمان به دریاچه کنونی تبدیل شده است.

عده‌ای می‌گویند که آب دریاچه در نتیجه دفن خاک مقدسی که به وسیله فرستاده یکی از پادشاهان ایران به نام هرمزد به این مکان آورده شده، جوشیده و به شکل امروزی درآمده است.

برخی دیگر به وجود سطحی گِلی در کف دریاچه‌ باور دارند. آنها معتقدند این گِل، حاصل خاکستر آتشفشان یک کوه در همان نزدیکی است و با ترکیب سحرآمیزش می تواند هر جنبنده‌ای را از روی سطح آب ببلعد و به قعر دریاچه ببرد.

آب دریاچه از نظر زرتشتیان مقدس بوده و الهه آب‌ها در آن می‌زیسته است. نقل است که بسیاری از مردم، نذورات خود را به این دریاچه می‌سپردند و هدایایی را برای آن در نظر می‌گرفتند.

ویژگی‌هاآب دریاچه از چشمه‌ای در کف آن تامین می‌شود. در ابتدا این آب، دمایی برابر ۴۰ درجه دارد؛ اما با رسیدن به سطح این عدد به حدود نصف و ۲۱ درجه می‌رسد. این میزان حرارت در تمامی فصول سال حتی در روزهای خنک و پر باد تغییری نمی‌کند و دمای ثابتی دارد.

نوشیدن آب دریاچه، ممکن نیست. وجود درصد بالایی از یون و عناصر سخت همچون منیزیم، پتاسیم، هیدروسولفید، سدیم، سولفات، کلر و کلسیم در جدول درجه‌بندی سختی عناصر، بالاتر از آب آشامیدنی نرمال قرار می‌گیرد و نوشیدن آن منجر به بروز ناراحتی در معده و روده می‌شود. به دلیل وجود همین عناصر در سطح آب یا داخل اعماق آن، اثری از حیات موجودات دیده نمی شود. آب سرریز دریاچه توسط دو جوی در شمال و جنوب از محوطه خارج و به سوی زمین‌های زراعی هدایت می‌شود.

شنا ممنوع!در اطراف تخت سلیمان تابلوهای متعددی با مضمون ” شنا ممنوع ” دیده می‌شود که می‌تواند نشانگر این باشد که این دریاچه زیبا به همین ظاهر زیبایش خلاصه نمی‌شود. در کنار این دریاچه می‌توانید آرامگاه چندی از هموطنانمان را ببینید که به درون دریاچه رفته و هرگز بازنگشته‌اند. البته این دریاچه جسد یکی از آنها را برگرداند که در همان‌جا دفن شد.

همان‌طور که گفته شد؛ بر اساس یک باور قدیمی سطح گِلیِ در کف دریاچه‌ که حاصل خاکستر آتشفشان یک کوه است، می‌تواند هر موجودی را به کام مرگ بکشاند. در کنار این ویژگی وجود عناصری خاص در این آب، حیات در آن را غیرممکن می‌کند.

همچنین بخوانید: 10 دریاچه شگفت انگیز ایران

دسترسی و اقامتبرای سفر به این مجموعه و تماشای آن می‌توانید از دو مسیر استفاده کنید.

اگر به دنبال جاده‌ای مناسب و هموار هستید از مسیر تکاب استفاده کنید. پس از رساندن خود به این شهر، تابلوهای راهنما کمک خوبی برای شما خواهند بود. اگر ماشین شخصی ندارید، می توانید با وسایل حمل‌ونقل عمومی خود را به تکاب رسانده و با ماشین‌هایی که به تخت سلیمان می‌روند، خودتان را به این مجموعه برسانید.  مسیری کوهستانی و آسفالته نیز برای شما وجود دارد  که با گذر از زنجان و دَندی شما را به تخت سلیمان می‌رساند. پس از پیاده شدن از ماشین باید کمی قدم بزنید تا وارد محوطه شوید.

درباره اقامت هم در سفر به تخت سلیمان، باید گفت نگران نباشید. می‌توانید از هتل در شهر تکاب و یا سوییت‌ها و خانه‌هایی که افراد محلی در اختیارتان می‌گذارند، استفاده کنید. با توجه به شرایط آب‌وهوایی و جوی و همراه داشتن وسایل لازم، می‌توانید کمپینگ را نیز در این منطقه تجربه کنید.

نوشته دریاچه گنج تخت سلیمان اولین بار در توریست ها پدیدار شد.


چگونه به بوشهر سفر کنیم؟

$
0
0

راهنمای سفر به بوشهر

راهنمای سفر به شهر زیبا بوشهر

نام بوشهر با نام مقاومت دلیرمردان اهل جنوب علیه استعمار خارجی گره خورده، حتی حالا که زمان زیادی از آن موقع‌ها می‌گذرد.

بوشهر نه یک شهر که یک بندر زیبا با نخلستان‌های وسیع است که طعم غذاهای تند محلی‌اش با یک بار امتحان کردن از یادتان نمی‌رود. به این شهر لقب شهر دریایی را می‌دهند؛ چون اگر از روی عرشه‌ کشتی و از فاصله دور به آن نگاه کنید، به نظر می‌رسد که تا نیمه در آب است و کرانه‌ای دیده نمی‌شود و دلیلش هم این است که ارتفاع بوشهر نسبت به سطح دریا خیلی پایین است.

مسیر دسترسی

سفر زمینی از تهران به بوشهر، طولانی بوده و حدود ۱۰۵۰ کیلومتر است که چیزی در حدود 12 ساعت طول می‌کشد. برای این سفر باید از طریق بزر‎گراه خلیج فارس و با گذشتن از راه‎های تهران به اصفهان و سپس یاسوج برسید. اتوبوس‎های تهران به بوشهر هم از پایانه‎های جنوب، غرب و بیهقی حرکت می‎کنند؛ اما چون قطار به مقصد بوشهر به صورت مستقیم موجود نیست، می‎توانید از قطارهایی به مقصد شیراز یا بندرعباس استفاده کنید. سفر هوایی به بوشهر هم حدود یک ساعت و 30 دقیقه زمان می‌برد و همه روزه از طریق فرودگاه بین‎المللی بوشهر توسط ایرلاین‎های بسیاری انجام می‎شود.

جاهایی که باید دید!

بوشهر یک بندر است و به خاطر همین خاصیت نزدیکی به دریا هم دارای نقاط بکر طبیعی است و هم چون از دیرباز مورد توجه قدرت‌های خارجی بوده، مسلما جای تاریخی برای گردشگران کم ندارد. به جز راه رفتن کنار ساحل و غذا دادن به پرندگان دریایی که به خودی خود برای گردشگران جذابیت ویژه‌ای دارد، قدم زدن در کوچه‌پس‌کوچه‌های بوشهر حال‌وهوای خاص این شهر را بیشتر برایتان تصویر می‌کند؛ چراکه بافت تاریخی بوشهر در دل شهر قرار دارد و شامل چهار محله با معماری خاص است.

این بافت زیباترین کوچه‎ها و بناها را در خود جای داده و قدمت آن به دوران نادر شاه افشار باز می‎گردد. عمارت‎های تاریخی گلشن و کازرونی، در محله‎ بهبهانی و در دل بافت تاریخی شهر قرار گرفته‎اند و قدمت آن‎ها به دوران قاجار باز می‎گردد. عمارت قاجاری ملک نیز در محله‎ بهمنی قرار دارد که مشخصه‎ اصلی این بناها، معماری خاص بوشهری و ساحلی بودن آن‎هاست.

یکی از جاهایی که نباید در سفر به بوشهر از آن غافل شد، شهر باستانی سیراف است. سیراف یکی از قدیمی‌ترین بندرهای بوشهر است که یادگار دوره ساسانیان است. خانه‌های این بندر شبیه به خانه‌های ماسوله و به‌صورت پلکانی ساخته شده بود؛ اما در زلزله‌ای که در سال ۳۶۷ هجری قمری رخ داد شهر تخریب شد و بقایای آن بخشی از جاذبه‌های تاریخی شهر بوشهر است که در محلی به نام سیراف قرار دارد.

عمارتی قدیمی با قدمتی حدود 200 ساله به نام عمارت شیخ جبار نصوری از دیدنی‌های بندر سیراف است که به آن قلعه نصوری هم می‌گویند. این عمارت متعلق به خاندان نصوری است که اوایل دوره‌ قاجاریه بر روی تپه‌ای بلند و مشرف به دریا ساخته شده است. آنچه این بنا را از بناهای مشابه متمایز می‌کند، هجده تابلوی بسیار زیبا از مجالس شاهنامه‌ فردوسی است که در ایوان غربی آن نقاشی شده‌اند.

وجود نخلستان‌های متعدد و آب‌وهوای مطبوعش باعث شده بوشهر محل گشت‌وگذار گردشگران از شهرهای مختلف باشد. مسافران می‌توانند در نزدیکی نخلستان‌ها خرما خریداری کنند و از خوردن خرمای تازه لذت ببرند. نخلستان‌ها در اطراف بوشهر به فراوانی یافت می‌شوند و امکان کمپ زدن در این مناطق وجود دارد و گردشگران به سرویس بهداشتی و رستوران هم دسترسی خواهند داشت.

مسجد جامع بردستان یکی از بناهای تاریخی است که در روستای بردستان، از توابع شهرستان دیر، قرار دارد. قدمت این مسجد به قرن دهم بازمی‌گردد و به گفته تاریخ‌نویسان این مسجد یکی از کهن‌ترین بناهای زمان ورود اسلام به ایران است. این مسجد بنایی مستطیل‌ شکل با یک محراب، دو اتاق و یک شبستان است که طرح اولیه آن به‌صورت صلیب بود. در قسمت خارجی مسجد یک بادگیر بزرگ قرار دارد تا در روزهای گرم هوای داخل مسجد را خنک کند.

گنبد نمکی جاشک در بخش جنوبی بوشهر و در نزدیکی روستای گنخک قرار گرفته است. این گنبد یک اثر طبیعی است که از نمک ساخته شده و در واقع بیشتر شبیه به کوه است. در این کوه غار هم وجود دارد و کلا پدیده‌های طبیعی مختلفی در کنار هم جمع شده‌اند. اگر به کمپ زدن در این منطقه فکر می‌کنید باید بدانید این منطقه چون کوهستانی است، امکان زدن کمپ در آن وجود ندارد و گردشگران حتی به سرویس بهداشتی و رستوران هم دسترسی نخواهند داشت.

خانه رئیسعلی دلواری یکی از دلیران اهل تنگستان بود که به مدت هفت سال رهبری قیام مردمی علیه اشغالگران انگلیسی در بوشهر و تنگستان را بر عهده داشت. خانه او در حال حاضر به موزه تبدیل شده و قدمت آن به دوران قاجار برمی‌گردد. بخشی از خانه متعلق به نگهداری سندهای تاریخی مبارزه‌های رئیس‌علی و اسلحه بوده و بخش دیگر مربوط به تندیس‌ها، سوگندنامه‌ها و وصیت‌نامه‌ او و یارانش است.

همچنین بخوانید:  ساخت کمپینگ گردشگری در بوشهر

در بوشهر چه بخوریم و کجا بمانیم؟

مثل سایر جنوبی‌ها مردم بوشهر در غذاهای محلی‌شان از ادویه و سیر زیادی استفاده می‌کنند. فلفل هم یکی از ادویه‌های محبوب در بوشهر محسوب می‌شود. خاصیت نزدیکی به دریا باعث شده مردم بوشهر ماهی و میگو را به عنوان یکی از غذاهای اصلی در برنامه غذایی‌شان بگنجانند.

بنابراین اگر اهل غذاهای دریایی هستید بوشهر جای خوبی است برای امتحان کردن طعم ماهی‌های مختلف. غذاهای محلی بوشهری‌ها عبارت است از: قلیه ماهی، دمی لخلاخ، یتیمک، للک یا گمنه؛ و اما برای اقامت مشکلی نخواهید داشت، چون در بوشهر به اندازه کافی هتل و اقامت‌گاه بومگردی هست که می‌توانید بسته به سلیقه و بودجه‌ای که قرار است هزینه کنید، جای مناسب پیدا کنید.

سوغاتی

گلیم و گبه، عبای پشم شتر، گرگوربافی، حصیربافی، نمدمالی، توربافی، تونیره بافی، دولچه، سفال و سرامیک از سوغاتی‌های بوشهر هستند. اگر دوست دارید به جای لباس، سوغاتی‌های خوشمزه بگیرید، انواع خرما، حلوای مسقطی، ارده، حلوا راشی، حلوای سنگک، خارک پخته و رنگینک هم گزینه‌های خوبی هستند. ماهی و میگو هم گزینه‌های خوبی هستند برای اینکه دست‌خالی برنگردید. می‌توانید برای خرید ماهی و میگو، به بازار بروید و یا اینکه به اسکله‌های فروش ماهی سری بزنید که هم فال است و هم تماشا!

