Quantcast
Channel: جاذبه های گردشگری –توریست ها
Viewing all 660 articles
Browse latest View live

برزیل را روی کاغذ ببینید

$
0
0

مجسمه مسیح

سائوپائولو بزرگ‌ترین شهر صنعتی برزیل، بیشترین جمعیت با انواع مختلف نژادها را دارد. در این شهر از ژاپنی گرفته تا لبنانی و سوری و ارمنی و اروپایی با هم زندگی می‌کنند. سائوپائولو بهترین موزه‌ها را هم دارد. از طرفی بیشترین محله‌های فقیرنشین هم در همین شهر پراکنده‌اند.

هنگامی که برنامه گشت ما برای دیدار از جاذبه های سائوپائولو آغاز شد، خیلی زود طعم ناامنی، ترافیک و فاصله شدید طبقاتی حاکم بر این شهر را احساس کردیم. راهنمای محلی خیلی مراقب بود جیب بر های احتمالی در مواقعی که برای دیدار سایت ها، خارج از اتوبوس بودیم، به ما نزدیک نشوند. آن قدر ناامنی حاکم بود که در برخی نقاط شهر، ساختمان های اداری و اماکن فرهنگی از قبیل سینما ها تخلیه شده و به جای دیگری انتقال یافته بودند. در مسیر، متوجه افراد فقیر و محله های فقیرنشین شدیم که تقریبا در همه نقاط شهر پراکنده بودند و راهنمای ما سعی داشت این موضوع را به عنوان یک معضل بزرگ کشور برزیل معرفی کند. دیدار ما از قلب شهر، با نام «میدان کلیسای جامع» و اطراف آن بود. از کلیسای جامع زیبای آن با سبک معماری باروک بازدید کردیم و همچنین به موزه آمریکای لاتین رفتیم. در داخل موزه صنایع دستی، آلات موسیقی و پوشاک مردم کشورهای آمریکای لاتین به نمایش در آمده بود.

اما رفتن به پارک بزرگ داخل شهر که محل ورزش شهروندان عادی هم بود، لذت دیگری داشت.

ریودوژانیرو: در همان روز ورود به ریو، هنگامی که برای قدم زدن به ساحل رفته بودم، متوجه صدها تیر و توری شدم که برای فوتبال و والیبال ساحلی کودکان و نوجوانان تعبیه شده است. همچنین مسیری برای پیاده روی، دویدن و اسکیت در کنار ساحل وجود داشت و این همه باعث شده بود به هر طرف که می نگریستم، مردمانی را ببینیم که در حال ورزش هستند. گویی ریو شهر برگزاری المپیک ورزش های همگانی است.

ریو به اندازه مشهد کبوتر دارد، البته نه در حرم، بلکه در حریم دریا، از روی زمین دانه برمی چیدند و کسی آزارشان نمی دهد. بچه های برزیلی را دیدم که دقایق طولانی با توپ روپایی می زدند، بدون آن که توپ را به زمین بیندازند.

در ساحل کوپاکابانا بازارچه شبانه ای وجود دارد که از ساعت ۱۸ تا ساعت ۲۴ برپا بود. در آن صنایع دستی، تی شرت و لباس های ارزان و بیشتر اجناسی که گردشگران به عنوان سوغاتی تمایل به خریدشان دارند، فروخته می شد. بیشتر مشتریان این بازار، گردشگرانی بودند که در هتل های متعدد رو به ساحل مستقر بودند.

ریودو ژانیرو

در گشت هایی که در شهر ریو داشتیم، از یک کلیسای جامع که 30 سال قبل و به سبک مدرن ساخته شده بود و همچنین استادیوم «ماراکانا» که بزرگ ترین استادیوم جهان با ظرفیت ۱۲۰ هزار نفر است، دیدن کردیم. وقتی به استادیوم رسیدیم، راهنما علاقه وافری برای ارائه اطلاعات نشان داد و گفت مجسمه مردی که در جلوی در ورودی استادیوم قرار دارد و توپی را در یک دستش نگه داشته و جام را با دست دیگر بر بالای سر برده، بلینی کاپیتان سال های ۱۹۵۸ تا ۱۹۶۲ تیم ملی فوتبال برزیل است. او برایمان گفت استادیوم ماراکانا را برای بازی های جام جهانی ۱۹۵۰ ساخته اند و ادامه داد که در یک بازی سال ۱۹۶۹، ۱۸۸ هزار نفر پول بلیت پرداخت کردند و به این استادیوم وارد شدند و این یعنی رکورد بیشترین تعداد تماشاگر در این استادیوم تا به امروز. قرار است فینال بازی های جام جهانی ۲۰۱۴ در همین استادیوم برگزار شود و این موضوعی است که بر سردر ورودی استادیوم نوشته اند.

نماد شهر ریو دو ژانیرو، مجسمه مسیح است که بر فراز شهر و بر بالای کوه کوروکوادا، با آغوش باز به نظاره ایستاده است. مجسمه ۳۰ متر ارتفاع دارد که با احتساب پایه، ۳۸ متر می شود. صورتش رو به شرق و اورشلیم است. شب هنگام که نورافکن ها، این مجسمه سفید را میان آسمان تاریک روشن می کنند، حس غریب و لطیفی در دل ایجاد می شود و ناخودآگاه بر بیداری خدا هنگام خواب انسان، تاکید می کند. مسافری که در شب آخر نگاهش را برای لحظاتی به این منظره عادت می دهد، خاطره ریو و برزیل را دیگر فراموش نخواهد کرد. (ضمیمه چمدان)

آرش نورآقایی


«شهر شیرها»، جاذبه جدید گردشگری چین

$
0
0

شهرشیرها

شهرشیرها

دولت چین قصد دارد با معرفی جهانی «شهر شیرها»، این شهر تاریخی را به جاذبه‌ جدید گردشگری تبدیل کند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، «شهر شیرها» که در اصل «شی‌چنگ» نام دارد، در عمق دریاچه‌ی «ژیاندائو» واقع شده و با قدمتی 2200 ساله به سلسله‌ امپراطوری «هان شرقی» تعلق دارد.

به گزارش شین‌هوا، این شهر که به دلیل وجود چند مجسمه‌ی بزرگ شیر در آن به عنوان نگهبانان همیشگی به شهر شیرها شهرت یافته، دارای ده‌ها کاخ، معبد و خانه‌های اشرافی است که نشان می‌دهد ساکنان آن مردمی ثروتمند بوده‌اند.

شهر شیرها که به اندازه 62 زمین فوتبال مساحت دارد و آثار تاریخی آن دست نخورده باقی مانده، در دهه 50 میلادی در جریان یک پروژه سدسازی به زیر آب رفت و اکنون دولت چین قصد دارد با راه‌انداری تورهای ویژه گردشگران غواص، آن را به جاذبه جدید گردشگری چین تبدیل کند.

شهر شیرها در شرایطی به جاذبه‌ جدید گردشگری چین تبدیل می‌شود که این کشور در سال 2013 نزدیک به 440 میلیارد دلار از محل صنعت گردشگری درآمد داشت. «سازمان جهانی جهانگردی» نیز اعلام کرده که چین با بیشترین میزان رشد در کسب درآمد از محل صنعت گردشگری، در صدر فهرست کشورهای آسیایی میزبان گردشگران قرار دارد.

ایذه بهشت کشاورزی خوزستان/تولید پسته،گیلاس و نعناع فلفلی

$
0
0

کشاورزی2

اهواز - خبرگزاری مهر: شهرستان ایذه به علت داشتن تنوع بالای آب هوایی استعداد بی نظیری برای کاشت و تولید انواع محصولات کشاورزی دارد به همین دلیل این شهرستان به بهشت کشاورزی استان تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، شهرستان ایذه در استان خوزستان و در جنوب غرب ایران است که پیشینه تاریخی آن بنابر پژوهشهای انجام شده و وجود آثار و سنگ نبشته های باستانی مربوط به دوران هخامنشیان و پیش از آن (عیلامیان) است. تقریبا بیشتر باستان شناسان بر پیشینه تاریخی شش هزار ساله ایذه اتفاق نظر دارند.

ایذه از نظر آب و هوایی خنکترین شهر استان خوزستان است که علت آن را می توان قرار گرفتن این شهر در دشتی وسیع در دامنه رشته کوه زاگرس و بارش برف در برخی نقاط مرتفع مشرف بر شهر و نیز وجود وسیعترین پوشش جنگلی استان خوزستان در این منطقه دانست. دمای شهر ایذه در زمستان گاهی به زیر صفر درجه سانتی گراد می رسد و میانگین آن در فصل تابستان ۲۴ درجه سانتی گراد است. میانگین بارش سالیانه در ایذه ۷۰۰-۸۰۰ میلیمتر است.

کشاورزی1

همین شرایط باعث شده شهرستان ایذه در بخش کشاورزی حرفهای فراوانی برای گفتن داشته باشد و تنوع محصولات کشاورزی در آن شاید در کل کشور بی نظیر است.

جهاد کشاورزی شهرستان ایذه از سال 89 فعالیت های خود را در راستای توسعه باغات این شهرستان آغاز و به همین منظور 400 هکتار باغ متشکل از انواع  مرکبات را در مناطق مختلف این شهرستان از جمله بخش دهدز به زیر کشت برد.

کشت میوه های منتوع مانند سیب، گلابی و گیلاس از جمله پتانسیل های موجود در مناطق سردسیر بخش دهدز محسوب می شود. در مناطق نیمه گرمسیری نیز علاوه بر کشت محصول زیتون مرکباتی مانند گونه های مختلف پرتغال، نارنگی، گریپ فروت و لیموترش کشت می شود.

سید علیداد حسینی صالحی، مسئول مرکز خدمات جهاد کشاورزی شهرستان ایذه در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص فعالیت های توسعه ای این سازمان در منطقه دهدز عنوان کرد: دریاچه پشت سدکارون سه 61 کیلومتر طول دارد و به صورت یک کمربند منطقه دهدز را احاطه کرده و دو ضلع شمالی و جنوبی را پدید آورده است.

کشاورزی2

وی افزود: عمده فعالیت های توسعه ای صورت گرفته در ضلع شمالی (منطقه کوه گل)  این دریاچه در حال انجام گرفتن است.به دلیل توپوگرافی خاص منطقه در ضلع جنوبی این دریاچه امکان استفاده از دستگاه های مکانیزه جهت کشت باغات وجود ندارد.

حسینی صالحی با بیان اینکه در این مناطق سه هزار و 500 متر اختلاف ارتفاع وجود دارد، گفت: به همین دلیل گونه های مختلف مرکبات مانند، نارنگی، پرتغال، گریپفروت، انگور، انجیر، انار، هلو و زردآلو و همچنین در بخش خشکبار نیز محصولات گردو، پسته و بادام کشت می شود.

مسئول مرکز خدمات جهاد کشاورزی شهرستان ایذه تصریح کرد: در سال 89 سطح کل باغات استان هزار هکتار بوده که این میزان در این زمان به پنج هزار هکتار می رسد.

وی عنوان کرد: در صورتی که تامین اعتبار و دریافت تسهیلات لازم صورت بگیرد، این میزان از سطح زیر کشت استان به عدد800 هکتار نیز خواهد رسید.

حسینی صالحی با اشاره به عدم همکاری سازمان آب و برق استان خوزستان اظهار کرد: با توجه به بالا و پائین آمدن سطح آب دریاچه پشت سد کارون سه، ما مجبور هستیم تا موتورهای پمپ زمین های کشاورزی را به صورت مداوم جا به جا کنیم. به منظور حل این مشکل ما توانستیم موتورهای پمپ شناوری را طراحی کنیم اما متاسفانه کشاورزان قادر به تامین هزینه های لازم برای خرید این دستگاه نیستند.

وی با اشاره به اینکه، هزینه لازم برای کشت یک هکتار باغ بر اساس تورم 20 میلیون تومان است، عنوان کرد: متاسفانه در این زمان تنها پنج میلیون تومان تسهیلات برای هر هکتار به کشاورزان تعلق می گیرد و  میزان باقی مانده هزینه را کشاورزان موظف به پرداختش هستند.

کشاورزی3

مسئول مرکز خدمات جهاد کشاورزی شهرستان ایذه تصریح کرد: یکی دیگر از مشکلات این منطقه سنگ اندازی سازمان منابع طبیعی استان است که به رغم در دست داشتن سند باغات توسط کشاورزان، مشکلاتی را به وجود می آورند.

نرخ تسهیلات ارائه شده به کشاورزان به نرخ روز نیست

سید رسول ضیاتبار احمدی، مسول باغداری شهرستان ایذه نیز با بیان اینکه زمین های حاصلخیز در بخش دهدز دارای شیب 30 درصدی هستند، عنوان کرد: برای استفاده و بهره کشی مناسب از این زمین ها در ابتدا باید آنها را تراز بندی کنیم.

وی با تاکید به اینکه بانک کشاورزی نرخ تسهیلات ارائه شده به کشاورزان را به نرخ روز محاسبه نمی کند، گفت: ارائه خدمات به باغداران از محل پروژه های توسعه باغات در نظر گرفته می شود که این میزان دردی را از کشاورزان دوا نمی کند.

تبار احمدی تصریح کرد: با توجه به پتانسیل های موجود  در منطقه و تنوع اقلیمی، ارتفاع متغیر از سطح دریا، ذخایر آب پشت سد کارون سه، ما موفق به کاشت انواع درختان مختلف سردسیری و گرمسیری در منطقه شده ایم.

تبار احمدی با بیان اینکه، انواع گونه های گیاهان دانه دار و ریز میوه ها در مناطق سردسیر بخش دهدز زیر کشت می رود، اظهار کرد: از پتانسیل های موجود در منطقه می توان به کشت خشکبار پسته در گونه های مختلف؛ احمدآقایی، اکبری، کله قوچی و پسته های بادامی را نام برد.

کشت گیاهان سردسیر در ارتفاعات مناطق گرمسیری

مسول باغداری شهرستان ایذه افزود: کشت درختان گلخونگ دهدز با موفقت انجام گرفته و این گونه های گیاهی در این منطقه به عنوان بانک ژن محسوب می شوند.

کشاورزی4

وی با بیان اینکه در این منطقه، گونه های گیاهی به صورت دیم نیز کشت شده است، گفت: در این خصوص می توان به گونه های مرکبات و خشکبار مانند؛ انگور، انجیر و بادام اشاره کرد.

تبار احمدی تصریح کرد: از جمله برنامه های سازمان جهاد کشاورزی برای این منطقه توسعه کشت گیاهان دارویی از جمله: نعناع فلفلی، ماری تیغان، گل گاو زبان و محمدی است.

وی اظهار کرد: یک کار تحقیقاتی به منظور کاشت گیاهان سردسیری در ارتفاعات مناطق گرمسیری در این منطقه انجام شده است و ما موفق شدیم 10 گونه از درختان سیب مناطق سردسیر کشور را در این جا کشت دهیم.

به گزارش خبرنگار مهر، شهرستان ایذه با استعدادهای بی نظیرش در بخش کشاورزی هم اکنون چشم انتظار کمک و سرمایه گذاری دولت برای جهش در تولیدات انبوه اغلب محصولات کشاورزی و منحصربه فرد در کشور است به همین دلیل انتظار می رود دولت و حتی سرمایه گذاران بخش خصوصی این ظرفیت را با حرکتی جهادگونه به فرصتی برای کاهش نرخ بیکاری و رونق منطقه تبدیل کنند.

ویتنام از چشم یک ایرانی

$
0
0

ویتنام

ویتنام

گاه لازم است برای شناخت بیشتر از خود و پی بردن به ظرفیت‌ها و قابلیت‌های گردشگری داخلی سری به‌دیگر کشورها بزنیم، تا از زبان کسانی که به دیگر کشورها رفته‌اند شرح حال و زندگانی مردم دیگر سرزمین‌ها را بشنویم. امروز به تماشای ویتنام می‌رویم، ولی از چشم یکی از مسافرانی که تازه از این کشور برگشته است.

