Quantcast
Channel: جاذبه های گردشگری –توریست ها
Viewing all 660 articles
Browse latest View live

جشنواره مجسمه‌های شنی آنتالیا

$
0
0

fes

اگر قصد خرید تور آنتالیا را دارید، خواندن این مطلب را به شما توصیه می کنیم.

 

جشنواره بین‌المللی مجسمه‌های شنی آنتالیا که با نام سرزمین شنی (Sandland) شناخته شده است یکی از بزرگترین رخدادهای شنی دنیاست، چه از لحاظ اندازه مجسمه‌ها، و چه از لحاظ وسعت محل برگزاری آن. همه‌ساله گروهی از مجسمه‌سازهای دنیا برای شکل دادن به 10هزار تن شنی که در زمینی به مساحت 7هزار مترمربع جمع‌آوری‌شده است به سواحل لارای آنتالیا پای می‌گذارند.

 

 

 

 

کل محوطه جشنواره 22هزار مترمربع است که 15هزار مترمربع آن به فعالیت‌ها و سرگرمی‌های دیگر در طول روز و یا شب اختصاص پیدا می‌کند. شوق بازدید از سرزمین شنی همه‌ساله هزاران گردشگر را به آنتالیا می‌کشاند. وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه، شهرداری آنتالیا، انجمن روزنامه‌نگاران آنتالیا، و چندین و چند نهاد دیگر از حامیان همیشگی جشنواره‌اند.

 

 

 

نه‌ تنها قدم زدن در تاریخ، بلکه زیبایی و ظرافت چشم‌نواز مجسمه‌هایی که اعضای آن‌ها فقط از شن و آب  تشکیل‌شده است بازدیدکنندگان را مجذوب خواهد کرد. نورپردازی شب‌های جشنواره نیز لایه‌ای دیگر به زیبایی آن می‌افزاید. بنابراین اگر حق انتخاب داشتید، حتماً در ساعات پایانی روز وارد این سرزمین شوید. علاوه بر محوطه مجسمه‌ها، کارگاه کوچکی برای کشف استعدادهای جوان در مجسمه‌سازی نیز در نظر گرفته‌ شده، محوطه‌ای عالی برای بازی و سرگرمی کودکان.

 

 

 

 

ساخت مجسمه‌ها در هر دوره پیرامون موضوعی خاص صورت می‌گیرد. هشتمین دوره جشنواره سرزمین شنی آنتالیا با موضوع امپراتوری‌ها (II) از اول ماه مِی سال 2014 آغاز شده است و تا 30 نوامبر ادامه خواهد داشت. دو دوره از این جشنواره به بازسازی فیلم‌های هالیوودی اختصاص داشت و یک دوره نیز به بخش اول امپراتوری‌ها. در این دوره 25 مجسمه‌ساز از 12 کشور مختلف برای جان دادن به امپراتوری‌هایی که نام خود را در کتاب‌های تاریخ جهان حک کرده‌اند در سواحل لارا گرد هم آمده‌اند. بسیاری از نام‌های افسانه‌ای تاریخ مانند هانیبال، سلطان سلیمان، کاترین بزرگ، و چنگیز خان مغول را می‌توان در این جشنواره دید.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مطالب مرتبط:

 

جشنواره مجسمه‌های شنی برایتون انگلیس

NextHoliday.ir مرجع تور تایلند | تور دبی

نوشته جشنواره مجسمه‌های شنی آنتالیا اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


کال جنی سرزمینی اسرارآمیز و رازآلود در شهرستان طبس است

$
0
0

دره‌ای خوف انگیز

دره‌ای خوف انگیز

طبس- کال جنی سرزمینی اسرارآمیز و رازآلود در شهرستان طبس است که جاذبه های آن مسافران و گردشگران را به خود فرامی خواند.

خبرگزری مهر- گروه استان‌ها: کال جنی یا دره جن‌ها دره ای است که در شمال طبس و در اطراف روستای ازمیغان و در امتداد خروجی قناتی که در نزدیکی آن قرار دارد واقع شده و ۳۵ کیلومتر با شهرستان طبس فاصله دارد.

دره ای زیبا و حیرت انگیز که بومیان قدیمی آن را دره جن‌ها نامیده‌اند و آن را خوف انگیز و محل زندگی ارواح و جن‌ها می‌دانستند.

برای دست یابی به کف دره نیازمند آشنایی به منطقه هستیم، دره دارای دیواره های بلند و پرشیب است که وارد شدن به آن می‌تواند خطراتی به همراه داشته باشد.

وجود تونل‌ها و خانه هایی بنام خانه گبرها در دل دیواره‌ها که برای سکونت زرتشتیان آن زمان ساخته شده از دیگر جدابیتهای این دره است.

دره را که ادامه دهیم در نقاطی آبشارهای کوچک که در زبان محلی شلن نامیده می شود وجود دارد. در جاهایی آب بصورت حوضچه هایی جمع شده که در فصل تابستان مناسب برای آب تنی و فرار از گرمای طاقت فرسای هواست.

در محلی این آب بوسیله راه آب و تونلهایی که توسط اهالی روستاهای پایین این منطقه ایجاد شده به داخل قنات هدایت می شود.

معماری باشکوه دو هزار ساله در دره جن ها

 در این محل فرسایش آب به اوج خود رسیده و نقوش و برجستگیها و خلل و فرج عجیبی را در کف رودخانه ایجاد کرده است.

کمی جلوتر منطقه دیگر دره خشک و بی آب و علف می شود. آب به داخل قنات هدایت شده و دره بی نصیب از آب می شود.

در این محدوده و در ارتفاع ۲ متری از سطح زمین چاه ورودی قرار دارد که با کمک یک همراه می توان به درون آن رفت و سپس از این چاه که حدود ۷-۸ متر ارتفاع دارد و بوسیله جای دست ها و حفرات بدنه آن بالا بروی به تالاری خواهید رسید که در دو طرف این تالار دو دالان قرار دارد و هر کدام شامل چندین اتاق است.

 همه اینها بوسیله بشر و در دل دیواره این دره عجیب پدید آمده است. هنوز می توان رد تیشه معماران آن را بر در و دیوار اتاقکها مشاهده کرد و طبق نظر کارشناس سازمان میراث فرهنگی تاریخ بنای این مکان به دوره ساسانیان بر می گردد و به نظر می رسد محل چله نشینی یکتا پرستان بوده است.

بازدید از تنورها و دودکش های جنی

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد طبس که دکتری زمین شناسی دارد دراین رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: این منطقه در اصطلاح محلی به کال جنی یا دره جنی معروف است که در واقع ادامه رودخانه ازمیغان به سمت پایین دست است.

محمد ناظمی با اشاره به اینکه کال جنی یکی از رودخانه های دائمی منطقه طبس است، بیان داشت: با وجود اینکه طبس منطقه ای گرم و خشک است اما ما رودخانه های دائمی داریم که نشانگر چشمه های پر آب در منطقه کوه های شتری است.

وی ادامه داد: یکی از رودخانه های دائمی با دبی پایه که همیشه جریان آب در آن وجود دارد و از منطقه شمالی کوه های شتری سرچشمه می‌گیرد رودخانه کال جنی است که از مناطق بسیار زیبای گردشگری شهرستان طبس است.

رئیس دانشگاه آزاد طبس گفت: با توجه به اینکه این رودخانه در مسیر خودش اشکال فرسایشی بسیار جالب و زیبایی را از جمله غارهای فرسایشی طبیعی، دودکش‌ها و تنور های جن و انواع فرسایش های ابی و بادی را در دیوارهای رودخانه ایجاد کرده است بسیار مناظر جالب و بکری دارد که شرایط مناسبی را برای یک گردشگرماجراجویانه فراهم می‌کند.

ناظمی افزود: از جمله اشکال و مناظر فرسایشی که می‌تواند بی ربط به اسم کال جنی هم نباشد مناظر دودکش‌ها و تنورهای جن است.

این کارشناس زمین شناسی عنوان کرد: دودکش های جن؛ ستون های فرسایشی است که در دیواره‌ی رودخانه‌ها به علت فرسایش آبی ایجاد می‌شود.

 وی عنوان کرد: تنورهای جن نیز اشکال استوانه ای شکل فرسایشی است که به دلیل ورود جریان های آب سطحی به داخل دره و شدت فرسایش به صورت استوانه های توخالی در داخل رسوبات آبرفتی دیواره دره ایجاد شده است.

ناظمی ادامه داد: اشکالی که به صورت دودکش‌ها و تنوره های جن مطرح است و باتوجه به عقاید پیشینان می‌تواند به این دلیل باشد که شاید از علت طبیعی این سازه‌ها و این اشکال فرسایشی اطلاعی نداشته‌اند و ساختش را به جن‌ها نسبت می‌دادند.

وهم و خیال در دره‌ای شگفت انگیز

رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری نیز در رابطه با این جادبه گردشگری گفت: شهرستان طبس علی رغم برخورداری از هفت منطقه گردشگری و 2 منطقه نمونه گردشگری از جاذبه های زیادی در زمینه تاریخی و زمین شناسی برخوردار است.

رسول بهبهانی افزود: یکی از شاخص‌ترین و بکرترین این جاذبه‌ها منطقه کال جنی است که به لحاظ شکل و ساخت آن انسان دچار وهم و خیال می‌شود و بنابراین از این لحاظ این منطقه با نام کال جنی یا دره جن‌ها معروف است.

بهبهانی افزود: در این دره آثار تاریخی با نام خانه های گبر داریم که قدمت آن به دوران ساسانیان و ایران قبل اسلام برمی گردد که به لحاظ معماری شکل و ساخت آن بسیار دیدنی و جالب است.

وی بیان کرد: بکر بودن و دست نخورده بودن این منطقه باعث شده است که گردشگران زیادی از مکان های مختلف کشور و حتی کشورهای خارجی از این جاذبه بازدید کنند.

برخی از مردم محلی معتقدند علت نامگذاری کال یا دره جنی حفره‌ها و خانه هایی است که در دل کوه کنده شده و به عقل جن هم نمی‌رسد شاید هم علت نامگذاری خروشان بودن سیلابهای فصلی بوده که در این دره وجود داشته و هنوز هم زیرپای گردشگران احساس می‌شود.

نوشته کال جنی سرزمینی اسرارآمیز و رازآلود در شهرستان طبس است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

با چند ساعت رانندگی به خارج از تهران می توان به بهشت رسید

$
0
0

روستا

بهشت را همیشه جایی دور از دسترس تصور کرده‌ایم، اما می‌شود با چند ساعت رانندگی به خارج از تهران هم به آن رسید...

به گزارش خبرگزاری ایسنا، طی سال‌های اخیر که بازار گردشگری روستاهای نزدیک تهران حسابی گرم شده و اینترنت و شبکه‌های اجتماعی به کمک بخش اطلاع‌رسانی آمده‌اند، بهشت‌های کوچک و در دسترس زیادی از پشت ابرها پیدا شده و به مسافران معرفی شده است. «فیلبند» یکی از همین مقاصد جذاب و خوش آب ‌و هواست که با طی 240 کیلومتر از تهران به سمت آمل، در جاده هراز رخ می‌نماید.

نام این ییلاق در اصل "فلبند" است. "فل" در گویش مازندرانی به معنای خستگی و "بند" هم به معنای بندآمدن و نتوانستن است. علت این نام‌گذاری، ارتفاع بالای این ییلاق و کمرگاه‌های تندی است که عبور از آن را دشوار می‌کند.

برای آن‌ها که درگیر زندگی کارمندی هستند و روزهای هفته را می‌شمارند تا به تعطیلی یکی‌دو روزه آخر هفته‌ها برسند، سفرهای یک یا دو روزه بهترین فرصت برای خلاصی از هوای دودآلود تهران و لختی آرمیدن در قلب پاک طبیعت است. البته این جمله تا زمانی کاربرد خواهد داشت که گردشگران شهری، روستاهای بکر و کمتر کشف شده را پس از گذران لحظات خوش، به همان شکل ابتدایی به سمت کاشانه خود ترک کنند، نه این که دردی بر دلش گذاشته و از پالودگی‌اش بکاهند.

روستا

 
تک‌درخت‌های زیبا در مسیر روستای فیلبند

شاید نام روستای «فیلبند» در گروه‌های تلگرامی تور‌های آخر هفته یا صفحه‌های گروه‌های ایران‌گردی به چشم‌تان خورده باشد. این روستای کوچک در ارتفاع دو هزار و 700 متری از سطح دریا واقع است، اما فکر نکنید تنها مقصد نهایی این سفر زیباست. در مسیری که از جاده هراز به سمت روستای سنگچال منحرف می‌شوید، آنچنان از شگفتی‌های طبیعت لذت می‌برید که شاید رسیدن به مقصد را به فراموشی سپردید.

از آنجا که رسیدن به هر گنجی، رنجی در پی دارد، پیدا کردن جاده محلی به سمت سنگچال و سپس، فیلبند هم چندان آسان نیست. این مکان هیچ تابلوی مشخصی ندارد و به نظر می‌رسد تخمین زدن فاصله مکانی درست تا اول جاده، برای محلی‌ها خیلی سخت باشد! ما در سفرمان چندبار رفتیم و برگشتیم و پرسیدیم و پرسیدیم و پرسیدیم تا به یک پل عابر پیاده رسیدیم که زیرش عکس امام (ره) و شهدا نصب شده بود.