نوشته چگونه به بوشهر سفر کنیم؟ اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

چگونه به قشم سفر کنیم؟

$
0
0

راهنمای سفر به قشم

راهنما سفر به جزیره قشم

جزیره بزرگ و زیبای قشم مقصد زمستانی زیبایی است که برای اغلب گردشگران جذابیت بالایی دارد. بهترین زمان سفر به قشم فصل زمستان است. چگونه برویم، چه جاهایی را ببینیم، چه چیزی بخوریم و چه سوغاتی بخریم را در این مطلب بخوانید.

جزیره قشم بزرگ‌ترین جزیره ایران و خلیج‌فارس است. قشم از جزایر استان هرمزگان است که در تنگه هرمز قرار دارد. این جزیره طبیعت بکر و زیبایی دارد و مقصد بسیاری از گردشگران ایرانی و خارجی است. اگر در پی سفر زمستانی هستید، قشم بدون شک یکی از بهترین‌هاست. چطور به قشم برویم؟ کجا بمانیم؟ چه جاهایی را ببینیم؟ چه بخوریم و سوغاتی چه بخریم را در این مطلب بخوانید.

کی برویم؟

بهترین زمانی که گردشگران برای رفتن به قشم انتخاب می‌کنند ماه زمستان، به خصوص دی و بهمن ماه است. هوای جزیره قشم که در جنوب کشور و در میان آب‌های خلیج‌فارس قرار دارد، گرم و مرطوب است و در ماه‌های تیر تا شهریور تا ۴۶ درجه هم پیش می‌رود. بهترین وضعیت جوی در ماه زمستان با دمای حدود ۱۶ درجه است که فرصت مناسبی برای گشت‌وگذار در جزیره است.

چطور برویم؟

پرواز: از آنجایی که اغلب مسافران سعی می‌کنند هزینه مسافرت خود را مدیریت کنند، سفر با هواپیما برای هر نفر برای رفت و برگشت در کم‌ترین حالت ۷۰۰ هزار تومن و تا یک و نیم میلیون تومان در خواهد آمد و می‌توانید برای مدیریت هزینه، برگشت خود را به پرواز اختصاص دهید. اما در حالت کلی گزینه مقرون به صرفه‌ای برای خانواده‌های پرجمعیت‌تر محسوب نمی‌شود.

ماشین: قشم جزیره بزرگی است و داشتن ماشین برای گشت‌وگذار در آن مزیت محسوب می‌شود. رانندگی تهران تا بندرعباس حدود ۱۵ ساعت است. همچنین شما هم می‌توانید ماشین خود را با قطار به بندرعباس و سپس بندر پل منتقل کنید و یا از جاده‌ها به سمت جنوب (بندر پل) حرکت کنید.  با معطلی دو ساعته که هزینه آن به صرفه است، می‌توانید ماشین خود را به بندر منتقل کنید.

قطار: قطار از امن‌ترین راه‌ها برای رفتن به قشم است که پیشنهاد ما به جای اتوبوس است. به طور تقریبی قطار از تهران به بندرعباس، حدود ۱۹ ساعت در راه خواهد بود و بنابراین بهترین راه رفتن هنگام عصر است که شب را استراحت کنید. هزینه قطار برای هر نفر از تهران به بندرعباس حدود ۱۸۰ هزار تومان است. بنابراین رفت و برگشت با قطار حدود ۳۶۰ هزار تومان برای هر نفر هزینه بر خواهد داشت که هزینه اسکله به آن اضافه می‌شود.

مدت  زمان سفر زمینی: ۱۵ ساعت تا بندرعباس
مدت زمان سفر هوایی: ۱ ساعت و ۳۰ دقیقه
مدت زمان سفر با قطار: ۱۹ ساعت تا بندرعباس

 

کجا بمانیم؟

آپارتمان و سوییت ارزان در سایت‌های معتبر یکی از بهترین گزینه‌هایی است که می‌توانیم برای سفر به قشم انتخاب کنیم. همچنین قشم هتل هایی دارد که در بسیاری از مواقع می‌توانید با هزینه مناسب آن را رزرو کنید. اگر اهل گشت‌وگذار به شیوه مردم مناطق هستید، از اقامت‌ در خانه‌های بوم‌گردی غافل نشوید.

همچنین بخوانید: چگونه سفر شادی داشته باشیم؟

جاذبه‌های گردشگری قشم کدام‌اند؟

دره ستارگان: در فاصله ۵ کیلومتری از ساحل جنوبی جزیره قشم، دره ستارگان بر اثر فرسایش خاک، سنگ و ماسه ناشی از باد و باران و رگبارها به وجود آماده است. قدمت این دره به ۲ میلیون سال می‌رسد. شب‌های این منطقه زیبا و دیدنی است.

غار خربس: این غار در ۱۰ کیلومتری قشم قرار دارد و بسیار دیدنی است. بومی‌ها از این غارها برای پناه گرفتن استفاده می‌کردند. اگر به قشم سفر می‌کنید سری به این غارها که در فاصله نزدیکی از قشم قرار دارند بزنید.

جنگل‌های حرا: جنگل‌های حرا در ۷۰ کیلومتری قشم قرار دارد. درختان حرا در طی شبانه روز تنها به مدت ۶ تا ۷ ساعت نمایان هستند. در زمان مد (بالا آمدن آب دریا) به حالت شناور هستند و تا شاخه به زیر آب فرو می‌روند. برای بازدید از این جنگل زیبا، مسیری جز راه آبی وجود ندارد.

تنگه چاهکوه: یکی از شگفت‌آورترین لحظاتی که در قشم خواهید گذراند، احتمالاً در تنگه چاهکوه زیبا باشد. این تنگه در ۷۰ کیلومتری قشم قرار دارد. شیارها و حفره‌های این تنگه بر اثر آب باران، باد و بارش‌های سیل آسا و فرسایش خاک ایجاد شدند که اشکال هندسی بسیار زیبایی را ایجاد کرده‌اند.

غار نمکدان: غار نمکی قشم در فاصله ۱۰۰ کیلومتری آن قرار دارد. این غار طولانی‌ترین غار نمکی جهان نامیده می‌شود. شکل مخروطی این غار که به شکل نمکدان است، علاوه بر نمکی بودن آن‌جا، علت نام‌ نهادن غار نمکدان بر آن است.

قلعه پرتغالی‌ها: از جاذبه‌های گردشگری و تاریخی قشم به این قلعه می‌توان اشاره کرد. این قلعه در ضلع شمالی جزیره قشم و توسط دریانوردی پرتغالی به نام آلفونسو آلبرکرک، در سال ۱۵۰۷ بنا شده است. این قلعه از سیطره ۱۱۰ ساله پرتغالی‌ها بر منطقه خلیج‌فارس روایت می‌کند.

علاوه بر این موارد، بندر لافت، چشمه‌های آب معدنی، تنگ عالی، بام قشم، دره تندیس‌ها و کلات هم از دیدنی‌های قشم به شمار می‌رود.

همچننی بخوانید: چگونه ارزان سفر کنیم؟

چه بخوریم؟

برای اغلب مسافران چشیدن طعم و عطر غذاهای محلی یک منطقه بسیار جذاب است و بخشی از اهداف سفر بسیاری از اهالی سفر خوانده می‌شود. نان تُمُشی محلی، نام مخصوص منطقه قشم است که نان همراه با سس مهیاوه و تخم‌مرغ و پنیر می‌پزد. یکی از غذاهای مشهور قشم کلمبا است که ترکیبی از ماهی، گندم و سبزی است. زیبون که غذای رسمی قشم به شمار می‌رود از ترکیب سیب‌زمینی گوجه ماهی و برنج درست می‌شود. در قشم ماهی کبابی مرسوم است که بیشتر از جنس سرخو و سنگسر است. هواری ماهی یا ماهی پلو مخلوطی از ماهی و سبزیجات معطر است که با پلو سرو می‌شود. در این نوع غذا از ماهی هوور استفاده می‌شود.
برنج دیشو یکی از غذاهای پرطرفدار قشم است که آب برنج را با شیره خرما مخلوط می‌کنند و نوعی پلو شیرین به دست می‌آورند که با ماهی شرخ شده می‌خورند. هواری چکومیگ یا پلو بچه میگو از غذاهای محلی قشم است. این نوع میگو را در فصل تخم‌ریزی در جنگل حرا صید می‌کنند و خشک شده آن را به بازار می‌آورند. این نوع غذا با چیزی شبیه به عدس‌پلو سرو می‌شود. همچنین آوازه کباب بز قشم نیز سال‌هاست به گوش می‌رسد. چاردویی یکی دیگر از غذاهایی است که ارزش امتحان کردن دارد. چاردویی مخلوط ماهی یا گوشت قرمز و سبزیجات معطر و تخم مرغ با برنج است که دم می‌کشد و آماده خوردن می‌شود. مخلوط سیب‌زمینی و تمبر هندی، تخم مرغ و هل؛ باید طعم جالبی باشد که آن را در قشم، به نام حلا یا کاتوغ تخم‌مرغ پید ا می‌کنید.

کاتوخ سور پیاز مخلوطی از ماهی شور، سیب زمینی و ادویه و تمبر هندی است که مزه چشیدنی دارد. در آخر پیشنهاد می‌کنیم میگو سوخاری‌های قشم را از دست ندهید. برخی غذاهای محلی مانند خورش قلیه‌ماهی، هَوآری ماهی، هَوآری مرغ، هَوآری گوشت، پودنی، مهیاوه، کلمبا، زیبون، موفلک، عنکاس، دوپیازه میگو، قلیه تخم مرغ، و کاتوغ یا حلا ماهی در رستوران‌ها هم پیدا می‌شود و می‌توانید آن را امتحان کنید.

نوشیدنی مخصوص قشم چایی شیر نام دارد که ترکیبی از شیر، چای، هل، میخک، چوب دارچین، آب و عسل است و در سفره‌خانه‌های شهر پیدا می‌شود.

سوغاتی چه بخریم؟

شما می‌توانید تُمُشی محلی و مهیاوه تهیه کنید. همچنین صنایع دستی قشم با سنگ‌ها و صدف‌ها، لباس‌های سنی، گلیم و پارچه هم گزینه‌های مناسبی به حساب می‌روند. بازارهای قشم یکی از مراکز گردشگریان به شمار می‌روند و شما می‌توانید برنامه خود را طوری تنظیم کنید که زمانی را هم در این بازارها بگذرانید. بازار درگهان بیست دقیقه‌ با قشم فاصله دارد و می‌توانید از این بازار قدیمی قشم لذت ببرید. همچنین خرما، کیک هلر، ادویه‌جات و پوشاک نیز از علایق گردشگران به قشم به شمار می‌رود.

نوشته چگونه به قشم سفر کنیم؟ اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

آشنایی با کتیبه های کول فرح ایذه

$
0
0

کول فرح ایذه

به گزارش توریست ها به نقل از ایرنا؛ برای فرار از سرمای زمستان و مسافرتی دلچسب، جنوب کشور همیشه پیشنهادهای خوبی جلوی راه آدم می‌گذارد. یکی از جاهایی که رفتن به آنجا برای هر گردشگری هم فال است و هم تماشا، منطقه «کول‌فرح» ایذه است.

برای فرار از سرمای زمستان و مسافرتی دلچسب، جنوب کشور همیشه پیشنهادهای خوبی جلوی راه آدم می‌گذارد. یکی از جاهایی که رفتن به آنجا برای هر گردشگری هم فال است و هم تماشا، منطقه «کول‌فرح» ایذه است. اعتقاد بر این است که در این نیایش‌گاه نخستین نگاه بشر به مذهب و آیین شکل گرفته است.

«کول» به معنی تنگه باز و «فرح» به معنی شاد است. دره‌ها معمولا تنگ و خفه هستند، ولی کول‌فرح همان‌طور که از نامش پیداست، روح‌افزا و دلباز است. کول‌فرح در شمال‌شرق ایذه در انتهای دشت ایذه قرار دارد. در سمت راست مدخل دره، در کنار رشته‌کوهی، دو قطعه سنگ بسیار بزرگ نامنظم دیده می‌شود که بر آن‌ها، نقوش بدیع از صورت‌های شاه، فرمانروا، زن، مرد،‌ اسرا و همچنین حیواناتی چون گاو،‌ گاومیش و گوسفند حجاری شده‌اند. نقوش این کتیبه در حال نیایش و احترام و حمل هدایا و تقدیس رب‌النوع یا امیر دیده می‌شوند. این اثر به دوران حکومت ایلام (قبل از میلاد) مربوط است و از آثار بسیار مهم باستانی استان خوزستان به شمار می‌رود.

