Quantcast
Channel: جاذبه های گردشگری –توریست ها
Viewing all 660 articles
Browse latest View live

عمارت سلیمانیه کرج، بنایی متعلق به دوره قاجار

$
0
0

سلیمانیه

عمارت سلیمانیه کرج، بنایی متعلق به دوره قاجار است که مانند نگینی در میان آثار دیدنی استان البرز خودنمایی می‌کند. این عمارت منحصر‌به‌فرد در بافت مرکزی شهر کرج، داخل پردیس کشاورزی (ضلع جنوبی) در میان باغی بزرگ قرار دارد.
تصویر عمارت سلیمانیه کرج

به گزارش جام جم آنلاین ، مجموعه کاخ سلیمانیه بین سال‌های 1224 و 1227 هجری قمری به دستور فتحعلی‌شاه قاجار در یکی از منزلگاه‌های حد فاصل تهران و چمنگاه سلطانیه زنجان در ییلاق خوش آب و هوای کرج ساخته و بعدها به نام پسرش سلیمان میرزا، حاکم منطقه کرج سلیمانیه نامگذاری شد.

مجموعه ثبت ملی شده سلیمانیه در شکل اول، دارای ساختمان‌های متعدد از جمله عمارت گلشن، عمارت در قرمز، باغ فرش‌آباد، باغ اول و دوم، ساختمان کلاه‌فرنگی و ساختمان‌های متعدد دیگری بوده که از این مجموعه بزرگ، تنها ساختمان کوشک آن باقی مانده است.

این بنا، جزو نخستین بناهای ایران است که روی پایه (پیلوت) ساخته شده است. فضای داخلی بنا با تزئینات گچبری و نقاشی دیواری آراسته شده و اهمیت و ویژگی خاص آن به لحاظ دو تابلو دیواری (رنگ و روغن) از سلاطین قاجار است که روی دیوارهای شرقی و غربی تالار مرزی ترسیم شده است.

تابلوی شرقی، آغا محمدخان بنیانگذار سلسله قاجار را به همراه سران ایل قجر نشان می‌دهد و در تابلوی غربی،‌ فتحعلی‌شاه قاجار نشسته بر تخت به همراه فرزندانش به تصویر کشیده شده است.

معمار مجموعه سلیمانیه، محمدحسین‌خان نظام‌الدوله اصفهانی معروف به صدر اصفهانی از معماران برجسته آن دوران است. نقاش تابلوها هم عبدالله‌خان نقاش‌باشی از هنرمندان بنام مشهور دوران قاجار بوده است.

ضمیمه نوروزی جام جم

نوشته عمارت سلیمانیه کرج، بنایی متعلق به دوره قاجار اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


با جاذبه‌های طبیعی متنوع و زیبا در خراسان شمالی آشنا شوید

$
0
0

بجنورد

خراسان‌شمالی یکی از استان‌های سرسبز کشور است که جاذبه‌های طبیعی متنوع و زیبایی همچون دره‌ها و دشت‌های زیبا، چشمه‌ها و آبشارهای پرآب، پارک‌های جنگلی و ملی و مناطق حفاظت شده متعدد را در خود جای داده است.
بجنورد

به گزارش جام جم آنلاین ، یکی از این مناطق که به تفرجگاهی برای شهروندان این استان و دیگر هموطنان تبدیل شده و در کنار برخورداری از چشمه و آبشار از هوای مطبوع و دلپذیری برخوردار است، پارک ملی «بابا امان» بجنورد است.

این تفرجگاه که در 10 کیلومتری شمال شرقی بجنورد و در حاشیه جاده اصلی بجنورد ـ مشهد واقع شده، با پارک جنگلی و استخرهای دیدنی‌اش همواره مسافران بسیاری را برای رفع خستگی به سوی خود می‌کشاند، بویژه به‌دلیل قرار داشتن در کنار جاده اصلی یکی از محل‌های اصلی اتراق مسافران و زائران امام هشتم است که برای سفر به مشهد از مسیر خراسان شمالی عبور می‌کنند.

در گردشگاه بابا امان چشمه‌ای وجود دارد که از دل صخره می‌جوشد و آب آن به استخرهایی می‌ریزد که با اختلاف سطح ساخته شده تا آبشارهای مصنوعی تولید کند.

چشمه بابا امان جزو دسته آب‌های سولفاته کلسیک و سدیک است و مصرف آن صفراآور و ملین و تسهیل‌کننده اعمال گوارشی و دافع سموم است. این پارک که به‌عنوان منطقه نمونه گردشگری ملی انتخاب شده و یکی از قدیمی‌ترین پارک‌‌های گردشگری در ایران است، امکاناتی چون متل، رستوران، سوپرمارکت، نانوایی، محل استراحت خانواده‌ها و محیط بازی برای کودکان و نمازخانه را در دل خود و در آغوش تپه ها، درختان انبوه و مناظر تماشایی جای داده است و هوای لطیف و شب‌های دل‌انگیز و زیبای آن، هر گردشگری را به‌سوی خود جذب می‌کند.

همچنین روی تپه‌ای از بابا امان محلی به نام قوری و سماور وجود دارد که آنجا محلی برای استراحت کوتاه مدت و نوشیدن چای ساخته شده و دلیل نامگذاری آن هم وجود نمادی بزرگ از قوری و سماور بزرگ به ارتفاع بیش از چهار متر است.

از دیگر جاذبه‌های باباامان وجود شاخه‌ای از رودخانه اترک است که از کنار آن می‌گذرد که باعث شده علاقه مندان علاوه بر ماهیگیری، اوقات فراغت لذت بخشی را کنار آن سپری کنند.

چند استخر پرورش ماهی قزل‌آلا نیز در قسمتی از پارک وجود دارد که توسط بخش خصوصی اداره می‌شود و تبدیل به مرکزی برای ماهیگیری تفریحی و طبخ آن در همان محل شده است.

ضمیمه نوروزی جام جم

نوشته با جاذبه‌های طبیعی متنوع و زیبا در خراسان شمالی آشنا شوید اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

آسیاب آبی اشکذر بزرگترین آسیاب آبی کشور و قدیمی‎‎ترین آسیاب آبی استان یزد

$
0
0

یزد

یزد

آسیاب آبی اشکذر بزرگترین آسیاب آبی کشور و قدیمی‎‎ترین آسیاب آبی استان یزد به حساب می‎‎آید که در ایام نوروز سال خوش آمد، پذیرای گردشگران نوروزی است.

به خبرگزاری ایسنا - منطقه یزد، "محمدمهدی شرافت" مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد با اشاره به این که آسیاب‏‏‌های آبی از جمله آثار تاریخی استان یزد محسوب می‎‎شود که معمولاً در کنار آبادی‎‎ها و بر سر راه قنات‎‎ها ساخته شده‎‎اند، عنوان کرد: آسیاب آبی اشکذر مربوط به دوران ایلخانی است و سنگ‌هایش با آب قنات همت آباد می‎‎چرخید.

وی ادامه داد: این آسیاب در عمق هفت متری زمین قرار دارد و نمونه‎‎ای از شاهکار هنر معماری سنتی و مهندسی ایرانی به حساب می‎‎آید.

مدیر کل میراث فرهنگی یزد افزود: این آسیاب تاریخی به دلیل ارزش تاریخی و ویژگی شاخص مهندسی بنای آن، توسط این اداره کل مرمت و به طور زیبایی برای بازدید عموم مردم مهیا شده است.

وی خاطرنشان کرد: صحن اصلی آسیاب به شکل مثمن (هشت گوش) است که از طریق دالانی شیب دار به محل دستگاه آسیاب متصل می‏‏‌شود.

به گفته شرافت، سقف صحن آسیاب گنبدی شکل است بدین معنی که بر بالای غرفه‎‎ها گنبدی زده شده است و از کمره گنبدی شکل کثیرالاضلاع هشت ضلعی به خود گرفته و به صورت گنبد تازه‏‏‌ای که در آن هست، درگاه برای نور و هوا قرار داده‎‎اند، ساخته شده است و بالاخره گنبد با کاسه‏‏‌ای که کثیر‏‏الاضلاع 32 ضلع است، خاتمه می‎‎یابد.

این مقام مسئول تصریح کرد: مصالح به کار رفته در آسیاب تماماً از آجر است و ترکیب سقف و مقرنس کاری صحن اصلی آن با نقوش هندسی که در آن ایجاد کرده‏‏‌اند، از ابتکارهای جالب توجه معماری ایرانی است.

به گفته شرافت، این آسیاب یکی از 18 آسیاب ثبتی استان است که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و از ویژگی‎‎های منحصر به فرد آن می‏‏‌توان به مقرنس کاری فضای اصلی، نقوش هندسی در اطراف دیواره‎‎ها، آجر کاری ظریف در محوطه اصلی آسیاب و صحن مثمن آن اشاره کرد.

نوشته آسیاب آبی اشکذر بزرگترین آسیاب آبی کشور و قدیمی‎‎ترین آسیاب آبی استان یزد اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

از جاذبه‌های طبیعی زیبای استان زنجان دیدن کنید

$
0
0

آبشار

استان زنجان گرچه بیشتر به آثار و جاذبه‌های تاریخی‌مذهبی‌اش مشهور است، اما این استان همچون سایر نقاط کشورمان، جاذبه‌های طبیعی زیبایی همچون آبشار، دریاچه و پارک جنگلی دارد که بازدید از آنها می‌تواند برنامه سفر به این استان را جذاب‌تر کند.
تصویر آبشار «کله سیران» طارم

به گزارش جام جم آنلاین ، یکی از آبشارهای مهم این استان که دیدنش خالی از لطف نیست، آبشار روستای کله سیران طارم است که اتفاقا بلندترین آبشار دائمی استان زنجان نیز محسوب می‌شود و علاقه‌مندان بسیاری را به سوی خود جذب می‌کند.

این آبشار دائمی است و هنگام بارش باران به اوج شکوه و زیبایی خود می‌رسد. آبشار روستای کله سیران در روستایی به همین نام در نزدیکی روستاهای انذر و گوهر طارم قرار گرفته و مسیر آن از شهر زنجان و جاده تهم نزدیک‌تر است.

درواقع روستای کله سیران یکی از دورترین روستاهای شهرستان طارم در استان زنجان بوده و در فاصله 55 کیلومتری شهر گیلوان و در ساحل راست رودخانه قزل اوزن واقع شده است.

سفر به این روستا در فصل بهار و تابستان و استفاده از هوای دلپذیر و طبیعت سرسبز آن و همچنین تماشای منظره آبشار، می‌تواند یک روز مفرح و شاد را برای هر خانواده ایرانی رقم بزند.

این روستا یک امامزاده به نام محمدباقر هم دارد که در مرکز روستا قرار گرفته و حال و هوای معنوی و باصفایی به طبیعت روستا می‌بخشد.

از دیگر آبشارهای استان زنجان می‌توان به آبشار شارشار اشاره کرد که در منطقه «تهم» در شمال شرقی شهر زنجان در میان سنگ‌‌های صخره‌ای قرار دارد.

این آبشار که با دریاچه مصنوعی سد تهم حدود پنج کیلومتر فاصله دارد و از تفرجگاه‌های مهم شهر زنجان به شمار می‌رفته، متاسفانه اکنون در زیر دریاچه سد مدفون شده است.

سد تهم به منظور تامین آب شرب اهالی زنجان ایجاد شده و ساخت آن گرچه به دفن آبشار منجر شده، اما فضای دل‌انگیز دریاچه سد و پیرامون آن، خود به تفرجگاه زیبایی برای شهروندان زنجانی تبدیل شده است.

دریاچه سد تهم که در فاصله ۱۵ کیلومتری شمال غربی شهرستان زنجان و در هشت کیلومتری پایین‌دست روستای تهم قرار گرفته، دارای آب زلالی است که وجود درختان غوطه ور در آب در اطراف آن، به مانند تابلوهای نقاشی جلوه می‌کنند.

این منطقه یکی از تفریحگاه‌‌های بزرگ و معروف شهر زنجان است که امکان فعالیت‌های تفریحی همچون ماهیگیری و ورزش‌های آبی مانند قایقرانی در آن وجود دارد.

در این دریاچه ماهیانی همچون کپور، زردپر و شیربت زندگی می‌کنند. سه آبشار زیبای روستای وزنه‌سر نیز از دیگر آبشارهای دائمی استان زنجان است. روستای وزنه‌سر از توابع بخش دررام شهرستان آب‌بر استان زنجان است .

ضمیمه نوروزی جام جم

نوشته از جاذبه‌های طبیعی زیبای استان زنجان دیدن کنید اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

یکی از مناطق زیبا و کمتر معرفی شده سیستان و بلوچستان

$
0
0

جنگل

یکی از مناطق زیبا و کمتر معرفی شده سیستان و بلوچستان، جنگل‌های سحرانگیز حراست که چشم‌اندازهای زیبا و منحصربه‌فردی را در گواتر چابهار به تصویر کشیده است.
تصویر چابهار زیبا و جنگل های سحرانگیز «حرا»

به گزارش جام جم آنلاین ، این جنگل زیبا که با آبراهه‌هایش، پرندگان زیبا و طبیعت بکر وحشی‌اش از جاذبه‌های دیدنی استان به شمار می‌رود، در ناحیه ساحلی خلیج گواتر در نزدیکی محلی که رودخانه باهوکلات به دریای عمان می‌ریزد، قرار دارد.