امسال برای سفر نوروزی ویتنام را انتخاب کرده بودیم. برنامه ریزی سفر را خودم انجام دادم. سفر را برای 9 روز برنامه ریزی کرده بودم. دو شب در شهر هو شی مینه، سه شب در هانوی، سه شب در جزیره زیبای کت- با و شب آخر دوباره در هانوی. به علت تأخیر پرواز به دوحه، پرواز دوحه ـ هوشی مینه را از دست دادیم و مجبور به یک شب اقامت اجباری در دوحه شدیم. روز بعد پس از هفت ساعت پرواز به این شهر رسیدیم. چیزی که در بدو ورود نظر هر تازه واردی را به خود جلب می کند، تعداد فراوان موتورسیکلت هایی است که در این شهر تردد می کنند. با این که تعدادی از کشورهای شرق آسیا را دیده ام اما به جرأت می گویم در هیچ شهر و کشوری نمی توان این تعداد از موتورسیکلت را مشاهده کرد. کافی است چراغ سر چهارراه قرمز شود تا در ظرف یک دقیقه در ساعات پرترافیک شهر متجاوز از 200 موتورسیکلت سرچهاره راه جمع شوند و پس از سبز شدن چراغ منظره حرکت موتورسیکلت ها جالب است، مانند یک تظاهرات با موتور سیکلت! در روز اول اقامت در این شهر متوجه شدم شهر هوشی مینه همان شهر سایگون معروف است که پایتخت ویتنام جنوبی در زمان جنگ بوده است. واحد پول ویتنام دونگ است و هر دلار حدودا برابر با 21هزار دونگ بود. ابتدا فکر کردم کشوری را یافته ام که ارزش پول ملی اش از ما کمتر باشد که یادم آمد الان دلار برابر با 32 هزار و 500 ریال است. نکته جالب این بود که از حدود 8 ـ 7 سال پیش دیگر سکه در این کشور ضرب نشده است و بنابراین اکنون تمام پول این کشور به صورت اسکناس است و من چون علاقه به جمع آوری پول کشورهایی که سفر می کنم دارم ویتنام اولین کشوری است که نتوانستم سکه رایجی در آن بیابم. هوشی مینه شهری تجاری است و چیز زیادی برای بازدید ندارد. ساختمان پست، کلیسای کاتولیک، ساختمان شورای شهر، ساختمان حزب کمونیست و بازار شهر از دیدنی های شهر به حساب می آمدند که هیچ کدام از نظر من از جذابیت ویژه و ارزش تاریخی با اهمیتی برخوردار نبودند. دو نکته در این شهر و باقی سفر برایم جالب بود. اول این که با وجود سطح پایین زندگی که مشهود بود، بندرت افراد متکدی در خیابان بودند و از این حیث مدیریت شهری قابل تحسین بود. نکته دوم نبود کالسکه بچه بود. من چون مجبور بودم دختر کوچکم را مرتب با کالسکه جابه جا کنم، برایم جالب بود که در این کشور 85 میلیون نفری با کودکان فراوان کسی از کالسکه استفاده نمی کرد. ویتنام کشوری دراز و باریک در امتداد دریای جنوبی چین و در همسایگی چین، لائوس و کامبوج است. زیرساخت های حمل و نقل جاده ای و ریلی در این کشور چندان پیشرفته نیست و با توجه به مسافت طولانی بین شمال و جنوب آن هواپیما مناسب ترین وسیله جابه جایی است. از هوشی مینه سیتی تا هانوی حدود 1700 کیلومتر راه است که با پرواز حدود دو ساعت طول می کشد. اما اگر همین مسیر را به صورت زمینی بخواهید، طی کنید حدود دو روز طول می کشد، زیرا سرعت مجاز در بخش عمده ای از جاده های ویتنام تنها 50 کیلومتر در ساعت است! تا به حال چنین حد مجاز پایینی از سرعت را در هیچ جای دنیا مشاهده نکرده بودم. البته هستند جاهایی که می شود تا 80 کیلومتر در ساعت هم رانندگی کرد، اما به جهت باریکی جاده ها و تردد کامیون ها، موتورسیکلت ها و همچنین در مسیر قرار داشتن شهرها و روستاهای زیادی که تردد عابران در آنها مکررا انجام می شود، عملا متوسط سرعت به کمتر از 50 کیلومتر در ساعت می رسد. به هر حال پس از اقامت دو روزه در هوشی مینه سیتی با پرواز خطوط هوایی ویتنام به هانوی رفتیم. هانوی شهری نسبتا تمیزتر و زیباتر از هوشی مینه است. وجود دریاچه های متعدد در این شهر به آن زیبایی خاصی بخشیده است. قسمت زیبای سفر بازدید از خلیج هالونگ بود. این خلیج در 160 کیلومتری شرق هانوی قرار دارد و طبیعت خاص آن باعث شده است تا در میراث جهانی طبیعی در سازمان یونسکو به ثبت برسد. خلیج هالونگ متشکل از مجمع الجزایری با قریب به 2000 جزیره کوچک و بزرگ سنگی است که با پوشش انبوه گیاهی پوشیده شده و کشتی های تفریحی گردشگران را در سفری یکروزه به بازدید از این پدیده زیبای طبیعی می برند. از جاذبه های این منطقه غارهای سنگی داخلی جزیره هاست. یکی دیگر از دیدنی های جالب این منطقه، دهکده شناور ماهیگیران بود. تعدادی از خانواده های فقیر که از ماهیگیری امرار معاش می کنند در بخشی از این خلیج دهکده ای بنا شده بر قایق ها و شناورها ساخته اند که مدرسه و معبد هم دارد. قریب به اتفاق جزایر خلیج هالونگ غیرمسکونی بوده اما چند جزیره که ابعاد بزرگ تری دارند، مسکونی هستند. در این جزیره هتل های متعددی وجود داشت و یک مقصد گردشگری پرطرفدار برای توریست های خارجی به حساب می آمد. پس از سه روز اقامت در جزیره کت ـ با، با اتوبوس دریایی جزیره که به طور منظم بین این جزیره و شهر ساحلی هایفونگ تردد می کرد و با سرعتی نسبتا بالا این مسیر را در 45 دقیقه می پیمود به شهر هایفونگ رسیدیم و از آنجا با خودرو مسافت 105 کیلومتری تا هانوی را در 3 ساعت طی کردیم. سفر ما به ویتنام با یک شب دیگر اقامت در شهر هانوی به پایان رسید. روز بعد با پرواز خطوط هوایی ویتنام دوباره به شهر هوشی مینه برگشتیم و از آنجا هم به دوحه و در نهایت تهران مراجعت کردیم.(ضمیمه چمدان) مترجم: پدرام سلطانی منبع : soltani.ir  

سیدنی روشن، فستیوالی که سال به سال بزرگ‌تر می‌شود

$
0
0

فستیوال

فستیوال

فستیوال «سیدنی روشن» تمام رکوردهای قبلی خود را شکسته و امسال میزبان بیش از 270‌هزار بازدیدکننده است که در نوع خود در جذب گردشگر ر کورد محسوب می‌شود.

وزیر گردشگری استرالیا، اندرو استونر با اعلام این خبر افزود: «سیدنی روشن امسال در هفته اول خود با 170 درصد رشد نسبت به سال گذشته روبه رو بوده است.»

جشنواره نور، موسیقی و ایده ها هر سال از سال گذشته بزرگ تر می شود و مخاطبان داخلی و بین المللی اش بیشتر و بیشتر می شود.

از نظر وسعت نیز فستیوال روشنایی سیدنی، امسال تقریبا تمام بخش های مهم این شهر را پوشش داده و خانه اپرا، پل هاربور و مارتین را نیز در بر می گیرد.

حدود دو هفته دیگر تا پایان این فستیوال باقی مانده است و به نظر می رسد راه طولانی برای موفقیت آن باقی نمانده است.

این نمایش گردشگران زیادی را به خود جذب می کند و می تواند به عنوان یک الگو معرفی شود، به طور مثال سال گذشته حدود 800 هزار نفر به سیدنی روشن آمدند و بیش از 20میلیون دلار درآمد برای این شهر داشت.

محصولاتی چون بستنی و لامپ در این فستیوال بسیار محبوب هستند و تولیدکنندگان داخلی و خارجی درآمدهای هنگفتی از این فستیوال کسب می کنند./ DigitalTravel

اقتصاد برزیل + 3میلیارد دلار

انتظار می رود حدود 3.7 میلیون نفر در زمان برگزاری جام جهانی فوتبال در برزیل، به این کشور سفر کنند.

همچنین تخمین زده می شود هر گردشگر خارجی، به طور متوسط از چهار بازی فوتبال دیدن و حدود 2488 دلار در زمان اقامتش در برزیل خرج کند.

محاسبه های سرانگشتی نشان می دهد برزیل بعد از برگزاری جام جهانی فوتبال، با 3.03 میلیارد دلار درآمد مواجه خواهد شد.

وزارت گردشگری برزیل چنین آماری را منتشر و اعلام کرده این پیش بینی مالی شامل تراکنش های مالی گردشگران خارجی نخواهد شد.

وینیسیو سلاگس، وزیر گردشگری برزیل همچنین معتقد است: «احتمال این که تاثیر برگزاری جام جهانی فوتبال در برزیل بیش از دو برابر رقمی که اعلام کرده ایم باشد با احتساب تاثیری که این مسابقات بر اقتصاد برزیل می گذارد، دور از ذهن نیست.»

وزیر گردشگری برزیل همچنین اعلام کرده برای انجام این محاسبه، از جام کنفدراسیون ها که سال گذشته برگزار شد، کمک گرفته است. این پیش بینی درآمد را وزارت گردشگری برزیل به کمک بنیاد انستیتو تحقیقات اقتصادی انجام داده است.

انتظار می رود 1.9 میلیون از 3.7 میلیون نفر در زمان برگزاری مسابقات جام جهانی فوتبال به برزیل سفر کرده تا از مسابقات جام جهانی دیدن کنند.1.8 میلیون نفر باقیمانده ترجیح می دهند از رویدادهای حواشی جام جهانی لذت ببرند./ FORBES

اعتراض تاکسی دارهای اروپا به نرم افزارهای موبایل

رانندگان تاکسی اروپایی در اعتراضی همگانی به نرم افزارهای رزرو تاکسی چون Uber، از خدمت رسانی خودداری کردند.

حمل و نقل در پاریس، مادرید، لندن، میلان، برلین و دیگر شهرها به دلیل اعتراض تاکسی رانان به سرویس های رزرو تاکسی از طریق نرم افزارهای تلفن های هوشمند با مشکل مواجه شد.

تاکسی رانان مادرید از جدی ترین مخالفان این سرویس هستند به گونه ای که صنف تاکسی داران پایتخت، از رانندگان خواسته تا 24 ساعت هیچ گونه مسافری سوار نکنند.

میدان ترافالگار در لندن نیز از تاکسی ها خالی شده است و تاکسی داران معتقدند این نرم افزار به جای تاکسی متر هم کار می کند و در نتیجه غیرقانونی است. در لندن، تنها تاکسی های سیاه می توانند از چنین تاکسی متری استفاده کنند.

در اعتراض لندن، حدود 4000 تاکسی دار شرکت کرده اند. همچنین در میلان، رم و ناپل نیز جنبش های ملایم تری راه افتاده است./ DigitalTravel

جنگ ستارگان در هتل های ابوظبی

با انتشار خبر فیلمبرداری فیلم هفتم جنگ ستارگان در هتل های ابوظبی، هتلداران این شهر با هجوم گردشگران مشتاق به این فیلم مواجه شده اند.

به دنبال تصاویری که در اینترنت منتشر شد و بخش هایی از فیلم را در یک بیابان خاورمیانه ای نشان می داد، میزان رزرو این هتل ها نسبت به سال قبل، 19 درصد افزایش یافت.

هواداران دو آتشه جنگ ستارگان مشتاقند تا در زمان فیلمبرداری در کنار ساز و کارهای سیاره ای خیالی به نام تتوئین باشند، زیرا احتمالا، قصر جابا در شن ها پنهان است و بعد از مرگ او در بازگشت جدای، احتمالا جایگزینش در این فیلم معرفی شده و او را خواهند دید.

لیندا متیوز، مسئول بازاریابی وب سایت LateRooms.com که در زمینه رزرو هتل آنلاین فعالیت می کند معتقد است: «جنگ ستارگان یکی از بزرگ ترین فیلم های دنباله دار به شمار می آید و دور از ذهن نیست که هواداران این فیلم بخواهند نگاهی هر چند کوتاه به صحنه های این فیلم داشته باشند.»/ CNNUK (ضمیمه چمدان)

سرزمین سیام

$
0
0

سیام

سیام

یکی از سیاست‌های جذب گردشگر در گوشه و کنار جهان استفاده از نام نیک افراد ، اندیشمندان و علمای مذهبی آن کشور است چون بدون تردید شهرت جهانی این گروه می‌تواند جاذبه و دلیلی برای بستن چمدان‌های گردشگران و علاقمندان به تاریخ و فرهنگ مناطق مختلف جهان باشد.

