Quantcast
Channel: جاذبه های گردشگری –توریست ها
Viewing all 660 articles
Browse latest View live

سوالی که حتی در کتابفروشی‌های پایتخت بی‌پاسخ میماند: کتابی درباره‌ی آثار تاریخی یزد دارید؟

$
0
0

یزد

یزد

*هوسی که سراب شد!

کافی است هوس سفر به یکی از قطب‌های گردشگری کشور مانند یزد را داشته باشید، شهری با پنج هزار اثر تاریخی شناسایی شده، با عناوینی مانند نخستین شهر خشتی دنیا و دومین شهر تاریخی جهان، اما در این میان یک اشکال وجود دارد...!

به گزارش خبرنگار گردشگری ایسنا، با کدام اطلاعات به‌روز شده و جامع می‌توان این هوس را برآورده کرد؟ وقتی برای نخستین‌بار می‌خواهید مهمان کوچه‌های آشتی‌کنان شوید، به یکی از اولین‌هایی که فکر می‌کنید دیدن نقاط تاریخی این شهر است، بناها و مکان‌هایی که مانند آن‌ها را در هیچ جای دیگری نمی‌توانید پیدا کنید، اما با کدام منابع اطلاعاتی؟

اگر به اینترنت دسترسی داشته باشید، می‌بینید که سایت اداره کل میراث فرهنگی استان یزد در پورتال اداره کل خود به معرفی آثار تاریخی همه‌ی شهرستان‌های این استان پرداخته یا در وبلاگ‌های دوستداران میراث فرهنگی این استان اطلاعاتی تقریبا به‌روز شده وجود دارد.

اما اگر اینترنت نباشد، در راحت‌ترین حالت ممکن باید از خیر این هوس گذشت! چون ممکن است این پرسش شما «سلام، کتابی درباره‌ی آثار تاریخی یزد دارید؟» حتی در کتابفروشی‌های پایتخت بی‌پاسخ بماند!

یا شاید به تعداد انگشتان یک‌دست چند کتاب قدیمی که حتی به چاپ دوم یا سوم نرسید‌ه‌اند را با لایه‌ای خاک به دست‌تان بدهند، اما چه فایده؟ وقتی وضعیت کتابفروشی‌های پایتخت که مهمترین منبع کتاب در کشور است این‌گونه باشد، دیگر چه انتظاری باید از دیگر شهرهای کشور برای معرفی آثار تاریخی شهرهای قدیمی و ارزشمند داشت؟

هرچند به قول امیرترقی‌نژاد، فعال حوزه‌ی میراث فرهنگی استان یزد کتاب‌ها و دست نوشته‌هایی که توسط نویسندگانی مانند «حسین مسرت» یا «ایرج افشار» نوشته شده‌اند، یک منبع در این زمینه محسوب می‌شوند، اما باز هم یک سوال مطرح می‌شود که کدام‌یک از این کتاب‌ها و منابع در تجدید چاپ خود به‌روز رسانی شده‌اند؟

ترقی‌نژاد اما اقدامات اداره کل میراث فرهنگی یزد در این زمینه را بسیار ضعیف دانست.

او معتقد است در دوره ما و در حال حاضر به جز یک‌سری اقدامات اولیه که توسط اداره‌کل میراث فرهنگی استان یزد و شهرداری در ایام نوروز انجام می‌شود‌ و بروشورها و اطلاعات اولیه‌ای آن هم فقط درباره آثار شاخص یزد مانند باغ دولت‌آباد و یا میدان امیر چخماق در اختیار گردشگران قرار می‌گیرد، کار دیگری انجام نمی‌دهند.

او با اشاره به وجود تعداد محدود نویسندگان شاخص که به معرفی شاخص‌های استان یزد می‌پردازند چیز خاص دیگری وجود ندارد،‌ تاکید کرد: استان یزد چیزی بالغ بر پنج هزار اثر تاریخی شناسایی شده دارد که از این تعداد بیش از هزار و 500 اثر آن تاکنون از فهرست آثار ملی به ثبت رسیده‌اند، البته باید آداب و رسوم خاص مردم مناطق مختلف یزد را نیز در نظر گرفت.

این فعال حوزه میراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به وجود جاذبه‌های گردشگری خاص استان یزد مانند توریسم درمانی، توریسم مذهبی و انتخاب این استان به عنوان قطب فرهنگی و آموزشی تاکید کرد: باید بسیار بیشتر از منابع اطلاعاتی کنونی درباره این استان و اثار تاریخی و گردشگری‌اش کتاب و مطلب وجود داشته باشد. چیزی که اکنون از آن هیچ خبری نیست، به جز بروشورهایی که ستاد تسهیلات سفر در ایام اوج سفر در اختیار قرار می‌دهند.

ترقی‌نژاد یزد را یکی از «ترین‌ها» در کشور دانست و گفت: در این شهر تاریخی قدیمی‌ترین ساعت جهان، طولانی‌ترین قنات «زارک»،‌ «نارین قلعه» که نخستین خشت خان دنیا را دارد، مسجد جامع که بلندترین مناره را به خود اختصاص داده است و بادگیر‌های یزد وجود دارند.

او یزد را یکی از سه مثلث گردشگری کشور در کنار استان‌های فارس و اصفهان دانست و افزود: این منطقه از کشور پتانسیل و ظرفیت‌های زیادی دارد، اما باید نخست زیرساخت‌های لازم برای آن فراهم شود.

از سوی دیگر براساس آمارهای منتشر شده از سوی وزارت کشور، جاده‌های استان یزد بوی مرگ می‌دهند که این آمار خوشایندی برای یکی از قطب‌های گردشگری کشور نیست.

به گزارش ایسنا،‌ به راستی یزد را چگونه باید به جهان شناساند؟ زمانیکه خودمان در داخل کشور اطلاعات چندانی از آثار تاریخی این شهر و وضعیت کنونی‌شان نداریم‌، از گردشگران کشورهای دیگر چه توقعی می‌توانیم در این زمینه داشته باشیم؟

نوشته سوالی که حتی در کتابفروشی‌های پایتخت بی‌پاسخ میماند: کتابی درباره‌ی آثار تاریخی یزد دارید؟ اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


برگزاری تورهای عکاسی بازار تهران

$
0
0

عکاسی

عکاسی

تورهای عکاسی بازار تهران تروزهای دوشنبه 17 آذر، سه شنبه 18 آذر، چهارشنبه 19 آذر، دوشنبه 24 آذر، چهارشنبه 26 آذر و پنجشنبه 27 آذرماه از ساعت 9 الی 14 در محدوده بازار برگزار خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری مهر،  دومین جشنواره عکاسی بافت تاریخی «ته ران» با رویکرد بازار تاریخی تهران در راستای آشنایی عکاسان با بافت و اماکن حائز ارزش بازار تاریخی تهران، ورک شاپ کارگاه عملی(تور عکاسی) ویژه عکاسان به همراه مباحث تئوری عکاسی معماری(نحوه نگاه و ثبت آثار معماری) توسط «کاوه فرزانه» از اساتید عکاسی و انجمن عکاسان میراث فرهنگی برگزار می شود.

تورهای عکاسی بازار تهران توسط دبیرخانه دومین جشنواره عکاسی بافت تاریخی «ته ران»، کمیته مردم نهاد پیگیری حفاظت از خانه های تاریخی تهران، دفتر خدمات نوسازی و توسعه محلی بازار- سیروس(مهندسان مشاور خودآوند) و شهرداری ناحیه 3 منطقه 12 در روزهای دوشنبه 17 آذر، سه شنبه 18 آذر، چهارشنبه 19 آذر، دوشنبه 24 آذر، چهارشنبه 26 آذر و پنجشنبه 27 آذرماه از ساعت 9 الی 14 برگزار خواهد شد.

از جمله شرایط شرکت و ثبت نام در این کارگاه ها، الزام شرکت در دومین جشنواره عکاسی بافت تاریخی «ته ران» و دارا بودن دوربین نیمه حرفه ای و حرفه ای است. داشتن سه پایه نیز در این برنامه ضروری است. لازم به ذکر است هر عکاس مجاز است در یک روز از تورهای عکاسی بازار تهران شرکت نماید.

علاقمندان می تواند جهت ثبت نام در تورهای عکاسی از روز سه شنبه 11 آذر تا پنجشنبه 13 آذر در ساعت اداری با شماره تلفن 5-22969742 داخلی 111 دبیرخانه دومین جشنواره عکاسی بافت تاریخی «ته ران» تماس بگیرند.

نوشته برگزاری تورهای عکاسی بازار تهران اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

چمن متحرک یا چملی گول یکی از بی نظیرترین پدیده های ایران و حتی جهان است

$
0
0

چمن متحرک تکاب

چمن متحرک تکاب

چمن متحرک یا چملی گول یکی از بی نظیرترین پدیده های ایران و حتی جهان است که در دل طبیعت تکاب جا خوش کرده و هنوز رازی سر به مهر به شمار می رود.

«چملی گول» در زبان محلی این منطقه یعنی «جزیره ای از چمن بر روی برکه»، چمن متحرک چملی، قطعه بزرگی از نی هایی است که از به هم چسبیدن ریشه آنها بدون ارتباط با زمین بر روی آب شناور مانده، تشکیل شده است.

این چمن به صورت جزیره ای متحرک با مساحت بیش از 100 مترمربع بر روی برکه ای کوچک خودنمایی می کند که با وزش باد و جریان هوا و یا تکان خاصی به جهات مختلف تغییر مسیر داده و حرکت می کند و همین امر موجب منحصر به فرد شدن این جاذبه طبیعی شده است.

کل مساحت این برکه عجیب به وسعت یک هکتار است در میان دره ای عمیق قرار گرفته که نیزارها، چمن سرسبز درختان بلند و گلهای زیبا اطراف آن جلوه ای خاص و طبیعی و زیبا به آن بخشیده است.

چمن متحرک تکاب در تمام فصول سال سبزی خود را از دست نمی دهد

چمن به صورت معلق و شناور در وسط این برکه قرار گرفته و دارای پوشش گیاهی کاملا مطلوب و مناسب است و حتی در فصل زمستان و سرمای هوا نیز چمن آن سبزی خود را از دست نمی دهد.

 

قطعه چمن متحرک به صورت یک نیم قوس کمانی که از پیرامون برکه جداست هنگام حرکت جاذبهٔ فوق العاده ای را ایجاد می کند و از این لحاظ یکی از مناطق مهم طبیعی و گردشگری آذربایجان غربی محسوب می شود.عمق این برکه زیاد بوده و ماهی و مرغابی های وحشی در اطراف این چمنزار جلوه و زیبایی خاصی را پدید می آورد.

از علت حرکت و شناور بودن این چمن شگفت انگیز اطلاعی دقیق در دست نیست اما برخی کارشناسان علت آن را منطبق و متناسب با حرکت وضعی زمین و عده ای دیگر ناشی از عوامل طبیعی و وزش باد می دانند.

برای رفتن به این چمن دو راه وجود دارد، راه اول از جاده تکاب به بدرلو است که بعد از روستای یلقون آغاج و راه دوم از سمت تخت سلیمان، از جاده همپا به بدرلو است و از نرسیده به روستای قوشه بلاغ، به راه میانبر قوشه بلاغ به بدرلو وارد شده و بعد از طی چند کیلومتر به روستای «ویر» می رسد و چمن در این روستا قرار دارد.

چمن متحرک تکاب1

این اثر بی نظیر جاده دسترسی مناسب ندارد

مسئول نمایندگی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی در خصوص این اثر منحصر به فرد گفت: چمن متحرک تکاب که به نام های جزیره شناور، چملی گول نیز مشهور است جاذبه بی نظیر طبیعی است که متاسفانه تاکنون ناشناخته مانده است.

امیر مطلوبی نبود جاده دسترسی مناسب، امکانات رفاهی و بهداشتی متناسب با حضور گردشگران داخلی و خارجی و عدم تبلیغات و معرفی این اثر را یکی از دلایل ناشناخته ماندن آن دانست و افزود: علاوه بر این اثر جاذبه طبیعی شهرستان تکاب آثار تاریخی و جاذبه های طبیعی منحصر به فردی دارد که متاسفانه تحت الشعاع اثر جهانی تخت سلیمان در این شهرستان واقع شده اند.

وی افزود: علاوه بر اثر بی نظیر تخت سلیمان این اثر آثار و جاذبه های شگفت انگیز از جمله قلعه اربابان، مسجد جامع تکاب، چمن متحرک و... دارد که به درستی برای توسعه صنعت گردشگری و جذب توریست در داخل کشور معرفی نشده اند که بازتاب جهانی نیز داشته باشند.

 

مطلوبی در خصوص ثبت این اثر منحصر به فرد گفت: در کنار کمبود امکانات رفاهی و بهداشتی و جاده دسترسی بسیار نامناسب سالانه حدود پنج هزار گردشگر داخلی و 200 گردشگر خارجی از این اثر بازدید می کنند اما این اثر هنوز ثبت ملی نشده است.

وی اضافه کرد: به دلیل تاریخی نبودن این اثر اقدامی برای ثبت از سوی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان صورت نگرفته اما سالهای گذشته حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی اقدام به ثبت آن حتی در سطح جهانی کرد ولی این اقدام ناتمام رها شده است.

عوامل طبیعی موجب حرکت این چمن در دل برکه می شود

مسئول نمایندگی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی در خصوص علت حرکت این چمن گفت: از علت حرکت و شناور بودن این چمن شگفت انگیز اطلاعات دقیقی در دست نیست اما برخی کارشناسان علت آن را منطبق و متناسب با حرکت وضعی زمین و عده ای دیگر ناشی از عوامل طبیعی و وزش باد می دانند.

 

وی یادآور شد: اگر چمن در صورت حرکت به سواحل نزدیک شد انسان می تواند بر روی این چمن بایستد اما اگر بر اثر وزش باد حرکت کرد باید یا منتظر ماند دوباره چمن به سواحل نزدیک شود یا مجبور به شنا کردن می شوید.

 

وی به سایر ویژگی های این اثر اشاره کرد و افزود: عمق این برکه زیاد بوده و براساس سنجش اولیه 8 تا 15 متر تخمین زده شده و وجود مرغابی های وحشی در اطراف این چمنزار جلوه و زیبایی خاصی پدید می آورد.

مطلوبی افزود: این جاذبه طبیعی هرساله با آغاز فصل بهار میزبان بسیاری از اهالی تکاب، شهرهای جنوبی آذربایجان غربی و شهرستان های استانهای زنجان، کردستان و آذربایجان شرقی است.

مسئول نمایندگی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: بر اساس بررسی های به دست آمده این منطقه متعلق به دور سوم زمین شناسی است و چمن نیز از ریشه های به هم تنیده نی ها درست شده است در این راستا با وزش باد به راحتی حرکت می کند.

نوشته چمن متحرک یا چملی گول یکی از بی نظیرترین پدیده های ایران و حتی جهان است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

ثبت دو اثر معنوی نمدمالی و نی‌بافی شهرستان کهگیلویه و بویراحمد در فهرست آثار ملی کشور

$
0
0

نمدمالی

نمدمالی

سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بویراحمد از ثبت دو اثر معنوی نمدمالی و نی‌بافی این شهرستان در فهرست آثار ملی کشور خبر داد.

 محمد کاظم رحمانی پیش از ظهر امروز در جمع خبرنگاران از ثبت دو اثر معنوی شهرستان بویراحمد خبر داد و اظهار کرد: پیشنهاد ثبت دو اثر معنوی نمدمالی و نی چیت بافی(نی بافی) به شورای ثبت کشور داده شده که این آثار ثبت ملی شوند.

سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بویراحمد عنوان کرد: نی چیت بافی از قدیم الایام وجود داشته و قدمت آن به دوره صفویه بازمی گردد که در این دوره هنرمندان زیادی در این منطقه به بافت این هنر صنایع دستی اقدام می گردند.

وی گفت: این دو اثر معنوی جزو رشته های صنایع دستی محسوب می شوند که از قدیم در استان وجود داشته و در سال های اخیر به فراموشی رفته است، تلاش خواهیم کرد این رشته ها احیا شوند که در همین مورد کارگاه آموزش نی چیت بافی در منطقه دشت روم راه اندازی شده است.

این مسئول ادامه داد: نی به همان شیوه قدیمی تولید می شود و این اثر هنری زیبا هم در داخل استان کهگیلویه و بویراحمد و خارج از استان در بین عشایری طرفداران زیادی دارد و در صنعت گردشگری کاربرد فراوانی دارد.

رحمانی اضافه کرد: نی هم به عنوان حالت تزئینی و هم به عنوان یک محافظ در سیاه چادرهای عشایر مورد استفاده قرار می گیرد و به خانه های عشایری استحکام می دهد.

سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بویراحمد با اشاره به اینکه کارهای مقدماتی برای ثبت این اثر معنوی انجام شده که در صورت تأکید شورای ثبت در فهرست آثار ملی ثبت می شود، گفت: نمدمالی یک رشته منحصر به فرد و بومی این شهرستان است که نسل به نسل وجود داشته اما در سال های اخیر به دلیل استقبال کم مردم، این هنر معنوی به فراموشی رفته که با ایجاد کارگاه های آموزشی تلاش می کنیم این هنر نیز احیاء شود.

وی با بیان اینکه تاکنون دو اثر معنوی این شهرستان ثبت ملی شدند، افزود: حادثه تنگ تامرادی و حادثه تنگ گوجستان شهرستان بویراحمد ثبت ملی هستند، ضمن اینکه آثار زیادی وجود دارد که در فهرست آثار ملی ثبت شود که هر نوع آداب و رسوم مردم این شهرستان را شناسایی و ثبت ملی می کنیم.

این مسئول با بیان اینکه بیش از 12 بازی بومی و محلی در این شهرستان وجود دارد، تصریح کرد: بازی های بومی و محلی بویراحمد از دیگر آثار معنوی هستند که برنامه داریم بعد از نمدمالی و نی بافی دو بازی بومی و محلی را ثبت ملی کنیم.

سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بویراحمد خاطرنشان کرد: دریاچه مور زرد زیلایی و گردوهای قدیمی منطقه گردو کنگک دو اثر طبیعی این شهرستان هستند که کارهای اولیه این آثار انجام شده و امیدواریم این دو اثر طبیعی هم ثبت ملی شوند.

نوشته ثبت دو اثر معنوی نمدمالی و نی‌بافی شهرستان کهگیلویه و بویراحمد در فهرست آثار ملی کشور اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

برنامه معرفی شهر یزد به عنوان «خشت و سنگ» در سوئد

$
0
0

شهر يزد

شهر يزد

رايزنی فرهنگی ايران برنامه معرفی شهر يزد را با عنوان «خشت و سنگ» در سوئد اجرا می‌كند.

به گزارش خبرگزاری مهر، به منظور بررسي راه هاي گسترش همكاري هاي فرهنگي كمون شهر سيگتونا و سوئد، امیرمحمد حاجی یوسفی، رایزن فرهنگی ايران در سوئد با کارین آندرین، مسئول فرهنگی این کمون ملاقات و به گفت و گو پرداخت.

در اين ديدار، رايزن فرهنگي كشورمان ضمن معرفی شهر یزد به عنوان قدیمی ترین شهر خشت و گلی جهان گفت: رايزني فرهنگي ايران می تواند برنامه معرفی شهر يزد را با عنوان «خشت و سنگ» برای 1 الي 2روز در شهر سیگتونا که شهری سنگی و داراي قدمتي 900 ساله است، اجرا كند.

حاجی یوسفی، پیشنهاد برگزاری شب شعر و معرفی نویسندگان ایرانی را مطرح کرد و در نهايت، تصميم بر آن شد كه در بهمن ماه سال جاري نشستي با حضور یکی از نویسندگان ایرانی برگزار شود.

، شهر سیگتونا در 37 کیلومتری شمال استکهلم قرار دارد و جزء استان استکهلم محسوب خواهد شد؛ این شهر سنگی به عنوان قدیمی ترین شهر سوئد برشمرده می شود.

نوشته برنامه معرفی شهر یزد به عنوان «خشت و سنگ» در سوئد اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

کاوش های باستان شناسی هیات مشترک ایرانی و ایتالیایی در محوطه باستانی چلو

$
0
0

خراسان شمالی

خراسان شمالی

کاوش های باستان شناسی هیات مشترک ایرانی و ایتالیایی در محوطه باستانی چلو به کشف آثار مربوط به دوره مفرغ در خراسان شمالی منجر شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، هیات باستان شناسی به سرپرستی اکبر وحدتی و رافائل بیشونه از مرکز پژوهش های علمی ایتالیا این مطلب را با ارائه گزارشی در دیدار با سید محمد بهشتی رییس پژوهشگاه بیان کردند.

در این نشست با اشاره به اینکه در سومین فصل کاوش محوطه چلو در حوزه کالشور جاجرم در خراسان شمالی نتایج بسیار ارزنده ای به دست آمده ، اعلام شد که در این فصل 15 گور مربوط به دروه مفرغ میانه (2200-2300-1800-1700 پ.م) کاوش و در نتیجه مطالعات بررسی ژئوفیزیک شناسایی شدند.

در این فصل گاهنگاری دقیق تری انجام شد و در نتیجه دوره کالکولتیک (نوسنگی مس) متاخر و دوره مفرغ اولیه و میانه مورد شناسایی قرار گرفت.

سفالینه های دوره مفرغ اولیه با سفالینه خاکستری منطقه گرگان و سفالینه خاکستری سومیار و آق تپه در جنوب ترکمنستان ارتباط تنگاتنگی دارد و همچنین شواهد ومدارک به دست آمده بیانگر اینست که این منطقه در دوره مفرغ متاخر نیز مسکونی بوده است.

در یکی از گورها پلاکی از جنس مس و مفرغ با تزئینات برجسته یک مرد در حال کشیدن اسبی با طناب یافت شده که بیانگر اهلی شدن اسب در دوره برنز میانه است.

دریکی از گورها بزغاله ای کوچک با گردنبندی از مهره های لاجورد به دست آمد که برای نخستین بار چنین یافته ای در منطقه دیده می شود.

در گزارش هیات باستان شناسی ایران و ایتالیا تاکید شده است: نتایج به دست آمده ثابت و تاکید می کند که فرهنگ دوره مفرغ میانه و پیشینه آن در فرهنگ نماز گاه به شمال شرقی ایران و همچنین در بخش های جنوبی آسیای مرکزی و شمال افغانستان گسترده بوده است.

حمیده چوبک رییس پژوهشکده باستان شناسی نیز در این زمینه به خبرنگار سایت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری(richt.ir ) گفت:با توجه به اهمیت منطقه  فرهنگی که حلقه مهم ارتباط فرهنگی بین آسیای مرکزی، افغانستان و خراسان بزرگ در دوران مفرغ است، این مطالعات حداقل برای 3 سال آینده ادامه خواهد یافت.

او افزود: بادرنظر گرفتن گسترش این فرهنگ که تاکنون تا نیشابور شناسایی شده و فرضیه گسترش آن در جنوب خراسان تا بیرجند وجود دارد،لازم است این مطالعات در آینده گستره جغرافیایی بیشتری را در برگیرد.

به گفته او در این نشست همچنین برضرورت انتشار و مطالعات انجام شده و حفاظت و مرمت بخش های کاوش شده در آینده مورد تایید قرار گرفت.

چوبک همچنین خاطرنشان ساخت در این دیدار حضور باستان شناسان ایرانی در هیات های باستان شناسی مرکز مطالعات علمی ایتالیا در خارج ازکشور به ویژه آسیای مرکزی مورد توافق قرارگرفت.

محوطه تاریخی چلو با گستره حدود 60 هکتار از جمله بزرگترین استقرارگاههای پیش از تاریخ در شمال شرق کشور است که در 7 اسفند 1386 به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد.

در دوفصل کاوش های باستان شناسی گذشته در چلو اشیایی مانند ظروف سفالی و سنگی، زیورالات فلزی و سنگی و پیکره های پخته شده کشف شد.

نوشته کاوش های باستان شناسی هیات مشترک ایرانی و ایتالیایی در محوطه باستانی چلو اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

تخریب بخش‌های باقیمانده از باغستان قزوین که حدود هزار سال برای سرسبز شدن‌اش وقت صرف شده است

$
0
0

قزوین

قزوین

بخش‌های باقیمانده از باغستان قزوین که حدود هزار سال برای سرسبز شدن‌اش وقت صرف شده است، تخریب می‌شود تا مجتمع‌های تجاری، اداری، کارگاه و کارواش جای درختان‌اش بالا بیایند و درآمدی رقم بخورد!

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، باغ‌های قزوین باسابقه‌ تاریخی بیش از هزار سال میراثی منحصر به فرد در این شهر است که مشابه‌اش را ایران در جای دیگری به خود ندیده است، جاییکه مردم قزوین نام‌اش را «باغستان» گذاشته‌اند و در آن به روش نیاکان خود باغ‌داری می‌کنند.

اما به نظر می‌رسد کمیسیون ماده‌ 5 و اداره‌کل راه‌ و شهرسازی استان قزوین می‌خواهند این بخش تاریخی از شهر را که به نوعی یکی از ورودی‌های شهر نیز محسوب می‌شود، به بیابان بی‌ آب و علفی تبدیل کنند که انتهایش انگار سراب تاریخ قزوین است.

27 مهرماه امسال در صورت‌ جلسه‌ کمیسیون طرح تفصیلی شهر قزوین که به امضای «مرتضی روزبه»، استاندار قزوین، «منوچهر حبیبی»، ‌معاونت امور عمرانی استانداری قزوین، «حامد مانی‌فر»، سرپرست اداره‌کل راه و شهرسازی استان، «عباس ظاهری»، رییس شورای اسلامی شهر، «پیمان پیرمرادی»، مدیرکل دفتر فنی استانداری قزوین، «کوروش کشاورز محمدیان»، سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان، «علی فرخزاد»، نماینده سازمان نظام مهندسی استان و «محمد علی حضرتی‌ها»، مدیرکل میراث فرهنگی استان رسید، طرح ساماندهی یک بلوار به تصویب رسید؛ طرحی که عملا باغستان قزوین را نابسامان می‌کند.

اما در این میان امضای مشروط مدیرکل میراث فرهنگی استان قزوین مبنی بر این‌که «با توجه به ثبت ملی باغستان و ضرورت حفظ آن در صورت عضویت سازمان میراث فرهنگی در کمیته‌ی منتخب و دیگر موارد تصمیم‌گیری در محدوده طرح موافقم.» به نظر می‌رسد به چشم هیچ‌کس نیامده است.

مخالفتی که در آن رسما اعلام شده است که «عمق 200 متر، غیرضروری و موجب تخریب باغستان است»، اما به نظر می‌رسد گوش و چشم شنوا و بینایی در این میان وجود ندارد. چون در این بندِ واحد مساحت زمین در کاربری‌های مختلف مانند تجاری کمتر از 300 متر، تجاری - خدماتی بین 300 تا 1000 متر مربع، مختلط بیش از 1000 متر، تعمیرگاهی 2000 متر و خدماتی و رفاهی براساس نقشه‌ پیوست مساحت می‌گیرند و در این میان تاکید و مخالفت مدیرکل میراث فرهنگی استان قزوین که در نامه‌ای در 25 آبان ماه خطاب به اسماعیلی، مدیر شهرسازی و معماری و دبیر کمیسیون ماده 5 مخالفت خود را اعلام کرده است، دیده نمی‌شود.

حضرتی‌ها در نامه‌ شماره‌ «9320134/5014» آورده است که «با توجه به هویت تاریخی - فرهنگی شهر قزوین و قرارگیری باغستان به عنوان حریم بلافصل و کمربند سبز آن، موضوع ورودی‌های شهر بسیار اهمیت دارد و ساماندهی آن نگاهی ویژه می‌طلبد. پیرو اعلام نظر این اداره‌کل درباره طرح ارائه شده برای ساماندهی ورودی‌های شهر در جلسه‌ کمیسیون ماده‌ 5 تاریخ 4 و 11 آبان ماه، به‌ این وسیله با اعلام مخالفت مجدد این اداره‌کل با طرح‌های یاد شده که موجب تخریب باغیتان و پیامدهای اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی منفی برای شهر قزوین است، خواستار بازنگری طرح‌های یادشده و انطباق با ضوابط حفاظتی میراث فرهنگی در آثار ثبت شده در فهرست ملی کشور هستیم.»

این در حالی‌ است که در ابلاغیه‌ای که 27 آبان ماه حامد مانی‌فر، سرپرست اداره کل راه و شهرسازی استان قزوین به شهردار این شهر ارسال کرده، ‌اعلام کرده است «با توجه به نامه‌ی شماره 68074 تاریخ 30/11/85 استاندار قزوین مبنی بر تفویض اختیار ابلاغ مصوبات کمیسیون‌های ماده 5، به پیوست بند واحد مصوبه ماده‌ی 5 شهر قزوین در تاریخ 27/7/1393 که به امضای اعضای کمیسیون مذکور رسیده و در دبیرخانه ثبت شده است، برای اجرا با رعایت مفاد مصوبه و سایر ضوابط مورد عمل، ابلاغ می‌شود.»

به گزارش ایسنا، اگر مسئولان این پروژه حرف میراث فرهنگی را برای ثبت ملی بودن باغستان قبول ندارند، آیا به بخشنامه‌ی شورای عالی معماری و شهرسازی نیز بی‌اهمیت‌اند که اعلام کرده است «باغستان یک اثر ثبتی است»؟

در این میان باید دید میزان تصمیم‌گیری کمیسیون ماده‌ی 5 برای یک اثر ثتبی چقدر مهم‌تر از نظر میراث فرهنگی در این زمینه است؟ و چرا با وجود مخالفت اداره کل میراث فرهنگی استان قزوین، اعضای کمیسیون ماده‌ی 5 و اداره‌کل راه و شهرسازی رای مدیر میراث فرهنگی را نادیده گرفته و همچنان به کار خود در این زمینه ادامه می‌دهند؟

آن‌ها حتی دو روز پس از اعلام مخالفت رسمی مدیرکل میراث فرهنگی قزوین، ابلاغیه‌ رسمی به شهرداری این شهر می‌فرستند تا کارشان را آغاز و اجرایی کنند!

نوشته تخریب بخش‌های باقیمانده از باغستان قزوین که حدود هزار سال برای سرسبز شدن‌اش وقت صرف شده است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

معرفی اکو کمپ متین آباد به همراه 17 فعالیت گردشگری دیگر در سطح جهان در زمینه بهترین عملکرد در گردشگری پایدار

$
0
0

اکوکمپ متین‌آباد

اکوکمپ متین‌آباد

اکو کمپ متین آباد به همراه 17 فعالیت گردشگری دیگر در سطح جهان از سوی واحد اقتصاد و امور اجتماعی سازمان ملل در زمینه بهترین عملکرد در گردشگری پایدار معرفی شد.

به گزارش خبرنگار مهر، در ژوئن سال 2012 کنفرانس توسعه پایدار سازمان ملل (ریو 20+) برگزار شد. در سند نهایی این کنفرانس با عنوان "آینده‌ای که ما می‌خواهیم" بر این نکته تاکید شد که گردشگری پایداری که به بهترین شکل اجرا شود می‌تواند کمک شایانی به توسعه پایدار کند.

کنفرانس RIO +20 سرمایه گذاری بیشتر در گردشگری پایدار را مورد تشویق قرارداد و متذکر شد که این سرمایه‌گذاری منتج به ایجاد شرکت‌های کوچک خواهد شد و در نهایت برای جامعه محلی رشد و پیشرفت در پی خواهد داشت.

با تکیه بر این پیش زمینه، شاخه توسعه پایدار واحد اقتصاد و امور اجتماعی سازمان ملل با همکاری یونسکو و سازمان جهانی گردشگری همایش گردشگری پایدار با عنوان: "اکوتوریسم، کاهش فقر و حفاظت از محیط زیست" را در اکتبر 2013 در نیویورک برگزار کرد. به همین منظور واحد اقتصاد و امور اجتماعی سازمان ملل خلاصه ای از بهترین اقدامات که باعث ارتقای گردشگری فرهنگی و یا طبیعت گردی شدند را در قالب یک گزارش ارائه داد.

این واحد 18 عدد از برترین فعالیت‌های گردشگری که توسط دولت‌ها، سازمان‌های مردم نهاد (NGO) و بخش خصوصی در کشورهای در حال توسعه انجام شده‌اند را معرفی کرده است که یکی از این 18 اکوکمپ، متعلق به کویری در متین آباد اصفهان در کشور ایران است.

در گزارش مربوط به کمپ کویری و مزرعه ارگانیک، متین آباد آمده است:

کمپ کویری و مزرعه ارگانیک متین آباد در سال 2008 توسط گروهی از متخصصان گردشگری و طبیعت گردی به منظور فراهم آوردن امکاناتی جهت حضور علاقمندان و گردشگران در طبیعت، ساخته شد.

در این مجموعه طبیعت دوست، گردشگران می توانند دوچرخه سواری، شتر سواری یا پیاده روی در میان شن‌های روان یا دره‌های کوهستانی و همینطور شب گردی در زیر نور ستاره‌ها را تجربه کنند.