نکته شگفت‌انگیز این گونه گیاهی، آن است که بی‌نیاز به آب شیرین و در آب‌های شور دریای جنوب می‌روید.

جنگل‌ های حرا علاوه بر سیستان و بلوچستان، در دو استان هرمزگان و بوشهر می‌رویند. اما اگر سفر به چابهار را در برنامه خود دارید، فقط به تماشای جنگل‌های زیبای حرا بسنده نکنید، چون منطقه چابهار جزو معدود مناطق کشور است که مملو از جاذبه‌های بی‌نظیر و کم نظیر طبیعی و تاریخی است. به طور مثال فرش خزه‌ها یکی از پدیده‌های طبیعی و ژئوتوریسمی منطقه است که به‌وفور در امتداد ساحل دیده می‌شوند

فرش خزه‌ها صبح زود و هنگام جزر روی ساحل صخره‌ای قابل مشاهده‌اند. تلفیق رنگ سبز تند و پررنگ با آبی دریا در تلالو خورشید، بی‌شک یکی از زیباترین تابلوهای هستی است که وزش نسیم از سمت دریا، زیبایی آن را دو چندان می‌کند.

تالاب لیپار هم یکی دیگر از مناطق زیبا و طبیعی منطقه است که در نزدیکی روستای رمین و در 15کیلومتری شرق چابهار در مسیر جاده ساحلی چابهار ـ گواتر قرار گرفته است. لیپار، چشم‌انداز فوق‌العاده‌ای دارد.

رویش گونه‌های بلوط و گزنه در آب، صحنه فوق‌العاده زیبایی خلق کرده که در هیچ جای دیگر ایران دیده نمی‌شود. ساحل صخره‌ای هم یکی دیگر از جاذبه‌های طبیعی چابهار است که در آن پدیده موج فشان را می‌توان دید که ارتفاع این امواج به 15 متر می‌رسد.

خلیج چابهار هم زیباترین جلوه گاه طلوع و غروب خورشید در دریاست. رودخانه باهوکلات چابهار یکی از پرآب ترین رودهای بلوچستان و عامل اصلی حیات در جنوب این منطقه و محل زندگی تمساح ایرانی است.

ضمیمه نوروزی جام جم

نوشته یکی از مناطق زیبا و کمتر معرفی شده سیستان و بلوچستان اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

استان کردستان مأمن زیبایی‌های شگفت‌انگیز

$
0
0

روستاهای پلکانی

استان کردستان خفته در دامنه‌ها و دشت‌های پراکنده سلسله جبال زاگرس میانی با طبیعت بکرش، مأمن زیبایی‌های شگفت‌انگیزی است که هر بیننده‌ای از دیدنش انگشت به دهان می‌ماند. اگر دلتان با دیدن زیبایی‌های طبیعت غنج می‌رود، راهی کردستان شوید. پشیمان نخواهید شد. سراغ جاذبه‌های طبیعی‌اش بروید؛ پارک جنگلی آبیدر، دریاچه زریوار، رودخانه سقز، غار کرفتو، آبشارکویله، چهل‌چشمه، منطقه اورامان و... .
تصویر روستاهای پلکانی

به گزارش جام جم آنلاین ، اما یکی از شگفتی‌های این استان، روستاهای پلکانی آن است، از جمله روستاهای پلکانی پالنگان، اورامانات تخت و... که به ماسوله می‌مانند. شاید روستای اورامانات تخت که به هزار ماسوله مشهور است، مهم‌ترین این روستاها باشد که در جنوب شرقی مریوان واقع شده و برگزاری مراسم پیر شالیار آن مورد توجه گردشگران قرار دارد.

پالنگان یکی از روستاهای دهستان ژاورود از توابع شهرستان کامیاران در ۴۷ کیلومتری شمال‌غرب این شهر و در دره تنگی‌ور قرار دارد. رودخانه خروشان تنگی‌ور از میان این روستا می‌گذرد و آن را به دو قسمت تقسیم می‌کند. خانه‌های روستا با سنگ و بیشترشان به صورت خشکه چینی ساخته شده‌اند.

روستای دولاب نیز یکی دیگر از روستاهاست. دولاب در 40 کیلومتری جنوب شهر سنندج در دامنه کوه معروف اوالان، مابین شهر سنندج و کامیاران، از توابع بخش موچش، منطقه اورامان ژاورود شرقی واقع شده است.

قدمت روستای دولاب به بیش از 900 سال پیش می‌رسد. می‌گویند کسی که روستای دولاب را بنا کرد، فردی به نام اسفندیار بود که مقبره‌اش در قبرستانی به نام سید اسحاق قرار دارد که روبه‌روی روستا واقع شده است.

روستای دولاب، آب و هوای معتدل کوهستانی دارد. حدود 160چشمه دائمی، این روستا را زینت بخشیده‌اند و برای همین نیز نامش دولاب یعنی دول ئاو گذاشته است.

مردمان این روستا شافعی مذهب هستند و به زبان کردی و با لهجه اورامی صحبت می‌کنند. این روستا دارای چهار مسجد و خانقاهی متعلق به دراویش قادریه است که در پایین روستا واقع شده و قدمت آن به 270 سال می‌رسد.

ضمیمه نوروزی جام جم

نوشته استان کردستان مأمن زیبایی‌های شگفت‌انگیز اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

«سی‌سخت» نگینی سبز، بر دامن سپید دنا

$
0
0

سی‌ سخت

از میان جنگل‌های هزار ساله بلوط و سینه‌کش کوه پایه‌های سترگ زاگرس جنوبی که می‌گذری به «سی‌سخت» می‌رسی که چون نگینی سبز، سر بر دامن سپید دنا نهاده و آرمیده است. شهری در ۳۵ کیلومتری شمال غربی یاسوج که نام آن برگرفته از نام سی پهلوان نامی کی‌خسرو کیانی و کشته شدن آنان در محلی به نام گردنه بیژن در دل قلل دناست. این شهر مرکز شهرستان دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد است.
تصویر سی‌ سخت بهشت عاشقان طبیعت

به گزارش جام جم آنلاین ، این شهر را باید بهشت عاشقان طبیعت نامید. ازجمله مناطق گردشگری این شهر می‌توان به کوه گل‌، چشمه می‌شی، دشتک و... اشاره کرد. برای سفر به این شهر می‌توان از جاده یاسوج یا از بزرگراه اصفهان ـ سمیرم به سی‌ سخت رفت.

دریاچه کوه گل در شمال شرقی شهر سی‌سخت و حدود هشت کیلومتری آن، همچون نگین آبی انگشتری می‌درخشد و اطرافش را گل‌های نرگس، بنفشه و زنبق آراسته است. این دریاچه که در ارتفاعات دامنه نزدیک به قله کوه گل دنا واقع شده، دارای جاده دسترسی آسفالته تا اردوگاه است. با دقایقی کوهپیمایی می‌توان به این گوهر زیبا رسید. عاشقان غارنوردی دیدن غار نِوِل در کوه گل را از دست ندهند.

چشمه میشی یکی دیگر از جاذبه‌های طبیعی این شهر است که در چهار کیلومتری شمال شرقی شهر سی‌سخت قرار دارد و یکی از پرآب‌ترین و خنک‌ترین چشمه‌های زاگرس به شمار می‌رود که آن را چشمه «بشو» نیز می‌نامند.

دشتک، دشتی کوچک در فاصله هشت کیلومتری غرب سی‌سخت و در دامنه رشته کوه سر به فلک کشیده دنا واقع است. ویژگی برجسته دشتک وجود جنگل‌های آکنده از بلوط است. اگر به شوق دیدن کوه دنا راهی کوه‌های زاگرس شده‌اید، بازدید از منطقه زَنگویی را از دست ندهید. زنگویی که در فاصله دو کیلومتری غرب سی‌سخت واقع شده، پوشیده است از بوته‌های خوشبوی جاشیر، قارچ‌های کوهی، بوته‌های گینه، گل‌های شقایق و سنبل و آلاله و لاله‌های واژگون. بهترین زمان برای گردش در زَنگویی، فروردین تا اواخر اردیبهشت‌ماه است.

ضمیمه نوروزی جام جم

نوشته «سی‌سخت» نگینی سبز، بر دامن سپید دنا اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

یزد سرزمین بادگیرهاست و این لقب از نوع معماری خاص آن می‌آید

$
0
0

یزد

یزد سرزمین بادگیرهاست و این لقب از نوع معماری خاص آن می‌آید. همین که لقب شهری دلالت به مشخصه‌های ساختمانی و معماری آن داشته باشد، معلوم است که مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری آن شهر باید مربوط به شاهکارهای معماری باشد.
تصویر گشتی در‌سرزمین بادگیرها

به گزارش جام جم آنلاین ، برای اولین هفته بعد از تعطیلات در صفحه ایرانگردی شما را مهمان آثار و جاذبه‌های تاریخی یزد می‌کنیم. شهری که مردمش به مهمان‌نوازی شهره‌اند و لهجه شیرین‌شان شهره عام و خاص است.

مسجد جامع کبیر

بنای فعلی مسجد جامع کبیر یزد در اصل توسط سیدرکن‌الدین روی مسجد جامع عتیق که در اوایل قرن ششم هجری قمری ساخته شده‌ بود، بنا شد.

این مسجد به لحاظ معماری از نمونه‌های شاخص مساجد جامع در کشور است. سر در رفیع، گنبد دوپوش و خوش‌تناسب و نیز تنوع فضاها، جلوه‌گاه ذوق و هنر و مهارت هنرمندان مسلمان ایران است.

نمای ایوان رفیع با مجموعه‌ای از زیباترین تزئینات کاشی معرق و نقوش اسلیمی و گیاهی و نیز گره‌چینی پوشانده شده، علاوه بر تزئینات منحصر به فرد آجرکاری و اجرای آن با خط کوفی بنایی، 110 اسم از اسماء مبارکه الهی به صورت هماهنگ و کاملا هنری در زیر ایوان، بر زیبایی این اثر دوچندان افزوده است.

مناره‌ها با 52 متر ارتفاع نیز از عناصر بی‌بدیل و شگرف این مسجد است. در یک نگاه می‌توان گفت؛ تنوع کاشیکاری معرق و معقلی، کتیبه‌های ثلث و کوفی، مقرنس‌های معرق و گچی، خطوط بنایی، انواع طاق و تویزه، کاربندی و گره‌کاری این مسجد دارای اهمیت فراوان است.

قبه 12 امام

این قبه از قدیمی‌ترین بناهای برجای مانده از گذر تاریخ در محله فهادان است. این بنا از بناهای شاخص آجری و نمونه‏‏های سبک غالب در معماری به شمار می‌رود که به دلیل سبک بنا و نقش و نگار کتیبه کوفی‌اش شایان توجه است.

قبه‎ 12 امام شامل تک گنبدی است به صورت یک چهارضلعی که به هشت ضلعی تبدیل می‎‎شود و گنبد روی هشت ضلعی قرار دارد.

این بنا در حال حاضر قدیمی‎ترین بنای تاریخ‎دار یزد محسوب می‎‎شود و به استناد کتیبه کوفی رنگ‎آمیزی بالای محراب، قبه به سال 429 ه‌.ق در زمان ابوجعفر علاءالدوله بن کاکویه دیلمی بنا شده و به احتمال زیاد مدفن خودش است.

قبه، بنایی است چهار ضلعی با گنبدی بر فراز آن که نقش و نگارهای خط کوفی و نقاشی در گریو گنبد، بالای محراب و قاب‎بندی‎های آن و گچبری‎‎هایی در ازاره داخلی به چشم می‌خورد.

بنا از خشت و گل ساخته شده و در بیرون آجری است. قبه 12 امام از جمله بناهای آرامگاهی شاخص در معماری ایران است.

مجموعه‎‎ امیر چخماق

امیر جلال‏ الدین چخماق شامی توسط شاهرخ تیموری به حکومت یزد منصوب شد. وی در قرن نهم هجری قمری با کمک همسرش فاطمه خاتون (ستی‎‎فاطمه)، در این مکان میدانگاه و در اطراف آن آب‎انبار، خانقاه، مدرسه، کاروانسرا، چاه آب، بازار و از همه مهم‌تر در سال 841 ه.ق مسجد امیر چخماق (مسجد جامع نو) را بنا نهاد.

این مسجد دارای گنبدی عظیم و صفه‎‎ای عالی و دو شبستان زمستانی و تابستانی است. محراب مسجد دارای سنگ مرمرین زیبایی است که اطراف آن با کاشی‎های معرق تزئین شده و آیاتی از قرآن روی آن نقش شده است.

در قسمت سر در شرقی مسجد بر روی کتیبه‌ای از کاشی معرق به خط ثلث اثر محمدشاه حکیم، تاریخ ساخت و بانیان این مسجد نوشته شده است.