افرادی چون حافظ، عطار، فردوسی، مولانا، ارنست همینگوی و تولستوی یا هزاران چهره شناخته شده ادبی و هنری قدیم و دوران معاصر جهان در کنار حضور پربرکت علمای دینی جزو این گروه هستند. هرچند می توان اکثر اطلاعات مورد نیاز زندگی این افراد را در کتاب های تاریخی یا روایت های مختلف به دست آورد اما به قول معروف شنیدن کی بود مانند دیدن. به عنوان مثال یکی از کشورهایی که در این زمینه بخصوص در زمینه گردشگری ادبی بسیار فعال عمل کرده است را می توان ترکیه نام برد که با استفاده از شهرت جهانی و تاریخی مولانا توانسته هر سال صدها هزار گردشگر را به کشورش دعوت کند و زمینه ای برای ایجاد درآمد در صنعت گردشگری خود باشد این در حالی است که کشورمان ایران نیز از وجود اینگونه مشاهیر تاریخی و البته بزرگان دینی غنی است و همچنان می تواند دلیل اصلی بسیاری از سفرها باشد. این در حالی است که سال هاست توسعه گردشگری ایران جزو برنامه های مسئولان کشورمان است. با روی کار آمدن دولت جدید این برنامه ظاهرا رنگ و بوی تازه ای به خود گرفت و با جدیت پیگیری شد تا جایی که بحث شناسایی و ایجاد بازارهای هدف جدید برای گردشگری ایران به میان آمد. برگزاری جلسات، کارگروه های تخصصی و البته همکاری های گردشگری با دیگر کشورها از برنامه های مدونی بود که در این زمینه از سوی مسئولان ارائه شد و در حال پیگیری است، اما نکته ای بسیار مهم در این زمینه مطرح است و آن، توسعه صادرات نامرئی ایران با توجه به امتیازات برخی از این بازارها و بدون این که زیاد در مورد آن اظهار نظر شود دور از دسترس فعالان این بخش قرار گرفته است. این نکته چیزی نیست جز شناسایی و ارتباط با بازارهای هدف گردشگری قابل دسترس برای کشورمان؛ مواردی که مسئولان گردشگری ایران از چندی پیش به دنبال یافتن آن بودند، حال آن که بسیاری از زمینه ها برای ایجاد ارتباط و توسعه گردشگری در برخی کشورها مهیاست، اما نادیده گرفته شده است. در این زمینه جلسات متعددی برای شناسایی بازارهای هدف گردشگری ایران برگزار شد و کشورهای اروپایی و برخی دیگر از کشورها به عنوان بازار هدفی مناسب برای ایران مطرح شد که بعضا مسلمان هستند. این در حالی است که تعداد انگشت شماری از آنها مثل تایلند برای ایران امتیازات وی‍ژه ای داشته و نباید در این شرایط به آنها بی توجه بود. شاید با شنیدن نام تایلند بسیاری به مسیر تورهای گردشگری یکطرفه از ایران به این کشور یا همان سرزمین لبخندها فکر کنند، اما نکته اینجاست که سرزمین سیام به عنوان بازاری بکر در توسعه گردشگری ایران همچنان ناشناخته باقی مانده و فعالان بخش خصوصی و البته دولتی ها به آن کاملا بی توجه مانده اند. این کشور با پذیرایی سالانه حدود 25 میلیون گردشگر از سراسر جهان، به عنوان یکی از مقاصد گردشگری دنیا همواره در صدر اخبار گردشگری قرار گرفته و تجارب گرانبهایی در این زمینه در اختیار دارد. در حالی که ایران در این زمینه نیازمند توسعه گردشگری و البته ارتقای سطح کمی و کیفی خدمات گردشگری خود است هنوز به امتیازات این کشور اعتنا نکرده و آنها را نادیده گرفته است. 4 قرن نام خوش ایران در سیام ارتباط نزدیک بیش از چهار قرن ایران با سیام و وجود شخصیتی تاریخی به نام شیخ احمد قمی در این سرزمین می تواند به عنوان نقطه قوتی برای توسعه گردشگری ایران مدنظر قرار گیرد. این شخص که حدود سال های ۱۶۲۰ میلادی، در دوران پادشاه سوگ تام در سیام زندگی می کرد، به دلیل زیرکی و هوشیاری در امور بازرگانی شخصیت ممتاز و شناخته شده ای میان مردم بود و به همین دلیل به دربار فراخوانده شد و در آنجا فعالیت خود را به عنوان یکی از اعضای دربار آغاز کرد. شیخ احمد قمی از آن پس نیز منصب های مختلف دربار را در اختیار خود داشت و مورد اعتماد پادشاه تایلند بود. در جریان خیانت ژاپنی ها، وی از پادشاه حمایت کرد و با مخالفان حکومت به مبارزه پرداخت و سرانجام با همکاری نیروهای وفادار به پادشاه، این خیانت را خنثی کرد. وی پس از این جریان، به منصب های عالی دربار رسید و حتی مقام «جاوپایاباوان راش نایوک» که تقریبا معادل وزیر اعظم است، به وی اعطا شد. این شخصیت برجسته که اصالتا ایرانی بود، بنیانگذار یکی از خانواده های معروف و مشهور تایلند با نام بوناک شد تا جایی که پس از مرگش هم اکنون از نوادگان وی نیز در دولت تایلند مشغول کار هستند و از خوشنامی جد خود بهره برده اند. بد نیست بدانیم مقبره شیخ احمد قمی در کالج تربیت معلم آیوتایاست و تایلندی ها احترام فراوانی برای آن قائل هستند. شخصیت های سیاسی یا دینی که از جمهوری اسلامی ایران به تایلند سفر می کنند، معمولا به زیارت مزار او می روند. امتیاز این بازار هدف چیست؟ اگر از امتیاز ویژه وجود مقبره این شخصیت معتبر در آیوتایا یا همان شهر سوخته سیام و اعتبارش میان جامعه مسلمان تایلند بگذریم ؛ با توجه به ابتکار عمل رایزن فرهنگی ایران برای برگزاری هفته فرهنگی شیخ احمد قمی در آیوتایا هرسال از بیست و هفتم تا سی ام اردیبهشت نام ایران، البته در کنار جاذبه هایش برای ساکنان سیام بخصوص مسلمانانش تکرار می شود که فرصتی مناسب برای استفاده جامعه گردشگری ایران از این موضوع برای جذب حداکثری گردشگران تایلندی است. این در حالی است که با توجه به آمار ارائه شده از سوی برخی مقامات رسمی، هم اکنون دانشجویان بسیاری از سیام در کشورمان چه در زمینه تعالیم دینی و چه در علوم دیگر مشغول تحصیل هستند و ایران و تمام جاذبه های اسلامی آن برای بسیاری از تایلندی ها شناخته شده است. پس نمی توان به این نکته بی تفاوت بود که ایران همیشه نامی آشنا برای تایلندی هاست و نباید این نام نیک را تک بعدی در زمینه ارتباط مذهبی دانست و به دست فراموشی سپرد؛ چون پتانسیلی گرانبها در توسعه گردشگری بوده و می توان از آن در جهت توسعه صادرات نامرئی ایران استفاده کرد. بنابراین لازم است مسئولان گردشگری و البته بخش خصوصی با توجه به اهمیت توسعه گردشگری کشورمان در برخی بازارهای هدف بدون این که نیازمند سرمایه گذاری بسیاری باشند، در این زمینه فعالیت گسترده داشته باشند و به افق های بالاتری دست یابند. اما دریغ از این که هنوز سرزمین سیام به عنوان بازاری بکر در گردشگری ایران نادیده گرفته شده که شاهد مثال آن نیز حضور کمرنگ صنعت گردشگری ایران در چهاردهمین نمایشگاه گردشگری TTM+ تایلند است. شهر تاریخی آیوتایا قبل از بانکوک به مدت ۴۱۷ سال پایتخت تایلند به شمار می رفت و یکی از تاریخی ترین شهر این کشور است که در زمان خود از بزرگ ترین شهرهای دنیا و مرکز تمدن آسیای جنوب شرقی بوده است. پادشاهی آیوتایا که سال ۱۳۵۰ ایجاد شده بود و آیوتایا دومین پایتخت سیام پس از سوخوتای Sukhotai به شمار می رفت، در قرن ۱۶ به اوج قدرت، ثروت و فرهنگ رسید و لائوس، کامبوج و برمه کنونی قلمرو آن بود و حتی با فرانسه زمان لویی چهاردهم رابطه داشت. آیوتایا در ۸۹ کیلومتری شمال شهر بانکوک قرار گرفته و معماری آن ترکیبی از هنر معماری کامبوج و هنر دوره سوخوتای است. این شهر که بسیاری در قرن ۱۷ آن را از زیباترین شهرهای جهان می دانستند، از سال ۱۹۹۱ در فهرست آثار جهانی یونسکو قرار گرفته است.(ضمیمه چمدان) شیدا رمزی  

آخرین پل تاریخی زنده رود

$
0
0

پل تاریخی

اصفهان - خبرگزاری مهر: امروزه اكثر مردم اصفهان پل "شهرستان" كه متعلق به عصر ساساني است را آخرين پل قديمي و تاريخي در مسير جريان آب زاينده رود مي دانند اما واقعيت اين است كه آخرين پل تاريخي در مسير اين رودخانه پل "ورزنه" مربوط به عصر صفويه و به نقلي دوره سلجوقي است كه به دليل فاصله 80 كيلومتري آن با شهر اصفهان زياد براي عموم مردم شناخته شده نيست.

به گزارش خبرنگار مهر ، رودخانه تمدن ساز زاينده رود از زاگرس مركزي سرچشمه گرفته و به باتلاق و يا همان تالاب بين المللي گاوخوني در فلات مركزي ايران ختم شده كه در طول مسير خود شهر ها و فرهنگهاي گوناگون را در طول ادوار تاريخي ايجاد كرده و به تبع آن همواره مردمان براي عبور از رودخانه ها پلهايي با مصالح و ابعاد گوناگون ساخته اند و وجود پل هاي تاريخي و زيباي سي و سه پل و خواجو  از بهترين نمونه هاي اين سخن است.

ورزنه  از بخش "بن رود" شرق  شهرستان اصفهان ،خود آخرين شهر در مسير زاينده رود است كه بهترين و حاصلخيز ترين زمينهاي آبرفت حوزه آبريز اين رودخانه در طي ميليونها سال در آن انباشته شده و همواره يكي از مراكز مهم كشت گندم و جو و پنبه در استان بوده است اما امروزه در جاده شرق به سمت اين شهر فقط خشكي و نابودي زراعت را به چشم مي بينيم.

هر علاقه مندي وقتي به ورزنه مي رسد ابتدا از وجود آب در زير اين پل تاريخي علي رغم خشكي رودخانه تعجب مي كند اما در كوتاه زماني در مي يابد كه اين مقدار آب نيز از زهكش زمين هاي زراعي باقي مانده حريم رودخانه به زير آن نشت كرده است كه به هر حال حس و حال زمان آبسالي و قديم را تا حدودي زنده كرده است.

 قدمت ورزنه سه هزار سال قبل از ميلاد است

دبير انجمن دوستداران ميراث فرهنگي و طبيعت ورزنه در ابتدا به خبرنگار مهر درخصوص قدمت تاريخي اين شهر گفت: با توجه به تحقيقات انجام شده برخي سابقه اين شهررا به دليل داشتن چهار دروازه مربوط به عهد ساساني و عده اي به خاطر ديوار گرد و خندق مجاور آن كه در دهه هاي اخير نابودشده متعلق به عهد اشكانيان مي دانند.

رضا خليلي ورزنه تاكيد كرد: با توجه به اينكه هميشه تمدن هاي بشري از پاياب و مسير انتهايي رودخانه ها به سمت سرچشمه شگل گرفته اند اعتقاد دارم ورزنه سابقه اي در حدود هزاره سوم قبل از ميلاد مسيح دارد.

وي يادآور شد: وجود محوطه هاي باستاني اطراف تالاب گاوخوني همانند "ريگ سرا "گواه بر اين مطلب است.

ورزنه از راههاي مهم بازرگاني مركز كشور بوده است

دبير انجمن دوستداران ميراث فرهنگي و طبيعت ورزنه در ادامه مسجد جامع عصر تيموري را از آثار زيباي اين شهر برشمرد و گفت:كتيبه هاي اين مسجد از عهد تيموري است اما مناره آن متعلق به دوران سلجوقيان است و بر اساس برخي تحقيقات اين مسجد را بنايي ساخته شده بر روي آتشكده اي ساساني مي دانند.

 خليلي با اشاره به وجود رباط شاه عباسي در اين شهر اظهار داشت: يكي از راه هاي معروف بازرگاني كشور از شمال به اصفهان و ورزنه سپس  يزد و بندر عباس منتهي مي شده كه اين امر نقش ارتباطي اين شهر را نشان مي دهد.

ساخت پل را به دوره آل بويه و سلجوقيان نسبت داده اند

وي در پاسخ به سوال خبرنگار مهر راجع به آخرين پل تاريخي مسير زاينده رود در ورزنه اظهار داشت:از سابقه پل در قبل از اسلام مدارك مستدلي نيست اما بر اساس اسناد مكتوب اين پل تاريخي از دوره صفويه احداث شده هرچند برخي آنرا به زمان آل بويه و همچنين سلجوقيان نيز نسبت مي دهند.

اين فعال محيط زيست و ميراث فرهنگي با بيان روايتي داستان گونه در رابطه با احداث اين پل افزود: شخصي به نام سيف الله اردكاني "در دوره سلجوقي و يا آل بويه "كارگري مقني در اردكان يزد بوده كه بر حسب اتفاق گنجي را در دل زمين مي يابد اما اين سخن را با كسي در ميان نمي گذارد.

خليلي ورزنه افزود: سيف الله اردكاني در ايام حج با ورود به ورزنه با استفاده از گنجي كه مالك شده تصميم به ساخت اين پل براي راحتي مردم در تردد از زاينده رود مي گيرد و بر اساس همين داستان همان سال نيز مردم وي را در موسم حج در شهر مكه مي بينند چرا كه وي كاري خدا پسندانه و عام المنفعه براي نسل هاي آينده انجام داده است.

سه دهانه اين پل در دوره قاجار اضافه شده است

وي در ادامه درباره ابعاد و معماري پل تاريخي ورزنه تصريح كرد: طول پل 67 متر،ارتفاع تا كف رودخانه شش متر و عرض يا دهانه عبور آن چهار متر است.

دبير انجمن دوستداران ميراث فرهنگي و طبيعت ورزنه ادامه داد: اين بنا با استفاده از ساروج و آجر و به صورت هفت چشمه (به دليل قداست عدد هفت) ساخته شده است اما در دوره قاجار سه دهانه يا چشمه ديگر به آن اضافه شده است.

خليلي ورزنه درباره علت ساخت چند برج كوتاه در ورودي و ميانه اين پل به خبرنگار مهر گفت: اين مناره هاي كوتاه محل گذاشتن مشعل و يا فانوس براي نشان دادن پل در تاريكي شب به عابران و كاروانيان بوده است.

اين كارشناس ميراث فرهنگي وي يادآور شد:در طرف مقابل اين پل يعني مقابل شهر ورزنه و آن طرف زاينده رود هم سابقا كاروانسرايي وجود داشت كه  متاسفانه حدود هفتاد سال قبل تخريب شد.

خليلي ورزنه تاكيد كرد: از مسير همان كاروانسراي ذكر شده جاده اي به سمت گاوخوني امتداد داشته كه كاروانيان را از مجاورت اين تالاب به سمت شهر يزد هدايت مي كرده است.

 وي مبادله گندم ورزنه با منسوجات ،قند و شكر از يزد و اردكان را از مهمترين مراودات تجاري در قرن هاي پيشين در اين مناطق ياد كرد.

 خشكي گاوخوني موجب نابودي زيبايي هاي  منطقه شد

اين فعال فرهنگي در ادامه با انتقاد از خشكي تالاب بين المللي گاوخوني به دليل خشكسالي و همچنين قطع حق آبه قانوني شرق اصفهان  و بي توجهي مديران كشوري نسبت به آن گفت: اين تالاب در طول تاريخ  و حتي تا 50 سال گذشته همواره شكارگاه گورخران و آهوان زيبا و نيز زيستگاه پرندگان سيبري بوده است اما امروز ديگر خبري از آن همه زيبايي قرنهاي گذشته وجود ندارد.

خليلي ورزنه تاكيد كرد: تالاب بين المللي گاوخوني حدودا 30 كيلومتر با پل تاريخي ورزنه فاصله دارد به عبارت بهتر پس از اين پل ديگر پلي قديمي مشاهده نمي شود.

 وي ادامه داد: در حال حاضر عمده توريستها از اصفهان تهران و ساير شهرها به ديدن تپه هاي ماسه روان،گاو چاه و حتي تالاب خشك شده گاوخوني مي آيند.

پل ورزنه نماد هويت تمدن در انتهاي زاينده رود است

همچنين مجيد جابر عضو شوراي اسلامي شهر ورزنه در ادامه اين گفتگو به خبرنگار مهر گفت: اين پل قديمي به طور قطع هويت تاريخي ورزنه و نماد تمدن وابسته به "زنده رود " را در انتهاي مسير اين رودخانه به رخ جهانيان مي كشد.

وي افزود: بنده نيز اعتقاد دارم كه تمدنها از پاياب رودخانه ها به دليل حاصلخيزي جلگه آن شكل گرفته و به سمت سرچشمه و سراب ادامه يافته است.

جابر يادآور شد: درست است كه قدمت اين پل به پس از اسلام مي رسد اما شواهد و مدارك از مدنيتهاي مربوط به پنج هزار سال قبل در اين منطقه خبر مي دهد كه بدون ترديد به دليل وجود آنها فقط و فقط رودخانه زاينده رود بوده است.

سه دهنه پل در حال تخريب است

اين عضو شوراي اسلامي ورزنه با انتقاد از مرمتهاي انجام شده در روي اين پل تاريخي گفت: از سال 1371 تا 74 با همكاري بين شهرداري و ميراث فرهنگي استان اصفهان كار مرت روي پل در چند بار انجام شد.

وي با بيان اينكه مرمتهاي انجام شده اصولي نيست، تاكيد كرد: مرمت روي پل كه در حال حاضر عابران پياده فقط از روي آن مي گذرند سنگفرش است كه نصب آن مانع خروج  نم و طوبت از بالاي اين بنا شده و  رطوبت حاصله از قسمت هاي كناري راه خروج خود را يافته است.

جابر با بيان اينكه ريزش آجر هاي كناري سه دهنه از پل ناشي از همين امر است گفت: به طور كلي سازهاي خشتي و آجري نياز به تبادل هوا دارد و عايق كاري آن بايد با كاهگل و يا آجر فرش هاي قديمي انجام شود.

عضو شوراي اسلامي شهر ورزنه تصريح كرد: براي نجات پل تاريخي ورزنه از اين تخريب بايد تمامي سنگفرش ها جمع آوري و به جاي آن همان آجر فرش هاي قديمي نصب شود.

جابر يادآور شد: البته در ماه گذشته مسولان اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان وعده هايي براي مرمت اين سازه تاريخي داده اند كه اميدواريم تحقق آنرا به زماني طولاني واگذار کنند!