این کمپ در 45 کیلومتری شهر کاشان که یکی از شهرهای مهم و توریستی ایران به شمار می آید در میان رمل‌های شنی و همینطور یک دشت وسیع با گیاهان استپی و نیمه خشک قرار گرفته است. تلاش برای ترویج و آموزش اصول "حفاظت، احترام و بیان کدهای اخلاقی" که توسط سازمانهای جهانی گردشگری ارائه شده بودند و همینطور فراهم آوردن بستر مناسب برای برپایی گردشگری پایدار، هدف اصلی از ساخت متین آباد بوده است.

فرهنگ

ساختمان اصلی کمپ بر اساس نقشه کاروانسرا بنا شده است. کاروانسراها، اقامتگاه‌های سنتی با سبک ایرانی کنار جاده‌های پررونق، مأمن بسیاری از مسافران در طول سفرهای خسته کننده و طاقت فرسای روزگاران قدیم بودند.

طراحی و اجرای این بنا توجه ویژه‌ای به حفاظت محیط زیست اطراف خود داشته و همینطور با رویه معماری منطقه همخوانی دارد.

کمپ فقط یک ورودی اصلی دارد و بزرگی آن به قدری است که برای ورود شترها با بارهای سنگین و بزرگ مناسب باشد و همینطور یک حیاط بزرگ با اتاقهای یک اندازه که برای اقامت توریست‌ها ساخته شده است.

معماری کمپ و موقعیت چادرها به گونه‌ای است که مانع دید کوه کرکس و همینطور بیابان بی انتها نمی‌شود.

چادرها بر اساس چادرهای سنتی عشایر ایرانی طراحی شده است. آنها به پشه بند برای فصل گرم و کرسی - که وسیله سنتی گرمایشی ایرانی است - برای زمستان مجهز شده است. چادرها را هلال احمر ایران ساخته است.

حفاظت محیط زیست

تمام فعالیت ها و اقدامات در کمپ صرفه جویی در مصرف انرژی را در پی دارند.

تدابیر در نظر گرفته شده در خصوص حفظ آب و انرژی:

روشنایی های دوستدار محیط زیست نصب شده است.

الکتریسیته محدود در اختیار میهمانان کمپ قرار داده می شود.

بنابراین میزان مصرف سوختهای فسیلی کاهش پیدا کرده و تاثیرات مخرب آن نیز به تبع کاهش می یابد.

متین آباد از انرژی های تجدیدپذیر مانند انرژی باد و خورشید جهت گرم کردن آب سرویس های بهداشتی و آشپزی استفاده کرده است. این سیستم گرمایشی در روز می تواند نیاز 100 نفر را برطرف سازد. به طور کل انرژی خورشیدی 70 درصد نیاز کمپ را برآورده می کند.

بودجه ای برای تحقیقات و مطالعه بر روی روش های نوین استفاده از انرژی تجدیدپذیر نیز در نظر گرفته شده است.

مدیریت زباله

با استفاده از مردم محلی روستای متین آباد که برای کمپ متین آباد آموزش دیده اند، حفاظت از محیط زیست منطقه به طرز چشمگیری افزایش یافته است. استفاده بهینه از انرژی، مدیریت بازیافت زباله، استفاده از مواد غیر سمی و آفت کش های طبیعی، حساسیت‌های ویژه‌ اهالی متین آباد در مورد حفظ محیط زیست و طبیعت هستند.

کوچکترین زباله‌ها جمع آوری می‌شود. مواد اولیه و مصرفی در بسته‌های بزرگ و به تعداد بالا خریداری می‌گردند تا در مصرف پلاستیک و کاغذ صرفه جویی شود. اینها از جمله اقداماتی هستند که در کمپ متین آباد در جهت کاهش حجم زباله انجام می‌گیرد.

یادآوری به مسافران و میهمانان کمپ برای جلوگیری از دورریز زباله در طبیعت صورت می‌گیرد.

مشارکت اجتماعی

کمپ متین آباد از مصالح موجود در منطقه خریداری کرده تا هم از افزایش هزینه های حمل و نقل جلوگیری شود و هم به محیط زیست لطمه‌ای وارد نشود.

اقتصاد

سرویس‌ها و غذاها در متین آباد در بالاترین سطح کیفیت ارائه می‌شوند. غذای فوق العاده ایرانی در بشقاب‌های بزرگ ایرانی سرو می‌شوند. مواد اولیه بسیاری از غذاها از مزارع ارگانیک کمپ متین آباد فراهم آورده می شوند و همه اینها باعث می شود که ما به عنوان میهمان باز هم خواهان بازگشت به این کمپ و مردم محلی آن باشیم و از طریق گردشگری پایدار به رشد اقتصاد منطقه و جامعه محلی کمک کنیم.

نوشته معرفی اکو کمپ متین آباد به همراه 17 فعالیت گردشگری دیگر در سطح جهان در زمینه بهترین عملکرد در گردشگری پایدار اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


نان‌های ترسناک یک نانوای تایلندی به جاذبه جدید گردشگری تایلند تبدیل شده‌اند

$
0
0

نان‌های ترسناک

نان‌های ترسناک

نان‌های ترسناک یک نانوای تایلندی به جاذبه جدید گردشگری تایلند تبدیل شده‌اند.

 یک نانوای تایلندی و خانواده اش از چند سال قبل به ابتکار ترسناکی دست زده و اقدام به پخت نانهایی می کنند که شبیه اجزای بدن انسان بوده و بسیار پرطرفدار هستند.

چند ماه قبل یک سایت معتبر جهانی در حوزه صنعت گردشگری اقدام به انتشار گزارشی درباره این نانها کرد که نانوایی تایلندی آنها را به شکل اعضای بدن انسان درآورده و با رنگهای خوراکی خوش بو شیرین رنگ آمیزی می کند که حاصل آن تبدیل شدن این نانوایی به جاذبه گردشگری جدید تایلند و راه اندازی چند شعبه دیگر آن در نقاط مختلف بانکوک و شهرهای چیانگ مای، پاتایا، ساموت پراکان، پوکت، خن کائن، نونتابوری و دیگر شهرهای ساحلی این کشور در منطقه خلیج تایلند است.

در این شرایط پیش بینی می شود تایلند در سال جاری میلادی میزبان بیش از 25 میلیون گردشگر باشد که بیشتر آنها از کشورهای اروپایی، آمریکا، کانادا و همسایگان این کشور هستند، این در حالی است که تایلند در سال 2013 میزبان بیش از 26 میلیون گردشگر بود و تا قبل از بحران سیاسی اخیر نیز پیش بینی می شد که این کشور در سال جاری میلادی میزبان حدود 28 میلیون گردشگر باشد.

 

اعتراضات سیاسی چند ماهه علاوه بر کاهش گردشگران تایلند حدود یک میلیارد و 600 میلیون دلار به صنعت گردشگری این کشور زیان وارد کرد و باعث شد که 52 کشور با قراردادن تایلند در فهرست اخطار، از گردشگران خود خواستند به این کشور و به ویژه شهر بانکوک سفر نکنند، هر چند که از ماهها قبل تمامی اخطارها لغو شده اند.

در سال 2010 نیز درگیریها بین دولت و معترضان در مناطق گردشگری بانکوک روی داد، گردشگران فراوانی را از این کشور فراری کرد. در سال 2008 نیز اعتراضات سیاسی در تایلند که تعطیلی هشت روزه چند فرودگاه این کشور را به همراه داشت، بزرگترین بحران تاریخ صنعت گردشگری تایلند را رقم زد.

در حال حاضر در حدود 2 میلیون نفر به طور مستقیم و غیرمستقیم در صنعت گردشگری تایلند که به سرزمین هزار معبد شهرت دارد به کار اشتغال دارند و درآمدهای حاصل از این صنعت در حدود 10 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور را به خود اختصاص داده است.

نوشته نان‌های ترسناک یک نانوای تایلندی به جاذبه جدید گردشگری تایلند تبدیل شده‌اند اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

اصالت و کیفیت عالی تکنولوژی در ایران قدیم بوده است و به طور قطع کشفیات تازه بر قدمت آن می افزاید

$
0
0

دست افزارهای سنگی

اثر تاریخی

ایران همواره مورد توجه باستان شناسان بوده و اطلاعات اندک به دست آمده طی این سالها نشان دهنده اصالت و کیفیت عالی تکنولوژی در ایران قدیم بوده است و به طور قطع کشفیات تازه بر قدمت آن می افزاید.

 سال ها پیش که کاوش در محوطه های تاریخی در ایران به دست باستان شناسان خارجی انجام می شد، «گیرشمن»، باستان شناس معروف و مشهور فرانسوی درباره ایران گفته بود تا آن زمان تنها پنج درصد خاک این کشور پهناور کاوش شده است اما همین اطلاعات اندک به دست آمده از حجم کمی از خاک ایران نشان دهنده اصالت و کیفیت عالی تکنولوژی در ایران قدیم بوده است و به طور قطع کشفیات تازه بر قدمت آن می افزاید.

پارینه سنگی قدمتی ۵۰ هزار ساله دارد

حاشیه شمالی کویر مرکزی منطقه ای محصور میان رشته کوه های البرز در شمال و کویر مرکزی در جنوب است.

این باریکه که امروزه شهرهای زیادی مانند تهران، ایوانکی، گرمسار، سرخه، سمنان، دامغان و ... را به فواصل در خود جای داده در گذشته نیز پذیرای استقرارهای انسانی بوده است.

طرح پنج ساله بررسی های پارینه سنگی حاشیه شمالی کویر مرکزی به سرپرستی دکتر حامد وحدتی نسب از دانشگاه تربیت مدرس کوشیده تا محوطه های باستانی منتسب به دوران پارینه سنگی (قبل از ۱۲۰۰۰ سال پیش) را در این مناطق شناسایی و معرفی کند.

این طرح تاکنون موفق شده محوطه های میرک و دلازیان با قدمتی بیش از ۴۰ هزار سال در جنوب سمنان و همچنین محوطه صوفی آباد در جنوب سرخه را معرفی کند.

آخرین فصل از این بررسی ها منجر به شناسایی محوطه بسیار بزرگ چاه جم به طول بیش از ۹ کیلومتر در جنوب دامغان شده که برآوردهای اولیه قدمتی بیش از ۵۰ هزار سال را پیش نهاد کرده.

قرار است تا فصل بعدی این طرح با سرپرستی دکتر حامد وحدتی نسب و با همکاری پروژه دیرین انسان شناسی ایران و فرانسه و با همیاری متخصصین فرانسوی در مرکز علوم فرانسه (دکتر ژیل بریون) به انجام رسد که هدف از این طرح شناسایی هرچه بیشتر استقرارهای پیش از تاریخی و اهمیت مناطق حاشیه ی کویر برای انسان پیش از تاریخ است.

دامغان همچون نگینی در دل کویر می درخشد

اما دامغان به عنوان شهر ۱۰۰ دروازه با صدها امکان تاریخی و جاذبه های طبیعی همچون نگینی در دل کویر می درخشد، اگر می خواهید با زندگی نیاکان و گذشتگان خود آشنا شوید سری به اماکن تاریخی این خطه بزنید.

این منطقه کویری از حاشیه های جنوبی شهرستان دامغان شروع می شود و تا روستای یزدان آباد در ۷۵ کیلومتری شهر دامغان ادامه دارد.

منطقه مذکور با پوشش گیاهی غالبا در محاصره شن های روان است و هر چه جلوتر بروید به ویژه از روستاهای حسن آباد، امروان و خورزان به بعد شن های روان شدت پیدا می کنند و کویر رملی صورت خود را نمایان می کند.

مقدار گیاهان به شدت کاهش می یابند و خاک زمین، بیشتر، نرم تر، خشک تر و متمایل به خاکستری و هر از گاهی چند بوته نازک کوچک و درختچه تاغ و گز که در مبارزه هستی مشاهده می شود.

دست افزارهای سنگی با قدمت بیش از ۲۵۰ تا ۴۰ هزار سال

یک باستان شناس و مسئول تیم کاوشگر محوطه پارینه سنگی دامغان ضمن اشاره به اینکه باستان شناسان در بررسی های خود در جنوب این شهرستان به یکی از بزرگترین محوطه پارینه سنگی ایران دست یافته اند، گفت: این محوطه در حاشیه کویر چاه جم در منطقه حاج علی قلی قرار گرفته و بیش از ۹ کیلومتر وسعت دارد.

 

حامد وحدتی نسب افزود: این محوطه پراکنش وسیعی از دست افزارهای سنگی منتسب به دوران پارینه سنگی میانی که۲۵۰ تا ۴۰ هزار سال پیش را در خود جای داده است.

دست افزارهای سنگی

وی گفت: ما با تیم چهار نفره و به مدت یک ماه از اواسط تیر تا مرداد ماه سالجاری این محوطه را مورد بررسی قرار داده ایم، در این محوطه وجود عناصر فرهنگی شاخص دوران پارینه سنگی میانی مانند سر پیکان و قطعات ساخته شده و با فناوری لوآلوا بسیار چشمگیر است.

نمکزار چاه جم بخشی از یک دریاچه بزرگ بوده است

این باستان شناس با تصریح بر اینکه لوآلوا محوطه ای در حومه شهر پاریس است که نخستین بار این فناوری از آن گزارش شده، یادآور شد: یافته هایی که از محوطه جدید پارینه سنگی ایران به دست آمده بیانگر آن است که نمکزار چاه جم بخشی از یک دریاچه بزرگ بوده که در ادوار یخبندان خشک و تبدیل به نمکزار شده است.

وحدتی نسب افزود: حاشیه نمکزار چاه جم، زمانی پوشیده از گیاهان بوده و از سوی اجتماعات انسانی که احتمال می رود از نسل نئاندرتال ها بوده اند برای شکار مورد استفاده قرار می گرفت.

وی گفت: کویر حاج علی قلی با شش هزار و ۵۴۱ کیلومتر مربع مساحت، در جنوب شرقی شهر دامغان قرار دارد، این کویر از جنوب به کوه های دولت دیار، کوه خرس و کوه ترکمن گدر از جنوب غربی به کوه های کوه پنج و کوه سرخ، از غرب به دهستان فرات از شمال به کویر دامغان و از شرق به کوه اهوند محدود می شود.

انجام مطالعات میدانی محوطه باستانی چاه جم با همکاری مرکز ملی علوم فرانسه

این استاد و محقق دانشگاه، با اذعان بر اینکه آثار تاریخی بسیار شهرستان دامغان برای من شگفتی آور بود، افزود: بازدید از مناطق و آثار باستانی منطقه مرا به تحقیق، جستجو و کاوش بیشتر تشویق می کند.

وحدتی نسب ایران را کشوری با آثار و ابنیه تاریخی و فرهنگی بسیار زیاد و مناطق باستانی با ارزش و متعدد دانست و گفت: داشتن این پتانسیل در رشد و توسعه صنعت گردشگری یک امتیاز بسیار بزرگ محسوب می شود.

وی سیاست های حفاظت از آثار باستانی و میراث فرهنگی را نیازمند تعامل و همکاری بیش از پیش کشورهای جهان و انتقال تجارب در این زمینه برشمرد و افزود: به دنبال آن هستیم که این بررسی ها برای کشورمان و شهرستان دامغان سودمند باشد و از این رو آمادگی خود را مبنی بر هرگونه همکاری در زمینه کاوش و مطالعات میدانی باستان شناسی به مسئولان اعلام می کنیم.

حضور دکتر ژیل بریون در ایران برای بررسی محوطه «چاه جم» دامغان

این باستان شناس افزود: دکتر ژیل بریون در طول سال های ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۷ در ایران مشغول به انجام کاوش در محوطه مهم گرم رود در شهرستان آمل در استان مازندران بوده و به دعوت من برای بازدید از محوطه باستانی چاه جم در جنوب دامغان به ایران سفر کرده است.

وحدتی نسب گفت: این بررسی نخستین فصل از طرح پنج ساله بررسی های شمال کویر مرکزی به شمار می رود، در این محوطه حضور عناصر فرهنگی شاخص دوران پارینه سنگی میانی همانند سرپیکان ها و قطعات ساخته شده با فناوری لوآلوآ (نام محوطه ای در حومه شهر پاریس که نخستین بار این فناوری از آن گزارش شد) بسیار چشمگیر است.

وی افزود: باستان شناسان کشف چنین پراکنش بزرگی از دست افزارهای سنگی پارینه سنگی میانی را در تأیید این مطلب که زمانی حاشیه این دریاچه، پوشیده از گیاهان بوده و توسط اجتماعات انسانی ـ به احتمال بسیار انسان نئاندرتال ـ برای شکار مورد استفاده قرار می گرفته است، می دانند.