همچنین بخوانید: چگونه ارزان سفر کنیم؟

مسیر دسترسی

فاصله ایذه تا اهواز ۱۸۳ کیلومتر است که حدود دو ساعت‌ونیم طول می‌کشد. بعد از رسیدن به ایذه و رد کردن دروازه قرآن نمادین ایذه، در اول شهر تابلوی راهنمای گردشگری وجود دارد که شما را به سمت کول‌فرح راهنمایی می‌کند. در ادامه به سمت راست (به سمت دهدز) پیچیده و جاده را ادامه داده تا به میدان غدیر برسید. در سمت راست، مجسمه بزرگی از یک مرد بختیاری را خواهید دید که در اول بلوار نشسته است. سپس به سمت راست بپیچید و وارد جاده ایذه – دهدز شوید. دو طرف جاده را درختان زیبایی احاطه کرده است. کمی جلوتر در سمت چپ تابلوی راهنمای کول‌فرح را خواهید دید. در بدو ورود به کول‌فرح هم شاید دنبال ساختمان یا موزه‌ای باشید؛ اما روبروی شما تنگه زیبایی قرار گرفته که زمانی پرستش‌گاه نارسینا خدای ایلام باستان بوده است. در اینجا ۶ نقش برجسته متعلق به دوران ایلامی‌ها وجود دارد.

راهنمای بازدید

نگران زمان بازدید نباشید. اینجا موزه روباز سنگ نگاره‌های ایران است و متاسفانه هیچ دروازه نگهبانی برای حراست و اخذ بلیط وجود ندارد.

در کتابچه‌های راهنما، نقش برجسته‌ها از ۱تا ۶ نام‌گذاری شده‌اند. این مساله ربطی به قدمت آن‌ها ندارد. فقط هر کدام با شماره‌ای مشخص شده و تنها مسیر بازدید را تعیین کرده‌اند.

اگر می‌خواهید در این سفر یک تیر و دو نشان بزنید و عکاسی هم بکنید، بهترین زمان حضور در این منطقه و عکاسی از کتیبه‌ها عصر است، یعنی زمانی که آفتاب روی کتیبه‌ها سایه نینداخته است.

در عین حال این را هم بدانید که اگر شخصی و بدون تور به این منطقه سفر کرده‌اید، تابلوهای راهنما زیاد به کارتان نمی‌آید. پس بهتر است از قبل مطالعاتی در مورد سنگ‌نبشته‌های کول‌فرح کسب کنید تا این موزه‌گردی بیشتر بهتان بچسبد.

نقش برجسته‌ها

شماره یک: نخستین نقش برجسته مراسم قربانی را نشان می‌دهد و در ارتفاع ۶ متری از دامنه کوه قرار دارد. پهنای صفحه، یک متروهفتاد سانتیمتر در یک متر است. در آن شاه هانی یکی از حاکمان مستقل آیاپیر که همزمان با شوتروک نهونته دوم پادشاه ایلام در سال ۲۷۰۰ پیش از میلاد بوده در حال قربانی کردن نشان داده شده است.

شماره دو: بر بدنه سنگی تک‌افتاده در قسمت جنوبی و در کنار مسیل، نقش برجسته‌ای با موضوع قربانی کردن برای خدایان ایلامی حجاری شده است. در میانه صحنه، شاه ایلامی بزرگ‌تر از دیگران حجاری شده و دستان خود را به حالت احترام و نیایش در جلو صورت خود گرفته است.

شماره سه: در نزدیکی نقش‌برجسته شماره دو و بر بدنه تخته سنگی بیضی‌شکل، صحنه قربانی برای خدایان ایلامی حجاری شده است.

در این صحنه شخص بزرگ‌تر (احتمالا شاه ایلامی) دستان خود را به حالت احترام بر بالای شکم قرار داده و در جلو روی او، تعدادی از خادمان در حال حمل مجسمه خدای ایلامی هستند که همراه با نواختن چنگ و قربانی کردن گاوهای کوهان‌دار، نشان داده شده‌اند.

شماره چهار: با گذر از نقش‌برجسته شماره سه و در جنوب آن، نقش‌برجسته‌ای پرکار با موضوع اهدای هدایا به شاه یا خدای ایلامی نشسته بر تخت حجاری شده است. در مرکز توجه این نقش‌برجسته، خدا یا شاه ایلامی بر تخت نشسته و میز مخصوص هدایا نیز در جلوی او قرار دارد. تعداد زیادی شرکت‌کننده که یکی از دستان خود را در جلو دهان قرار داده‌اند، به حضور خدا یا شاه ایلامی رسیده‌اند تا هدایای خود را تقدیم کنند.

شماره پنج: در پشت نقش‌برجسته شماره چهار، نقش برجسته‌ای همانند نقش برجسته شماره دو با موضوع قربانی برای خدایان ایلامی حجاری شده است. شخص مرکز توجه، بزرگ‌تر از حد طبیعی حجاری شده، دستان خود را به حالت احترام و نیایش بالا آورده و روبه‌روی او گاوهای کوهان‌داری برای خدایان ایلامی قربانی شده‌اند.

شماره شش: این نقش برجسته در بیرون از تنگه بر روی تخته سنگی تک‌افتاده، حجاری شده است. موضوع آن، حمل مجسمه خدای ایلامی است. تعدادی از خادمان، تخت مجسمه خدای ایلامی ایستاده را بر دوش خود حمل می‌کنند و در پشت سر آن‌ها تعدادی از صاحب‌منصبان ایلامی شرکت‌کننده در مراسم، حجاری شده‌اند.

نوشته آشنایی با کتیبه های کول فرح ایذه اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

چگونه به بندرعباس سفر کنیم؟

$
0
0

راهنمای سفر به بندر عباس

راهنمای سفر به بندرعباس

به گزارش توریست ها به نقل از ایرنا؛ حالا که چشممان به اولین برف پاییزی روشن شده و هوا هم حسابی سرد شده، سفر کردن به نقاط جنوبی کشور یکی از آن کارهایی است که ذوق و همت خودش را می‌طلبد.

بندرعباس از گذشته‌های دور به جز اینکه یک بندر تجاری بوده و بسیاری از تبادلات کالایی از طریق این بندر انجام می‌شده، در گذر تاریخ اتفاقات زیادی را هم پشت سر گذاشته و همین هم باعث شده این بندر زیبا جاذبه‌های دیدنی زیادی داشته باشد.
جاهای دیدنی و گردشگری بندرعباس متنوع است از جاذبه‌های طبیعی‌ مثل غار خرسین و چشمه آب گرم گنو گرفته تا پل و چشمه و موزه‌هایی که حتما برایتان حرف‌های زیادی برای گفتن دارند.

چگونه برویم؟

برای رفتن به بندرعباس از هر سه وسیله خودروی شخصی، قطار و هواپیما می‌توانید استفاده کنید. اگر قصد سفر با ماشین شخصی را داشته باشید راه طولانی در پیش دارید، مخصوصا اگر مبدا تهران باشد. مسیری حدود 1300 کیلومتری و در حدود یک‌ونیم روزی را باید طی کنید و از شهرهای مختلفی عبور ‌کنید. با قطار اما حدود 18 ساعت در راه خوهید بود. برای هواپیما هم که بالطبع باید هزینه‌اش را پرداخت کنید و نکته خاص دیگری برای گفتن وجود ندارد، جز اینکه در فاصله‌ای کمتر از دو ساعت به مقصد خواهید رسید.

جاذبه‌ها

بنادر در طول تاریخ همواره محل تلاقی فرهنگ‌ها و تمدن‌های گوناگون بوده و هستند و در میان جاذبه‌های تاریخی و  گردشگری‌شان حتما آثاری به چشم می‌خورد که نشانه‌ای از این برخورد فرهنگی در خود داشته باشد. یکی از این بناها و نقاط گردشگری معبد هندوها در بندر عباس است. معبد هندوها شاید عجیب‌ترین و متمایزترین مکان دیدنی در بندرعباس باشد. تجار و بازرگانان هندی که در مسیر تجاری خود به سمت اقیانوس هند در بندرعباس توقف می‌کرده‌اند، پیشنهاد ساخت این معبد را  به محمدحسن‌خان سعدالملک حاکم وقت بندرعباس داده‌اند و این معبد باشکوه را با هزینه خودشان ساخته‌اند. یک سالن چهارگوش میانی با گنبدی مخروطی شکل که بر روی آن قرار گرفته، اسکلت اصلی بنا را تشکیل می‌دهد. تزئینات این گنبد کاملا متأثر از معماری هندی است که آن را از تمام بناهای حاشیه خلیج فارس متمایز می‌کند.

 

حمام گله داری یکی از بناهای تاریخی بندرعباس است که به صورت موزه‌ای درآمده و در بخش مرکزی شهر در محله بازاراوزی‌ها قرار گرفته است. می‌توان گفت که این حمام تنها حمامی است که از گذشته بندرعباس باقی مانده و قدمت آن به تاریخ قاجار برمی‌گردد.

همچنین بخوانید: چگونه ارزان سفر کنیم؟

شاید ندانید که طولانی‌ترین پل تاریخی ایران با نام پل لاتیدان که قدمتی در حدود 500 ساله دارد، در سال 72 به خاطر سیلی که در روستای نیم‌کار در شهرستان خمیر به راه افتاد، از زیر خاک بیرون آمد. با اینکه طول آن یک کیلومتر بوده و ۲۳۳ دهانه داشته اما امروزه تنها ۳۳ دهانه آن سالم مانده است.

تقریبا اغلب شهرهای ایران دارای عمارتی هستند که تحت عنوان عمارت کلاه‌فرنگی شناخته می‌شوند. بندرعباس نیز از این قاعده مستثنا نیست. ساخت این بنا که گمرک قدیم و تاریخی شهر بندرعباس و محل تجارتخانه داخلی و خارجی آن بوده به دوره صفویه باز می‌گردد. از آنجا که بنا از معماری اروپایی آن زمان تاثیر پذیرفته، به عمارت کلاه فرنگی معروف شده است.

یکی دیگر از جاذبه‌های بندرعباس قلعه فین است که در بخش فین، روی تپه‌ای مرتفع قرار گرفته. باستان‌شناسان معتقدند که این قلعه در اواسط زمان ورود اسلام به ایران احداث شده و احتمالا کاربرد نظامی و حفاظتی داشته است.

غار خرسین یکی از معدود غارهای نمکی بکر و دست‌نخورده استان هرمزگان است. این غار در بخش سیاهو در شمال شرقی و در فاصله ۸۰ کیلومتری مرکز استان واقع است. محیط کوه غالباً از سنگ‌های ناپایدار و نمکی تشکیل شده است، از این‌رو پیشروی در این غار باید با احتیاط کامل انجام شود.

مجموعه برکه‌های باران شامل شش برکه یا آب انبار مربوط به دوران صفویه است. این مجموعه در گذشته از منابع ذخیره آب شیرین بندرعباس بود. هر برکه دارای چهار دهانه اصلی برای برداشت آب بود. این برکه‌ها در فضای مشجر وسیعی در خیابان 22 بهمن بندرعباس قرار دارند و دارای گنبدهای موزون زیبا و ممتازی هستند.

از دیگر مکان‌های دیدنی بندرعباس، موزه مردم‌شناسی است که یکی از بزرگ‌ترین موزه‌های مردم‌شناسی ایران محسوب می‌شود. بنای این موزه با بهره‌گیری از معماری سنتی هرمزگان در محوطه تاریخی برکه‌های باران ساخته شده است. این موزه سه بخش دارد: بازار سنتی، صید و صیادی و آزادسازی جزیره هرمز از دست پرتغالی‌ها. در این موزه همچنین بخش‌های مختلف دیگری همچون باستان‌شناسی، دوره تاریخی، دوره اسلامی، بخش سکه و نگارخانه نیز وجود دارد. این موزه در بلوار پاسداران بندرعباس نیز قرار دارد.

اگر در مسیر مواصلاتی بندرعباس به سیرجان حرکت کنید، پس از طی حدودا ۳۵ کیلومتر کوه گنو را در چشم‌انداز جاده خواهید دید؛ منطقه حفاظت شده گنو که به واسطه چشمه آب گرم موجود در این منطقه ایجاد شده، تفرجگاه بی‌نظیری برای بازدیدکنندگان از استان هرمزگان است. چشمه آبگرم گنو تنها چشمه موجود در منطقه نیست، اما بخار ناپایداری که به واسطه اختلاف دمایش با محیط به هوا پراکنده می‌شود، صحنه چشم‌نوازی خلق می‌کند.