رسانه ها در معرفي اين پل كوتاهي كرده اند

عضو شوراي اسلامي ورزنه در پاسخ به سوال خبرنگار مهر درباره علت عدم معرفي اين پل با اهميت درانتهاي زاينده رود در طول چندين دهه اخير به مردم استان و كشور گفت: دليل اول را در كوتاهي رسانه هاي استان مي دانم اما از سوي ديگر 90 درصد مردم اين منطقه تاقبل از خشكسالي فقط  شغل كشاورزي داشته و وقت خود را در مزارع وسيع شان كه امروزه اثري از آن نيست! مي گذراندند و علاقه اي براي اين معرفي از خود نشان نمي دادند.

وي ادامه داد: نهادها مدني مربوطه يا همان " NGO" هاي مردمي نيز كه در سال 1384 تاسيس شدند نيز به طور جدي مطالبات ميراثي و تاريخي مردم را از مسئولان پيگري نمي كردند.

آب اطراف پل از زهكش زمينهاست

جابر در پاسخ به ديگر سوال خبرنگار مهر مبنتي بر وجود شگفت آور  آب در اطراف اين پل علي رغم خشكي زاينده رود اظهار داشت: اين آب از زهكش اندك زمين هاي كشاورزي نزديك به حريم رودخانه  وارد شده كه با ايجاد بندي سنگي و سيماني آب را در اطراف پل نگاه داشته ايم تا زيبايي واقعي و اصلي آن از نظر مردمان و مسافران فراموش نشود.

پل ورزنه دومين نماد مقدس اين شهر است

عضو شوراي اسلامي شهر ورزنه در ادامه گفت: براي مردم اين شهر پل ورزنه بعد از مسجد جامع تيموري از نمادهاي مقدس اصلي اين شهر محسوب مي شود، و وجود تپه هاي ماسه اي ،تالاب گاوخوني ،رباط شاه عباسي موزه مردم شناسي،گاوچاه و از ديگر جاذبه هاي اين منطقه است.

وي خاطر نشان كرد: پتانسل هاي گوناگون ذكر شده براي براي جذب گردشگر به ورزنه زياد است اما اعتراف مي كنيم كه بايد زيرساختهاي فيزيكي و فرهنگي خوبي در شهرمان در استاي اين امر ايجاد کنیم.

جابر وجود برخي تعصبات محلي و كمبود امكانات رفاهي را مانع جذب گردشگر به اين منطقه دانست و گفت: به  هر حال تلاش خود را براي ارتقاي فرهنگي در اين زمينه انجام خواهيم داد.

به گزارش مهر، قبل از ورزنه  نيز پل تارخي اژيه در شهري به همين نام متعلق به عصر قاجاريه وجود دارد.

..............................

گزارش : كامران صباغي

عكس : مهدي عليخاني

«دروازه جهنم» جاذبه گردشگری ترکمنستان می‌شود

$
0
0

دروازه جهنم

دروازه جهنم

دولت ترکمنستان قصد دارد با معرفی جهانی «دروازه جهنم»، آن را به جاذبه جدید گردشگری این کشور تبدیل کند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، «دروازه جهنم» به عنوان یک رویداد نادر زمین‌شناسی مکانی است که برای بیش از چهار دهه در آن آتش روشن بوده و بخار قرمز به آسمان می‌فرستد.

به گزارش فرانسه، این مکان در صحرای کاراکوم، یکی از بزرگترین صحراهای جهان در استان «آخال» ترکمنستان واقع شده و سالانه میزبان حدود 15 هزار گردشگر است. در این شرایط دولت ترکمنستان قصد دارد سالانه صدها هزار نفر را به تماشای این رویداد نادر طبیعی ببرد.

«دروازه شیطان» گودالی عظیم به قطر حدود ۷۰ متر و گودی بیش از 20 متر است که در سال 1971 کاوشگران گاز شوروی سابق برای کشف گاز حفره‌ای بزرگ در آن ایجاد کرده و سپس مواد داخل آن را به آتش کشیدند، آنها سپس ادعا کردند که این آتش ظرف چند ماه خاموش می‌شود، اما حالا 43 سال است که روشن بوده و به یک جاذبه گردشگری طبیعی تبدیل شده است.


معبد معلق چین

$
0
0

معبدچین

معبدچین

سالانه هزاران گردشگر برای بازدید معبد معلق چین خطر را به جان می‌خرند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، روزنامه «دیلی میل» انگلیس به دوستداران سفر و ماجراجویی پیشنهاد کرده از معبد معلق «شوان کنگ سی» چین، یکی از زیباترین اماکن توریستی جهان دیدن کنند.

به گزارش شبکه «الیوم السابع»، قدمت این معبد به 1500 سال قبل برمی‌گردد و به دست یک راهب در بالای شکافی در ارتفاع 57 متری دیواره کوه شهر «التونگ» چین ساخته شده است.

این عبادتگاه از آنجاییکه مکان مقدس ادیان باستانی چین از جمله بودایی، تائوئیسم و کنفوسیانیسم بوده، منحصر به فرد است.

این معبد به جهت حفاظت از سیل و بارندگی و بهمن و نور خورشید در ارتفاع بالا و در داخل شکافی در دیواره کوه ساخته شده است و به همین دلیل هم تاکنون حفظ شده است. این معبد دارای 40 اتاق است که با راهروها و پل‌هایی از سنگ و آجر به هم وصل شده‌اند. در این معبد حدود 80 مجسمه برنزی موجود دارد.

سواحل منحصربه‌فرد بندر دیر بستر مناسبی برای جذب سرمایه‌گذار

$
0
0

بندر

بندردیر- خبرگزاری مهر: بندر دیر در جنوب استان بوشهر دارای قابلیت‌ها و ظرفیت‌های بسیار زیادی است که بستر مناسبی در جذب سرمایه گذار و تحول اقتصاد است و با حمایت مسئولان و تعریف بسته‌های سرمایه‌گذاری مناسب شاهد تحول در این بندر خواهیم بود.

به گزارش خبرنگار مهر، دریا به عنوان یکی از مهمترین ظرفیت‌های برای توسعه اقتصادی محسوب می شود و استفاده مناسب از ظرفیت ها نقش بسیار مهمی در اشتغال و تولید و جذب سرمایه‌گذار خواهد داشت.

کشورهایی که به دریا و آب‌های ازاد دستیابی دارند دارای امتیاز بسیار بزرگی به نسبت دیگر کشورها هستند و کشور ما به خوبی از این امتیاز بهره‌مند است و لازم است که به خوبی از این ظرفیت که در اختیار داریم استفاده کنیم.

استان بوشهر دارای بیش از 700 کیلومتر ساحل با خلیج فارس است که بنادر متعددی دارد و استفاده از این بنادر در زمینه صدی و صیادی، دریا و دریانوردی، تجارت و بازرگانی و گردشگری دریایی و صادرات و واردات می‌تواند نقش مهمی در اشتغال و درآمدزایی استان داشته باشد.

بندر دیر در جنوب استان بوشهر دارای قابلیت‌ها و ظرفیت‌های بسیار زیادی است که بستر مناسبی در جذب سرمایه گذار و تحول اقتصاد است که باید به خوبی به ظرفیت‌های این بندر توجه شود.

ساحل بکر و زیبای بندر دیر با مشکلات زیادی روبرو است

بندردیر با مرکز استان 180 کیلومتر فاصله دارد و ساحل بندر دیر یکی از زیباترین مکان‌های ساحل و دریا است که سه اسکله اصلی معروف آن، صادر کننده و تامیین کننده ماهی ومیگو به داخل و خارج کشور است.

این بندر نقش بسیار مهمی در صد و صیادی دارد و با داشتن 500 فروند موتور لنج، کشتی و قایق صیادی و سفاری یکی از بنادر مهم صید و صیادی در کشور محسوب می‌شود.

اما هنور ساحل بکر و زیبای آن با مشکلاتی روبرو است که نیاز است مسئولان با آماده ساختن زیرساخت‌هایی زمینه جذب سرمایه گذاری و عمران وآبادانی را در این شهرستان فراهم کنند.

در گذشته هیچ توجهی به سواحل و زیرساخت‌های بندر دیر نمی‌شد

یکی از شهروندان این بندر در گفت وگویی با خبرنگار مهر گفت: این سواحل از نظر زیبایی و پتانسیل های موجود منحصر به فرد است و می تواند زمینه جذب سرمایه گذار را فراهم کند.

علی درویشی افزود: همه به یاد دارند که در گذشته هیچ توجهی به سواحل و انجام زیرساخت ها برای تفریح و گردش مردم در این بندر نمی شد و اکنون سواحل متعلق به همه مردم است و تلاش شود در این راستا منافع مردم را بر هر امر دیگری ترجیج داده شود.

وی اضافه کرد: بندر دیر یکی از بنادر زیبای استان بوشهر است که دارای ساحلی بکر و مناظر دیدنی زیادی دارد که می شود با برنامه ریزی توسعه وپیشرفت را دراین بندربه ارمغان آورد.

افزایش امکانات سواحل و پارک‌های ساحلی دیر

رئیس شورای اسلامی شهر دیر نیز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: بندردیر با برخورداری از نوار ساحلی زیبا و بکر می تواند در جذب مسافر و گردشگر تاثیر خوبی داشته باشد و لذا لازم است بستر مناسب برای استفاده از ساحل و جذب سرمایه گذار در تحول اقتصادی منطقه فراهم شود.

عباس پولادی افزود: به دلیل افزایش زیاد مسافران نوروزی و ماندگاری آنان دراین بندر تصمیم داریم در سال آینده امکانات پارک ها و ساحل را بیشتر کنیم تا رضایت مندی مسافران را به همراه داشته باشد.

وی تصریح کرد: از همه توان و ظرفیت برای توسعه بندر دیر استفاده خواهیم کرد تا شاهد توسعه اقتصادی بندر دیر و افزایش اشتغال در سایه استفاده از سواحل این بندر باشیم.

توجه ویژه به طبیعت ساحل ماسه‌ای

شهردار بندر دیر نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به نامگذاری سال از سوی مقام معظم رهبری با عنوان "سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی" برنامه های فرهنگی و هنری و اقتصادی علاوه بر طرح های عمرانی از برنامه های شهرداری است.

علی منصوری افزود: الحمدلله شهردار و اعضای شورای اسلامی تصمیم دارند که با برنامه ریزی بهتر زمینه جذب گردشگر و رفاه حال عمومی مردم را در ساحل فراهم کنند.

وی گفت: توجه به طبیعت ساحل ماسه ای، ایجاد امکانات در ساحل و برنامه های فرهنگی و هنری در کنار اسکله و دریا توسط بخش خصوصی می تواند زمینه توسعه و پیشرفت این بندر را فراهم کند.

غبار فراموشی بر زادگاه شهریار

$
0
0

خشکناب

خشکناب
تبریز – خبرگزاری مهر: غبار فراموشی بر روستای تاریخی خشکناب بستان آباد نشسته در حالیکه این روستا می توانست به عنوان زادگاه استاد شهریار به ظرفیت بزرگ گردشگری آذربایجان شرقی تبدیل شود.

به گزارش خبرنگار مهر، استاد شهریار از ستون های خیمه ادبیات معاصر ایران زمین است که شایسته نیست غبار فراموشی بر کوچه ‌باغ‌‌ های خانه‌ پدری و زادگاه استاد شهریار در روستای خشکناب، بنشیند.

سید محمد حسین بهجت تبریزی در شهریور ماه سال 1285 هجری شمسی در روستای خشکناب بستان آباد به دنیا آمد و اکنون این روستا به دلیل نداشتن حداقل ها و امکانات رفاهی تقریبا خالی از سکنه شده و فقط چهار خانوار در آن زندگی می کنند.

توجه به این چنین ظرفیت های گردشگری یک اصل مهم در توسعه و رونق جذب گردشگر در آذربایجان شرقی است که متاسفانه چندان اهمیتی به روستاها و اماکن ناشناخته و گمنامی که دارای این چنین پتانسیل هایی هستند، نمی شود و در دراز مدت ممکن است این ظرفیت های گردشگری پتانسیل های خود را از دست دهند و بدون استفاده شوند.

این روستا در دامنه کوه حیدربابا به صورت شیب دار واقع شده و آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و مطبوع و در پاييز و زمستان سرد است.

علاقه استاد شهریار به این روستا و خانه پدری بر کسی پوشیده نیست تا جایی که از این روستا بارها در منظومه های شعر خود استفاده کرده است.

شهریار دوران کودکی خود را در میان روستائیان صمیمی و خونگرم خشکناب در کنارکوه حیدربابا گذراند و همچون تصویر برداری توانا خاطرات زندگی خود را در میان مردم روستا و در کنار آن کوه به ذهن سپرد و بارها در اشعار خود از آن خاطرات و فضای روستا یاد کرد.

وی نخستین شعر خود را نیز در چهار سالگی به زبان ترکی آذربایجانی در همین روستا سرود؛ ولی اکنون که این روستا می توانست به یک ظرفیت گردشگری تبدیل شود، وضعیت مطلوبی ندارد تا جایی که از خانه پدری استاد شهریار فقط بخشی از دیوارها، تنور و چشمه مورد استفاده آنان باقی است و بقیه در گذر زمان تخریب شده است.

خشکناب پتانسیل تبدیل به قطب گردشگری آذربایجان شرقی را دارد

نماینده مردم بستان آباد درمجلس شورای اسلامی با بیان اینکه روستای خشکناب بستان آباد زادگاه شهریار ملک سخن از حداقل امکانات رفاهی محروم است، گفت: خشکناب پتانسیل تبدیل شدن به قطب گردشگری آذربایجان شرقی را دارد ولی متاسفانه در فراموشی به سر می برد.

غلامرضا نوری با تاکید بر اینکه باید از نعمت استاد شهریار در این منطقه استفاده کنیم و باعث رونق این روستا شویم، افزود: نداشتن حداقل امکانات باعث شده تا اندک جمعیت ساکن در این روستا نیز به نقاط دیگر مهاجرت کنند و الان فقط چهار خانوار در این روستا زندگی می کنند.

نوری همچنین افزود: این روستا جاده طولانی و بدون آسفالتی دارد که باعث نیامدن مسافر و گردشگر به این روستا شده است.

وی با بیان اینکه خانه پدری استاد شهریار می تواند تبدیل به یک موزه شود، افزود: وجود استاد شهریار گنجینه و ظرفیت بزرگی در منطقه است که باید با ایجاد زیرساخت های اولیه و معرفی آن به مردم زمینه های توسعه آنرا فراهم کرد.

در خصوص احیای روستای خشکناب غفلت شده است

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه در خصوص احیای روستای خشکناب غفلت شده است، گفت: خشکناب به عنوان زادگاه استاد شهریار، باید به کانون توجه و قطب گردشگری استان تبدیل شود.

علی اکبر صفی پور با اشاره به امضای تفاهم نامه بازسازی خانه استاد شهریار در این روستا گفت: شهریار به زادگاه و وطن خود علاقه‌ زیادی داشت که باید این مکان ارزشمند به کانون توجه گردشگران و دوست داران شهریار تبدیل شود.

وی با تاکید بر ضرورت توجه به این روستا و تامین زیرساخت هایی همچون آسفالت جاده گفت: زنده کردن این روستای سرسبز یک وظیفه و دینی است که باید آن را به حافظ قرن ادا کنیم.

صفی پور افزود: مسئولان باید کمک کنند تا منطقه و این روستا رونق بیشتری بگیرد تا شاید شهریاران دیگری از این منطقه برخیزند.

تا یک سال آینده روستای خشکناب به یک ظرفیت گردشگری تبدیل می شود

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی نیز با اشاره به وجود پتانسیل های زیادی در این روستا گفت: تا یک سال آینده روستای خشکناب به یک ظرفیت گردشگری تبدیل می شود.

فرزین حق پرست با بیان اینکه به تازگی و در جریان برگزاری جشنواره یک روز با حیدربابا تفاهم نامه بازسازی خانه استاد شهریار امضا شد، ادامه داد: قرار است خانه پدری استاد شهریار در 300 متر مربع بافت اعیانی و دو تا سه هزار متر مساحت ساخته شود و آسفالت جاده دسترسی روستا را نیز ارگان های دیگر پذیرفته اند.