بقعه ستی فاطمه نیز علاوه بر مدفن بانی (همسر امیرچخماق) نمونه منحصر به فرد از تزئینات طلاچسبان و شیوه گنبد خیاره‌ای است که شیوه اجرای این گنبد در معماری تیموری ایران حائز اهمیت است و تنها نمونه در کشور محسوب می‌شود.‌

هم‌اکنون آب‌انبار این مجموعه پس از تغییر کاربری به عنوان زورخانه مورد استفاده دوستداران ورزش باستانی و پهلوانی است اما آنچه که امروزه به عنوان نماد شهر یزد مطرح شده و تحت عنوان مجموعه امیرچخماق معروف است، تکیه یا حسینیه‌ای است که در قرن سیزدهم هجری قمری در مجاورت بازار سنتی حاجی قنبر ساخته شد.

بازار تاریخی یزد

با گسترش شهرها و تجارت، بازارها شکل گرفت. در قرون 5 و 6 ق. که در یزد عصر تحوّل و پیشرفت محسوب می‎‎شد، بازارهایی ساخته شد که درون حصار شهر و در امتداد مهم‌ترین راه اصلی شهر قرار داشت.

با گسترش شهر و تغییر حصار آن، محل بازارها در طول زمان تغییر یافت و در قرون متمادی، با توجه به اقتصاد کشور، وضعیت بازار شهر یزد نیز تغییر یافت.

آنچه امروز به عنوان مجموعه بازارهای قدیمی یزد می‌شناسیم، مجموعه معماری شهری گسترده‌ای است که در جنوب برج‌ و باروی شهر واقع شده که چند راسته‌بازار، تیمچه، سرا، مسجد، میدان، حسینیه، مدرسه، آب‌انبار، لَرد، کاروانسرا و کارگاه تولیدی را دربر می‌گیرد. در دوره پهلوی، بر اثر ساخت خیابان قیام، این مجموعه به دو نیمه شمالی و جنوبی تقسیم شد.

مجموعه بازار یزد از بازارهای تبریزیان، پنجه‌علی، زرگری، مسگری، محمدعلی‌خان، قیصریه و خان تشکیل شده است.

باغ دولت‎‎آباد

باغ دولت‌آباد که نمونه‌ای شاخص از باغ‌های ایرانی را در دل کویر به نمایش گذاشته، توسط «محمدتقی‎‎خان» مشهور به «خان بزرگ» (1213ـ1302 ه.ق) سرسلسله‎ خان‌های یزد در زمان زندیه ایجاد شد.

وی پس از به قدرت رسیدن، قنات دولت‌آباد را از مهریز به یزد کشید و پس از آن، عمارت «باغ دولت‎‎آباد» را به زیباترین وجه به همراه دیوان‌خانه خود ایجاد کرد.

باغ مجموعه‎‎ای از چند عمارت شامل هشتی و بادگیر، بهشت آیین، تالار آیینه، سردر اصلی و سردر جنوبی است. فضای سبز این باغ شامل درختان کاج، سرو، گل سرخ محمدی و درختان میوه به خصوص انگور و انار است.‌چشمگیرترین ویژگی این بنا بادگیر 8/33 متری آن است که بلندترین بادگیر جهان محسوب می‌‎شود.

آتشکده

بنای فعلی آتشکده در سال 1313 خورشیدی با کمک مالی زرتشتیان یزد و پارسیان هندوستان ایجاد شده است. ساختمان آتشکده با معماری برگرفته از دوره هخامنشیان (در تخت جمشید و غیره) در وسط حیاطی بزرگ و سرسبز و بر بلندی قرار گرفته و بر پیشانی عمارت نقش «فروهر» جلوه‎‎گر است.

اهمیت آتشکده به قدمت آتش درون آن است که گفته شده از حدود 1520 سال پیش تاکنون فروزان مانده و حفاظت شده است.

این آتش را اِبتدا از «آتشکده‏ ناهید پارس» به روستای «هفتادُر» در نزدیکی عقدا آورده‌اند و از آنجا به ترک‎آباد در اردکان انتقال داده‌اند و پس از 30 سال نگهداری در «غار اِشگفت یزدان»، در سال 1325 ه.ش به یزد آورده‎‎اند.

مدت‎‎ها در محله‎ موبدان یزد نگهداری شده و سپس به ساختمان تازه‌ساز کنونی انتقال یافته است. «آتش ورهرام» درون مجمری برنجی و در اتاقی مخصوص در میان ساختمان آتشکده و در سطحی بالاتر از سطح زمین و به دور از باد و باران و تابش خورشید نگهداری می‎شود.

دخمه زرتشتیان یزد

دخمه‎ زرتشتیان یا دادگاه زرتشتیان دو عمارت سنگی مدور، برج مانند با فضای میان تهی است که در دامنه‎‎ کوهپایه‎‎ جنوبی شهر یزد قرار دارد.

این محل از گذشته‎‎های دور گورستان زرتشتیان بوده است که مردگان را با فرهنگ و آداب و سنن خاص زمان خود و با مراسم ویژه‌ای داخل دخمه می‏‏گذاشتند اما دیگر چنین کاری انجام نمی‎‎شود و زرتشتیان در ایران، مردگان خود را به خاک می‎سپارند.

دخمه‎‎های یزد بر بلندای دو صخره، به فاصله 500 متر از یکدیگر قرار دارند که نام یکی از آنها دخمه‎‎ی «مانکجی» است که در سال 1225 ه.ش و دیگری، دخمهی «گلستان» است که در سال 1310 ه.ش بنا شده است.

پایاب قنات زارچ

قنات تاریخی زارچ با شماره 14830 تیرماه 1384 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. قنات زارچ از مهم‌ترین و طولانی‏ترین سازه‏‏های بشری است و آسیاب وزیر نیز در مسیر اصلی جوی این قنات گرفته است.

در طول مسیری که برای قنات زارچ از آسیاب وزیر تا مسجدجامع کبیر یزد تعریف شده است، هفت پایاب و دو پاشیر از قبیل پایاب‎‎های جوی کوشکنو، پایاب حاج‌عباس، پایاب مسیر عسکرشاهی، حسینیه شاه ابوالقاسم، مدرسه شهاب‌الدین طراز، مدرسه شاه کمالیه، مسجد جامع و پاشیرهای آب انبار جن نک و حسینیه شاه ابوالقاسم وجود دارد.

آب‌انبار رستم گیو

آب‌انبار ستم گیو واقع در محله‎‎ زرتشتیان یزد است که با گنبدی شلغمی شکل که بر نمای بیرونی آن به وسیله‎‎ آجر طرح سرو فرش شده و چهار بادگیر چهار طرفه بلند و زیبای آن چشم هر بینند‎‎های را مجذوب خود می‎‎کند.

ساخت این آب‎انبار حدود 1320 ه.ش شروع شد و دو سال به طول انجامید. عمق خزینه این آب‌انبار 15متر و قطر دهانه خزینه‎ آن 14 متر است این آب‌انبار با دو دهانه ورودی در دو محله قرار دارد.

ضمیمه چمدان

نوشته یزد سرزمین بادگیرهاست و این لقب از نوع معماری خاص آن می‌آید اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


اگر به مازندران سفر می‌کنید روستای “رودبارک”کلاردشت را از دست ندهید

$
0
0

رودبارک

رودبارک

اگر به مازندران سفر می‌کنید روستای "رودبارک" کلاردشت را از دست ندهید.

"رودبارک"، روستایی از توابع شهرستان کلاردشت است که با وجود نعمت‌های خدادادی دل هر بیننده‌ای را به شور و شوق می‌آورد، یکی از محله‌های توریست‌پذیری که در شرقی‌ترین نقطه کلاردشت قرار دارد و از طبیعتی زیبا و شگفت آور برخوردار است. یکی از جاذبه‌های دیدنی این روستا، وجود رشته‌ کوه‌های علم‌کوه است که به افزایش زیبایی این روستا کمک فراوانی کرده است.

وجود یخچال‌های طبیعی تخت‌سلیمان و وجود نماینده فدراسیون کوهنوردی در این منطقه موجب شده است تا در هر سال گردشگران زیادی به این رشته کوه برای کوهنوردی بیایند و آن را فتح کنند.

از جاذبه‌های دیدنی و بکر کلاردشت می‌توان به رودخانه پرخروش «سردآبرود» اشاره کرد؛ این رودخانه که جزئی از رودخانه‌های حفاظت شده کشور است، در سراسر این روستا جریان دارد و با تقسیم کردن این محل به دو قسمت فضایی دل‌انگیز را به وجود آورده است.

وقتی به روستای «رودبارک» وارد می‌شوید آبشار «اکاپل» را از دست ندهید. این آبشار زیبا با دارا بودن چشمه‌ها و یخچال‌های طبیعی هر مشتاق طبیعتی را به وجد می‌آورد. کوه‌ها و مناطق بالادست روستای رودبارک نیز دارای گیاهان دارویی و انواع سبزی‌های کوهی و قارچ‌های مختلف است.

منطقه «ونداربن» یکی از زیبا‌ترین نقاط این روستاست که زیبایی وصف‌ناپذیری دارد. ماهی غزل‌آلادر آب شیرین نیز از سوی شیلات در این روستا پرورش می‌یابد. معدن سنگ گرانیت واقع در این محل نیز یکی از بزرگترین معادن به شمار می‌رود که به تمامی کشور صادر می‌شود.

مسجد محل رودبارک نیز یکی از عجایب هنر معماری به شمار می‌رود؛ مسجدی با حدود ۲۰۰ مترمربع مساحت بدون وجود هیچ ستونی در وسط آن یکی از خلاقانه‌ترین اثر معماری در کلاردشت است.

آرام دلفان‌آذری، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کلاردشت در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری ایسنا، منطقه مازندران، اظهار کرد: طایفه‌های زیادی در این روستا حضور دارند. ریشه این طوایف به بیش از 500 سال گذشته برمی‌گردد. گیلک‌ها شامل جوادی، همتی، حمیدی، محلج و ربیع‌پور و کردها شامل حاتمی و پیلگریان بوده است. آخرین گروه طالقانی‌ها و اصفهانی‌ها بودند که از ۱۵۰سال گذشته وارد محل رودبارک شدند.

وی خاطرنشان کرد: در ابتدا مردم محل رودبارک دامدار بودند و پس از مدتی حضور در این روستا ساکن شدند. البته آثار زندگی قبل از ورود این قبیله‌ها، یعنی حدود 3000 سال پیش بر روی قله پسندکوه وجود دارد. دره راشک با قدمت زیاد نیز نشان‌دهنده زندگی قبایلی در زمان‌های دور است.

دلفان‌آذری با اشاره به جاذبه‌های این روستا، اظهار کرد: محله رودبارک دارای ۴۳ قله است. تخت سلیمان از محل رودبارک تا دره سه‌هزار و طالقان و دلیر تا لاکوه و سیاه‌لان از جمله کوه‌های دیدنی این منطقه است.

نوشته اگر به مازندران سفر می‌کنید روستای “رودبارک” کلاردشت را از دست ندهید اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

به دیدن شهرهای سحرآمیز، اماکن تاریخی و گرم ترین نقطه روی زمین بروند

$
0
0

کویر

یک گردشگر اروپایی در گزارشی از سفر خود به ایران نوشت: ایران در حال گشودن درهای خود به روی گردشگرانی است که می توانند به دیدن شهرهای سحرآمیز، اماکن تاریخی و گرم ترین نقطه روی زمین بروند.
تصویر جاذبه های گردشگری مناطق کویری ایران

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از فایننشال تایمز، یک گردشگر اروپایی در گزارشی از سفر خود به ایران نوشت: ایران که چندین دهه برای گردشگران به مثابه سرزمینی ممنوعه بوده، در حال گشودن درهای خود به روی گردشگرانی است که می توانند به دیدن شهرهای سحرآمیز، اماکن تاریخی و گرم ترین نقطه روی زمین بروند.

در سال 2005، یک تحقیق ماهواره ای جهانی، دمایی در حدود 70.7درجه سانتیگراد دما را در منطقه کویر لوت ایران به ثبت رساند. به همین علت من به این منطقه آمده ام. من که قبلا به گرم ترین نقطه کره زمین از نظر متوسط دمای هوا (بیابان داناکیل در اتیوپی) سفر کرده ام، دوست داشتم کویر لوت ایران را هم به فهرست مناطقی که دیده ام اضافه کنم.

مدت ها بود درباره این منطقه مطالبی را خوانده بودم، اما هرگز جرات اینکه واقعا به اینجا بیایم را پیدا نکرده بودم. اکنون با گشوده شدن درهای ایران به روی گردشگران خارجی، که پس از توافق هسته ای سال گذشته اتفاق افتد، من شانسی برای حضور در کویر لوت پیدا کرده ام. وزارت امور خارجه انگلیس هشدار عدم سفر به این کشور را لغو کرده است.

شرکت بریتیش ایرویز، ایرفرانس و کی ال ام همگی در حال از سر گیری پروازهای خود به مقصد ایران هستند. مسئولان آژانس های گردشگری در حال رقابت برای برنامه ریزی تورهای جدید به مقصد ایران هستند.