به گزارش خبرنگار گردشگری ایسنا، اما همه این گم شدن‌ها و وضعیت بد جاده را وقتی به این مسیر پر پیچ‌وخم سرسبز رسیدیم، فراموش کردیم. در واقع برای رسیدن به «فیلبند» شما از جاده‌ای مارپیچ در یک کوه جنگلی عبور می‌کنید و در راه با تک‌درخت‌هایی آشنا می‌شوید که در فاصله‌هایی منظم پوشیده در دامنی سبزرنگ، به شما لبخند می‌زنند. زیبایی‌های جاده آنقدر هست که حتی در حال خیس شدن زیر بارانِ ریز ریز و حتی لرزیدن از سرمای این منطقه در چله تابستان، خنده فراموش‌تان نشود.

«فیلبند» را روستای چهارفصل هم می‌خوانند؛ به قول محلی‌ها در یک روز شما می‌توانید شاهد بارش باران، تگرگ، وزش باد، تابش آفتاب و سپس رنگین‌کمان باشید. باران در اینجا به نرمی هرچه تمام‌تر می‌بارد، اما شما گول نخورید. اگر اهل جنگل‌نوردی یا پیاده‌روی در مسیرهای کنار جاده هستید، پانچو یا بارانی و کفش ضدآب و ساق‌دار را حتما به همراه داشته باشید.

 
 جنگل‌

بهترین آب‌وهوا برای سفر کردن به «فیلبند»، هوای آفتابی است اما قدم زدن زیر باران و کشف پیاپی منظره‌های روستایی در دل مه هم حال و هوای لذت‌بخشی دارد. بعضی از مسافران ترجیح می‌دهند کوله‌ای سبک با خود بردارند و مسیر روستای «سنگچال» تا «فیلبند» را پیاده طی کنند و از مناظر بکر و صدای پرندگان خوش‌آواز این منطقه لذت ببرند. البته اگر قصد طی کردن مسیرهای فرعی را دارید، بدون راهنمای محلی این کار را نکنید، چون مه در این ارتفاع گاه آنچنان غلیظ است که تا چند متر جلوتر قابل رویت نیست.

پدیده "ویلای تهرانی‌ها" در این روستا هم مثل هر ناکجاآباد خوش‌ آب و هوایی در خطه شمالی کشور خودنمایی می‌کند، گویی اهالی پایتخت، ماراتنی به پا کرده‌اند برای از خود کردنِ هر سرزمین سبزی که اندکی از دست شهر‌ها دور افتاده...

پیدا کردن محلی برای اقامت در این روستا کار چندان سختی نیست، اما کیفیت آن بستگی به دست به جیب شدن شما دارد. ‌هستند خانه‌های محلی‌ای که به مسافران اجاره داده می‌شوند؛ سوییت‌هایی با منظره خوب و آب گرم که در روزهای کسادی بازار مسافر، از شبی 150 هزار تومان اجاره داده می‌شوند و در روزهای پررونق، ارزش آن‌ها از مرز 400 هزار تومان هم عبور می‌کند. اما اگر به دنبال تنها جایی برای خواب و استراحت هستید و ترجیح می‌دهید وقت خود را صرف تماشای شگفتی‌های طبیعی و نفسی تازه کردن در فضای روح‌افزای روستایی کنید، می‌توانید به «تکیه غرب» بروید و با هزینه‌ای حدود 30 هزار تومان، یک اتاق با سرویس مشترک اجاره کنید. درست است که تکیه آب گرم ندارد، اما «تکیه بابا» یا متصدی این مکان، لوازمی در اختیارتان می‌گذارد که هرچه خاطره از دهه 50 و 60 دارید را با لبخند مرور کنید...

 
خانه
فضای نوستالژیک تکیه

گرچه تصدی مکان‌های مذهبی را معمولا به مردان می‌سپارند، «تکیه بابا»ی «فیلبند» یک زن است‌. وقتی اتاق را به شما اجاره می‌دهد، یک چراغ علاءالدین، گردسوز و یک لامپ در اختیارتان می‌گذارد که تا صبح وقت دارید از خاطراتی که در گذشته با آن‌ها داشته‌اید، بگویید.

«فیلبند» روستایی بی‌نظیر و زیباست که هنوز شهرت «ابیانه» و «ماسوله» را ندارد. کشف تدریجی چنین مکان‌هایی می‌تواند برای بومیان آن منطقه خوشایند باشد و نباشد. از یک سو با افزایش تعداد مسافران، اقتصاد گردشگری این منطقه رشد پیدا می‌کند و بومیانی که درآمدشان تنها به فروش محصولات دامی و کشاورزی محدود شده، دریچه‌هایی نو روبروی خود می‌بینند. اما از سوی دیگر بیم آن می‌رود که در آینده‌ای نه‌چندان دور «فیلبند» و «سنگچال» و همسایه‌های معصوم‌شان به سرنوشتی شبیه «ابیانه» و «ماسوله» که حالا دیگر طبیعت دست‌نخورده‌شان را به ظواهر جذاب گردشگرپسند فروخته‌اند، مبتلا شوند...

«سهراب»، این زمزمه‌گوی مهربان طبیعت، چه خوب گفته: روی قانون چمن پا نگذاریم...

گزارش از: مهری محمدی مقدم

نوشته با چند ساعت رانندگی به خارج از تهران می توان به بهشت رسید اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

دراز ترین تونل راه آهن جهان به طول 57 کیلومتر کار خود را در سوئیس آغاز کرد

$
0
0

تونل

دراز ترین تونل راه آهن جهان به طول 57 کیلومتر کار خود را در سوئیس آغاز کرد.
تصویر دراز ترین تونل جهان در سوئیس افتتاح شد +عکس

به گزارش جام جم آنلاین ، افتتاح تونل گوتارد ، راه از مونیخ به میلان را دو برابر کوتاهتر می کند و می توان به جای سه ساعت و نیم فعلی طی فقط دو ساعت و 40 دقیقه به مقصد رسید.

خاطرنشان می شود که مسافران برای نخستین بار خواهند توانست در اواخر ژوئن از این تونل عبور کنند مام رفت و امد منظم قطارها در آن در آخر سال 2016 آغاز خواهد شد.

به گفته پاتریک فرانتسن، یکی از مقامات سفارت سوئیس در روسیه، از ماه دسامبر روزانه 260 قطار باری و 67 قطار مسافربری از طریق تونل جدید رفت و آمد خواهند کرد. سرعت قطارهای مسافربری حدود 250 کیلومتر در ساعت خواهد بود.

تونل جدید بخشی از کریدور حمل و نقلی خواهد بود که سوئیس، آلمان و کشورهای شمالی اروپا را با ایتالیا، یونان و بالکان پیوند خواهد داد.

نوشته دراز ترین تونل راه آهن جهان به طول 57 کیلومتر کار خود را در سوئیس آغاز کرد اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

فستیوال خرید استانبول 2016

$
0
0

نقشه ترکیه

اگر قصد خرید تور استانبول را دارید، خواندن این مطلب را به شما توصیه می کنیم.

 

زمان برگزاری :

 

1 الی 31 جولای 2016 (11 تیر الی 10 مرداد 1395)

 

ششمین فستیوال خرید شهر استانبول که مسحورکننده‌ترین شهر اروپا است، بهترین فرصت برای بازدید از این شهر و خرید رویایی می‌باشد. در مدت زمان این فستیوال، تخفیف‌های عالی به‌همراه برنامه‌های سرگرم‌کننده در تمامی نقاط شهر دیده می‌شود.

 

این فستیوال، تاریخ غنی استانبول، فرهنگ، هنر آشپزی، خرید و سرگرمی را با هم ترکیب کرده و تجربه‌های بی‌شمار هیجان انگیزی که روح و قلب هر انسانی را تسخیر می‌کند در یکی از خیره‌کننده‌ترین شهرهای جهان روی خواهد داد. استانبول دروازه‌های خود را برای شما به سمت دنیایی از خرید، سرگرمی و سورپرایز گشوده است.

 

 

در کنار تخفیف‌هایی که بیشتر برندها خواهند داشت می‌توانید در قرعه‌کشی‌های مختلف شرکت کرده و جوایز جذابی برنده شوید. همچنین کنسرت‌های موسیقی، مسابقات و نمایش‌های مد و لباس نه تنها در مراکز خرید بلکه همچنین در مراکز اصلی شهر برگزار می‌شود. در مراکز خرید مدرن و رنگارنگ استانبول، هرچیزی را که به‌دنبالش هستید در یک مکان با قیمت‌های عالی و تخفیف خورده خواهید یافت.

 

 

اگر می‌خواهید یک فستیوال واقعی را تجربه کنید، و یک سبک زندگی جدید را ببینید، تقویم را ورق زده و سفر خود را برای این تاریخ به استانبول تنظیم کنید.

 

NextHoliday.ir مرجع تور آنتالیا | تور ترکیه

نوشته فستیوال خرید استانبول 2016 اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

مرتفع‌ترین ماسه بادی‌های جهان در ایران شناسایی شده است

$
0
0

کویر لوت

می‌گویند مرتفع‌ترین ماسه بادی‌های جهان در ایران شناسایی شده است، جایی در جنوب خراسان و در مرکز کویر لوت.

کویر لوت

به گزارش خبرنگار گردشگري ايسنا، بلندترین ارتفاعی که برای این هرم‌های ماسه بادی در وسعتی به مساحت حدود 10 هزار کیلومتر مربع ثبت شده، 520 متر از سطح دشت بوده است. این اندازه‌گیری را با تجهیزات دقیق مهندسی که خطایی کمتر از یک سانتیمتر داشته،‌ انجام داده‌اند تا رکورد ماسه بادی‌های مرتفع چین شکسته شود.

صعود به اورست شنی آن‌هم به ارتفاع 520 متر قطعا به اندازه‌ی قله‌ی 8848 متری اورست سخت نيست، اما شاید به همان اندازه هيجان‌انگيز باشد؛ مخصوصا وقتی قرار است با هر قدم برداشتن، پاها تا نیمه در میان ماسه‌ها بلعیده شود. راه‌کار محلی‌ها صعود بدون کفش است. باید قله را از میان کاسه‌های شنی و خط‌الرأس تنظیم شده بدست باد صعود کرد تا به دروازه‌ی لوت رسید.

سفر به «ریگ یلان» برای دیدن و صعود کردن به مرتفع‌ترین هرم‌های ماسه‌ای کره زمین، کار چندان آسانی نیست. اولین پیشنهاد ماجراجویی گروهی با همراهی آژانس‌هایی است که تا به حال چندین بار سفر به ریگ یلان را اجرا کرده‌اند و می‌توانند هماهنگی‌های محلی و انتظامی را انجام دهند.

منطقه‌‌ی ریگ یلان در گذشته‌های خیلی دور به دلیل صعب‌العبور بودن محل گذر اشرار و قاچاقچی‌ها بوده، هرچند امروز از امنیت و سکوت منطقه، گوش زنگ می‌زند. اما بهترین راه برای ماجراجویی در این نقطه‌ی بکر که تلاقی سه استان خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و کرمان است، هماهنگی با اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان نهبندان و یا یکی از این سه استان است.

هرچند مسیر تا قله‌ی ریگ مشخص است، اما برای بیراهه زدن بهتر است نیروی انتظامی و میراث فرهنگی منطقه در جریان مسیر و مقصد باشد.

يكي از راهنماهاي محلي علت اين همه احتياط را مين‌‌هایی مي‌داند كه در گذشته براي مقابله با قاچاقچی‌ها كار گذاشته شده بود و حالا بلای جان گردشگران و کویرنوردان شده است.

ریگ یلان در بیراهه‌ی جاده‌ی نهبندان ـ‌ شهداد واقع شده، از خراسان جنوبی باید شهر نهبندان را به سمت روستای «دِهْسَلم» رد کرد. تنها وسیله برای رفتن به میان ماسه بادی‌ها، خودروهای شاسی‌بلند با راننده‌اي ماهر و بلدِ راه است،‌ خطر غرق شدن حتمي برای خودروهای معمولی میان ماسه‌ها وجود دارد. جز این، جاده در تمام مسیر حتی بخشی که آسفالت شده چندان مناسب نیست و به وفور دست‌انداز دارد.

حدود ١٥ کیلومتری شهر نهبندان به سمت شهداد، سمت چپ جاده پدیده‌ی شگفت‌انگیز دیگری ناگهان ظهور می‌کند، کوه‌های مینیاتوری با هارمونی رنگی خاکی و سرخ. نمونه‌های مریخی‌ها را می‌توان در چابهار هم دید.

در خراسان جنوبی ارتفاع مینیاتوری‌ها نسبت به دشت‌های اطراف از 5 تا 100 متر اندازه‌گیری شده است.

بعد از آن راه را دوباره باید به سمت شهداد ادامه داد، آن هم روی جاده‌ی آسفالته که لکه‌گیری شده. این جاده به جایی ختم می‌شود که کلوت‌های افسانه‌ای را می‌تواند در آن دید.

میانه‌ی جاده کمی مانده به روستای «چاه‌داشی» که از دور در دل کویر سبز جلوه می‌کند، جاده خاکی می‌شود. کارگران در سمت دیگر جاده مشغول کارند. محلی‌ها می‌گویند؛ این جاده قدیمی است و با هر سیلاب از بین می‌رود و حالا دارند پل می‌زنند که سیل دیگر جاده را نبرد. ظاهرا این کار هر ساله است که راه‌سازی به جای علاج درست، طیغه‌کشی و آسفالت‌ریزی می‌کند.