وی با بیان اینکه هزینه های این پروژه را یک خیر فرهنگی پرداخت می کند، افزود: بازسازی این خانه پس از تملک و تحویل نقشه ها شش ماه طول می کشد و در واقع مجموع اقدامات، بازسازی و ساخت خانه در یک سال به پایان می رسد.

حق پرست ابراز امیدواری کرد که با بازسازی این خانه روستای خشکناب به یک ظرفیت عظیم گردشگری آذربایجان شرقی تبدیل شود.

پیشنهاد هنرمندان برای سفرهای تابستانی

$
0
0

هنرمندان

هنرمندان

تیرماه آغاز تعطیلات تابستان و فصل سفر در کشور است. هرچند جام جهانی فوتبال، شروع تعطیلات را قدری به جلو انداخت، اما با تمام شدن این رخ‌داد ورزشی تا حدود 20 روز دیگر، برنامه‌ریزی برای سفرهای تابستانی آغاز خواهد شد.

تابستان یکی از بهترین فرصت‌ها برای دیدن مناطق دیدنی 32 استان کشور است؛ استان‌هایی که بیش از یک‌میلیون اثر تاریخی دارند، هرچند تا کنون فقط یک‌دهم آن‌ها، یعنی حدود 31هزار اثر، محوطه و بنای تاریخی، شناسایی و ثبت شده‌اند.

خبرنگار سرویس گردشگری خبرگزاری ایسنا،در آستانه‌ی آغاز سفرهای تابستانی با برخی هنرمندان درباره‌ی مناطق تاریخی مورد علاقه‌ی آن‌ها و همچنین برخی مشکلات این حوزه، گفت‌وگو کرد.

جمشید مشایخی

این بازیگر پیشکسوت «تخت‌ جمشید»، «پاسارگاد» در شیراز و «چهل‌ستون» در اصفهان را دوست‌داشتنی‌ترین نقاطی دانست که تا کنون دیده است.

چهل‌ستون اصفهان

البته جمشید مشایخی با اظهار تأسف از وضعیت آثار تاریخی کشور، گفت: از این‌که کشورهایی با 100 سال قدمت، برای خود هویت و تاریخ ایجاد و گردشگر جذب می‌کنند، اما ما برای هویت و فرهنگ ایران با قدمتی بیش از هزار سال ارزش قائل نیستند، متأسفم. آن‌ هم تاریخی که می‌تواند فرهنگ ما را به جهانیان نشان دهد.

او همچنین افزود: برخی از مردم معلوم نیست با آسیب زدن به آثار تاریخی با هر وسیله‌ای، به‌دنبال چه هدفی هستند. این اتفاق فقط به‌دلیل جا نیفتادن فرهنگ حفاظت از آثار تاریخی در میان مردم، رخ می‌دهد.

محمدعلی سپانلو

این شاعر میدان «نقش جهان»، محوطه‌ی تاریخی «تخت جمشید‌» و آرامگاه «حافظ»‌ را از جمله نقاط تاریخی دانست که هر ایرانی باید قبل از مرگ آن‌ها را ببیند.

محمدعلی سپانلو گفت: میدان نقش جهان از مهم‌ترین اولویت‌ها برای دیدن آثار تاریخی است، چون علاوه بر خود میدان، اطراف آن نیز پر از بناها و نشانه‌هایی است که نمونه‌ی آن‌ها در دنیا تک است.

حافظیه‌ی شیراز

او غیرحرفه‌یی عمل کردن سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در جذب گردشگر را از جمله نقطه‌ضعف‌هایی دانست که این سازمان در مدیریت محوطه‌های تاریخی دارد و ادامه داد: این سازمان به‌عنوان متولی آثار تاریخی در کشور، حتا در بدیهیات نیز با بخش‌های خود در استان‌ها و دیگر دستگاه‌های ذی‌نفع در این حوزه هماهنگ نیستند.

وی افزود: در نظام مدیریت مالی، چند نوع پول خرد در کشور داریم که گردشگران خارجی نیز در خرید و فروش‌های خود باید از آن‌ها استفاده کنند. این در حالی است که اگر گردشگر خارجی بخواهد 200‌، 500 یا 50 تومانی‌ها را جمع و تفریق کند، برایش بسیار سخت است. اقدامات ما در این زمینه بسیار غیرحرفه‌یی است.

لیلی گلستان

این مترجم و نویسنده نیز آثار تاریخی شهر اصفهان را بهترین مناطقی دانست که دوست دارد همیشه به آنجا سفر کند.

بافت تاریخی اطراف میدان نقش جهان

لیلی گلستان افزود: سازمان میراث فرهنگی می‌تواند از صداوسیما به‌عنوان مهم‌ترین رسانه برای معرفی آثار تاریخی و بیان اهمیت آن‌ها استفاده کند و با برنامه‌سازی در این زمینه، به اهدافش برسد.

آیدین آغداشلو

این نقاش نیز از «گنبد سلطانیه» را به‌عنوان مکانی تاریخی نام برد که تا امروز 20بار به آن‌جا سفر کرده است و این اثر ثبت جهانی را از زیباترین نقاط تاریخی کشور دانست.

آیدین آغداشلو اظهار کرد: هر کسی باید دست‌ کم به‌خاطر معماری و هنری که در گنبد سلطانیه به کار رفته است، آن را ببیند. از 18سالگی بین من و این بنا، یک عشق دوطرفه وجود داشته که من را به سمت خودش می‌کشانده است.

گنبد سلطانیه در زنجان

او بیان کرد: سازمان میراث فرهنگی باید تمام آنچه را که تا امروز به‌صورت ظاهری انجام شده، به‌طور جدی‌تری دنبال کند. چارچوب برنامه‌ریزی این سازمان اشکالی ندارد؛ اما کاری که باید انجام دهد، پول گرفتن از دولت است. باید بتواند با دستگاه‌های اجرایی مانند شهرداری که کارشان صاف کردن آثار باستانی است، به نتیجه برسد و حدود فعالیت خودش را گسترش دهد.

وی ادامه داد: بهتر است سازمان میراث فرهنگی از گردشگری جدا شود، چون اصلا در شأن این سازمان نیست. در این صورت است که می‌توانیم به استقبال مردم و گردشگران خارجی امیدوار باشیم. می‌توان در یک برنامه‌ریزی فرهنگی طولانی‌مدت، زیبایی و اهمیت آثار تاریخی را به مردم بشناسانیم.

آغداشلو اضافه کرد: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در هشت سال گذشته، تا مرز ازهم‌پاشیدگی پیش رفت؛ اما خوشبختانه حالا همت و اراده‌ای پیدا شده است، تا این سازمان دوباره سر پا بایستد و ان‌شا‌ء‌الله این اتفاق خواهد افتاد.

بهزاد فراهانی

این بازیگر تئاتر و سینما نیز نقطه به نقطه‌ی ایران بزرگ را تاریخی دانست که اگر کسی آن‌ها را نبیند، به نظر هیچ نقطه‌ی تاریخی و زیبای دنیا را ندیده است.

بهزاد فراهانی بیان کرد: نقاطی مانند «ناهارخوران» در گرگان و نقاط تاریخی استان گیلان، از بهترین مناطق دیدنی در کشور هستند.

ناهارخوران گرگان

او دسترسی نداشتن سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به نیروهای هنری را یکی از اساسی‌ترین مشکلات این سازمان ارزیابی و اضافه کرد: متأسفانه در ایران امکانات هنری، در خدمت گردشگری نیست.

بهروز غریب‌پور

این کارگردان و هنرمند تئاتر محوطه‌های «پاسارگاد» و «تخت جمشید» را از جمله مناطقی دانست که هر ایرانی به‌واسطه‌ی داشتن تمدنی کهن، باید آن‌ها را ببیند.

بهروز غریب‌پور ادامه داد: هر کدام از این بناهای تاریخی یک محیط شهری و باشکوه را به تماشا می‌گذارند که به‌عنوان پشتوانه‌ی فرهنگی کشور، دیدن این مکان‌ها می‌تواند بسیار مفید باشد.

تخت جمشید در شیراز

او موضوع تربیت و آموزش را یکی از مهم‌ترین نقدهایی دانست که به حوزه‌ی میراث فرهنگی و گردشگری وارد است و گفت: اگر آموزش درست وجود نداشته باشد، قدر نیاز هم دانسته نمی‌شود، حالا چه میراث معنوی باشد و چه میراث معماری. شرط اول حفظ میراث، آگاهی و دانش مخاطبان و ناظران است.

این هنرمند معتقد است: تا امروز، هر چیزی را که حفظ کرده‌ایم به‌خاطر این بوده است که بیگانگان آمدند و آن را تأیید و ما را هوشیار کردند و بعد از آن بود که ما قدر دانستیم. در واقع درباره‌ی همه‌ی بناها این‌گونه بوده، موضوع آموزش، بسیار مهم است، بخصوص برای جوان‌ها.

حسن معجونی

این کارگردان و بازیگر تئاتر گفت: ضلع شمال شرقی میدان «توپخانه» (امام خمینی) در تهران از نقاط مورد علاقه‌ام است که معماری زیبایی دارد.

ساختمان تاریخی بانک تجارت در میدان توپخانه

حسن معجونی افزود: هنوز خانه‌هایی قدیمی وجود دارند که ممکن است قدمت بسیار زیادی نداشته باشند، اما توجه کردن به این خانه‌ها و محل‌ها مهم است. فکر می‌کنم باید در این زمینه هماهنگی‌هایی با شهرداری به‌وجود آید، چون موضوع از بین نرفتن مکان‌های تاریخی، مهم است.

احمد مسجدجامعی

رییس شورای شهر تهران نیز همان‌طور که تا کنون در عملکردش بیشتر دیده شده است، به آثار تاریخی استان تهران علاقه دارد.

بافت تاریخی تهران

احمدمسجدجامعی «دماوند»‌، «ری»‌، «دروازه دولاب» و بافت‌های تاریخی تهران را از جمله مکان‌هایی دانست که دیدن‌شان ضرورت دارد.

او همچنین تأکید کرد: متأسفانه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تا کنون در این زمینه بسیار ضعیف عمل کرده، این سازمان موظف است از آثار تاریخی و میراثی کشور حمایت کند و درباره‌ی آثاری که از بین رفته‌اند، پاسخگو باشد.

مجید مظفری

این بازیگر سینما هم که به گفته‌ی خودش به‌دلیل شغلش تقریبا همه‌ی نقاط ایران را دیده است‌، گفت: در همه‌ی شهرستان‌هایی که برای کار رفته‌ام، فرصت دیدن تاریخ و معماری کشور را از دست نداده‌ام. بارها «تخت جمشید» را دیده‌ام. خانه‌های کاشان، خانه‌های قدیمی یزد که امروز به هتل تبدیل شده‌اند و بسیاری نقاط دیگر را هم دیده‌ام.

مجید مظفری تأکید کرد: متأسفانه ما در این دوران، قدری کوته‌فکری کرده و درباره‌ی مسائلی که می‌توانند آینده‌مان را رقم بزنند، فکر نکرده‌ایم و حتا در برخی موارد همچنان فکر نمی‌کنیم.

امیرچخماق در یزد

وی ادامه داد: تا به حال نشده که به دیدن یک منطقه‌ی تاریخی بروم و ببینم که با ابزار نوک تیز یا زغال، چیزی روی آن نوشته نشده است. در حالی که همه‌ی ایرانی‌ها باید تاریخ‌شان را بشناسند.

او با تأکید بر این‌که جنوب کشور، تاریخ عجیب و غریبی دارد‌، گفت: «خلیج فارس»، «جزایر جنوبی‌»، «الموت»‌، «ترکمن صحرا» و «شوش» از نقاطی هستند که معتقدم آن‌ها را باید دید. بسیاری از آثار تاریخی در کشور از بین رفته‌اند، بخصوص در هشت سال گذشته به‌دلیل درگیری‌هایی که برخی افراد داشتند سازمان میراث فرهنگی همواره دچار چالش بود و بسیاری از افراد از این سازمان سوءاستفاده کردند؛ اما حالا نباید بگذاریم این سازمان مانند گذشته، صحنه‌ی کشمکش‌های سیاسی شود.

مهران دوستی

این دوبلور نیز اظهار کرد: «تخت جمشید» و آثار معماری باقی‌مانده از دوره‌ی قاجار در استان کهگیلویه و بویراحمد مانند خانه‌های قدیمی و کاروانسرای سمنان و آثار موجود در بازار تهران در مناطق مرکزی، از جمله بناهای تاریخی هستند که هر کسی اگر آن‌ها را ببیند، دیگر نمی‌تواند از هیچ‌کدام دل بکند.

خانه‌ی قوام‌الدوله

او یک شب خوابیدن در خانه‌ی تاریخی «قوام‌الدوله» (محل اسقرار ایکوموس ایران) را از آرزوهای خود دانست و اظهار کرد: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری موظف به فرهنگ‌سازی در زمینه‌ی حفاظت از آثار تاریخی است. این نقطه‌ضعف ماست که هنوز نمی‌دانیم نباید روی بناهای تاریخی یادگاری بنویسیم. مردم ما هنوز فرهنگ نگهداری از بناهای تاریخی را ندارند.

وی با بیان این‌که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در زمینه‌ی حفاظت از آثار تاریخی تنهاست، افزود: در طول چند سال گذشته، متأسفانه شاهد خرابی بسیاری از خانه‌های تاریخی بوده‌ایم، اما میراث فرهنگی نمی‌تواند در زمینه‌ی حفاظت از آن‌ها کاری انجام دهد. در کشوری مانند فرانسه بهترین مکان‌ها، خانه‌های قدیمی متعلق به اشخاص بسیار مهم هستند، در حالی که ما بسیاری از این خانه‌ها را به‌راحتی خراب می‌کنیم.

قدم زدن در شهرهای زیر زمین

$
0
0

شهرزیرزمین

شهرزیرزمین

بشر هر قدر علاقه‌مند رصد آسمان‌ها و فضا بوده است، همان‌قدر هم رویای این را داشته تا ببیند در اعماق زمین چه می‌گذرد. این رویا زمانی رنگ تحقق گرفت که بسیاری از رمان‌ها و فیلم‌های سینمایی دنیای ناشناخته اعماق زمین را دستمایه قرار دادند.

هر چند کمتر کسی پیدا می شود که برای سفر به فضا پول کافی داشته باشد، اما در عوض سفر به زیر زمین نه آن قدرها پول می خواهد و نه البته آمادگی جسمانی و آموزشی خاص. در کشورهای مختلف بسیاری از سازه های عجیب و جالب توجه در اعماق زمین قرار دارد، که ایران خودمان نیز بی نصیب از جاذبه های بی نظیری که در زیرزمین قرار گرفته اند، نیست.

اویی؛ شهری زیرزمینی با شهردار

سال 1383 بود که خیلی اتفاقی، شهر تاریخی و زیرزمینی «اویی» در نوش آباد کاشان کشف شد؛ شهری نظامی که هنوز هم بخش های زیادی از آن برای باستان شناسان ناشناخته مانده است. با این حال، نمونه کامل و مبتکرانه ای از به کارگیری اصول پدافند غیرعامل به شمار می رود که نحوه حفاظت از مرزهای ایران را در طول تاریخ نشان می دهد.

آنچه به نام شهر زیرزمینی معروف است، در واقع ساختارهای متراکم، پیچیده و گسترده چون دالان های باریک تودرتو و اتاق هایی با ابعاد کوچک است. مجموعه اویی در زیر بافت قدیم شهر شکل گرفته و تا سطح کنونی شهر نیز گسترده شده است. این شهر برای حفاظت از جان و مال مردم در مواقع هجوم دشمن و در دو سطح افقی و عمودی گسترش یافته است.

غیر از ورودی اصلی، ارتفاع تمام قسمت های اویی به قد طبیعی یک انسان و بین 170 تا 180 سانتی متر است. روی دیوارها و در فواصل اندک، قسمت هایی مخصوص قرار گرفتن چراغ های پیه سوز به چشم می خورد. در بعضی قسمت ها نیز درون دیوار، سکوهای کوتاهی برای نشستن تعبیه شده که در اتاق ها از آن به عنوان طاقچه و قرار دادن اشیا استفاده می شود.