فصل بهار یکی از بهترین زمان ها برای سفر به لوت است. این منطقه حتی در اواخر ماه فوریه هم مثل کوره داغ است.

کرمان یک قطب بازرگانی باستانی دیگر در ایران است. کرمان با بازاری به طول بیش از یک کیلومتر که در زیر گنبدهای خشتی خشتی بی شمار قرار گرفته، طولانی ترین بازار ایران را در خود جای داده است. کرمان دومین استان بزرگ ایران است که به پسته و انواع ادویه معروف است.

یزد به قول مارکو پولو، یک اقامتگاه «بسیار خوب و باشکوه» است، شهری است که نظیر ندارد. در این شهر نیز یک مکان کویری وجود دارد که در ادامه سفر کویری ام به آن سر می زنم. مرکز خشتی تاریخی یزد یکی از قدیمی ترین شهر های جهان است. بادگیرهای قدیمی که در بالای پشت بام خانه ها قرار دارد، درون ساختمان ها را در فصل داغ تابستان خنک نگه می دارد.

نوشته به دیدن شهرهای سحرآمیز، اماکن تاریخی و گرم ترین نقطه روی زمین بروند اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

ابر ماراتن کویری جهان نیمه دوم اردیبهشت ماه امسال در دشت لوت برگزار می‌شود

$
0
0

ماراتن

ماراتن

ابر ماراتن کویری جهان با شعار «با ما در گرم‌ترین نقطه‌ی جهان بدوید» نیمه دوم اردیبهشت ماه امسال در دشت لوت برگزار می‌شود.

به گزارش خبرنگار گردشگری ایسنا، این ماراتن در اروپا با عنوان «راه ابریشم ایران» شناخته می‌شود که هدف اصلی آن به اجرا گذاشتن یک مسابقه ورزشی نیست. ابر ماراتن کویری ایران، رویداد خلاقانه گردشگری شمرده شده که شرکت‌کنندگان آن نیز دوندگانی حرفه‌ای نیستند.

هدف از شرکت در این رویداد آن چنان که مجریان ایتالیایی آن شرح داده‌اند،؛ مبارزه انسان با چالش‌های طبیعت و غلبه بر شرایط سخت در قالب تعاملات فردی و جمعی با محیط است و شاید به همین دلیل باشد که قهرمان این رویداد، هیچ نشان و جایزه‌ای ندارد. البته مقامات محلی در کرمان قبلا گفته‌اند که نشانی از ایران را به یادگار اهدا خواهند کرد.

این ماراتن توسط «پائولو برگینی»، قهرمان ماراتن‌های قطب جنوب و شمال با همراهی یک شرکت گردشگری ایرانی، پس از ارزیابی کویر لوت، برنامه‌ریزی شده است.

او این ماراتن را رویدادی فرهنگی دانسته و گفته است: سرعت تنها هدف ابَر ماراتن راه ابریشم نیست. کویرنوردی قوانین خاص خود را دارد، برای همین شاید فقط 20 درصد شرکت‌کنندگان،‌ دوندگان حرفه‌ای باشند و سرعتی بدوند، وگرنه باقیِ افراد برای خودشناسی و با تفکر و انگیزه‌های فرهنگی متفاوتی در این رویداد حضور خواهند داشت.

"صلح و امنیت" پیامی است که مجریان ایرانی و ایتالیایی این ابَر ماراتن انتظار دارند از دریچه دیپلماسی گردشگری به جهان مخابره شود.

مجریان ایرانی این ماراتن معتقدند، آنچه اهمیت چنین رویدادهایی را در گردشگری کشور بیشتر می‌کند، نقش خلاقانه آنها در توسعه برند گردشگری ایران است، به شکلی که پیام تبلیغاتی گردشگری کشور را با مفهوم جدید و ابزاری نوین منتقل خواهد کرد.

مسیری که برای این ماراتن در نظر گرفته شده با عنوان «منطقه سبز»، 250 کیلومتر است که شرکت کنندگان در هشت روز باید آن را طی کنند. ماراتن از کاروان‌سرا شروع و به کاروان‌سرای دیگری ختم می‌شود. علت این انتخاب، معرفی مهم‌ترین مشخصه‌ی راه ‌ابریشم است. هزینه حضور در این ماراتن برای شرکت‌کنندگان ایرانی معادل یک هزار یورو و برای اتباع خارجی، دو هزار و 500 یورو تعیین شده است.

اولترا ماراتن قوانین خاصی دارد؛ هیچ نوع تکنولوژی همراه شرکت‌کنندگان نباید باشد، لازم نیست آنها حتما حرفه باشند، فقط باید بتوانند یک کوله‌پشتی پنج، شش کیلیویی را به‌مدت یک هفته با خود حمل کنند، با آن راه بروند، بدوند و زندگی کنند. در طول مسیر ذره‌ای به مواد غذایی که از ابتدا همراه آورده‌اند، اضافه نخواهد شد، فقط استفاده از آب به هر میزان، آزاد است.

ماراتن کویرنوردی، رویداد مهمی در جهان محسوب می‌شود. در آخرین دوره‌ای که در مراکش برگزار شد، 1400 نفر حضور داشتند. هر سال یکی از کشورها بویژه در قاره آفریقا میزبان این ماراتن است، اما اوضاع ناامن در آن کشورها، باعث شد ایران، پایگاه جدید این ماراتن شود.

مجریان ایرانی این رویداد جهانی امیدوارند، برگزاری این رویداد که همزمان با طرح پرونده ثبت کویر لوت در یونسکو شده است، سبب جذب گردشگران بیشتری به منطقه شرق ایران شود.

نوشته ابر ماراتن کویری جهان نیمه دوم اردیبهشت ماه امسال در دشت لوت برگزار می‌شود اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

معرفی آب گرم الغدیر بخش گلباف به عنوان مقصد گردشگری

$
0
0

آب گرم

آب گرم

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمان گفت: بنا داریم آب گرم الغدیر بخش گلباف را به عنوان مقصد گردشگری معرفی کنیم.

حجت الاسلام محمد قاسمی زاده در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری ایسنا، منطقه کویر، با اعلام این خبر اظهار کرد: اگر بتوانیم منابع مالی این طرح را تامین کنیم، می‌توانیم آبگرم الغدیر در بخش گلباف را به عنوان مقصد گردشگری معرفی کنیم که البته تحقق آن هزینه‌ بالایی دارد.

وی خاطرنشان کرد: آب گرم الغدیر اکنون در حال بهره برداری است اما بنا داریم به عنوان مقصد گردشگری تعیین شود.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمان در این رابطه به ایسنا توضیح داد: آب گرم الغدیر در سه فاز مهم تعریف می شود که اگر بخواهیم اجرا کنیم حداقل 40 تا 50 میلیارد تومان هزینه لازم دارد. بنا داریم فاز اول آن را در سال 95 شروع کنیم.

حجت الاسلام قاسمی زاده ادامه داد: فعلا بنا داریم کارهای در حال اجرا در تالار احسان در کرمان و خانه حاج آقا علی در رفسنجان را به پایان ببریم چرا که هزینه کل اقداماتی که در این دو مکان در حال اجرا است توسط اوقاف تآمین می‌شود. بخشی از منابع آن از طریق وام و بخشی هم از طریق بنیاد توسعه و در نهایت اوقاف و موقوفات استان تأمین می‌شود.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمان همچنین گفت: در سال گذشته حدود 150 وقف در استان کرمان انجام شد.

عکس خبر تزئینی است.

نوشته معرفی آب گرم الغدیر بخش گلباف به عنوان مقصد گردشگری اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

سرعین، شهر معروف به چشمه‌های جوشان

$
0
0

چشمه‌های‌ جوشان

حالا که بهار آمده و روزها به سرعت برق و باد به سوی تابستان در گذر است، خوب است ‌ این هفته یک شهر نسبتاً سردسیری را باهم بگردیم. ‌
تصویر سفر ‌به‌ شهر ‌چشمه‌های‌ جوشان

به گزارش جام جم آنلاین ، سرعین، شهر معروف به چشمه‌های جوشان است. شهری که مسافران زیادی را به خود می‌خواند و جزو مهم‌ترین مقاصد توریستی داخلی کشور خصوصا در بهار و تابستان به شمار می‌رود. گشت و گذار مجازی مان در سرعین را با مرور مشخصات جغرافیای و طبیعی این شهر آغاز کنیم.

سرعین کجاست؟

سرعین شهری کوچک در ۳۰ کیلومتری غرب اردبیل است. این شهر به علت چشمه‌های آبگرم فراوان شهرت دارد و یکی از مناطق گردشگری در استان اردبیل است. طبق آمارهای اعلام شده از سوی مسئولان این شهر هر سال حدود 4 میلیون گردشگر از سراسر ایران برای بازدید و استفاده از این چشمه‌ها به این شهر سفر می‌کنند.

فاصله این شهر از تبریز 230 کیلومتر و از تهران 619 کیلومتر است. ســرعـین در فـرهنگ لغت فـارسی به مـعـنی سرچشمه است. در ادوار گذشته از این منطقه به نام‌های ساری قیه، سارقین، سرائین و سرقین یاد می‌شده است.

متوسط حداکثر درجه حرارت هوا 25 درجه سانتی‌گراد و حداقل متوسط دمای آن 8.7­ درجه سانتی‌گراد است.

میزان بارندگی سالیانه حدود 520 میلی‌متر است. جاذبه‌های گردشگری شهر سرعین آب‌های گرم این شهر و طبیعت زیبای سبلان است.

از لحاظ کشاورزی محصولات به عمل آمده در منطقه سرعین اعم از میوه‌جات (سیب، گلابی، آلوچه، آلوچه وحشی، گیلاس، زردآلو و گردو) و حبوبات و غله (سیب‌زمینی، گندم، جو، عدس، لوبیا، شلغم و...) است و بیشتر به مصرف مردم شهر و روستاهای منطقه می‌رسد. حالا مروری کنیم به جاذبه‌های گردشگری این شهر پرمسافر.

آبگرم گاو میش گلی

این آبگرم در شهر سرعین و در ارتفاع 1940 متری از سطح دریا واقع شده که پر آب‌ترین چشمه معدنی ‌سرعین از لحاظ آبدهی و وسعت است و آبدهی آن 140 لیتر در ثانیه و دارای استخری روباز به مساحت ۴۰۰ متر با عمق ۱۳۰ سانتی‌متر که آب آن به صورت دائمی و جوشان در جریان است. دهانه آن پراکنده و دمای آب در حوض 46 درجه سانتی‌گراد است.

آب گاومیش گلی ترش مزه بیرنگ و کمی بودار است و گفته می‌شود به علت داشتن ترکیب کلروبی کربناته سدیک و کلسیک برای درمان بیماری‌های عمومی، بیماریهای سیستم حرکتی (دردهای مزمن روماتیسمی) و بیماری‌های زنان، خنازیر و بیماری‌های قلبی و نیز تقویت عمومی بدن مفید است.

در سالیان گذشته آب مازاد چشمه‌های معدنی بخصوص آب گامیش گلی از سمت جنوب شرقی وارد نهری می‌شد و به فاصله 150متری آسیابی را می‌گردانیدند. این آسیاب در آن ایام از گرانبهاترین آسیاب‌های آذربایجان به حساب می‌آمده زیرا بر خلاف آسیاب‌های دیگر آب آن در زمستان یخ نمی‌زده و ‌در‌تمام ۱۲ ماه سال کار می‌کرده است.

آبگرم سبلان

مجتمع آب‌درمانی سبلان به عنوان بزرگ‌ترین مجتمع آب‌درمانی خاورمیانه در ‌شهر سرعین واقع شده و با امکانات و استخرهای متعدد سرپوشیده و حوضچه‌های جکوزی، سونای خشک و بخار، دوش‌ها و وان‌های انفرادی متعدد، خدمات پزشکی و درمانی مجزا برای مردان و زنان، پارکینگ اختصاصی و سایر امکانات آماده ارائه خدمات به مسافران است.

زیربنای آن 7000 مترمربع و در دو طبقه مجزا جهت پذیرایی و سرویس دهی برای مردان و زنان احداث شده است. بهره برداری از آبگرم سبلان در سال 74 انجام شد. این مجتمع دارای سه استخر سرپوشیده (دو استخر عمومی برای زنان و یک استخر عمومی برای مردان)، چهار واحد سونای خشک، دو واحد سونای بخار، حوضچه‌های آب سرد، دوش‌های آب سرد و گرم، واحد جکوزی و بخش فیزیوتراپی است.

آبگرم بش باجیلار

آبگرم بش باجیلار یکی از قدیمی‌ترین آبگرم‌های سرعین است که بین اهالی در قدیم به «دره لر سویی» معروف بوده است.

دره‌ای سرسبز که اطراف آبگرم چمنزار و پر از درختان چنار و سپیدار بوده است. وجه تسمیه نام آن به خاطر جوشیدن آبگرم از پنج مظهر در محل چشمه بوده که آن «پنج خواهر» یا همان بش باجیلار به زبان ترکی نام گرفته است.