بعد از دو راهی شهداد ـ ‌دهسلم، باید مسیر شهداد را ادامه داد و مسیر انحرافی را دست چپ جاده دنبال کرد. جاده‌ی خاکی به طول 35 کیلومتر كه به ریگ یلان مي‌رسد. تابلوی کوچکی مسیر را نشان می‌دهد و راه ماشین‌رو تا نزدیکی‌های ریگ یلان کاملا به چشم می‌آید.

از نهبندان تا ریگ یلان جز دو روستای میان راه (چاه‌داشی و دهسلم) هیچ مکان دیگری برای تامین آب، مواد غذایی و بنزین وجود ندارد، بهتر است با تجهیزات کامل وارد این منطقه شد.

با پایان یافتن خط چرخ ماشین‌ها روی تن کویر، کو‌ه‌هایی بلند ماسه بادی در مقابل ظاهر می‌شود که لوت را محاصره کرده‌اند که با صعود به هر یک از این بلندقامتان می‌توان دشت شگفت‌انگیز لوت را نظاره کرد.

پای بلندترین ریگ اسباب معدن آهن هنوز بساط است، نماینده‌ی میراث می‌گوید؛ معدنی که مردم روستا زماني در آن کار می کردند، تعطیل شده؛ چون قرار است پرونده‌ی لوت، ثبت جهانی شود و نباید مانعی وجود داشته باشد.

شايد ريگ مرتفع بتواند جاي معدن را براي تامین معیشت مردم منطقه بگيرد، وقتي محيط را آماده‌ی آمدن گردشگراني كنند كه قرار است مهمان جامعه ‌یمحلي باشند نه فرماندار و يا استاندار و يا اداره ميراث فرهنگي و گردشگري كه با اسكورت بروند و بياييد بي‌آنكه با مردم روستايي كه فقط ٣٥ كيلومتر با ريگ يلان فاصله دارند، ارتباط برقرار كنند.

بلندترین قله ریگی شناسایی شده با ارتفاع 520 متر از سطخ دشت

نوشته مرتفع‌ترین ماسه بادی‌های جهان در ایران شناسایی شده است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

کلاردشت جایی که به آن «همیشه بهار» هم می‌گویند

$
0
0

مازیچـال ییلاقی

تا به حال رفتن به جایی را تجربه کرده‌ای که اگر هوایش ابری باشد، بتوانی ابرها را با دست، پس بزنی و احساس کنی در رویاهایت قدم گذاشته‌ای؟
تصویر مازیچـال ییلاقی که هر شبش زمستان است +عکس

به گزارش جام جم آنلاین ، یا همین الان. تا چه اندازه آماده‌ای به جایی قدم بگذاری که نه‌تنها تکنولوژی، که از هیچ نانوایی یا بقالی هم خبری نباشد؟

اگر از اواسط بهار تا پایان تابستان در این نقطه حاضر شوی، بهترین روزهای زندگی‌ات را رقم زده‌ای، اما اصلا به فکر رفتن در پاییز و زمستانش نباش! چون در این دو فصل آنجا دوام نمی‌آوری.

نام «مازیچال» را شنیده‌ای؟ یک منطقه ییلاقی که تا به خودت بیایی زمان رفتن است و کوچیدن. گرمای مازیچال، زودتر از تصور به پایان می‌رسد و سرما که بیاید، برف تا اندازه‌ای می‌بارد که سقف کلبه‌ها هم گُم می‌شود.

برای رفتن به این منطقه وصف ناشدنی، باید به کلاردشت بروی. جایی که به آن «همیشه بهار» هم می‌گویند.

مازیچال از دو مسیر مرزن‌آباد و عباس‌آباد مازندران دسترسی دارد. ابتدای جاده کلاردشت به عباس‌آباد، سمت چپ جاده، یک فرعی منشعب می‌شود که بعد از 23 کیلومتر، به دامنه‌ای جنگلی هدایتت می‌کند. از این به بعدِ مسیر، یک جاده خاکی و پرشیب است که باید 17 کیلومتر از آن را طی کنی تا در ارتفاع 2600 متر از سطح دریا به دهکده ییلاقی مازیچال برسی. آن وقت پیدا شدن منظره مازیچال به اندازه‌ای جذاب و لذت بخش است که احساس تولدی دوباره خواهی کرد.

چرا این نام؟

مازیچال از دو کلمه مازی و چال تشکیل شده که مازی یا مازو، در گویش محلی به معنای بلوط و چال هم به معنای گودال است. پوشش گیاهی این منطقه بسیار متنوع و شامل گیاهان جنگلی، گیاهان بینابینی و گیاهان کوهستانی ازجمله بلوط می‌شود که بیشتر به همین دلیل نام مازیچال را بر آن گذاشته‌اند. لازم به یادآوری است که علاوه بر انواع گل‌های وحشی و خودرو، گل زیبا و ممنوعه سوسن چلچراغ نیز، هر بهار دامنه‌های پایینی این منطقه را آرایش می‌کند.

از آب و هوا چه خبر؟

هوای بسیار خنک مازیچال حتی در شب‌های تابستان، مسافران را مجبور می‌کند لباس زمستانی‌شان را بپوشند.

افرادی که یک بار به این منطقه آمده باشند، خوب می‌دانند که پیش از سفر به این منطقه کوهستانی زیبا باید از طریق اینترنت، وضعیت آب و هوا را رصد کنند تا با بارندگی مواجه نشوند زیرا در صورت بارندگی شدید، حتی ماشین‌های شاسی بلند هم در جاده مازیچال دچار مشکل می‌شوند.

گم کردن راه در تپه‌های بالای منطقه، یکی دیگر از مشکلاتی است که مسافران با آن روبه‌رو می‌شوند؛ چون یکی از ویژگی‌های این تپه‌های زیبا، گم کردن آدم‌ها بویژه در هوای مه‌آلود است. پس به خاطر داشته باشید که در صورت بروز این اتفاق، تو می‌مانی و موبایلی که گاهی در برخی نقاط، آنتن دارد!

چه چیز همراه داشته باشیم؟

باز هم تأکید می‌کنیم که این منطقه هیچ امکانات خاصی ندارد و باید از چادر کوهستانی مناسب و ضدباران، برای اقامت چندروزه استفاده شود. کیسه خواب هم وسیله‌ای ضروری و فراموش نشدنی است چون هیچ شبی ـ حتی در شب‌های تابستان ـ بدون سرما و مه و رطوبت بسیار زیاد، صبح نمی‌شود. به جز برداشتن وسایل کمپینگ مانند چراغ روشنایی، زیرانداز و سایر وسایلی که به نظرتان لازم می‌رسد، داشتن موادخوراکی هم یکی از ضرورت هاست چون در غیر این صورت، تنها کسانی که خروس خوان از خواب بیدار می‌شوند، می‌توانند سری به کلبه‌های ییلاق نشینانی بزنند که دود تنورشان بر هواست تا شاید از ساکنان موقت و خونگرم و مهمان‌نواز این دهکده، نان و پنیر محلی تهیه کنند.

سرکشی به گوسفندسراها هم ممکن است شانس تهیه ماست و دوغ محلی را بالا ببرد!

حیات وحش زیبا

حیات وحش مازیچال آن‌قدر غنی است که از خرس و سمور گرفته تا گرک، مرال، شوکا، گوزن، گراز و شغال در آن پیدا می‌شود. به همین دلیل به مسافران توصیه می‌شود با دقت کامل در منطقه گردش کنند تا گم نشوند. وجود انواع پرنده، از پرندگان شکاری گرفته تا پرندگان زینتی نیز زیبایی مازیچال را چند برابر کرده است.

پرواز عقاب‌ها، خرامیدن قرقاول‌ها و نوای دل‌انگیز پرندگان کوچک و زیبای زینتی آنقدر زیباست که دلت می‌خواهد برای شنیدن طبیعت، ساعت‌ها چشمانت را ببندی و با جان و دل به صدایشان گوش کنی. به مازیچال که آمدی، آوردن کیسه‌های خالی برای زباله را فراموش نکن. حیف است وقتی بالای ابرهای ارتفاعات البرز می‌ایستی، طبیعت زیبای وحشی را بیازاری.

مجید موسی خانی - ضمیمه چمدان

نوشته کلاردشت جایی که به آن «همیشه بهار» هم می‌گویند اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

سفر به قدیمی‌ترین روستای اردکان یزد، دیار خشت و انار

$
0
0

استان یزد

سفر به قدیمی‌ترین روستای اردکان یزد عَـقدا؛ دیار خشت و انار

استان یزد ازجمله استان‌های کویری است که زیبایی‌های فرهنگی و آیینی آن در کنار جذابیت‌های طبیعی و تاریخی‌اش، بهانه سفر به آن را توجیه می‌کند.
تصویر  عَـقدا؛ دیار خشت و انار

اگر علاقه‌مند به سنت‌ها و آیین‌های ملی و مذهبی هستید به راحتی و در زمان‌های مختلف می‌توانید به این استان کویری سفر کنید تا با حضور در دل مراسم، از آن لذت ببرید.

از اعیاد اسلامی، روزهای عزا و مراسم ماه مبارک رمضان گرفته تا جشن‌های باستانی آیین زرتشت مانند مهرگان٬ آبانگان، آذرگان و امردادگان و... در این خطه برگزار می‌شوند که دیدن آنها خالی از لطف نیست.

و اما عَقدا!

عقدا یکی از بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین روستاهای بخش مرکزی شهرستان اردکان است که در 48 کیلومتری اردکان و در مسیر راه تهران ـ بندرعباس قرار گرفته است. این روستا که با داشتن نمایندگی آموزش و پرورش، دهداری، بسیج، پاسگاه انتظامی، درمانگاه، دبیرستان و تلفن و گاز جزو روستاهایی به حساب می‌آید که دارای امکانات رفاهی است، قدمت تاریخی آن به دوران پیش از اسلام و همزمان با میبد می‌رسد.

از جاده به سمت عقدا که می‌روی با سکوتی حکمفرما در خیابان‌ها و کوچه‌های باریک با طاق‌های سایبانی، زیبایی ایوان خانه‌ها، بادگیرهای کاهگلی، درختان خرما، توت، انار و سنگفرش تمیز و مرتب روبه‌رو می‌شوی.

در تاریخ آمده است: یزدگرد فرزند بهرام گور، سه سرهنگ به نام‌های بیدار، عقدار و میبدار داشت که به هر کدام اراضی قابل توجهی اختصاص داد. آنها هم سنگ بنای ایجاد دهستانی به نام خودشان را بنیان گذاشتند که نامشان به ترتیب «بیده»، «عقدا» و «میبد» شد.

نام پیشین عقدا «ده گبران» بوده و به همین دلیل بومیان تأکید دارند، روستایشان از زمان زرتشتیان پررونق و اصیل بوده است.

در کتاب پرستشگاه زردشتیان در مورد نام عقدا آمده است که چون بین زرتشتیان و کسانی که تازه به دین اسلام روی آورده بودند همیشه دعوا و جدال بود، خواجه نصیرالدین طوسی وزیر سلجوقیان در یک روز بین دختران زرتشتی و پسران مسلمان و بالعکس، مراسم عقد ازدواج همگانی برگزار کرد و از آن روز ده گبران، «عقدا» نامیده شد.

اماکن دیدنی عقدا:

عقدا هم مثل بسیاری از مناطق کشور، آثار تاریخی و جاذبه گردشگری فراوانی دارد.

برج و بارو خواجه نعمت، پیر پارس بانو و مزرعه مهر (مزار شهدخت ساسانی)، برج چاه ریگ، چاپارخانه، قلعه سامه، کاروانسرای حاج ابوالقاسم رشتی، خانه خالومیرزا، خانه میرزارضا کرمانی، مسجد جامع عقدا، مسجد شمس، مسجد هلاکو، مسجد صلیب، حصار خواجه نصیرالدین طوسی، دروازه عقدا، آب انبار حوض صفه، آب انبار حاج محمود و خانه فضلی عقدایی و برخی از آتشکده‌های نیمه‌ویران برخی از جاذبه‌های این منطقه را تشکیل می‌دهند.

مسجد هلاکو

این مسجد، مربوط به دوره صفوی است و در محله هلاکو قرار دارد که در اسفند 81 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. بنای مسجد آجری و در دو طبقه است و هر طبقه منحصرا یک اتاق دارد. بتازگی سقف و پیکر مسجد که قبلا فرو‌ریخته بود، مرمت شده و حتی سنگ مثلثی شکل بالای بنا که سنگی تاریخی است و با خط نسخ عنوان: «یا الله، یا محمد و یا علی» روی آن حک شده، بالای بنا نصب شده است.

چاپارخانه

این بنا نشانگر اندیشه حکومتی ریشه‌دار در تمامی کشور است. چاپارخانه عقدا هم مثل تمامی چاپارخانه‌های کشور از خشت خام ساخته شده است و نشان می‌دهد که این نقطه نیز مانند دیگر نقاط پراهمیت کشور، زیر نظر مستقیم حکومت مرکزی اداره می‌شده است. عقدا اوجی تاریخی نیز در زمان ایلخانان دارد و تنها دروازه ایلخانی سالم کشور در این منطقه دیده می‌شود.

مسجد جامع

این مسجد دارای گرمخانه و ایوان تابستانی است. بالای سر محراب بر دیواری گچی یک کاشی ستاره‌ای‌شکل از نوع کاشی‌های قرن هشتم و با نقوش گل در وسط و اشعاری در اطراف آن دیده می‌شود.