 

این استاد دانشگاه افزود: نشانه های زیادی از وجود اجتماعات انسانی از دوره قدیم پارینه سنگی در این محوطه به دست آمده است که مطالعات باستان شناسی در مورد تمدن بشری را تحت شعاع خود قرار می دهد و مصنوعات سنگی کشف شده در این منطقه و تکنولوژی که در ساخت آنها به کار رفته، آنها را منتسب به دوره پارینه سنگی قدیم، میانی و جدید می کند.

ثبت ۱۲۰ اثر تاریخی دامغان در لیست آثار ملی

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان دامغان نیز گفت: دامغان یکی از کهن ترین شهرهای ایران و از قدیم تا به حال دارای اهمیت خاصی است، نام این شهر از مغان یعنی آتش پرستان گرفته شده و به «ده مغان» معروف بوده و گفته اند که مغان باعث آبادی آن شده اند.

معصومه داوودیان با اشاره به اینکه تاکنون ۱۲۰ اثر تاریخی و باستانی شهرستان دامغان در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، افزود: شهرستان و منطقه دامغان با سبقه تمدنی چندین هزار ساله و در بر داشتن بیش از ۴۰۰ اثر باستانی و میراث فرهنگی ارزشمند جایگاه ویژ ه ای در تاریخ و تمدن ایران دارد که بر هیچ یک از صاحب نظران پوشیده نیست.

وی گفت: زمانی که یونانی​ها به شهر تاریخی دامغان می رسند آن را آباد می بینند و به خاطر بزرگی و وجود آذوقه و علوفه فراوان آن را «هکاتم پلیس» می نامند که هنوز هم به نام های هکاتم پلیس و صد دروازه معروف و مشهور است.

بازدید ۲۰۰ گردشگر خارجی از دامغان طی سالجاری

این مقام مسئول با بیان اینکه شهرستان دامغان سالانه پذیرای گردشگران متعدد داخلی و خارجی از کشورهای گوناگون است و صنعت گردشگری رو به رشدی دارد، افزود: دامغان در میزان جذب توریست و گردشگر ظرفیت های بسیار بالاتری از شرایط حال دارد و از این رو ما آماده هرگونه کمک و همکاری در چارچوب قوانین سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشورمان با تیم ها و کارشناسان و کاوشگران باستان شناس دیگر کشورها هستیم.

داوودیان در خصوص حضور گردشگران خارجی و بازدید از آثار تاریخی این شهرستان گفت: در سال جاری نسبت به سال های گذشته استقبال گردشگر خارجی و داخلی از آثار شهرستان دامغان قابل قبول و خوب بوده است.

 

وی افزود: تاکنون ۲۰۰ گردشگر خارجی و بیش از یک هزار نفر گردشگر داخلی از آثار تاریخی نظیر تپه حصار، باروی دامغان، پیر علمدار و چشمه علی بازدید کرده اند که بیشترین بازدید از تاریخانه دامغان بوده است.

قدمت مسجد تاریخانه دامغان به نیمه دوم قرن دوم هجری قمری بر می گردد

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان دامغان اظهار داشت: بنای تاریخی مسجد تاریخانه قدمتی از اوایل اسلام (نیمه دوم قرن دوم هجری قمری) که ویژگی منحصر به فرد آن در کشور بی نظیر است، زیرا تنها مسجد تاریخی است که رواق و گنبد ندارد.

وی افزود: مسجد یا بنای تاریخی (تاریخانه دامغان) مرمت استحفاضی بر روی آن صورت گرفته است و در حال حاضر بیشتر جنبه گردشگری دارد تا کارکرد مذهبی.

داوودیان گفت: شهرستان دامغان دارای هویت تاریخی و قدمتی کهن است و این شهر را در گذشته با عنوان شهر صد دروازه می شناختند و حضور ۲۰۰ گردشگر خارجی و هزار گردشگر داخلی در مقایسه با مناطقی که با وجود آثار تاریخی بیشتر ولی استقبال کمتری شده است، از اهمیت آثار و برخورد مردم این دیار با گردشگران حکایت دارد.

نوشته اصالت و کیفیت عالی تکنولوژی در ایران قدیم بوده است و به طور قطع کشفیات تازه بر قدمت آن می افزاید اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

مسجد دولاب چگونه معروف شد؟

$
0
0

خانه فخاری ها

خانه فخاری ها

بوی خاک باران خورده می آید. دو باستان شناس با لباس ها و دست های خاکی، زانو زده اند کنار سفالینه ها و یادداشت بر می دارند. موزاییک های کف مسجد جامع بقیه الله دولاب، مثل لایه نازکی از پوست که برای جراحی کنار رفته باشد، از روی زمین برداشته شده است. کارگران روی خاک زیر موزاییک ها، چند چاه گمانه زنی کنده‌اند؛ حفره‌هایی کنار هم، رو به روی محراب و ضلع های شرقی و غربی؛ برخی عمیق، برخی کم عمق.

 مسجد کوچک دولاب، خلوت، بی مأذنه، بی گنبد، بی مناره، با دیوارهای قطور خشتی و سقف عجیبش که از نمای داخلی پر از طاق ها و قوس های درهم است، نشسته بر بلندای تپه ای در کهن ترین محله تهران، این روزها پر از غریبه هایی است که از خاک زیر پایش سکه ها و سفالینه های 800 ساله را بیرون می کشند تا گواهی دهند که این بنا، سرتا پا یک گنج تاریخی است حتی اگر زیر پایش صندوقچه طلایی دفن نشده باشد.

لایه نازکی از غبار، چادرنمازها، عباها و تسبیح های آویزان بر جالباسی گوشه مسجد را پوشانده است. دکتر قدیر افروند و همکارش، خرده سفال های پر نقش و نگار را که از گمانه های باستان شناسی بیرون کشیده اند، بر حسب شکل و ظاهر و جنس شان تقسیم می کنند و توی کیسه های نایلونی کوچک می ریزند.

خرده سفال ها، لاجوردی، طلایی، سبز، خاکستری و قهوه ای ، کنار هم ردیف شده اند. افروند دست هایش را از خاک می شوید. یکی از کارگرها استکان چای داغ را سر می کشد و پینه های کف دست را با داغی استکان نرم می کند. می گوید « نه که بگویی طلا پیدا کردیم! تا دلت بخواهد سفال و چند تایی هم سکه بود.»

مسجد دولاب چگونه معروف شد؟

یکی از اهالی ایستاده در چارچوب در می گوید « ما که می گفتیم مسجدمان هزار ساله است هیچکی باور نمی کرد. حالا ببینید! خودشان کارشناس فرستادند. » باستان شناس ها لبخند می زنند. افروند می گوید « ساخت این مسجد در دوران ایلخانی بوده یعنی حدود 700 تا 800 سال پیش. در طول این سال ها بارها بخش هایی از مسجد تخریب شده اما همچنان سرپا مانده و بازسازی و تعمیرش کرده اند. »

کارگرها، گرم پر کردن یکی از چاه ها شده اند. به غروب چیزی نمانده است. قصه مشهور شدن مسجد محله دولاب از کجا شروع شد ؟ تا یک سال پیش، مسجد دولاب ، پشت تکیه چال محل بدون آن که غریبه ها بشناسندش ، جا خوش کرده بود؛ اهالی می گفتند مسجدشان معجزه می کند، می گفتند حاجت می دهد، می گفتند خشت اول مسجد را معصومی گذاشته است، می گفتند نظرکرده هایی زیر آن سقف کوتاه با اشکال عجیب هندسی نماز خوانده اند به همین خاطر آنها هم زیر طاق ها و قوس های عجیب و زیبای همان سقف نماز می خواندند، اعتکاف می کردند و مطمئن بودند صدای شان به خدا می رسد.

مسجد اما گمنام بود. نمای ساده بیرونی اش، هیچ غریبه ای را کنجکاو نمی کرد تا یک روز خاص که سیب تقدیر چرخ زد و یک سوال و جواب ساده در برنامه ای تلویزیونی در سال گذشته، آن را به همه تهرانی ها شناساند و پای باستان شناس ها را با کیسه های پارچه ای و نایلونی و چکش های کوچک و نقشه های شان به کوچه پس کوچه های دولاب باز کرد.

قصه رسانه ای شدن مسجد، مربوط به زمانی است که در یکی از قسمت های برنامه تهران گردی ، احمد مسجد جامعی، رئیس وقت شورای شهر تهران، به محله دولاب آمد و اهالی به مسجدشان دعوتش کردند.

مسجد جامعی در آن برنامه پرسید «قدمت این مسجد چقدر است ؟» کارشناس میراث فرهنگی که همراه هیات بازدید بود نگاهی به معماری خاص سقف انداخت و حدسش زد « احتمالا... شاید..... ایلخانی ...» رئیس شورای شهر از این حدس، دو دل شد که چگونه ممکن است بنایی مربوط به دوره ایلخانی یعنی حدود 8 قرن پیش در تهران باقی مانده باشد در حالی که اغلب بناهای باقی مانده در تهران مربوط به دوره قاجار یعنی 200 تا 300 سال پیش و معدودی مربوط به دوره صفوی است. به همین خاطر رئیس وقت شورای شهر به شهردار پیشنهاد کرد با همکاری سازمان میراث فرهنگی بنای مسجد را مرمت کنند.

تقدیر مسجد دولاب اما فقط مرمت شدن نبود. چند روز بعد دکتر قدیر افروند ، باستان شناس و کارشناس سازمان میراث فرهنگی برای نخستین بار به مسجد آمد و در همان نگاه اول، مطمئن شد که رازی در دل آن بنای خشتی پنهان شده است. « ازمدل معماری مسجد حدس زدم که این بنا بسیار ارزشمند است. مساجد به طور معمول، حیاطی مرکزی، حوضی بزرگ یا کوچک، سقفی بلند و چندین ایوان دارند اما مسجد دولاب هیچیک از این ها را نداشت. نوع معماری اش خاص بود. »

همین معماری متفاوت باعث شد سرپرست هیات باستان شناسی سازمان میراث فرهنگی مطمئن شود مسجد واقعاً در دوره ایلخانی ساخته شده است. «معماران دوره ایلخانی، ارزشها و عظمت بناها را به درون می بردند. در حقیقت مسجد، درونگرا ساخته شده بود. ظاهر بیرونی اش ساده و بی تکلف بود و در درون، معماری پیچیده و شگفت انگیز داشت.»

افروند حساب و کتاب کرد که اگر این حدس درست باشد، مسجد سندی است که ثابت می کند محله دولاب هم قدمتی دستکم 700-800 ساله دارد که در زمان ساخت مسجد، منطقه ای پر رونق بوده است. این را کتاب های کهن هم گواهی می دهد مثلاً محمد بن جریر طبری، فلیسوف و مورخ بزرگ ایرانی، در قرن سوم هجری در مقدمه کتاب تفسیرش توصیف می کند که چگونه از محضر یک استاد در دولاب " دوان دوان و با پای پیاده همچون دیوانگان" ، به محضر استادی دیگر در ری می رفته است.

این توصیف نشان می داد که دولاب در قرن سوم هجری یعنی حدود 1100 سال پیش هم ، منطقه ای بسیار مهم بوده و یک قطب علمی به حساب می آمده است.

افروند تخمینش را از قدمت بنا به سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، گزارش داد، بنابر این سازمان تصمیم گرفت به جای آن که صرفا مسجد را مرمت کند، برای پژوهش بیشتر درباره اش سرمایه گذاری کند.

از آن زمان، کاوش های باستان شناسی به شکل جدی در مسجد دولاب آغاز شد. 10 چاه برای گمانه زنی حفر کردند؛ چاه هایی که حالا راز های شان را بیرون کشیده اند و مشغول پر کردنش هستند. همانوقت بود که یکی از گمانه ها رسید به دیوار خشتی از دوره ایلخانی . حلقه چاهی به عمق 8 متر هم در همان منطقه پیدا شد که جزئی از قنات های شبکه دولاب بود.

تنور

خاطره بازی در دل خاک

باستان شناس ها نقب زدند به دل خاطرات چند صد ساله و از آنها اشیایی را بیرون کشیدند: پیه سوز، سکه، تکه شیشه های رنگی، یک قطعه سفال زرین فام و قطعاتی از سفال های لعاب یکرنگ فیروزه ای و ده ها تکه انواع دیگر سفال بیرون کشیدند.

سرپرست گروه باستان شناسی سازمان میراث فرهنگی می گوید « سفال زرین فام برای ساخت ظروف تجملاتی و اعیانی به کار می رفته و مخصوص پذیرایی از بزرگان بوده است و پیدا شدنش در دولاب نشان می دهد افرادی خاص در این محل زندگی می کرده اند . »

باستان شناس ها دو تنور و دو اجاق دود زده هم در ضلع غربی مسجد پیدا کرده اند. افروند تعریف می کند « ایران در برخی مقاطع تاریخی قحطی نان را تجربه کرده است. به نظر می آید نیکوکارها در آن زمان ، در مساجد نان می پختند و بین فقرا تقسیم می کردند. این تنورها هم احتمالاً یادگار همان دوره است. »

تنورها می گویند مسجد در هر دوره زمانی کاربردی داشته و حتی در دوره های تاریخی مختلف، قسمت هایی از آن بازسازی شده مثل طاق ضلع غربی که ریزش کرده و در دوره قاجار با معماری کاملا متفاوت بار دیگر ساخته شده است.

خانه فخاری ها، یادگاری که نباید بمیرد

گروه باستان شناسی به مطالعه مسجد بسنده نکرد. همراه افروند از مسجد بیرون می آییم شیب ملایم خیابان فخاری را پایین می رویم. سرپرست گروه کاوش باستان شناسی سازمان میراث فرهنگی همان وقت که مسجد را بررسی می کرده، آنقدر کوچه پس کوچه های دولاب را گز کرده است که سرانجام خانه ای دست نخورده و قدیمی پیدا کرده است و صاحبانش را راضی کرده است که آنجا هم چند گمانه بزند تا شاید آثاری دورتر از دوره ایلخانی هم در محله دولاب پیدا کند چون در آثار مکتوب خوانده است که قدمت دولاب حتی به دوره پیش از اسلام می رسیده است یعنی بیش از 1400 سال پیش.

مالک خانه ای که افروند پیدا کرد، خانواده فخاری هستند، از اهالی بسیار قدیمی منطقه دولاب که نسل اندر نسل کوزه گر بوده اند. جعفر فخار یکی از وراث خانه است که رضایت بقیه وارثان را هم برای حفر چاه های گمانه زنی باستان شناس ها در حیاط خانه جلب کرده است. « خانه مان حدود 170 سال قدمت دارد. خودم هم اینجا به دنیا آمدم. تقریبا از 30 سال پیش غیر مسکونی شد. 900 متریست. »

خانه در انتهای کوچه ای بن بست است با دری زنگ زده و فلزی که باز می شود رو به دالانی تنگ؛ دالانی که مهمانانش را می رساند به یک حیاط بزرگ پر از برگ های زرد ، حوضی بی آب و درخت هایی خشک.

دو سوی حیاط دو امارت بزرگ قرینه بوده است با ایوان های وسیع و ستون های با شکوه. حالا اما از بنای شمالی چیزی جز قاب درها و چند خروار خاک و آجر نمانده است و بنای جنوبی هم، خاطره ایست در حال محو شدن که زمان، تار و پودش را از هم گسسته است.

از آیینه کاری های سقف و گچ بری های قاجاری در آن اثری نیست و سال های پی در پی، تکلف و عظمت مخصوص خانه های دوره قاجار را از امارت دزدیده اند اما ستون ها، ایوان، قاب های پنجره ها، گچ بری های اطراف شومینه ها و سردر اتاق ها هنوز باقی است؛ دود گرفته و خاکستری با زدگی های بسیار.

همکاری فخاری ها با باستان شناس ها برای شان پر سود بوده است. افروند به شهرداری پیشنهاد کرده است خانه فخاری ها را تعیین نرخ کند و از آنها بخرد به قصد بازسازی کامل و تبدیل کردنش به یک موزه کوچک که بشود سفالینه های محله دولاب را در آن حفظ کرد.

فخاری ها با این معامله موافقند و فعلا در حال نامه نگاری با شهرداری هستند برای شروع کار. افروند شرح می دهد که خانه کاملا قابل بازسازی است و می شود آن را به زیبایی دوران قاجاری اش برگرداند به شرطی که خانواده فخاری و شهرداری بر سر فروش ملک به توافق برسند و خانه کلنگ نخورد و مثل خیلی از خانه های اطراف مسجد دولاب، آپارتمان نشود.