آب این مجتمع از ۵ دهنه چشمه‌ فوق الذکر و پمپاژ مقداری از آب گاومیش گلی تأمین می‌شود که آبدهی آنها روی هم رفته ۱۳ لیتر در ثانیه‌ و به صورت دائمی و جوشان است.

دمای آب در داخل استخر بش باجیلار در حدود 35 درجه با ظاهری کدر، کمی ترش مزه و کمی بودار است که ترکیب آن از نوع کلر و بیکربنات سدیم و گرم است.

این مجتمع دارای استخر بزرگی به مساحت ۲۸۸ متر مربع با عمق 120­140 سانتی متر، تعداد ۶ دوش انفرادی اجباری با دیوارهای کوتاه قوسی شکل۱۶، دوش عمومی در مقابل دوش‌های انفرادی، سونای خشک و بخار هر کدام یک واحد، ۶ واحد جکوزی در قسمت غربی استخر، خدمات پزشکی و درمانی و پارکینگ به عنوان دومین آبگرم شهر سرعین محسوب می‌شود.

از آبگرم بش باجیلارکه به لحاظ گنجایش دومین آبگرم شهر سرعین محسوب می‌شود ‌و برای درمان بیماری‌های عمومی و تسکین دردهای عصبی و مفصلی استفاده می‌شود.

دهکده صخره‌ای باستانی ویند کلخوران

دهکده صخره‌ای باستانی ویند کلخوران در حدود پنج کیلومتری جنوب و جنوب غربی سرعین و در نزدیکی جاده اردبیل – نیر قرار گرفته است و خانه‌های سنگی در قوردی قیه، تپه چله خانه، قره قیه و مسجدیری قرار گرفته‌اند.

ویند کلخوران دهکده‌ای سنگی با مجموعه‌ای از خانه‌های سنگی منفرد که اغلب در زیر تپه‌ای به نام چله‌خانه قرار دارد، به صورت یک پدیده معماری تاریخی و باستانی استثنایی و کم نظیر است.

در دو کیلومتری شمال غرب روستای ویند کلخوران، تپه بلند رسوبی وجود دارد که ضلع جنوبی آن از فرسایش بستر رودخانه بالیخلو به صورت دیوار مرتفعی درآمده است. در ارتفاع تقریبی ۵۰ متر از بستر رودخانه و بر سینه آن، دخمه سنگی با در ورودی و اتاقک چشمگیر کنده شده است.

در حاشیه این دخمه حروفی کنده شده که قسمت عمده آن از بین رفته است دهکده باستانی ویند کلخوران به لحاظ تعداد زیاد و تنوع خانه‌های سنگی و قابل توجه بودن از لحاظ تاریخی، باستانی و گردشگری می‌تواند به صورت یکی از کانونهای علمی، تفریحی و گردشگری ممتاز در آید.

تپه باستانی آناهیتا

این تپه با شماره 1976 به ثبت آثار ملی رسیده و در قسمت غربی شهر سرعین قرار دارد که از کاوش‌های انجام شده در این منطقه اشیا و سفالینه‌هایی به دست آمده که قدمت آنها به اواخر هزاره دوم و اول قبل از میلاد مسیح بازمی‌گردد.

معبد آناهیتا سال‌ها محل عبادت و ریاضت مغ‌ها و موبدان زرتشتی بوده و این معبد و حوالی آن به نام «ساری قیه ییلاق»، آسایشگاه تابستانی حاکمان ساسانی بوده است.

در اوایل دهه 40 به منظور ساختن یک منبع آب آشامیدنی روی تپه آناهیتا، بقایای دیوار قلعه و بنای موجود روی تپه از میان رفت.

معبد آناهیتا سال‌ها به عنوان مسجد مورد استفاده اهالی قرارمی گرفت که بنا بر روایات در زیر این تپه و قلعه آن راه‌های زیرزمینی وجود داشته که خروجی یکی از آنها در محدوده «میدان گاومیش گلی» شهر سرعین است که اکنون مسدود است. البته تونل‌های فرعی دیگری هم در این رابطه با کاربری‌های متفاوت وجود داشته است.

پیست اسکی آلوارس

پیست اسکی آلوارس در دامنه‌های مرتفع سبلان واقع شده و از لحاظ وسعت یکی از بزرگترین پیست‌های اسکی ایران است.

این پیست در فاصله ۱۲ کیلومتری روستای آلوارس و ۲۴ کیلومتری سرعین واقع شده و از آنجا که در ارتفاع ۳۲۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد و به جهت دیر ذوب شدن برف‌های این منطقه می‌تواند‌ حدود شش الی هشت ماه از سال مورد استفاده قرار گیرد که از این لحاظ در کشور در رتبه اول است.

علاوه‌بر جاذبه‌های زمستانی این پیست، در بهار و تابستان هم این منطقه جذابیت‌های بالایی برای جذب گردشگر دارد.

ورود عشایر‌ با گله‌های خود به مناطق حوالی آن، هوای خنک و معتدل در اوج تابستان، پوشش گیاهی و گل‌های رنگارنگ از جمله این جاذبه‌هاست.

امیرحسین احمدی - ضمیمه چمدان

نوشته سرعین، شهر معروف به چشمه‌های جوشان اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

گواتمالا یکی از خطرناک‌ترین کشورهای جهان است

$
0
0

گواتمالا

مقصد این هفته ما در هفتادودوملت، گواتمالا است. کشوری که شباهت آهنگ نامش به آنگولا و اوگاندا باعث شده ‌‌در لحظه نخست، تصور شود کشوری آفریقایی است؛ اما در آمریکای مرکزی قرار دارد و از شمال و غرب با مکزیک، در شرق با بلیز و از جنوب با کشورهای السالوادور و هندوراس همسایه است.
تصویر جذاب، اما خطرناک

به گزارش جام جم آنلاین ، گواتمالا یکی از خطرناک‌ترین کشورهای جهان است به ترتیبی که طبق آمارهای موجود سال‌2013، به طور میانگین هر هفته 101‌نفر به قتل رسیده‌اند؛ البته این آمار در‌سال‌2014 به 99 نفر رسید؛ با این حال هنوز سایه وحشت در گوشه و کنار کشور پابرجاست، بویژه علیه زنان.

حال شاید از خود بپرسید چرا از این کشور خطرناک برایتان می‌نویسیم؟! این کشور در کنار این همه دافعه امنیتی، جاذبه‌های گردشگری بسیاری دارد که شاید بتواند شما را با وجود خطرهای موجود برای سفر ترغیب کند کما این‌که گردشگری این کشور چند سالی است که رشد قابل ملاحظه‌ای کرده و به نوعی، گواتمالا به مقصدی جذاب برای مسافران تبدیل شده است. پس نگاهی به این آثار و مناظر می‌‌اندازیم.

از سواحل طولانی متشکل از شن و ماسه‌های سفید رنگ گرفته تا صخره‌های مرجانی، گیاهان و جانوران گوناگون و همچنین زیبایی‌های باستان‌شناسی و البته آداب و رسوم و فرهنگ غذایی این کشور.

در جنگل‌های مرطوب شمال گواتمالا در نزدیکی مرز بلیز، یکی از بزرگ‌ترین محوطه‌های باستا‌ن‌ شناسی در آمریکای مرکزی قرار گرفته است. ویرانه‌های حفاظت شده شهر تاریخی تیکال یکی از نقاط گردشگری مهم در گواتمالاست.

این شهر ‌حدود 600 سال قبل از میلاد تا 900‌میلادی مسکن چندین هزار نفر بوده است. در تیکال بیش از سه هزار سازه؛ از اهرام و معابد گرفته تا میادین و آکروپلیس وجود دارد. این بناها یکی از مهم‌ترین مراکز تجمع قوم مایا به مدت هزار سال بوده و امروزه یکی از کامل‌ترین مکان‌هایی است که یادگارهای آن قوم را در خود جای داده است.

به غیر از خود بناها، محیط اطراف تیکال نیز بهانه خوبی را برای بازدید هر چه بیشتر بازدیدکنندگان فراهم کرده است. جنگل‌های سرسبز با پرندگان، میمون‌ها و به‌طور کلی حیات‌وحش شگفت‌انگیز‌ بر شکوه این منطقه افزوده است. پارک ملی تیکال نیز از سال 1979 به ثبت جهانی یونسکو رسیده است.

آنتیگوا گواتمالا یا به شکل ساده‌تر همان آنتیگوا، قطعا یکی از برجسته‌ترین و زیباترین شهرهای آمریکای جنوبی به شمار می‌رود.

این شهر که در میان مجموعه‌ای از آتشفشان‌ها واقع شده، پایتخت سابق گواتمالا بوده که امروزه ساختمان‌های قدیمی آن در کنار بناهای به‌روز و بلندمرتبه‌اش منحصر به فرد ‌است.

در مرکز این شهر قدیمی، کلیساهای بزرگ و صومعه‌ها به چشم می‌خورد. با وجود بازسازی کامل ساختما‌ن‌ها پس از زلزله‌هایی که در این شهر در گذشته به وقوع پیوسته، هنوز هم برخی ترک‌های آشکار روی دیوارهای آنها دیده شود.

در بسیاری از مناطق شهر هم‌ بعضی از ویرانه‌ها به شکل خلاقانه‌ای تبدیل به بناهای زیبا شده‌ و حتی در بعضی موارد‌ از دل آنها هتل‌هایی مجلل بیرون کشیده شده است.

دریاچه اتیلتن به عقیده بسیاری‌ زیباترین دریاچه جهان است که بازدیدکنندگان از دیدن آن ناامید نمی‌شوند. برای رسیدن به این منطقه باید سفری دوساعته با ماشین از گواتمالاسیتی یا 1.5 ساعته از آنتیگوا داشت.

اتلیتن در ارتفاع 1538 متری از سطح دریا قرار گرفته و توسط تپه‌ها و کوه‌های آتشفشانی احاطه شده است. این دریاچه در دهانه یک آتشفشان تشکیل شده و سه آتشفشان دیدنی و جذاب در امتداد سواحل آن قرار گرفته است.

در طول این سال‌ها، بسیاری از افرادی که علاقه‌مند به یک شیوه زندگی خاص بوده‌اند به این منطقه جذب شده‌اند.

انواع مراکز معنوی به ارائه خدماتی چون یوگا و دیگر فعالیت‌های متافیزیکی می‌پردازند. همچنین کلاس‌های آموزش زبان اسپانیایی در مکان‌های منحصر به فرد و اغلب روستایی برگزار می‌شود که همین امر به همراه فضای دلنشین و آرام اطراف آن موجب شده تا افراد زیادی را به سمت خود جذب کند.

حالا نوبت پایتخت است! گواتمالاسیتی پس از مکزیکوسیتی بزرگ‌ترین شهر آمریکای مرکزی به شمار می‌آید. این شهر بیش از دویست سال است که پایتخت بلامنازع اداری، اقتصادی و فرهنگی گواتمالاست.

گواتمالاسیتی که در 1500 متر بالاتر از سطح دریا واقع شده، مرتفع‌ترین پایتخت آمریکای مرکزی است. شهر گواتمالاسیتی به ۱۳ منطقه تقسیم شده‌است.

منطقه یک، مرکز قدیمی شهر است که کلیسای جامع، کاخ ملی و دیگر ساختمان‌های دیدنی در آن واقع شده و بیشتر سفارتخانه‌ها، فروشگاه‌های گرانقیمت و شرکت‌ها در منطقه ده قرار دارند.

چطور برویم؟

سفر به گواتمالا کمی پیچیده است! این کشور در ایران سفارتخانه ندارد، لذا باید راهی کشورهای دیگر شد. تورهای گردشگری هم گویا تمایل چندانی به برقراری سفر به این منطقه ندارند، چرا که مسیر طولانی و تهیه ویزا کمی مشکل است! لذا بهترین پیشنهاد همان سفر با کوله‌پشتی است. یعنی زیاد سخت نگیرید، بار و بندیلتان را بردارید و اگر فکر می‌کنید‌ دیدن گواتمالا ارزشش را دارد سفرتان را شروع کنید.

نرگس انصاری - ضمیمه چمدان

نوشته گواتمالا یکی از خطرناک‌ترین کشورهای جهان است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

ذکر چند اثر مهم در چند نقطه کشور ایران

$
0
0

ورسک

گنجینه این هفته، متنوع‌تر از هر هفته پیش چشمان شما قرار گرفته است. از پارک پردیسان گرفته تا کوه خواجه در سیستان را به شما معرفی کرده‌ایم و البته ذکری از آثار مهمی هم کرده‌ایم که در این هفته، مناسبتی در موردشان وجود دارد. مثل امامزاده صالح تهران، پل ورسک، گورستان ظهیرالدوله و شهر سوخته.
تصویر ورسک در 80 سالگی

به گزارش جام جم آنلاین ، 26 فروردین 1383، موزه تنوع زیستی پارک پردیسان که سومین موزه از این دست است؛ در پارک ملی پردیسان افتتاح شد.