رمضان با طعم شیرینی «آلوجه‌ای»

مراسم مذهبی در عقدا از سنت‌های قدیمی و موروثی و در عین حال، دیدنی است. هنوز هم خیلی‌ها ماه مبارک رمضان در عقدا را با طعم شیرینی «آلوجه‌ای یا آلوچه‌ای» می‌شناسند. در این ماه، مساجدی که در آن مراسم سنتی برپا می‌شود، غبارروبی می‌کنند و آماده برپایی مراسم این ماه مبارک می‌شوند. یکی از آیین‌های قدیمی اسلامی این روستای کهن کویری، افطار کردن دسته‌جمعی و سپس برپایی نماز جماعت است.

تعزیه و نخل‌گردانی و عریضه‌هایی که از دوران صفوی مانده‌اند

مراسم نخل‌برداری هر ساله در اربعین حسینی، بعد از نماز مغرب و عشا در تکیه بالا و تکیه پایین عقدا برگزار می‌شود. یکی از مناطقی که در استان یزد تعزیه آن شهرت بسیار زیادی دارد و معمولا تماشاچیانی چندین برابر جمعیت روستا دارد، روستای «توت» در منطقه عقدا است. نام عقدا با تعزیه‌خوانی و دیگر مراسم سنتی و آیینی در ایام محرم و صفر بویژه دهه دوم محرم و دهه آخر صفر، عجین شده و معروف‌ترین و اصیل‌ترین تعزیه‌خوانی‌های استان یزد به منطقه عقدا نسبت داده شده است. هنر تعزیه به صورت موروثی از نسلی به نسل دیگر آموزش داده می‌شود و عریضه‌های تعزیه، از دوران صفویه برای تعزیه‌گردانان منطقه به یادگار مانده است. تعزیه در توت، طایفه‌ای برگزار می‌شود. اتحاد طایفه‌ها برای برگزاری مراسمی باشکوه به گونه‌ای است که هر طایفه در شبی از ایام محرم و صفر، برگزاری مراسم را به عهده می‌گیرد.

انارهای ممتاز و خانه‌هایی که هنوز بوی تاریخ می‌دهند

انارهای ممتاز عقدا معروف و بسیار خوش‌طعم است. به ‌اندازه‌ای که ساکنان این منطقه انار دیارشان را با انار ساوه قابل مقایسه نمی‌دانند و آن را یک سر و گردن بالاتر معرفی می‌کنند.

هوای عقدا هم متمایل به گرمی است و هنوز نخل‌های خرما و خانه‌های کوچک قدیمی در کوچه‌های تنگ و درگاه‌های کوتاه خشت و گلی، تاریخ را ورق می‌زند.

عقدا بوی زندگی ناب می‌دهد وقتی باران به خاکش می‌زند.

«محمدحسن شمر» کسی که 80 سال تعزیه‌خوانی کرد

«محمدحسن رحیمیان» یکی از قدیمی‌ترین تعزیه‌خوان‌های کشور بود که تا زمان مرگ در عقدا زندگی کرد. بنا به شناسنامه‌اش متولد 1298 هجری شمسی بود. اما خودش می‌گفت دو سال بزرگ‌تر از سنی است که شناسنامه‌اش نشان می‌دهد. ویژگی بسیار جالب توجه «محمدحسن» این بود که از 15 سالگی تعزیه‌خوانی کرد و به عبارتی 80 سال تعزیه خوان بود. از آنجا که همیشه «مخالف‌خوان» بود و بیشتر نقش «شِمر» را داشته، عقدایی‌ها به او «محمدحسن شِمر» می‌گفتند. اما این ظرفیت گردشگری عقدا مدتی است از دنیا رفته بی‌آن‌که مستندی از آن ساخته شود یا تجلیلی از او به عمل آمده باشد. حالا پسر محمدحسن بازیگر نقش پدر در تعزیه است.

ستاره معتضدی - ضمیمه چمدان

نوشته سفر به قدیمی‌ترین روستای اردکان یزد، دیار خشت و انار اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


گردشگران روستای سربیشه استان خراسان جنوبی حتما از این اتاق بازدید می کنند!

$
0
0

خانه روستایی

خانه روستایی

فرزند بزرگ روستای تاجمیر در شهرستان سربیشه استان خراسان جنوبی اتاق خانه خود را به موزه و محل نمایش وسایل قدیمی مردم روستا و صنایع دستی آنها اختصاص داده است.

به گزارش خبرنگار مهر، سالها قبل از انقلاب، خاندان عشایری کلندرزهی بنا به سیاست حکومت وقت، یکجا نشین شدند و روستایی در حوالی مرز ماهیرود در فاصله حدود ۹۰ کیلومتری از مرز افغانستان، در شهرستان سربیشه را ساختند. بزرگ ایل کلندرزهی روستای تاجمیر را به نام خودش بنا نهاد و یک خانه به «زربخت» دختر بزرگ خود به عنوان جهیزیه داد.

اکنون زربخت بزرگ این خاندان و زنی سالمند است که از حدود یک سال پیش آب مروارید سوی چشمانش را گرفته است اما خانه او یکی از خانه هایی است که گردشگران روستا حتما از آن بازدید می کنند.

حاجی گل میرخان برادر بزرگ زربخت، اکنون مرد بزرگ روستاست که تصمیم گرفته با مشورت فرزندان خواهرش اشیای قدیمی و جهیزیه او را در اتاق پذیرایی به نمایش بگذارد  او می گوید:  ممکن بود بعد از زربخت این وسایل بین بچه ها تقسیم شود و هر یک از آنها دست کسی بیفتد اما از ۷ سال پیش تاحالا که همه آنها را در یک اتاق گذاشته و به موزه تبدیل کرده ایم دیگر می دانیم که این وسایل قدیمی برای همیشه  باقی می ماند.

حاجی گل میرخان و زربخت

وسایلی که حاج گل میرخان از آن  صحبت می کند، بیشتر صنایع دستی، وسایل زندگی عشایری و چادرنشینی و وسایل مردم شناسی اهالی روستای تاجمیر است. این وسایل تا سالها پیش در  روستا مورد استفاده قرار می گرفت اما برخی از آنها دیگر  از رده کار خارج شده اند.

توبره های آبریز شتر، زنگوله ها و وسایل مهار شتر و اسب، خورجین ها، سفره های نان و سفره های آردی، چادرها و پلاس ها و زیرچوبی آنها و ... که با رنگ های گیاهی بافته شده اند به دیوارها آوریخته شده است و روی یک برگه دفترچه یادداشت نحوه کارکرد آنها توضیح داده شده است. رو پشتی های دوخته شده با رنگ های گیاهی نیز که قدمتی ۲۰۰ ساله دارند نیز به نمایش گذاشته شده اند برخی از نقوش سنتی روپشتی، گلیم و جاجیم های این خانه دیگر تک هستند و دیگر تکرار نشده اند.

گل میرخان و اهالی دیگر روستا لباس بلوچی به تن دارند و زنان روستا لباس های سوزن دوزی شده دستی و ماشینی به تن کرده اند. آنها ۱۷ سال است که با خشکسالی دست و پنجه نرم می کنند.

خاندان آنها شتر و گوسفندهای زیادی داشتنده اند ولی الان از آن همه دام تعداد محدودی باقی مانده است. در این منطقه چند سالی است که گیاه سپند خوب رشد کرده است این گیاه یک گونه مهاجم است که وقتی در محدوده ای رشد کند به معنی خشکسالی و فشار دام زیاد در آن منطقه است. دامها به اجبار در زمستان این گیاه را می خورند چون فقط در این فصل است که تلخی اسپند کم می شود.

مجریان پروژه ترسیب کربن در این منطقه اقدام به جنگل کاری کرده اند و تاق و گز کاشته اند تا به زندگی مردم کمی رنگ بدهند. حاجی گل میرخان می گوید: خدمت زیادی بوده است دامها می توانند برای مدتی از سال گیاه سبز بخورند. گرد و غبار زیاد است ولی جنگلها می تواند جلوی بادهای ۱۲۰ روزه را بگیرد.

طرح موزه مردم شناسی روستای تاجمیر نیز پیشنهاد مجریان این پروژه است. آنها به دنبال این هستند که برخی از نقوش سنتی و وسایلی که در حال از بین رفتن است را دوباره با کمک مردم تاجمیر احیا کنند.

نوشته گردشگران روستای سربیشه استان خراسان جنوبی حتما از این اتاق بازدید می کنند! اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

استان خراسان شمالی گنجینه‌ای از فرهنگ‌های مختلف

$
0
0

خراسان شمالی

استان خراسان شمالی در شمال شرق کشور را به دلیل همزیستی بسیاری از اقوام و مذاهب از جمله ترک زبان‌ها، کردها، قوم تات، ترکمن، فارس و البته بلوچ و حتی عرب‌ها به گنجینه‌ای از فرهنگ‌های مختلف می‌شناسند.
تصویر رمضان در استان گنجینه فرهنگ اقوام

این تنوع قومیتی موجب شده تا مراسم و آیین‌های فراوانی در این خطه بویژه در ماه مبارک رمضان برگزار شود. از مهم‌ترین این آیین‌ها، جنب و جوش مردم برای نظافت و پاکیزگی خود، خانه، مساجد و محله‌شان همزمان با فرارسیدن ماه مبارک رمضان است. معمولا مردم پس از اتمام نظافت منازل و مساجد به نظافت خود می‌پرداختند و نکته جالب در این مورد این‌که در گذشته نه چندان دور در شش یا هفت حمام موجود در بجنورد قدیم جای سوزن انداختن نبود و این حمام‌ها به دلیل ازدحام جمعیت دو شیفته کار می‌کردند و آتش آنها نیز لحظه‌ای خاموش نمی‌شد.

مردم قدیم خراسان شمالی به دلیل نبود امکانات نجومی، زمان دقیق سحری را از طریق حرکت ستاره‌ها تشخیص می‌دادند و این مهم معمولا به عهده عشایر و کوچ‌نشینان و چوپان‌های استان بود که بیشتر وقت خود را در بیابان سپری می‌کردند. هنگام سحر نیز افراد خوش الحان با چاوش‌خوانی مردم منطقه را برای خوردن سحری بیدار می‌کردند. البته در مناطقی که چاوش‌خوان وجود نداشت، افراد با کوبیدن بر تشت‌های مسی که به اعتقاد آنان موجب ایجاد فضایی معنوی شده و آرامشی خاص به فضا می‌بخشید، مردم را به عبادت کردن و خوردن سحری دعوت می‌کردند. در بجنورد زمان سحری دو طبل نواخته می‌شد، طبل‌هایی آهنگین که هر کدام دارای معانی خاصی بودند. آهنگ طبل اول با این جمله همراه بود که «قره خاتون تو پلو بیشر» یعنی پیرزن بلند شو غذا درست کن، که خانم خانه را به برخاستن و آماده کردن بساط سحری دعوت می‌کرد و آهنگ طبل دوم می‌گفت: «قره خاتون قازانه دیشر» یعنی پیرزن دیگ غذا را پایین بیار، که در واقع به معنای آماده بودن سحری و موعد بیدار شدن سایر افراد خانواده بود.

در میان کرمانج‌ها نیز رسم بود افرادی که تازه به سن شرعی روزه‌داری می‌رسیدند، هنگام افطار از سوی بزرگ‌تر خانواده هدیه و چشم‌روشنی دریافت می‌کردند.

از غذاهای مرسوم در این ماه و هنگام افطار نیز می‌توان به «یارمه» و «فتیر مسکه والون» اشاره کرد که یارمه از گندم نیم‌دانه، گوشت قورمه، روغن زرد و ادویه‌جات و فتیر مسکه والون از گندم و نخود سالم همراه روغن زرد حیوانی، تهیه می‌شد.

خراسانی‌ها برای زمان پس از افطار خود نیز برنامه داشتند؛ که دید و بازدید یکدیگر و عیادت از مریض و همچنین حضور در مراسم نقالی در قهوه‌خانه‌ها و خواندن شاهنامه، اسکندرنامه و مختارنامه و انجام بازی‌هایی چون گل بازی، پادشاه و وزیر در حد فاصل افطار تا سحر از جمله این برنامه‌ها به شمار می‌رفت.

همان‌طور که در ابتدای مطلب اشاره شد، ترکمن‌ها یکی از اقوام خراسان شمالی را تشکیل می‌دهند. این قوم نیز همچون سایر مسلمانان آیین و رسوم خاصی در این ماه دارند، با این تفاوت که این قوم بیش از سایر اقوام خراسان شمالی آداب و سنن خاص خود در ماه رمضان را حفظ کرده و مراسم ویژه ترکمن‌ها در این ماه به معنای واقعی خاص و دیدنی است. ترکمن‌های خراسان شمالی که عمدتا سنی هستند، در این ماه علاوه بر برپایی نمازهای یومیه، شب‌ها با حضور در مساجد، به برپایی نماز جماعت با عنوان «تراویح» اقدام کرده و در طول ماه مبارک پنج بار قرآن را ختم می‌کنند. «یا رمضان» از دیگر آداب و رسوم ترکمن‌های استان خراسان شمالی است که در شب‌های سوم، چهاردهم و بیست‌وهفتم ماه مبارک رمضان برگزار می‌شود. به این ترتیب که تعدادی از جوانان پس از صرف افطار در کوچه و خیابان راه افتاده و اشعاری را در وصف ماه مبارک رمضان و روزه‌داری به زبان ترکمنی قرائت می‌کنند، به در هر خانه‌ای هم که می‌رسند صاحبخانه انعامی از قبیل وجه نقد یا غیرنقد به آنها اهدا می‌کند که آن هدایا را بین یکدیگر تقسیم یا آن را برای تدارک یک افطار یا سحری دسته‌جمعی استفاده می‌کنند.