حفاری باستان شناسی

گروه باستان شناسی در خانه فخاری ها هم دو چاه حفر کرده اند و باز هم به سفالینه هایی از دوره ایلخانی رسیده اند و پس از آن ، فقط رسوباتی از شن و ماسه بوده است بی هیچ نشانه ای از زندگی که تایید می کند سکنی گزینی در آن بخش از محله دولاب به احتمال قریب به یقین، از دوره ایلخانی بوده یا شاید آثار دور تر از آن دوران،در گذر زمان به کلی از بین رفته است . حدس باستان شناس ها این است که ساکنان دولاب گروهی از اهالی ری بوده اند که پس از حمله مغول به برخی مناطق از جمله دولاب هجرت کرده اند.

از خانه فخاری ها که بیرون می آییم باز بر می گردیم مسجد. هوا نیمه تاریک شده است. صدای اذان می آید. استکان های خالی روی میز چوبی زیر یکی از ستون ها جا مانده است. کارگرها، چاه ها را پر کرده اند و کاشی های ضلع شرقی را هم باز روی زمین چیده اند. سفالینه هایی که وقت ورود دیده بودم برای شناسایی ومرمت ، ارسال شده است به موزه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تا با ثبت نقش و نگارشان، جزئی به تاریخچه هنر دوران ایلخانی اضافه شود.

وقت برگشت، افروند مجموعه ای از سفال های بی کاربرد قدیمی را هم نشانم می دهد، تکه سفال هایی که کوچک و ناچیز است و نمی شود آنها را به عنوان هنر ایلخانی ثبت کرد، اما او می گوید به هر حال آنها برای باستان شناسان ارزش مطالعاتی دارد.

گروه، قرار است این تکه ها را جمع کنند و در کیسه ای پلاستیکی با نام و تاریخ حفاری مسجد ، مهر و موم کنند و یک بار دیگر زیر یکی از ستون های مسجد، دفن کنند برای گروه های باستان شناسی نسل های بعد که بخواهند خاکستر قرون کهن را پس بزنند، گذشته شهرشان را زنده کنند و از یافته های اجدادشان در مسجد دولاب با خبر شوند.

از مسجد که بیرون می آییم ، در گرگ و میش دم غروب، درکوچه های تو در توی محله دولاب ، قدم می زنم و آپارتمان های بلند، بی اصالت و بدشکلی را تماشا می کنم که وصله های ناجوری شده اند روی تن کهن ترین محله تهران و آینده ناگزیر خانه های قدیمی خشتی محل هستند؛ خانه های خشتی که معلوم نیست تا چند هفته ، چند ماه یا چند سال دیگر کلنگ می خورند و یادگارهای دورشان از تاریخ، زیر خروارها خاک مدفون می شود.

مریم یوشی زاده / خبرنگار جام جم آنلاین

نوشته مسجد دولاب چگونه معروف شد؟ اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

مسابقه رالی شترها با حضور صد شتر سوار در کویر مرنجاب برگزار می‌شود

$
0
0

رالی شترها

رالی شترها

مسابقه رالی شترها با حضور صد شتر سوار در کویر مرنجاب برگزار می‌شود.

منصور قلی‌زاده - مسئول اقامتگاه ستاره کویر - درباره این طرح به خبرنگار ایسنا گفت: این طرح پیشنهاد خود من بوده‌، فکر کردم که رالیِ همه‌چیز برگزار می‌شود‌، اما کمتر رالی شترسواری برگزار شده است. بنابراین ما تصمیم گرفتیم که این طرح را در کمپ خودمان که در نزدیکی مرنجاب است، برگزار کنیم؛ در واقع قرار است در این طرح که نوروز 94 برگزار می‌شود، 100 شتر سوار حضور داشته باشند.

او همچنین گفت: فدراسیون‌های ورزشی بخشی برای شترسواری ندارند‌، اما ما طرح خود را به فدراسیون کویرنوردی اعلام کردیم و قرار شد با همکاری آن‌ها این طرح برگزار شود. در این رالی 100 شتر سوار مسیر 20 کیلومتری کمپ ما تا کاروانسرای مرنجاب را طی می‌کنند. در واقع آنها از منطقه‌ی برنامه «خطب شکن»، شترسواری را شروع می‌کنند. «خطب‌شکن» تغییر شکل یافته‌ی واژه «حطب‌شکن» است. در قدیم به کجاوه شتر «حطب» می‌گفته‌اند و این مسیر آنقدر سخته بوده که در واقع با عبور از آن کجاوه شترها می‌شکسته است.

قلی‌زاده درباره چگونگی تامین شترهای این مسابقه هم گفت: منطقه تقی‌آباد که در کنار کویر مرنجاب است‌ و کمپ ما در آن قرار دارد، شترهای زیادی دارد و ما از شترهای همین منطقه برای رالی استفاده خواهیم کرد.

نوشته مسابقه رالی شترها با حضور صد شتر سوار در کویر مرنجاب برگزار می‌شود اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

یازده سال از اعلام خبر تبدیل غار 12 هزار ساله “هوتو”به موزه می‌گذرد و کارگران همچنان مشغول کارند!

$
0
0

غار

غار

یازده سال از اعلام خبر تبدیل غار 12 هزار ساله "هوتو" به موزه می‌گذرد و کارگران همچنان مشغول کارند!

به گزارش خبرنگار گردشگری ایسنا،‌ خردادماه سال 1383 بود که خبری در رسانه‌ها منتشر شد مبنی بر اینکه غار 12 هزار ساله "هوتو" با همکاری سازمان میراث فرهنگی مازندران و متخصصان فرانسوی در صورت تصویب طرح اولیه، به موزه تبدیل خواهد شد. اما با گذشت 11 سال و تغییر مدیران کل سازمان میراث فرهنگی استان مازندران، این طرح هنوز به سرانجام نرسیده است.

مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان مازندران از شیوه بهره‌برداری این مجموعه چندان راضی نیست، چراکه معتقد است بهره‌برداران این محوطه‌ی بسیار ارزشمند نتوانستند از این فرصت مناسب برای معرفی جاذبه‌های این غار به درستی استفاده کنند و با احداث سازه‌های سیمانی و غیراصولی، آسیب فراوانی به این بافت تاریخی زده‌اند.

به گفته وی، احداث ساختمان‌های بزرگ و تردد فراوان ماشین‌آلات سنگین، علاوه‌بر تغییر چهره این منطقه، غار "هوتو" و کمربندی را که زیر این بناها قرار دارند، با آسیب احتمالی مواجه کرده است.

مدیر غارهای استان مازندران در گفت‌وگو با خبرنگار گردشگری ایسنا، درباره این پروژه می‌گوید: قرار است این برنامه در دو فاز اجرا شود. فازی که در قسمت بالادست غار و حریم درجه 3 است و فاز دیگر تاسیسات گردشگری مرتبط با خدمات فرهنگی است، اما فاز یک به دلیل یک‌سری موضوعات مرتبط با غار و فضایی که با موزه مطابقت داشته باشد انجام نگرفته است؛ چون این فضا باید کاملا علمی و بر اساس استانداردها باشد و طرحی که سرمایه‌گذاران پروژه داده‌اند، هنوز گروه فنی سازمان میراث فرهنگی را متقاعد نکرده و همچنان در دست اقدام است تا شاید به نتیجه برسد.

«علی ماه‌فروزی» ادامه می‌دهد: فضایی که فروردین ماه امسال بهره‌برداری شده است، حدود 200 متر تا غار فاصله دارد و شامل خدمات مختلفی از جمله کافه و آلاچیق برای استراحت گردشگران است.

او همچنین درباره مخالفت مدیرکل سازمان میراث فرهنگی استان مازندران با بهره‌برداران این طرح گفت: مخالفت او مربوط به خدماتی است که بهره‌برداران طرح به غار موزه ارائه می‌دهند که باید مجددا نقشه‌ها مورد بازبینی قرار بگیرند.

این مسئول همچنین درباره غار "کمربند" که در فاصله چند متری غار "هوتو" قرار دارد، می‌افزاید: وضعیت آن هم مانند غار هوتو است و قرار است این اقدامات برای هر دو غار ایجاد شود که بخشی از آن هم به کمبود اعتبار برمی‌گردد که به اعتقاد من نیاز به 100 میلیون تومان اعتبار دارد.

«ماه‌فروزی» درباره روند جهانی شدن این غار می‌گوید، اینکه غار در فهرست ثبت جهانی قرار بگیرد نیازمند آن است تا یک‌سری ویژگی‌ها داشته باشد، بنابراین باید کاوش و بازنگری بیشتری صورت بگیرد تا قابلیت ثبت جهانی را داشته باشد.

شرکت تعاونی «سبزگستر هوتو» مسئول بهره‌برداری از این پروژه است. غارهای «هوتو» و «کمربند» در شرق مازندران در نزدیکی شهرستان بهشهر و در روستای تروجن (شهیدآباد) واقع شده است. این غار حدود سال‌های 1949 و 1951 میلادی توسط «پروفسور استانلی کوور»، استاد دانشگاه فیلادلفیا کشف و بررسی شده‌ است.

بقایایی از صنایع سنگی شامل ابزارهای خراشنده، پوست‌کنی، سوراخ‌کننده و فلزی که عموماً در شکار و تهیه پوشاک مورد استفاده قرار می‌گرفتند در این غار کشف شده و همچنین بقایای سه انسان شامل یک کودک و دو بزرگسال و بقایای حیواناتی از جمله غزال، گرگ، خرگوش، فک آبی و در دوران جدیدتر نوسنگی بقایای حیواناتی از جمله گوسفند و بز که در فصل‌های مختلف مورد شکار قرار می‌گرفتند در غار هوتو کمربند کشف شده است.

نوشته یازده سال از اعلام خبر تبدیل غار 12 هزار ساله “هوتو” به موزه می‌گذرد و کارگران همچنان مشغول کارند! اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

بسیار سفر باید تا پخته شود خامی

$
0
0

استانبول

استانبول

ماهنامه «خانه آرمانی» در جدیدترین شماره خود، گزارشی از شهر توریستی استانبول منتشر کرده است. نکته جالب توجه این گزارش، توجه به برنامه‌ها و جنبه‌های فرهنگی است که دولت ترکیه در این شهر اجرا کرده تا توریست‌ها علاوه بر تفریح و گشت و گذاری چندروزه در این شهر، با تاریخ عثمانی نیز آشنا شوند. مقایسه تصویر واقعی مردم ترکیه با آنچه در سریال‌های ماهواره‌ای ارائه می‌شود، گزارش و توصیف دقیقی از شهربازی VIALAND، توصیف نحوه برخورد مردم این شهر با توریست‌ها و ... بخش‌هایی از این گزارش است.

به گزارش ایسنا به نقل از «سینما پلاس»، این گزارش سفرنامه‌ای به قلم مهری توکلیان را در ادامه می‌خوانید:

«در هیچ سفری نه داخلی و نه خارجی اهل «تور» نیستم. نه از نوع منظم و از قبل برنامه‌ریزی‌شده‌اش، نه از نوع دقیقه آخری و ارزان‌قیمتش. دوست دارم با حضور در هر محیط تازه‌ای، با تکیه بر اطلاعاتی که از قبل فراهم کرده‌ام شخصا دست به کشف و شهود و یافتن مکان‌های تازه و دیدنی بزنم. ایده سفر به ترکیه از «سفر به شیراز» آغاز می‌شود؛ سفری که البته شکل نگرفت. وقتی فهمیدم هزینه هتل و هواپیما چیزی حدود 800 هزار تومان آب می‌خورد، در پاسخ به سؤال همسرم که گفت: «چه کاریه؟! خُب آدم با این پول می‌ره دوبی» پاسخ دادم: «این بار می‌ریم ترکیه»! با 300 هزار تومان پول اضافه‌تر حالا سوار بر هواپیمایی هستم که سه ساعت از برخاستن آن از فرودگاه امام خمینی (ره) گذشته و حالا مهماندارهایش پس از یک پذیرایی مفصل با سوسیس‌تخم مرغ از مسافران، روی صندلی‌های خود نشسته‌اند. چراغ‌های هواپیما به نشانه بستن کمربندها دوباره روشن شده است. زیر پایم دریایی سیاه‌رنگ را می‌بینم. هواپیما آرام‌آرام فاصله خود با زمین را کم می‌کند و خلبان خبر می‌دهد که تا دقایقی دیگر، پرنده غول‌پیکر آهنی را در فرودگاه آتاتورک بر زمین خواهد نشاند.

استانبول نزدیک است. برای لحظه‌ای یاد چهارراه استامبول تهران می‌افتم؛ با سفارت‌خانه‌های خبرساز و پرحاشیه آلمان، ترکیه و بریتانیا و دلارفروش‌ها و بوتیک‌هایی که می‌شود در آنها لباس‌هایی دل‌فریب و البته گران‌قیمت را پیدا کرد. چهارراهی که همیشه در آن بوی قهوه استشمام می‌شود اما این شهر توریستی در شمال غربی ترکیه واقع شده، با آن چهارراه معروف در تهران تفاوت فراوانی دارد. سومین شهر توریستی دنیا بعد از نیویورک و پاریس در چند قدمی ماست.

بسیار سفر باید

«بسیار سفر باید تا پخته شود خامی». سال‌ها با این تعبیر زندگی کرده‌ام و در پایان هر سفر تجربه‌های فراوان اندوخته‌ام. برای پخته شدن در تنور استانبول هم مدتی طولانی در فضای مجازی جست‌وجو کرده‌ام و هر آنچه یافته‌ام را داخل چند صفحه کاغذ ریخته‌ام و با خودم عهد کرده‌ام در پایان این سفر، من هم چند صفحه‌ای را به اطلاعات فارسی موجود در فضای مجازی اضافه کنم.

پس از نشستن هواپیما در فرودگاه و تحویل گرفتن چمدان کوچکمان، با پایین آمدن از یک پله برقی به ایستگاه مترو می‌رسیم که قرار است با یک بلیط چهار لیری، ما را به هتلمان برساند. ایستگاه مترو درست زیر فرودگاه قرار دارد. با راهنمایی یکی از نگهبان‌ها، بلیت‌هایی که شبیه ژتون است را تهیه می‌کنیم و سوار بر مترو به منطقه معروف «آکسارای» می‌رسیم؛ جایی که می‌گویند محل تجمع ایرانی‌هاست و هتل‌های فراوانی دارد اما بیش از همه به خاطر دسترسی به مترو و پایانه اتوبوس می‌تواند دلیل انتخاب شدن از سوی توریستی ایرانی باشد.

اولین مشکل خیلی زود پیش می‌آید. ترک‌ها که مردمی آرام و مهربان هستند و به شما به عنوان یک توریست در اتوبوس یا مترو زل نمی‌زنند، به ندرت زبان انگلیسی می‌دانند! کشوری که از چند سال قبل می‌خواهد به اتحادیه اروپا بپیوندد، اغلب مردمش زبانی جز ترکی نمی‌دانند. همسرم می‌گوید: «اینا مگه تو دبیرستان بهشون زبان انگلیسی یاد نمی‌دن؟!» خیلی زود، جمله‌های محدود و اندک ترکی که در طول دوران تحصیلم در دانشگاه، از همکلاسی‌های شهرستانی و آذری‌زبانم آموخته‌ام به کمکم می‌آید و با همان جمله‌ها کار ما راه می‌افتد.

هتل سه ستاره با امکانات 5 ستاره!

محل اقامتمان هتلی سه ستاره در منطقه «لالعلی» است؛ محله‌ای در نزدیکی آکسارای که دسترسی به خطوط مترو و تراموای برقی در آن به سادگی ممکن است. هتل، ساختمانی هشت طبقه است، با اتاق‌هایی ساده و البته بسیار تمیز که از یک اتاق و تخت‌خواب با سرویس بهداشتی کوچک تشکیل شده است. مساحت اتاق کمتر از 20 مترمربع است و برای توریستی که قصد ندارد پول زیادی بابت هتل بدهد و از طرفی بخش عمده‌ای از زمان خود را هم در خارج از هتل سپری می‌کند، انتخابی مناسب است.

«صبحانه مفصل» که در ایران صرفا در هتل‌های بالای 4 ستاره قابل دسترسی است، در این هتل کاملا معمولی وجود دارد. تخم مرغ، آش سبزی، سوسیس سرخ‌کرده، شش نوع قهوه و نسکافه، نوشیدنی سرد، کورن فلکس، نان و پنیر و کره و مربا و میوه تازه، می‌تواند توریست‌ها را برای یک پیاده‌روی طولانی اصطلاحا «بسازد»! رستوران در طبقه هشتم ساختمان است که چشم‌اندازی زیبا به سمت ساحل دارد. در بالکن، همزمان با صرف صبحانه، صدای مرغان دریایی شنیده می‌شود و اندک‌اندک سر و کله آنها نیز پیدا می‌شود؛ مرغان فرصت‌طلبی که منتظر یک لحظه غفلت مسافران هستند تا محتوای بشقاب آنها را بدزدند!