دره داماش از بکرترین جاهای دیدنی بندرعباس است که مشتاقان طبیعت‌گردی را خوب راضی می‌کند. این دره در میان کوه‌های سربه فلک کشیده زاگرس است که در فاصله ۸۰ کیلومتری شمال بندرعباس واقع شده. رودخانه زیبایی از میان این دره می گذرد که پس از پیوستن به چندین شعبه دیگر با نام رود جلابی به خلیج فارس می‌ریزد.

خوراکی‌های اهل بندر

هیچ سفر و گشت‌وگذاری بدون چشیدن طعم غذاهای آن منطقه کامل نمی‌شود. هرمزگان و به خصوص شهر معروفش بندرعباس نیز به واسطه قدمت تاریخی و همچنین خاصیت بندری بودن، دارای غذاهای متنوع و اصیلی است. برخی غذاهای خاص اهالی بندر شامل هواری، نان تموشی، موفلک، مهیاوه، برنج دیشو و بلالیت هستند.

سوغات بندر

معمول‌ترین و رایج‌ترین سوغات هرمزگان حصیر است، درخت خرما که با برگ‌هایش حصیر می‌بافند در کل استان چه بندرعباس و چه شهرهای دیگر فراوان است و با آن وسایل مختلفی مثل زیرانداز و سینی‌های حصیری بزرگی درست می‌شود که بهترینش را در روستای میناب در فاصله ۱۱۰ کیلومتری شرق هرمزگان، می‌توان پیدا کرد. سوغاتی دیگری که مخصوص این منطقه است چنته است.

نقش‌های هندسی  را روی دارهایی که روی زمین نصب می‌شود می‌بافند، با صدف‌های دریایی و منگوله‌های رنگی تزئینش می‌کنند و به آن چنته می‌گویند.  محلی‌ها با آن کپرهایشان را تزئین می‌کنند و مسافران بیشتر به عنوان وسیله‌ای برای تزئین دیوار و خانه آن‌ها را با خود می‌برند. جدا از چنته، لباس‌ها و پارچه‌های گلابتون‌دوزی شده هم یکی از بهترین سوغات‌ هرمزگان است.

نوشته چگونه به بندرعباس سفر کنیم؟ اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

بهترین فصل جنگل ابر شاهرود

$
0
0

جنگل ابر

چگونه به جنگل ابر شاهرود برویم؟

اگرچه ممکن است چیز زیادی درباره جنگل‌های هیرکانی نخوانده یا نشنیده باشید؛ اما مطمئنا عنوانش را زیاد شنیده‌اید. جنگل‌های هیرکانی یکی از منحصربه‌فردترین نوع جنگل‌ها در دنیا هستند که مانند نوار سبزی بر شیب‌های شمالی کوه‌های البرز قرار گرفته و سواحل جنوبی دریای خزر را می‌پوشانند.

جنگل‌های هیرکانی که از دوران ژوراسیک به جای مانده‌اند، ۳/۷ میلیون هکتار پوشش جنگلی ایران را تشکیل می‌داده‌اند که امروزه این میزان به ۱/۸ میلیون هکتار کاهش یافته است.

جنگل هیرکانی ابر شاهرود، یکی از 100 جاذبه گردشگری ایران است که هر آدمی حداقل یک بار باید آن را ببیند. لذت ایستادن بر فراز ابرها را می‌توان در این مکان تجربه کرد. جنگل ابر را اقیانوسی از ابر فرا گرفته، به‌طوری‌که وقتی نشسته‌اید ابرها می‌آیند و همه جا را می‌پوشانند و دیدن ابرهایی که همیشه بالای سرمانند و حالا از کنارمان رد می‌شوند و ما را دربرمی‌گیرند از آن فاصله کم آدم را به وجد می‌آورد.

در واقع هنر آفرینش هستی در این جنگل بی‌نظیر آن‌جا به اوج خود می‌رسد که اقیانوسی از ابرها زمین را به آغوش می‌کشند و درختان سرسبز، این نمای بی‌نظیر را به تماشا می‌نشینند.
از تهران تا شاهرود ۴۰۴ کیلومتر است. از اتوبان افسریه حرکت می‌کنید و از ایوانکی، گرمسار، سمنان و دامغان می‌گذرید و به شاهرود می‌رسید. اگر ماشین ندارید می‌توانید در میدان امام شاهرود تاکسی‌های روستای ابر را سوار شوید.

اگر مبداء‌تان شهر دیگری هم هست، خودتان را باید به شاهرود یا بسطام برسانید. از شاهرود به سمت آزادشهر برانید. بعد از ۱۸ کیلومتر به روستای نو خرقان می‌رسید. بعد از این روستا در ابتدای روستای ابر قرار دارید.

روستای ابر، همان روستایی که دستمان را در دست جنگل‌ها می‌گذارد، خودش خشک و بی‌آب و علف است، اما از روستا که ۱۲ کیلومتر دور شوید، به جنگل می‌رسید. شما اینجا تنها با درخت‌های سر به فلک کشیده که در ابر فرو رفته‌اند، روبه‌رو نیستید. در ابتدای جنگل چوپانان دام‌هایشان را برای چرا می‌آورند و هرچه در جنگل پیش بروید، پوشش گیاهی هم انبوه‌تر می‌شود. پس از قرار گرفتن در ابتدای جاده جنگلی در مجاورت روستای ابر و به کمک افراد و آشناهای محلی با پیاده روی 30 دقیقه‌ای در مسیرهای جنگلی و دیدنی، می‌شود از تماشای جاذبه‌های بکر و خدادادی در این منطقه نهایت استفاده را برد.

آژانس‌های بسیاری وجود دارند که مقصدشان جنگل ابر است، بنابراین اگر اولین بار است که به این سمت می‌روید و راهنمای محلی و آشنایی با مسیر ندارید، حتما از طریق آژانس‌ها و تورهای گردشگری اقدام کنید. قبل از رفتن، حتما از وضعیت هوا باخبر شوید. چون ممکن است به دلیل بارندگی، امکان جنگل‌گردی وجود نداشته باشد و باران زمین را لغزنده کرده باشد و شما نتوانید در مسیرهای باریک‌تر به‌راحتی به راهتان ادامه دهید. بهترین منطقه جنگل ابر از بسطام حدود 30 کیلومتر آسفالت و حدود 40 کیلومتر راه خاکی بسیار نامناسب مسافت دارد.

همچنین بخوانید: طبیعت گردشگری مازندران

جذابیتی که نباید از دست داد

مسیر جنگل پر از درختان زالزالک، تمشک و توت‌فرنگی است. اگر کمی در جنگل قدم بزنید به تپه‌ای می رسید که قلعه «ماران»، ۳۰۰۰ سال روی آن جا خوش کرده است. جنگل زیبا و خوش ‌آب‌وهوای ابر با ۳۵ هزار هکتار وسعت در ادامه جنگل‌های سرسبز شمال کشور است. این جنگل در نزدیکی روستاهای ابر، شیرین‌آباد و خاک‌پیرزن واقع شده و تقریبا مرز استان سمنان و استان گلستان است و در پاییز هم اگر گذارتان به اینجا بیفتد، طبیعت زیبایی را از رنگ نارنجی و زرد روبروی خودتان می‌بینید.

اولین چشمه‌ای که بعد از یک جنگل‌نوردی مداوم 5 ساعته به‌سمت جنوب می‌بینید، چشمه آبشار است. از دیگر چشمه‌های دائمی منطقه می‌توان به چشمه «آلوچال» و «آب‌شرش» اشاره کرد. به‌غیر از این آبشارها، آب قابل آشامیدنی دیگری در این جنگل وجود ندارد و شما باید آب مصرفی‌تان را به‌همراه داشته باشید.

جنگل ابر در همه ایام سال دیدنی‌ست و از تنوع و زیبایی خارق‌العاده‌ای برخوردار است. اما بهترین زمان بازدید از منطقه، نیمه اول سال تا اواخر مهرماه است. اگر قصد رفتن به منطقه در خارج از این ایام را دارید پیشنهاد می‌کنیم که با تورهای یک روزه، دو روزه یا چهار روزه که شما را به جنگل ابر می‌برند همراه شوید. ابرها در جنگل ابر از هنگام عصر که هوا سردتر می‌شود شروع به پایین آمدن می‌کنند و سطح جنگل را فرا می‌گیرند. بنابراین از صبح زود گشت و گذار خود را شروع کنید و اگر قصد شب ماندن در جنگل را ندارید، بهتر است قبل از تاریکی هوا از محیط ابری جنگل خارج شوید.

بهترین فصل برای رفتن به جنگل ابر شش ماه اول سال است، چون در این زمان ابرها بیشتر در منطقه وجود دارند.
گرچه جنگل ابر پاییز زیبایی دارد، اما سفر در این فصل به افراد آماتور که تجربه زیادی ندارند، توصیه نمی شود. زمستان نیز به دلیل بارش‌های مداوم و فراوان، سفر به این منطقه توصیه نمی‌شود.
اما بهترین زمان سفر به جنگل ابر اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت تا اواخر مهرماه است.

نوشته بهترین فصل جنگل ابر شاهرود اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

بهترین زمان سفر به کازرون

$
0
0

سفر به کازرون

سفر به سرزمین آبشارها

تماشای آبشار و لذت بردن از فضای دیدنی که به وجود می‌آورد آن هم در فصل زمستان، لطف خاص خودش را دارد.

آبشاری که با نام “حکیم‌باشی” در کازرون وجود دارد، فصلی است و جریان اصلی خود را از آبان‌ماه شروع کرده و بسته به میزان بارندگی تا اردیبهشت ادامه می‌دهد. ارتفاع این آبشار حدوداً ۲۵ متر بوده و احتمالاً سرچشمه‌های آن از منطقه‌ ماهور است. حرکت سیل‌آسا و شدت جریان این آبشار (به‌خصوص در اواخر زمستان) موجب به وجود آمدن حوضچه‌های بسیار زیبا و نادری در پایین دست خود شده است. آبشار حکیم باشی از بین دو کوه به پایین سرازیر شده و آب آن به مناطق کم ارتفاع‌تر حرکت کرده و سپس به تدریج در دل زمین نفوذ می‌کند.

چگونه برویم؟

اگر از کازرون به طرف بوشهر حرکت کرده و مسیر خود را در فاصله‌ ۱۵ کیلومتری کازرون در منطقه‌ سه راه بوشهرـ‌ کازرون ‌ـ شیراز (راهدار) به طرف قائمیه ادامه دهید، پس از طی حدوداً ۵ کیلومتر به روستای «تُل‌کوشک» می‌رسید. اگر از بومیان این روستا سراغ “جاده‌ آبشار” را بگیرید، جاده‌ آسفالته‌ای را به شما نشان می‌دهند که پس از طی مسافت ۱ تا ۵/۱ کیلومتری در این جاده وارد جاده‌ خاکی می‌شوید که شما را به روستای حکیم‌باشی هدایت می‌کند. از جاده‌ اصلی تا روستا حدوداً ۳ تا ۴ کیلومتر فاصله است. خانه‌های روستای حکیم‌باشی (اولین روستا در سمت چپ جاده) را که دیدید، اگر به سمت راست خود نگاه کنید، مجموعه‌ای از کوه‌تپه‌هایی را می‌بینید که تقریباً در مرکز از ارتفاع آنها کاسته شده است. اگر مسیر خود را به طرف این قسمت و از طریق جاده‌ای که به خط انتقال لوله‌ گاز و پس از آن به باغ‌ها می‌رسد، ادامه دهید، مسیری مال‌رو که به آبشار منتهی می‌شود را خواهید دید.

اگر قرار است برای دیدن آبشار فصلی حکیم‌باشی سری به کازرون بزنید، بهتر است فقط به دیدن این آبشار بسنده نکنید؛ چون کازرون علیرغم اینکه کمتر درباره‌اش گفته شده اما جاهای دیدنی جالب اعم از اماکن تاریخی و آثار باستانی و جاذبه‌های طبیعی کم ندارد.