سیستم تهویه شهر زیرزمینی نوش آباد از طریق کانال هایی بوده که در سطح زمین ایجاد شده است.

اما چرا این شهر را به این نام می خوانند؟ برخی می گویند، نامگذاری این شهر به این دلیل است که «اوی» همان آهای در لهجه کاشانی است. هنگام ساخته شدن این شهر وقتی سطل پر از خاک می شده مقنی می گفته «اوی» و از آنجا که مسیر طولانی بوده شاگرد به محض شنیدن اوی، سطل خاک را بالا می کشیده است. البته ناگفته نماند که این شهر را بزرگ ترین شهر زیرزمینی «دست کند» جهان می نامند که حالا مدتی است برایش شهردار هم انتخاب کرده اند.

کاریز؛ شهری در زیر ​یک جزیره

اما شهر دیگری که در زیرزمین قرار گرفته، واقع در جزیره توریستی ایران است؛ جزیره ای که به دلیل پاساژهایش، جاذبه های بی نظیر آن کمتر دیده می شود. کاریز‏؛ عنوان شهر زیرزمینی کیش است که نزدیک به 2500 سال قدمت دارد و البته به واسطه رسیدگی به آن، از شمایل خوبی برخوردار است.

قنات کیش، آب قابل شرب ساکنان جزیره را تامین می کرده که از نظر طول رشته قنات یا عمق چاه ها قابل مقایسه با قنات های دیگر نقاط ایران نیست . با توجه به شیب بسیار کم جزیره ، چگونگی هدایت آب های زیرزمینی به سطح زمین در کیش بسیار مهم بوده و نشان می دهد در زمان خود از پیشرفته ترین روش ها برای حفر قنات استفاده می کردند.

در شهر زیرزمینی کاریز قرار است غرفه های صنایع دستی ایران و جهان، رستوران سنتی و جدید، موزه سالن آمفی تئاتر، سالن کنفرانس و گالری های هنری به بهره برداری برسد.

این شهر در عمق 16 متری زمین قرار دارد و از کف تا سقف آن هشت متر ارتفاع دارد و بیشتر سقف آن از سنگواره، صدف و مرجان هایی پوشیده شده است که طبق نظر کارشناسی 270 تا 570 میلیون سال قدمت دارد و تک تک آن دارای شناسنامه رسمی است.

نتیجه آزمایش های انجام شده در دانشگاه مونیخ آلمان روی فسیل های به دست آمده از سقف مرجانی تونل نشان می دهد این سقف بین 53 تا 570 میلیون سال قدمت دارد. اگر با دقت بیشتری به این فسیل ها نگاه کنید، لاک پشتی را می بینید که از 570 میلیون سال قبل خود را برای امروز ما جاودانه کرده است. شهر زیرزمینی کیش (کاریز) باتوجه به ویژگی های منحصر به فرد آن مانند مرجانی بودن جزیره، آب شیرین قنات، هوای خنک در زیر زمین و سقف مرجانی مملو از فسیل های با قدمت بسیار بالا، در فهرست مهم ترین ابنیه جهانی قرار می گیرد.

مرکز عقیق دنیا در زیر زمین

یکی از شهرهای زیرزمینی که همچنان دارای شهروند است، در استرالیا قرار دارد و این روزها نزدیک به 1600 نفر در آن زندگی می کنند و به عنوان مرکز عقیق دنیا شناخته می شود زیرا بیشترین عقیق دنیا را تولید می کند. در این شهر که سال 1915 ساخته شده و سیستم آن کاملا شبیه شهرهای عادی است، شما می توانید خانه ها و کوچه های مختلفی را ببینید. این شهر مغازه های مختلف، کلیسا و حتی قبرستان نیز دارد.

شهری با مهندسی بی نظیر

یکی از معروف ترین و البته جالب ترین شهرهای زیرزمینی دنیا در منطقه ای به نام Cappadocia ترکیه قرار دارد. این شهر مربوط به زمان حکومت رومی ها در این منطقه است. این شهر از هفت طبقه تشکیل شده است و تمامی امکانات رفاهی نیز در آن یافت می شود. خانه های آن نه به شکل غارهای کوچک بلکه کاملا مهندسی و مانند خانه های امروزی است. به نظر می رسد این شهر محلی برای زندگی مسیحیانی بوده که قصد فرار از دست حکومت روم را داشته اند.

شانگهای را در​​آمریکا ببینید

یکی از بزرگ ترین شهرهای زیرزمینی موجود در دنیا در زیر شهر پورتلند آمریکا قرار دارد و به نام تونل شانگهای شناخته می شود. هر چند هدف اصلی از ساخت آن انتقال مواد غذایی بوده است، اما برخی از مردم نیز در این تونل زندگی می کنند. این تونل به عنوان شهر ممنوعه نیز شناخته می شود زیرا عده ای می گویند، محلی برای برخی کارهای غیرقانونی بوده که البته این روزها کاملا بسته شده است. (ضمیمه چمدان)

کرمان، شهر طعم‎ها و رنگ‌‏ها

$
0
0

بازار کرمان

کرمان شهری کهن است که ترمه، زیره، مس و شیرینی‏‌های رنگ به رنگ، طعم جدانشدنی این شهر زیباست که در دامنه‌ی کویر آرام و با اصالت نشسته است.

کرمان شهر عجیبی است؛ وسط بیابان، بر بلندای کوه‏‌های شرقی ایرانشهری سبز رخ نمایان کرده است. کرمان سومین شهر بلند ایران است که البته با دو شهر اول، یعنی بیجار و شهرکرد، خیلی متفاوت است. آب‌وهوایش خشک و گرم است، البته بیشتر روزهای سال، باد خنکی در شهر می‎وزد و تا نیمه‌ی تابستان، هوا چندان گرم نیست که مجبور باشیم کرمان را از مقصد سفرها حذف کنیم.

به گزارش خبرنگار سرویس گردشگری خبرگزاری ایسنا، کرمان جاذبه‏‌های تاریخی زیادی دارد که می‏‌تواند برای سفر چهار - پنج روزه مناسب باشد؛ از جذابیت‌‏های خارج از شهر مانند باغ شازده و آرامگاه شاه‌نعمت‌‏الله ولی در ماهان گرفته تا جذابیت‏‌های داخل کرمان مانند مسجدجامع ملک، مسجدجامع مظفری و آتشکده‌ی زتشتیان، هر کدام زیبایی‎ خاص خود را دارند؛ اما جذابیت منحصربه‌فرد کرمان، بازار زیبای این شهر است که در دوره‌ی صفویه ساخته شده و در واقع، بخشی از مجموعه‌ی گنجعلی‎خان است که شامل بازار، حمام، میدان، کاروانسرا، آب‌انبار، مسجد و ضرابخانه‌ است.

بازار کرمان

بازار کرمان، به‌دلیل ساختار گنبدی‌شکل‌اش، هوایی مطبوع و خنک دارد و آن‌قدر بخش‏‌های متنوعی دارد که می‏‌توان یک روز کامل را در این بازار سر کرد.

بازار کرمان دو وروی دارد؛ یکی از خیابان مشتاق و دیگری از میدان ارگ. در واقع، راسته‌ی بازار کرمان بلندترین راسته‌ی بازار در ایران است. اگر از میدان ارگ وارد شوید، با میدان مربعی‌شکلی با آب‌نما و فضای سبز مواجه می‏‌شوید که دورتادور آن، حجره‏‌هایی است که بیش‏تر، وسایل الکترونیکی می‌فروشند.

بازار از میدان ارگ، یک ورودی با سردر کاشی‏‌کاری‌شده دارد که در گذشته، بیشتر محل فروش لباس‌‏ها و پارچه‏‌های محلی بود؛ ولی امروز همه نوع کالایی در این بازار به فروش می‏‌رسد، از کفش و لباس گرفته تا گوشی موبایل و وسایل الکترونیکی.

کاروانسرای هندوها

بعد از عبور از یک راسته، به میدانکی کوچک می‎رسید که سقفی گنبدی‌شکل دارد. از اینجا به بعد، بازار چهار مسیر جداگانه می‌‏یابد. از سمت راست میدان که بیشتر، راسته‌ی پارچه‌فروش‎هاست، می‏‌توان به سمت حمام وکیل رفت. بعد از گذشتن از مغازه‏‌های بزرگ و کوچک با پارچه‏‌های رنگی که بیشترشان از پاکستان وارد شده‌اند، از کوچه‎ای باریک به بخش زنانه‌ی حمام وکیل می‏‌رسید که حمام کوچکی است و حالا موزه‌ی مردم‎شناسی شده و مجسمه‏‌هایی مومی با لباس‌های عروس متعلق به شهرهای مختلف استان کرمان در این موزه به‌نمایش درآمده‌اند.

از دیگر ظرفیت‏‌های گردشگری این بازار بزرگ، کاروانسرای هندوها، کاروانسرای وکیل، ضرابخانه، آب‌انبار، حمام وکیل و مسجد است که در میان آن‌ها، ضرابخانه به موزه‌ی سکه تبدیل شده و بخش مردانه‌ی حمام وکیل هم موزه‏‌ی اصناف مختلف بازار است؛ اما آب‌انبار و کاروانسرای وکیل مدت‏‌هاست که به بهانه‌ی مرمت بسته‌اند، حجره‌های کاروانسرای هندوها هم بسته است و کاروانسرا، حیاطی خالی دارد که دیوارها و درهای قدیمی‎اش روبه خرابی است.

بازار کرمان، با وجود این‌که رسیدگی چندانی ندیده و مرمت جدی در آن نشده، اما خیلی سرزنده و شاداب است، مغازه‏‌های خشکبارفروشی و ادویه‌ی این بازار کم‏‌نظیر است. ادویه‏‌های ترکیبی و منحصربه‌فردی در بازار دیده می‏‌شود که عطرشان مست‌کننده است.

بازار کرمان

یکی از مهم‌ترین جذابیت‌‏های این مجموعه، بازار مسگران است. در گذشته، موسیقی مخصوص این بازار که ضربه‌ی چکش بر مس بوده، جانی به این بازار می‏‌داد، اما مشخص نیست که چرا بخش تولید ظروف مسی از بازار جدا شده و به خارج از شهر انتقال یافته است. در حالی که بسیاری از مردم فقط برای شنیدن این آوا به بازار کرمان می‎آمدند.

البته هنوز هم این راسته از بازار، با طاقی‏‌های بلندش در امتداد میدانی مربع‌شکل که شبیه میدان امام اصفهان است، خالی از لطف نیست. حجره‌‏های این میدان اصالت خاصی دارند و می‌‏توان در آن‌ها ظروف و تزیینات مسی و پته‏‌های رنگارنگ خرید و سوغاتی برد. البته کرمان سوغاتی‏‌های دیگری هم دارد، ترمه، پارچه‏‌های رنگی، شرینی‎هایی مانند کلمپه، قطاب، کماج، قوتو، خشکبار، زیره و ادویه، دیگر سوغاتی‌های این شهر بزرگ است. در بازار می‌توان به سفره‌خانه‌های سنتی هم رفت و طعم «بزقرمه» را چشید.

سال‏‌ها پیش، گردشگران ایرانی و خارجی زیادی برای دیدن کرمان و همچنین ارگ بم، به این شهر می‌‏آمدند که پس از اتفاق‌هایی مانند زلزله‌ی بم و برخی مسائل امنیتی، کرمان از فهرست بسیاری از تورهای خارجی حذف شد. هرچند هنوز هم می‌‏توان با کمی رسیدگی به این شهر زیبا و کهن، زمینه را برای رونق گردشگری در این شهر فراهم کرد.

چرا شهر سوخته شگفت‌انگیز است؟

$
0
0

شهرسوخته1

شهرسوخته1

«شهر سوخته سیستان و بلوچستان در حافظه جهانی یونسکو ثبت شد.» این خبر خوب هفته گذشته بود.

ثبت جهانی شهر سوخته با بسیاری از مواریث تاریخی به ثبت رسیده دیگر در ایران از این باب متفاوت و متمایز است که این شهر در طلوع زندگی مشترک 5000 هزار سال پیش بشریت شکل گرفته است، زمانی که نخستین بنیان های هویت فرهنگی تمدنی شکل گرفت و بعدها به نام ایران زمین شناخته شد؛ سرزمینی که حکایت های فراوان حماسه های ملی ایرانیان یعنی شاهنامه با آن در ارتباط مستقیم است.

به همین دلیل ثبت جهانی شهر سوخته یعنی ثبت جهانی شاهنامه، اسطوره های زرتشت، رستم و اسفندیار و پادشاهان کیانی ایران زمین.

شهر سوخته در یک مرحله در جغرافیای فرهنگی جنوب شرق ایران شکل گرفته و در افق طلوع، حیات و غروب خود دریاچه هامون، کوه خواجه و دهانه غلامان را با خود همراه کرده است. یعنی شهر سوخته دارای حوزه فرهنگی است که منشأ و هسته مرکزی این فرهنگ، واحد فرهنگی درون منطقه ای سیستان را شکل داده و هسته مرکزی این فرهنگ به دلیل توسعه تجاری با بین النهرین و دره سند و ایندوس بسرعت از سادگی جوامع اولیه خارج و به مرکزی پیچیده و شهری تبدیل شده است.

به همین دلیل، ثبت جهانی شهر سوخته یعنی ثبت پیشینه شهرنشینی تمدن ایرانیان و در نگاهی جامع تر ثبت جهانی یکی از کهن ترین شهرهای خاورمیانه و جهان باستان.

بسیاری از جاذبه های شگفت انگیز ایران زمین در نگاه اول و برای گردشگران آماتور فقط تلی از خاک و به قولی خرابه هایی بیش نیست. اما چیزی که می تواند این سازه ها را به شگفتی برای همان گردشگران تبدیل کند، آگاهی از پیشینه و اتفاقات و روایاتی است که این سازه ها در دلشان دارد وگرنه برای گردشگران معمولی تپه های سیئلک چیزی جز چند تپه معمولی خاکی نیست و شهر سوخته هم چیزی جز خاکستر و مخروبه ها، اما چرا شهر سوخته آن قدر شگفت انگیز است که جهانیان در پاسداشتش آن را به ثبت می رسانند؟

شهر سوخته کجاست؟

شهر سوخته در ۵۶ کیلومتری زابل در استان سیستان و بلوچستان و در حاشیه جاده زابل ـ زاهدان واقع شده است. این شهر در ۳۲۰۰ سال قبل از میلاد پایه گذاری شده و مردم این شهر در چهار دوره بین سال های ۳۲۰۰ تا ۱۸۰۰ قبل از میلاد در آن سکونت داشته اند. محوطه باستانی شهر سوخته در هزاره دوم و سوم قبل از میلاد، توسط مهاجرانی که از چهار گوشه به آن مهاجرت کرده اند، بنا شده است. سند یا کتیبه ای که نام واقعی و قدیمی این شهر را مشخص کند هنوز به دست نیامده و به دلیل آتش سوزی در دو دوره زمانی بین سال های 3200 تا 2750 قبل از میلاد «شهر سوخته» نامیده می شود. «کلنل بیت» یکی از ماموران نظامی بریتانیا از نخستین کسانی است که در دوره قاجار و پس از بازدید از سیستان به این محوطه اشاره کرده و نخستین کسی است که در خاطراتش این محوطه را شهر سوخته نامیده و آثار باقیمانده از آتش سوزی را دیده است. پس از او «سر اورل ـ اشتین» با بازدید از این محوطه در اوایل سده حاضر، اطلاعات مفیدی درخصوص این محوطه ارائه کرده است. پس از او شهر سوخته از سوی باستان شناسان ایتالیایی به سرپرستی«مارتیسو توزی» از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۷ مورد بررسی و کاوش قرار گرفت.