پرسه در اطراف هتل

محله «لالعلی» که به صورت «لاللی» هم نوشته می‌شود، پر از پاساژهایی است که شباهت فراوانی به خیابان جمهوری تهران دارند. بخش عمده‌ای از مغازه‌ها در اختیار فروشندگان روس است. مشتری اغلب مغازه‌ها نیز روس‌ها و عرب‌ها هستند. یک جورهایی عمده‌فروش‌هایی هستند که البته اجناس گران‌قیمتی را می‌فروشند. مغازه‌ها پر از اجناس چرمی است که برخی از آنها دست‌دوز و نفیس هستند. مانند کفش‌هایی که از 500 لیر به بالا - به قیمت لیر امروز حدود 800 هزار تومان - شروع می‌شود. برخی مغازه‌ها فقط با دلار معامله می‌کنند این منطقه جای مناسبی برای خرید ایرانی‌ها نیست. ایرانی‌ها عمدتا نیاز به خرید را از مناطقی مانند آکسارای، مرکز خرید فروم، مرکز خرید هیستوریا، مرتر و عمدتا فروشگاه‌های بزرگ انجام می‌دهند؛ فروشگاه‌هایی که گاه با تخفیف‌های 50 تا 70 درصدی، مسافران این شهر توریستی را غافلگیر می‌کنند. البته امکان خریدهای ارزان‌قیمت همیشه وجود دارد و مثلا در حاشیه خیابان‌ها و از ساعت خاصی از شب به بعد معمولا 9 شب به بعد می‌توان با 10 تا 20 لیر، خرید خوبی شامل کفش، شلوار جین، پلیور، سویی‌شرت و ... داشت.

پوشاک در ترکیه، ارزان و با کیفیت است؛ به‌خصوص مارک‌های خودشان. اساسا یکی از اصلی‌ترین مسافران این شهر، فروشندگانی هستند که در ایران کارشان «پوشاک» است و ترکیه مقصدی برای خریدهای آنها محسوب می‌شود. اقلام خریداری‌شده توسط این افراد اغلب به صورت قاچاق راهی ایران می‌شود. افرادی که از آنها با عنوان «باربر» نام برده می‌شود، زحمت حمل این اقلام به داخل ایران را در قبال پرداخت 32 هزار تومان بابت هر کیلو بار به عهده می‌گیرند. این رقم به صورت قانونی و از طریق گمرک کیلویی 70 هزار تومان است! باربر یا قاچاقچی محترم، تقریبا باعث صرفه‌جویی 50 درصدی می‌شود و جنس را در استانبول تحویل گرفته و در تهران تحویل می‌دهد! اینکه چطور و چگونه این کار را می‌کند؟! فعلا بماند تا بعد ...

استامبول و دیدنی‌هایش

در ایران فرمول مشخصی در زمینه معماری و بافت شهری وجود دارد. ابتدا درباره تخریب بافت‌های قدیمی هشدار داده می‌شود، سپس این بافت‌ها تخریب و ساختمان‌هایی نوساز و عمدتا زشت با نمایی از شیشه جایگزین آنها می‌شود و در ادامه، بافت‌های قدیمی در قالب رستوران‌های سنتی به شکلی زشت و غیر اصولی بازسازی می‌شود تا مخاطبان با صرف هزینه‌ای 100 هزار تومانی برای یک شام ساده، یاد تهران قدیم بیفتند. استانبول این‌گونه نیست و مانند اغلب شهرهای اروپایی، بافت قدیمی خود را حفظ کرده است. به همین دلیل است که با قدم زدن در هر نقطه‌ای از بخش‌های مرکزی شهر، احساس می‌کنیم داخل یک موزه در حال حرکت هستیم. ساختمان‌های قدیمی فراوانی هستند که امکان تخریب نیافته و در حال بازسازی‌اند. البته در بخش‌های مشخصی از شهر بافت مدرن شامل برج و مراکز خرید مدرن وجود دارد اما همگی در تناسب با معماری زیبای این شهر هستند. به همین دلیل است که حتی اگر شناختی از شهر نداشته باشید، صرفا با قدم در خیابان‌ها نیز احساس لذت می‌کنید. اما برای اغلب توریست‌ها، مکان‌هایی مانند میدان تقسیم یا تکسیم، خیابان استقلال، میدان سلطان احمد، مسجد سلطان احمد، کاخ توپکاپی، جزایر پرنس و بیوک آدا، برج گالاتا در انتهای خیابان استقلال و ... جزو مکان‌هایی است که حتما به آن سر می‌زنند.

مسجد سلطان احمد از دیدنی‌های مهم این شهر است. البته برای ورود به آن برخلاف دیگر مکان‌های موزه‌ای نیازی به پرداخت پول نیست اما خانم‌ها حتما باید روسری داشته باشند و آقایان هم صرفا با شلوار پوشیده و نه شلوارک امکان حضور در مسجد را دارند. جالب اینکه در مقابل مسجد، فردی ایستاده که شما را به حضور در مسجد و تماشای آن دعوت می‌کند و می‌گوید: این مسجدی است که اوباما هم به آن آمده است!

خیابان استقلال خیابانی زیبا و مهم است که در آن مغازه‌های لباس‌فروشی، رستوران، کلیسا، مسجد، مغازه‌های فروش سوغات فرهنگی و ... در ابعاد و اندازه‌های مختلف جلب توجه می‌کند و تراموایی از وسط خیابان رد می‌شود که به شدت وسوسه‌کننده است تا سوار آن شوید و به گذشته‌های دور سفر کنید! اغلب این مکان‌های توریستی هم با اتوبوس، مترو و تراموا قابل دسترسی است. کافی است نام مقصد خود را به نگهبان‌هایی که در خطوط حمل و نقل حضور دارند بگویید تا برای ادامه سفر، شما را راهنمایی کنند.

تجربه‌ای منحصر به فرد به نام VIALAND

جزو آن دسته توریست‌هایی نیستم که بخش عمده‌ای از زمان سفر را صرف پرسه زدن در مراکز خرید می‌کنند. سفر برای من راهی برای کشف ناشناخته‌ها و تجربه چیزهایی است که به طور معمول در داخل کشور امکان تجربه کردن آنها نیست. مثل همین شهر بازی VIALAND که یکی از اتفاق‌های منحصر به فرد موجود در ترکیه است. این مکان، یک شهر بازی وسیع و بزرگ است. در جایی دور از شهر واقع شده که با اتوبوس، حدود 45 دقیقه راه تا آن است. خطوط اتوبوس‌رانی خاصی شما را از هر نقطه از شهر به این مکان می‌رسانند. این مکان در سال‌های دور معدن ذغال سنگ بوده که در زمان حضور «رجب طیب اردوغان» نخست‌وزیر فعلی ترکیه در مقام شهردار این شهر، کار ساخت این شهر بازی و مرکز خرید در آن آغاز شده است. این مکان از دو بخش مجزا تشکیل شده است؛ بخش اول، مرکز خرید بسیار بزرگی است که انواع و اقسام برندها در آن وجود دارد و بخش دوم، یک شهر بازی است که تنها با پرداخت 70 لیر می‌توانید برای ساعاتی نامحدود از امکانات مختلف آن استفاده کنید. بخش عمده‌ای از امکانات شهر بازی به کودکان اختصاص دارد و اساسا برای آنها طراحی شده است. این شهربازی در سال 2013 افتتاح شده و به همین دلیل هنوز از سوی بسیاری از مسافران ایرانی کشف نشده است! دوری آن از مرکز شهر نیز دلیل دیگر عدم حضور ایرانی‌ها در آن است اما اینجا فقط یک شهر بازی ساده نیست بلکه جایی است که دولت ترکیه در آن به کمک چند وسیله بازی هیجان‌آور، پیشینه‌ تاریخی خود را به دیگران عرضه می‌کند؛ نکته‌ای که برای ما بسیار عبرت‌آموز و کاربردی است!

نکته جالب‌تر، بازی‌های مختلفی است که حتی معلولان نیز می‌توانند از آن استفاده کنند. از 27 امکان موجود در پارک، 13 بازی آن برای معلولان قابل استفاده است. یکی از مهم‌ترین و جذاب‌ترین این بازی‌ها «نَفَس‌کِش» است. در ترکی به صورت nefeskesen نوشته می‌شود. یک ترن هوایی است که با سوار شدن بر آن، با سرعتی بسیار زیاد در زاویه 90 درجه بالا رفته و دوباره پایین می‌آیید و چرخشی 360 درجه در آسمان را تجربه می‌کنید. اغلب علاقه‌مندان به این بازی در طول مسیر چند دقیقه‌ای، فقط جیغ می‌کشند. از این نوع بازی‌های هیجانی در پارک ویالند چند نمونه دیگر هم موجود است. AdeletKulesi بازی دیگری است که در آن سوار بر صندلی‌های هیدرولیکی، داخل برجی بلند، به بالا می‌روید و لحظاتی در آسمان معلق می‌شوید. استانبول زیر پای شماست اما ناگهان صندلی‌ها به داخل این برج سقوط می‌کند و دیوارهای سیاه رنگی که در اطراف شما وجود دارد، حسی از سقوط و مرگ را در شما تداعی می‌کند. بازی معروف رنجر نیز از دیگر بازی‌های 27 گانه این پارک است که می‌تواند مدت‌زمانی بیش از یک روز از وقت شما را به خود اختصاص دهد و عجیب‌تر اینکه تمامی این برنامه‌های تفریحی، با نکات تاریخی گره خورده است. در هر گوشه‌ای از این پارک، بخشی از تاریخ عثمانی به شما عرضه می‌شود. در فضایی دیگر، قایق‌هایی شبیه آنچه در غار علی‌صدر وجود دارد، شما را در مسیری عبور می‌دهد که در آن، با استفاده از عروسک‌هایی کاملا طبیعی، تاریخ عثمانی بازسازی می‌شود.

کشوری که فاقد منابع طبیعی مانند نفت و ذغال سنگ است و در طول تاریخ مردمش صرفا «بیزینس‌مَن»های خوبی بوده‌اند، با تکیه بر نقطه‌ای روشن و درخشان از فرهنگ خود، نَفَس‌کِش می‌طلبد. در استانبول هیچ بخشی از تاریخ انکار نمی‌شود و حتی دیواری قدیمی در ابعاد چند متر، به عنوان نشانه ای از تاریخ گذشته با دقت محافظت می‌شود. شاید این ویژگی بیش از هر چیز دیگری به رشد و توسعه این کشور کمک کرده باشد.

غذا و خوراکی در استانبول

در استانبول تنوع غذایی فراوانی وجود دارد و تقریبا همه غذاها خوشمزه است. با سه تا چهار لیر می‌توان ساندویچی ترکی خرید و یک وعده نهار یا شام را سپری کرد اما اگر علاقه‌مند به فست‌فود یا غذاهای رستورانی هستید، با هزینه‌ای 15 تا 20 لیر برای هر نفر، می‌توانید یک وعده غذایی مفصل بخورید. غذاها بسیار خوشمزه هستند و تا ساعت‌های طولانی شما را سیر نگه می‌دارند.

میوه در استانبول گران است. اغلب مردم میوه‌هایی مانند هندوانه، انار و ... را به صورت‌ تکه‌ای و دانه‌ای خریداری می‌کنند. میوه‌ای مانند خرمالو تقریبا هر دانه 2 لیر آب می‌خورد! چای و قهوه نیز با قیمت‌هایی متفاوت از 2 تا 4 لیرعرضه می‌شود. خوردن باقلوا یکی از تجربه‌های شیرین این سفر است. یک لیوان چای با چند تکه باقلوا حدود 10 لیر آب می‌خورد. «بلوط» و «ذرت» هم از دیگر خوراکی‌های خوشمزه استانبول است که در میادین و خیابان‌ها بسته به حجم و وزن آن به قیمت‌های مختلف عرضه می‌شود. قیمت 200 گرم بلوط 10 لیر است که خود می‌تواند یک وعده غذایی محسوب شود. در نهایت با مبلغی حدود 50 لیر در هر روز برای هر نفر می‌توان دو وعده غذایی بسیار مفصل خورد.

حمل و نقل در استانبول

در استانبول هزینه تاکسی بسیار گران است. اتوبوس، مترو و تراموا شما را به نقاط مختلف شهر می‌رساند. باجه‌های روزنامه‌فروشی بلیط هم می‌فروشند و برای تهیه ژتون تراموا و مترو هم می‌توانید در ایستگاه‌های مختلف از طریق دستگاه، خرید مورد نیاز خود را انجام دهید. بهتر است برای خرید ژتون از دستگاه، از پول خرد استفاده کنید. گاهی دستگاه، باقیمانده پول‌های درشت مانند 20 لیر را به صورت کامل پرداخت نمی‌کند. در چنین مواقعی ممکن است نگهبان ایستگاه به شما اجازه دهد که بدون دادن ژتون و در عوض پولی که به شما پرداخت نشده، سوار قطار شهری یا مترو شوید.

از استانبول چه چیزی در ذهن می‌ماند؟

بسیاری از ایرانی‌ها طبق آنچه در قالب فیلم‌ها و سریال‌های ترکیه ای دیده‌اند، تصور می‌کنند که اغلب مردم ترکیه فاقد قید و بندهای اخلاقی هستند! آنچه در مدت زمانی حدودا 5 روزه در این شهر مشاهده کردم، با آنچه پیش از این در شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی‌زبان مشاهده کردم تفاوت زیادی داشت.

در استانبول پوشش زنان در سه سطح دسته‌بندی می‌شود:

دسته اول، زنانی هستند که پوششی شبیه روسری بلند با دامن بلند مشکی استفاده می‌کنند که تعدادشان بسیار اندک است. حجاب آنها بسیار کامل است.

دسته دوم، زنانی هستند که از شلوار جین، چکمه و بالاپوش کت یا مانتو استفاده می‌کنند.

دسته سوم، زنانی هستند که با لباس‌های عادی خود، روسری استفاده می‌کنند.

ترکیب جمعیتی دسته دوم و سوم تقریبا یکسان است اما نکته جالب درباره دسته سوم که زنانی باحجاب محسوب می‌شوند، این است که حتی یک تار موی آنها نیز پیدا نیست! نمی‌خواهم اغراق کنم اما در طول مدت حضورم هیچ زنی را ندیدم که مثلا روسری‌اش تا فرق سر عقب رفته باشد!

در شرایطی که محصولات دیگر بین 30 تا 50 درصد شامل تخفیف‌های موقتی آف می‌شود، لباس کودک تا 70 درصد تخفیف می‌خورد. آیا این مسئله می‌تواند نشانه‌ای از توجه این کشور به اهمیت فرزندآوری باشد؟!

اغلب ایرانی‌ها در این شهر با عرب‌ها اشتباه گرفته می‌شوند. چون عرب‌ها وضعیت مالی خوبی دارند، این شباهت گاهی باعث احترام فراوان می‌شود!

«علاقه به وطن» ویژگی مهم مردم این کشور است. در تمامی ساختمان‌ها پرچم ترکیه آویزان است و در خیابان‌ها یکی از اقلامی که از سوی دست‌فروش‌ها عرضه می‌شود، پرچم ترکیه است.

شهر، حال و هوایی کاملا شاداب و زنده دارد. مساجد فراوانی در شهر هست که اقدام به برگزاری نماز جماعت می‌کنند و البته استقبال نسبتا خوبی هم از این مساجد می‌شود.

در برخی نقاط شهر گداهایی به سراغ شما می‌آیند و بسته به نوع واکنش شما، مسیری طولانی را با شما همراه می‌شوند تا پولی از شما بگیرند که با بی‌توجهی شما، از مزاحمت آنها خلاص خواهید شد.

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این شهر و مردمش، توجه به نظافت و تمیز بودن فضاست. نه در مترو و نه در مراکز خرید و حتی اتوبوس‌ها، بوی آزاردهنده‌ای به مشام نمی‌رسد. حتی در بازار ماهی‌فروش‌ها نیز نظافت عجیبی حاکم است!»

نوشته بسیار سفر باید تا پخته شود خامی اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

مرمت و آماده‌سازی باغ گلشن برای ثبت در فهرست جهانی

$
0
0

باغ گلشن

باغ گلشن

مدیر پایگاه باغ‌های تاریخی خراسان‌جنوبی از اختصاص شش میلیارد ریال اعتبار برای باغ گلشن خبر داد.