همچنین بخوانید: چگونه ارزان سفر کنیم؟

جاذبه های گردشگری کازرون

برای مثال غار شاپور در انتهای “تنگ چوگان” در دل کوه و در ارتفاع نزدیک به ۸۰۰ متری از سطح زمین قرار گرفته و به واسطه قرارگیری مجسمه شاپور در دهانه آن به غار شاپور معروف شده است. این مجسمه یکی از شاهکارهای پیکرتراشی ایران باستان است که بعد از گذشت نزدیک به ۱۷۰۰ سال هنوز در جای خود باقی مانده و آسیبی جدی به آن وارد نشده است. مجسمه شاپور تنها مجسمه سنگی به جای مانده از دوران باستان است که نزدیک به ۶ متر ارتفاع دارد. غار کله کفتری غار دیگری است که در ارتفاعات جنوب شرقی قائمیه از توابع شهرستان کازرون و مشرف به روستای الیاس‌آباد واقع در کوهی به نام سیبکی در نزدیکی غار شاپور قرار دارد. این غار در زبان محلی با نام «کِل کَموتَری» به معنی جا و لانه کبوتر خوانده می‌شود، زیرا در گذشته تعداد زیادی کبوتر در غار لانه داشتند که متأسفانه امروزه به دلیل شکار بی‌رویه، جمعیت آن‌ها بسیار کاهش یافته و تا حد انقراض پیش رفته است.

نرگس‌زارهای کازرون بی‌شک از زیباترین جاذبه‌های طبیعی و دیدنی این شهر هستند. سالانه هزاران کیلو گل نرگس از این شهر به کشورهای خارجی به‌ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر می‌شود. برای دیدن این گل‌های نرگس فعلن وقت دارید. می‌توانید اواخر دی‌ماه تا اواسط بهمن‌ماه به کازرون بروید و این زیبایی را در آنجا ببینید.

روستای دوان در دو فرسخی شمال کازرون در ناحیه‌ای کوهستانی با آب‌وهوایی مطبوع و دلنشین قرار گرفته است. این روستا را به “ماسوله استان فارس” می‌شناسند، زیرا خانه‌های این روستا نیز مانند روستای ماسوله به صورت پلکانی ساخته شده، به‌طوری که‌ حیاط یک خانه، بام خانه زیرین است. قلعه‌ دختر کازرون در ارتفاعات کوه‌های دوان و مشرف به روستای دوان هم از جمله دیدنی‌های این منطقه است.

دریاچه پریشان بزرگترین و زیباترین دریاچه آب شیرین کشور در ۱۲ کیلومتری جنوب‌شرقی کازرون قرار گرفته است. آب دریاچه پریشان بیشتر از بارش‌های سالانه تامین می‌شود و بیشترین مساحت خود را در اردیبهشت‌ماه پیدا می‌کند. همچنین اگر در زمستان به دیدن این دریاچه بروید، می‌توانید از ۵۰۲ نوع پرنده با بیش از ۱۰۰ گونه دیدن کنید.

شهر تاریخی بیشاپور از بزرگترین شهرهای دوران ساسانی به شمار می‌رود که در زمان خود با شهرهای مهم جهان نظیر «بیزانس» و «انطاکیه» برابری می‌کرده است. بیشاپور در فاصله ۲۳ کیلومتری شمال‌غربی کازرون در نزدیکی رودخانه شاپور قرار گرفته است. این شهر به خاطر نزدیکی به سواحل جنوبی خلیج‌ فارس برای ساسانیان از اهمیت زیادی برخوردار بوده است. امروزه این شهر به دلیل حجاری‌ها، نقوش برجسته‌ای که از دوران ساسانیان در آن به یادگار مانده و معبد آناهیتا، دارای اهمیت فراوانی است.

نوشته بهترین زمان سفر به کازرون اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

چگونه به گرگان برویم؟

$
0
0

سفر به گرگان

راهنمای سفر به گرگان

به گزارش توریست ها به نقل از ایرنا؛ برای خیلی از ما سفر به شمال کشور تنها محدود می‌شود به دو استان مازندران و گیلان غافل از این‌که در بخش دیگری از شمال کشور در مرکز استان گلستان شهری قرار گرفته که با قدمتی چندین هزار ساله دیدنی‌های زیادی دارد که مهجور مانده است.

پژوهش‌های تازه نشان داده‌ که منطقه گرگان از 6 هزار سال پیش تمدن پیش از آریایی‌ها را در خود جای داده بوده ‌است. گرگان همان جایی است که گردشگران با سلایق مختلف و متنوع را راضی می‌کند. شما چه طرفدار تاریخ باشید چه طرفدار طبیعت، چه پی صنایع دستی ناب بگردید یا دنبال چشیدن طعم غذاهای سنتی ایرانی باشید، گرگان جوابگوی ذایقه شماست.

کجاها را ببینیم؟

گرگان مرکز استان گلستان یکی از سه استان کناره دریای خزر است که یکی از متنوع‌ترین شرایط محیطی را دارد و با این حساب می توانید زیباترین جاذبه‌های طبیعی مثل کوه، بیابان، دریا، رودخانه، زمین کشاورزی، جنگل، تالاب، دشت و چمنزار را در این استان یکجا ببینید.

خلیج گرگان با وسعتی 400 کیلومتری، بزرگ‌ترین خلیج دریای مازندران است که حداکثر عمق آن به چهار متر می‌رسد. درجه شوری آب این خلیج در قسمت‌های غربی به علت کمی عمق و افزایش تبخیر، کمی بیشتر از درجه شوری آب دریای مازندران است. حدود 25 رود و نهر کوچک از دامنه شمالی البرز وارد خلیج گرگان می‌شود و این خلیج یکی از سایت‌های مهم پرنده‌نگری در ایران محسوب می‌شود و بد نیست بدانید که آشوراده تنها جزیره ایرانی دریای شمال در یک کیلومتری اسکله بندرترکمن و در همین خلیج واقع شده ‌است.

روستای زیارت همان جایی است که توصیه می کنیم در بازدید از گرگان سری به آن بزنید. این روستا در 17 کیلومتری جنوب شهر گرگان از شمال به ناهارخوران ‌و از جنوب به آبشار و ارتفاعات پوشیده از جنگل محدود می‌شود. علت نامگذاری این روستا به زیارت را وجود عبادتگاهی هزار ساله متعلق به بوداییان می‌دانند.

این روستا در میان دو دامنه کوهستانی و جنگلی قرار گرفته و به دلیل هوای خنک و معتدل به روستای ییلاقی گردشگران و مسافران در تابستان‌ها بدل شده است. در زیارت می‌توان به راحتی یکی از اقامتگاه‌های کوچک محلی را اجاره کرده و مدتی را در سکوت و آرامش طبیعت به‌سر برد. چشمه آبگرم این روستا آرام‌بخش بوده و برای انواع بیماری‌های پوستی و درد مفاصل مفید است.

اسم گرگان که می‌آید نخستین چیزی که شاید به ذهن برسد، پارک زیبا، معروف و ‌جنگلی ناهارخوران است. این منطقه نه‌تنها محبوب‌ترین منطقه تفریحی گرگانی‌ها محسوب می‌شود، بلکه بسیاری از مردم از شهرهای مختلف ایران مقصد سفرشان را جنگل ناهارخوران در جنوب شهر گرگان قرار می‌دهند. در 20 سال گذشته با بزرگ شدن گرگان، این پارک جنگلی به شهر متصل شده و جاده ناهارخوران هم امروزه یکی از پررفت‌وآمدترین خیابان‌های شهر به شمار می‌رود.

بازار قدیمی گرگان که به بازار نعلبندان نیز معروف است، در داخل بافت قدیم شهر گرگان، بعد از میدان شهرد‏اری قرار دارد. این بازار که قدمتی دیرینه دارد، از نظر سبک معماری و راسته‌های مربوط، یکی از زیباترین بازارهای استان گلستان و منطقه شمال ایران محسوب می‌شود.

موقع گشت‌وگذار در بازار نعلبندان، اگر دلتان خواست یکی از بناهای به‌جامانده از سلجوقیان را از نزدیک ببینید، سری به مسجد جامع گرگان که همان داخل بازار است، بزنید. ترکیب آجر و کاشی به کار رفته در این مسجد، کاشی‌های هفت رنگ، مناره آجری آن و خطوط کوفی نوشته شده روی مناره‌ها، مسجد جامع گرگان را در شمار دیدنی‌ترین مساجد شمال قرار داده است.

پارک جنگلی النگدره که اصلا باید در پاییز به تماشایش نشست نزدیک پارک جنگلی ناهارخوران است. اگر به دنبال رفتن به جایی هستید که تصویری از پاییز، شبیه آن‌چه در قصه‌‎ها و افسانه‌ها شنیده‌اید را به چشم ببینید، باید به النگدره بروید.

همان نزدیکی‌های النگدره دریاچه توشن واقع شده. از گرگان که ۵ کیلومتر به سمت جنوب بروید، به روستای توشن و دریاچه این روستا که هم‌نامش است می‌رسید. توشن به معنی کم شدن آب است و اهالی به آن آبندان هم می‌گویند.

آب‌وهوای خوب اطراف دریاچه، امکان ماهیگیری و قدم زدن اطراف آن، دریاچه توشن را به جایی بسیار خواستنی تبدیل کرده است.

اگر فکر می‌کنید حالا دیگر دیدنی‌های طبیعی گرگان تمام شده اشتباه می کنید. در جنوب شرقی گرگان با فاصله‌ای نزدیک به ۱۳ کیلومتر، طبیعت چهره رمانتیکش را به شما نشان می‌دهد. مسیر به جنگل توسکستان ختم می‌شود. در بین جاهای دیدنی گرگان حتماً  سری به جنگل توسکستان بزنید و با راندن در جاده‌ی افسانه‌ای آن که در پاییز زیبایی‌اش به اوج می‌رسد، سفری آرامش‌بخش را تجربه کنید.

در جنوب غربی گرگان آبشار کم ارتفاع اما زیبایی در دل جنگل جا خوش کرده است. طراوت و خنکای آبشار رنگو سرسبزی اطرافش را دو چندان کرده است. ساختار این آبشار شکلی نیم دایره‌ای دارد و سادگی دلنشینی به طبیعت بکر منطقه داده است. برای رسیدن به این آبشار زلال، باید پیاده‌روی کنید.

باورتان می‌شود در ایران و در استان گرگان دیواری مثل دیوار چین وجود داشته باشد؟ دیوار دفاعی گرگان به طول ۲۰۰ کیلومتر در زمان ساسانیان ساخته شده و بعد از دیوار چین و آلمان سومین دیوار بلند دنیاست. این دیوار از ناحیه گمیشان تا کوه‌های گلیداغ در شمال شرق کلاله امتداد پیدا کرده است.

 

اولین پارک ملی و بزرگ‌ترین پارک طبیعی ایران پارک گلستان است که بیشترین قسمت آن در استان گلستان قرار دارد. در این پارک گیاهان، حیوانات و پرندگان متنوعی می‌بینید و ساعت‌ها محو تماشای چشم‌اندازهای تماشایی می‌شوید.

اما گرگان برای تاریخ‌دوستان هم جذابیت خاص خودش را دارد.

میل گنبد که بلندترین برج تمام آجری جهان است، جزو ابنیه‌ تاریخی مربوط به سده‌ چهارم هجری است. این برج که در شهر گنبد کاووس استان گلستان ساخته شده در میان یک تپه‌ خاکی قرار دارد و فقط دو متر از ارتفاع آن خارج از سطح این تپه است. در ایران باستان، برای راهنمایی مسافران در کنار راه‌ها و جاده‌ها، ساختمان‌های برج‌مانندی می‌ساختند که به آن‌ها میل یا منار می‌گفتند. برای دیدن میل گنبد باید راهی گنبد کاووس شوید.

همچنین بخوانید: چگونه ارزان سفر کنیم؟

  چه غذایی بخوریم؟

“خورش ساک” از خوراک‌های سنتی مردم گرگان است که با اسفناج، نخود، آرد، گوشت گوسفندی و آب نارنج تهیه می‌شود. “هلی آش” هم یکی از معروف‌ترین آش‌های سنتی ایرانی است که در گرگان تهیه می‌شود. هلی به معنای گوجه سبز است. در تهیه هلی آش از نخود، لوبیا، کدو، برنج، سبزی‌های محلی به همراه گوجه‌سبز و کمی شکر استفاده می‌شود. “کی آش” هم که با کدو حلوایی و آب انار و نعناع طبخ می‌شود، طرفداران بسیاری دارد. “حلوای گردویی” مهم‌ترین شیرینی محلی گرگان که هم در عزاداری‌ها و هم در مراسم شادی پخته می‌شود، از برنج، شکر، گردو و آب تشکیل شده و طبخش چند ‌ساعتی طول می ‌کشد. کوکو اشپل، بنج‌نون، پیشمه و نان روغنی قاتلمه هم از دیگر خوراک‌های سنتی گرگان است.