حسین حیدرزاده

جام‌جم خراسان شمالی

نوشته استان خراسان شمالی گنجینه‌ای از فرهنگ‌های مختلف اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

همزمان با ماه مبارک رمضان در میان اقوام ایرانی، آداب‌ و رسوم مختلفی اجرا می‌شود

$
0
0

خوزستان

همزمان با ماه مبارک رمضان در میان اقوام ایرانی، آداب‌ و رسوم مختلفی اجرا می‌شود که بعضی ریشه در زمان‌های بسیار قدیم دارد. یکی از این آیین‌ها، رسمی است به نام گرگیعان یا قرقیعان که عمدتا میان عرب‌های استان خوزستان رواج دارد و در واقع توسط کودکان اجرا می‌شود.
تصویر گرگیعان، آیین سنتی اعراب خوزستان

گرگیعان در شب ولادت امام‌حسن مجتبی(ع) اجرا می‌شود. به این صورت که کودکان با پوشیدن لباس‌های نو و تمیز خود که معمولا لباس محلی است، با کیسه کوچکی در دست، همگی به صورت گروهی راه می‌افتند و به در تک‌تک خانه‌های محل می‌روند و با خواندن شعری در می‌زنند و از اهل خانه می‌خواهند هدیه‌ای به آنها بدهند. هدایایی که اهل خانه به کودکان می‌دهند، معمولا خوردنی‌های خوشمزه کودکانه است.

درباره معنی کلمه گرگیعان یا قرقیعان، برخی معتقدند این کلمه از قرع‌الباب به معنای در زدن گرفته شده است، چون کودکان در خانه‌ها را برای دریافت شیرینی و عیدی می‌کوبند. نظر دیگر در این باره می‌گوید این واژه از کلمه قرّه‌العین گرفته شده که به معنای شادی و سرور انسان است.

از آنجا که مراسم گرگیعان با تولد امام حسن مجتبی(ع) و خوشحالی رسول خدا(ص) برای تولد اولین نوه‌اش مصادف می‌شود، می‌گویند مردم برای عرض تبریک به امام علی(ع) و حضرت فاطمه(س)، قره عین قره عین گویان به در منزلشان می‌رفتند و کم‌کم به صورت مناسبتی هر ساله میان مسلمانان رواج گرفت.

ماهیت این مراسم، شیرین و زیباست و نشان از دوستی و نزدیکی اهالی محله با هم دارد. میان هدایایی که به کودکان می‌دهند قطعا شیرینی و آب‌نبات وجود دارد و اشعاری که برای خواندن در این شب طراحی شده‌اند، با دعای خیر و آرزوی عاقبت بخیری همراه است. شاید به همین دلایل خوب و شیرین است که چنین رسمی سالیان سال و چه‌بسا قرن‌ها ماندگار است و هنوز خیلی‌ها به آن وفادار مانده‌اند. گرچه این آیین میان اعراب بسیار رواج دارد و مطابق روایات، اولین بار توسط اعراب زمان پیامبر(ص) آغاز شده، اما امروزه شاهدیم نه‌تنها در خوزستان، بلکه در استان‌های جنوبی کشورمان نیز گرگیعان اجرا می‌شود.

محمد علاف‌پور

جام‌جم خوزستان

نوشته همزمان با ماه مبارک رمضان در میان اقوام ایرانی، آداب‌ و رسوم مختلفی اجرا می‌شود اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

«لارک» جزیره‌ای با ساحل فسفری

$
0
0

گردشگری

ورودیِ تنگه‌ی هرمز است و روبه‌روی بندر عباس. «لارک»، جزیره‌ای با ساحل فسفری که نشنال جئوگرافی تصویری شگفت‌انگیز از آن را در سال ۲۰۱۵ جزو "مجموعه‌ محبوب مخاطبان‌اش" منتشر کرد.

آبی درخشان نوار ساحلی لارک به خاطر فیتوپلانکتون‌ها (۱) است، منظره‌ای که همیشگی نیست. وقتی دریا آرام و بدون موج باشد و بادی نوزد، آن‌قوت می‌توان شاهد انعکاس نور فیتوپلانکتون‌ها در آب‌های ساحلی این جزیره‌ی کوچک بود. پدیده‌ای که شاید در طول یک ماه، اصلا رخ ندهد.

محمد ماهیگیر - دهیار لارک - مرد جوانی که بومی منطقه است و سعی دارد مردم جزیره را از امکانات سرزمین اصلی بهره‌مند کند، به ایسنا می‌گوید: این پدیده بیشتر در ساحل گردشگری جزیره رخ می‌دهد که اتفاقا مورد توجه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری قرار گرفته و به خاطرش در تهران جلسه‌ای تشکیل دادند. آن‌ها می‌خواهند برای این بخش از ساحل لارک، برنامه‌ریزی کنند.

او ادامه می‌دهد: ساحل لارک کاملا دست نخورده است، اما با این حال نزدیک به ۷ هزار گردشگر را جذب کرده است.

ماهیگیر درباره‌ی نتایج جلسه‌ی تهران نیز توضیح می‌دهد: قرار شد سازمان میراث فرهنگی و گردشگری امکاناتی در اختیار ما بگذارد که زیرساخت‌های اولیه را برای ورود گردشگران آماده کنیم.

۶۵۳ نفر در جزیره لارک زندگی می‌کنند. شغل بیشتر مردم صیادی است و کمتر دامپروری. غیر از این راهی برای امرار معاش وجود ندارد. صیادان ماهی‌های خود را اغلب در ساحل کشور عمان می‌فروشند، چون آنجا پول بیشتری برای صید می‌دهند.

لارک حدود ۲۰ کیلومتر از جزیره هرمز فاصله دارد، آبراهه‌ی میان آن‌ها هر روز محل گذر کشتی‌های باری و نفت‌کش‌های عظیم است، اما کشتی‌های غول‌آسا کاری با بندر کوچک لارک ندارند، آن را قابل پهلوگیری نمی‌دانند. بندر خاکی تنها کفاف قایق‌های ماهیگیری و البته قایق های کوچک نیروی دریایی را می‌دهد، حتی محل پهلوگیری لنج‌ها و اتوبوس‌های مسافربری هم نیست.

مردم لارک اگر بخواهند از جزیره‌ی کوچک‌شان که ۴۸.۷ کیلومتر مربع مساحت دارد، خارج شوند باید با قایق‌های موتوری که وسیله کارشان است، تردد کنند. حتی گردشگرها هم با همان قایق‌ها به جزیره می‌آیند و می‌روند.

ماهیگیر وقتی از تصمیم سازمان میراث فرهنگی وگردشگری برای سامان‌دهی ساحل گردشگری این جزیره سخن می‌گوید، درباره‌ی تدبیری که برای تغییر وضعیت تردد مردم و مسافران اندیشیده شده است هم توضیح می‌دهد: اتفاقا یکی از بحث‌های مهم جلسه تهران، ایجاد ناوگان دریایی بود. قرار شد این معضل از طریق اداره بنادر و کشتیرانی هرمزگان حل شود. به این شکل که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به این اداره مجوز برگزاری تور بدهد و این اداره ضمن جابه جایی مسافران خود، ظرفیتی هم برای مردم جزیره در نظر بگیرد.

او اضافه می‌کند: هنوز توافقی نشده است. در حال رایزنی هستیم که در صورت انجام کارهای اداری، تا اواسط تابستان شاید لارک هم صاحب خط دریایی مسافربری شد.

دهیار روستای لارک می‌گوید: تردد ساکنان لارک به سرزمین اصلی و جزایر اطراف کم است، در هفته شاید دو سه بار. برای همین ایجاد خط دریایی ثابت از نظر اداره بنادر توجیه ندارد و می‌خواهند مجوز برگزاری تور بین لارک و قشم را بگیرند تا در کنار آن بتوانند به ساکنان لارک هم خدمات بدهد.

دهیار جوان می‌خواهد سعی کند این خدمات برای ساکنان جزیره رایگان تمام شود، اما هنوز هیچ چیز مشخص نیست. شاید اداره بنادر به این زودی‌ها مجاب نشود، اما به هر حال گردشگری باید در چنین مواقعی به کار مردم بیاید. اگر گردشگر به لارک برود، مردم جزیره هم شاید با امنیت و امکانات بیشتری رفت و آمد کنند، مثل ساکنان جزایر همسایه، هرمز و قشم.

لارک روی نقطه‌ی حساس تنگه‌ی هرمز قرار گرفته، برای همین بیشتر مواقع محل مانورهای نظامی است. رفتن به آن همینطوری و بی‌برنامه امکان‌پذیر نیست.

نزدیک‌ترین و شاید درحال حاضر بهترین راه رسیدن به لارک، بندر ماهی‌گیری "دوحه" در جزیره قشم است. از قایق‌های ماهیگیری که تا ظهر در این بندر پهلو می‌گیرند، می‌توان اوضاع جزیره را جویا شد. در هر حال ماهیگیرها می‌خواهند به خانه برگردند، پس راحت‌تر می‌توانند مسافران را با خود ببرند.

جزیره کوچک تا به حال چندان شانس معرفی شدن نداشته، اما همان یک عکسی که نشنال جئوگرافی پارسال منتشر کرده باعث مطرح شدن‌اش شده، به طوریکه گردشگران ماجراجو به کشف دوباره آن برخاسته‌اند.

لارک فاقد امکانات اقامتی است، برای همین بیشتر گردشگران سفری نیم روزه به جزیره دارند و اگر هم بخواهند شب آنجا بمانند، باید در همان ساحل گردشگری که برج خاموش فانوس دریایی در آن خودنمایی می‌کند، چادر بزنند. البته به خاطر مانورهای نظامی که در آب‌های اطراف لارک انجام می شود، برای شب‌مانی هم بهتر است با دهیار جزیره هماهنگ شود.

در لارک دنبال فروشگاه یا مرکز بزرگ خرید نباید بود، روستا تنها یک مغازه دارد که ساکنان جزیره و سربازان نیروی دریایی اجناس مورد نیاز خود را از آنجا تامین می‌کنند.

تنها وسیله نقلیه ای که در این جزیره می توان پیدا کرد، موتورسیکلت است، آن هم به تعداد اندک. در سراسر جزیره فقط دو اتومبیل پیدا می‌شود که یکی برای دهیاری است و دیگری برای نیروی دریایی. یعنی اگر قرار باشد در جزیره گشت بزنید و تا پای گنبد نمکی و کوه‌های آتشفشانی و سراغ بلندترین نقطه آن که ۱۵۱ متر از سطح دریا ارتفاع دارد، بروید و یا مخروبه‌های برجای مانده از سکونت‌گاه‌های تاریخی جزیره و گورستان آن را که آتشدان‌های سفالی‌اش حکایت از آیین خاص دفن اموات دارد ببینید، باید همه را پیاده طی کنید، آن هم در مسیری که رنگین کمانی از خاک ها را به نمایش گذاشته است.

با این وصف اگر قرار است در تهران خوابی برای لارک کوچک ببینند و نسخه‌ای برای گردشگری شدن آن بپیچند، بهتر است نیازهای مردمی که سالهاست در نقطه‌ای استراتژیک از خلیج فارس، به خاک سرزمین‌شان متعهد مانده‌اند، میان برنامه‌هایی که شاید اجرا کنند، در نظر بگیرند. مردمی که می‌خواهند از قانون مناطق آزاد بهره‌مند شوند تا مشکل بیکاری و معیشت‌شان حل شود و از رفت و آمدهای کشتی‌های باری و نفت کش های غول آسا، نانی به سفره خانواده شان آورده شود تا فکر مهاجرت به سرزمین های جنوبی خلیج فارس، از سرشان بیرون برود. مردمی که می‌خواهند کودکان‌شان در سایه مانورهای نظامی در ساحلی امن بازی کنند و مجبور نباشند فرزندان‌شان را برای ادامه تحصیل از خود دور کنند و به جزایر دیگر بفرستند. مردمی که می‌خواهند فقط گوشه‌ای از رفاه سرزمین اصلی‌شان را داشته باشند، سرزمینی که فقط ۶۰ دقیقه با آن فاصله دارند.

ایسنا-سمیه حسنلو

مخروبه سکونتگاه های قدیمی
گنبد نمکی لارک
بلندترین نقطه جزیره از گورستان تاریخی لارک
دورنمایی از فانوس دریایی جزیره
مزاری قدیمی، در اطراف تمام گورها سفال های شکسته دیده می شود که حاکی از یک آیین خاص دارد
قلعه پرتغالی ها، محافظت از این قلعه در ضعیف ترین شکل ممکن انجام می شود
اسکله جزیره و تورهای ماهیگیری که در ساحل لمیده اند

۱) فیتوپلانکتون ها؛ دسته‌ای از آغازیان تولیدکننده یا گیاه مانند هستند که خودپروردگی دارند و ۵۰ تا ۸۵ درصد اکسیژن دنیا را تولید می کنند و یکی از منابع تغذیه ای آبزیان به شمار می آیند. بیشتر این موجودات بسیار ریز هستند و با چشم غیر مسلح دیده نمی‌شوند، اما اگر تعداد بسیار زیادی از آن ها در آب تجمع داشته باشد ممکن است رنگ آب را سبز یا به رنگ های دیگر تبدیل کند.