 به گزارش مهر، محمدعلی جنتی فر افزود: در جریان پرونده ثبت جهانی باغهای ایرانی، باغ گلشن جزو پرونده های اصلی بود که به دلایلی از ثبت در فهرست جهانی باز ماند، ولی راهکار آن همچنان وجود دارد، پس امیدواریم بتوانیم با برخی اقدامات این باغ را برای ثبت در فهرست جهانی آماده کنیم.

وی گفت: در گمانه زنی هایی که برای مرمت باغ گلشن در چند ماه اخیر انجام شد به نظر می آید قدمت این باغ به قبل از دوره افشاریه برمی گردد که این نیازمند مطالعات بیشتر و دقیق تر است.

وی با اشاره به این که کار مرمت این باغ از اواخر خرداد شروع شده است، افزود: سعی بر این است تا الحاقات اضافی و مرمت نادرستی که در این بخشها به کار رفته از بین برود و پاکسازی نهایی انجام شود که هم اکنون مرحله نهایی مرمت بخش هایی از این باغ درحال انجام است.

مدیر پایگاه باغ های تاریخی خراسان جنوبی درباره ثبت دیگر باغ های استان نیز گفت: مشکلات آنها کماکان ادامه دارد، ولی امکان ثبت شدن باغ گلشن بیشتر از باغ های دیگر استان است.

وی به شیوه باغ آرایی باغ گلشن اشاره کرد و گفت: وقتی به شیوه باغ آرایی و نحوه ساخت این باغ نگاه می کنیم می توانیم بگوییم در کشور نمونه دیگری مشابه باغ گلشن نداریم و خود این باغ به تنهایی می تواند در فهرست جهانی ثبت شود.

وی درخصوص معیارهای ثبت جهانی باغ تاریخی تصریح کرد: ۱۰ معیار برای ثبت جهانی وجود دارد که در راهنمای کنوانسیون فهرست ثبت جهانی این موارد ذکر شده و هر باغی باید دارای این شرایط باشد.

وی ادامه داد: باغ گلشن طبس بر اساس مطالعاتی که انجام دادیم چهار معیار از ده معیار را داراست و اگر نواقص برطرف شود بدون هیچ حرفی این باغ در فهرست جهانی ثبت می شود که این با همکاری دقیق و کامل مسئولان شهری و استانی امکان پذیر است، امیدواریم با مدیریت درست بتوانیم این باغ را ثبت جهانی کنیم.

وی با بیان این که یکی از آن معیارها نبوغ بشری است که در این باغ کاملا به چشم می خورد، افزود: انتقال آب از چشمه های روستای خرو و هدایت آن به باغ و کنترل آب با توجه به میزان و فشار آن کار سختی است که نیاز به مهندسی بسیار پیچیده ای دارد که این مهندسی بخوبی در باغ گلشن انجام شده است.

جنتی فر درباره اعتبارات این باغ گفت: از محل اعتبارات ملی تاکنون حدود ۹۰ میلیون تومان در باغ گلشن هزینه شده است، همچنین در سال جاری حدود ۳۷۰ میلیون تومان از محل اعتبارات استانی برای این باغ تخصیص پیدا کرده است.

وی با بیان این که ۱۵۰ میلیون تومان هم از محل اعتبارات ملی برای باغ گلشن مصوب شده که تا اواخر دی ماه تخصیص خواهد یافت، گفت: برای اولین بار در یک باغ ایرانی حدود ۶۰۰ میلیون تومان هزینه می شود تا ما بتوانیم این باغ را به مرحله خوبی از مرمت و احیا برسانیم و مقدمات اولیه را تا سال ۱۳۹۴برای ثبت در فهرست جهانی مهیا کنیم.

رسول بهبهانی، مدیر میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری طبس نیز گفت: باغ گلشن طبس به شماره ۱۳۱۰ به سال ۱۳۵۵ هجری شمسی در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسید.

وی افزود: این باغ به دست میرحسن خان حاکم طبس ساخته شد در سال ۱۲۱۸ قمری وقفنامه ای در این خصوص تهیه شد و این باغ و املاک زیادی که در دست میرحسن خان بود وقف اولادی و وقف امور خیریه شد.

وی افزود: دراین باغ آب دایمی جریان دارد که از قسمت بالادست باغ به صورت مساوی به دو بخش باغ تقسیم می شود و در پیشخوان باغ در حوضچه ای به نام ریمو آب آرام می گیرد و باز به صورت مساوی دو طرف شهر را باغات و مزارعش را مشروب می کند.

نوشته مرمت و آماده‌سازی باغ گلشن برای ثبت در فهرست جهانی اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


جلیقه مظفرالدین شاه

$
0
0

جلیقه مظفرالدین شاه

جلیقه مظفرالدین شاه

جلیقه مظفرالدین شاه که بیش از ۱۲۰ سال قبل به افتخار سفر شاه قاجار به پاریس، دوخته و به وی اهدا شده بود، در موزه مجلس برای عموم مردم به نمایش گذاشته شده است.

علی ططری مدیر مرکز اسناد کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر، از تحویل جلیقه مظفرالدین شاه به موزه مجلس خبر داد و گفت: این جلیقه در حال حاضر در محفظه‌ای مخصوص در ساختمان مشروطه (ساختمان قدیم مجلس) همه روزه بجز ایام تعطیل از ساعت 9 صبح تا 2 بعد از ظهر، آماده بازدید عموم مردم و علاقه‌مندان به مسائل تاریخی است.

وی با اعلام جزئیات بیشتری از نحوه تهیه جلیقه مظفرالدین شاه از مجموعه‌داری که البته نام او را اعلام نکرد، یادآور شد: ما این جلیقه را از یک مجموعه‌دار بنام از داخل کشور تهیه کردیم. ما قبلاً هم از این مجموعه‌دار، اسنادی خریداری کرده بودیم و قرار بود 4 سال پیش این جلیقه را تهیه کنیم که البته روی قیمت آن به توافق نرسیدیم. بعد از مدتی که ایشان کسالت پیدا کرد، دوباره جلیقه را برای ما آورد و علیرغم اینکه چند مشتری دیگر هم داشت، ولی خیلی مقید بود که حتماً در مجموعه مجلس نگهداری شود و این بار توافق کردیم و جلیقه را از او گرفتیم.

مدیر مرکز اسناد کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس تاکید کرد: مظفرالدین شاه این جلیقه را همان زمانی که در سفر پاریس به او اهدا کرده بودند، به ایران آورده بود ولی از آنجا که شاه قاجار، آدم فربهی بوده، سایز این لباس برای او، کوچک بوده و لذا از آن استفاده نمی‌کرد. شاید بتوان گفت اندازه این جلیقه کوچکتر از «ایکس لارج» است.

ططری ضمن تاکید بر اینکه کارشناسان ما تائید کرده‌اند که این جلیقه متعلق به مظفرالدین شاه است و در این زمینه هیچ شک و شبهه‌ای وجود ندارد، در عین حال گفت: البته برای ما همچنان این ابهام وجود دارد که چگونه این جلیقه از دربار مظفرالدین شاه خارج شده و دقیقاً توسط کدام یک از اعضای خاندان او وارد بازار شده و به دست یک مجموعه‌دار رسیده است. این مجموعه‌دار حدود 80 سال سن دارد و ما جدا از نظرات کارشناسان خودمان، از مستند بودن اظهارات ایشان هم که می‌گویند جلیقه را از یکی از شاهزادگان دربار قاجار گرفته، مطئمن هستیم؛ کما اینکه قبلاً هم لباس‌های تشریفاتِ برخی وزرای دوره پهلوی اول و دوم را برای فروش آورده بود.

وی ادامه داد: ما از اینکه این جلیقه در فرانسه دوخته شده، مطمئن هستیم، اسم مظفرالدین شاه هم روی آن زده شده است و تقریباً هم سالم مانده و مشخص است که اصلاً بر تنِ مظفرالدین شاه نرفته است. کارشناسان ما صحت و قدیمی بودن این جلیقه را هم تائید کرده‌اند فقط (جلیقه) از وسط یعنی تقریباً روی شکم که چارتا شده، کمی شکسته است. ما فعلاً و تا زمانی که فرصت کافی برای مرمت داشته باشیم، این جلیقه را برای بازدید در موزه گذاشته‌ایم .

نوشته جلیقه مظفرالدین شاه اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

پیرمرد توی نقاشی از در دروازه دولاب به آرامی صدها سال می‌گذرد و پشت سرش دروازه فرو می‌ریزد

$
0
0

تهران

تهران

پیرمرد با کمر خمیده پشتش را کرده به ما و دارد از دروازه‌گلی با طاق نصرتی بلند و کتیبه‌های پر از شعر و گل و بوته می‌گذرد، پشت سرش تا چشم کار می‌کند بیابان است و جلوی آن آبادی با خانه‌های بزرگ حیاط‌دار و درخت‌های سرو و چنار و کوچه‌هایی که تنها عابر دائمی آن جوی روان آب است و ساکنان شلوغش گنجشک‌های سینه‌‌سفید و تپلی. پیرمرد توی نقاشی از در دروازه دولاب به آرامی صدها سال می‌گذرد و پشت سرش دروازه فرو می‌ریزد.

 آخرین مدل موتورهای هوندا، آپاچی، پالس و پولسار پشت ویترین فروشگاه های بزرگ ژست سرعت گرفته و دل از جوانک های عشق موتور برده است. آقا اینجا کجاست؟ ـ دروازه دولاب. پس دروازه اش کو؟ ـ نمی دانم. ـ والله خراب شده ـ ما که هیچ وقت دروازه ای ندیدیم، ـ ما خیلی بچه که بودیم دروازه خراب شد و... .

میدان شهدا را به سمت خیابان 17 شهریور که پایین بیایی، تابلوی قدیمی سفید که با دود اگزوزهای ماشین سیاه قلم شده، به تو می گوید که به دروازه دولاب طهران خوش آمدی؛ دروازه ای که شاه طهماسب صفوی برای ورود به دیار بزرگ و مهم ری ساخته و برج و بارویش را به سبک معماری همان دوره شمایل داده و آغا محمدخان قاجار آن را مرمت و بازسازی کرده بود و اما امروز به مبارکی قدوم پرسرعت تکنولوژی و شهرنشینی اثری از آن نیست. از در دروازه خیالی که عبور کردی، به پل ری می رسی و محله دولاب؛ محله ای که طبق اسناد تاریخی به جا مانده 1200 سال قدمت دارد.

قدیر افروند، سرپرست گروه باستان شناسی محله دولاب تهران که بتازگی کاوش های خود را در این منطقه آغاز کرده اند و اکنون در کوچه پس کوچه هایش خانه های تاریخی را شناسایی می کنند، درباره محله دولاب می گوید: منابع تاریخی در قرن سوم و چهارم به ما نشان می دهد که این منطقه اهمیت بالایی دارد و ده دولاب نسبت به دیگر ده ها ازجمله طهران، دوریه (طرشت فعلی)، مهران و ده تجرش (تجریش فعلی) بسیار مهم بوده است.

افروند برای شاهد صحبت های خود به تاریخ طبری استناد کرده و می گوید: «محمد بن جریر طبری» مولف تاریخ طبری در مقدمه تفسیرش آورده زمانی که در ری تحصیل می کرده باید از کلاس درس استادش محمد بن احمد بن حماد بن سعید دولابی طهرانی در دولاب دوان دوان به کلاس درس استادش در ری می رفته و این امر نشان می دهد دولاب تنها یک ده ساده نبوده است.

دولاب ترکیب دو واژه دلو به معنای ظرف آبکشی و آب است که نشان از آبادانی این دیار از عهد دور دارد. این محله که در جنوب شرقی تهران واقع شده هنوز هم دارای قنات های فراوانی است که در کاوش اخیر، باستان شناسان به یکی از آنها برخورده اند.

گرچه دیگر از دروازه خبری نیست و درخت های چنار و سرو همــیشه سبز جای خودشان را به آپارتمان های بدقواره سنگی و سیمانی داده اند و کل اراضی صیفی کاری و گلکاری منطقه به دو بزرگراه امام علی و شهید محلاتی تبدیل شده، اما باز هم می شود نشانه هایی از هویت تهران به اصطلاح قدیم را در کوچه پس کوچه های دولاب پیدا کرد.

ابتدای محله دولاب مزار 40 تن از یاران امام رضاست که تا چندین سده قبرستان اهالی دولاب هم بوده، ولی این روزها فقط مزار پنج شهید گمنام در این بقعه کوچک و سرسبز است که جای دنجی برای خلوت کردن اهالی محل شده و البته یک محور تجمع دولابی ها برای عزاداری امام حسین در روزهای عاشورا و تاسوعا.

در بقعه چهل تن از هر عابری که بپرسی تکیه چال کجاست دستش را مانند یک خط کش صاف بلند می کند و انتهای خیابان شهید رحمتی را به تو نشان می دهد، تکیه ای که در سراشیبی چاله ای بزرگ قرار دارد و نخل کوچک سبزپوشی همچون سید پیر مریدی در انتهای تکیه ایستاده و به عزاداران سلام گرمی می کند.

تکیه چال همیشه بوی روضه می دهد، بوی آش نـذری که با آتش زغال جا افتاده و چای در استکان های کمر باریک ناصرالدین شاهی با آن سبیل همایونی. پا روی هر موزائیک تکیه که بگذاری صدای یک مداح قدیمی دولابی طهرانی بلند می شود و تا سقف بلند تکیه اوج می گیرد.

در طرف دیگر کوچه، مسجد جامع دولاب که حالا گرد کهنسالی سر و رویش را حسابی سفید کرده، باوقار و سنگین روبه روی تکیه چال نشسته و زل زده به عابران پیاده ای که هرروز بی توجه به او دنبال یک لقمه نان هستند و دریغ از نگاهی یا سرسوزن ذوقی، دریغ از این که همین دو ماه پیش در آن یک سازه خشتی، سفال لعاب یک رنگ، زرین فام، صدها تکه سفال و چندین سکه از دوره سلجوقی پیدا شده و چند روز بعد دوباره باستان شناسان در آن دو تنور، یک اجاق و یک آب انبار از عهد صفوی و قاجاری کشف کرده اند و این اکتشاف ها هنوز ادامه دارد.

از حسینیه 150 ساله عسگری، حسینیه 200 ساله انصار الحسین دولاب میانی که در فاصله کمی از هم در کوچه پس کوچه های درختی خوش نشسته اند، بگذریم به زورخانه ای می رسیم که هنوز هم صدای زنگ مرشد یا علی پهلوان های داخل گود که پی در پی میل می زنند و سینه به کف گودی می چسبانند به گوش می رسد، ای خوشا در زورخانه پاس حرمت داشتن / موزه کبر و ریا بیرون در بگذاشتن / کسوت همت فرو بستن زخود بی خود شدن / خویش را در پیشگاه پوریا بنگاشتن / از نوای ضرب مرشد روح را صیقل زدن / بذر ایثار و فتوت در دل و جان کاشتن / با ادب در حلقه گود مقدس بر شدن / سنگ و میل و تخته را با حرمتی برداشتن.

انتهای خیابان زورخانه به کوچه ای می رسد که خانه بزرگمرد بی بدیلی است که گرد پایش سرمه شده بر سنگفرش های کوچه پس کوچه ها و خیابان های اطراف، آقا محمد اسماعیل دولابی عارف بزرگ طهرانی که معجزه کلامش در سادگی سخنانش بود و نگاهی که با لبخندهای پرمحبت گرهی دیرینه داشت، صدای پیرمرد که در حیاط نقلی خانه اش وضو گرفته و راهی مسجد است، هنوز هم در کوچه های دولاب آرام و متین می پیچد: تا می گویم شما آدم خوبی هستید، شما می گویید خوبی از خودتان است و خودتان خوبید. خدا هم همین طور است. تا به خدا می گویید خدایا تو غفاری، تو ستاری، تو رحمانی و... خدا می فرماید خودت غفاری، خودت ستاری، خودت رحمانی و... کار محبت همین است.

فهیمه سادات طباطبایی / چمدان (ضمیمه آخر هفته روزنامه جام جم)

نوشته پیرمرد توی نقاشی از در دروازه دولاب به آرامی صدها سال می‌گذرد و پشت سرش دروازه فرو می‌ریزد اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

یکی از بزرگترین محوطه های تاریخی کشور و نگین درخشان معماری صفوی

$
0
0

بلاد شاپور

بلاد شاپور

اثر تاریخی «بلاد شاپور» که در شهرستان کهگیلویه یکی از بزرگترین محوطه های تاریخی کشور و نگین درخشان معماری صفوی در جنوب غرب ایران است، در آستانه ثبت در فهرست جهانی قرار دارد.