سوغات

صنایع دستی که در گرگان به فروش می‌رسد، بیشتر حاصل کار قبایل کوچ‌نشین ترکمن است که محصولات خود را برای عرضه به شهر گرگان می‌آورند. قالیبافی، مهم‌ترین صنعت دستی این منطقه است که با بهترین نوع پشم موسوم به خارچین، توسط زنان و دختران ترکمن بافته می‌شود.  یکی از صنایع دستی مورد علاقه گردشگران، نمازلیق یا همان سجاده است. نمازلیق‌ها قالی‌های کوچکی است‌ که با نقش‌ونگارهای زیبای ترکمنی بافته شده و روی آن نماز می‌خوانند.

 

نوشته چگونه به گرگان برویم؟ اولین بار در توریست ها پدیدار شد.


چگونه به خوانسار برویم؟

$
0
0

سفر به خوانسار

راهنما سفر به خوانسار

اگرچه گفته می‌شود بهترین فصل سفر به خوانسار و دیدن زیبایی‌های این شهر و طبیعت اطرافش فصل بهار و در موقع پرآبی است، اما آن‌ها که این را گفته‌اند، خوانسار را در پاییز ندیده‌اند.

شهری که با لاله‌های واژگون و عسلش شناخته می‌شود و کوچه باغ‌هایش در ایران زبان‌زد است، در پاییز دیدنی‌تر از هر زمان دیگری است. تجربه راه رفتن و قدم زدن در کوچه باغ‌های پاییزی خوانسار لذتی به انسان می‌دهد که ترغیبش می‌کند بارها و بارها این تجربه را تکرار کند.

خوانسار کجاست؟

خوانسار یک شهر نقلی با جمعیتی نه‌چندان زیاد است که تنها دو ساعت از اصفهان فاصله دارد. نام “خوانسار” به معنای چشمه‌سار است و همان‌طور که از نامش پیداست، این شهر مملو از چشمه‌های پرآب و طبیعت سبز و تازه است.

در واقع خوانسار یکی از خوش آب‌وهواترین شهرهای ایران است که همه چیزهایی که یک طبیعت‌دوست به آن احتیاج دارد از درختان بلند و سرسبز گرفته تا چشمه‌های خنک و روان،‌ کوه‌های پرابهت و برفی، آفتاب گرم و هوای پاک و کوچه باغ‌های پاییزی و رویایی را یک‌جا در خود جای داده است. گشت‌وگذار و قدم‌زدن در محله‌هایی با کوچه‌باغ‌های کاه‌گلی مانند صفائیه، چشمه آخوند، محله دوراه، محله بالا، مالگاه و پایتخت لذت‌بخش و فراموش‌نشدنی است.

چگونه برویم؟

اگر از تهران راهی سفر هستید باید از یکی از دو مسیر قم- سلفچگان یا ساوه- سلفچگان به سلفچگان برسید. در ادامه باید به طرف دلیجان بروید و بعد از دلیجان هم مسیر مستقیم را ادامه دهید. تقریبا 40 کیلومتر بعد از دلیجان، جاده گلپایگان را در سمت راستتان می‌بینید.

در انتهای این جاده و وقتی به گلپایگان رسیدید، باید میدان قاضی زاهد و سپس میدان ولیعصر (عج) را به چپ بپیچید تا وارد جاده خوانسار شوید. اما اگر از اصفهان قصد سفر به خوانسار را دارید، باید ابتدا وارد جاده نجف‌آباد و تیران شوید و بعد از تیران مسیر را به طرف “فریدن” (داران) ادامه دهید، اما کمی قبل از داران، در شهر کوچک “دامنه” باید وارد جاده خوانسار در سمت راستتان شوید.

همچنین بخوانید: چگونه ارزان سفر کنیم؟

دیدنی‌های خوانسار

پارک جنگلی سرچشمه یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری و جاهای دیدنی خوانسار  است. در وسط این پارک دیدنی، حوضچه‌های زیادی وجود دارد که آب آن‌ها از چشمه‌های موجود در «کوه سیل» سرازیر می‌شود. چشمه‌های متعدد این پارک شامل «چشمه مرزنگوش»، «چشمه شترخون»، و «چشمه پیر» می‌شود. آرامگاه باباپیر یا شیخ اباعدنان هم در این پارک قرار گرفته و از یادگارهای روزگار صفوی در خوانسار است.

“شیخ عدنان”، عارفی معروف بوده که در قرن ششم هجری می‌زیسته است و اما آنچه دلیل بیشتر گردشگران برای سفر به خوانسار است، دشت لاله‌های واژگون منطقه گلستان‌کوه است. گرچه این لاله‌ها که رنگ آن‌ها سرخ مایل به بنفش است، عمر کوتاهی دارند اما جدای از زیبایی وافرشان، خواص دارویی دارند و برای درمان دردهای رماتیسمی، مفصلی و کبدی بسیار موثر هستند.

خانه تاریخی ابهری‌ها یکی دیگر از دیدنی‌های خوانسار است که توسط “حاج سیدمحمدباقر ابهری” ساخته شده و به تازگی مورد بازسازی قرار گرفته است. این خانه یادگاری به جای مانده از دوران قاجار است و معماری، نقاشی‌ و گچ‌بری‌هایش به خوبی معرف سبک قاجاریه است. غار دامنه هم جاذبه دیگری است که در جاده خوانسار به اصفهان، در ناحیه‌ای به نام “دامنه” در یک دره قرار گرفته که حدودا ۳۵ متر طول دارد و درون آن خشک است. تپه آریایی‌ها، در روستای رحمت‌آباد در فاصله ۳۵ کیلومتری شمال‌شرق خوانسار قرار دارد. اگر به خوانسار رفتید بد نیست سری هم به این تپه که قدمتی در حدود 8 هزار سال دارد، بزنید. در گذشته، غارهایی در دل این تپه تاریخی قرار داشته که از زیر تپه به هم متصل می‌شدند و انسان‌ها در آن‌ها زندگی می‌کردند. هنوز هم آثاری از درهای سنگی آن‌ها در این تپه دیده می‌شود. ساختمان‌های خشتی که در چند طبقه بالای غار از دامنه تا قله بنا شده‌اند، شکل خاصی به تپه داده و آن را خاص و منحصربه‌فرد کرده است.

سوغات خوانسار

خوانسار با عسلش معروف است. شهر کوهستانی خوانسار که در دامنه‌های زاگرس واقع شده، یکی از مراکز مهم تولید عسل در ایران است و سالانه بیشتر از 350 تن عسل در آن جا تولید می‌شود. عسل خوانسار اندازه‌ای  معروف هست که تقریبا در تمام ایران یافت شود، اما همه می‌دانیم که بهترین منبع خرید جنس خوب، شهر تولیدکننده آن است. خوانسار به جز عسل، سوغاتی‌های دیگری مثل خشکبار و صنایع دستی هم دارد. گردو، بادام، برگ زردآلو و گز خوانسار هم بسیار معروف هستند که همه آنها را می‌توان از خیابان امام خمینی خرید. از دیگر سوغاتی‌های خوانسار، فرش ساروق است که به صورت ذهنی و با گره‌های ایلیاتی بافته می‌شود و برای خریدنش باید به روستای ویست رفت.

همچنین بخوانید: چگونه هیچهایک کنیم؟

غذای محلی

گرچه غذاهای محلی خوانسار خیلی شناخته شده نیستند و اسمشان ممکن است به گوشمان آشنا نباشد اما طعمی دلچسب دارند. آبگوشت (دوگوله)، اشکنه (اوگوشت تخم)، آش لعابی، دلمه سیرابی (سین شیردون)، کشک لبو و … از غذاهای محلی خوانسارند. برای خوردن آبگوشت می‌توان به نزدیکی پیربابا رفت. در نزدیکی این بقعه، آسیابی است که گندم را به آرد تبدیل می‌کند.

اقامت

اگر قصد اقامت شبانه در خوانسار را داشتید باید بدانید یکی دو هتل در این شهر میزبان شماست. یکی از هتل‌ها درست روبه روی پارک جنگلی سرچشمه قرار گرفته و پنجره‌هایش رو به این پارک زیباست. انتخاب دیگر در خوانسار، در صورتی که دلتان بخواهد در خانه‌ای باصفا اقامت کنید، یک ساختمان قدیمی است که متعلق به یکی از اهالی خوانسار بوده و حالا بازسازی شده و در سال ۱۳۹۰ ساختمان دیگری به آن اضافه شده که کاملاً مدرن است با اتاق‌هایی که در معماری خوانسار از طریق فضای نیمه‌باز به حیاط می‌رسند و قابلیت سرهم شدن را دارند و البته حیاطی که در فصل پاییز می‌توان در زیر درختانش از فضای دلنشین این خانه سنتی لذت برد.

نوشته چگونه به خوانسار برویم؟ اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

چگونه به طبس برویم؟

$
0
0

سفر به طبس

راهنمای سفر به طبس

به گزارش توریست ها به نقل از ایرنا؛ با شنیدن نام طبس اولین چیزی که به خاطرمان می‌رسد، طوفان شن و گرمای بی حد و حصر و بیابان خشکی است که شاید اگر کلاهمان آن طرف‌ها بیفتد هم سراغش نمی‌رویم؛ ولی واقعیت این است که طبس آن‌قدرها هم که فکر می‌کنیم بی آب و علف نیست.

شهری که در مدار ۳۳ درجه شمالی قرار گرفته در دل کویر است؛ اما دیدنی‌هایی دارد که اگر درباره‌اش بخوانید حتما نظرتان را درباره این شهر کویری عوض می‌کند. طبس از ترکیب دو واژه “تب” و “بس” به معنی تب بس ایجاد شده و به مرور زمان، طبس نام گرفته است. همچنین، عده‌ای نیز نام آن را به زبان سلوکیان مرتبط دانسته‌اند. گرچه قدمت این شهر که گفته می‌شود پهناورترین شهر ایرانی است به زمان هخامنشیان بازمی‌گردد؛ اما عده‌ای از مورخان هم تاریخ این شهر را به زمان ساسانیان نسبت می‌دهند. با این وجود طبس به دلیل وجود جاذبه‌های طبیعی و تاریخی متعدد در کنار معادن ذغال سنگ یکی از خاص‌ترین و غنی‌ترین مناطق کشور است.

چگونه به طبس برسیم؟

اگر از تهران حرکت کنیم، بعد از ۹۰ کیلومتر به گرمسار می‌رسیم و تا اینجا همان مسیر رفتن به سمت مشهد را طی کرده‌ایم؛ اما از اینجا به بعد باید بعد از گرمسار به سمت جنوب حرکت کرد تا به طبس رسید. این مسیر ۱۰ ساعت زمان می‌برد.

دیدنی‌ها

برای گفتن از دیدنی‌های و جذابیت‌های طبیعی منطقه طبس، بهتر است از دره‌ای شروع کنیم که مخوف و البته حسابی معروف است. کال جنی یا همان دره جن‌ها در ۳۵ کیلومتری شمال شهر طبس قرار دارد. منطقه‌ای که روزگاری مردم آن را محل زندگی جن و ارواح می دانسته‌اند و اکنون به جاذبه گردشگری تبدیل شده است. کال اصطلاحی است که به دره یا مسیر ایجاد شده توسط سیلاب‌ها و جریان آب اطلاق می‌شود و کلمه جن هم به این دلیل به این دره داده شده که بومیان معتقدند جن‌ها در این دره ساکن هستند و نباید به تنهایی قدم در این مسیر گذاشت. دره‌ای که برخلاف اطرافش که بیابان بوده پر از آب و آبشارهای زیباست. فرسایش زمین در طول سالیان دراز باعث به وجود آمدن راهروهایی باریکی شده که دو طرف آن را سنگ‌های رسوبی مرتفعی در بر گرفته است. اگر به آنجا سفر کنید در ابتدای دره چاه‌هایی را می‌بینید که در دل سنگ کنده شده‌اند. اگر ماجراجویی را دوست دارید و فردی به عنوان راهنما همراهتان است، می‌توانید با پایین رفتن از چاه‌ها به راهروی باریکی برسید که خود به چند اتاق کوچک و تاریک می‌رسد. طبق آثار بجا مانده این اتاق‌ها در دل زمین، مکانی بوده برای بست‌نشینی زرتشتیان که از ظلم زمانه فراری بودند و در اینجا به عبادت و راز و نیاز مشغول می‌شدند.

 

شاید باور نکنید اگر بگوییم در دل کویر و در این منطقه یک باغ وجود دارد که به باغ گلشن معروف است. باغ گلشن یکی از باغ های نادر ایرانی است که آب جاری دائمی در آن جریان دارد. این باغ در طبس توسط امیرحسین خان که سومین حاکم طبس بوده، ساخته شد اما سردر باغ در زلزله ویرانگر شهریور ۱۳۵۷ طبس به ‌کلی از بین رفت؛ هم‌ اکنون در همان محل، ساختمانی با همان طرح و نقشه بنا شده است.