پارک پردیسان در بزرگراه همت تهران قرار دارد و یکی از تفرجگاه‌های طبیعی تهران است. با این حال علاوه بر استفاده از ابعاد طبیعی این پارک، می‌توانید از موزه تنوع زیستی هم که با زیربنای 1800 مترمربع در بخش‌های گیاهی، جانوری، سنگ، فسیل و کانی در این پارک قرار گرفته دیدن کنید.

جالب است بدانید که تقسیم‌بندی بخش‌های مختلف این پارک بر مبنای مناطق جغرافیای جهان است و از این رو این مکان، محل خوبی برای آموزش کودک یا نوجوان شما نیز هست.

27 فروردین 977 خورشیدی، روزی است که در آن کار ساخت حمام گنجعلی خان کرمان، پایان یافت و این حمام برای استفاده عموم گشایش یافت. حمام گنجعلی خان البته ‌از بخش‌هایی است که همگی منسوب به گنجعلی خان، حاکم کرمان در زمان صفوی شده است.

او برای رفاه حال مردم اقدام به تاسیس مراکز عمومی و خدماتی نظیر میدان، مدرسه، مسجد و حمام کرد. مثل تعدادی دیگر از حمام‌های ایرانی، ساختار کلی حمام می‌تواند برای ما استفاده کنندگان از حمام‌های لوکس امروزی تماشایی باشد ضمن این که این حمام، ‌‌ظرافت خاصی در معماری مثلا در کاشیکاری دارد که جالب توجه است.

28 فروردین 1351 روزی است که در آن دو بقعه امامزادگان مدفون در شمیرانات تهران به عنوان اثر ملی در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

نخستین بقعه امامزاده قاسم است که در روستای دژ علیای شمیرانات قرار گرفته و برای رسیدن به آن باید کمی از میدان تجریش هم بالاتر بروید، اما اگر برای این کوهنوردی، رمقی نداشتید می‌توانید در همان میدان تجریش سری به امامزاده صالح بزنید.

علاوه بر استفاده از محیط معنوی این دو بقعه، شما خواهید توانست از بافت تاریخی محلات و نیز بازار و تکیه تجریش هم بهره ببرید. در همین روز و البته 29 سال بعد، میدانی به نام میدان باغ یا ارگ در کرمان که از آثار مربوط به دوره پهلوی هست نیز در فهرست آثار ملی ثبت شد.

میدان ارگ کرمان، به نوعی بافت تجاری هم دارد و از این رو می‌تواند مقصدی برای دیدن بخشی از بازار مردمی کرمان هم باشد. همچنین در بیست و هشتم فروردین 1385 بود که موزه هنرهای معاصر فلسطین در تهران افتتاح شد. این موزه که در تهران و جنب سفارت فلسطین قرار گرفته، زیر نظر فرهنگستان هنر اداره می‌شود و بخشی از آثار هنری هنرمندان معاصر فلسطینی در آن نگهداری می‌شود.

29 فروردین 1315 روزی است که در آن عملیات ساخت و نصب پل ورسک در محور راه‌آهن شمال پایان یافته است. پل ورسک که از شاهکارهای مهندسی است بین دو کوه و با ارتفاعی بیش از صد متر و طول بیش از 60 متر، ساخته شده است.

این پل در نزدیکی روستایی به همین نام ‌ قرار‌گرفته و از این رو شما خواهید توانست علاوه بر دیدن خود پل که به یکی از جاذبه‌های سیاحتی تبدیل شده است؛ به دیدن روستای ورسک و طبیعت سواد کوه و قائمشهر هم بروید.

29 فروردین البته در سال 1319، روز پایان ساخت بندرگاه بوشهر و در سال 1352 آغاز فعالیت برای ساخت اتوبان تهران کرج بوده است. دو زیر ساخت حمل و نقلی که اولی حالا دیگر می‌تواند بعد از 80 سال، به عنوان یک اثر تاریخی جلوه نمایی کند و دومی محل عبور بسیاری از ما برای رسیدن به ابتدای جاده چالوس است.

جاده‌ای که خیلی از ایرانیان، حداقل یک بار از طریق آن، خود را به جنگل‌های سبز و دریای آبی مازندران رسانده‌اند.

در این روز البته وقایع دیگری هم رخ داده که از نظر گردشگری شهری می‌تواند جالب باشد. نخستین واقعه، آتش سوزی سینما آزادی در سال 1376 شمسی است که البته بعدها، این سینما به همت شهرداری مورد بازسازی قرار گرفت و در حال حاضر، پررونق‌ترین پردیس سینمایی شهر است.

واقعه بعدی هم درگذشت سیدهادی میرمیران از معمارهای مشهور ایرانی است و از آثار برجسته او می‌توان به ساختمان موزه ملی آب ایران و نیز طرح کتابخانه ملی ایران اشاره کرد.

30 فروردین، روز جهانی محوطه‌ها و یادمان‌هاست و ما هم در ایران از این محوطه‌های تاریخی کم نداریم. از محوطه شهر سوخته در زابل سیستان گرفته تا سیلک کاشان و ای گل در آران و بیدگل. محوطه‌هایی که بیش از هر چیز دیگری، نماد تمدن‌های از دست رفته و زندگی‌های نیاکان ماست.

31 فروردین 1308 شمسی، روزی بوده که حاج محمد میرزا کاشف‌السلطنه که او را به عنوان بنیانگذار صنعت چای در ایران می‌شناسند درگذشته است. در این روز اگر گذارتان به لاهیجان، شهر سر سبز استان گیلان افتاد می‌توانید از کنار جنگل معروف به شیطان کوه و البته استخر لاهیجان کمی پیاده گز کنید و به موزه صنعت چای بروید تا هم با این نوشیدنی محبوب در ایران و هم با آقای کاشف السلطنه آشنا شوید و هم البته از طبیعت این شهر بهره ببرید.

اول اردیبهشت یکی از شلوغ‌ترین روزها در تقویم میراث فرهنگی است. این روز (در سال 1330) روز درگذشت محمد تقی بهار، شاعر، پژوهشگر و سیاستمدار ایرانی است که اگر می‌خواهید بر سر مزارش حاضر شوید و فاتحه‌ای برای او بخوانید باید به گورستان ظهیرالدوله در بالای میدان تجریش تهران بروید. جالب است اگر بدانید درست در همین روز هم هست که گورستان ظهیرالدوله در سال 1377 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

در این روز همچنین سهراب سپهری، شاعر و نقاش ایرانی هم دار فانی را وداع گفته که برای زیارت قبر او می‌توانید به مشهد اردهال از توابع شهرستان کاشان بروید. سهراب در حیاط کنارین امامزاده سلطانعلی دفن شده است. شهرت امامزاده مشهد اردهال، بیش از هر چیز به خاطر مراسم قالیشویانی است که به صورت سنتی در هفته دوم مهرماه هر سال برگزار می‌شود.

ثانیا در این روز بود که در سال 1345 یعنی درست پنجاه سال پیش، کوه خواجه، تنها عارضه طبیعی دشت سیستان که یک کوه باستانی است و نیز شهر سوخته زابل در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. شهر سوخته سیستان را به جرات می‌توان در فهرست ده اثری قرار داد که هر ایرانی باید در طول زندگی خود ببیند تا با تمدن پیشرفته‌ای که در هزاران سال پیش داشته بیشتر آشنا شود.

اول اردیبهشت، سالروز ثبت حمام گله داری و معبد هندوها باقی مانده از دوره قاجار و پل لاتیدان، مربوط به دوره صفویه و نیز قلعه هرمز مربوط به دوره صفویه در جزیره هرمز هم هست که برای تماشای همه آنها باید راه استان هرمزگان را در پیش بگیرید.

مصطفی مسجدی آرانی - ضمیمه چمدان

نوشته ذکر چند اثر مهم در چند نقطه کشور ایران اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


برزک در دره‌ای سرسبز و خوش آب و هوا، چشم‌اندازی زیبا و دلنشین دارد

$
0
0

کوه‌ها

مدت‌هاست دنبال مقصدی برای سفر آخر هفته می‌گردید و جایی را پیدا نمی‌کنید چون می‌خواهید کوهستانی و سرسبز باشد، خوش آب و هوا باشد، در جاده‌های شرق و غرب و شمال که ترافیک دارند نباشد، خیلی دور هم نباشد؟ نام مقصدی که دنبالش می‌گردید بَرزُک است!
تصویر در‌ میانه‌ کوه‌ها و باغ‌ها

بَرزُک کجاست؟

بَرزُک‌ با سابقه‌ای 5000 ساله، در ۵۴ کیلومتری غرب کاشان و در دامنه کوه‌های سر به فلک کشیده کرکس، در دره‌ای بزرگ و پهناور قرار گرفته است. برزُک از یک سو به آزادراه تهران ـ کاشان و از سوی دیگر به جاده دلیجان راه دارد.‌

برزک با داشتن کاریزها و چشمه‌های خودجوش و رودخانه‌ای قدیمی که میان روستا و کشتزارها روان است، در دره‌ای سرسبز و خوش آب و هوا، چشم‌اندازی زیبا و دلنشین دارد.

توسعه طولی شهر در مسیر دره‌ای سرسبز و وجود چشمه‌سارهای متعدد با آب قابل توجه که باعث گسترش باغ‌های میوه در طول دره شده است، آن را به باغ‌شهری زیبا تبدیل کرده که با برخورداری از فاکتورهای متعدد جذب گردشگر، برزک را به یکی از قطب‌های گردشگری کاشان تبدیل کرده است.

از آثار تاریخی و دیدنی این شهر می‌توان به تپه تاریخی قلعه، آبشار و رودخانه و جاده تفریحی توریستی سعدآباد، زیارتگاه امامزاده سراج‌الدین بن موسی بن جعفر، حمام دوره صفویه، خانه تاریخی روحانی، آب‌انبار قاجاریه، آسیاب آبی قدیمی، چشمه احمدآباد، موزه مردم‌شناسی برزک و... اشاره کرد.بعد از گلاب و گل محمدی، محصول معروف برزک که زبانزد خاص و عام و از محبوبیت خاصی برخوردار است شاه‌توت برزک است.

درختان شاه‌توت در برزک حدود پنج هکتار از اراضی را در بر گرفته که میزان تولید شاه‌توت در برزک سالانه 100 تن است. انواع عرقیات سنتی با بهترین کیفیت و به شکل طبیعی و سنتی هم در برزُک تولید شده و به فروش می‌رسد.

چطور برویم؟

برای رفتن به برزک دو راه اصلی وجود دارد؛ یکی اتوبان تهران ـ قم ـ کاشان است و دیگری اتوبان تهران ـ ساوه ـ سلفچگان ـ دلیجان.

مسافت تهران تا برزک در هر دو مسیر کمی بیش از ۲۰۰ کیلومتر است و در شرایط متوسط می‌توان با حدود ۳ ساعت رانندگی از هرکدام از جاده‌ها به برزک رسید.

در مسیر اول کافی است ۱۰ کیلومتر مانده به کاشان، وارد خروجی سمت راست اتوبان که با علامت نیاسر و مشهد اردهال مشخص شده است، شوید.

حدود پنج کیلومتر که در این جاده برانید به میدان بزرگی می‌رسید که سمت راست آن به نیاسر و سمت چپ آن به برزُک می‌رود. از این میدان حدود ۳۵ کیلومتر تا برزُک راه پیش رو دارید که بخشی از آن طبیعتی کوهستانی و زیبا دارد.

پس از طی این مسافت به پمپ بنزینی در سمت چپ جاده خواهید رسید که بلوار ورودی برزک از کنار آن به سمت کوه بالا می‌ر‌ود.

چند دقیقه‌ای که در این بلوار پیش بروید به برزُک خواهید رسید. هرچه در خیابان اصلی برزُک بالاتر بروید به کوه‌ها و باغ‌ها نزدیک‌تر می‌شوید.

اگر راه دوم (اتوبان ساوه) را برای رفتن به برزُک انتخاب کرده‌اید پس از آن که از دلیجان حدود ۴۰ کیلومتر به سمت جنوب رفتید و تابلوی ۱۳۵ کیلومتری اصفهان را دیدید، دوربرگردان بزرگی هست که با علامت «کاشان» مشخص شده است.

از این دوربرگردان دور بزنید و جاده‌ای را که کنار پمپ بنزین از جاده اصلی جدا می‌شود در پیش بگیرید. با حدود ۲۰ دقیقه رانندگی در جاده‌های کوهستانی، به پمپ بنزین و بلوار ورودی ابتدای برزُک خواهید رسید.

اگر از سمت اصفهان به قصد دیدن برزُک می‌آیید جاده دلیجان کوتاه‌تر و سریع‌تر خواهد بود. اگر هم از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده می‌کنید کافی است به کاشان بیایید و از آنجا اتوبوس یا تاکسی‌های برزُک شما را با قیمت مناسبی به آنجا خواهند برد.

کجا بمانیم؟

برزک برای گردشگران دو اقامتگاه سنتی دارد. دو اقامتگاهی که علاوه بر استانداردهای معمول مراکز اقامتی، مزیت‌های دیگری هم دارند و شما را با مشخصات بومی منطقه آشنا می‌کنند. یکی از تجربه‌های خوب سفر به برزک، اقامت در خانه تاریخی روحانی است که به‌عنوان یک اقامتگاه بوم‌گردی در برزک فعال شده است. بخش‌هایی از این خانه مربوط به دوران صفوی است و حالا پس از مرمت، با المان‌های متعدد خیال‌انگیز می‌تواند هر مسافری را شیفته خودش کند.