 بافت تاریخی شهر دهدشت مهمترین و کهن ترین اثر تاریخی شهرستان کهگیلویه است که گنجینه ای از معماری اسلامی دوران صفویه به شمار می رود.

این بافت که بر اساس دست نوشته های تاریخی به دستور اردشیر بابکان و به یاد فرزندش «شاپور»، «بلاد شاپور» نام گرفت، در ضلع جنوبی شهر کنونی دهدشت به وسعت 50 الی 60 هکتار قرار گرفته است.

بلاد شاپور در تاریخ دور و دراز خود حوادث تلخ و شیرین بسیاری را پشت سر گذاشته است، این خطه از سرزمین ایران برای دهدشتی ها سرشار از تاریخ و تجربه است و هر گوشه آن می تواند یادآور داستان هایی باشد که این سیمای کامل و البته ضربه دیده، تداعی می کند.

 

از این رو، بر خلاف شهرسازی های یکنواخت و به عبارتی بی هویت که هیچ جلوه شاخصی را نمی توان در آنها دید و با وجود مشکلاتی که کالبد این بافت دارد، رها کردن آن و روی آوردن به نقاط جدید باعث از بین رفتن هویت این شهر شده است.

اما این روزها زمزمه هایی درباره ثبت جهانی این اثر ارزشمند تاریخی در میان مسئولان به گوش می رسد، زمزمه هایی خوشایند که نوید روزهای خوبی برای تاریخ کهگیلویه می دهد و نشانه هایی از دمیدن بارقه های امید بر کالبد زخم خورده تاریخ کهگیلویه را نمایان می سازد.

اولین اثر تاریخی که در استان کهگیلویه و بویراحمد ثبت جهانی می شود

رییس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه در این رابطه گفت: بافت تاریخی شهر دهدشت متعلق به دوران صفویه است که با شماره 1689 در 27 مرداد سال 1364 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

سیاوش زمان با بیان اینکه این بافت دارای مجموعه بناهایی مانند مساجد، حمام، کاروانسرا، زیارتگاه و گورستان در مجاورت هر یک از دروازه های شرقی و غربی آن است، افزود: متأسفانه در چند سال اخیر به علت هجوم ساخت و سازهای جدید و استفاده از مصالح این بافت در این ساخت و سازها تنها حدود 34 هکتار آن باقی مانده است.

 

وی از بافت تاریخی دهدشت به عنوان یکی از بزرگترین بافت های جنوب کشور نام برد که تمام گونه های معماری اسلامی را از ادوار مختلف در خود جای داده است.

زمان گفت: با توجه به اینکه این بافت اولین و تنهاترین پایگاه فرهنگی استان کهگیلویه و بویراحمد است جا داشت که به عنوان اثر جهانی به ثبت برسد که این امر توسط مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در حال پیگیری است.

وی با تأکید بر اینکه مراحل اولیه ثبت جهانی بافت تاریخی دهدشت انجام گرفته است، اظهار امیدواری کرد: با توجه به پیگیری های مسئولان در آینده نزدیک شاهد ثبت جهانی این اثر ارزشمند باشیم.

رییس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان کهگیلویه اظهار داشت: این بافت اولین اثر تاریخی است که در استان کهگیلویه و بویراحمد ثبت جهانی می شود.

ثبت جهانی بلادشاپور تأثیر ویژه ای بر اقتصاد شهر دهدشت خواهد گذاشت

زمان گفت: بافت تاریخی دهدشت دارای تمام مؤلفه های معماری شامل عبادت، سکونت، زیارت، تجارت، حکومت و نظافت است.

 

وی افزود: در صورتی که این بافت به ثبت جهانی برسد با مشارکت سازمان ملل اعتبارات ویژه ای برای مرمت و ساماندهی آن در نظر گرفته می شود.

رییس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان کهگیلویه گفت: با ثبت جهانی بافت تاریخی دهدشت، این اثر ارزشمند به همه مردم دنیا معرفی می شود که تأثیر ویژه ای بر اقتصاد شهر دهدشت خواهد گذاشت.

 

شهر تاریخی «بلاد شاپور» همچنین به دلیل وجود بارگاه هفت امامزاده در آن، به شهر «هفت گنبد» نیز مشهور است.

بافت تاریخی دهدشت با حداقل دو کاروانسرا و یک مسجد جامع، چهار حمام، دو حوزه علمیه و ارگ و حدود هفت بارگاه متبرکه و بازار زیبای آن، نشان از وجود حاکمان مدبر و توانا و عالمان فرهیخته است که از مفاخر این شهرستان بودند؛ مثل «محمد زمان خان» و «سید محمد»، معروف به «شیخ الاسلام کوه گیلویه ای» و همچنین «سید ابراهیم» (امامزاده ابراهیم).

 

امامزاده جابر، امامزاده سلطان مهدی، امامزاده بی بی عصمت، امامزاده معصوم، امامزاده جعفر (پیرغازی)، حمام کهیار، حمام ضلع شرقی، حمام مسجد جامع (حمام محمد)، کاروانسرا، بازار امامزاده جابر، مسجد جامع، ارگ محمد خانی، مسجد مورک، قبر خضر نبی، برج دیدبانی، زائرسرای امامزاده معصوم، تجارتخانه، سه دختران، آب انبار و تعدادی از منازل مسکونی موجود در بافت از جمله بناهایی هستند که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده اند.

حمام کاروانسرا (کهیار) عروس بناهای شهر هفت گنبد

حمام کهیار در ضلع غربی بافت تاریخی به فاصله 40 متری از کاروانسرا قرار دارد. دارای دو بخش سربینه و گرمخانه همراه با سردرب، چاه آب و تون حمام است که بوسیله راهروهای پیچ دار به همدیگر راه دارند. در چهارگوشه صحن مرکزی و نیم گنبد آن رسم بندیهای هندسی متقارنی وجود دارد که پلان چهار گوش را به گنبد تبدیل کرده است و در شهر هفت گنبد می توان گفت حمام کاروانسرا عروس بناهای آن است.

 

آب انبار

این بنا در ضلع شرقی شهر هفت گنبد و در دامنه آبریز مشرف بر شهر به فاصله 120 متری از ارگ تاریخی دهدشت بنا شده که دارای چهار حوضچه پلکانی بوده که کف هر حوضچه نسبت به حوض قبل از خود برجسته تر است.

پلان آن به شکل مستطیلی با مصالحی از گچ، سنگ و ساروج خاکستری که خاص زیرساخت های آبی شهر هفت گنبد است. این بنا مهمترین آب انباریست که در دوره صفویه جهت آب آشامیدنی ارگ ایجاد شده است.

کاروانسرایی به جا مانده از عصر طلایی صفویه

در ضلع غربی بافت تاریخی دهدشت کاروانسرایی از عصر طلایی صفویه وجود دارد، این بنا دارای 37 حجره و 30 ایوان در جلوی حجره ها بوده که دور تا دور حیاط بنا شده اند.

چهار ایوان بزرگ در چهار گوشه آن به شکل متقارن وجود دارد که هر ایوان به سه یا چهار حجره راه دارد. این کاروانسرا محل بیتوته بازرگانان آن روزگار بوده است.

 

مسجد جامع و مسجد مورک

مسجد جامع کهن ترین مسجدی است که در ضلع شرقی بافت قدیم دهدشت و بین دو محور اصلی شهر (بازرا و معبر شمالی) قرار دارد.

به نظر می رسد که این مسجد از اولین مساجد شهر تاریخی هفت گنبد است که قدمت آن احتمالا قبل از دوره صفویه است.

مسجد مورک نیز در ابتدای خیابان ابوذر غفاری و ضلع غربی بافت تاریخی دهدشت قرار دارد که در اوایل دوره صفویه بنا گردیده و شبستانش اقتباسی از مساجد اولیه دوره اسلامی در منطقه جنوب کشور است.

بازار

مجموعه بازار شهر هفت گنبد دهدشت از کاروانسرا تا ارگ تاریخی به طول یک کیلومتر امتداد داشته که دو بخش شرقی و غربی شهر را به همدیگر وصل می کر.

این بازار یکی از شاهرگ​های مهم است که تمامی معابر اصلی به آن راه داشته و بیشتر بناهای عام المنفعه از جمله کاروانسرا، حمام ها، امامزاده ها، مدرسه ها و بناهای مسکونی و تجارتی در مسیر آن تأسیس شده اند.

 

با توجه به موقعیت استراتژیکی شهر دهدشت در آن زمان، این بازار یکی از بازارهای فعال و مهم در منطقه جنوب و جنوب غربی کشور بوده که با کشورهای حوزه خلیج فارس و هند و چین ارتباط داشته است.

امامزاده پیرغازی

در محله رواق از بافت تاریخی دهدشت، بنای امامزاده پیرغازی بصورت تک بنایی باقی مانده است، این بنا قابل مقایسه با گنبد دانیال شوش و امامزاده عبدالله شوشتر و امامزاده محمود سر تنگ پیرزال دهدشت است و احتمالا متعلق به دوره سلجوقی است.

امامزاده معصوم

بقعه امامزاده معصوم در جنوب بافت و به فاصله یکصد متری جنوب مسجد جامع و در غرب حمام ضلع شرقی بافت قرار دارد.

پوشش گنبدی امامزاده بخاطر حجم وارتفاع آن از نقاط مختلف بافت پیدا است و بعنوان شاخص و نقطه عطفی در بافت قدیم است، این بنا یکی از بناهای بجا مانده از دوره ایلخانیان و دارای قبری منسوب به امامزاده معصوم است.

 

امامزاده جابر انصاری

این امامزاده در میان بافت قدیم دهدشت و متصل به شهر جدید است. این مکان به عنوان یک امامزاده مورد توجه مردم منطقه بوده است. سردر شبستان آن از سنگهای مارپیچ تشکیل شده که دور تا دور آن کتیبه ای وجود دارد که آیاتی از قرآن و شعر و تاریخ کتیبه از بنا قید شده است.

امامزاده سلطان مهدی

این امامزاده در درون بافت جدید شهر دهدشت واقع شده که یکی از عبادتگاه های مورد توجه مردم است این ساختمان نیز مانند اکثر بناهای بافت دهدشت متعلق به دوره صفویه است.

ثبت جهانی بلاد شاپور می تواند باعث رونق صنعت توریسم در شهرستان کهگیلویه و به تبع آن زمینه ساز رشد و توسعه اقتصادی این خطه و پلی برای عبور از محرومیت ها شود.

نوشته یکی از بزرگترین محوطه های تاریخی کشور و نگین درخشان معماری صفوی اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

ژاپن، در چند قرن گذشته، همواره سرزمین رویایی ایرانیان بوده است

$
0
0

ژاپن

ژاپن

ژاپن، در چند قرن گذشته، همواره سرزمین رویایی ایرانیان بوده است. نشان به آن نشان که در دهه‌های 60 و 70 مهاجران ایرانی بسیاری به ژاپن می‌رفتند و حتی بعدها برخی چهره‌های سیاسی صحبت از الگوی ژاپن اسلامی برای پیشرفت کشور کردند. با این وصف، جالب است ببینیم این کشور شرق آسیایی که روز ملی‌اش همانند ایران، بیست و دوم بهمن است چه چیزهایی دارد که می‌تواند برای یک گردشگر ایرانی جالب باشد؟

 . بدون شک پیشرفت صنعتی، نخستین چیزی است که یک ایرانی را در این سفرها به خود جذب خواهد کرد. از ترن های سریع السیر گرفته تا ساعت های مچی؛ البته باید در نظر داشته باشید که دیگر از آن اقتدار سابق ژاپن در وسایل صوتی و تصویری خبری نیست (چون این قبیل کارخانه ها اکثرا به چین رفته است) و نیز ممکن است غلظت صنعتی شدن دلتان را بزند. مخصوصا اگر مجبور باشید که شبی را در یکی از هتل های کپسولی به سر ببرید؛ هتل هایی که در مساحت کوچک یک در دو متر، فقط جایی برای خوابیدن است. با این حال به نظر می رسد که درس هایی هم از این پیشرفت ژاپنی ها برای ما وجود دارد. مسافران ایرانی که به این کشور می روند از نظم و سختکوشی به عنوان دو صفت نیکوی ژاپنی ها یاد کرده اند. (البته مهمان نوازی و ادب این مردم هم مثال زدنی است) در این زمینه بد نیست از تجربیات این کشور و مردم آن در زمینه زلزله هم باخبر شوید و البته امیدوار باشید که یک زلزله قوی را در این کشور تحمل کنید تا شاید ترستان برای همیشه از این پدیده طبیعی بریزد. حالا که حرف از مظاهر مدرن است، بگذارید همین جا بگوییم که حتما در ژاپن یک روز را به دیزنی لند اختصاص بدهید که یکی از سه دیزنی لند معروف جهان است. این پارک که نوعی شهربازی است دارای همه شخصیت ها و المان هایی مثل میکی موس یا سیندرلا آن هم با خانه و قصرشان در ابعاد واقعی است که ما کودکی خود را با آنها گذرانده ایم. در خود توکیو باید به دیدن ایفل توکیو هم بروید که برجی است با کاربردهایی نظیر برج میلاد خودمان. صد البته که خرید را هم فراموش نکنید و البته بدانید که دارید در یکی از کشورهای گران جهان قدم می زنید و پول خرج می کنید.

2. اگر به تاریخ علاقه داشته باشید؛ حتما سرگذشت امپراتوری ژاپن (که هنوز هم در نام وجود دارد و این کشور امپراتور دارد) باید برایتان جالب باشد. پس دیدار از کاخ های توکیو می تواند برایتان جالب باشد. به همین میزان باید از دیدن دو شهر هیروشیما و ناکازاکی هم استقبال کنید. شهرهایی که فقط مظاهر بربریت بشر در استفاده از بمب اتم توسط ایالات متحده آمریکاست. البته جالب است بدانید که آمریکایی ها اکنون در ژاپن حضور نظامی دارند و از این رو گفته شده مواظب باشید در شهرهایی مثل توکیو به مناطق حساس آنها نزدیک نشوید تا برایتان دردسری ایجاد نشود. در کنار تاریخ باید به دین هم بپردازیم که در این زمینه بازدید از معابدی چون آساکوسا پیشنهاد می شود. اگر به کیوتو هم رفتید؛ دو معبد مشهور در این شهر را هم بازدید کنید.

3. ژاپن به کشور بدون خاک معروف است. منظور این نیست که این کشور سرزمین ندارد بلکه منظور این است که مجمع الجزایر ژاپن با بیش از 3000 جزیره و البته جمعیتی معادل 127 میلیون نفر یکی از متراکم ترین کشورهای جهان است. با این حال شاید بتوانید از سواحل توفانی این کشور لذت کافی را ببرید؛ منطقه طبیعی هاکونه را تماشا کنید و به تماشای کوه آتشفشانی فیجی بنشینید.

چطور برویم؟

برای رفتن از تهران به توکیو مشکلی ندارید و می توانید از پرواز مستقیم یا با واسطه پکن استفاده کنید. با این حال گرانی بلیت و مشکلات احتمالی روادید و نیز ناشناخته بودن این کشور برای ما ایرانی ها باعث می شود به همان راهکار همیشگی روی بیاوریم. متاسفانه تور ژاپن بسیار گران است و ده شب ماندن در این کشور می تواند 18 میلیون تومان خرج روی دستتان بگذارد.

مصطفی مسجدی آرانی / چمدان (ضمیمه آخر هفته روزنامه جام جم)

نوشته ژاپن، در چند قرن گذشته، همواره سرزمین رویایی ایرانیان بوده است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

تصاویری مستند از سفر به سیبری

$
0
0

سیبری

سیبری

یک عکاس بریتانیایی با سفر به سیبری تصاویری مستند از چادرهای سنتی، نوع لباس پوشیدن و فعالیت‌های روزمره بومیان این منطقه تهیه کرده است؛ تصاویری زیبا که از طریق آن می‌توانن با بخشی از آداب و رسوم این منطقه جغرافیایی آشنا شد.

سیبری2

جام جم سرا: بریان الکساندر Bryan Alexander که پس از بازگشت از سفر نمایشگاهی از آثار عکاسی خود تحت عنوان «زمزمۀ ستارگان: زندگی سنتی در قطب شمال» برپا کرده، بخشهایی از زندگی در این مناطق، ماهیگیری و شکار، گله‌داری، حمل و نقل، پوشش زنان، مردان، کودکان و... مباحثی چون این موضوعات را به تصویر کشیده است.

سیبری1

نوشته تصاویری مستند از سفر به سیبری اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

Viewing all 660 articles
Browse latest View live