شهری پیشرفته با ریاست زنان

این شهر از نادرترین شهرهای باستانی است که در آن، زنان عهده دار امور مالی خانواده شان بوده اند. بر مبنای یافته های باستان شناسان شهر سوخته ۱۵۱ هکتار وسعت دارد و بقایای آن نشان می دهد این شهر دارای پنج بخش مسکونی واقع در شمال شرقی شهر سوخته، بخش های مرکزی، منطقه صنعتی، بناهای یادمانی و گورستان است که به صورت تپه های متوالی و چسبیده به هم واقع شده است. 80 هکتار از شهر سوخته بخش مسکونی بوده است.شهر سوخته مرکز بسیاری از فعالیت های صنعتی و هنری بوده است، در فصل ششم کاوش در شهر سوخته نمونه های جالب و بدیعی از زیورآلات به دست آمد. در جریان حفاری های فصل های گذشته این محوطه مشخص شد که با توجه به صنعتی بودن شهر سوخته و وجود کارگاه های صنعتی ساخت سفال و جواهرات در این منطقه، ساکنان شهر سوخته از درختان موجود در طبیعت محوطه برای سوخت استفاده می کرده اند. در شهر سوخته انواع سفالینه و ظروف سنگی، معرق کاری، پارچه و حصیر یافت شده که معرف وجود چند نوع صنعت، بویژه صنعت پیشرفته پارچه بافی در آنجاست. تاکنون ۱۲ نوع بافت پارچه یکرنگ و چند​رنگ و قلاب ماهیگیری در شهر سوخته به دست آمده و مشخص شده مردم این شهر با استفاده از نیزار باتلاق های اطراف هامون، سبد و حصیر می بافتند و از این نی ها برای درست کردن سقف هم استفاده می کردند. صید ماهی و بافت تورهای ماهیگیری نیز از دیگر مشاغل مردمان شهر سوخته بوده است. شهر سوخته بی شک جزو شهرهای بسیار پیشرفته زمان خود بوده است.

چشم مصنوعی؛ اولین های شهر سوخته

برای نخستین بار در شهر سوخته یک چشم مصنوعی متعلق به 4800 سال پیش کشف شد. این چشم مصنوعی متعلق به زنی بیست و پنج تا سی ساله بوده که در یکی از گور های شهر سوخته مدفون شده بود. چشم مصنوعی یافت شده در چشم چپ او کار گذاشته شده و با وجود گذشت نزدیک به 4500 سال از ساخته شدن آن، هنوز سالم است.جنس این چشم مصنوعی یافت شده هنوز به طور کامل مشخص نشده است، اما به نظر می رسد در ساخت آن از قیر طبیعی مخلوط به نوعی چربی جانوری استفاده شده است. روی این چشم مصنوعی ریزترین مویرگ های داخل چشم توسط مفتول های طلایی به قطر کمتر از0/5 میلی متری طراحی شده است. مردمک این چشم در وسط طراحی شده و تعدادی خطوط موازی که تقریبا یک لوزی را تشکیل می دهند، در پیرامون مردمک دیده می شود.

جراحی مغز در 5000 سال پیش

یکی از شگفت انگیزترین یافته های این شهر، نشانه هایی از کهن ترین جراحی مغز درشهر سوخته است. جمجمه ای از دختر دوازده یا سیزده ساله که در 4800 سال پیش، پزشکان آن دیار برای درمان بیماری هیدروسفالی (جمع شدن مایع درجمجمه) بخشی از استخوان جمجمه او را برداشته و جراحی کردند.

خط کش 5000 ساله

در کاوش های انجام شده در شهر سوخته، خط کشی ساخته شده از چـــــوب آبنوس کشف شد. دکتر سید منصور سید سجادی، سرپرست هیات باستان‏شناسی شهر سوخته درباره این خط کش کشف شده گفت: این خط​کش به طول ده سانتی متر با دقت 0/5 میلی متری و از جنس چوب آبنوس است. کشف خط کش در شهر سوخته زابل نشانگر این است که ساکنان این شهر باستانی دارای پیشرفت های زیادی در زمینه علم ریاضیات بوده اند.

قدیمی ترین تخته نرد جهان

از گور باستانی موسوم به شماره 761 کهن ترین تخته نرد جهان همراه 60 مهره آن در شهر سوخته پیدا شد. این تخته نرد بسیار قدیمی تر از نمونه ای است که در گورستان سلطنتی «اور» در بین النهرین پیدا شده بود.

نخستین انیمیشن جهان

باستان شناسان هنگام کاوش در گوری پنج هزارساله جامی را پیدا کردند که نقش یک بز همراه با یک درخت روی آن دیده می شود. آنها پس از بررسی این شیء دریافتند نقش موجود بر آن برخلاف دیگر آثار به دست آمده از محوطه های تاریخی شهر سوخته، تکراری هدفمند دارد، به گونه ای که حرکت بز به سوی درخت را نشان می دهد. هنرمندی که جام سفالین را بوم نقاشی خود قرار داده، توانسته است در پنج حرکت، بزی را طراحی کند که به سمت درخت حرکت و از برگ آن تغذیه می کند. باستان شناسان با نزدیک کردن این تصاویر به یکدیگر موفق شدند نمونه ای از یک تصویر متحرک را در قالب یک فیلم 20 ثانیه ای به دست آورند. (ضمیمه چمدان)


جزیره ی ممنوعه در برزیل

$
0
0

مارکشنده

کشنده‌ترین مار جهان در جزیره‌ای واقع در 32 کیلومتری آن سوی سواحل سائو پائولوی برزیل سکنی گزیده و زهر آن می‌تواند گوشت انسان را ذوب کند.

جزیره «Ilha de Queimada» به اندازه ای خطرناک است که دولت برزیل ورود به آن را ممنوع اعلام کرده است.

این جزیره که جزیره مار لقب گرفته، دارای مساحتی معادل 430 متر مکعب بوده و تنها نقطه جهان است که مار «Bothrops insularis» ملقب به «خائن سرنیزه ای طلایی» در آن زندگی می کند. این مار، سمی ترین مار جهان است.

جزیره برزیلی مورد بحث، خالی از سکنه بوده و فقط تعداد معدودی از دانشمندان برای مطالعه مارها سالانه اجازه ورود به آن را کسب می کنند.

مار مورد مطالعه دارای زهر فوق العاده قوی بوده و می تواند طعمه اش را بلافاصله از پای درآورد. این مار پنج برابر پرزورتر از مارهای دیگر است و زهر آن می تواند گوشت انسان را ذوب کند.

طی 15 سال گذشته جمعیت مارهای این جزیره به دلیل ترکیبی از کاهش شدید پوشش گیاهی و بیماری تا 15 درصد کاهش یافته و این مارها در فهرست قرمز اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت قرار دارند.

شیروان دره و افسانه های برگرفته از زیبایی طبیعت آن

$
0
0

شیروان دره

در نزدیکی شهر لاهرود در 20 کیلومتری جنوب شرقی مشگین شهر و در دامنه کوه 4811 متری سبلان دره ای واقع شده که طبیعت زیبا و منحصر بفرد آن دستاویز افسانه های بیشماری بوده که سالیان سال همچنان زبانزد بومیان منطقه و گردشگرانی است که به این طبیعت قدم گذاشته اند.

شیروان دره قبل از آنکه زیر دوربین های محققان به عنوان زیستگاه ممتاز وحوش شناخته شود، تاریخی اسرار آمیز داشت. ارتفاع این منطقه دو هزار و 200 متر و مساحت آن 75 کیلومتر مربع برآورد شده است.

این دره عمیق و عریض بوده و بریدگی های دیواره های صخره ای، چشم انداز منحصر به فردی به آن بخشیده است.

تا جایی که به عقیده کارشناسان مشابه این طبیعت نه تنها در کشور بلکه در منطقه خاورمیانه نیز وجود نداشته و در واقع شیروان دره میراث شگفتی طبیعت به ساکنان ترک زبانی است که بیشتر به محصولات باغی خود در بازارهای داخلی و خارجی شناخته می شوند.

این دره از قسمت جنوب به دامنه شمالی سبلان (هرم) از شرق به جاده لاهرود - شابیل، از غرب به هوشنگ میدانی و از شمال به زمین های روستای قلچقلو منتهی می شود.

تندیس های سنگی انسان های اولیه در شیروان دره

اما چه چیزی طبیعت این منطقه را افسون کرده و نام خود را به کتاب های شعر و داستان برده است؟ برخی ساکنان افسانه هایی را نقل می کنند که تندیس های سنگی این منطقه در واقع انسان های اولیه ای هستند که به فکر فرو رفته اند.

افسانه ای که در واقع به دلیل بهت و حیرت در مقابل زیبایی طبیعت منطقه در ذهن رشد و نمو یافته و امروز وضعیت اقلیم منطقه گویای کوه های سنگی است که به نظر می رسد توسط هنرمندان چیره دست شکل و شمایل یافته است.

علاوه بر این وجود گونه های جانوری مختلف و لانه سازی آن ها از جمله خرس، خرگوش و انواع پرندگان معماری منحصر به فردی را در این بخش از طبیعت مشگین شهر به ودیعه گذارده است.

نادرشاه و داستان سنگی که بنامش رقم خورد

یکی از روستا نشینان شابیل از سنگی نام می برد که نادرشاه در هنگام عبور از منطقه از آن به مناطق مقابل نگرسته و وضعیت عبور خود را بررسی کرده است.

سنگی که به گفته فتحعلی خدایی امروز به «نادر باخان» معروف است و در هنگام عبور از مسیر کوه های سنگی به وضوح مشاهده می شود.

علاوه بر این وجود چنین داستان هایی غنای تاریخی و باستانی شیروان دره را تشدید کرده و موجب شده است امروز حیات این منطقه از منظر گردشگری اهمیت ویژه یابد.

به گفته یک فعال گردشگری اردبیل، طبیعت متنوع شیروان دره روح نواز بوده و به ویژه در فصول گرم سال با آب و هوای مطبوعی توام است.

گردشگری شیروان دره معرفی شود

جلال الدین شاهبازی گفت: باید زمینه معرفی گردشگری این منطقه به دلیل اهمیت تاریخی و طبیعی آن به ویژه برای گردشگران خارجی معرفی شود.

وی افزود: دره شیروان یکی از یازده زیستگاه وحشی کشور است که در منطقه کوه 4811 متری سبلان واقع شده است.

شاهبازی تاکید دارد که نزدیکی این منطقه به آبگرم شابیل، کوه سبلان، هوشنگ میدانی و مناطق بکر طبیعی دامنه سبلان موقعیت ممتاز طبیعی به آن بخشیده است.

پرونده شیروان دره به عنوان دومین ژئو پارک بزرگ خاورمیانه در یونسکو

در عین حال امتیاز ویژه شیروان دره به تنوع گونه های گیاهی و جانوری آن است. تا جایی که این مهم موجب شد این منطقه به عنوان دومین ژئو پارک بزرگ خاورمیانه در یونسکو طرح شده و محیط زیست استان مطالعات جدی خود از زیست بوم این منطقه را در برنامه های سال جاری قرار دهد.

مدیرکل محیط زیست استان معتقد است با توجه به وجود گونه های متنوع گیاهی و حیوانی این منطقه نیازمند انجام مطالعات زیست محیطی است.

زندگی دائمی وحوش متعددی چون کل، بز، قوچ، میش ارمنی، خرگوش، کبک دری، فاخته، خوک، روباه، گرگ، خرس قهوه ای، کبک، قمری و تعدادی پرندگان مهاجر موجب شد سید رضا موسوی از ابتدایی ترین برنامه های احیای محیط زیست استان را مطالعات جامع گونه های گیاهی و حیوانی شیروان دره قرار دهد.

هدف از مطالعات ایجاد زمینه احیا، حمایت از گونه های موجود و حفاظت زیست محیطی منطقه عنوان شده و قرار است زیست بوم شیروان دره برای حفاظت از گونه های جانوری به صورت ویژه پاسداری شود.

همچنین شکار در این منطقه ممنوعیت داشته و در واقع رعایت سکوت حیات وحش آن خواسته اصلی دوستداران محیط زیست است.

علاوه بر این وجود آبگیر یا «گول» در این منطقه موجب شده تنوع گونه های دو زیست و زیست آبی نیز به وفور مشاهده شود.

دو آبگیر شاخص در شیروان دره «آت گولی» و «جیران گولی» است که پراکنش گونه های جانوری و گیاهی ساکن در آن نیازمند مطالعات دقیق است.

افسانه های شیروان دره زبانزد گردشگران خارجی

حیات گونه های متنوع جانوری در اینجا به رگه های مواد معدنی متعددی گره خورده که با وجود اقلیم نامناسب برای ایجاد واحدهای اکتشاف و بهره برداری می تواند مورد مطالعه قرار گیرد.

تا جایی که طی مسافت چند ساعته در طول این دره بازدید کننده را با انواع مختلف مواد سنگی و معدنی مواجه می سازد.

سنگ هایی که زمانی در دل زمین بودند و بعد از آتشفشان کوه سبلان با فشار لایه های مختلف به بیرون پرتاب شده و در اطراف کوه که بخشی شامل شیروان دره است به شکل های مختلفی منجمد شده اند. برخی بسیار سفت و سخت و برخی شبیه پوکه هایی که حتی با فشار دو انگشت خرد می شوند.

علاوه بر این وجود رودخانه در امتداد دره در تنوع مواد معدنی و طبیعی تاثیر قابل ملاحظه داشته و امروز می تواند حتی نقطه های کور زمین شناسی این منطقه را برملا کند.

با وجود اینکه در سال 90 مستند شیروان دره به کارگردانی بهزاد مولود با هدف بررسی ویژگیهای زمین شناسی، زیست محیط، حیات گیاهی و جانوری همچنین فرهنگ عشایر منطقه ساخته شد، در خصوص معرفی قابلیت های متنوع این منطقه برنامه ریزی قابل توجهی مشاهده نمی شود.

منطقه ای که بسیاری از شهروندان کشورهای غربی و آسیای شرقی آرزوی سفر به آن و زیست در مجاورت چنین اعجازی را دارند و گردشگرانی که از آن دیدن کرده اند همچنان افسانه های آن را با وجد و هیجان برای یکدیگر بازگو می کنند.

ماهیگیری در مرز

$
0
0

ماهیگیری در مرز

ماهیگیری در مرز

مدیرعامل سازمان منطقه‌ی آزاد ارس اعلام کرد: یکی از بزرگ‌ترین پارک‌های تفریحی ساحلی کشور با امکان ماهیگیری از رود مرزی ارس، با ایجاد سکوهای ویژه‌ی ماهیگیری احداث می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، محسن خادم‌عرب باغی در این‌باره گفت: فاز نخست این پارک به پایان رسیده و به‌زودی شاهد بهره‌برداری از مجموعه‌ی کلی پارک و سکوهای ماهیگیری در زمینی به مساحت 35هزار مترمربع از اراضی ساحل ارس خواهیم بود.

وی با انتقاد از بهره نگرفتن از ظرفیت مناسب رودخانه‌ی ارس در توسعه‌ی گردشگری و طبیعت‌گردی در آذربایجان شرقی، ادامه داد: عملیات احداث پارک ساحلی ارس در کنار کاروانسرای «خواجه نظر» جلفا از اسفندماه سال گذشته شروع شده که شامل سکوی ماهیگیری، پارکینگ، فضای سبز و سایر امکانات رفاهی خواهد بود.

او برنامه‌ریزی برای استفاده از ظرفیت عظیم رودخانه‌ی مرزی ارس را مهم ارزیابی کرد و گفت: برای بهره‌برداری از توانمندی‌های گردشگری منطقه و بخصوص حاشیه‌ی رودخانه‌ی ارس، تحقیقات لازم در حال انجام است.

مدیرعامل منطقه‌ی آزاد ارس اظهار کرد: رودخانه‌ی ارس قابلیت ایجاد تحول در عرصه‌های مختلف تولید، صنعت، کشاورزی، انرژی و سایر بخش‌ها را دارد و باید با برنامه‌ریزی صحیح و طرح کارشناسی از توان دومین رود پرآب کشور در همه‌ی زمینه‌ها بهره‌مند شویم.

وی افزود: این پارک که می‌توان گفت، یکی از نقاط مجاز ماهیگیری از رود مرزی ارس در سواحل این رود است، به یکی از جاذبه‌های گردشگری این منطقه و کشور تبدیل می‌شود.