نوشته «لارک» جزیره‌ای با ساحل فسفری اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

قم با تمهیدات اندیشیده شده گنبد نمکی طغرود، سایت گردشگری می شود

$
0
0

گنبد نمکی

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قم گفت: به زودی با تمهیدات اندیشیده شده گنبد نمکی طغرود، سایت گردشگری می شود.

گنبد نمکی

عیسی رضایی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا افزود: این اثر گرانقدر تبدیل به سایت گردشگری می شود. با مطالعات گسترده میزان اعتبار و ظرفیت ها به زودی مشخص می گردد. امید است به عنوان یک سایت بزرگ گردشگری به عنوان ظرفیتی با ارزش در اختیار گردشگران قرار گیرد.

وی در خصوص گنبد نمکی طغرود گفت: این اثر از جاذبه های طبیعی استان قم به شمار می رود که در ۲۵ کیلومتری شمال غربی شهرستان قم واقع شده است. در این گنبد نمکی بلورهای نمک به صورت تیغه های مشخص و کنگره مانند، مناطر زیبایی را پدید آورده اند. این گنبد بزرگ گسترش شمالی تا طول ۳ کیلومتر دارد و لایه نمک در آن به رنگ های مختلفی مثل سفید، کرم قهوه ای، بنفش، قرمز و ابری درآمده است.

رضایی، جنس باطله روی نمک را شامل مارن قرمز، لایه های گچ و نمک مارن که خرد شده اند و گنبد تقریبا مدوری شکل توصیف کرد و افزود: در این گنبد، قطعات بزرگ سنگ های آندزیتی و بقایایی از گچی هم دیده می شود. لایه نمک در معدن قم یکپارچه است و ۵ تا ۱۸ متر ضخامت دارد.

رضایی در مورد ظرفیت های گردشگری این اثر گفت: این اثر طبیعی قبلا معدن بوده و با مجوز صنعت و معدن فعالیت داشته اما با پیشنهاد خود سازمان صنعت و معدن به واسطه جاذبه های گردشگری به زودی در قالب ژئوتوریسم معرفی می شود. این معدن تقریبا غیر فعال است، در این راستا بازدیدی از این اثر طبیعی توسط استاندار قم و رئیس سازمان صنعت و معدن استان صورت گرفته که قرار شد مجوز بهره برداری از این معدن لغو شود. عکس خبر تزئینی است.

نوشته قم با تمهیدات اندیشیده شده گنبد نمکی طغرود، سایت گردشگری می شود اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

قدمت قرآن نگل کردستان را به اوایل قرن پنجم هجری مربوط می‌دانند

$
0
0

قران نگل

در روستاهای استان کردستان به‌روایت 9 و به‌روایتی 10 قرآن نفیس از دوره‌های مختلف تاریخی شناسایی و تثبیت شده که گفته می‌شود نفیس‌ترین آن‌ها قرآن تاریخی روستای نگل است. قدمت این قرآن نفیس را به اوایل قرن پنجم هجری مربوط می‌دانند.

قرآن نگل

در مسیر سنندج به مریوان، در سمت راست جاده، روستایی قرار دارد به‌نام «نگل» که به‌واسطه‌ی قرآن تاریخی‌اش شهرت دارد و همچنین به‌واسطه‌ی چندبار انتشار خبر به سرقت رفتن و بازگشت آن در چند دهه‌ی گذشته.

روستا، مسجدی دارد با دو گلدسته که در مجاورت جاده قرار دارد و محل نگهداری قرآن تاریخی، در شبستان مسجد قرار دارد.

درباره‌ی پیشینه‌ی تاریخی روستا، اطلاعات دقیقی وجود ندارد و طبق روال این‌طور مواقع و شرایط، افسانه‌هایی در میان عامه‌ی مردم، درباره‌ی چگونگی کشف و وجه تسمیه‌ی روستا رواج دارد.

با این اوصاف، اهالی معتقدند این قرآن، یکی از چهار قرآنی است که در مزان خلیفه‌ی سوم تحریر شده و به نقاط مختلف فرستاده شده است. با این حال، براساس شیوه‌ی نگارش کوفی و اعراب‌گذاری، آن‌را به تحریر درآمده در قرن چهارم یا پنجم هجری می توان قلمداد کرد.

گویا در حدیقه ناصریه و تحفه ناصریه به چنین روستایی اشاره شده که در مسیری قدیمی که به مسجد عبدالله عمر یا عبدالله عمران مشهور است، قرآن‌ ‌بزرگی وجود دارد که به خط کوفی نوشته شده است.

قطعا قرآن رحلی و جلد آن از چرم است. برخلاف تصور مردم اما کاغذش از پوست آهو نیست و تنها تشابه رنگی دارد.

قرآن نگل یک‌بار در سال 1371 و یک‌بار هم در سال 1383دزدیده شد اما ه دو بار پس از مدتی کشف و به جای خود بازگردانده شد. هرچند در این نقل و انتقال‌ها آسیب دید اما مردم روستا به انتقال آن به پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی مخالفند و تنها اجازه داده‌اند که برای مطالعه یا مرمت آن، گروهی از کارشناسان، آن را در محل روستا در اختیار داشته باشند.

مردم روستا به این قرآن اعتقاد بسیاری داشته، دشوارترین قسم‌شان را به همین قرآن می‌خورند.

علاوه بر این، قرآن نگل اکنون به جاذبه‌ای برای روستا تبدیل شده که همواره تعداد قابل توجهی از علاقه‌مندان را به این منطقه سوق می‌دهد.

قرآن نگل در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.

از دیگر قرآن‌های تاریخی موجود در استان کردستان، به قرآن‌های مولان‌آباد، هفتاش و کانی مشکان اشاره می‌شود.

ایسنا - علیرضا بهرامی

مسجد روستای نگل
مسجد روستای نگل
گزارش تصویری بازگرداندن قرآن در سال 72
موزه قرآن نگل در مسجد روستا

نوشته قدمت قرآن نگل کردستان را به اوایل قرن پنجم هجری مربوط می‌دانند اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

گردشی در 70 میلیون سال شکوه زمین

$
0
0

چال نخجیر

به چال نخجیر بیا!

گردشی در 70 میلیون سال شکوه زمین: تا 30 سال پیش در هیاهوی ریزش آب، صدایی هولناک از شکاف یک کوه بیرون می‌آمد که هیچ‌کس جرأت نزدیک شدن به آن را نداشت. حتی از بومیانی که برای چیدن گیاهان وحشی، چند روزی به اجبار در این منطقه رفت و آمد می‌کردند، کمتر کسی پیدا می‌شد که به رغم همراه داشتن حرز و دعا بتواند بر ترس و لرزش غلبه کند و به آن نزدیک شود.

تصویر به چال نخجیر بیا!

همین مسأله باعث به‌وجود آمدن افسانه‌ها و داستان‌هایی میان افراد محلی شد و به اندازه‌ای بر طمطراقش اضافه گردید که اسم کوه را «هو هو» گذاشتند. حتی شکارچیان هم در قالب افراد به نسبت شجاع و مسلح، نمی‌دانستند در دل این کوه آرام، زیبای 70 میلیون ساله‌ای پنهان شده که با انفجار یک پروژه توسط سازمان آب، مجبور به خودنمایی می‌شود.

«غار چال نخجیر» همان زیبایی است که هر چند در سال 1367 به اجبار، نقاب از چهره برداشت، اما هنوز رازهای بی‌شمارش را در دل خود نگه داشته و برملا نکرده است.

چال نخجیر چیست، غارَش کجاست؟

چال نخجیر، به معنای گودال شکار است. منطقه‌ای گود، که در گذشته شکارچیان شکارها را از نقاط مختلف به این منطقه رم می‌دادند و شروع به شکار آنها می‌کردند.

این غار در جوار پناهگاه حیات‌وحش جاسب دلیجان در فاصله 110 کیلومتری گلپایگان، در 8 کیلومتری شرق شهر دلیجان و فاصله 3 کیلومتری جاده آسفالته دلیجان ـ نراق در دامنه کوهی کم‌ارتفاع و به نسبت تخت واقع شده است.

ویژگی‌ها

از ورودی غار تا 600 متر بعد از آن، مسیر در قالب جنوب به شمال است که پس از این مسافت، دو انشعاب می‌شود که یکی به شمال شرق و دیگری به شمال غرب می‌رسد و طول هر کدام 1300 متر است.

با وجودی که 4 کیلومتر از غار شناسایی شده اما پیش‌بینی می‌شود که این پدیده طبیعی تا حدود 10 کیلومتر ژرفا داشته باشد.

ـ هیچ نشانی از وجود جانوران و گیاهان در آن گزارش نشده است، اما به هنگام ورود به غار با فضایی رویایی مواجه می‌شوید.

ـ از راه هموار می‌توانید به راحتی در غار حرکت کنید. درون غار رسوباتی دیده می‌شود که به صورت لایه‌‌های سفید رنگ، کف کریدورها و دالان‌ها و دهلیزهای مسیر اصلی را پوشانده و رسوبات «سفیدبرفی» نامگذاری شده است. کف دیواره‌های غار از اسفنج‌های بلورین و سنگ‌های تزئینی زیبا تشکیل شده که از این لحاظ یکی از زیباترین غارهای کشور محسوب می‌شود.

ـ این غار از ده‌ها تالار کوچک و بزرگ تو در توی هزار توی مرموز ساخته شده است. تالار عروس که انگار به گوشه گوشه آن قند ساییده‌اند و بر زمینش شربت پاشیده‌اند و در دیوارش آذین ریز و درشت بسیار دارد.

ـ تالار آب‌چکان نیز هر بیننده را یاد شکوفه‌های بهاری و نوای خوش ریزش باران بهاری می‌اندازد. تازه این 200 متر اولیه غار است.

ـ زیباترین تالار غار، چهل‌ستون و سفره عروس است و دریاچه، برزخ، باغ وحش، جانوران، آیینه، چلچراغ و تالار زیبایی‌ها از دیگر تالارهای غار هستند.

ـ این غار طبیعی با 5 کیلومتر مسیر خاکی به‌دلیل وجود مناظر بکر، طبیعی و جذابیت‌های حیرت‌آور فراوان از اهمیت ویژه‌ای برای گردشگران برخوردار است و گنجینه شگفتی این غار اسرارآمیز، سنگ‌های تزئینی با اشکال متنوع مانند فیل، گوزن، انسان، عقاب، کبوتر، تمساح، کرگدن، لاک‌پشت و تندیس‌های عظیم‌الجثه بلورین ایجاد شده که بیشترشان از جنس آهک است.

ـ تهویه طبیعی هوای درون غار در فصول تابستان و زمستان یکی دیگر از عجایب آن است که در تابستان خنک و در زمستان گرم است و بازدیدکنندگان در این مجموعه، با کمبود اکسیژن روبه‌رو نمی‌شوند.

ـ باغ‌های مرجانی، دالان‌ها، دهلیزها، حوضچه‌های متعدد، قندیل‌های متنوع، بلورهای شیشه‌ای، توده‌هایی به شکل گل‌کلم، توده‌های پرده‌ای شکل و شاخه نباتی و دریاچه فوق‌العاده زیبای غار در درون مسیر پر پیچ و خم آن باعث حیرتتان خواهد شد.

و سرانجام آذین‌بندی بلورین و اسفنجی کف غار، سقف و دیوارهای آن موجب شده تا یکی از زیباترین نمونه‌های موجود در دنیا و بی‌نظیرترین در آسیا باشد.

جاذبه‌ای مظلوم و ناآشنا

بجز افرادی که به طور حرفه‌ای سفر می‌کنند یا موضوعات گردشگری از جمله علایق آنهاست، کمتر کسی پیدا می‌شود که با نام غار چال نخجیر آشنایی داشته باشد. در حالی که این پدیده بی‌نظیر در اردیبهشت ماه سال 1384 توسط شورایعالی سازمان حفاظت‌محیط‌زیست به عنوان اثر طبیعی ملی معرفی شد و در سال 1385 با تائید دولت، غار چال نخجیر دلیجان به غار نخجیر تغییرنام پیدا کرد.

سهولت دسترسی به این جاذبه طبیعی، از جمله مزیت‌های آن است و چنانچه به‌طور شایسته‌ای مورد بهره‌برداری قرار گیرد، می‌توان از آن به عنوان یکی از جاذبه‌های اصلی توریستی در مقیاس بین‌المللی نام برد. اما متأسفانه بازدید برخی از افراد نامطلع از میراث طبیعی کشور، موجب شده تا برای جلوگیری از ریختن زباله یا تخریب دیواره‌های غار، مراقبان مجموعه در تعطیلات، بازدیدکنندگان را در قالب گروه‌های محدود به این مجموعه زیبا راهنمایی کنند.

نوشین عصار - ضمیمه چمدان

نوشته گردشی در 70 میلیون سال شکوه زمین اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.


طرفداران غذای حضرتی که در بین زائران حرم امام رضا (ع) توزیع می‌شود

$
0
0

غذا

غذای حضرتی که در بین زائران حرم امام رضا (ع) توزیع می‌شود، به خاطر تبرک‌اش طرفداران زیادی دارد.
تصویر غذایی که سر و دست برایش می‌شکنند + عکس

به گزارش جام جم آنلاین، مردم از درهای مختلف حرم مطهر امام رضا (ع) وارد می‌شوند تا پیش از اذان مغرب خودشان را به صحن‌های مختلف برسانند تاجای مناسبی برای احیای شب‌ قدر داشته باشند.