 

قلعه اسماعیلیان که در میان دو کوه بنا شده و قدمت آن با توجه به معماری قلعه به دوره‌ سلجوقیان برمی‌گردد؛ مکانی برای آموزش فداییان اسماعیلی در قرن پنجم بوده است. قلعه اسماعیلیان به‌گونه‌ای بنا شده که از بیرون غیرقابل تسخیر باشد و از داخل نیز کسی نتواند از آن فرار کند. این قلعه‌ تاریخی در ۴۰ کیلومتری شهر طبس در دامنه‌ کوه شتری قرارگرفته است. دره مرتضی‌علی که بسیار به تنگه واشی شباهت دارد با این تفاوت که آب خیلی کمتری دارد که به زور به زانو می‌رسد، دارای چشمه‌های عجیبی است که زیر پا حسشان می‌کنید. در بعضی قسمت‌ها زیر پایتان جریان آب گرم و در بعضی نقاط آب سرد را حس می کنید.

 

سد شاه‌عباسی با قدمتی در حدود ۵۵۰ سال به‌عنوان قدیمی‌ترین سد قوسی جهان شناخته شده و با توجه به معماری خاص و بافت خشتی به‌کار رفته در آن، پس از پنج قرن هنوز کاربرد و دوام خود را دارد. این سد که در روستای تاریخی “خرو” قرار دارد و یکی از شاهکارهای معماری در ایران محسوب می‌شود، در دوران حکومت صفویان به‌منظور جلوگیری از جاری شدن سیل در زمان بارش رگبارهای فصلی در منطقه ساخته شد. معماری سد شاه‌عباسی شبیه معماری برج آزادی است با این تفاوت که بر تنگه‌ای باریک در بین دو کوه ساخته‌ شده و ۶۰ متر ارتفاع دارد. در پایین سد، گذرگاه بزرگی قرار گرفته تا بتواند آب را به میزانی از خود عبور دهد که خطری برای شهر طبس ایجاد نکند. ویرانه‌های ارگ تاریخی طبس، یکی دیگر از جاذبه‌های داخل شهر است. این ارگ که به کهن دژ هم شهرت دارد، در قرن هشتم ساخته شده و روایت است که نادرشاه پس از سفر به هند هفت دیگ طلا در این ارگ پنهان کرده است.

 

برای این که بتوانید کال نمک در طبس که رودخانه ای نمکی است را ببینید، باید ابتدا از شهر طبس فاصله گرفته و به روستای محمدآباد برسید. زمانی که به این منطقه رسیدید تا چشمتان کار می کند، زمینی را مشاهده می کنید که جنس آن از نمک است. نزدیک‌تر که می‌روید، بلورهای سفید و تخم مرغی شکل را مشاهده می کنید که با دقت و ظرافت بی نظیری کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند.

همچنین بخوانید: چگونه ارزان سفر کنیم؟

غذاهای محلی

طبس دارای غذاهای محلی متنوعی است که از آن جمله می‌توان به آش جوش‌پره، آش لخشک، آش قلیه، آش انار، آش اماج و آش بورش اشاره کرد. همچنین آبگوشت بلغور، آبگوشت گندم، آبگوشت بزباش و آبگوشت کشک هم جزو غذاهای پرطرفدار این منطقه هستند. برای سوغات هم این شهر قطاب و یک شیرینی بسیار خوش‌طعم به نام “روورکرده” دارد که از شیره خرما تهیه می‌شود و آن را در بین دو لایه نان مخصوص، قرار می‌دهند.

همچنین بخوانید: چگونه هیچهایک کنیم؟

اقامت

برای اقامت در طبس ابتدا باید بدانید که شب‌های کویر بسیار سرد است؛ بنابراین اقامت در پارک‌ها و اماکن عمومی آسان نخواهد بود. شهر طبس دارای چند هتل و مهمانسرا است، اما بیشتر مسافران زایرسرای امام‌زاده حسین را برای اقامت انتخاب می‌کنند. این امام‌زاده در مرکز شهر طبس قرار دارد و یافتن آن کار آسانی است. جدای از این‌ها، اقامت‌گاه‌های بومگردی هم در طبس رونق دارند و به دلیل جذابیت‌های این نوع اقامت‌گاه‌ها می‌توانند گزینه و البته تجربه خوبی برای ماندن در این شهر باشند. اقامت در فضایی با معماری سنتی، لذت چشیدن غذاهای محلی و بومی منطقه، آشنایی با فرهنگ و سبک زندگی بومیان، تنها جزیی از مزایای این اقامتگاه ها به شمار می آیند. به همین سبب توصیه می کنیم فرصت لمس چنین تجربه ای را از دست ندهید.

نوشته چگونه به طبس برویم؟ اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

نقش رستم در شیراز

$
0
0

نقش رستم کرمانشاه

سفر به نقش رستم در مرو دشت

رفتن به دل تاریخ همیشه جذاب و ماجراجویانه است. به خصوص اگر جایی باشد که بتوانید نشانه‌های تمدن و تاریخ را به صورت ملموس ببینید.

تنها در فاصله چند کیلومتری از تخت جمشید باستانی و معروف خودمان، در روستای زنگی‌آباد واقع در شمال شهرستان مرودشت استان فارس، مکانی تاریخی هست که علیرغم اهمیتش، اتفاقا خیلی هم شناخته شده نیست!

“نقش رستم” و “کعبه زرتشت” خانه‌ همیشگی چهار پادشاه هخامنشی، خشایارشاه، داریوش، اردشیر اول و داریوش دوم است  که می‌تواند مقصد بسیاری از تورهای گردشگری باشد. نقش رستم به گنجینه تاریخ مصور ایران باستان معروف شده است؛ چراکه آثار این دوره‌ها مربوط به 2000 سال پیش از میلاد تا 600 سال پس از میلاد است.

نقش رستم را چه کسی ساخت؟

موسس نقش رستم، داریوش اول است. او دستور داده بود هنگامی که فوت کرد، پیکرش را در دل کوه دفن کنند؛ به همین دلیل در دل صخره دخمه‌ای ایجاد کردند تا پیکر داریوش در آن قرار داشته باشد. اما آرامگاه داریوش اول تنها یک آرامگاه نبود، بلکه در بالای در ورودی، نقش‌هایی وجود دارد که اطلاعات مهمی از دوران هخامنشیان و کشور ایران در آن زمان را ارایه می‌دهد. هر کدام از این چهار بنا با ظاهری مربعی، شبیه یکدیگر ساخته شده‌اند و تفاوت آن‌ها در کتیبه‌هایشان است. قدیمی‌ترین نقش موجود در نقش رستم مربوط به دوره عیلام است که نقش دو ایزد و ایزدبانو و شاه و ملکه را به‌ تصویر کشیده بود، ولی بعدها در دورهٔ ساسانی، بهرام دوم بخش‌هایی از آن را پاک کرد و نقش خود و درباریانش را به جای آن تراشید .در بیرون آرامگاه‌ها هم نقش برجسته‌های زیبایی وجود دارد. در این نقش‌ها پادشاه به نشانه‌ قدرت، کمان در دست دارد و روبه‎رویش اهورامزدا قرار گرفته است. در دو آتشدان، آتش مقدس می‌سوزد و نقش ماه در بالای این قاب، نماد فانی بودن دنیاست. همچنین در این نما، ستون‌هایی با سرستون‌های مشابه تخت جمشید دیده می‌شود. اگر به پایین سکو نیز بنگریم، نمایندگان کشورهای مختلف را در حال حمل تخت پادشاهی مشاهده خواهیم کرد.

 

خصوصیات چهار آرامگاه

چهار مقبره صخره‌ای از شاهان هخامنشی شامل داریوش اول، خشایارشاه، اردشیر اول و داریوش دوم، در این منطقه باعث شده نقش رستم به صورت یک سایت گردشگری پذیرای مردم علاقمند به تاریخ باشد. با اینکه داریوش اول هخامنشی، دستور ساخت مقبره خود را در دل صخره‌ای کوه، به صورت یک گور دخمه داد؛ اما بعد از وی، سه شاه هخامنشی دیگر، سه مقبره کنار او برای خود ساختند. آرامگاه داریوش بزرگ، در صخره‌ای به بلندای ۶۰ متر کنده شده و کتیبه‌ای در این مزار، تعلق این آرامگاه را به داریوش یکم، ثابت می‌کند. درون آرامگاه ۹ گور وجود دارد، که احتمال می‌رود مربوط به خانواده و نزدیکان شاه باشد، اما هیچ نشانه‌ای مبنی بر اینکه این آرامگاه‌ها متعلق به چه کسانی است، وجود ندارد. زیر آرامگاه، دو سنگ‌نگاره پیروزی بهرام دوم، نقش بسته است. آرامگاه خشایارشاه در فاصلهٔ ۱۰۰ متری شرق و شمال‌شرقی آرامگاه داریوش بزرگ قرار گرفته و تنها یک اتاقک دارد که درست روبه‌روی درگاه ورودی است و درون آن ۳ گور وجود دارد. این قبرها بسیار ساده‌تر از قبرهای ساخته شده در آرامگاه داریوش بزرگ هستند. آرامگاه اردشیر یکم، در فاصلهٔ ۳۷ متری سمت چپ آرامگاه داریوش بزرگ قرار گرفته است. در زیر آرامگاه اردشیر، سنگ‌نگاره نبرد هرمز دوم قرار دارد. درون آرامگاه مشابه آرامگاه داریوش است و سه اتاقک دارد، ولی تفاوت‌های آشکاری دیده می‌شود. آرامگاه داریوش دوم در فاصلهٔ ۳۳ متری سمت جنوب‌ غربی آرامگاه اردشیر یکم قرار گرفته است. در قسمت پایین این آرامگاه، سنگ‌نگاره نبرد شاپور دوم، در دورهٔ ساسانیان قرار دارد، همچنین روبروی آن کعبه زرتشت قرار گرفته، که ۴۵ متر از آن دورتر است. درون آرامگاه تقریبا مشابه آرامگاه اردشیر یکم است.

همچنین بخوانید: کاخ شاپوری را در نوروز ببنید

صفحه تراشیده “نقش رستم” نماد چیست؟

در قسمت بزرگی از کوه رستم، صفحه‌ای مستطیل شکل به طول ۱۰ وعرض ۵ متر با هدف کشیدن نقش‌ها تراشیده شده است. این صفحه زیبا با چنان دقتی تراشیده شده که هر شخصی از عهده‌ آن برنمی‌آید و تنها پادشاه مشهور وتوانمند ایران باستان خسروپرویز است که این بنا را ایجاد کرده و شباهت زیادی به صفحه فرهاد در بیستون دارد. خسروپرویز قصد داشت در این قسمت، صحنه‌هایی از تاج‌گذاری و پیروزی‌اش بر رومیان را حک کند؛ ولی  در اواخر دوران پادشاهی‌اش با شکست مواجه شد و صحنه‌ها ناتمام باقی ماند.

 

کعبه زرتشت؛ نامی اشتباهی

در برابر کوه نقش رستم، در قسمتی گود، ساختمان مکعبی شکل بسیار زیبایی قرار دارد که آن را کعبه زرتشت، پیامبر ایران باستان می‌نامند. این ساختمان هنرمندانه از قطعات بزرگ سنگ، بنا شده است. مهارت و دقتی که در برش و حجاری سنگ‌های حجیم سفید و سیاه در آن به کار رفته، استادی هنرمندان و سبک معماری دوران هخامنشی را به‌خوبی نشان می‌دهد. سازه‌ای 4 گوش که در فاصله 46 متری و مقابل مقبره داریوش دوم قرار داشته و افرادی با قد بیشتر از 1,75 متر به سختی می‌توانند از در ورودی آن عبور کنند. این بنا در دوران ساسانیان، “بُن خانک” نام داشت و نام “کعبه زرتشت”، در قرن 14 میلادی برای آن انتخاب شد؛ اما همان زمان هم نام اشتباهی به آن دادند!

بعد از حمله اعراب به ایران، آنها که فکر می‌کردند هر دینی باید برای خود مرکزیتی داشته باشد، نام این بنا را کعبه زرتشتیان گذاشتند. در حالی‌که کاربری این بنا، نگهداری کتاب اوستا و گنجینه درباری و بعضی کاربری‌های دیگر بوده از جمله اینکه برخی از مورخان ذکر کرده‌اند؛ کتاب اوستا که بر ۱۲۰۰۰ پوست گاو نوشته‌ شده بود، در این اتاق نگاهداری می‌شده است. گروهی دیگر بر این باورند که این اتاق آرامگاه بردیا، پسر کورش بوده که به‌ وسیله برادرش کمبوجیه کشته شد. اخیراً نیز اظهار شده که این بنا رصدخانه بوده است.