پنجره‌های رو به کوه و دشت، کرسی زمستانی، طاق‌های قدیمی و دیوارهای کاهگلی و شومینه‌ای قدیمی، بخشی از چیزهایی است که در این خانه با آن روبه‌رو می‌شوید. اقامتگاه سنتی آویلا نیز در دل بافت تاریخی برزک و پای تپه تاریخی قلعه، گزینه بعدی برای اقامت در برزُک به شمار می‌رود.

چه بخریم؟

برزک با تولید بیش از ۸۰ درصد گل و گلاب با بیشترین تعداد کارگاه‌های گلابگیری سنتی و ۱۰ کارخانه صنعتی به عنوان بزرگ‌ترین تولید کننده گل و گلاب مطرح است. در بَرزُک بیش از ۵۰۰ کارگاه گلابگیری سنتی وجود دارد که در ایام گلابگیری پذیرای گردشگران داخلی و خارجی هستند.

انواع عرقیات گیاهی و سنتی هم محصول دیگر این کارگاه‌‌ها به شمار می‌ر‌ود.‌در بَرزُک انواع صنایع دستی شامل پارچه‌بافی، کرباس‌بافی، جاجیم‌بافی، گلیم‌بافی، گیوه‌چینی، سبدبافی، طناب‌بافی، نخ‌ریسی، گلدوزی با دست، قالیبافی و انواع بافتنی‌های دستی وجود دارد که هم‌اکنون نیز تعدادی از آنها در شهر بَرزُک رونق داشته و امروزه نیز در برخی منازل برزک صدای در‌هم تنیدن تار و پود فرش به گوش می‌رسد.

برزک با تولید مرغوب‌ترین شاه‌توت کشور، گوی سبقت را از دیگر شهر‌ها ربوده و هر سال با ورود خیل عظیم گردشگران در تابستان جشنواره شاه‌توت برگزار می‌شود. چهار محصول شاخص و عمده برزک به ترتیب گل‌محمدی، شاه‌توت، آلو بخارا و گردو‌ست ولی درختان دیگری همچون انواع سیب، گلابی، گیلاس، انگور، صنوبر، بید، بیدمشک، بادام، هلو، امرود، گلابی، توت سفید، به، انجیر، انار، زردآلو و... نیز در برزک قامت کشیده‌ا‌ند.

چه ببینیم؟

تپه تاریخی قلعه برزک: تپه قلعه یک موقعیت مهم طبیعی شهر برزک است که احتمالا یادآور اولین استقرار روستانشینی بازمانده از دوران باستان در برزک است. این اثر طبیعی، که در ضلع جنوبی شهر و در محله مسجد جامع واقع است، ۵۲۰ متر طول و ۱۲۵ متر عرض و بیش از بیست متر ارتفاع دارد. در اضلاع شمالی، غربی و شرقی تپه، خانه‌های شهر قرار دارد و ضلع جنوبی به مزارع محدود می‌شود.

آثار یافته شده در سطح تپه عبارتند از یک تنور ایجاد شده در دل کوه، به قطر ۷۰ سانتی‌متر که از داخل با گل به ضخامت دو سانتی‌متر اندود شده و بعد از احداث از آن استفاده نشده است. این تنور در ضلع جنوب غربی حفره کوچکی است که به کانالی دست‌کند به طول ۳۰ سانتی‌متر منتهی می‌شود.

در سطح تپه هشت هاون سنگی به قطر تقریبی ۱۷ سانتی‌متر در دل کوه ایجاد شده که یکی از آنها در بالاترین سطح کوه، به شکل دوقلو‌ ساخته شده است. در این تپه حفره‌هایی به وجود آمده که بر اساس گفته اهالی در آن استخوان‌های انسانی وجود داشته و هنگام احداث پارک از محل خود برداشته شده است. آبراهه‌های ایجاد شده در دل کوه و همچنین فضای غارمانند ضلع جنوبی ازجمله آثار موجود در تپه قلعه است که پژوهش در این تپه را ضروری می‌نماید. (گزارش ثبتی تپه قلعه، ۳۸۳۱)

غار برزک در تپه تاریخی قلعه برزک: قدمت این غار به دوران سلجوقیان بازمی‌گردد و شهرداری با همکاری میراث فرهنگی و گردشگری به دنبال ثبت ملی این اثر تاریخی است. بنا به نقل قول سینه به سینه بزرگان شهر، این غار که در سکونتگاه اولیه برزک (تپه قلعه) واقع شده، دارای سه مسیر اصلی بوده که یکی از مسیر‌ها به مسجد جامع شهر و مسیر دیگری به حمام میان‌ده و مسیر سوم به طرف کوه اشک ادامه دارد و هم‌اکنون شهرداری برای انجام تحقیقات بیشتر مشغول آزادسازی معبرهای مسدود شده این غار در اثر ریزش‌‏های سالیان متوالی است. از آثار برجای مانده در این غار می‏‌توان به حفر کانال‌های کوچک حفاری شده در دل سنگ جهت دفن یا نگهداری استخوان‌های گذشتگان خود، ظروف سفالی و گلی برجای مانده و وجود سقف‌های زیبای آن اشاره کرد.

جاده تفریحی ـ توریستی سعدآباد برزک: این جاده از زیباترین جاده‌های طبیعی و بکر شهرستان کاشان است. جاده تفریحی و توریستی سعدآباد از مرکز شهر آغاز می‌شود و در امتداد رودخانه اصلی شهر به طول چهار کیلومتر همراه با بدیع‌ترین صحنه‌های طبیعی ادامه دارد و پس از گذشتن از کنار تفرجگاه‌ها، کوه‌ها، چشمه‌ها، آبشار‌ها و باغ‌های زیبا، به مسیر اصلی جاده برزک ـ کاشان ختم می‌شود.

تفرجگاه چشمه احمدآباد: این چشمه در نقطه شمال شرقی برزک و در حریم رودخانه فصلی برزک واقع و دارای چند‌ چشمه جوشان است و در قسمت بالادست آن دیواره سدی است که بر اثر رسوب طی سالیان متوالی پر شده و هم اکنون با رویش درختان بید و درختچه‏‌های گز در بستر این سد، منظره زیبایی را ایجاد کرده است. این تفرجگاه که در ۱۰۰ متری خیابان اصلی واقع شده هر سال گردشگران زیادی را به خود جذب می‌‏کند. به دلیل وجود کوه در حاشیه جنوب شرقی تفرجگاه، گردشگران علاقه‏‌مند به کوهنوردی نیز در کنار استفاده از مناظر بکر و طبیعی از فضای این تفرجگاه برای کوهنوردی بهره می‌برند.

حمام دوره صفویه برزک، امامزاده سراج‌الدین بن موسی بن جعفر، موزه مردم‌شناسی، آب انبار سردل برزک، خانه‌های قدیمی کاردان و موسوی، آسیاب خاتونی بزرگ و بافت قدیمی برزک در نزدیکی مرکز شهر، دیگر جاذبه‌های این باغشهر دیدنی و جذاب است. اگر اهل سفر هستید، معطل نکنید و برای همین آخر هفته برنامه‌ریزی کنید.

مسعود بُربُر - ضمیمه چمدان

نوشته برزک در دره‌ای سرسبز و خوش آب و هوا، چشم‌اندازی زیبا و دلنشین دارد اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

صنایع‌دستی شهرستان اردستان جهانی شده است

$
0
0

صنایع‌دستی

اردستان شهری در حاشیه کویر مرکزی ایران است. این شهر جزو استان اصفهان بوده و بیشتر با قنات‌ها و باغ‌های انارش در میان مردم ایران معروف است. علاوه بر اینها صنایع‌دستی زنان اردستانی نیز به‌عنوان هنر و فرهنگ اصیل این شهر مورد توجه است به‌طوری‌ که می‌توان خلاقیت مردم این شهر حاشیه کویری را در آثار آنها مشاهده کرد. به همت زنان اردستانی صنایع‌دستی شهرستان اردستان جهانی شده است.
تصویر هنر دست زنان کویر

به گزارش جام جم آنلاین ، این صنایع‌ دستی به‌ غیر از این‌که نشان از فرهنگ بالا و اصیل این مردم کویرنشین دارد، باعث رونق و توسعه اقتصاد شهرستان هم شده است.

ذوق و خلاقیت کویرنشینان اردستانی موجب شده آثار آنها مورد استقبال در داخل و خارج از کشور ‌قرار بگیرد و مهر اصالت یونسکو بر آثارشان نشان از اوج هنر آنها در سطح جهانی است.

میناکاری؛ هنری ظریف و ارزشمند

در کنار قالیبافی، گلیم‌بافی و میناکاری یکی از صنایع‌دستی ارزشمند زنان اردستان است. البته برای میناکاری نیاز به سرمایه اولیه است از این رو باید با تشکیل تعاونی‌های لازم سرمایه مورد نیاز زنان هنرمند اردستان را فراهم کرد.

زنان اردستانی برای راه‌اندازی کارگاه میناکاری به منابع مالی مطمئنی نیاز دارند. برای این منظور باید دولت و مسئولان کمک‌های اولیه لازم را انجام دهند. در کنار این موضوع برای تهیه زیرساخت، فراهم کردن محیط کاری و تبلیغات و دادن آموزش‌های لازم یک بازه زمانی شش ماهه لازم است.

برای همین اگر دولت می‌خواهد صنایع‌دستی را توسعه دهد باید دسترنج زنان اردستانی را حمایت کند. در کنارش دولت می‌تواند پس از خرید این اجناس و صادرات آن به کشورهای دیگر هم فرهنگ و هنر ایرانی را به جهانیان بشناساند و هم برای کشور ارزآوری کند.

این کار باعث رونق فضای کسب‌وکار شده و موجب می‌شود دیگر دغدغه مالی در ذهن زنان هنرمند نباشد و با خیال آسوده به کار خود ادامه دهند و در فکر توسعه کار و اشتغال بیشتر باشند.

هنر احیا شده اردستانی‌ها

خراطی از هنرهای قدیمی ایرانیان بخصوص مردمان حاشیه کویر است. این روزها زنان اردستانی دوشادوش مردان این صنعت را احیا کرده‌اند. در اردستان با ساخت دستی ابزار خراطی سعی شده کیفیت خراطی را بالاتر ببرند.

در حالی که دستگاه خراطی دستی در دیگر نقاط کشور موجود نیست، در اردستان با همان روش‌های قدیمی خراطی صورت می‌گیرد. حتی برخی برنامه‌ها برای تولید انبوه این دستگاه در دستور کار است تا با ساخت این دستگاه هنر خراطی در کشورمان و کشورهای دیگر توسعه داده شود.

با توجه به این‌که به وسیله خراطی انواع ظروف کاربردی و چوبی، شکلات‌خوری، سینی، میوه‌ خوری، قندان طرح چهارطاقی، کاسه طرح کشکول و کاسه طرح گل انار تولید می‌شود، این صنعت می‌تواند بسیار ارزآور و اشتغالزا باشد.

زنان اردستانی با دقت و کارایی می‌توانند محصولات فراوانی در این زمینه تولید کنند.

مثلا میوه‌خوری (طرح حصیری) و کاسه تکه چسبانی دایره که در نوع خود بی‌نظیر هستند و مشابه آن در کشور وجود ندارد توسط زنان اردستان تولید شده است که همین محصول توانسته مهر اصالت یونسکو را دریافت کند.

محصولات کارگاه‌های خراطی زنان اردستانی در داخل کشور به شهرهای یزد، اصفهان، بانه، رفسنجان و تهران ارسال می‌شود که در داخل کشور با استقبال خوب مردم و علاقه‌مندان به صنایع‌دستی مواجه شده است، حتی از کشورهای مالزی، انگلیس، آلمان و سوئد تقاضاهای فراوانی شده که می‌توان با برنامه‌ریزی دقیق‌تر در این زمینه بازارهای جهانی این هنر دستی زیبا را رونق بیشتری بخشید.

البته در این میان باید در زمینه خراطی سرمایه‌گذاری بلندمدت کرد، چون حداقل شش سال طول می‌کشد تا یک شاگرد بتواند این حرفه را خوب یاد بگیرد، چون زمان یادگیری طولانی است جوانان رغبت کمی به یادگیری نشان می‌دهند، اما اگر رونق این صنعت قدیمی بیشتر شود و درآمد آن بالاتر برود قطعا افراد بیشتری به سمت آن روی می‌آورند.

در نهایت می‌توان یک اشتغال پردرآمد ایجاد کرد و ارزآوری داشت که این هم به همت زنان اردستان محقق خواهد شد.

زواره؛ همسایه‌ای با صنایع‌دستی بسیار

مردمان کویرنشین خصوصا زنان این منطقه بسیار زحمتکش هستند. هنر و مهمان‌نوازی آنها دست به دست هم داده تا این منطقه را به یک مقصد خوب برای گردشگران تبدیل کند.