عده‌ای از زائران نیز علاوه بر احیای شب‌ بیست‌وسوم رمضان، دعوت شده‌اند تا مهمان غذای معروف به حضرتی هم باشند.

غذای حضرتی علاوه بر اینکه طعم متفاوتی دارد، حکایت شنیدنی هم دارد!

این غذا که در روزهای دیگر سال هم توزیع می‌شود، همزمان با ماه مبارک رمضان بصورت افطاری (پنیر، نان، سوپ، خرما) و در ادامه وعده‌های شام و سحر (غذای گرم) بین زائران حرم امام رضا (ع) که ژتون این غذا را دارند، توزیع می‌شود.

افطار و شام با هم توزیع می‌شود و هر زائری که علاقه‌مند باشد، غذایش را می‌تواند در ظرف‌های یک بار مصرف با خود برای تبرک ببرد.

توزیع وعده‌ی سحری نیز از ساعاتی بعد از ساعت 12 بین زائرانی که ژتون دارند، آغاز می‌شود.

غذای حضرتی را به خاطر ویژگی تبرک‌اش بی‌اغراق می‌توان یکی از پرطرفدارترین غذاها در ایران دانست، بسیاری از افرادی که بیمار دارند تلاش می‌کنند تا حتی‌المقدور اگر امکان ورود به مهمانسرا و صرف غذا را ندارند، در کنار درهای خروجی مهمانسرای حضرتی بایستند و از زائرانی که مهمان آنجا بوده‌اند، بخواهند برای شفاء بیمارشان یا برای تبرک بخشی از غذای‌شان را به آنها بدهند که بخشی از غذا می‌تواند یک قاشق از غذا، بخشی از نان یا سوپ یا حتی نمک آن غذا باشد.

برخی از زائران که مهمان این مهمانسرا شده‌اند نیز برای رضای دل خودشان و ثواب بیشتر اتفاقا به تقاضای زائرانی که در درب‌های خروجی در انتظار بخشی از غذا برای شفاء هستند، پاسخ مثبت می‌دهند. آن‌طور که سایت آستان قدس رضوی در تاریخچه‌ی مهمانسرای حضرتی و غذای آن نوشته، «مهمان‌سرای حضرت که در گذشته از آن به نام کارخانه‌ی زواری یاد می‌شده، در کتب و وقف‌نامه‌های قدیمی نیز به نام‌های مهمان‌خانه‌ی زواری، آشپزخانه‌ی حضرتی، کارخانه‌ی زواری و کارخانه‌ی خادمی آمده است.»

سابقه‌ی تاریخی نشان می‌دهد، مهمان‌داری در آستان قدس از قرن نهم هجری معمول بوده، اما مدارک به‌دست‌آمده سابقه‌ی آن‌ را از دوره‌ی صفویه می‌داند. مهمان‌سرای آستان قدس در دوران صفویه به شربت‌خانه موسوم بوده و موقوفاتی هم داشته است که حمام شاه در محله‌ی چهارباغ در بازار و در مجاورت مسجد 72تن از آن‌ جمله هستند. در طومار علی‌شاه که به منزله‌ی دستورالعمل آستانه بر موقوفات است، مقرراتی بر مهمان‌سرای حضرتی معمول داشته است.

اما آستان قدس رضوی پس از پیروزی انقلاب فعالیت‌های متعدد طبق اذعان خودشان در جهت ایجاد تسهیلات و خدمات‌رسانی بیشتر و مطلوب‌تر به زائران بارگاه رضوی انجام داده است. اداره‌ی مهمان‌سرا یکی از این خدمات ارائه شده به زائران و مسافران مشهد مقدس است. اداره‌ی مهمان‌سرا از زیرمجموعه‌های معاونت اماکن متبرکه و امور زائران است و شامل رئیس اداره‌ی مهمان‌سرا با دو معاون و رئیس بخش پذیرایی، رئیس بخش آشپزخانه، کارشناس مواد غذایی، کارشناس امور دفتری و رایانه و... است که روزانه به شش تا هشت هزار نفر از زائران، خدام و کارکنان آستان قدس با ارائه‌ی غذای متبرک خدمات‌رسانی می‌کنند.

ساختمان مهمان‌سرای حضرت در ضلع شمالی بست شیخ حر عاملی واقع است. مهمان‌سرا دارای چهار طبقه شامل آشپزخانه، سالن پذیرایی، سالن پذیرایی خاص و اداره‌ی مهمان‌سرا است که به همه‌ی امکانات مورد نیاز برای طبخ غذا و پذیرایی از مهمانان امام هشتم(ع) مجهز است.

دعوت‌نامه‌های مهمان‌سرا از طریق نمایندگان آستان قدس هر روز توسط سه گروه و هر گروه متشکل از دو نفر (نمایندگان بخش خدمات اداره‌ی رفاه زائران و یک نفر از مدیریت بازرسی و رسیدگی به شکایات آستان قدس رضوی) در مکان‌های اسکان زائران، اعم از هتل‌ها، مهمان‌پذیرها، حسینیه‌ها، مسافرخانه‌ها و زائرسراها توزیع می‌شود.

هم‌چنین زائران خارجی نیز از طریق معرفی اداره‌ی امور بین‌الملل (اداره‌ی امور زائران غیرایرانی) واقع در صحن جمهوری اسلامی پذیرایی می‌شوند.

علاوه بر این در طول سال، پنجشنبه‌ها تعداد 700 وعده غذا و در ماه مبارک رمضان، روزانه یک‌هزار وعده غذا به صورت بسته‌بندی از طریق کمیته‌ی امداد در اختیار افراد بی‌بضاعت قرار می‌گیرد. کلیه‌ی کارکنان مهمان‌سرا در طول سال دو نوبت، آزمایش‌های بهداشتی را زیر نظر دفتر بهداشت معاونت انجام می‌دهند.

هم‌چنین در اردیبهشت سال1389 ساختمان جدید مهمان‌سرا که زیربنای آن از سه هزار و 800 مترمربع به 100 هزار مترمربع افزایش یافته، با حضور تولیت عظمای آستان قدس رضوی حضرت آیت‌الله واعظ طبسی مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

نوشته طرفداران غذای حضرتی که در بین زائران حرم امام رضا (ع) توزیع می‌شود اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

شلختگی پذیرایی از مسافران ذوق گردشگران را کور می‌کند!

$
0
0

آرامگاه

ساده‌ترین آرامگاه باشکوه ایران را می‌توان منطقه «خالد نبی» دانست که سه آرمگاه به فاصله اندک در عین سادگی و زیبایی در‌ آن واقع است اما شلختگی پذیرایی از مسافران ذوق گردشگران را کور می‌کند!

خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ: استان گلستان در همه فصول سال رنگارنگ است. از پاییز هزار رنگ جنگل‌هایش گرفته تا سرسبزی طبیعتش در بهار و تابستان. چه در گرما که می‌توان به بالای کوه‌هایی با پوشش مرتعی رفت و چه در سرما که می‌توان یخ را زیر پا شکست.

در هر زمان از سال جاذبه‌های گردشگری استان گلستان مهمانان داخلی و خارجی زیادی دارد.

آرامگاه

بسیاری از گردشگران استان گلستان را با منطقه «خالد نبی» می‌شناسند

گرگان مرکز استان گلستان است جایی که اول و آخر مسافران این استان به این شهر می‌روند. هم به خاطر فرودگاهش و هم برای سوار شدن به قطار. از تهران تا گرگان با قطار ۱۱ ساعت زمان می‌برد. ریل قطار از شهرهای زیبایی در میانه راه رد می‌شود اما چون ساعت حرکت قطار تهران به گرگان شب و نیمه‌های شب است، تاریکی اجازه دیدن جاذبه‌های مسیر را نمی‌دهد.

در طول مسیر گرگان به آرامگاه خالد نبی، مزرعه‌های گندم و جوی بسیاری وجود دارد

همین که قطار صبح خیلی زود به گرگان می‌رسد برای رفتن به آرامگاه خالد نبی باید رفت به سمت شهرستان کلاله. از گرگان تا کلاله و روستای گچی سو حدود یک ساعت و نیم راه است که یا باید با خودروی شخصی این مسیر را طی کرد و یا باید یک بار تا گنبد کاووس سوار بر تاکسی‌های خطی شد و یک بار هم تا کلاله.

از آنجا به بعد باید  با راننده‌های تاکسی به توافق رسید تا گردشگران را به آرامگاه خالد نبی برسانند و برگردانند. چون راه طولانی است و هیچ وسیله‌ای برای رفت و آمدهای معمول وجود ندارد.

آرامگاه خالد نبی

اگرچه آرامگاه‌های خالد نبی، عالم بابا و چوپان آتا مهمترین جاذبه گردشگری استان گلستان است اما جای خالی تدبیر متولیان میراث فرهنگی برای انجام تورهای گردشگری به این بخش از جاذبه‌های استان دیده می‌شود و نمی‌توان تور گردشگری استانی پیدا کرد که بتوان هر زمان گردشگر خواست در آن تور ثبت نام کرده و تا آرامگاه رفت.

اگر هم چنین تورهایی وجود داشته باشد برای آن اطلاع رسانی نشده است.

آرامگاه چوپان آتا بر فراز کوهی رو به کوهستان سرسبز

نزدیک «آی تمر» از توابع بخش مراوه تپه و بر فراز قله کوه «گوگجه داغ» که در بین مردم به قله «قدرت» نیز معروف است، آرامگاه خالد نبی واقع شده است. این آرامگاه به همراه آرامگاه چوپان آتا و عالم بابا مجموعه‌ای هستند که در کنار زیبایی‌های کوهستانی این منطقه واقع شده‌اند.

آنچه که در تصاویر منتشر شده از این آرامگاه‌ها در سایت‌های مختلف وجود دارد مربوط می‌شود به آرامگاه چوپان آتا که بر فراز قلعه کوه گوگجه واقع شده و رو به کوهستان‌های سبز رنگ قرار دارد.

اما زیرپوست زیبایی‌های این مهمترین جاذبه گردشگری گلستان امکانات نه چندان زیبایی است که برای گردشگران بوجود آورده‌اند. این امکانات شامل اقامتگاه‌ها و مغازه‌هایی می‌شود که وظیفه خدمت رسانی به گردشگران را دارند.

مغازه‌هایی که بی‌هیچ تدبیری طوری کنار هم رشد کرده‌اند که مجموع آنها کنار هم فضای شلخته‌ای را به وجود آورده است.

آرامگاه عالم بابا

برای اسکان زائران و گردشگران ۳۳ باب زائرسرا ایجاد شده که برای استفاده از آنها تنها کافی است کارت شناسایی ارائه شود.

از این تعداد زائرسرا ۱۱ باب کاشی کاری شده است. این زائرسراها از سال ۸۷ احداث شده و در سال ۸۹ ساخت آن به پایان رسید و هر ساله در ایام بهار بیشترین زائر را دارد.

این زائرسراها تنها اتاق‌های در بسته‌ای هستند که هیچ امکاناتی در آنها وجود ندارد و به دلیل استفاده زیاد گردشگران، بهداشت از آنها فاصله گرفته است. این را می‌توان از رنگ و روی زائرسراها مشاهده کرد.

در کنار این زائرسراها ۱۴ باب سرویس بهداشتی ایجاد شده که اگرچه تعدادی از آنها تازه ساخت است اما در بیشتر ساعات شبانه روز آب مصرفی آن قطع است چرا که آب مصرفی این محدوده با تانکر پر می شود.

همه این موارد را باید به تعداد زیاد مغازه‌هایی اضافه کرد که در کنار زائرسراها ایجاد شده‌اند و دو برابر مساحت هر مغازه در فضای بیرونی وسایل و خوراکی چیده شده است.

امکاناتی که برای گردشگران فراهم شده به حدی نازیباست که در تعارض با زیبایی و سادگی باشکوه‌ترین آرامگاه استان گلستان قرار دارد.

آرامگاه‌هایی با سادگی زیاد توانسته با همین ویژگی گردشگران را به سمت خود جذب کند اما در کنارش اقامتگاه‌هایی که برای حضور گردشگران فراهم شده، هیچ نشانی از زیبایی ندارند.

نوشته شلختگی پذیرایی از مسافران ذوق گردشگران را کور می‌کند! اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

قلعه‌ای که مردم جزیره حتما گردشگران را به آنجا می‌برند

$
0
0

قلعه‌

قلعه پرتغالی‌های جزیره هرمز که از سنگ ساروج و مرجان ساخته شده، به واسطه برداشت خاک سرخ توسط کارخانه‌ای که در کنارش قرار دارد و نشست گرد قرمز، هر روز سرخ‌تر می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، قلعه پرتغالی‌های جزیره هرمز یکی از مقاصد گردشگری همه مسافران خلیج فارس و این جزیره است. قلعه‌ای که مردم جزیره حتما گردشگران را به آنجا می‌برند و حتما به آنها می‌گویند که در بازدید از آن مراقب باشید چرا که ممکن است سنگ و ساروج آن فرو بریزد.

قلعه پرتغالی‌ها در سال ۱۵۰۷ میلادی از سنگ های مرجانی و ملات ساروج ساخته شد. ساروج به هر رنگ و شکلی که در بیاید، قرمز نمی شود.

اما قلعه پرتغالی‌های هرمز قرمز است و هر روز شدت رنگ سنگ های آن بیشتر می‌شود.