ارس، دومین رودخانه‌ی پرآب کشور است که زیبایی‌های چشم‌نوازی در مسیر ۱۰۷۲ کیلومتری این رود تا دریای خزر در شهرهای مختلف از جمله در جلفای منطقه آزاد ارس گسترده شده است. ماهی‌های صیدشده از این رودخانه، آمور، اسبله، زردپر، سوف، سیم، ماهی سفید، فیتوفاک، کاراس و کپور هستند.

اقامتگاه هیتلر، مقصد جدید گردشگری آلمان

$
0
0

هیتلر

هیتلر

اقامتگاه هیتلر در نیمه نخست سال جاری میلادی میزبان نزدیک به 2 میلیون گردشگر بود.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، براساس گزارش اداره گردشگری فدرال آلمان، اقامتگاه آدولف هیتلر، دیکتاتور نازی که به «آشیانه‌ عقاب» شهرت دارد، در سال‌های اخیر به مقصد جدید گردشگری آلمان و ایالت «باواریا» تبدیل شده است.

به گزارش دیلی میل، آشیانه‌ عقاب که در منطقه کوهستانی باواریا واقع شده، برای پنجاهمین سالروز تولد هیتلر به عنوان هدیه‌ی تولد از سوی مقامات ارشد حزب نازی ساخته شد. این بنای تاریخی ارزشمند بر بالاترین نقطه‌ی کوه «کهلشتاین» به ارتفاع ١٨٣٤ متر قرار دارد. هیتلر با وجود علاقه‌ای که به آشیانه‌ عقاب داشت، زمان کمی در آن اقامت داشت، به همین دلیل آشیانه‌ عقاب با وجود حملات مخرب جنگ جهانی دوم سالم و دست‌نخورده باقی ماند.

کارشناسان علت اصلی رشد چشمگیر گردشگران آشیانه‌ عقاب در سال‌های اخیر و میزبانی آن از یک میلیون و 930 هزار گردشگر در نیمه نخست 2014 را ساخته شدن بخش‌هایی از فیلم «والکری» با بازی «تام کروز» در این بنای تاریخی می‌دانند که به روایت یک سوءقصد نافرجام علیه هیتلر می‌پردازد.

همچنین براساس گزارش اداره گردشگری فدرال آلمان، قلعه «بورگ‌هاوزن» در کوه‌های آلپ در جنوب این کشور با حدود هشت قرن قدمت که از آن به عنوان "قلعه جهان" نام برده می‌شود و دروازه«براندنبورگ» در برلین که یکی از بناهای تاریخی مهم آلمان بوده و سمبل اتحاد این کشور به شمار می‌رود، مقاصد دوم و سوم گردشگری آلمان در نیمه نخست سال جاری میلادی بوده‌اند.

آلمان که در سال‌های اخیر در جمع پنج مقصد برتر گردشگری جهان قرار گرفته و از جاذبه‌های گردشگری تاریخی و طبیعی فراوانی بهره می‌برد، براساس آخرین گزارش سازمان «رقابت‌پذیری سفر و گردشگری» امن‌ترین مقصد گردشگری جهان به شمار می رود. درآمدهای حاصل از صنعت گردشگری بخش قابل توجهی از تولید ناخالص داخلی آلمان را به خود اختصاص داده و بیشتر گردشگران این کشور از فرانسه، انگلیس، آمریکا، روسیه، چین، هند و کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس هستند.

باارزش‌ترین گنجینه‌ی جواهرات ایران

$
0
0

جواهرات8

موزه‌ی جواهرات ایران، خانه‎ی باارزش‌ترین گنجینه‌ی جواهرات ایران است که در بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نگهداری می‎شود. گنجینه‎ای که هیچ تخمینی از ارزش جواهرات آن نمی‏‌توان داشت و شامل زیباترین و قدیمی‎ترین تاج‎ها و تخت‌های پادشاهی ایران و همچنین سنگ‎های قیمتی کم‎یاب و نایابی مانند الماس «دریای نور» است.

به گزارش خبرنگار سرویس گردشگری خبرگزاری ایسنا، این موزه یکی از هیجان‌انگیزترین موزه‌های کشور است که بسیار مورد توجه گردشگران خارجی هم هست و هربار که به دیدن این موزه بروید، حتما چند گردشگر خارجی در حال دیدن زیباترین و نفیس‎ترین جواهرات ایران هستند.

این موزه زیر نظر بانک مرکزی است و برای بازدید از آن می‏‌توان ساعت 14 شنبه تا سه‎شنبه به خزانه‌ی بانک مرکزی در خیابان فردوسی روبه‎روی سفارت آلمان رفت، چون فقط در این روزها، خزانه روی علاقه‎مندان باز است.

این موزه، سیستم حفاظتی خاصی هم دارد، برای رفتن به موزه باید ابتدا وسایل خود را از زیر دستگاه رد کنید، سپس از سه دروازه‌ی امنیتی عبور کنید. البته هیچ وسیله‎ای هم نمی‌‏توانید همراه داشته باشید و باید همه‌ی وسایل خود، حتی کیف دستی را به صندوق امانات موزه بسپارید. برای دیدن این موزه، گاه باید در صف طولانی بایستید، چون علاقه‎مندان بسیاری خواهان دیدن جواهرات خزانه‌ی ملی هستند. البته اگر مجبور به انتظار کشیدن برای دیدن موزه شوید، باز هم دیدن جواهرات زیبا و پر زرق و برق این موزه به این انتظار می‌ارزد.

تخت طاووس یا تخت خورشید

بعد از عبور از لایه‎های حفاظتی موزه و تحویل دادن وسایل، به زیرزمینی وارد می‌‏شوید که به خزانه‌ی موزه می‌رسد. در اینجا «تخت طاووس» اولین شی‌ء باارزش موزه است که چشم شما را می‎گیرد که پشت شیشه قرار دارد و بیرون از گنجینه‌ی اصلی نگهداری می‎شود.

جواهرات1

 
تخت طاووس

این تخت به فرمان فتحعلی‌شاه در سال 1216 هجری قمری و با جواهرات و طلای موجود در خزانه ساخته شد و به‌دلیل وجود نشان خورشید در بالای تخت، به این نام معروف شده است. البته بعد از ازدواج فتحعلی‌شاه با «طاووس تاج‌الدوله» تخت طاووس نام گرفت.

گنجینه‌ی اصلی موزه تقریبا تاریک است و فقط نوری کم‌جان، گنجینه‎ را روشن می‎کند. این گنجینه‎ نسبت به هرگونه برخوردی، حساس است و با کوچک‌ترین ضربه‌ای، آژیرها فعال می‎شود.

در سالن اصلی، گنجینه‎های بسیاری وجود دارد که از قدیمی‏‌ترین جواهرات ایران تا جواهرات دوره‌ی پهلوی، در آنجا نگهداری می‎شود که هریک با هنرمندی خاصی ساخته شده‌اند و چند راهنما به زبان انگلیسی و فارسی این اشیا را معرفی می‎کنند. برخی از این جواهرات زیبا و قیمتی، در ادامه معرفی می‌شوند:

تُنگ مینا

این تُنگ، تصاویر گل‌وبوته دارد و بالای آن، تصویر چند زن دیده می‎شود. این تنگ از زیباترین نمونه‎های میناکاری ایران به‌شمار می‎آید که در اواخر قرن 18 میلادی ساخته شده است.

جواهرات2

 
تنگ مینا

شمعدان سلام عید

شمعدان طلا، آراسته به لعل، زمرد، یاقوت، شرابه‎های مروارید و آویز زمرد. این شمعدان با جفت خود، در آیین «سلام» عید نوروز در دو سوی تخت طاووس قرار داده می‌شد و اوایل قرن 19 میلادی ساخته شده است.

کوزه قلیان با تخم شترمرغ

این کوزه‌ی نارگیلی‌شکل از تخم شترمرغ است و بسیار ظریف حکاکی شده و پایه‎هایی از طلا دارد.

کوزه قلیان فیروزه

این کوزه مرصع به فیروزه و یاقوت است که در نیمه‌ی دوم سده‌ی 13 هجری قمری ساخته شده است.

جواهرات3

 
الماس دریای نور

الماس دریای نور

شاید این الماس در میان جواهرات ملی ایران، مقام نخست را داشته باشد. این الماس در کنار الماس «کوه نور»، یک زوج دانسته می‌شود. در حالی که از نظر تراش و رنگ، هیج وجه مشترکی با هم ندارند. هر دو گوهر متعلق به نادرشاه بوده‏‌اند و بعد از مرگ نادرشاه، الماس «کوه نور» به افغانستان برده شد. سپس به شاه‌شجاع رسید و بعد به‌دست سردار هندی، شیرپنجاب، رسید و سپس به‌دست کمپانی هند شرقی افتاد که به‌وسیله‌ی آن‏‌ها به دربار انگلیس رفت و به ملکه ویکتوریا هدیه داده شد. اکنون این الماس در انگلیس است و در تاج ملکه مادر نصب شده است.

ناصرالدین‌شاه معتقد بود، الماس «دریای نور» یکی از گوهرهای تاج کوروش بوده، او به این الماس علاقه‏ داشته و گاهی آن را به کلاه و گاهی به سینه‌ی خود می‎زده است. وزن الماس «دریای نور» 182 قیراط است و رنگ آن صورتی است که از کمیاب‏‌ترین رنگ‌ها در میان الماس‌ها است.

تخت نادری

این تخت اگرچه تخت نادری خوانده می‎شود، اما هیچ‎گونه رابطه‎ای با نادرشاه ندارد؛ براساس کتیبه‎های تخت، این اثر در زمان فتحعلی‌شاه ساخته شده است. شاه از این تخت در ییلاق‏‌های اطراف تهران استفاده می‌کرد. به همین منظور، قطعات تخت به‌صورت جداگانه و قابل حمل ساخته شده که 12 تکه دارد و تعداد جواهرات آن بیش از 26هزار قطعه است. این تخت در دو مراسم تاج‎گذاری پهلوی نیز استفاده شد.

جواهرات4

 
کلاه عباس‌میرزا

کلاه عباس‌میرزا

کلاه مروارید‌دوزی‌شده‌ی عباس میرزا (پسر فتحعلی‌شاه) به‌شکل تاج و از پارچه‌ی اطلس و مخمل قرمز است که روی آن، مرواریددوزی و پولک‎دوزی شده و در بالای آن، یک تخمه‌ی زمرد درشت با گیلاوی الماس در چنگ طلا نصب شده است. این کلاه را عباس‌میرزا در آیین‎های رسمی و «سلام» استفاده می‌کرد.

سنجاق سینه‌ها

سنجاق‌سینه‎های این موزه با مرواریدهای بسیار درشت در قرن 19 میلادی ساخته شده‎اند. نقش اردک با مروارید سیاه و نقش قو با مروارید سفید ساخته شده است.

انفیه‎دان زمزد

این انفیه‎دان از 92 قطعه زمرد بسیار اعلا، خوش‌رنگ و صاف تشکیل شده است.

جواهرات5

سنجاق جواهرات

آفتابه و لگن

این آفتاب و لگن طلای مینا برای شستن دست در زمان فتحعلی‌شاه ساخته شد.

جقه نادری

این جقه‌، آراسته به الماس و زمرد است که در وسط آن، تخمه‌ی زمرد دامله خوش‌رنگی نصب شده است. در زیر جقه، سه آویز زمرد خوش‌رنگ امرودی آویخته شده است. قسمت بالای جقه، هفت شقه است، در دو طرف شقه‌ها هم دو ریسه برگ و گل الماس‎نشان ساخته‌اند و از نوک شقه‎های جقه دو آویز زمرد بسیار اعلای سعیدی امرودی آویخته شده است. در بالای تخمه وسط، هلال الماس‌نشان و در پایین دو سو، شبیه درفش، طبل، لوله توپ و سر نیزه نصب شده است. پارچه درفش به سه ردیف یاقوت الماس و زمرد کم‎رنگ تقسیم شده است. تمام جقه آراسته به الماس‎های فلامک خوش‎رنگِ درشت و ریز است. این جقه در سده 12 هجری قمری در ایران ساخته شده و گاهی رضاخان پهلوی هم از آن استفاده می‎کرده است.

جواهرات6

 
کره جواهرنشان

تاج کیانی

تاج فتحعلی‌شاه، معروف به تاج کیانی که آراسته به الماس، زمرد، یاقوت و مروارید است. این تاج در زمان فتحعلی‌شاه در ایران ساخته شد و مورد استفاده‌ی شاه‌های قاجار بوده است. این تاج اولین تاجی است که بعد از دوران ساسانی، به این صورت ساخته شده است.

کُره‌ی جواهرنشان

این کُره در سال 1291 به‌دستور ناصرالدین‌شاه و توسط گروهی از جواهرسازان ایرانی به سرپرستی ابراهیم مسیحی از جوهرات پیاده‏‌ای که در خزانه موجود بود، ساخته شد. وزن طلای به‌کار رفته در این کُره، 34 کیلوگرم و وزن جواهرات آن بیش از سه کیلوگرم است و بیش از 52هزار قطعه جواهر روی این کُره نصب شده است. پیدا کردن کشورهای مختلف روی کره کار آسانی نیست، چون کشورها به دقت مشخص نشده‏‌اند. دریاها روی کره به وسیله‌ی زمرد و خشکی‎ها به‌وسیله یاقوت نشان داده شده، ایران نیز با الماس روی این کره نشان داده شده است.

قطر کُره تقریبا 66 سانتی‎متر است و روی پایه‏‌ای تماما از طلای آراسته به جواهرات قرار گرفته است.

جبه تاج‌گذاری رضاشاه

این جبه از ابریشم دست‌بافت است، زمینه‌ی سفید و بته‌جقه‎ای درشت دارد. حاشیه‌ی آن، شش سانتی‎متر پهنا دارد و زردوزی شده است. این جبه برای مراسم تاج‎گذاری رضاشاه دوخته شده و در مراسم تاج‌گذاری محمدرضا پهلوی در سال 1346 نیز مورد استفاده قرار گرفت، وزن مرواریدهای شنل بیش از 21 مثقال است.

جواهرات7

 
جبه تاج‌گذاری رضاشاه

تاج پهلوی

تاجی که قبلا در تاج‌گذاری‎های دوران قاجار به‌کار می‎رفته، تاج کیانی است؛ ولی رضاخان نمی‏‌خواسته از این تاج استفاده کند. بنابراین به‌دستور او، تاج پهلوی را گروهی از جواهرسازان ایرانی، روس و قفقاری ساختند که در آن تخمه‌های درشت زمرد، یاقوت کبود و مروارید استفاده شده است. کلاه تاج، ابره مخمل قرمز است و در قبه‎ی آن تخمه زمرد خیاره در چنگ نشانده، قرار دارد. تاج در چهار طرف دارای چهار کنگره پله‌پله به‌شکل تاج‏‌های شاهنشاهی ساسانی است که در زیر کنگره‌ی پیشین آن، خورشیدی زرین با شعاع‎های الماس‌نشان و تخمه الماس زرد درشت نصب شده است. وزن تاج از زر و گوهر و مخمل، حدود دو کیلو و 80 گرم است.

تاج فرح پهلوی

این تاج در سال 1346 از میان جواهرات ملی توسط وان کلیف و آرپل ساخته شده است. وزن این تاج یک کیلو و 489 گرم است و از الماس، برلیان، زمرد، لعل، یاقوت و مروارید ساخته شده است.

به گزارش ایسنا، این جواهرات معرفی‌شده، فقط بخش کوچکی از زیباترین دست‎ساخته‎های ارزشمندی است که هریک از آن‌ها بیان‏گر هنرمندی جواهرسازان ایرانی است که گنجینه‌ی جواهرات ملی ایران را می‎سازند.

جواهرات8

 
تاج فرح

مطالب و عکس‌‏های این گزارش برگرفته از کتاب «خزانه‌ی جواهرات ملی» است که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران منتشر شده و در موزه‌ی جواهرات به فروش می‏‌رسد.

Viewing all 660 articles
Browse latest View live