به طوری که هم‌اکنون زواره‌ای‌ها یک هتل سنتی دویست ساله را برای بازدید گردشگران در شهر زواره آماده کرده‌اند که در آن صنایع‌دستی زنان این شهر به نمایش درآمده و این نمایشگاه دائمی با استقبال خوبی هم مواجه شده است.

در کنار آن خانه نقلی زواره نیز که دارای هشت اتاق به صورت سوئیت است، مورد توجه گردشگران قرار گرفته است. اکثر کارهای خدماتی این خانه‌های نقلی که در واقع یک مدل اقامتگاه بوم‌گردی و سنتی است توسط زنان صورت می‌گیرد.

در کنار همه اینها رشته‌های سفالگری، معرق و منبت، نگارگری،‌چرم‌دوزی، نقاشی روی سفال، رودوزی سنتی، گوهرتراشی و قلاب‌بافی در میان زنان اردستانی و زواره‌ای رونق تازه‌ای گرفته است.

به صورتی که هم‌اکنون 35 کارگاه دائم در شهرستان مشغول فعالیت هستند و تولیدات صنایع‌ دستی زنان شهرستان اردستان در رشته خراطی و نقاشی روی سفال دارای مهر اصالت سازمان فرهنگی ـ هنری ملل متحد (یونسکو) است.

صنایع دستی در این شهر به‌عنوان شغل جانبی خانوارهای اردستانی است و عموما برای کمک اقتصادی به خانواده توسط بانوان انجام می‌گیرد.

فواد مسعودی - ضمیمه چمدان

نوشته صنایع‌دستی شهرستان اردستان جهانی شده است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

بازسازی بافت تاریخی روستای تاریخی اصفهک پس از ۳۸ سال

$
0
0

روستای تاریخی

روستای تاریخی

بافت تاریخی روستای تاریخی اصفهک پس از ۳۸ سال با همکاری اهالی و کارشناسان میراث فرهنگی و جامعه دانشگاهی مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی، بافت تاریخی روستای تاریخی اصفهک از توابع دیهوک واقع در ۳۵ کیلومتری طبس که پس  از زلزله سال ۵۷ دچار آسیب و تعدادی از بناهای ارزشمند آن مورد تهدید قرار گرفته بود طی سال‌های اخیر با همکاری اهالی و کارشناسان میراث فرهنگی و جامعه دانشگاهی مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.

به گزارش روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی معاون میراث فرهنگی خراسان جنوبی با بیان این مطلب گفت: پس از این زلزله  و آسیب‌های فراوان این روستا، مردم در مجاورت روستای قدیم روستای جدید را ساخته و در آن ساکن شدند.

به گفته علی شریعتی منش طی چند سال گذشته با همت مردم و اساتید و دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی تهران، یزد و همچنین اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی تعدادی از بناها و گذرهای آسیب دیده از زلزله مرمت و بازسازی شده و به خانه‌های بوم گردی تبدیل شده است.

معاون میراث فرهنگی خراسان جنوبی افزود: درحال حاضر گردشگران و علاقمندان بسیاری از این روستا بازدید می کنند که در این میان همت مردم روستای اصفهک در احیاء روستای تاریخی قابل تحسین است.

 شریعتی منش گفت: اصفهک که واجد بناهای ارزشمندی شامل مسجد، حمام، خانه‌های دو صفه و چهار صفه و همچنین دارای نخلستان زیبایی است در سال ۹۴ در فهرست آثار ملی کشوربه شماره ۳۱۳۳۶ ثبت شده است.

روستای اصفهک به دلیل آب و هوای منحصر بفردی که دارد، مستعد رشد و پرورش هر نوع محصول کشاورزی است و یکی از گردشگرپذیرترین مناطق طبس به شمار می‌رود.

مردم این روستا اگرچه بیشتر به دامداری و کشاورزی مشغولند اما قالی‌بافی، مهم‌ترین صنعت دستی آنهاست.

روستای اصفهک، غنی‌ترین منابع آب را در قلمرو شهرستان طبس دارد و ریزش آب چاه عمیقی که آب شرب روستا را تأمین می‌کند، از جاذبه‌های طبیعی این روستا به شمار می‌رود.

نوشته بازسازی بافت تاریخی روستای تاریخی اصفهک پس از ۳۸ سال اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

روستای گردشگری کشیت از توابع بخش گلباف در استان کرمان

$
0
0

کرمان

کرمان

روستای کشیت از توابع بخش گلباف در استان کرمان است که قدمت به شش هزار سال قبل می‌رسد. کشیت یکی از روستاهای جنوبی شهرستان کرمان است که فاصله هوایی آن با شهر گلباف حدود 40 کیلومتر است.

این روستا دارای جاذبه‌های گردشگری بسیاری است که باعث جذب توریستها و گردشگران داخلی(تهران، شیراز، اصفهان، خراسان، یزد، هرمزگان و ...) و خارجی زیادی شده است.

قلعه تاریخی 6000 ساله این روستا که به ماقبل دوره سلجوقیان مربوط است توجه تاریخ شناسان را به خود جلب کرده و آنها را به سمت خود می‌کشاند. این قلعه افسانه‌های شنیدنی زیادی دارد که مردم این روستا نسل به نسل برای یکدیگر بیان کرده‌اند.

مردم این روستا بر این باورند که در گذشته سنگی بزرگ از اسمان بر میان این قلعه افتاده که هنوز باقی است. این سنگ آنقدر بزرگ است که از درب‌های ورودی قلعه به هیچ عنوان قابل عبور نیست و کمی اثبات این عقیده را قوی تر می‌کند.

آبشار دیدنی کشیت یک منظره بسیار زیبا دارد که بعضی از گردشگران تاکنون چندین بار برای مشاهده آن به این روستا سفر کرده‌اند.

دهیار روستای کشیت بخش گلباف اعلام کرد: تا کنون خبرگزاری‌های زیادی از این روستا خبر تهیه کرده‌اند و این روستای تاریخی که هنوز از حالت سنتی خود بیرون نیامده را به گردشگران معرفی کرده‌اند.

قادری در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری ایسنا، منطقه کویر، از سایت‌های خبری و گردشگری درخواست کرد که نام آبشار، قلعه، کلوت‌ها، بقعه‌های تاریخی و دره دیدنی روستای کشیت بخش گلباف را با روستاهای دیگر بخش‌ها اشتباه ننویسند.

وی ادامه داد: روستای کشیت در دهستان کشیت بخش گلباف یکی از جاذبه‌های بزرگ گردشگری استان و شهرستان کرمان است که خبرنگاران برای انتشار خبر از جاذبه‌های گردشگری این روستا به ما مراجعه و اطلاعاتی دریافت می‌نمایند، ولی بعد از انتشار خبر متوجه می‌شویم که روستای کشیت را یا از توابع قلعه گنج یا جیرفت و یا شهداد می‌نویسند. دو روستای دیگر در استان کرمان با کشیت بخش گلباف تشابه اسمی دارند ولی قلعه و آبشار مشهور مربوط به این روستاست.

قادری گفت: در بعضی از موارد مشاهده شده که نام این روستا را از توابع بخش شهداد نوشته‌اند که این مسأله به هیچ عنوان درست نیست و در چندین سال پیش بخش گلباف از بخش شهداد جدا شده و دو بخش مجزا هستند.

وی افزود: امیدواریم که خبرنگاران در انتشار اخبار به این مسأله توجه بیشتری داشته باشند.

وی متذکر شد که این روستا از اول پاییز تا آخر بهار دارای آب و هوای مساعدی است و گردشگران می‌توانند در این فصول به راحتی از جاذبه‌های گردشگری روستای کشیت بازدید کنند.

نوشته روستای گردشگری کشیت از توابع بخش گلباف در استان کرمان اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

آموزش راهنمایان کوهستان در ایران با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری

$
0
0

ایران

ایران

«کوه‌های ایران خاطرخواه زیاد دارند، اما هنوز خیلی‌ها نمی‌دانند چگونه باید به دیدار آن‌ها بیایند، حتی نمی‌دانند سفر به کوهستان‌های ایران ارزان‌تر از برخی کشورها است.»

علی شادلو که نخستین دوره‌ی رسمی آموزش راهنمایان کوهستان را در ایران با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی راه‌اندازی کرده، به خبرنگار گردشگری ایسنا گفت: کوه‌های ایران به واسطه‌ی مدار جغرافیایی که روی آن قرار گرفته‌اند، خاطرخواه زیاد دارند، ضمن آن‌که سفر به آن‌ها ارزان‌تر از کوهستان‌های سایر کشورها است. برای نمونه، پرمیت (جواز) "دماوند" را با 100 دلار می‌توان گرفت، درحالیکه برای "فوجی‌یاما" که خواهرخوانده دماوند است، 4000 دلار باید پرداخت کرد. بسیاری از کوهنوردان و گردشگران علاقه‌مند به کوهستان حتی از این موضوع اطلاع ندارند.

او معتقد است، پیوستن به انجمن جهانی راهنمایان کوهستان می‌تواند تا حدی این نقطه ضعف را بپوشاند و مسیر گردشگری کوهستان و کوهنوردی ایران را تغییر دهد.

«انجمن جهانی راهنمایان کوهستان (IFMGA) در سال 1965 میلادی توسط راهنماهایی از اتریش، فرانسه، سوییس و ایتالیا تاسیس شد که در حال حاضر بیش از 20 کشور از اروپا، آسیا، آمریکا و اقیانوسیه به نمایندگی از حدود 6000 راهنمای کوهستان عضو آن هستند. از جمله اهداف این انجمن تعیین مقرراتی در مقیاس جهانی برای راهنمایان کوهستان، حمایت از این راهنمایان و ارائه خدمات گاها رایگان به آن‌ها، تعیین استانداردهای بین‌المللی آموزش، پشتیبانی از فعالیت‌های حرفه‌ای کوهستان و انجمن‌های ملی که عضو این تشکل جهانی هستند و مهمتر از آن، معرفی جهانی فعالیت‌ها و ظرفیت‌های کوهستانی کشورهای عضو است.»

شادلو گفت: اگر تعداد راهنمایان کوهستان در ایران به حدی برسد که بتوان انجمن ملی تشکیل داد و عضو انجمن جهانی راهنمایان کوهستان شد، می‌توان بازارسازی بهتری برای کوهستان‌های ایران داشت.

طبق آماری که او براساس دوره‌های آموزشی راهنمایان کوهستان که تاکنون در ایران برگزار شده ارائه کرده است، در حال حاضر 14 نفر از کارآموزان موفق شده‌اند فارغ‌التحصیل شوند و بزودی 15 نفر دیگر به این جمع اضافه خواهند شد.

«شادلو» اظهار کرد: تعداد راهنمایان کوهستان ایران دست‌کم باید به 20 نفر برسد تا انجمن ملی تشکیل شود، البته در ایران تعداد راهنمایان زُبده بیش از این‌ها است، اما آن‌ها باید وارد این فرایند شوند تا این انجمن را بتوان در ایران ثبت کرد، انجمنی که وزارت ورزش و کشور آن را به رسمیت بشناسد. این یکی از شرط‌های اصلی عضویت در انجمن جهانی راهنمایان کوهستان است.

این راهنمای تور با بیان این‌که فدراسیون کوهنوردی نسبت به عضویت ایران در این انجمن جهانی بی‌تفاوت نبوده است، افزود: این فدراسیون تا کنون خوب عمل کرده، نماینده‌ای را به اجلاس انجمن جهانی فرستاده که این باعث می‌شود آن‌ها به فعالیت‌های ما پی ببرند. همچنین از معاون انجمن جهانی راهنمایان کوهستان برای سفر به ایران دعوت کرده است. یقینا چنین تحرکی از نظر آن‌ها پنهان نخواهند ماند.

او سپس درباره‌ی مزایای این عضویت، گفت: پیوستن ایران به انجمن جهانی راهنمایان کوهستان با توجه به ترکیب اعضای آن و همچنین میزان مراجعاتی که به آن برای دریافت اطلاعات از کوهستان‌های سایر کشورها می‌شود، به نفع ایران خواهد بود. گردشگران و کوهنوردان زیادی از سراسر جهان به این انجمن مراجعه می‌کنند تا مقصد و راهنمای مورد نظر خود را انتخاب کنند. در واقع از این طریق براحتی می‌توان برای کوهستان‌های ایران بازارسازی و بازاریابی کرد.

شادلو اضافه کرد: عضویت در انجمن جهانی راهنمایان کوهستان، حمایت‌های علمی و آموزشی از راهنمایان ایرانی را در پی دارد و این اتفاق بزرگی برای سفرهای کوهستانی و کوهنوردی ایران خواهد بود، چرا که درحال حاضر کوهنوردی و گردشگری کوهستانی ایران به شیوه سنتی پیش می‌رود و فعالیت در بُعد جهانی حتی می‌تواند بر استانداردهای مدیریت کوهستان تاثیر بگذارد.

نوشته آموزش راهنمایان کوهستان در ایران با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

Viewing all 660 articles
Browse latest View live