کارخانه‌ای چسبیده به قلعه پرتغالی‌ها که کارش برداشت خاک سرخ هرمز است. مسئولان این کارخانه خاک سرخ را کامیون کامیون برداشت کرده و آن را صادر می کنند.

جدا از آسیب‌هایی که سوله‌های این کارخانه به قلعه زده، برداشت خاک و معلق ماندن خاک در هوا موجب شده از زمان فعالیت این کارخانه تاکنون خاک بر چهره قلعه بنشیند و رنگ آن را تغییر دهد به همین دلیل است که وقتی گردشگران هر چند سال یک بار به آنجا مراجعه کنند مشاهده خواهند کرد که قلعه پرتغالی‌های هرمز هر روز سرخ تر می‌شود.

در این باره، اداره کل میراث هرمزگان در سال ۹۳ سه اخطاریه برای کارخانه معدن سرخ فرستاد ولی مسئولان این کارخانه توجهی نشان ندادند.

شکایت این اداره کل به دادستانی شهرستان قشم هم فرستاده شد و واحد حقوقی این اداره کل موضوع را در دست پیگیری قرار داد ولی این اداره کل هنوز منتظر نامه، جواب و یا مکاتبه‌ است.

عباس نوروزی، معاون وقت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان هرمزگان گفته بود: از سال‌ها قبل تلاش برای برداشتن سوله و کارگاه خاک سرخ مجاور قلعه پرتغالی‌های بندر هرمز آغاز شده و حتی نتایج خوبی از جمله تعطیل شدن کارگاه را هم به همراه داشته است. اما هنوز موفق به برداشتن سوله و آزاد کردن حریم قلعه نشدیم.

نوشته قلعه‌ای که مردم جزیره حتما گردشگران را به آنجا می‌برند اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

این روزها نام ایسلند بر سر زبان‌ها افتاده است

$
0
0

نیروگاه‌ها

این روزها نام ایسلند بر سر زبان‌ها افتاده است؛ کشوری با جمعیت حدود 330هزار نفر و مساحتی تقریبا برابر با استان اصفهان که توانسته با حذف تیم‌هایی مثل هلند و انگلستان از مسابقات جام ملت‌های اروپا 2016، قدم به قدم تا مراحل بعدی جام ملت‌های اروپا بالا بیاید و شگفتی‌ساز شود، اما این کشور بجز فوتبال به علت دیگری نیز مورد توجه قرار گرفته است.
تصویر گردشگری انرژی با نیروگاه‌های زمین گرمایی

ایسلند سال‌هاست تلاش می‌کند وابستگی به سوخت‌های فسیلی برای تامین انرژی مورد نیاز خود را کمتر و کمتر کند و در این راه موفق بوده است. در حال حاضر این کشور بیش از 85 درصد انرژی و تقریبا 100 درصد برق خود را از منابع تجدیدپذیر و پاک تامین می‌کند. نیروگاه‌های برقابی 75 درصد و نیروگاه‌های زمین گرمایی نزدیک 25 درصد تولید برق ایسلند را به عهده دارند. این کشور همچنین برنامه‌هایی برای بهره‌گیری از هیدروژن به عنوان سوخت و تولید برق از انرژی بادی دارد، اما استفاده از انرژی‌های نو علاوه بر تامین انرژی، کمک به حفظ محیط‌زیست، جلوگیری از آلودگی هوا، آب و خاک، مزیت مهم و غیرمنتظره دیگری برای ایسلند به همراه آورده است.

شاید عجیب به نظر برسد اما نیروگاه‌های زمین گرمایی ایسلند نه‌تنها بخشی از برق مورد نیاز این کشور را تامین می‌کنند بلکه در افزایش شمار گردشگران خارجی نیز اثر گذاشته‌اند. جزیره ایسلند به علت آبفشان‌ها، چشمه‌های آب‌گرم و چشم‌انداز آتشفشانی خود معروف است. دولت این کشور پس از بحران مالی جهانی سال 1387، توجه خود را به کسب درآمد از بخش گردشگری معطوف کرد و سال گذشته موفق شد برای نخستین بار پذیرای یک میلیون گردشگر باشد. پارسال 20 درصد گردشگران خارجی از این نیروگاه‌ها بازدید کردند. در این بین، حوضچه آب گرم بلو لاگون ـ از محبوب‌ترین جاذبه‌های گردشگری ایسلند ـ در اصل مکانی است که مصنوعی ساخته شده و آب آن از آب اضافی یک نیروگاه زمین گرمایی تامین می‌شود. رئیس‌جمهور ایسلند در این باره گفته است، گردشگران با رضایت برای خرید بلیت بازدید از نیروگاه‌ها پول می‌پردازند تا با چشمان خود تحقق یافتن اقتصادی را که بدون وابستگی به نفت، گاز و زغال‌سنگ کار می‌کند ببینند.

براساس نتایج یک نظرسنجی، حدود نیمی از گردشگرانی که به ایسلند می‌روند تمایل دارند از نیروگاه‌های تجدیدپذیر این کشور بازدید کنند. از این گروه 75درصد عقیده داشتند استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر تاثیر مثبتی بر تجربه آنها از طبیعت ایسلند داشته است و یک‌سوم هم گفته‌اند افزایش استفاده از این منابع انرژی احتمال سفر مجدد آنها به این کشور را تحت تاثیر قرار خواهد داد. مقامات ایسلندی معتقدند این آمارها نویدبخش رونق گردشگری انرژی در آینده است.

منابع: lonelyplanet.com æ icelandnaturally.com

احسان حاجیان

نوشته این روزها نام ایسلند بر سر زبان‌ها افتاده است اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

بیرجند را به واسطه تعداد زیاد کاج هایش شهر کاج ها می نامند

$
0
0

بیرجند

بیرجند

بیرجند را به واسطه تعداد زیاد کاج هایش شهر کاج ها می نامند کاج هایی که این شهر لمیده در کویر لوت راسرسبز کرده.در این شهر می توان گران قیمت ترین سوغات را خرید و طعم کشک بادمجان بنفش را چشید.

به گزارش خبرنگار مهر، تعطیلات عید فطر در راه است و برنامه ریزی برای یک سفر سه روزه به یک از نقاط گردشگری ایران در دستور کار بسیاری از خانواده های ایرانی قرار می گیرد. هر چند که میتوان هر زمان دیگری را غیر از تعطیلات عید فطر برای سفر رفتن انتخاب کرد اما تا یک روز تعطیل به تعطیلات اخر هفته اضافه می شود؛ همه یاد سفر کردن می افتند درحالی که می توان هر آخر هفته دیگری را بسته به شرایط افراد، در نظر گرفت و با یک روز مرخصی در روز چهارشنبه از انبوه سفرهای داخلی جلوگیری کرده در ترافیک جاده ها نماند و یک سفر با خیال آسوده داشت به خصوص اگر مانند همیشه انتخاب های تکراری مانند سفر به شمال کشور در نظر خانواده ها نباشد و مقاصد دیگری را برای سپری کردن تعطیلات در نظر گرفت.

یک سفره خانه سنتی در شهر بیرجند

با این وجود به دور از هر مقصد تکراری دیگری می توان به شهرهایی سفر کرد که گردشگران کمتری به آنجا می روند در این صورت هم مکان اقامتی راحت تری پیدا می شود و هم قیمت ها گران نیست. یکی از این مقاصد می تواند استان خراسان جنوبی باشد. به خصوص که این استان در ایام نوروز ۹۵ جزو ده مقصد برتر گردشگری نیز انتخاب شده بود.

نمایی از شهر به همراه قلعه و کاج هایش

خراسان جنوبی به مرکزیت شهر بیرجند را شاید برخی از افراد تنها با کویرش بشناسند و تصور کنند که این استان جاذبه ای برای دیدن ندارد درحالی که به پهلو نشستن این استان در کویر بزرگ لوت، به تنهایی جاذبه ای است که در هر کشوری شاید نتوان پیدا کرد به خصوص آنکه قرار است کویر لوت در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز قرار گیرد.

کاج های دیلاق یک عمارت جهانی

در شهر بیرجند که به دلیل وجود درختان کاخ زیادش به شهر کاج ها معروف بوده و هست می توان به عمارت و باغ اکبریه رفت این بنا توسط شوکت الملک در دوره قاجاریه و در دو طبقه ساخته شده‌است. این باغ در انتهای خیابان معلم در روستای اکبریه قرار گرفته که با توسعه شهر بیرجند اکنون در داخل شهر واقع شده است.

 

باغ و عمارت اکبریه یکی از ۹ باغ ایرانی است که سال ۲۰۱۱ در فهرست میراث جهانی ثبت شد. در این باغ می توان به واقع نمونه ای از باغ های ایرانی را مشاهده کرد که در یک دالان سبز، نگاه کردن به ارتفاع بلند درختانش هیجان انگیز خواهد بود به خصوص وقتی با یک نسیم تن دیلاق درختان کاج تکان می خورد.

شاه نشین عمارت و باغ اکبریه

اکنون بخش‌های مختلف این باغ و عمارت مورد استفاده اداره میراث فرهنگی و گردشگری خراسان جنوبی است. بخشی از آن کتابخانه و بخش دیگر به عنوان موزه باستان‌شناسی و مردم‌شناسی مورد استفاده قرار گرفته و مردم می توانند از آن بازدید کند. بخش های دیگر هم به سفره‌خانه و چایخانه سنتی تبدیل شده است.

موزه عمارت و باغ اکبریه

خوبی قدم زدن در بافت تاریخی شهر بیرجند این است که لابه لای ساخت و سازهای انبوه شهری، می توان  نمونه خانه های قدیمی این شهر را هم دید که هنوز باقی مانده اند و در برخی از مناطق تعدادی زیادی از آنها بافت تاریخی را شکل داده اند.

قلعه تاریخی بیرجند

در میان این ساختمانها، می توان به خانه «پردلی» رفت که به خانه صنایع دستی تبدیل شده و در هر اتاقش یک فعالیت هنری و دستی انجام می شود. از این خانه های قدیمی در بافت تاریخی بیرجند زیاد است منتها برخی از آنها مانند خانه پردلی مرمت و تغییر کاربری داده شده اند.

خانه پردلی در بافت تاریخی

در کنار خانه های قدیمی حدود ۹ آب انبار قدیمی وجود دارد که همه شبیه به هم هستند و تا همین چند سال پیش هم برخی از آنها آب داشته اند. درب بسیاری از آنها بسته است و برای رفتن به داخل آنها باید سراغ متولی را گرفت.

آب انبار بزرگ بافت تاریخی بیرجند

پایگاه میراث فرهنگی بافت تاریخی بیرجند حتما یکی از بخش هایی است که در بافت قدیمی قرار گرفته و مورد توجه گردشگران قرار می گیرد.

پست خانه قدیم

این پایگاه در محل پست خانه قدیمی شهر بیرجند قرار گرفته که متعلق به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی است.

شوکتیه؛ تنها موزه وقفی

شهر بیرجند معلم زیاد دارد. خانواده هایی را می توان در این شهر پیدا کرد که همه شان شغل معلمی را انتخاب کرده اند. در این شهر و در بافت تاریخی آن مدرسه شوکتیه واقع شده که پس از مدرسه عالی دارالفنون و کمی پس از مدرسه ابتدائی رشدیه تبریز، سومین مدرسه از نوع مدارس جدید در ایران محسوب می‌شود و به عنوان تنها موزه وقفی مشهور است.

مدرسه شوکتیه قبل از مرمت

مدرسه شوکتیه به سبک معماری کویری ایران به صورت چهار فصل ساخته شده است این بنا در دست مرمت است تا به حسینیه تبدیل شود. در مراسم مذهبی، مردم در این مدرسه جمع می شوند و در سکوی وسط حیاط، تعزیه نگاه می کنند.

نمایی از مدرسه شوکتیه

قلعه تاریخی شهر تفرجگاه مردم بیرجند

سوغات این شهر غیر از عناب، زرشک و زعفران که مخصوص این استان است، می تواند صنایع دستی هم باشد. معمولا زنان استان خراسان جنوبی به پارچه بافی شهرت پیدا کرده اند در شهر بیرجند و بافت تاریخی آن خانه هایی هستند که به کارگاه  صنایع  دستی تبدیل شده اند و برخی از اتاق هایشان را به استقرار دستگاههای بافت اختصاص داده اند و همانجا پارچه هایی که برای حوله و کاربری های دیگر دوخته اند را می فروشند.

پارچه بافی هنر زنان بیرجند

در این شهر می توان غذای سنتی بیرجندی ها را هم در سفره خانه های سنتی و یا برخی از رستوران های مشهورش پیدا کرد. کشک بادمجانی که به آن قوروت بادمجان می گویند با کشک بادمجان گیلانی ها متفاوت است و اگرچه موادش یکی است اما طعم و مزه و حتی رنگش متفاوت است.

قوروت بادمجان

بیرجندی ها کشک مخصوص شان را می سابند و از آن کشک مایع به رنگ بنفش در می آورند که وقتی با گردوی آسیاب شده ترکیب می شود، آن را با بادمجان و گوجه سرخ شده و نان خرد شده ترید می کنند و می خورند. این غذا بسیار مقوی است و یک کاسه آن برای وعده شام سنگین.

نوشته بیرجند را به واسطه تعداد زیاد کاج هایش شهر کاج ها می نامند اولین بار در توریست ها - گردشگری - جهانگردی - ایرانگردی پدیدار شد.

Viewing all 660 articles
Browse latest View live