 

راه دسترسی

با خواندن این مطالب اگر ترغیب شدید به نقش رستم بروید، باید بدانید بعد از رسیدن به شهر شیراز باید خودتان را به شهرستان مرودشت برسانید؛ یعنی چیزی حدود 60 کیلومتر از مسیر جاده‌ای شیراز به مرودشت بروید تا به نقش رستم برسید. تابلوهایی که در مسیر هستند، کار را برای پیدا کردن نقش رستم راحت کرده‌اند. از ترمینال شهید کاراندیش شیراز هم می‌توانید با مینی‌بوس یا تاکسی بین شهری به نقش رستم بروید. در برنامه‌ریزی بازدید از نقش رستم به این نکته توجه کنید که 30 دقیقه قبل از پایان ساعت بازدید دیگر بلیطی فروخته نمی‌شود. بهتر است برای گرفتن عکس‌های بهتر صبح زود به اینجا بروید. برای دوری از شلوغی محوطه هم می‌توانید صبح زود یا حوالی ساعت 2 بعدازظهر را انتخاب کنید.

نوشته نقش رستم در شیراز اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

سفر به روستای ماخونیک

$
0
0

سفر به روستای ماخونیک

سفر به ماخونیک بیرجند

سفر کردن به جایی که یکی ازهفت منطقه شگفت‌انگیز دنیا لقب گرفته، قطعا هم هیجان‌انگیز است و هم سرگرم‌کننده. روستای ماخونیک با مردمی که قدی کوتاه دارند و روستایشان با درهای کوتاه، عجیب و غریب به نظر می‌رسد.

روستایی در استان خراسان جنوبی، ۷۸ کیلومتری شرقی شهر سربیشه و ‌۱۴۲ کیلومتری شهرستان بیرجند. روستایی با قدمت ۳۰۰ سال که به سرزمین لی‌لی‌پوت‌ها هم معروف شده است.

شگفتی نام و معماری ماخونیک

در مورد وجه تسمیه ماخونیک با استناد به معتبرترین اسناد، باید گفت که نام قدیم ماخونیک “مادخونیک” بوده که از دو جزء “ماد” و “خونیک” تشکیل شده است. ماد نام قومی آریایی و خونیک نیز به معنی محل سرد و خنک است و در کل مادخونیک به معنی مکانی سرد است که قوم ماد در آنجا ساکن بودند.

در گذشته این روستا هیچ راه دسترسی به بیرون نداشت، اما در سال‌های اخیر برای دسترسی به این روستا قسمتی از کوه را شکاف داده‌اند تا جاده‌ای برای روستا بسازند. مهمترین ویژگی روستای ماخونیک بافت قدیم روستا است که در آن، خانه‌های محقر خشتی و گلی بدون حیاط و ایوان و پنجره و کیپ تا کیپ هم ساخته شده‌اند که هنوز بعد از گذشت سال‌ها برخی از اهالی در این خانه‌ها زندگی می‌کنند. این خانه‌ها شکل مشخصی ندارند و متناسب با ناهمواری‌های منطقه ایجاد شده‌اند. قرار گرفتن نصف بیشتر خانه در داخل زمین باعث شده که محیط داخل آن در تابستان بسیار خنک و در زمستان بسیار سرد باشد. تمام خانه‌های روستا به مسجد اصلی روستا که در وسط آن قرار دارد، راه دارند. در این روستا خانه‌ها در دامنه تپه و به صورت فشرده در گودی زمین ساخته شده‌اند.

همچنین بخوانید: چگونه ارزان سفر کنیم؟

مردمی با رسوم عجیب

آداب و رسوم مردم روستا از نحوه قضاوت تا روش کشاورزی و چگونگی تقسیم ارث کاملا متفاوت است و از زمان‌های دور تاکنون تقریبا ثابت باقی مانده‌اند. جالب است بدانید که مردم روستا تا ۵۰ سال پیش چای نمی‌نوشیدند، گوشت نمی‌خوردند و سیگار نمی‌کشیدند. ورود تلویزیون به این روستا ممنوع بود، چون آنان تماشای تلویزیون را گناه می‌دانستند و از آن به‌عنوان شیطان نام می‌بردند!

از ماخونیک تا مرز افغانستان در حدود نیم ساعت راه است و اهالی ماخونیک اصلیت افغانی دارند. آنها در حدود سه چهار قرن پیش به این ناحیه آمده‌اند و اینجا را برای سکونت انتخاب کرده‌اند. ازدواج فامیلی میان کوتاه‌قدها و نوع تغذیه باعث شده که افراد روستای ماخونیک کوتاه قد باشند؛ ولی چند سالی می‌شود که با تغییر وضعیت، تغذیه اهالی و مصرف قرص و قطره آهن، نسل جدید بهتر شده اند. به علت دوری مردم این روستا از دیگر مناطق، تمامی مراسم‌های نامزدی، عروسی، اعیاد، مراسم دعا برای نزول باران و حتی جشن‌های سنتی و محلی آنان نیز تغییری نکرده است. مردم ماخونیک تا چند سال گذشته کفش‌های چوبی با لباس‌هایی از جنس کرباس می‌پوشیدند و از هرگونه اطلاعی درباره پیشرفت‌های بیرون از روستای خود، محروم بودند. اما خوشبختانه در سال‌های اخیر روستا دچار تغییر و تحولات عمده‌ای شده از جمله اینکه راه آسفالت شده و آب شرب، برق، خانه بهداشت، مدرسه ابتدایی، مکتب‌خانه، حمام و چندین مغازه از جمله خواروبار فروشی، قصابی، نانوایی، تعمیرگاه موتور و جوشکاری در این روستا راه‌اندازی شده است.

آثار تاریخی

ماخونیک به جز روستا و مردمش که در نوع خود بسیار هم دیدنی هستند، جاذبه‌های زیاد دیگری هم دارد از جمله سنگ سیاه (سنگ نگاره) ماخونیک، بنای برج و قلعه، برج گل انجیر، منزل سرگردونی و نادر مرده. برای نمونه برج سنگی ماخونیک در طبقات بالای روستا ساخته شده، به طوری‌که به اطراف روستا اشراف دارد، از این برج برای دیده‌بانی استفاده می کردند تا در صورت حمله‌ احتمالی دشمن، به همه‌ اهالی روستا اطلاع دهند.

نوشته سفر به روستای ماخونیک اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

قلعه بمپور ایرانشهر

$
0
0

قلعه بمپور

سفر به قلعه بمپور

یکی از عجایب ایران که به واسطه موقعیت جغرافیایی‌اش ناشناخته مانده “قلعه بمپور” است که در استان وسیع سیستان و بلوچستان واقع شده است.

ایران به عنوان گوهری کشف‌نشده در جهان شناخته می‌شود و از این جهت رتبه هفتم را در بین کشورهای جهان دارد. دیدنی‌های ایران بسیار زیاد و باارزش هستند و به همین منظور از این به بعد در سرویس سفر و تفریح ایرنا زندگی به معرفی عجایب ایران می‌پردازیم.

یکی از عجایب ایران که به واسطه موقعیت جغرافیایی‌اش ناشناخته مانده “قلعه بمپور” است که در استان وسیع سیستان و بلوچستان واقع شده. بمپور از توابع شهرستان ایرانشهر و در ۴۰۰ کیلومتری جنوب زاهدان (مرکز استان سیستان و بلوچستان) قرار دارد.  این قلعه که ردپای ساختش را در افسانه‌ها و اسطوره‌ها هم می‌توان یافت مربوط به دوره ساسانی است. در برخی از افسانه‌های محلی بمپور را مربوط به بهمن (پسر اسفندیار) می‌دانند که در ابتدا بهمن‌پور بوده و به مرور زمان به بمپور تبدیل شده است.

موقعیت استراتژیک

قلعه بمپور که در ۲۴ کیلومتری غرب ایرانشهر، در بخش بمپور و در یک کیلومتری شمال شهر بمپور قرار دارد، یکی از مهم‎ترین قلعه‌‎ ها در سراسر پهنه سرزمین بلوچستان به شمار می‎رود که بر فراز تپه‎ای دست‎ساز به ارتفاع ۸۰ متر بنا شده است. این قلعه که در زمان ساخت، مجموعه‎ ای نظامی به شمار می‎رفته، به لحاظ موقعیت استراتژیک توانایی دفاع در مقابل هجوم قشون نظامی را داشته است. این قلعه که معروف‌ترین قلعه بلوچستان است، زمانی بسیار طولانی مرکز حکومت کرمان و بلوچستان بوده‌ و بر اساس تحقیق باستان‌شناسان قدمت آن به دوره‌های ساسانی و اشکانی برمی‌گردد. این قلعه در زمان سلاجقه مورد استفاده قرار می‌گرفته؛ هر چند مردم بلوچستان بر این باورند که این قلعه توسط نادرشاه افشار ساخته شده و با وجود اینکه نادر اجازه ساخت قلعه‌ای را در منطقه بمپور به نصیرخان براهویی داد، اما بنای قلعه بمپور بسیار کهن‌تر از آن است و در سال ۱۹۶۰ میلادی بئاتریس دیرینه‌شناس انگلیسی بخشی از سراشیبی تپه زیر قلعه بمپور را مورد کاوش قرار داد و آثاری از دوران آغازین تاریخ به دست آورد.

بمپور به صورت دو تکه ساخته شده که این دو بخش به لحاظ ارتفاع با هم یکسان نیستند. صحن پایین در ورودی دیواره شرقی قلعه قرار گرفته و چند برج نیز آن را احاطه کرده و مصالح به کار رفته در آن خشت و گل است. صحن پایین در ورودی دیواره شرقی قلعه قرار گرفته و چندین برج نیز آن را احاطه کرده‌اند. اصطبل اسب‌ها و یک راه زیرزمینی برای فرار از محاصره به هنگام تسخیر احتمالی قلعه نیز وجود داشته است. قسمت فوقانی قلعه، محل ارگ و حاکم‌نشین بوده و ارتفاع تپه از صحن پایین بیشتر بوده به‌طوری که نفوذ به داخل ارگ برای مهاجمان به علت بلندی و شیب تند تپه، کار دشواری بوده است. در داخل قلعه هم یک ردیف از اتاق‌های چسبیده به دیوار قلعه برای امور مختلف در نظر گرفته شده است. یک حلقه چاه عمیق نیز در درون قلعه وجود دارد که همچنان پس از گذشت چندین سال هنوز پر نشده است.

در گذشته در داخل چاه یک محوطه سنگفرش بوده که دارای سوراخی برای عبور نیروهای قلعه در هنگام محاصره قلعه توسط دشمنان به خارج بوده است. قلعه بمپور علاوه بر برخورداری از موقعیت استراتژیک، تنها حدود ۲ کیلومتر با رودخانه بمپور فاصله دارد که این امر هم موقعیت جالب توجهی به آن بخشیده است.

همچنین بخوانید: چگونه ارزان سفر کنیم؟

قلعه‌ای که بارها تهدید شد

بمپور از آن دست جاهایی است که گرچه زیاد درباره‌اش مانور نشده، اما از نظر موقعیت استراتژیک مورد هجوم و یورش حکوت‌های گذشته بوده است. قلعه‌ای که اگر این همه  تهدید و ویران نمی‌شد، مطمئنا معماری‌اش بیشتر به چشم می‌آمد. این قلعه بارها در زمان‌های مختلف به ویژه در دوره قاجاریه محاصره و به توپ بسته شد. در سال ۱۲۵۷ با شورش آقاخان محلاتی و حمایت محمدعلی‌خان (حاکم بمپور)، حبیب‌الله خان شاهسون (امیر توپخانه ارتش قاجار) به این قلعه یورش برد که این امر صدمات جدی به قلعه وارد کرد؛ اما کاملاً ویران نشد.

در سال ۱۳۰۷ خورشیدی نیز یک نیروی نظامی به سرکردگی سرتیپ امان‌الله خان جهانبانی قلعه را به توپ بست و این قلعه تاریخی را به ویرانه‌ای مبدل کرد. بنابراین آنچه از این قلعه قدیمی به جا مانده، باقی مانده‌ای از این تهدیدهاست.
بازدید از این جای شگفت‌انگیز  را در پاییز و زمستان و البته اوایل بهار از دست ندهید.

نوشته قلعه بمپور ایرانشهر اولین بار در توریست ها پدیدار شد.

Viewing all 660 articles
Browse latest View live